BİTKİ SULAMANIN PÜF NOKTALARI
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
- Bitki Sularken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her bitkinin sulama stili de oranı da sıklığı da farklıdır. Üstelik aynı bitkilerin farklı ortamlarda bakılması da sulanma düzenini etkileyebilir. Daha sıcak bölgelerde bakılan çiçekler terleme ile daha hızlı su kaybedecekleri için, bu bitkiler daha sık sulama isterler.
sulama mevsimlere göre değişken olmalıdır. Bitkilerin yaz aylarında duydukları su ihtiyacı ile kış aylarındaki su ihtiyacı bir değildir.
Sulama ihtiyacı kum yapısına göre de değişir. Kumlu topraklar daha geçirgen oldukları için sulama aralıkları daha kısa tutulurken, su tutma özelliği yüksek olan killi topraklarda sulama aralıkları uzun süreli olmalıdır.
Bitkinizin toprağını kontrol ederek, su ihtiyacını belirleyebilirsiniz. Sulama miktar ve gününüzü kendi deneyimlerinizle ayarlayabilirsiniz. Birçok kaynak bitkinin susuzluktan zarar görebileceği seviyeye yaklaştığında sulanması gerektiğini belirtiyor. Ankara Belediyesi’nin Bahçıvanlık Rehberi adını verdiği bir yayınında bu durum şu şekilde açıklanıyor; Toprak neminin bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyecek bir düzeye ulaşmadan sulama yapılmalıdır. Bitki yarayışlı suyun %75 oranında kullanıldığı zaman sulama yapılmalıdır.
Saksı bitkilerinde sulama yaparken sulama kabı kullanılması ve suyun dinlendirilmesi önerilir. Yani sulama miktarınızın sabit olması ve çeşmeden alınan suyun direkt olarak bitkiye verilmemesi tavsiye edilir. Birkaç saat dahi olsa suyun dinlendirilmesi, mümkünse yağmur suyu ile bitkinin sulanması tavsiye edilir.
Saksı çiçeklerinden birkaçı hariç hiçbiri yapraklarının ıslanmasından çok hoşlanmaz. Tropikal ve nem seven bitkiler dışında salon çiçeklerinizi sularken yaprakları çok ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Aynı durum çiçeklerde de geçerlidir. Orkide gibi bazı bitkiler, çiçeklerinin ıslanmasından hoşlanmazlar. Bu çiçek ve yapraklarda küflenmelere sebebiyet verebilir.
Sulama zamanınızın düzenli olması önerilir. Bitkinizin her hafta aynı günde sulanması önemlidir. Birden fazla su vermek yerine sulama miktarını azaltıp sulama sayısını artırabilirsiniz.
Saksı çiçeklerine sulama yaparken dikkat edilecek en büyük unsur, kullanılan saksının drenaj deliklerinin olmasıdır. Drenaj deliği olmayan saksılar içerisinde fazladan biriken su atılamayacak, zamanla köklerin zarar görmesine sebep olacaktır.
Saksıların altlarında bulunan tabaklarda biriken su dökülmeli, bitkinin tekrardan çekmesine fırsat verilmemelidir.
Sulamada bir diğer önemli husus sabahın erken saatlerinde sulamadır. Bu hem saksı hem de bahçe çiçeklerini sulamada önerilir. Bunun sebebi ise buharlaşmadır. Yani sabahın erken saatlerinde, daha güneş tam ısıtmaya başlamadan bitkilerinizi suladığınızda, toprak fazla buharlaşma olmadan suyu emme fırsatı yakalar. Aynı şekilde gün sonuna geldiğinde çok fazla su toprakta kalmamış olur ve gece serinliğinde topraktaki su çürümelere, böceklenmelere sebebiyet vermez.
Sulama yaparken saksının içerisinde suyun eşit dağıldığından emin olmalısınız. Yani suyu toprağın her yerine değecek şekilde vermelisiniz. Bazı bölgelerin kuru kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Sulama suyunun çok soğuk olmaması gerekir.
Bahçeler için mümkünse çiçek sulama sistemi kurulmalı ve bir takım aparatlarla sistemli sulama gerçekleştirilmelidir.
Bu videoda kullanılan fotoğraflar aşağıda ki sayfadan fayddalanılmıştır
Fotoğraf sahibi form PxHere
Hemen kanalıma abone olmak için bu linki tıklayabilirsin.
bit.ly/aboneolhb
Özellikle suyun az bulunduğu bir dönemde çok önemli bir paylaşım teşekkürler
Çok güzel bilgiler teşekkür ederim
Teşekkür ederim.
Çok sağolun