ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 ม.ค. 2025
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΧΟΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ.
Θέλοντας να δείξουμε στους μαθητές μας, ποιό είναι το τελικό προϊόν από τις μπανανόφλουδες και τις φλούδες των μήλων που πετούν στους κάδους κομποστοποίησης του σχολείου μας, δημιουργήσαμε αυτό το πλήρως ερασιτεχνικό βίντεο, με το αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς στην αυλή μας , στην Άνδρο.
Ελπίζουμε να το απολαύσετε, και να σας βοηθήσει στη δική σας προσπάθεια.
Ωραία πράγματα! Και εγώ μέχρι τώρα πετούσα όλες τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά , πού να ήξερα ότι γίνονται λίπασμα! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ
Καλα ειστε πολυ ωραιος τυπος. Ευχαριστουμε για τις τοσες χρησιμες πληροφοριες, ημασταν στα αδυτα!
πώπω υπέροχο βίντεο!!!!Κανονικό μάθημα 👏👏👏Ευχαριστούμε πολύ!!!🤗👌👏
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.
Κοίτα να δεις τι έχω κάνει εγώ έχω πάρει ένα παλιό καρότσι οικοδομής έχω βαλή μία ποιο λεπτή σίτα από πάνω οπότε περνώ το χώμα και το ρίχνω στο έδαφος και το ανακατεύω,και το ρίχνω στα φυτά .
Ευχαριστώ......!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΤΕ ΖΩΙΚΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΙΦΙΟ. ΟΙ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ Η ΨΑΡΙΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ. ΠΕΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΦΥΤΙΚΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Γεια σας πολύ καλή δουλειά Μπραβω πόσο κοστίζει ο κομπόστοποιητης
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Εμείς τους αγοράσαμε πριν 10-12 χρόνια. Σήμερα δεν ξέρω το κόστος. Μπορείς όμως να το ψάξεις στο internet.
Καλο βίντεο. Να πω ομως πως απο την κομποστοποιηση το λιπασμα που παράγεται ειναι απολυτα φιλικο και καθολου επικίνδυνο εαν χρησιμοποιηθει αδιαλυτο στα φυτα. Για την ακριβεια μπορουμε να φυτεψουμε απευθείας σε κομποστοποιημενο προιον χωρις φοβο.
Καλημέρα κ μπράβο σας κ ευχαριστώ για την πολύ ωραία παρουσίαση
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
ευγε φιλε και ειχα παλαβωση στο αγγλικο πολυ καλο
Πολύ ωραία παρουσίαση. Δείξατε την κάμπια της χρυσόμυγας,η μηλολόνθη γεννάει μέσα στο κόμποστ;οι κάμπιες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους,στη μηλολόνθη όμως τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την καλλιέργεια στην οποία θα μεταφερθεί το χώμα. Ευχαριστώ
Μπραβο σας !! Πολυ ωραιο βιντεο.
Ευχαριστούμε
ΖΩΗ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΙΤΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΙΑ. Σ ΕΝΑ ΤΕΛΑΡΟ ΚΑΡΦΩΝΕΙΣ ΠΛΕΓΜΑ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΥΠΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Αυτά τα λόγια να τα θυμόμαστε πάντα για να μην μας μπερδεύουν οι λαοπλάνοι πολιτικοί μας:
«Η Νίκη θα είναι Δική μας αν Βασιλεύει την καρδία μας, μόνο το Αίσθημα το Ελληνικό. Ο Φιλήκοος των ξένων είναι Προδότης!». (Ιωάννης Καποδίστριας)
Το άνοιγμα στην κορυφή του κάδου μένει πάντοτε ανοικτό; Αν ναι, τότε τι γίνεται με κουνούπια , ποντίκια;
Ήθελα να ρωτήσω αν μέσα στον κάδο βάζουμε φλούδες , ή ολόκληρα εσπεριδοειδή ..Καθώς και κρεμμύδια , ή φλούδες . Κάποιοι μου είπαν ότι δεν κάνει . Έχει να κάνει με το PH του κομπόστ ; Επίσης , όσον αφορά τις προνύμφες της μηλολόνθης , είναι απαραίτητες για την κομποστοποίηση , αλλα κάνουν ζημιά στα φυτά στις γλάστρες και στις καλλιέργειες . Τρώνε τις ρίζες των φυτών και έτσι ξηραίνονται . Διόρθωσε με αν κάνω λάθος .
Τα εσπεριδοειδή καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν όξινο ph. Κρεμμύδια, και φλούδες από οποιαδήποτε άλλο φρούτο μπορούν να μπουν στον κάδο. Όσο για τις προνύμφες, μάλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσα στον κάδο. Μπορείς όμως να τις αφαιρέσεις όταν παίρνεις το έτοιμο κομπόστ και το κοσκινίζεις για να αφαιρεθούν τυχόν κομμάτια κλαδιών που δεν έχουν ακόμη λιώσει.
@@ΚατερίναΓούργουλη ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση ! Οι προνύμφες νομίζω ότι βοηθάνε πολύ στην κομποστοποίηση , απλα , όταν παίρνουμε το κομπόστ το κοσκινιζουμε και τις ξαναριχνουμε στον κάδο .
είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το βίντεο ,εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τον κομποστοποιητή θα πρέπει να τον κλείσουμε από πάνω ή πρέπει να το αφήσουμε ανοικτό; Έχω ακούσει ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε φλούδες από εσπεριδoειδές ή ρίχνουμε απειροελάχιστα;
Καλησπέρα Ροδάνθη. Τον κομποστοποιητή τον κλείνουμε πάντα για να ανεβάσει θερμοκρασία και υγρασία. Όσο για τα εσπεριδοειδή, επειδή κάνουν όξινο το κομπόστ, τα αποφεύγουμε σε γενικές γραμμές.
@@ΚατερίναΓούργουλη ευχαριστώ πολύ.Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μας δίνετε πληροφορίες μέσω του youtube για λουλούδια και φυτά γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης είναι δύσκολο να παρακολουθούμε μαθήματα !!!
@@ΡοδανθηΠαπαευστρατίου Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αλλά δεν είμαστε ειδικοί. Αυτό το video δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και επιπλέον το ανεβάσαμε και στο you tube. Λυπάμαι που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Καλησπερα εχω μια ερωτηση για το κομποστ....
το κομποστ στην ουσια φτιαχνεται απο τν οργανικη υλη μεσω των μικροβιων και των γεωσκωληκων πανω κατω...αυτο σημαινει οτι αραια και που στο χωραφι μας στο κτημα μας σιγουρα θα υπαρχει κομποστ ακομα και αν δεν εχουμε ριξει σωστα?? απλα σε πολυ μικρη ποσοτητα
2)ποιος ο λογος να ριξουμε κομποστ επιφανειακα και οχι να το ενσωματωσουμε? δλδ πως θα τραβηξει η ριζα τις θρεπτικες ουσιες απο το κομποστ εφοσον αυτο θα ειναι πανω απο ενα δεντρο μας? δεν θα επρεπε να ειναι μαζι με τν ριζα? Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα. Σωστά τα λέτε. Φυσικά και δημιουργείται κομπόστ σ' ένα χωράφι εφόσον πέφτει οργανική ύλη, απλά με πολύ αργότερο ρυθμό και σε μικρότερη ποσότητα. Όσον αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες των φυτών μας - χωρίς να είμαι γεωπόνος -, νομίζω πως αυτές καθώς ποτίζουμε και ανακατεύουμε ελαφρά το χώμα τα απορροφούν.
Καλησπερα σας κ παλι,θελω ν κανω μια ερωτηση παλι για το κομποστ,στα περισσοτερα αρθρα αναφερεται οτι η θερμοκρασια κατα σταδια της κομποστοποιησης φτανει εως και τους 60 60 βαθμους κελσιου...το ερωτημα που εχω ειναι για ποιον λογο ν ριξουμε μετα και γεωσκωληκες απο την στιγμη που επιβιωνουν μεχρι τους 40 βαθμους..αν πεταξουμε γεωσκωληκες λογικο δν ειναι ν μν αντεξουν; ευχαριστω πολυ!!
ωραίο βίντεο και χρήσιμο! βλέπω ότι κατέχετε το θέμα και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής είδα ότι σ΄ έναν κάδο βάζετε πευκοβελόνες..επειδή βρήκα πολλές που μπορούν να γεμίσουν και τρεις κάδους, η γνώμη σας: μπορώ να τις χρησιμοποιήσω; διάβασα ότι το χώμα γίνεται όξινο αν βάλεις πολλές στο κομπόστ, με άλλα υλικά μπορώ να φτιάξω το ph του κομπόστ; επίσης πολλά κλαδέματα από δέντρα, δάφνες, μπαίνουν στο κομπόστ; ευχαριστώ!
Αυτό που είδατε δεν είναι πευκοβελόνες. Είναι φύλλα από αλμυρίκια. Καλό θα είναι να μην βάλετε πευκοβελόνες. Όσο για τα κλαδέματα, μπορείτε να βάλετε σχεδόν τα πάντα. Αν είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, θα αποικοδομηθούν σχετικά γρήγορα. Αποφύγετε να βάζετε μεγάλα κομμάτια κλαδιών. Επίσης αποφύγετε να βάζετε στο κομπόστ πικροδάφνες. Είναι τοξικές και αποικοδομούνται πολύ δύσκολα.
Συγχαρητηρια για το βιντεο σας. Ηθελα να σας ρωτησω, περιπου ποση ποσοτητα κομποστ ειναι καλο να προσθετουμε σε ενα δεντρο ελιας;
Ακομη, μπορουμε να παρουμε το κομποστ και μετα απο καποια διαδικασια, να το κανουμε υγρο για ψεκασμο διαφυλλικα;
Καλημέρα σας. Δεν μπαίνω πολύ συχνά στο κανάλι μου, γι αυτό και καθυστερώ να απαντήσω. Το κομπόστ δεν είναι λίπασμα. Είναι ενισχυμένο χώμα. Η ποσότητα που θα βάλουμε σε ένα δέντρο ελιάς εξαρτάται από την ηλικία του δέντρου. Γενικά όμως, ένας κουβάς κομπόστ, ή ένας τενεκές (π.χ. από τυρί), είναι μια καλή ποσότητα. Όσο για το δεύτερο ερώτημά σας, επειδή δεν το έχουμε δοκιμάσει, δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση.
@@ΘοδωρήςΠαπαπαύλου Σας ευχαριστω πολυ
Μπορουμε να νβαζουμε και τις πευκοβελονες? Γτ ειδα οτι χρησιμοποιειται και πευκοβελονες?
Καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτό που είδατε ήταν φύλλα από αλμυρίκια.
καλημερα σας,ριξατε κατι για την ενεργοποιηση τους? η ολα αυτα μαζευτηκαν απο μονα τους?
Αν ο κάδος σας βρίσκεται πάνω στο χώμα, χωρίς βάση, δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάτι. Αν όμως είναι πάνω σε βάση, κυκλοφορούν στο εμπόριο αποικοδομητές για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό είναι απαραίτητο στην αρχή, στη συνέχεια αναπαράγονται μόνοι τους.
Οπα ο θειοσσσσ🤣🤣🤣❤❤
σε περιπτωση που εχω μικρο κηπο και κανω κομποστοποιηση μήπως θα εχω προβλημα με ζωηφια που θα μπαινουν στο σπιτι μου?
Αν δεν ρίχνετε στο κομπόστ σας ζωικά υπολείμματα, όχι, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Η παρουσία μηλόνθης δεν δείχνει να σε προβληματίζει.
Θα ρημαξει τα φυτά.
Ενα τηλέφωνο μπορο να εχο για κάποιες ερωτήσεις
6930261340
Τι σίτα που την βρίσκετε;;΄
έχω βάλει στο πλαστικό κόμποστ στάχτη κάνει να βάλω από τζάκι
Η στάχτη από το τζάκι είναι μια χαρά. Αρκεί να μην έχει μέσα μικρά καρβουνάκια.
eite polei kalos antropos,,,
Εγω σκαβω και χω νω ολες τις φλουδες και λαχανικα!! Πειραζει;
It look very dry
Όλο έξω το εριξες