Oameni buni sunt din oradea și vreau să vă spun câteva lucruri. În primul rând acest material video mi se pare foarte bine realizat, foarte bine documentat și 100% corect.
Vreau să le mai zic la cei care dă cu hate despre bolojan,Oradea sau birta, că numai în 2023 Oradea a avut undeva la 300 de proiecte, printre care și proiecte de anvergură mai mare care pe parcursul lucrărilor au întâmpinat tot felul de probleme, dar care totuși au fost duse la bun sfârșit. Respect pentru Florin Birta și Ilie Bolojan.
Vreau să îmi arate aceia din Oradea ,care zic că bolojan a făcut promovare plătită, să arate măcar un discurs public sau conferință de presă în care bolojan se laudă măcar o dată , pentru că el întotdeauna își laudă colegii și echipa. Omul fiind de o modestie ieșită din comun, chiar și când vine vorba despre oponenții politici sau când alte administrații sunt compărate cu el încearcă să găsească scuze celorlalți și spune că relieful sau așezarea pe hartă a făcut lucrurile mai facile la Oradea decât în alte orașe.
Cere un deviz de cheltuieli ale APTOR, institutie prin care Primaria zeului tau isi promoveaza imaginea. Un lucru e, totusi, adevarat din ce ai spus. Bolojan nu se tzuca singur in dos. O fac altii. Iar tu chiar ai vocatie. Sincer, de mult n-am mai vazut un french-kiss atata de infocat aplicat unui cur de politician. Respect!😂
În Oradea cu mult timp înaintea Clujului s-a reglementat normele privind PUZul...'astfel ca s-a evitat ca în zona centrală să apară turnuri de blocuri cum e în CJ în spatele pieței Mihai Viteazu 😎... prin acest demers, a stricat și a deranjat pe mulți ,, dezvoltatori imobiliari,, ... ceea ce nu s-a întâmplat la cj, unde pe fiecare petec se construiește fără autorizații... Cel mai important e ca va distrează BOC în fiecare an cu Untold... prefer zilele orașului Oradea sau Orașul faptelor bune din Oradea de Crăciun
Pai la noi Boc iubeste constructiile inalte. A si declarat ca e vremea blocurilor. Pe Decebal, a facut p+5+r... o strada de obanda pe sens. Comparativ sunt astfel de constructii pe strada paralela Horea, dar asta e cu 2 benzi pe sens, trotuare late, benzi de biciclete si linie tramvai. Astea in timp ce mie nu imi da voie sa imi fac casa in câmp...
@@raduovidiu2925 Pai logic ca nu iti da autorizatie pt casa ... mai intai au prioritate prietenii lui cu blocurile si casele la juma de mil. de euro. Daca campu ala pe care vrei sa iti ridici tu casa, e o zona faina pentru betoane... ce facem atunci ?
Încă de la începutul primelor proiecte, atât la primărie,cât și la Consiliul județean Domnul Bolojan a lucrat cu atâta forță, dăruire și ambiție, încât dacă ai face o analiză mai profundă a capacităților sale, (cu un fel de al șaselea simț), ai putea observa, că omul parcă este acționat de o forță divină.
Datorita infrastructurii create in Bihor, Clujul o sa aiba mult de suferit la nivel de investitii pe termen mediu si lung. Foarte multi investitori europeni si asiatici sunt cantonati in Oradea si imprejurimi.
Tot Clujul atrage investitorii mari, salarii mari. Universitatea de acolo e motorul orasului. Poti face 1000 de centuri daca lumea si tineretul se muta in Cluj, unde orasul e la alt nivel la orice capitol. O spune un oradean. Pai hai daca e asa de bine in Oradea de ce nu va mutati aici clujenilor? De ce?
@@vasile3311as prefera ca oradea sa ramana mai degraba un oras destinat familiilor tinere, decat tinerilor “artisti”. Cu infrastructura asa buna, familiile isi pot construi o casa la 10-15km de oras unde sa-si creasca copii la curte cu animalute si vegetatie.
@@vasile3311 daca vine George Simion la presidentie, aparent da! 🤣 lasand gluma, pe hartie e greu, insa romanul construieste in prostie, iar daca pretentiile nu sunt prea mari, sigur ca e realizabil.
Eu cred că dacă un om politic din România,ar încerca să realizeze ce realizează bolojan sau birta pe parcursul unui an. La sfârșitul anului acel om politic ar fi internat în spital sau chiar pe terapie intensivă, datorită uzurii la care a fost supus pe parcursul anului, nerealizând poate nici 30% din proiectele realizate de bolojan sau birta pe parcursul anului respectiv.
@@AndreiLucaa din pacate totul la care se face referinta e strazi si transport, de parca ar fi unicele probleme/necesitati. De ex, mie imi vine sa plang cand vad cat de infect e ecarisajul din oradea si ca se eutanasiaza caini, pe cand la Cluj-Napoca e modernizat, nu se eutanasiaza si cainii sunt ingrijiti.
Dumnezeu să binecuvânteze orașul Cluj Napoca cu lideri trimiși și pregătiți de el și care lucrează sub îndrumarea duhului sfânt! Asta spune un orădean.
am fost de cateva ori in cluj napoca, si de fiece data ... am plecat bucuros ... de acolo (stiti voi de ce) Ai punctat foarte bine, Bravos, Scurt si la obiect! PS. Iubesc fiecare copac de pe marginea unui drum din oras. Mi-au placut si mai mult pomii din cluj, dar nu i-am prea gasit ... ori poate am nimerit doar strazile fara ... numar ...
Clujul are noroc cu facultatile de prestigiu, care au urcat orasul la rangul de perla a pietei imobiliare si atat. Nu exista nici macar un singur proiect major de infrastructura dus la capat de catre actualul primar, nimic care sa reflecte cifrele uriase din bugetul primariei (~400 mils Euro pe anul asta). Metroul e o vrajeala electorala si atat, chiar de s-ar face maine nu ar rezolva problema traficului din considerent simplu, transportul in comun nu concureaza cu masina personala, ar muta decat calatorii din bus in metrou si atat.
Bine punctat, Boc a fost împins de la spate de dezvoltarea unor domenii și a unor activități locale specifice și nu invers, dar mulți preferă să creadă că e invers. Dacă avea Oradea potențialul universitar al Clujului, era mult mai departe astăzi.
La Oradea a fost mult mai ușor de realizat centura din cauza că e la câmpie. La Cluj sunt aceste preturi astronomice la centura și nu se incep lucrările pentru că e greu sa faci o centura care merge pe dealuri, respectiv niciun constructor nu vrea la banii oferiți sa înceapă o așa lucrare. Îl puteți critica cat vreți pe Boc, dar a amenajat centrul Clujului foarte bine, a deschis multe parcuri, baze sportive care sunt la nivel european și a investit in transportul in comun foarte mult.
Păi și atunci o să rămână Clujul fără centuri? Din motiv ca sunt prea scumpe și greu de construit? Nu vreau să o dau în conspirații, dar zvonul cum ca nu se vrea construirea centurilor din motive cum ca prețul imobiliarelor din oraș vor scădea drastic, este tot mai credibil.
@@NiceCut414 no să fie lumea nevoită să locuiască în Cluj, și se vor caută locuințele de la periferie, dacă centurile vor exista. Eu de ex am locuință în Florești, și stau in chirie in Cluj, ca să pot ajunge la job într-un timp decent, nu 1-2 ore
Sfatul meu pentru clujeni este se va întoarceți la credință și să vă rugați mai mult pentru liderul vostru și administrația orașului. Nimic nu se poate fără Dumnezeu.
A avea pretenția ca Domnul boc sau oricare alt politician, să realizeze și numai 40% din cât a realizat bolojan în administrație, e ca și cum ai spune unui bărbat să doarmă o noapte în cușcă cu un leu înfometat că are șanse ca dimineață să fie în viață, deoarece și Daniel a stat o noapte în groapă cu mai mulți lei înfometați și în cealaltă zi a ieșit viu.
Da' pe-un oradean l-ati intrebat ce parere are? Unul nascut in Oradea, care a cunoscut orasul si inainte de epoca Bolojan? Sau reproduceti numai ce ati vazut pe vlog-uri platite de Primaria Oradea, ascultand, eventual laudele de sine a proaspetilor locuitori veniti de curand de prin satele bihorene (si nu numai), marea masa a votantilor lui Bolojan? BTW, primarul Oradiei a fost votat, de fapt, de catre (cca.) 28% dintre oradenii cu drept de vot. Pe acestia ii reprezinta Bolojan &Co. Ce a facut Bolojan in Oradea? In prima faza a zugravit cladirile din centrul orasului, dupa care a platit o campanie de imagine cum putine orase si-au facut. Brusc Oradea a devenit "cel mai frumos oras din Romania", "cel mai sigur oras din Romania", etc. Vezi, Doamne... Bineinteles, intregul merit fiind al marelui edil. Probabil ca de la distanta sau la o scurta vizita asa si pare. Fapt divers: cladirile cu care isi fac turistii selfie-uri sunt construite cu peste 100 de ani in urma. Si au mai fost zugravite de catre predecesori. Ultima oara prin anii '82-'84, cand aratau la fel ca acum. Apoi a inceput cu adevarat "santeriada". Ne-am apucat de spart orasul proaspat zugravit. O echipa de mesteri in a scrie proiecte cu lipici la fonduri europene (dintre care s-a distins Marcel Bolos, actualul boss de la finante) a inceput sa activeze foarte eficace. Are/n-are orasul nevoie, sunt bani, ii papam. Un hatru zicea la un moment dat ca daca UE ar fi prevazut bani europeni pt. constructia de toalete publice, s-ar fi umplut Oradea de bude... Pt. cofinantare s-au taiat cheltuielile cu serviciile publice, inclusiv de la transportul in comun, s-au redus subventiile la gigacalorie, s-au marit taxele si impozitele la maximul permis de lege si, mai ales, s-au luat credite bancare intr-o veselie. Cata lume stie ca Oradea este indatorata la maximul admis (rate de pana la 1/3 din bugetul local) pt. urmatorii cel putin 30-35 de ani? Cateva firme de constructii prietene, mereu aceleasi, au capatat acces la un front de lucru fara precedent, inghitind bani europeni pt. proiecte inutile, in marea majoritate, dar care s-au facut doar pt. ca exista finantare la un moment dat. Proiecte executate prost, care au trebuit reparate sau refacute, care au ajuns sa coste mult peste investitia programata. Cateva exemple? Gradina de pe dealul Ciuperca, care. in ciuda avertismentelor initiale a geologilor s-a realizat fara stabilizarea terenului, Bolojan preferand sa schimbe mai degraba consultantul si arhitectul, drept care toata lucrarea a luat-o la vale la primele ploi mai consistente. De vina a fost scoasa firma executanta, care a acceptat sa-si asume raspunderea in locul Primariei. De atunci aceasta firma e abonata permanent la celelalte lucrari din oras. No comment... Pasajul Vulturul Negru, al carui pavaj a fost facut de doua ori. Parcarea subterana de pe str. Independentei, constructie care a ajuns sa coste triplul valorii initiale, si a carei santier a durat cu mai bine de 5 ani pese termenul de finalizare anuntat initial. Giratia din centrul civic (cunoscuta ca Turbogiratia), amenajata in primul mandat si inlocuita acum cu "cele 7 pasaje". Giratia semaforizata de la intersectia Decebal/Calea Aradului/Primariei, a carei santier a sugrumat traficul pt. mai bine de jumatate de an, dar care semaforizare a functionat doar cateva zile, dupa care s-a renuntat la idee pt. ca fusese gresit proiectata si mai rau incurca traficul. Pasajul de pe centura la iesirea spre Arad, care dupa constructia initiala, aleasa in cea mai proasta varianta posibila, cu pasaj peste sens giratoriu, si care era limpede ca nu va descongestiona decat partial traficul, care a fost apoi carpit, la scurt timp, prin adaugarea unei bretele pt. viraj la dreapta, iar acum, dupa cativa ani, doar, va fi modificat din nou prin constructia unui pasaj subteran pe sub sensul giratoriu. Adica o noua carpeala, pe alti bani. Pasajul Magheru, care, inafara ca a eliminat posibilitatea de a vira la stanga, a fost construit ignorand faptul ca intersecteaza albia subterana a paraului Paris. Drept care a iesit cu o adancime atata de redusa, incat nu permite nici macar accesul unei masini de pompieri. Lasa ca, desi deserveste o zona a orasului in care exista poate cele mai mari atractii si facilitati de cazare pt. turisti (Aquaparcul, Bazinul Olimpic, hotelurile Continental si DoubleTree), nu permite trecerea prin el a vreunui autocar. N-are decat sa inconjoare zona daca isi doreste sa ajunga la destinatie. Pasajului de la Piata Centrala, cand Primaria si-a dat seama abia dupa ce s-au facut sapaturile ca nu exista spatiu pt. iesirea din Sucevei spre dreapta, asa ca a trebuit sa exproprieze si sa demoleze cateva cladiri, sa faca loc. De data asta pe banii orasului. Modernizarea bulevardului Nufarului-Cantemir, cand Primaria si-a dat seama ca nu fusesera prevazuti stalpii de sustinere a liniei electrice de alimentare a tramvaiului, drept care au trebuit adaugati la proiect, dar, din nou, pe banii orasului. Si cate si mai cate... Apropos, ca tot ati citat "cele 7 pasaje" care "au rezolvat" problema traficului prin centrul orasului, ele in afara faptului ca au costat enorm, mare lucru n-au rezolvat, deoarece, in timp ce pe o singura directie se circula mai bine, pe toate celelalte traseele s-au lungit, aglomeratia mutandu-se acum si mai aproape de centru, in alte intersectii in care pana acum se circula lejer. Sa nu mai vorbim despre ingreunarea semnificativa a accesului pietonal in zone de maxim interes, cum sunt Piata centrala si Trezorerie. Pasajul Decebal/Vladimirescu, acum in constructie, elimina virajele la stanga, in conditiile in care o treime din traficul actual urmeaza aceasta cale in mod curent. N-au decat oradenii sa ocoleasca. Primaria face pasaje pt. ca poate. Solutia corecta si mult mai ieftina ar fi fost implementarea unui sistem de semaforizare inteligenta in tot orasul si...atat. Un alt capitol este cel al termoficarii orasului. Desi Oradea are un potential geotermal considerabil, solutia initiala aleasa de Bolojan a fost aceea de a inlocui fostul CET pe carbune cu unul pe gaz. Drept care a fost achizitionata o centrala pe gaz de la o firma (General Electric) care era, practic, in faliment la acel moment. In paralel a pornit o campanie de inlocuire de conducte de termoficare prin tot orasul. Au fost schimbate inclusiv conducte care mai fusesera inlocuite o data de catre vechiul primar, Petru Filip, cu cca 15 ani in urma. Ce conteaza? Cine isi mai aduce aminte? Sunt bani de tocat, ii tocam. Dupa care am constatat ca nou CET nu face fata la a asigura incalzirea orasului pe perioadele de vreme foarte rece si sa mai si furnizeze energie pt. asigurarea apei calde. Asa ca tocmai ce luaram decizia de a suplimenta investitia cu un nou grup pe gaz, care sa ne dea si apa calda. Si dupa toate aceste investitii, hopa ca ne-a venit si mintea cea de pe urma. Ghici ce? Tocmai demararam un proiect de incalzire geotermala (sic!). Care presupune s-o luam de la capat cu alte conducte ingropate, cu schimbatoare de caldura la nivelul fiecarui bloc. Iar sapam... Vorba aia: ce e mai bun decat 1mld de EUR in conturile constructorilor? Raspuns corect: 2 mld. O alta isprava. Primaria s-a apucat de "modernizat" parcurile. Praf le-a facut pe cele pe care a pus mana. Parcul Petofi, care pana atunci scapase neatins, e acum un desert.Dupa ce i s-a reprosat in campania electorala ca orasul a ramas fara copaci, ca sa inchida gura targului a fost anuntata o campanie masiva de reimpadurire. Sute de copaci. Si s-au apucat de treaba: plantari in miez de vara. Acum, la inceput de septembrie, trei sferturi din arborii plantati sunt uscati. Asa ca vor trebui inlocuiti... Pe timpul administratiei Bolojan, peste o treime din arborii orasului Oradea au disparut sub drujbele Primariei, conform recensamintelor succesive. Asta in timp ce orice alta urbe europeana face totul pt. a conserva si extinde zonele verzi, in conditiile modificarilor climatice pe care le traim. Porecla de "Betonator sef" pe care si-a castigat-o domn' Bolojan, inclusiv in presa locala, este una binemeritata. Asa ca motorul "dezvoltarii" orasului nu este cel al rezolvarii nevoilor oradeanului, ci acela de a da de lucru pe termen nedefinit firmelor de constructii agreate. Ah, si era sa uit. Interesati-va cati dintre banii europeni atrasi cu surle si trambite de administratia Bolojan (pt. ca actualul primar, Birta, e doar un executant al ordinelor Marelui Carmaci) au trebuit pana la urma dati inapoi (hint: la unele proiecte pana la 70% sau chiar integral) si pt. ce motiv (hint: nerespectarea normelor europene de atribuire a lucrarilor). Veti avea o surpriza... P.S. Nu comentez (desi as cam putea) realizarile lui Bolojan din pozitia de presedinte al CJ Bihor, legate de drumurile si centurile din judet. Acolo unde ma doare mai tare e Oradea mea.
Tu esti mai prost decat prevede legea. Iti spun eu un oradean de prin 1977. Si ca sa stie altii cat de imbecil esti (ca tu oricum nu iti dai seama)iti dau cateva exemple. 1. Bolojan s.a apucat in primul mandat sa repare si sa modernizeze drumurile si sa curete orasul de mizerie. Abia apoi in ultima faza a renovat cladirile istorice. Oradea nu s.a laudat niciodata singura, turistii au facut.o si vlogerii. 2. Inainte de era Bolojan aveam nevoie se 45-50 de minute sa ajung la munca cu masina, acum in 10-15 ajung lejer, atat pe centura cat si prin pasajul din centru. Deci ce spui tu cu pasajele este o imbecilitate. 3. Orice sursa de energie care poate fi folosita e bine primita. Imi aduc aminte de de vremurile cand functiona vechiul CET si iarna zapada era neagra de la poluare. Acum gazul a redus mult poluarea si e mai economic. Dar tu nu stii din astea ca nu te ajuta dovleacul de pe umeri
Da, suntem oradeni si stil cum arata oradea pe vremea pad-ului. Comparativ cu oradea anilor 1990, oradea de azi e o bijuterie si abia a inceput constructia. A durat mult pana s-au rezolvat lucrurile care nu se vad, gen magistrale de apa si cabluri. Acuma se fac lucrurile care se vad.
@@chrisl.9750 Ba a fost exact pe dos. Intai au zugravit, au promovat orasul ca pe o destinatie turistica, dupa care au spart tot. Carul inaintea boilor. Au bagat bani multi proiecte megalomanice care nu servesc nimanui, ba din contra, mai mult incurca. Vezi pasajele din Centrul Civic si Decebal-Vladimirescu. Au dat orasul pe mana dezvoltatorilor imobiliari, orice palma de loc fiind ocupata de blocuri inalte, inghesuite unul intr-altul, fara o cresa, o gradinita, o scoala, un dispensar, si , mai ales fara infrastructura rutiera. Au bagat zeci de milioane de euro in parcari supraetajate sau subterane, desfiintand in acelasi timp un numar echivalent de parcari la sol, astfel incat la final am ramas in total cam cu acelasi numar de locuri de parcare ca inaintea investitiei. Ce am castigat din asta? Un centru gol, cu afaceri muribunde. Apoi aplicam o politica imbecila de "densificare" urbana, cum ii place lui Spranceanalunga sa-i spuna, de care orasul nu avea nevoie. Oradea ar fi avut sansa sa se dezvolte armonios si sustenabil fara a face aceleasi greseli pe care le-au facut Bucurestiul sau Clujul, care au ajuns sa se sufoce. Doar ca pt. asta ai fi avut nevoie cu adevarat de viziune. Ori aici e jale.
@@valentintarau9069 Tinere... era sa-ti zic domn, dar mi-am revenit. Cand invectivele tin loc de argumente, nu te califici pt. a te considera un partener civilizat de dialog. Nu ma surprinde, dealtfel. O gorila in fruntea obstii trebuie ca are cimpanzei intre sustinatori... Voi raspunde punctual. 1.Cred ai lipsit putin de pe planeta, cat sa nu observi ca drumurile s-au apucat sa le modernizeze abia acum (Nufarului, Aradului, Decebal, etc.). La fel pasajele (Magheru, Civic, Decebal). Toate dupa zugraveala din centru. La fel ca si schimbatul conductelor de termoficare. Dar vad ca ai memoria selectiva. Si, BTW, te-as ruga sa te interesezi cate invitatii si intalniri cu vlogerii sunt finantate de APTOR. Sau cate "tururi ghidate" au fost oferite acestora pt. promovarea imaginii orasului. Pe cati dintre vlogeri i-ai vazut prin cartiere? Sa vada mormanele de nisip de pe spatiul verde, vechi de la inauguirarea de acum un an a piatetei Cazaban, de exemplu. Sau sa vada paragina in care sta santierul bazinului de inot de langa vechea Polivalenta, unde nu s-a mai miscat o roaba de cca 2 ani. Sau sa vada mormanele de gunoi din jurul cosurilor stradale (atunci cand acestea exista) de pe malul stang al Crisului in zona Iosia. Sau... sau... 2.Ai sa fii surprins, dar Universul nu se reduce doar la propria-ti persoana. Faptul ca ai norocul sa te deplasezi pe directia favorizata de pasajele din Centru Civic si, pe cale de consecinta, faci mai putin pe drum, nu inseamna ca la fel se simt cei care stau in coloana in jurul parcului 1 Decembrie, pe Mihai Vitezul. Intreaba-i si pe ei atunci cand emiti pareri despre eficacitatea unei lucrari de asemenea anvergura. De asemenea, tin sa-ti reamintesc ca Centura orasului NU a fost ideea Sprancenatului. Ea s-a realizat pe vremea hulitului Filip. Iar largirea se datoreaza unui oradean ajuns director al CNAIR. Bolojan a pus in opera doar pasajele peste iesirile din oras, care se vede cat de bine au fost gandite. Dar tu, probabil, n-ai de circulat pe Aradului, sa vezi cozile care se formeaza in giratoriul vietii, pe care acuma, cu alti bani, se apuca sa il modifice pt. a treia oara. Nimic din toate astea nu te intereseaza. Tu ajungi repede la serviciu, deci cei care au alte perceptii sunt toti prosti si nu-i duce dovleacul... Minunatule! 3.N-a zis nimeni ca trebuia lasat CET-ul pe carbuni. Ci ca atunci cand am avut de ales am prioritizat gresit investitiile. Ceea ce duce acum la noi bani cheltuiti pt. a implementa, pana la urma, si solutia corecta, geotermalul. Noroc ca gazul e "mai economic" (sic!). Pe ce lume traiesti, nene, de n-ai aflat pana acum ca e cea mai scumpa sursa de energie? Da', bine ca dovleacul tau te duce... Mai mult, acum, dupa ce am bagat banii in porfir si trotuare late, nu mai avem bani sa cofinantam o investitie PNRR in instalatia de generare si stocare a H2, la care tocmai am renuntat. Trebuie bani pt. pasaje care sa te plimbe pe sub pamant in fata Garii, nu pt. o sursa de energie regenerabila gratuita (exceptand investitia initiala) si complet nepoluanta, care ar putea duce in timp la costuri mai reduse a energiei termice pt. oradeni. Dar astea-s decizii care nu se vad. Asa ca, bine ca "se face". Proiecte multe, multe, si degeaba. Om ramane sa platim datoriile (vreo 30 de ani), caci Carmaciul vrea acum la Bucale. Ii miroase a hoit de Ciuca...
Wai wai si amar,cum este Românul. Cand a făcut Boc toți au tăcut, acuma ca nu se mai da finanțare nu este bine 😂unde a ajuns Cluj-Napoca la ora actuală nu se vede așa-i?tu crezi că asta este important pentru Cluj-Napoca?(da este nevoie și de centura si de metrou) Dar ca să compari Oradea la ora actuală, înseamnă că nu știi cum se dezvoltă un oraș. Câți bani ai primit de la Sabin sau cel de la usr pentru denigrare?crezi că dacă Boc nu poate, o să vină nepotul lui Dâncu si o să reușească(acela care spune că nu ne trebuie metrou etc)😂
Habar n-aveti ce-i aia dezvoltare urbana, taranilor! Nu e nici cu blocuri fara numar, nici cu mall-uri si nici cu un trafic absolut infernal. In Cluj nu s-a facut nimic ce tine de urbanism de o jumatate de secol. Betoane, monumente peste monumente, case de pariuri si jocuri, facultati inutile, parc industrial bagat in padure. Zero edificii culturale, zero baze de agrement, zero infrastructura, zero ecologie. Apropo, stadioanele nu se pun in buricul targului. Si sa nu spuneti ca soseaua aia amarata de centura ultraalomerata e infrastructura. Astea nu se fac NICAIERI cu doua benzi.
@@liviut.7919 Daca in urma educatiei din scoli rezulta oameni precum Emil Boc si proiecte "realizate" precum cele de la Cluj, prefer sa cam lipsesc de la scoli si sa raman la rugaciune.
@@liviut.7919am vrut să încep cu. (Liviuț am o capră și un ieduț. Nu ai dori ca să le .uți?) dar nu o să zic asta. Cred totuși că trebuia să acorzi mai mult respect doamnei ElisabetaSălăjan și să vă rugați mai mult pentru liderii și reprezentanții urbei.
Ce tot comparati ?Centurile de 5-710 km?Pai se compara Oradea cu Clujul la invatamant,cultura,sanatateIi plin Clujul de studenti din Bihor care nu se mai intorc,spitalele pline de pacienti din Bihor.Ii usor de facu centuri la campie,de valoare mica,nu-i de mirare ca se inghesuie constructorii
pe toti ne doare undeva (da, am stat in cluj toata viata) de cultura si festivale si nu mai stiu ce, cand trebuie sa ramai calm intr-un trafic infernal, cand faci 50 minute pe un drum de 6 minute
Filip a facut centura, bazinul Olimpic, 3 cartiere noi in afara orasului, nu demoleaza centrul ca Bolojan sa faca blocuri, tot Filip a facut pietonala, a adus tramvaie noi, a imprejmuit parcurile, nu le-a taiat ca Bolojan. Ia mai lasa gargara asta cu Filip, ca nici nu erai in oras cand a fost Filip primar. Si de nu erau bani UE , Bolojan nu facea nimic. Iar de facea centura o facea ca la Alesd direct printre case si blocuri
Oameni buni sunt din oradea și vreau să vă spun câteva lucruri. În primul rând acest material video mi se pare foarte bine realizat, foarte bine documentat și 100% corect.
Ce caută Emil Boc în echipa lui Bolojan? Boc e neputință
Vreau să le mai zic la cei care dă cu hate despre bolojan,Oradea sau birta, că numai în 2023 Oradea a avut undeva la 300 de proiecte, printre care și proiecte de anvergură mai mare care pe parcursul lucrărilor au întâmpinat tot felul de probleme, dar care totuși au fost duse la bun sfârșit. Respect pentru Florin Birta și Ilie Bolojan.
Vreau să îmi arate aceia din Oradea ,care zic că bolojan a făcut promovare plătită, să arate măcar un discurs public sau conferință de presă în care bolojan se laudă măcar o dată , pentru că el întotdeauna își laudă colegii și echipa. Omul fiind de o modestie ieșită din comun, chiar și când vine vorba despre oponenții politici sau când alte administrații sunt compărate cu el încearcă să găsească scuze celorlalți și spune că relieful sau așezarea pe hartă a făcut lucrurile mai facile la Oradea decât în alte orașe.
Cere un deviz de cheltuieli ale APTOR, institutie prin care Primaria zeului tau isi promoveaza imaginea. Un lucru e, totusi, adevarat din ce ai spus. Bolojan nu se tzuca singur in dos. O fac altii. Iar tu chiar ai vocatie. Sincer, de mult n-am mai vazut un french-kiss atata de infocat aplicat unui cur de politician. Respect!😂
În Oradea cu mult timp înaintea Clujului s-a reglementat normele privind PUZul...'astfel ca s-a evitat ca în zona centrală să apară turnuri de blocuri cum e în CJ în spatele pieței Mihai Viteazu 😎... prin acest demers, a stricat și a deranjat pe mulți ,, dezvoltatori imobiliari,, ... ceea ce nu s-a întâmplat la cj, unde pe fiecare petec se construiește fără autorizații...
Cel mai important e ca va distrează BOC în fiecare an cu Untold... prefer zilele orașului Oradea sau Orașul faptelor bune din Oradea de Crăciun
Pai la noi Boc iubeste constructiile inalte. A si declarat ca e vremea blocurilor. Pe Decebal, a facut p+5+r... o strada de obanda pe sens. Comparativ sunt astfel de constructii pe strada paralela Horea, dar asta e cu 2 benzi pe sens, trotuare late, benzi de biciclete si linie tramvai. Astea in timp ce mie nu imi da voie sa imi fac casa in câmp...
@@raduovidiu2925 Pai logic ca nu iti da autorizatie pt casa ... mai intai au prioritate prietenii lui cu blocurile si casele la juma de mil. de euro. Daca campu ala pe care vrei sa iti ridici tu casa, e o zona faina pentru betoane... ce facem atunci ?
@@andreidma9215 pai nu pot ei face betoane ca e câmpul meu :))
@@raduovidiu2925 O sa iti faca o oferta pe care nu o poti refuza :)))
Clădirile inalte grupate au rolul și aspectul lor cum sunt și în alte orașe mari europene
Sunt Oradean,.cunosc Clujul, dar chiar a ramas in jos la infrastructura. Pe businesses e tare Clujul, dar Oradea vine din spate.
Încă de la începutul primelor proiecte, atât la primărie,cât și la Consiliul județean Domnul Bolojan a lucrat cu atâta forță, dăruire și ambiție, încât dacă ai face o analiză mai profundă a capacităților sale, (cu un fel de al șaselea simț), ai putea observa, că omul parcă este acționat de o forță divină.
😂😂😂 Eu zic sa-i ridici un templu si sa-i devii Mare Preot, dacule... Dupa care te poti arunca in sulite... Merita!
Datorita infrastructurii create in Bihor, Clujul o sa aiba mult de suferit la nivel de investitii pe termen mediu si lung.
Foarte multi investitori europeni si asiatici sunt cantonati in Oradea si imprejurimi.
Tot Clujul atrage investitorii mari, salarii mari. Universitatea de acolo e motorul orasului. Poti face 1000 de centuri daca lumea si tineretul se muta in Cluj, unde orasul e la alt nivel la orice capitol. O spune un oradean. Pai hai daca e asa de bine in Oradea de ce nu va mutati aici clujenilor? De ce?
@@vasile3311 unu dala care habar nu are ce vorbeste
@@vasile3311as prefera ca oradea sa ramana mai degraba un oras destinat familiilor tinere, decat tinerilor “artisti”. Cu infrastructura asa buna, familiile isi pot construi o casa la 10-15km de oras unde sa-si creasca copii la curte cu animalute si vegetatie.
@@AndreiLucaa Pot construi pe salar minim.
@@vasile3311 daca vine George Simion la presidentie, aparent da! 🤣 lasand gluma, pe hartie e greu, insa romanul construieste in prostie, iar daca pretentiile nu sunt prea mari, sigur ca e realizabil.
Eu cred că dacă un om politic din România,ar încerca să realizeze ce realizează bolojan sau birta pe parcursul unui an. La sfârșitul anului acel om politic ar fi internat în spital sau chiar pe terapie intensivă, datorită uzurii la care a fost supus pe parcursul anului, nerealizând poate nici 30% din proiectele realizate de bolojan sau birta pe parcursul anului respectiv.
În sfârșit Oradea umilește Clujul 😂😂 bravo Oradea Dați-le fără număr 💪💪👏👏🇹🇩
felicitari pentru continut. mare adevar din pacate.
Executie publica! 😂 râd pentru ca sunt oradean, insa ce se intampla la Cluj e trist.
@@AndreiLucaa ce se intampla la Cluj?
@@raduovidiu2925 nimic, din pacate.
@@AndreiLucaa din pacate totul la care se face referinta e strazi si transport, de parca ar fi unicele probleme/necesitati. De ex, mie imi vine sa plang cand vad cat de infect e ecarisajul din oradea si ca se eutanasiaza caini, pe cand la Cluj-Napoca e modernizat, nu se eutanasiaza si cainii sunt ingrijiti.
@@raduovidiu2925 oookey...
@@raduovidiu2925pai d'aia n.aveti voi drumuri, ca Boc are grija de caini, nu de oameni😂😂😂😂😂
Cu Boc in veci nu o sa vedeti voi metrou si nici centuri ..atatia ani primar si nu a facut un metru .si voi il votati in continuare 🤣🤣🤣
Dumnezeu să binecuvânteze orașul Cluj Napoca cu lideri trimiși și pregătiți de el și care lucrează sub îndrumarea duhului sfânt! Asta spune un orădean.
am fost de cateva ori in cluj napoca, si de fiece data ... am plecat bucuros ... de acolo (stiti voi de ce) Ai punctat foarte bine, Bravos, Scurt si la obiect! PS. Iubesc fiecare copac de pe marginea unui drum din oras. Mi-au placut si mai mult pomii din cluj, dar nu i-am prea gasit ... ori poate am nimerit doar strazile fara ... numar ...
Da, dl.Bolojan, tace și face !
Clujul are noroc cu facultatile de prestigiu, care au urcat orasul la rangul de perla a pietei imobiliare si atat. Nu exista nici macar un singur proiect major de infrastructura dus la capat de catre actualul primar, nimic care sa reflecte cifrele uriase din bugetul primariei (~400 mils Euro pe anul asta). Metroul e o vrajeala electorala si atat, chiar de s-ar face maine nu ar rezolva problema traficului din considerent simplu, transportul in comun nu concureaza cu masina personala, ar muta decat calatorii din bus in metrou si atat.
Bine punctat, Boc a fost împins de la spate de dezvoltarea unor domenii și a unor activități locale specifice și nu invers, dar mulți preferă să creadă că e invers. Dacă avea Oradea potențialul universitar al Clujului, era mult mai departe astăzi.
Felicitări pentru inițiativă.
Bolojan respect!
Boc !
Cine este ... Boc??
TEAM ORADEA 👇❤❤
La Oradea a fost mult mai ușor de realizat centura din cauza că e la câmpie. La Cluj sunt aceste preturi astronomice la centura și nu se incep lucrările pentru că e greu sa faci o centura care merge pe dealuri, respectiv niciun constructor nu vrea la banii oferiți sa înceapă o așa lucrare. Îl puteți critica cat vreți pe Boc, dar a amenajat centrul Clujului foarte bine, a deschis multe parcuri, baze sportive care sunt la nivel european și a investit in transportul in comun foarte mult.
Păi și atunci o să rămână Clujul fără centuri? Din motiv ca sunt prea scumpe și greu de construit? Nu vreau să o dau în conspirații, dar zvonul cum ca nu se vrea construirea centurilor din motive cum ca prețul imobiliarelor din oraș vor scădea drastic, este tot mai credibil.
@@zra1788 De ce ar scădea prețul la imobiliare?
@@NiceCut414 no să fie lumea nevoită să locuiască în Cluj, și se vor caută locuințele de la periferie, dacă centurile vor exista. Eu de ex am locuință în Florești, și stau in chirie in Cluj, ca să pot ajunge la job într-un timp decent, nu 1-2 ore
La câmpie ii capul tau ..se face o centura noua acum Oșorhei Paleu Biharia peste deal ..strugurii sunt acri daca nu ajungi la ei ..
@@matrixos7640
Păi în CJ nu sunt cele mai bune facultăți de inginerii și arhitecți de renume?
Să facă un concurs de proiecte !
Sfatul meu pentru clujeni este se va întoarceți la credință și să vă rugați mai mult pentru liderul vostru și administrația orașului. Nimic nu se poate fără Dumnezeu.
Poate sa voteze cu capul :) si mai putin sticla de ulei:)
A avea pretenția ca Domnul boc sau oricare alt politician, să realizeze și numai 40% din cât a realizat bolojan în administrație, e ca și cum ai spune unui bărbat să doarmă o noapte în cușcă cu un leu înfometat că are șanse ca dimineață să fie în viață, deoarece și Daniel a stat o noapte în groapă cu mai mulți lei înfometați și în cealaltă zi a ieșit viu.
trebuia postat clipul asta inainte de alegeri...
Au fost postate și înainte alte zeci și sute de subiecte în mass media pe tema asta. Doar că omul trebuie să deschidă ochii și să caute adevărul.
Boc Poc numai minte .
A avea pretenția ca Domnul Boc sau oricare alt politician de la revoluție încoace
Oradea are multe proiecte și noi tot nu suntem mulțumiți
#mafiapolitica distruge Romania !!!
Corect
Voi la cj vedeți întâi cum se construiește, după de drumuri
Mult adevar, Boc este un incompetent
Ce este asta propagandă între găști, și noi v-am crezut! 🙈👍🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Da' pe-un oradean l-ati intrebat ce parere are? Unul nascut in Oradea, care a cunoscut orasul si inainte de epoca Bolojan? Sau reproduceti numai ce ati vazut pe vlog-uri platite de Primaria Oradea, ascultand, eventual laudele de sine a proaspetilor locuitori veniti de curand de prin satele bihorene (si nu numai), marea masa a votantilor lui Bolojan? BTW, primarul Oradiei a fost votat, de fapt, de catre (cca.) 28% dintre oradenii cu drept de vot. Pe acestia ii reprezinta Bolojan &Co.
Ce a facut Bolojan in Oradea? In prima faza a zugravit cladirile din centrul orasului, dupa care a platit o campanie de imagine cum putine orase si-au facut. Brusc Oradea a devenit "cel mai frumos oras din Romania", "cel mai sigur oras din Romania", etc. Vezi, Doamne... Bineinteles, intregul merit fiind al marelui edil. Probabil ca de la distanta sau la o scurta vizita asa si pare. Fapt divers: cladirile cu care isi fac turistii selfie-uri sunt construite cu peste 100 de ani in urma. Si au mai fost zugravite de catre predecesori. Ultima oara prin anii '82-'84, cand aratau la fel ca acum.
Apoi a inceput cu adevarat "santeriada". Ne-am apucat de spart orasul proaspat zugravit. O echipa de mesteri in a scrie proiecte cu lipici la fonduri europene (dintre care s-a distins Marcel Bolos, actualul boss de la finante) a inceput sa activeze foarte eficace. Are/n-are orasul nevoie, sunt bani, ii papam. Un hatru zicea la un moment dat ca daca UE ar fi prevazut bani europeni pt. constructia de toalete publice, s-ar fi umplut Oradea de bude... Pt. cofinantare s-au taiat cheltuielile cu serviciile publice, inclusiv de la transportul in comun, s-au redus subventiile la gigacalorie, s-au marit taxele si impozitele la maximul permis de lege si, mai ales, s-au luat credite bancare intr-o veselie. Cata lume stie ca Oradea este indatorata la maximul admis (rate de pana la 1/3 din bugetul local) pt. urmatorii cel putin 30-35 de ani? Cateva firme de constructii prietene, mereu aceleasi, au capatat acces la un front de lucru fara precedent, inghitind bani europeni pt. proiecte inutile, in marea majoritate, dar care s-au facut doar pt. ca exista finantare la un moment dat. Proiecte executate prost, care au trebuit reparate sau refacute, care au ajuns sa coste mult peste investitia programata. Cateva exemple? Gradina de pe dealul Ciuperca, care. in ciuda avertismentelor initiale a geologilor s-a realizat fara stabilizarea terenului, Bolojan preferand sa schimbe mai degraba consultantul si arhitectul, drept care toata lucrarea a luat-o la vale la primele ploi mai consistente. De vina a fost scoasa firma executanta, care a acceptat sa-si asume raspunderea in locul Primariei. De atunci aceasta firma e abonata permanent la celelalte lucrari din oras. No comment... Pasajul Vulturul Negru, al carui pavaj a fost facut de doua ori. Parcarea subterana de pe str. Independentei, constructie care a ajuns sa coste triplul valorii initiale, si a carei santier a durat cu mai bine de 5 ani pese termenul de finalizare anuntat initial. Giratia din centrul civic (cunoscuta ca Turbogiratia), amenajata in primul mandat si inlocuita acum cu "cele 7 pasaje". Giratia semaforizata de la intersectia Decebal/Calea Aradului/Primariei, a carei santier a sugrumat traficul pt. mai bine de jumatate de an, dar care semaforizare a functionat doar cateva zile, dupa care s-a renuntat la idee pt. ca fusese gresit proiectata si mai rau incurca traficul. Pasajul de pe centura la iesirea spre Arad, care dupa constructia initiala, aleasa in cea mai proasta varianta posibila, cu pasaj peste sens giratoriu, si care era limpede ca nu va descongestiona decat partial traficul, care a fost apoi carpit, la scurt timp, prin adaugarea unei bretele pt. viraj la dreapta, iar acum, dupa cativa ani, doar, va fi modificat din nou prin constructia unui pasaj subteran pe sub sensul giratoriu. Adica o noua carpeala, pe alti bani. Pasajul Magheru, care, inafara ca a eliminat posibilitatea de a vira la stanga, a fost construit ignorand faptul ca intersecteaza albia subterana a paraului Paris. Drept care a iesit cu o adancime atata de redusa, incat nu permite nici macar accesul unei masini de pompieri. Lasa ca, desi deserveste o zona a orasului in care exista poate cele mai mari atractii si facilitati de cazare pt. turisti (Aquaparcul, Bazinul Olimpic, hotelurile Continental si DoubleTree), nu permite trecerea prin el a vreunui autocar. N-are decat sa inconjoare zona daca isi doreste sa ajunga la destinatie. Pasajului de la Piata Centrala, cand Primaria si-a dat seama abia dupa ce s-au facut sapaturile ca nu exista spatiu pt. iesirea din Sucevei spre dreapta, asa ca a trebuit sa exproprieze si sa demoleze cateva cladiri, sa faca loc. De data asta pe banii orasului. Modernizarea bulevardului Nufarului-Cantemir, cand Primaria si-a dat seama ca nu fusesera prevazuti stalpii de sustinere a liniei electrice de alimentare a tramvaiului, drept care au trebuit adaugati la proiect, dar, din nou, pe banii orasului. Si cate si mai cate...
Apropos, ca tot ati citat "cele 7 pasaje" care "au rezolvat" problema traficului prin centrul orasului, ele in afara faptului ca au costat enorm, mare lucru n-au rezolvat, deoarece, in timp ce pe o singura directie se circula mai bine, pe toate celelalte traseele s-au lungit, aglomeratia mutandu-se acum si mai aproape de centru, in alte intersectii in care pana acum se circula lejer. Sa nu mai vorbim despre ingreunarea semnificativa a accesului pietonal in zone de maxim interes, cum sunt Piata centrala si Trezorerie. Pasajul Decebal/Vladimirescu, acum in constructie, elimina virajele la stanga, in conditiile in care o treime din traficul actual urmeaza aceasta cale in mod curent. N-au decat oradenii sa ocoleasca. Primaria face pasaje pt. ca poate. Solutia corecta si mult mai ieftina ar fi fost implementarea unui sistem de semaforizare inteligenta in tot orasul si...atat.
Un alt capitol este cel al termoficarii orasului. Desi Oradea are un potential geotermal considerabil, solutia initiala aleasa de Bolojan a fost aceea de a inlocui fostul CET pe carbune cu unul pe gaz. Drept care a fost achizitionata o centrala pe gaz de la o firma (General Electric) care era, practic, in faliment la acel moment. In paralel a pornit o campanie de inlocuire de conducte de termoficare prin tot orasul. Au fost schimbate inclusiv conducte care mai fusesera inlocuite o data de catre vechiul primar, Petru Filip, cu cca 15 ani in urma. Ce conteaza? Cine isi mai aduce aminte? Sunt bani de tocat, ii tocam. Dupa care am constatat ca nou CET nu face fata la a asigura incalzirea orasului pe perioadele de vreme foarte rece si sa mai si furnizeze energie pt. asigurarea apei calde. Asa ca tocmai ce luaram decizia de a suplimenta investitia cu un nou grup pe gaz, care sa ne dea si apa calda. Si dupa toate aceste investitii, hopa ca ne-a venit si mintea cea de pe urma. Ghici ce? Tocmai demararam un proiect de incalzire geotermala (sic!). Care presupune s-o luam de la capat cu alte conducte ingropate, cu schimbatoare de caldura la nivelul fiecarui bloc. Iar sapam... Vorba aia: ce e mai bun decat 1mld de EUR in conturile constructorilor? Raspuns corect: 2 mld.
O alta isprava. Primaria s-a apucat de "modernizat" parcurile. Praf le-a facut pe cele pe care a pus mana. Parcul Petofi, care pana atunci scapase neatins, e acum un desert.Dupa ce i s-a reprosat in campania electorala ca orasul a ramas fara copaci, ca sa inchida gura targului a fost anuntata o campanie masiva de reimpadurire. Sute de copaci. Si s-au apucat de treaba: plantari in miez de vara. Acum, la inceput de septembrie, trei sferturi din arborii plantati sunt uscati. Asa ca vor trebui inlocuiti...
Pe timpul administratiei Bolojan, peste o treime din arborii orasului Oradea au disparut sub drujbele Primariei, conform recensamintelor succesive. Asta in timp ce orice alta urbe europeana face totul pt. a conserva si extinde zonele verzi, in conditiile modificarilor climatice pe care le traim. Porecla de "Betonator sef" pe care si-a castigat-o domn' Bolojan, inclusiv in presa locala, este una binemeritata.
Asa ca motorul "dezvoltarii" orasului nu este cel al rezolvarii nevoilor oradeanului, ci acela de a da de lucru pe termen nedefinit firmelor de constructii agreate.
Ah, si era sa uit. Interesati-va cati dintre banii europeni atrasi cu surle si trambite de administratia Bolojan (pt. ca actualul primar, Birta, e doar un executant al ordinelor Marelui Carmaci) au trebuit pana la urma dati inapoi (hint: la unele proiecte pana la 70% sau chiar integral) si pt. ce motiv (hint: nerespectarea normelor europene de atribuire a lucrarilor). Veti avea o surpriza...
P.S. Nu comentez (desi as cam putea) realizarile lui Bolojan din pozitia de presedinte al CJ Bihor, legate de drumurile si centurile din judet. Acolo unde ma doare mai tare e Oradea mea.
Tu esti mai prost decat prevede legea. Iti spun eu un oradean de prin 1977. Si ca sa stie altii cat de imbecil esti (ca tu oricum nu iti dai seama)iti dau cateva exemple.
1. Bolojan s.a apucat in primul mandat sa repare si sa modernizeze drumurile si sa curete orasul de mizerie. Abia apoi in ultima faza a renovat cladirile istorice. Oradea nu s.a laudat niciodata singura, turistii au facut.o si vlogerii.
2. Inainte de era Bolojan aveam nevoie se 45-50 de minute sa ajung la munca cu masina, acum in 10-15 ajung lejer, atat pe centura cat si prin pasajul din centru. Deci ce spui tu cu pasajele este o imbecilitate.
3. Orice sursa de energie care poate fi folosita e bine primita. Imi aduc aminte de de vremurile cand functiona vechiul CET si iarna zapada era neagra de la poluare. Acum gazul a redus mult poluarea si e mai economic. Dar tu nu stii din astea ca nu te ajuta dovleacul de pe umeri
Da, suntem oradeni si stil cum arata oradea pe vremea pad-ului. Comparativ cu oradea anilor 1990, oradea de azi e o bijuterie si abia a inceput constructia.
A durat mult pana s-au rezolvat lucrurile care nu se vad, gen magistrale de apa si cabluri. Acuma se fac lucrurile care se vad.
@@chrisl.9750 Ba a fost exact pe dos. Intai au zugravit, au promovat orasul ca pe o destinatie turistica, dupa care au spart tot. Carul inaintea boilor. Au bagat bani multi proiecte megalomanice care nu servesc nimanui, ba din contra, mai mult incurca. Vezi pasajele din Centrul Civic si Decebal-Vladimirescu. Au dat orasul pe mana dezvoltatorilor imobiliari, orice palma de loc fiind ocupata de blocuri inalte, inghesuite unul intr-altul, fara o cresa, o gradinita, o scoala, un dispensar, si , mai ales fara infrastructura rutiera. Au bagat zeci de milioane de euro in parcari supraetajate sau subterane, desfiintand in acelasi timp un numar echivalent de parcari la sol, astfel incat la final am ramas in total cam cu acelasi numar de locuri de parcare ca inaintea investitiei. Ce am castigat din asta? Un centru gol, cu afaceri muribunde. Apoi aplicam o politica imbecila de "densificare" urbana, cum ii place lui Spranceanalunga sa-i spuna, de care orasul nu avea nevoie. Oradea ar fi avut sansa sa se dezvolte armonios si sustenabil fara a face aceleasi greseli pe care le-au facut Bucurestiul sau Clujul, care au ajuns sa se sufoce. Doar ca pt. asta ai fi avut nevoie cu adevarat de viziune. Ori aici e jale.
@@valentintarau9069 Tinere... era sa-ti zic domn, dar mi-am revenit. Cand invectivele tin loc de argumente, nu te califici pt. a te considera un partener civilizat de dialog. Nu ma surprinde, dealtfel. O gorila in fruntea obstii trebuie ca are cimpanzei intre sustinatori...
Voi raspunde punctual.
1.Cred ai lipsit putin de pe planeta, cat sa nu observi ca drumurile s-au apucat sa le modernizeze abia acum (Nufarului, Aradului, Decebal, etc.). La fel pasajele (Magheru, Civic, Decebal). Toate dupa zugraveala din centru. La fel ca si schimbatul conductelor de termoficare. Dar vad ca ai memoria selectiva. Si, BTW, te-as ruga sa te interesezi cate invitatii si intalniri cu vlogerii sunt finantate de APTOR. Sau cate "tururi ghidate" au fost oferite acestora pt. promovarea imaginii orasului. Pe cati dintre vlogeri i-ai vazut prin cartiere? Sa vada mormanele de nisip de pe spatiul verde, vechi de la inauguirarea de acum un an a piatetei Cazaban, de exemplu. Sau sa vada paragina in care sta santierul bazinului de inot de langa vechea Polivalenta, unde nu s-a mai miscat o roaba de cca 2 ani. Sau sa vada mormanele de gunoi din jurul cosurilor stradale (atunci cand acestea exista) de pe malul stang al Crisului in zona Iosia. Sau... sau...
2.Ai sa fii surprins, dar Universul nu se reduce doar la propria-ti persoana. Faptul ca ai norocul sa te deplasezi pe directia favorizata de pasajele din Centru Civic si, pe cale de consecinta, faci mai putin pe drum, nu inseamna ca la fel se simt cei care stau in coloana in jurul parcului 1 Decembrie, pe Mihai Vitezul. Intreaba-i si pe ei atunci cand emiti pareri despre eficacitatea unei lucrari de asemenea anvergura. De asemenea, tin sa-ti reamintesc ca Centura orasului NU a fost ideea Sprancenatului. Ea s-a realizat pe vremea hulitului Filip. Iar largirea se datoreaza unui oradean ajuns director al CNAIR. Bolojan a pus in opera doar pasajele peste iesirile din oras, care se vede cat de bine au fost gandite. Dar tu, probabil, n-ai de circulat pe Aradului, sa vezi cozile care se formeaza in giratoriul vietii, pe care acuma, cu alti bani, se apuca sa il modifice pt. a treia oara. Nimic din toate astea nu te intereseaza. Tu ajungi repede la serviciu, deci cei care au alte perceptii sunt toti prosti si nu-i duce dovleacul... Minunatule!
3.N-a zis nimeni ca trebuia lasat CET-ul pe carbuni. Ci ca atunci cand am avut de ales am prioritizat gresit investitiile. Ceea ce duce acum la noi bani cheltuiti pt. a implementa, pana la urma, si solutia corecta, geotermalul. Noroc ca gazul e "mai economic" (sic!). Pe ce lume traiesti, nene, de n-ai aflat pana acum ca e cea mai scumpa sursa de energie? Da', bine ca dovleacul tau te duce...
Mai mult, acum, dupa ce am bagat banii in porfir si trotuare late, nu mai avem bani sa cofinantam o investitie PNRR in instalatia de generare si stocare a H2, la care tocmai am renuntat. Trebuie bani pt. pasaje care sa te plimbe pe sub pamant in fata Garii, nu pt. o sursa de energie regenerabila gratuita (exceptand investitia initiala) si complet nepoluanta, care ar putea duce in timp la costuri mai reduse a energiei termice pt. oradeni. Dar astea-s decizii care nu se vad.
Asa ca, bine ca "se face". Proiecte multe, multe, si degeaba. Om ramane sa platim datoriile (vreo 30 de ani), caci Carmaciul vrea acum la Bucale. Ii miroase a hoit de Ciuca...
@@chrisl.9750 Bijuterie pe dracu, cartierele arata ca in 1990
Wai wai si amar,cum este Românul. Cand a făcut Boc toți au tăcut, acuma ca nu se mai da finanțare nu este bine 😂unde a ajuns Cluj-Napoca la ora actuală nu se vede așa-i?tu crezi că asta este important pentru Cluj-Napoca?(da este nevoie și de centura si de metrou)
Dar ca să compari Oradea la ora actuală, înseamnă că nu știi cum se dezvoltă un oraș.
Câți bani ai primit de la Sabin sau cel de la usr pentru denigrare?crezi că dacă Boc nu poate, o să vină nepotul lui Dâncu si o să reușească(acela care spune că nu ne trebuie metrou etc)😂
Urmeaza si psd, sabin, usr, aur😊
Habar n-aveti ce-i aia dezvoltare urbana, taranilor! Nu e nici cu blocuri fara numar, nici cu mall-uri si nici cu un trafic absolut infernal. In Cluj nu s-a facut nimic ce tine de urbanism de o jumatate de secol. Betoane, monumente peste monumente, case de pariuri si jocuri, facultati inutile, parc industrial bagat in padure. Zero edificii culturale, zero baze de agrement, zero infrastructura, zero ecologie. Apropo, stadioanele nu se pun in buricul targului. Si sa nu spuneti ca soseaua aia amarata de centura ultraalomerata e infrastructura. Astea nu se fac NICAIERI cu doua benzi.
Nu este nimeni să se roage ptr Cluj? Asa cum s-a rugat și se roagă ptr Bihor.Unde sinteti crestinilor?
Ei sunt la școli, se educă. Tu ai cam lipsit
@@liviut.7919 Daca in urma educatiei din scoli rezulta oameni precum Emil Boc si proiecte "realizate" precum cele de la Cluj, prefer sa cam lipsesc de la scoli si sa raman la rugaciune.
@@vatmanul mai bine un "scolit" ca si Boc decat un produs BOR ca si Teodosie.
@@liviut.7919am vrut să încep cu. (Liviuț am o capră și un ieduț. Nu ai dori ca să le .uți?) dar nu o să zic asta. Cred totuși că trebuia să acorzi mai mult respect doamnei ElisabetaSălăjan și să vă rugați mai mult pentru liderii și reprezentanții urbei.
@@florindacul3761 glumița ta merge bine alături de dzeu să binecuvânteze și ce mai scrii tu pe aici. Din același izvor poate ieși apă...?
Oradei* nu oradiei ...
Ce tot comparati ?Centurile de 5-710 km?Pai se compara Oradea cu Clujul la invatamant,cultura,sanatateIi plin Clujul de studenti din Bihor care nu se mai intorc,spitalele pline de pacienti din Bihor.Ii usor de facu centuri la campie,de valoare mica,nu-i de mirare ca se inghesuie constructorii
asta cu campia e ca la judecatori , ca daca nu e pensie speciala se poate sa fie influentati,motive tampite se gasesc
Tu ai fost în spitalele din Bihor ?
Dacă ai fi fost nu ai fi spus așa tâmpenie.
Tu glumești sau așa ești puțin îngust la mansardă Florin?
pe toti ne doare undeva (da, am stat in cluj toata viata) de cultura si festivale si nu mai stiu ce, cand trebuie sa ramai calm intr-un trafic infernal, cand faci 50 minute pe un drum de 6 minute
@@137mati Ok, dar unde ai vazut atata cultura si festivaluri la Cluj, totusi? Orasul asta a fost mult mai cultural la comunisti decat acum.
Se poate cu oameni ca Bolojan şi Birta da mă tot întreb ce a făcut petru filip în mandatele lui că eu nu am văzut nimica
Filip a facut centura, bazinul Olimpic, 3 cartiere noi in afara orasului, nu demoleaza centrul ca Bolojan sa faca blocuri, tot Filip a facut pietonala, a adus tramvaie noi, a imprejmuit parcurile, nu le-a taiat ca Bolojan. Ia mai lasa gargara asta cu Filip, ca nici nu erai in oras cand a fost Filip primar. Si de nu erau bani UE , Bolojan nu facea nimic. Iar de facea centura o facea ca la Alesd direct printre case si blocuri