Buna Raluca, sa stii ca depinde de foarte mult de doctorul pe care il alegi sa iti urmareasca sarcina pentru ca nu peste tot in Romania se procedeaza la fel, modul in care tu ai povestit ca ti- au fost monitorizate sarcinile in Germania exact in aceeasi maniera mi-a fost monitorizata mie sarcina in Romania
In 2017 la primul copil mi.a dat si mie medicul de familie un carnetel in care in fiecare luna imi scria tensiunea,greutatea si masuratorile pe care mi le facea la burta. Acum cu a doua sarcina nu mi.a mai dat carnetel
În Romania legea permite tatălui să asiste la naștere dar e un abuz faptul că nu sunt lăsați de fapt să asiste + oamenii nu știu că au acest drept. Am văzut, mai nou, că încep să se miște lucrurile în direcția asta și oamenii sunt încurajați să ceară ca tații să fie prezenți la naștere. Ce cred eu că lipsește din mentalitatea spitalelor e faptul că tatăl e tatăl nu un vizitator.
@@andreean3661 cauți legea si faci cerere scrisa catre seful de secție și către managerul spitalului ... nici nu cred ca problema e soțul de fapt, ci faptul ca e un martor atent si cu interesul pacientului în minte acolo cu ei si asta deranjează de fapt ... ca nu sunt toti seriosi in munca lor ...
Doamne,zi de zi astept vlog cu voi. Sunteți o minunata sursa de inspirație, pentru ca acum fac si eu vlog :)) Sunteti absolut superbi,tu ai o voce minunata și ma bucur enorm sa te urmăresc!❤❤❤❤
Si eu am nascut in Germania si Romania. Din punctul meu de vedere, in afara de conditiile din spitale, Romania a fost cu mult superioara Germaniei. Incepand cu femeia de servici si terminand cu medicii. In Romania au fost trup si suflet pentru mine( fara un leu spaga), iar in Germania aveam impresia ca o sa ma omoare in somn. In Ge s-a nascut copilul prematur si nu au vrut sa il puna la incubator, doar dupa ce a facut stop cardio-respirator. La inceput au zis ca medicul a crezut ca o sa poata respira singur, iar pe externare au scris ca s-a inecat cu mancare, desi ca nu a mancat un ml de lapte. Dupa cateva zile, am avut niste complicatii si mi-au intors de 2 ori uterul si mi-au facut chiuretaj, fara anestezie. Dupa 2 zile au zis ca isi cer scuze ca nu m-au anesteziat, dar nu au avut timp. In Ro veneau mereu sa ma intrebe daca am nevoie sa ma invete sa spal bebele, sau daca am nevoie de ajutor in alaptare, sau daca ma simt depresiva, imi sta la dispozitie un psiholog. In Ge, eram la terapie intensiva cu bebele in brate, plangeam si nimeni nu a venit sa ma intrebe nimic. Unde mai punem ca in loc de baietel, au vrut sa imi dea o fetita. Cand le-am zis ca nu e copilul meu, au inceput sa rada si se distrau de numa ca au incurcat copiii(tin sa spun ca celalalt copil, era japonez) A fost groaznic in Ge. Problemele au fost mai multe, dar deja m-am lungit prea mult.
Eu la Suceava am primit numai niște laturi sub forma de supe,prima zi a fost apa chioara cu fasole, iar curățenia la baie nu a existat în 3 zile am spalat eu cu 500 ml de alcool sanitar și cu dusul spălăm chiuveta, wc și pe jos cu dusul care avea un furtun mai lung și ajungea toată Baia, iar când veneau la curățenie spălau doar pe jos nimic altceva, în rest am fost foarte obosita pt ca erau mame care se mulgea cu aparate electrice din 2 in 2 ore și nu dormea nimeni, copiii li se făcea controale brutal sculați din somn, control la urechi la 5 dimineața, a fost greu ca să nu zic altfel în 3 zile eram epuizata, și când am ajuns acasă am leșinat direct eu care în viata mea nu am leșinat vreodată.Nu mai zic ca de la infirmiera, asistenta, moasa am dat ciubuc gros, era cineva care ne informa cât trebuie sa dam și cum sa punem banii între hăinuțe la copil.
Iar în legătură cu spălatul, cred ca depinde de spital!La mine cel puțin tin minte ca intr-o seara a venit și mi-a arătat cum sa spal bebele!Cam fiecare spital are regulile lui nu este peste tot la fel!De ex noi am fost vreo 6 mamici in salon și fiecare avea bebelușul alături!
Eu nu inteleg totusi de ce sunt aceste diferente.Eu in Belgia platesc 100€ pe an asigurarea medicala si conditiile la medici si la spitale sunt ca la privat in Romania. In Romania asigurarea medicala costa de 2-3 ori mai mult si sistemul medical este in colaps si ma refer per total,nu doar la o sectie anume.
Mai multa coruptie… nu de azi , de decenii multi din banii platiti de cetateni pentru asigurari medicale au intrat in buzunarele altora inloc sa fie alocati spitalelor. Iar apoi spitalele au primit bani ce au mai ramas, care nici aia nu au fost investiti in totalitate in spitale…. Si uite asa se plateste dublu fata de alte tari si conditiile sunt care sunt.
Buna, Carnetel nu am primit, am avut un dosar cu ecografii, controlale, analize, rapoarte medicale (atat de la ginecolog, cat si de la endocrinolog si hematolog- am tiroidita si neutropenie), insa mi s-a spus sa imi monitorizez greutatea si tensiunea saptamanal (incepand cu trimestrul 2)si se uita la control peste ceea ce imi notam eu, plus ca imi lua si in cabinet tensiunea de fiecare data. CTG se face incepand cu 26-28 de saptamani. Si se repeta (in functie de caz), in Filantropia sunt tablouri si se poate asista la nastere (inclusiv in pandemie). De fiecare data cand m-am internat in Filantropia, mi-au pus branula de la internare (au fost cazuri cand nu am avut nevoie de ea). Intr-adevar nu am avut bufet in maternitate, dar mancarea a fost buna (nu multa, dar suficienta), si deloc "saracacioasa"(am avut inclusiv somon la pranz).
Exact cum ai descris sarcina și nașterea din Germania la fel este in Italia . Eu in August nasc al 4 copilaș in Italia . In România nu am avut ocazia sa nasc însă din poveștile altora sincer nici nu mis dori
Buna doresc si eu sa va spun experientele mele In Scotia sunt la a 7 sarcina aici in curand (38 de sapt). Aici controalele sunt :tensiune ,urina sange din cand in cand si maxim 4 eco in toata sarcina . Control ginecologic doar daca vrei sau chiar ai probleme eu nu am avut deloc control ginecologic ( iei vad asta ca un deranj pentru tine ,ceva neplacut) Alegi cum vrei sa nasti: in apa in pat in picioare oricum vrei tu sotu cu tine sau orce membru a familiei , nasti cu moasa dupa nastere am camera mea ( tot aia in care am nascut) cu baie propie si tot ce ai nevoie daca nasti dimineata seara cel tarziu esti acasa (asta daca nu au fost complicatii) bebe direct la tine in brate dupa ce nasti , nu il spala nimeni asta faci tu acasa. Iar mancarea te intreaba cineva de la bucatarie te pune sa iti alegi din trei feluri de mancare fie pranz fie cina din belsug ce vrei . Sunt foarte binecuvantata sa nasc aici eu asa cred .
Eu am născut prin cezariana si mi l-au dat direct sa il pun pe piept cum am născut apoi l-au dus la curățat, cantarit etc. Si in ce privește branula nu iti pune decât în caz de nevoie. Cel puțin la spitalul din România în care am născut eu .
Bună.,in Franța am născut de doua ori se aseamănă foarte tare cu cele povestite de spitalele din Germania. Prima data am născut la stat și apoi la o Clinică privata, dacă ar mai fi sa nasc a treia oară a-și opta pentru spitalul de stat!
Bună Raluca îți scriu prima data,deși te urmăresc de vreo 5ani în anul 2020 am nascut prima fetita în germania,din păcate nu a putut numa soțul sa ma viziteze,din cauza ca am nascut cu cezariana de urgenta sotului ii sa permis sa stea cu mine aproape toată ziua sa ma ajute.Anul trecut în decembrie am nascut a doua oara,la al spital,alte reguli tot din cauza covidulu soțul nu avea voie mai mult de o ora sa stea cu noi.Sau schimbat și aici multe de când cu pandemia
Eu cu 8 nașteri nu am avut la toți carnețel și am avut aceași medici! Când au avut mia dat, când nu au avut, au scris scrisoare medicală, la ultimi pitici
Ai nimerit un medic superficial. Pe mine m a și cântărit,îmi lua și tensiunea. Chiar în ultimele două săptămâni m-a pus să mănânc fara sare pt că aveam tensiunea un pic cam mare.
Asatazi am împlinit 37 de săptămâni, alaltaieri am fost la ultimul control și am fost la spital,nu la privat unde am umblat pe toată perioada sarcinii, nimeni nu îmi zice nimic de CTG, e obligatoriu? Daca merg la spital și cer,îmi face?
Pe mine ieri ma chemat doctoru la spital pt consult nu la privat ca de.obicei pt a.mi putea face unele investigatii suplimentare. 37 de saptamani jumate am . Mi.a luat tensiunea,analize de sange ,urina ,ecografie abdominala+vaginala si ctg.
Eu am nascut in Anglia in 2019. A fost ok . Am stat in salon cu alte 3 mamici, dar aveam perdea împrejurul patului meu si daca vroiam sa am intimitate asta ma ajuta. Am fost programata sa imi provoace nașterea insa nu am mai putut rezista si am facut epidurala. Am avut putin de așteptat deoarece anestezistul era ocupat cu alte mamici care si ele vroiau epidurala. Slabe șanse sa nasc natural asa ca am intrebat daca se încercă tot la urma ramane sa mă bage in operatie? Si au zis DA. Mi-au spus ca o sa ma bage in cezariana de urgenta. Soțul meu a intrat cu mine, bine ca nu am fost singura. Nu era o problemă ca facusem epidurala deoarece tot pe acolo mi-au bagat anestezia. Mi-au aratat copilul deasupra cersafului care era in fata mea ca nu vad ce se intampla acolo. L-au sters putin, l-au înfășat si i l-a dat in bratele soțului meu. A fost cel mai frumos moment😭 l-am pupat pe obrajor si era asa finuț. La mine totul a mers foarte bine in 2 zile am plecat acasa. Mai greu a fost cand mi-au administrat oxitocină, dar ce mai conteza acum. Minusuri ar fi, geamurile erau unele vechi din fier si venea frig. Plus ca ei prefera racoare si am plecat cu baietelul acasa cu ochișor care cu lichid galben nu stiu exact cum sa ii zic. Dar a trecut în cateva zile. Te pup si iti urez numai bine. 🤗🤗🤗
Buna,eu am nascut la spital privat in RO,mi s-a pus branula de la inceput pana am plecat acasa. A fost foarte bine totul si sunt multumita de conditiile acelui spital.
Nu am născut încă în România, dar de câte ori am ajuns la spital, mi-au pus branulă de la intrare până la plecare. În Germania mi-au pus branula după internare (deci nu imediat cum am ajuns la spital) și au scos-o la cerere cu destul de mult timp înainte de externare (m-au trecut pe antibiotice orale).
Buna,Raluca,eu am nascut la Galați prin cezariana.Am avut probleme in sarcina si ma cheamă doamna doctor sa ma monitorizeze de 2 ori pe lună și analizele tot ea mi le dădea sa le fac in functie de nevoi.Eu am mers toata sarcina la privat si am nascut la stat ,tot cu același medic.Mi s-a pus branula de la început ceea ce era normal in cazul meu,dar si la fetele care nasteau natural aveau branula.Haine nu aveam voie de niciun fel nici pentru bebe nici pentru mine.Doar produse de igienă.Eu am nascut acum 4 ani,nu stiu acum cum mai este.
Am născut în pandemie în Germania și tatăl a avut voie doar la naștere, dar apoi fără vizite deloc. Micul dejun era fix, nu bufet, dar includea 2 chifle, 4 felii de mezel, 1 pachet de dulceață și 2 de unt. Cina similară cu micul dejun, dar mai puțin cantitativ și pâinea era de toast. Prânz bogat și delicios. Apă primeam la sticlă la cerere, plată sau minerală. Ceaiuri tot la cerere. Cafea nu beau, dar parcă ofereau. În rest cum ai spus, ofereau orice aveai nevoie pentru tine sau bebeluș. Mie mi-au adus inclusiv o gentuță cu pastă de dinți, periuță, săpun, cremă și pieptăn.
Dupa ce ai nascut, in Romania, medicul de familie iti ia in evidenta copilul si trebuie sa vina acasa sa-l vada la cateva zile sau saptamanal pana la o anumita varsta. La mine asa a fost.
Eu am cezariana.dar mie mi.au scos branula din mana imediat după trecerea efectului anesteziei.nu au lăsat.o nici pentru calmante,singurul calmant era ibuflam, In schim In România ma îndopau cu calmante(cică erau in protocol) plus medicație de contractare de uter.
Buna..una dintre nașteri a fost prin cezariana,iar mai apoi ai născut natural?intreb pentru ca prima nastere la mine a fost prin cezariana iar a doua as dori sa fie naturală..ce diferența este între sarcini?conteaza acest lucru?multumesc🤗
Se poate, da. Bineînțeles ca trebuie să tii cont daca nu ai un motiv medical real care sa impună o noua cezariana. Daca crezi că te ajuta.. Eu am facut un video despre diferențele dintre ele. Desi e cam stangaci, pt ca a fost primul meu video poate este de folos cuiva. Recomand sa insisti pe naturala, daca se poate.. Am nascut de 3 ori natural dupa cezariana. A fost groaznic dar recuperarea e mult mai ușoară si mama mult mai apta sa se ingrijeasca de ea si de bebe. Dpdv fizic
Se poate naște natural după cezariana, dar sunt anumite condiții: sa nu ai mai mult de 37 de ani, bebelușul sa fie in prezentația craniană, sa fie o anumită perioadă între cele 2 nașteri etc. Dar mai ales sa ai un ginecolog care sa fie de acord cu asta. Majoritatea se tem de riscul de ruptura uterina și zic din prima că e neapărat nevoie de cezariană.🙄
Buna. Nici la maternitatea din Timișoara nu se pune branula , aveam dureri de spate și mi-a adus o asistenta o fiola de algocalmin să-l beau . In schimb aveam bebelușii cu noi , eram doua fete in camera dar erau saloane și cu cate 6 fete . Nu aveam voe la vizita pentru că era în toiul pandemiei când am născut .și țin minte că era un curent în camera ,nu foarte cald .
Bună! Eu locuiesc în Suedia și aici am și născut 😊, vreau sa spun ca în prima faza când afli ca ești însărcinată...trebuie sa suni la policlinica gen, spun asa ca sa se înțeleagă mai exact...acolo ti se face o programare cu moasa care îți va monitoriza toată sarcina, de la prima întâlnire ți se fac analize din secreția vaginala, sânge, tensiune...până în luna 8 ți se fac analize, țin sa spun ca în primele 2, 3 luni de sarcina nu ești chemată foarte des la control, aici ecografie ți se face doar de 2 ori pe toată sarcina😊. Pentru naștere poți sa alegi da ca vrei epidulara, naștere în apă cum dorești sa nasti și ce ai vrea sa mănânci după naștere, la spital ți se oferă tot ce ai nevoie pentru mama și copil pana la plecare acasă, eu am avut 2 nașteri aici și pot sa spun ca am fost foarte multumita și binecuvântată sa pot sa nasc în asa condiții. Aici se naște tot cu moasa, doar în cazul unor complicații intervine medicul ginecolog, pe toată perioada travaliului ești monitorizata din toate punctele de vedere. Pe scurt prin acest proces am trecut eu😊. Fiți binecuvantate toate mamele și Dumnezeu sa binecuvanteze totii copilași! 🙏
Salut da am născut în România și cu privire la venit acasă nu știu în alta parte cum ii dar un am născut eu o venit acasă în următoarea perioada după naștere cred în fiecare săptămână timp de o luna doctoru de familie și discutam cum este tot și verifica bebele mi sa părut super idea ,pentru am născut și in Austria și în Spania dar peste tot trebuia sa mergi tu cu bebele la contul nimeni nu venea acasă. Multă sănătate.
Locuiesc in Spania și aici am născut copilașii. Prima dată când afli că ești însărcinată,mergi la moașa. Tot la ea mergi pe tot parcursul sarcinii,în tandem cu ginecologul când sunt ecografii de făcut. De fiecare data te cântărește,îți ia tensiunea,asculta bătăile inimii la bebe,iți dă analize,altele decât cele necesare,in caz de nevoie. Înainte să naști,numai știu exact cu cate săptămâni înainte,te întreabă unde vrei să naști (spital),dacă vrei să iei celule stem la nașterea copilului. Ai un pachet cu numele băncii de celule stem unde le vei depune in caz de prelevare. La nașterea propriu zisă, anestezistul te întreabă atunci dacă dorești anestezie,ești monitorizata in fiecare moment,până crește dilatația și poți naște. Salonul este dotat cu baie,tv,și un fotoliu pat pentru soț. Ești practic singura in salon,ai intimitate. Și copilul sta cu tine in salon din momentul nașterii. Plus că , soțul este cu tine din prima secunda când intri la monitorizare,până taie cordonul ombilical,și după aceea in salon. Am fost foarte mulțumită de spital,de doctori. Eu nu m-am dus setata pe anestezie,și am vrut musai sa nasc natural. Doar gândul ăsta îl aveam. Unul din copilași a avut 4 kg la naștere,ai l-am născut în 5 ore. Sănătate tuturor! PS:Și da,ai un carnețel in care sunt trecute tensiunea,greutatea, controalele efectuate,data aproximativa a nașterii.
La ce spital ai născut tu?Pt că și eu am 2 nașteri în Spania,dar a fost un pic diferit de ce povestești tu!Nici vorba de carnețel ,unde am născut eu....Cred că depinde de zona,spital....nu putem generaliza...
Asta depinde in primul rand de felul în care nasti. La naturala mai putin cu vreo 2-3 zile. De ex, la naturala eu am stat 3 zile. La cezariana o săptămână dar inițial trebuia sa fie doar 5 zile.
Ralu la mine la 3 nașteri am avut aceeași doctora ma urmarit toate sarcinile,mereu îmi făcea control vaginal,ecografie abdominala,ecografie genitală,analize peste analize,medicamente mereu reteță toată sarcina,la naștere da la fiecare am avut perfuzii,branule,mi s-au pus si transfuzii,acum daca vine al patrulea pitic tot cu doctora mea voi merge si tot la acel spital voi naste.De noi au avut mare grija,s-au implicat.Tot ce am avut nevoie ne-am luat noi am avut ca tine bagajul meu si bagajul lui bebe.Am primit la fiecare setul de nou nascut si o suma de bănuți.
Carnetelul nu.l-ai primit fiindca analizele le ai facut la privat ,în mod normal la stat se da atunci când se confirma sarcina,eu asa tin minte si cantaritul, masuratul tensiunii trebuia sa o faca medicul de familie la fiecare control..eu am avut 3 branule dar in brat ..la naștere ,bine a si fost fetița mare ,iar la stat este in unele locuri permis sa intre si tatăl, dar na acu probabil si cu covidul au mai restricționat ..
Cat despre conditiile din maternitatile din Romania sa stii ca nu peste tot este un mobilier vechi si trist, m- am simitit ca la o maternitate privata acolo unde am nascut desi era un spital de stat ( maternitatea din Petrosani)
Oau Raluca ce mult ma Regasesc in tot ce povestesti! Acuma inca trec prin aceste experiente. Un gynecolog de la privat ma trimis pe la spital sa ma interesez de epidural si daca trebuie sa cumpar trusa dinainte caci el merge pe natural , el fiind doctorul principal deci stia ... am ajuns acolo se uitau la mn ca si cum cei cu mine. De ce nu mia spus gynecologu caci el trebuie da aranjeze totul nu Eu... nu mam mai intors la El mai am 5 sapt si trebuie sa nasc si ma Pregatesc sa nasc fara epidural deoarece doctorul cu care sunt nu face , este doar cu natural sau cezariana dar macar am incredere in El pare mai serios ..
Bunaaa Raluca! Eu am născut tot in Germania însă controlul vaginal nu l-am avut decât in primele luni2-3 … baita din păcate nu mi-a arătat nimeni ( și nici nu a făcut după ce mi l-au dat după naștere curat) hăinuțe nu aveam in camera ci atunci când ieșeam la tigara și îl duceam in camera specială sa stea cu asistentele îl mai schimbau ele 😂 dar dacă ar fi sa mai nasc tot aici as face-o fără doar și poate . S-au comportat toți exemplar cu mine și au fost OAMENI
Eu am născut la Bistrița la spital de stat... pot sa zic ca am fost mulțumită de condițiile avute am fost cate 3 mămici în camera bebeluși au fost cu noi în salon de a doua zi( am născut prin cezariana și primele 24 de ore am stat în terapie având anestezie generala)... nu mi sa făcut baie la copilași la nici unul atât timp cât au stat cu mine în salon ...nu știu ce au făcut cât au fost la ele la neonatologie... hăinuțe pentru mine și copilaș am dus eu ... cât au fost la ele copii au stat infasati.. mâncarea a fost ok când zic ca o fost ok ma refer căci la ultima sarcina am primit și peste la meniu ...
4 ecografii sunt decontate de casa de sanatate in Germania, eu mergeam la 4 saptamani la ecografie si aveam de ales 40€ pe consultatie sau 150€ pachet ptr toata sarcina, evident am ales a doua varianta. Control vaginal nu am avut decat la inceputul sarcinilor si la sfarsit. Cred ca depinde si aici in Germania de la medic la medic
Buna Raluca.Si eu am născut tot în Romania la un spital de stat acum 9 ani.dar mie mi au pus branula pentru că îmi făceau perfuzii probabil cum pierzi sânge.Nu mai țin minte exact dacă am făcut perfuzii toate cele 3 zile cât am stat dar branula până am plecat am avut o.Copilasul l au luat atunci l au curățat și apoi mi l au arătat.Tin minte și acum cum a făcut pipi pe doamna Dr.Apoi l au luat de tot la cântărit măsurat etc.Si nu am stat cu el in camera mergeam din 3 in 3 ore la alăptat.Ni s a spus că sa profităm de zilele acestea libere,sa ne revenim cat de cat căci vom pleca acasă și vor veni nopți nedormite și oboseala.In rest a fost totul ok de la Dr,asistente condițiile din camera am.avut Tv,toaleta proprie,am avut o camera cu 2 paturi,pentru mine a fost o experiență plăcută.Sanatate multa ai o familie minunata și niște copii frumoși,deștepți și ff cuminți.
Eu una atât in Germania cât și in România am făcut ecografie vaginala și din săptămâna 24 am făcut atât ECO abdominal cât și vaginal.2 sarcini in România și 2 in Germania.la faza cu ecografiile e la fel.
Depinde foarte mult de medic, la medic, la prima sarcina, imi lua analizele la cabinetul ginecologului, imi lua tensiunea, greutatea la fiecare control, control vaginal mi sa facut la fel cum ai spus tu la inceput si inainte sa nasc, acum, la a2a sarcina am schimbat medicul, acum nu imi ia tensiunea si greutatea, in schimb imi face eco vaginal la fiecare control, analizele le fac fie la spital fie la un laborator. Deci depinde foarte mult de medici. Spre exemplu mie la prima sarcina mi-a facut prima data CTG-ul in ziua cand am nascut, nici nu stiam ce e ala🤣🤣
Carnetul acesta există și în România - îl ceri tu la medicul de familie sau la ginecolog ... eu am acel carnet de acum 12 ani ... da, aici trebuie să întrebi tu, să ceri tu , să insiști , să fi foarte atentă la toate. Se pune branula , ba încă 2 bucăți câteodată ... da probabil nu au mai apucat sau li s-a părut ca ești tu super ok . Conform legii și in Ro la stat, soțul are dreptul sa asiste la naștere, dar trebuie sa te duci cu legea în mână , sa faci scandal și cerere scrisă .... Dacă ceri și la noi îl spala pe bebe cu tine de față ... la mine au întrebat dacă vreau sa îmi arate cum sa o spal/ schimb. Nu au voie vizitatori pe secție la noi .... iesi tu daca poti, dar fara bebe . Multe sunt si pe aici,dar trebuie sa insiști, sa ceri , sa dai din coate ... lipsește ceva din pregătirea cadrelor medicale - cursul de cum sa fi uman si empatic ...
Aici la noi la spital unde voi naște nici tatăl nu are voie sa asiste la naștere că vizitatori nu are voie sa intre până înăuntru doar afara la geam sau afara la poarta 🤦
Aș mai adauga eu o diferență (înainte de covid) în România vin toate neamurile încărcate cu mâncare, torturi, mama, soacra și mătușile și se supăra dacă nu mănânci ce au adus😅 pe când în Germania cred ca nu au voie. Vă pupam pe toți, de la mic la mare🤗🥰
Eu m-am intristat puțin 😔 ar fi asa de frumos ca toate lucrurile care sunt în Germania, sa fie și aici.... aici nici la privat nu iti asigura asa condiții, implicare, empatie.... ca sa nu vorbim de mâncare ca atunci ma apuca și plansul.
Ma asteptam ca o sa faci un filmuleț cu diferențele dintre cele doua țări!
Ce bine te vad si fericita,mai mare dragul sa te ascult :)
Buna Raluca, sa stii ca depinde de foarte mult de doctorul pe care il alegi sa iti urmareasca sarcina pentru ca nu peste tot in Romania se procedeaza la fel, modul in care tu ai povestit ca ti- au fost monitorizate sarcinile in Germania exact in aceeasi maniera mi-a fost monitorizata mie sarcina in Romania
La fel și eu. Câte bordeie atâtea obicee. Cred ca nu diferă atât de mult de la țara la țara cât de la doctor la doctor, de la spital la spital.
caietul de sarcina ti.l da medicul de familie si tot la el daca mergeai te cantareau ,iti luau tensiunea .
Ce trebe sa fac cu carnețelul îmi va rămâne mie sau trebe sa îl dau înapoi?
Gaby carnetelul va rămâne la dvs;)
In 2017 la primul copil mi.a dat si mie medicul de familie un carnetel in care in fiecare luna imi scria tensiunea,greutatea si masuratorile pe care mi le facea la burta. Acum cu a doua sarcina nu mi.a mai dat carnetel
În Romania legea permite tatălui să asiste la naștere dar e un abuz faptul că nu sunt lăsați de fapt să asiste + oamenii nu știu că au acest drept. Am văzut, mai nou, că încep să se miște lucrurile în direcția asta și oamenii sunt încurajați să ceară ca tații să fie prezenți la naștere. Ce cred eu că lipsește din mentalitatea spitalelor e faptul că tatăl e tatăl nu un vizitator.
Mie mi sa zis NU si dupa am auzit ca se poate . Foarte abuzata aceasta lege si nu stiu cum sa procedez!
@@andreean3661 cauți legea si faci cerere scrisa catre seful de secție și către managerul spitalului ... nici nu cred ca problema e soțul de fapt, ci faptul ca e un martor atent si cu interesul pacientului în minte acolo cu ei si asta deranjează de fapt ... ca nu sunt toti seriosi in munca lor ...
Raluca ești o mămică foarte grijulie Dumnezeu să fie cu familia a ta
Bună Raluca, mie una îmi place orce clpi de al tău, indiferent de subiect, că imi ești tare dragă!
Dacă ai trimitere de la medicul de familie și te duci la un cabinet care are contract cu casa de asigurări nu plătești consultațiile.
Doamne,zi de zi astept vlog cu voi. Sunteți o minunata sursa de inspirație, pentru ca acum fac si eu vlog :))
Sunteti absolut superbi,tu ai o voce minunata și ma bucur enorm sa te urmăresc!❤❤❤❤
Si eu am nascut in Germania si Romania. Din punctul meu de vedere, in afara de conditiile din spitale, Romania a fost cu mult superioara Germaniei. Incepand cu femeia de servici si terminand cu medicii. In Romania au fost trup si suflet pentru mine( fara un leu spaga), iar in Germania aveam impresia ca o sa ma omoare in somn. In Ge s-a nascut copilul prematur si nu au vrut sa il puna la incubator, doar dupa ce a facut stop cardio-respirator. La inceput au zis ca medicul a crezut ca o sa poata respira singur, iar pe externare au scris ca s-a inecat cu mancare, desi ca nu a mancat un ml de lapte. Dupa cateva zile, am avut niste complicatii si mi-au intors de 2 ori uterul si mi-au facut chiuretaj, fara anestezie. Dupa 2 zile au zis ca isi cer scuze ca nu m-au anesteziat, dar nu au avut timp. In Ro veneau mereu sa ma intrebe daca am nevoie sa ma invete sa spal bebele, sau daca am nevoie de ajutor in alaptare, sau daca ma simt depresiva, imi sta la dispozitie un psiholog. In Ge, eram la terapie intensiva cu bebele in brate, plangeam si nimeni nu a venit sa ma intrebe nimic. Unde mai punem ca in loc de baietel, au vrut sa imi dea o fetita. Cand le-am zis ca nu e copilul meu, au inceput sa rada si se distrau de numa ca au incurcat copiii(tin sa spun ca celalalt copil, era japonez) A fost groaznic in Ge. Problemele au fost mai multe, dar deja m-am lungit prea mult.
Ai trecut printr-o experiență grea.
Eu la Suceava am primit numai niște laturi sub forma de supe,prima zi a fost apa chioara cu fasole, iar curățenia la baie nu a existat în 3 zile am spalat eu cu 500 ml de alcool sanitar și cu dusul spălăm chiuveta, wc și pe jos cu dusul care avea un furtun mai lung și ajungea toată Baia, iar când veneau la curățenie spălau doar pe jos nimic altceva, în rest am fost foarte obosita pt ca erau mame care se mulgea cu aparate electrice din 2 in 2 ore și nu dormea nimeni, copiii li se făcea controale brutal sculați din somn, control la urechi la 5 dimineața, a fost greu ca să nu zic altfel în 3 zile eram epuizata, și când am ajuns acasă am leșinat direct eu care în viata mea nu am leșinat vreodată.Nu mai zic ca de la infirmiera, asistenta, moasa am dat ciubuc gros, era cineva care ne informa cât trebuie sa dam și cum sa punem banii între hăinuțe la copil.
Aici în România trebuie sa te duci și la medicul de familie sa te ia în evidenta și acolo te cântărește,măsoară burtica ,tensiunea..
Iar în legătură cu spălatul, cred ca depinde de spital!La mine cel puțin tin minte ca intr-o seara a venit și mi-a arătat cum sa spal bebele!Cam fiecare spital are regulile lui nu este peste tot la fel!De ex noi am fost vreo 6 mamici in salon și fiecare avea bebelușul alături!
Eu nu inteleg totusi de ce sunt aceste diferente.Eu in Belgia platesc 100€ pe an asigurarea medicala si conditiile la medici si la spitale sunt ca la privat in Romania.
In Romania asigurarea medicala costa de 2-3 ori mai mult si sistemul medical este in colaps si ma refer per total,nu doar la o sectie anume.
Mai multa coruptie… nu de azi , de decenii multi din banii platiti de cetateni pentru asigurari medicale au intrat in buzunarele altora inloc sa fie alocati spitalelor. Iar apoi spitalele au primit bani ce au mai ramas, care nici aia nu au fost investiti in totalitate in spitale…. Si uite asa se plateste dublu fata de alte tari si conditiile sunt care sunt.
Super,plătiți puțin asigurarea ,în Germania plătesc dublu dacă nu mai mult pe luna asigurarea.
Buna,
Carnetel nu am primit, am avut un dosar cu ecografii, controlale, analize, rapoarte medicale (atat de la ginecolog, cat si de la endocrinolog si hematolog- am tiroidita si neutropenie), insa mi s-a spus sa imi monitorizez greutatea si tensiunea saptamanal (incepand cu trimestrul 2)si se uita la control peste ceea ce imi notam eu, plus ca imi lua si in cabinet tensiunea de fiecare data. CTG se face incepand cu 26-28 de saptamani. Si se repeta (in functie de caz), in Filantropia sunt tablouri si se poate asista la nastere (inclusiv in pandemie). De fiecare data cand m-am internat in Filantropia, mi-au pus branula de la internare (au fost cazuri cand nu am avut nevoie de ea).
Intr-adevar nu am avut bufet in maternitate, dar mancarea a fost buna (nu multa, dar suficienta), si deloc "saracacioasa"(am avut inclusiv somon la pranz).
Buna cum e cu pediatura te doare e bn so fc
Eu am 2 nașteri în Germania și urmează a 3 și-mi face ecografie de fiecare dată când merg la control asta înseamnă o dată pe lună.. merg la control...
Fiecare spital se stat din România are protocol diferit
Foarte adevarat
Exact cum ai descris sarcina și nașterea din Germania la fel este in Italia . Eu in August nasc al 4 copilaș in Italia . In România nu am avut ocazia sa nasc însă din poveștile altora sincer nici nu mis dori
Buna doresc si eu sa va spun experientele mele In Scotia sunt la a 7 sarcina aici in curand (38 de sapt).
Aici controalele sunt :tensiune ,urina sange din cand in cand si maxim 4 eco in toata sarcina .
Control ginecologic doar daca vrei sau chiar ai probleme eu nu am avut deloc control ginecologic ( iei vad asta ca un deranj pentru tine ,ceva neplacut)
Alegi cum vrei sa nasti: in apa in pat in picioare oricum vrei tu sotu cu tine sau orce membru a familiei , nasti cu moasa dupa nastere am camera mea ( tot aia in care am nascut) cu baie propie si tot ce ai nevoie daca nasti dimineata seara cel tarziu esti acasa (asta daca nu au fost complicatii) bebe direct la tine in brate dupa ce nasti , nu il spala nimeni asta faci tu acasa.
Iar mancarea te intreaba cineva de la bucatarie te pune sa iti alegi din trei feluri de mancare fie pranz fie cina din belsug ce vrei .
Sunt foarte binecuvantata sa nasc aici eu asa cred .
Eu am născut prin cezariana si mi l-au dat direct sa il pun pe piept cum am născut apoi l-au dus la curățat, cantarit etc.
Si in ce privește branula nu iti pune decât în caz de nevoie. Cel puțin la spitalul din România în care am născut eu .
Buna! Eu am nascut de 2 ori in Germania ( in 2004 si 2007) si a fost exact cum ai povestit si tu.
Bună Raluca, la ce spital din Germania ai născut? Cum se numește?
Bună.,in Franța am născut de doua ori se aseamănă foarte tare cu cele povestite de spitalele din Germania. Prima data am născut la stat și apoi la o Clinică privata, dacă ar mai fi sa nasc a treia oară a-și opta pentru spitalul de stat!
Bună Raluca îți scriu prima data,deși te urmăresc de vreo 5ani în anul 2020 am nascut prima fetita în germania,din păcate nu a putut numa soțul sa ma viziteze,din cauza ca am nascut cu cezariana de urgenta sotului ii sa permis sa stea cu mine aproape toată ziua sa ma ajute.Anul trecut în decembrie am nascut a doua oara,la al spital,alte reguli tot din cauza covidulu soțul nu avea voie mai mult de o ora sa stea cu noi.Sau schimbat și aici multe de când cu pandemia
Salut Raluca, Eu am născut 8 copii (băieți) în Cluj la Ginecologie 1, dar la fiecare naștere mi se punea branula înainte de naștere neapărat!
Dar spitalul era renovat și era frumos spitalul!
Eu cu 8 nașteri nu am avut la toți carnețel și am avut aceași medici! Când au avut mia dat, când nu au avut, au scris scrisoare medicală, la ultimi pitici
Ai nimerit un medic superficial. Pe mine m a și cântărit,îmi lua și tensiunea. Chiar în ultimele două săptămâni m-a pus să mănânc fara sare pt că aveam tensiunea un pic cam mare.
Super frumos
Asatazi am împlinit 37 de săptămâni, alaltaieri am fost la ultimul control și am fost la spital,nu la privat unde am umblat pe toată perioada sarcinii, nimeni nu îmi zice nimic de CTG, e obligatoriu? Daca merg la spital și cer,îmi face?
Sunt la a treia sarcina și nu mi s-a făcut niciodată. Depinde la de spital la spital
Și eu am născut în decembrie și nu am făcut niciodată.
Pe mine ieri ma chemat doctoru la spital pt consult nu la privat ca de.obicei pt a.mi putea face unele investigatii suplimentare. 37 de saptamani jumate am . Mi.a luat tensiunea,analize de sange ,urina ,ecografie abdominala+vaginala si ctg.
Am nascut doar in Spania si nu imi mai amintesc daca mi-au pus branula la toate 3 nasterile...
Eu am nascut in Anglia in 2019. A fost ok . Am stat in salon cu alte 3 mamici, dar aveam perdea împrejurul patului meu si daca vroiam sa am intimitate asta ma ajuta. Am fost programata sa imi provoace nașterea insa nu am mai putut rezista si am facut epidurala. Am avut putin de așteptat deoarece anestezistul era ocupat cu alte mamici care si ele vroiau epidurala. Slabe șanse sa nasc natural asa ca am intrebat daca se încercă tot la urma ramane sa mă bage in operatie? Si au zis DA. Mi-au spus ca o sa ma bage in cezariana de urgenta. Soțul meu a intrat cu mine, bine ca nu am fost singura. Nu era o problemă ca facusem epidurala deoarece tot pe acolo mi-au bagat anestezia. Mi-au aratat copilul deasupra cersafului care era in fata mea ca nu vad ce se intampla acolo. L-au sters putin, l-au înfășat si i l-a dat in bratele soțului meu. A fost cel mai frumos moment😭 l-am pupat pe obrajor si era asa finuț. La mine totul a mers foarte bine in 2 zile am plecat acasa. Mai greu a fost cand mi-au administrat oxitocină, dar ce mai conteza acum. Minusuri ar fi, geamurile erau unele vechi din fier si venea frig. Plus ca ei prefera racoare si am plecat cu baietelul acasa cu ochișor care cu lichid galben nu stiu exact cum sa ii zic. Dar a trecut în cateva zile.
Te pup si iti urez numai bine. 🤗🤗🤗
Buna,eu am nascut la spital privat in RO,mi s-a pus branula de la inceput pana am plecat acasa.
A fost foarte bine totul si sunt multumita de conditiile acelui spital.
Și în România, la stat, poate asista soțul la naștere. Cel puțin în Brașov😊😄.. Și da, contează enorm când soțul e prezent.
Și la noi asa a fost 3 femei în camera și mergeam la alăptat din 3 în 3 ore destul de greu
Și noi tot din 3 in 3 h dar eram zece in salon... 😆
Nu am născut încă în România, dar de câte ori am ajuns la spital, mi-au pus branulă de la intrare până la plecare. În Germania mi-au pus branula după internare (deci nu imediat cum am ajuns la spital) și au scos-o la cerere cu destul de mult timp înainte de externare (m-au trecut pe antibiotice orale).
Buna,Raluca,eu am nascut la Galați prin cezariana.Am avut probleme in sarcina si ma cheamă doamna doctor sa ma monitorizeze de 2 ori pe lună și analizele tot ea mi le dădea sa le fac in functie de nevoi.Eu am mers toata sarcina la privat si am nascut la stat ,tot cu același medic.Mi s-a pus branula de la început ceea ce era normal in cazul meu,dar si la fetele care nasteau natural aveau branula.Haine nu aveam voie de niciun fel nici pentru bebe nici pentru mine.Doar produse de igienă.Eu am nascut acum 4 ani,nu stiu acum cum mai este.
mie mi.au pus.o pe masa de nasteri tot la stat ca m.am dus la dilatatie 5 si totul a decurs rapid .
Am născut în România, mi s-a pus branula de cum am ajuns în sala de nașteri și am ținut-o pana am plecat acasa
Am născut în pandemie în Germania și tatăl a avut voie doar la naștere, dar apoi fără vizite deloc. Micul dejun era fix, nu bufet, dar includea 2 chifle, 4 felii de mezel, 1 pachet de dulceață și 2 de unt. Cina similară cu micul dejun, dar mai puțin cantitativ și pâinea era de toast. Prânz bogat și delicios. Apă primeam la sticlă la cerere, plată sau minerală. Ceaiuri tot la cerere. Cafea nu beau, dar parcă ofereau. În rest cum ai spus, ofereau orice aveai nevoie pentru tine sau bebeluș. Mie mi-au adus inclusiv o gentuță cu pastă de dinți, periuță, săpun, cremă și pieptăn.
Dupa ce ai nascut, in Romania, medicul de familie iti ia in evidenta copilul si trebuie sa vina acasa sa-l vada la cateva zile sau saptamanal pana la o anumita varsta. La mine asa a fost.
Eu am cezariana.dar mie mi.au scos branula din mana imediat după trecerea efectului anesteziei.nu au lăsat.o nici pentru calmante,singurul calmant era ibuflam,
In schim
In România ma îndopau cu calmante(cică erau in protocol) plus medicație de contractare de uter.
Buna..una dintre nașteri a fost prin cezariana,iar mai apoi ai născut natural?intreb pentru ca prima nastere la mine a fost prin cezariana iar a doua as dori sa fie naturală..ce diferența este între sarcini?conteaza acest lucru?multumesc🤗
Din cate stiu a nascut natural la 1 an si 2 luni de la cezariana
Se poate, da. Bineînțeles ca trebuie să tii cont daca nu ai un motiv medical real care sa impună o noua cezariana. Daca crezi că te ajuta.. Eu am facut un video despre diferențele dintre ele. Desi e cam stangaci, pt ca a fost primul meu video poate este de folos cuiva. Recomand sa insisti pe naturala, daca se poate.. Am nascut de 3 ori natural dupa cezariana. A fost groaznic dar recuperarea e mult mai ușoară si mama mult mai apta sa se ingrijeasca de ea si de bebe. Dpdv fizic
Se poate naște natural după cezariana, dar sunt anumite condiții: sa nu ai mai mult de 37 de ani, bebelușul sa fie in prezentația craniană, sa fie o anumită perioadă între cele 2 nașteri etc. Dar mai ales sa ai un ginecolog care sa fie de acord cu asta. Majoritatea se tem de riscul de ruptura uterina și zic din prima că e neapărat nevoie de cezariană.🙄
Cand am nascut la privat mi e mi a venit de acasă anestezistul ptr epidurala,fetita mea a facut 2 luni in 14 martie ...
Buna. Nici la maternitatea din Timișoara nu se pune branula , aveam dureri de spate și mi-a adus o asistenta o fiola de algocalmin să-l beau . In schimb aveam bebelușii cu noi , eram doua fete in camera dar erau saloane și cu cate 6 fete . Nu aveam voe la vizita pentru că era în toiul pandemiei când am născut .și țin minte că era un curent în camera ,nu foarte cald .
Bună! Eu locuiesc în Suedia și aici am și născut 😊, vreau sa spun ca în prima faza când afli ca ești însărcinată...trebuie sa suni la policlinica gen, spun asa ca sa se înțeleagă mai exact...acolo ti se face o programare cu moasa care îți va monitoriza toată sarcina, de la prima întâlnire ți se fac analize din secreția vaginala, sânge, tensiune...până în luna 8 ți se fac analize, țin sa spun ca în primele 2, 3 luni de sarcina nu ești chemată foarte des la control, aici ecografie ți se face doar de 2 ori pe toată sarcina😊. Pentru naștere poți sa alegi da ca vrei epidulara, naștere în apă cum dorești sa nasti și ce ai vrea sa mănânci după naștere, la spital ți se oferă tot ce ai nevoie pentru mama și copil pana la plecare acasă, eu am avut 2 nașteri aici și pot sa spun ca am fost foarte multumita și binecuvântată sa pot sa nasc în asa condiții. Aici se naște tot cu moasa, doar în cazul unor complicații intervine medicul ginecolog, pe toată perioada travaliului ești monitorizata din toate punctele de vedere. Pe scurt prin acest proces am trecut eu😊. Fiți binecuvantate toate mamele și Dumnezeu sa binecuvanteze totii copilași! 🙏
Buna. Si la noi in Belgia ii cam la fel ca si in Germania. Difera si aici de la spital la spital dar este asemanator.
În Germania doctorul meu ginecolog imi face ecografie la fiecare consultație.Asta însemnând o data la 3-4 săptămâni.
Si in Germania poti sa iti alegi medicul cu care nasti dar depinde si de spital. Eu am ales si d-na dr. a fost prezenta la ambele nasteri.
Mie mi a pus branula înainte sa nasc și după ce am născut nu am mai folosit o 4 zile cât am stat în spital,dar nu mi au scos o🤦♀️
Su eu am fost curioasa
Mie mi-au pus branura, poate pentru ca mi-au pus si o perfuzie cand am nascut.
Salut da am născut în România și cu privire la venit acasă nu știu în alta parte cum ii dar un am născut eu o venit acasă în următoarea perioada după naștere cred în fiecare săptămână timp de o luna doctoru de familie și discutam cum este tot și verifica bebele mi sa părut super idea ,pentru am născut și in Austria și în Spania dar peste tot trebuia sa mergi tu cu bebele la contul nimeni nu venea acasă.
Multă sănătate.
Locuiesc in Spania și aici am născut copilașii.
Prima dată când afli că ești însărcinată,mergi la moașa.
Tot la ea mergi pe tot parcursul sarcinii,în tandem cu ginecologul când sunt ecografii de făcut.
De fiecare data te cântărește,îți ia tensiunea,asculta bătăile inimii la bebe,iți dă analize,altele decât cele necesare,in caz de nevoie.
Înainte să naști,numai știu exact cu cate săptămâni înainte,te întreabă unde vrei să naști (spital),dacă vrei să iei celule stem la nașterea copilului.
Ai un pachet cu numele băncii de celule stem unde le vei depune in caz de prelevare.
La nașterea propriu zisă, anestezistul te întreabă atunci dacă dorești anestezie,ești monitorizata in fiecare moment,până crește dilatația și poți naște.
Salonul este dotat cu baie,tv,și un fotoliu pat pentru soț.
Ești practic singura in salon,ai intimitate.
Și copilul sta cu tine in salon din momentul nașterii.
Plus că , soțul este cu tine din prima secunda când intri la monitorizare,până taie cordonul ombilical,și după aceea in salon.
Am fost foarte mulțumită de spital,de doctori.
Eu nu m-am dus setata pe anestezie,și am vrut musai sa nasc natural.
Doar gândul ăsta îl aveam.
Unul din copilași a avut 4 kg la naștere,ai l-am născut în 5 ore.
Sănătate tuturor!
PS:Și da,ai un carnețel in care sunt trecute tensiunea,greutatea, controalele efectuate,data aproximativa a nașterii.
La ce spital ai născut tu?Pt că și eu am 2 nașteri în Spania,dar a fost un pic diferit de ce povestești tu!Nici vorba de carnețel ,unde am născut eu....Cred că depinde de zona,spital....nu putem generaliza...
@@veronicacalinescu2820 in Catalunya .
Respectiv aproape de Barcelona.
Cite zile ai stat in spital in Germania? Dar in Romania!?
Asta depinde in primul rand de felul în care nasti. La naturala mai putin cu vreo 2-3 zile. De ex, la naturala eu am stat 3 zile. La cezariana o săptămână dar inițial trebuia sa fie doar 5 zile.
Ralu la mine la 3 nașteri am avut aceeași doctora ma urmarit toate sarcinile,mereu îmi făcea control vaginal,ecografie abdominala,ecografie genitală,analize peste analize,medicamente mereu reteță toată sarcina,la naștere da la fiecare am avut perfuzii,branule,mi s-au pus si transfuzii,acum daca vine al patrulea pitic tot cu doctora mea voi merge si tot la acel spital voi naste.De noi au avut mare grija,s-au implicat.Tot ce am avut nevoie ne-am luat noi am avut ca tine bagajul meu si bagajul lui bebe.Am primit la fiecare setul de nou nascut si o suma de bănuți.
Carnetelul nu.l-ai primit fiindca analizele le ai facut la privat ,în mod normal la stat se da atunci când se confirma sarcina,eu asa tin minte si cantaritul, masuratul tensiunii trebuia sa o faca medicul de familie la fiecare control..eu am avut 3 branule dar in brat ..la naștere ,bine a si fost fetița mare ,iar la stat este in unele locuri permis sa intre si tatăl, dar na acu probabil si cu covidul au mai restricționat ..
❤️❤️❤️
Cat despre conditiile din maternitatile din Romania sa stii ca nu peste tot este un mobilier vechi si trist, m- am simitit ca la o maternitate privata acolo unde am nascut desi era un spital de stat ( maternitatea din Petrosani)
Oau Raluca ce mult ma
Regasesc in tot ce povestesti! Acuma inca trec prin aceste experiente. Un gynecolog de la privat ma trimis pe la spital sa ma interesez de epidural si daca trebuie sa cumpar trusa dinainte caci el merge pe natural , el fiind doctorul principal deci stia ... am ajuns acolo se uitau la mn ca si cum cei cu mine. De ce nu mia spus gynecologu caci el trebuie da aranjeze totul nu Eu... nu mam mai intors la El mai am 5 sapt si trebuie sa nasc si ma
Pregatesc sa nasc fara epidural deoarece doctorul cu care sunt nu face , este doar cu natural sau cezariana dar macar am incredere in El pare mai serios ..
Bună Raluca poți face te rog frumos un vlog(rutina) cu curățenie și cu bebe😁😊😊😘😍
Bunaaa Raluca! Eu am născut tot in Germania însă controlul vaginal nu l-am avut decât in primele luni2-3 … baita din păcate nu mi-a arătat nimeni ( și nici nu a făcut după ce mi l-au dat după naștere curat) hăinuțe nu aveam in camera ci atunci când ieșeam la tigara și îl duceam in camera specială sa stea cu asistentele îl mai schimbau ele 😂 dar dacă ar fi sa mai nasc tot aici as face-o fără doar și poate .
S-au comportat toți exemplar cu mine și au fost OAMENI
❤❤❤❤❤
Eu am născut la Bistrița la spital de stat... pot sa zic ca am fost mulțumită de condițiile avute am fost cate 3 mămici în camera bebeluși au fost cu noi în salon de a doua zi( am născut prin cezariana și primele 24 de ore am stat în terapie având anestezie generala)... nu mi sa făcut baie la copilași la nici unul atât timp cât au stat cu mine în salon ...nu știu ce au făcut cât au fost la ele la neonatologie... hăinuțe pentru mine și copilaș am dus eu ... cât au fost la ele copii au stat infasati.. mâncarea a fost ok când zic ca o fost ok ma refer căci la ultima sarcina am primit și peste la meniu ...
4 ecografii sunt decontate de casa de sanatate in Germania, eu mergeam la 4 saptamani la ecografie si aveam de ales 40€ pe consultatie sau 150€ pachet ptr toata sarcina, evident am ales a doua varianta. Control vaginal nu am avut decat la inceputul sarcinilor si la sfarsit. Cred ca depinde si aici in Germania de la medic la medic
Exact. Asa a fost si la mine 😊
Buna Raluca.Si eu am născut tot în Romania la un spital de stat acum 9 ani.dar mie mi au pus branula pentru că îmi făceau perfuzii probabil cum pierzi sânge.Nu mai țin minte exact dacă am făcut perfuzii toate cele 3 zile cât am stat dar branula până am plecat am avut o.Copilasul l au luat atunci l au curățat și apoi mi l au arătat.Tin minte și acum cum a făcut pipi pe doamna Dr.Apoi l au luat de tot la cântărit măsurat etc.Si nu am stat cu el in camera mergeam din 3 in 3 ore la alăptat.Ni s a spus că sa profităm de zilele acestea libere,sa ne revenim cat de cat căci vom pleca acasă și vor veni nopți nedormite și oboseala.In rest a fost totul ok de la Dr,asistente condițiile din camera am.avut Tv,toaleta proprie,am avut o camera cu 2 paturi,pentru mine a fost o experiență plăcută.Sanatate multa ai o familie minunata și niște copii frumoși,deștepți și ff cuminți.
Eu una atât in Germania cât și in România am făcut ecografie vaginala și din săptămâna 24 am făcut atât ECO abdominal cât și vaginal.2 sarcini in România și 2 in Germania.la faza cu ecografiile e la fel.
Eu nu as-i naște niciodată am născut acum 5 ani aici ...și acum sunt însărcinată și tot aici nasc
Depinde foarte mult de medic, la medic, la prima sarcina, imi lua analizele la cabinetul ginecologului, imi lua tensiunea, greutatea la fiecare control, control vaginal mi sa facut la fel cum ai spus tu la inceput si inainte sa nasc, acum, la a2a sarcina am schimbat medicul, acum nu imi ia tensiunea si greutatea, in schimb imi face eco vaginal la fiecare control, analizele le fac fie la spital fie la un laborator. Deci depinde foarte mult de medici. Spre exemplu mie la prima sarcina mi-a facut prima data CTG-ul in ziua cand am nascut, nici nu stiam ce e ala🤣🤣
Carnetul acesta există și în România - îl ceri tu la medicul de familie sau la ginecolog ... eu am acel carnet de acum 12 ani ... da, aici trebuie să întrebi tu, să ceri tu , să insiști , să fi foarte atentă la toate.
Se pune branula , ba încă 2 bucăți câteodată ... da probabil nu au mai apucat sau li s-a părut ca ești tu super ok .
Conform legii și in Ro la stat, soțul are dreptul sa asiste la naștere, dar trebuie sa te duci cu legea în mână , sa faci scandal și cerere scrisă ....
Dacă ceri și la noi îl spala pe bebe cu tine de față ... la mine au întrebat dacă vreau sa îmi arate cum sa o spal/ schimb.
Nu au voie vizitatori pe secție la noi .... iesi tu daca poti, dar fara bebe .
Multe sunt si pe aici,dar trebuie sa insiști, sa ceri , sa dai din coate ... lipsește ceva din pregătirea cadrelor medicale - cursul de cum sa fi uman si empatic ...
Nu cred ca Poti vreodata Sa Compari Germany cu Romania in nici un Caz, Desi si in Romania sunt Doctori fff Competenti, Minunati
Medicul de familie da carnetul gravidei pe care se completeaza datele sarcinii pt toti copii. Depinde de medic probabil.
La spitalul la care urmează să nasc nu îți lasă copilul cu tine in salon, ți-l aduce strict la alăptat și atât!
Aici la noi la spital unde voi naște nici tatăl nu are voie sa asiste la naștere că vizitatori nu are voie sa intre până înăuntru doar afara la geam sau afara la poarta 🤦
Vederi că de la 1 aprilie se elimina restricțiile și în sistemul medical, deci puteți cere să vina tăticul!
Ce păcat...☹️ Alăptatul se face la cerere, nu după programul asistentelor.
Aș mai adauga eu o diferență (înainte de covid) în România vin toate neamurile încărcate cu mâncare, torturi, mama, soacra și mătușile și se supăra dacă nu mănânci ce au adus😅 pe când în Germania cred ca nu au voie. Vă pupam pe toți, de la mic la mare🤗🥰
Bada este voie sa primești orice fel de mâncare... Și câți vizitatori doresc sa vina sunt camere speciale de vizita desigur în limita bunului simt. 😊
Da ,exact .Este voie sa vina oricine.
Deci au voie și în Germania, nu am știut 🤭
Prima
Eu m-am intristat puțin 😔 ar fi asa de frumos ca toate lucrurile care sunt în Germania, sa fie și aici.... aici nici la privat nu iti asigura asa condiții, implicare, empatie.... ca sa nu vorbim de mâncare ca atunci ma apuca și plansul.
Eu am născut la privat si te contrazic, totul a fost f fain si profi. Mâncarea, condițiile din clinica, personalul de nota 10.
💗💗💗💗
❤❤❤❤