RO sistem su arıtma prensibi
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
- #Suarıtma, #Roarıtma, #ReverseOsmosis, #binagirişiarıtma, #binagirişfiltre, #silifoz, #silifozfiltre #siliphoz
Reverse Ozmos sisteminin en basit anlatımı. Hangi filtre ne işe yarar? Çift karbon (GAC + CTO) mu yoksa cto + 1 mikron sediment filtre mi? Post karbon son tadlandırıcı ve mineral/alkali/detox filtreler arasındaki farklar. Arıtılan suyun depolanması ve tankın çalışma prensibini kesilmiş kesitle görüyoruz. (Bonus, bina girişte takılan üçlü filtre sistemi de gösteriyoruz).
İyi seyirler.
Not: Bina girişi üçlü seti anlattığım son bölümde ses senkronu bozulmuş.😔 Bir türlü düzeltemedim. Kısa bir bölüm olduğu için üstünde durmadım.
Selamlar ustam güzel anlatım güzel paylaşım Çok çok teşekkürler ediyorum güzel bir bilgi güzel bir paylaşım olmuş devamını dilerim inşallah
Soluksuz izledim.Elinize,emeginize,agızınıza sağlık.
Teşekkür ederim. Çok soran oldu. Bilgisayarımı hâle yola koyup devamını çekeceğim kısmetse. Burada sorulan sorular ve bilgi verip katkıda bulunanlar sayesinde yeni çekeceğim video daha iyi olacak inşallah. Teşekkür ederim ilginize.
Video sonunda "Teşekkür ediyorum" demişsiniz. Asıl ben teşekkür ediyorum. 1 yıldır cihaz kullanıyorum. Servis gelip bir şeyler yapıp gidiyor. Bir şey anlamıyordum. Bu bilgiler çok faydalı oldu. Benim cihazda 1 sediment (5 mikron), 2 GAC, 3 sediment (5 mikron), 4 membran, 5 post carbon. CTO filan yok. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Saygılar.
Rica ederim. Faydalı oluyorsam ne mutlu. Bu arada filtre sıralamasını 1 mikron + GAÇ + CTO + Membran + (mineral türevleri) + Son tatlandırıcı şeklinde yapmak en sağlıklısıdır.
Tebrik ederim hocam agziniza sağlık piyasada 1000 lerce video var ama bu kadar derli toplu güzel bilgi vereni yok
Teşekkür ederim. Aslında amacım bu videoda olabildiğince basit şekilde anlatmaktı. Bir sonraki videoda arıtma konusuna dair araştırmalarım daha detaylı ve meraklısını tatmin edici bir şekilde olacak. Çünkü hâlâ arıtma işlemine dair leyhte veya aleyhte kulaktan dolma ezberlerle konuşanlar, bu konuyu araştıranlara yanlış bilgiler veren var. O yüzden dersimi tekrar çalışıp daha güncel bilgilerle bir video daha çekeceğim. İnşallah o daha verimli olacak. Onu da izlemenizi tavsiye ederim.
Tekrar ilginize teşekkürler.
Mükemmel bir anlatım tarzı. Hayır için yapıyorum dediniz. O zaman bende diyorum ki “Allah razı olsun”👏
Amin. Cümlemizden. 🤲🏻
Anlatımı beğenmenize de ayrıca memnun oldum. Teşekkür ederim.
iki gündür onlarca video izledim, böyle güzel ve bilgi dolusunu izlemedim, emeğine sağlık çok teşekkürler kardeşim.
Rica ederim. Tamamen hobi olarak ilgimi çeken konuları araştırıyorum. 20 yıldan fazla oldu arıtma kullanıyoruz ama böyle detaylı inceleyip birilerine anlatma ihtiyacı olmamıştı. Baktım soranları tatmin edici cevaplar için daha detaylı bilgiye ihtiyacım var. Oturdum okudum, inceledim. Böylece bu videoyu çekmiş olduk. Yorumlardaki soruları ve taleplerden ötürü, inline sistemin de yaygınlaştığını ve kolaylaştığını görünce de devamı olarak daha güncel bir video çekmeye karar vermiştim. Laptopum bozulunca kesintiye uğradı bu işler. Ama yeniden devam edeceğim. Ayarladım bir laptop.
İlgine teşekkür ederim.
BİZ HİNDİSTANA
GİDEDELEM
Çok ayrıntılı ve bilgi içeren bir video olmuş emeğinize sağlık, teşekkürler. bir öğretmen gibi anlattınız... harika olmuş..
Estağfurullah. Rica ederim. Beğenmenize sevindim. Faydalı oluyorsa ne mutlu. Öğretmenlik yapmışlığım da vardır bu arada.
Tek kelime ile süpersiniz .o kadar detaylı ve ince ayrıntılı anlatmisiniz.tesekkurler.hic bir ayrintiyi kacarmamissiniz.allah razı olsun sizden.
Estağfurullah. Mümkün olduğunca teknik değil de anlaşılmasını sağlamak amacıyla basit şekilde anlatmaya çalıştık. Bu videonun yorumlarında izleyicilerimiz güzel soru ve yorumlarla katkılarda bulunarak bir sonraki videoda neleri dikkate alıp eksik kalan kısımları tamamlamamız gerektiğine dair yol göstermiş oldular. Bu videonun devamı gelecek inşallah. Orada onları da gidermeye çalışacağız. İlginize ve desteğinize teşekkür ederim.
Çok ayrıntılı ve bilgi içeren bir video olmuş emeğinize sağlık, teşekkürler.
Rica ederim. Bu videodan sonra gelişmeler oldu. Atık suyu 4/1'e düşürme yöntemini bulan biriyle irtibat halindeyiz. Onun tekniğini deneyip uygulayacağım ve yeni tip filtrelerle kendimiz sıfırdan bir cihaz toplamayı göstereceğiz.
Tebrik ederim çok detaylı ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatmışsınız emeğinize sağlık👏👏👏
Teşekkür ederim.
Bilgilerden faydalandım, çok teşekkür ederim.
Rica ederim. Devamı gelecek kısmetse.
Son karbonda bulunan T bağlantıyı girişine takmanız gerekiyor çıkışına takmışsınız , yani tanka giren su 5. Filtreden geçmemesi lazım.çeşmeyi açtığınızda 5. Filtreden geçerek musluktan akar
Helal olsun abi çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsın atık kısıcı kısmına by pass vanada koyarsan haftada bir 1 dakika membran ters yıkama yapıp ömrünüde uzatabilirsin ..👍
Eyvallah. Güzel bilgi.
Bu arada inline filtrelere çubuk takarak sistemi çok daha basit hâle getirmişler. Arkadaşa sıfırdan yeni sistem arıtma cihazı topladık n11 üzerinden. Fırsat bulursam yanına gidip onu da anlatan çekim yapacağım.
Resmen çocuğun bile montaj yapabileceği hâle getirmişler. Üstelik kavanoz sisteminden daha pratik ve hem basınca dayanıklılığı artmış hem de tak çıkar şeklinde olduğu için su kaçırma riski kalmamış.
Onu da anlatayayım dedim. Eminim kendi cihazını toplamak isteyen ama bu işten hiç anlamayanlar için bile kolay olacaktır.
@@Mehmet.Miyasoglu abi n11 linklerini biyere ekleyebilir misin zahmet olmazsa. Birçok kişiye çok yardımcı olursun.
@@ilyasguner2267 kardeşim n11 veya başka site farketmiyor. Link verdiğim zaman bir süre sonra o link ölüyor. Yani tıklasak bile artık satışta görünmediği için ürüne ulaşılamıyor.
Ben anahtar kelimeler ile arama taraftarıyım. Sonuçta o kelimeler ile arayınca ürünün en güncel halini anında bulabiliyorum.
Şu kelimelerle aratırsan çok rahat bulunur. "Çift çubuklu inline filtre" bu en son sistem su arıtma filtrelerini bulmanı sağlar. Ürün bilgisinde de "NSF onaylı" ibaresine dikkat et. Hatta n11 dışındaki sitelerde satıcıya soru sorma imkanın varsa NSF onayınız var mı diye sorman iyi olur. Çünkü gelen üründe o onay yoksa iade için elinde delil olur. Bir de kullanıcı yorumlarına dikkat et derim.
Bu arada videoda inline filtrelerin pahalı olduğunu söylemiştim. Videoyu çektiğim sırada çubuklu inline filtreler gerçekten kavanozlu sistemden pahalıydı. Artık aralarında ciddi bir fark kalmamış. Hatta benim kavanozlardan biri kaçırmaya başladı. Cubuklu inline filtreler ile ilk üç filtremi yeniledim. 150 tlye 4lü filtre (4. son tatlandırıcı da dahil) aldım. Halbuki tek kavanozun fiyatı 90tl. Ki şunu da düşünmüştüm sökerken su kaçıran kavanozu, biri kaçırdıysa diğerlerinin de eli kulağındadır. Sökünce gördüm ki haklıymışım. Diğerlerinde de kılcal çatlaklar vardı. Yani bir kavanozu değiştirmekle kurtulamayacaktım. O yüzden son sistem inline aldım. Sana da tavsiyem o yönde.
@@Mehmet.Miyasoglu gördüm abi üzerinde hf 01 02 falan yazanları diyorsun sanirim ama onlari alinca geri kalanlari kablolari falan nerden bulacağız, bu cihaz nasıl toplanir ve monte edilir gibi bir video çekmeyi düşünüyor musun?
@@ilyasguner2267 evet aklımda var öyle bir şey yapmak. Benimkinde sadece ilk üç kavanozu söktüm ve çubuklu inline taktım. Yani sıfırdan bir kurulum olmadı. O yüzden çekmedik ama sıfırdan bu sistemi toplayacağımız bir tanıdık olursa sipariş geldikten sonra oturup kutu açılımı ve kurulum videosu çekeceğiz. Eskisine nazaran resmen çocuk oyuncağı olmuş.
Hatta çift membranla atık suyu 4te 1 oranına düşürmüş birinin videosuna denk geldim. Onu yapmayı düşünüyoruz. Adam hazır kurulum göstermiş. Yaptığı sistemle atık suyu önceki haline göre yüzde 25'e düşürüyor, hem de memranların ömrü 3 yıldan 6 yıla çıkıyor.
Videosu şurada.
th-cam.com/video/hFBpxKhMJwA/w-d-xo.html
Aferin. Çok emek harcadınız teşekkürler.
Rica ederim.
Elinize sağlık güzel çalışma olmuş
Faydalı bir video olmuş. Emeğinize sağlık...
Teşekkür ederim. ☺️
Mehmet bey, kömür olarak tabir etmeniz izleyenler açısından sakıncalı bir durum yaratabilir. Filtenin içerisindeki kömürden ziyade AKTİF KARBON'dur. Kömür karbondan ibarettir ancak filtrede kullanılan malzeme kömürün oldukça yüksek ısıda preslenmiş halidir. Böylece gözenekleri çok küçük hale gelir. Bu yüzden aktif karbon denir. Ayrıca içilebilir su artıma sistemlerinde kullanılan aktif karbonlar bitkisel kömürler üzerinden elde edilir. Taş kömüründen elde edilenler ise davlumbaz benzeri havalandırma filtrelerinde kullanılır. Akvaryum suyu için de kullanılabilir. Emeğiniz için de teşekkürler. Saygılar.
Katkınız için teşekkür ederim. Kömürün işlemden geçtiğini söylemiştim gerçi ama amacım olabilecek en basit şekilde anlaşılmasını sağlamaktı videoda. Yoksa eskiden sobaya attığımız kömür gibi olmadığını anlar izleyenler diye düşündüm. (Ki karbon filtreleri anlatırken sıkıştırılmış ifadesini kullandım diye hatırlıyorum)
Ama yine de nasıl bir kömür, nasıl bir işlemden geçiyor diye soru alırsam, bir sonraki devam videosunda katkınızı dikkate alırım. Seviyorum böyle dostane eleştirileri. Eksik bıraktığım bir noktayı hatırlatmış oluyor. Tekrar teşekkürler.
Öncelikle emeğinize sağlık, tebrik ediyorum 👍
Bu işi 15 yıldır yapan birisi olarak özetle tüm filtreleri ne işe yaradığını anlatmak isterim.
birincisi elinizde tuttuğunuz 5 mikron sediment filtre değil! maalesef elinizde tuttuğunuz o filtre elyaf filtre, fazla bir partikül tutucu özelliği yoktur üzerinde 5 mikron yazdığına bakmayın çapı çok daha büyüktür. Sediment filtre daha pamuksu bir yumuşak bir yapıdadır. elyaf filtre ise sentetik maddelerden yani petrol türevi ürünlerden yapılır. gerçek sediment filtre daha fazla partikül tutar, yaklaşık bir sene de zaten o simsiyah çamur yani balçık gibi olur. tabii çok kullandığınız zaman daha kötü olur, az kullandığınız zaman daha az kirlenir.
İlk filtrenin görevi 5 mikron çapındaki tortu pas gibi kaba maddeleri tutma özelliği vardır. Kullanılan suyun miktarı ve yoğunluğuna göre 6 ay ile 10.12 ay aralığında değişmesi gerekir. Az tüketim olsa bile bir buçuk iki yılı geçmeden değişilmesi gerekir.
2. Blok karbon filtre süngerimsi yapıdadır ve suyun içerisinde bulunan en başta klor gazı olmak üzere her türlü kokuyu absorbe eder Yani kendine bağlar. Yine kullanılan suyun miktarına göre genelde ilk filtre ile beraber değiştirilmesi gerekir.
3 filtre yine 1 mikron sediment filtre olması gerekiyor fakat bazı firmalar sizin de bahsettiğiniz gibi serbest granül karbon filtre kullanıyor. Genelde doğru kullanım yeri 2 filtre olması gerekir, 3 de blok karbon filtre olarak kullanıyor, çoğu firma 1 mikronluk sediment filtre kullanmıyor.
3 fitre yani 1 mikronluk sediment filtre pek kirlenmez bunu da maksimum 2 yılda bir değiştirmek gerekir. Benim uygulamam ve tavsiyem üçüncü filtreyi birinci filtrenin yerine takarak kullanmak daha doğrusudur.
4 filtre mebran mebran ise tıpkı hücre zarımız gibi yarı geçirgen bir özelliğe sahiptir.
Bilim adamları Su molekülünün 5 ila 8 astron olduğunu söylüyor.
Yani 2 hidrojen 1 oksijen atomunun bir araya gelmesi su molekülünü oluşturuyor.
Bu mebranın gözenekleri ise 8 ila 10 angstrondur.
Ölçü birimi olarak! Angstron 1 milimetrenin 10 milyonda biridir.
Milimikron veya nano olarak da bilinir.
Bahsettiğiniz gibi mebran gözeneklerinden bakterilerin ve virüslerin geçmesi imkânsızdır. Çünkü bakteriler yüzlerce mikron ve virüslerin büyüklüğü bir kaç ile onlarca mikron büyüklüğündedir. Yarı geçirgen membran zarı deforma olmamışsa kesinlikle bakteri ve virüslerin geçmesi imkânsızdır.
Bunu da anlamanın en iyi yolu TDS yani yoğunluk ölçü birimi olarak kullanılan bu cihazla anlayabiliriz 0-17 aralığında birinci sınıf yumuşak sudur. 17 ila 60 biraz sert, 2 sınıf sudur. Yoğunluğu 60 dan fazla sularda bakteri ve mikropların üremesi hızlı şekilde olur. 60 ve üzeri yoğunluktaki suların içilmesi pek tavsiye edilmez. 60 ila 120 sert 3 sınıf sudur. 120 ve 300 aralığındaki sular 4 sınıf ve içilmesi yani tüketilmesi sağlık açısından sakıncalıdır. İçerisinde klor yok ise mutlaka kaynatılarak tüketilmesi gerekir. 300 ve üzeri sular ise içilemez sulardır.
5 filtre hindistan cevizi kabuğundan elde edilmiş karbon 1 litredir aynı zamanda belli oranda Suya mineral takviye eder.
Çok teşekkür ederim katkınıza. Sediment filtre yerine elyaf kullanıldığını bilmiyordum. 5 mikron derken tamı tamına o değerin tutmayacağını biliyorum ama bu elyaf ve pamuksu farkını bilmiyordum. Bundan sonra ona dikkat edeceğim. Yalnız aradaki farkı nasıl anlarım? Bunu kontrol etmenin bir yolu, tekniği var mıdır?
@@Mehmet.Miyasoglu Elyaf içeren filtreler sert yapıda olur. Sediment ise biraz daha yumuşaktır.
Bunlar 1 mikron ile 20 ve bazı kullanım yerlerine göre 50 mikronluk olarak üretilir.
Bunu anlamanın yolu iyi tecrübe etmektir, sendiment filtrelerin gözenekleri daha sık ve yakından bakınca pürüzsüz, düz görünür. sement filtrede üst üste gelmiş elyaf dizilişi görülmez!.
Elyaf filtreler polyester gibi üst üste gelmiş şekilde görünür ve sert yapıda olur. Kullanım süresine bağlı olarak biraz yumuşar. Bazı üreticiler fiyatı uygun olduğu için bu malzemeden üretir, Kullanım yerine göre ölçüleri ve fiyatları değişir. Bazı satıcılar bu farkı pek bilmez! Bilenlerede 20 mikronu 5 veya 1 mikronluk gibi paketler ve satar.
En iyi kullanılınca anlaşılır.
Sediment filtreler
@@Mehmet.Miyasoglu kanalım da örnek bir video paylaştım. Burada görünsü var.
Ağzınıza sağlık süper olmuş...Çok yararlı...
Teşekkür ederim. Bu konuya dair güncel bilgilerle bir video daha yapacağız. Bu sefer sıfırdan çocuğun bile izleyip kendi kurabileceği şekilde bir kurulum videosu yapacağız. Yasaklar kalktıktan sonra filtreleri değişecek bir arkadaşın cihazın durumuna göre yeni tip filtre alma veya mevcudu yenileme yoluna gideceğiz. O sırada yeni video çekeceğiz inşallah.
Güzel bilgiler için teşekkür ederim
Rica ederim.
Güzel anlatım.
Teşekkür ederim. Devamı ve merak edilen başka detaylar da gelecek. Şu bilgisayarı halledersem inşallah.
Teşekkürler, güzel ve açıklayıcı.
Bilgisayarım arızalı. İnşallah o konuya çözüm bulursam montaj vs kısmı devam edeceği için devamı gelecek. Bu arıtma konusunun ikinci videosu da olacak.
Merhaba , azğzınıza sağlık çok gzüel bir video olmuş. tank akan suyu arrtırmak ve atık suyu azatlmak için cift membran uygulaması yapanlar goruyorum . bu uygulama konusunda fikrniz nedir.
Merhaba. Teşekkür ederim. Faydalı oluyorsa ne mutlu.
Çift membranı ben de denemek istedim. Ama bilgisine ve tecrübesine itibar ettiğim bir kaynak çift membranın atık suyu azaltsa da membran ömrünü kısalttığını, onun yerine paralel yani aynı bağlantının çift olmasının daha verimli olacağını belirtti. Ben de o yüzden o sistemi değil, bir sonraki değişimde paralel şekilde membran montajı yapmayı düşünüyorum.
Bu kadar fılreden gectıkten sonra genslesme tankı kırlıyse fıltreler pek ıse yaramamıs . bu sıstemler alınırken mutlaka uluslararsı sertefıkalı olmalı ve fıltre degısımlerıde sertefıkalı olmalı.
Katılıyorum. Malzeme kalitesi ne kadar iyiyse, tankın içine ulaşan su da o kadar iyi olur tabii ki.
Öncelikle emeğinize sağlık. Cok güzel bir video olmuş. Benim aklıma takılan birsey var. Bu sistem ilk 3 filtre ile oluşturulamaz mi?
Evde içme suyu olarak değilde çay da ve yemeklerde kullanmak için genel olarak klordan kurtulma adına, membrani (O ki membran tüm faydali minarellerden de arındıyor.) hiç kullanmasak olmaz mi?
Teşekkür ederim. Çayda kullanmak adına olabilir. Sonuçta kaba kiri ve kloru halleder ama suyun sertliği ve kireç konusunu düşününce bence membrandan geçmeyen suyu yemeklerde kullanmak pek doğru gelmiyor bana. Ama tercih yine de sizin tabii. Deneyebilirsiniz belki tadı hoşunuza gider bilemiyorum.
Kaynadığı için bakteri mikrop vs konusu sorun olmaz tabii ama sert ve kireçli su ile yumuşak su arasında kesinlikle tad farkı olacaktır.
Membran cıkışındaki ters ozmoz su ama neden cogu kişi ozmos su diyor 'ozmoz' : suyun yogun tarafa gecmesi diye biliyorum.
Kolaylarına (diline) öyle geldiği için muhtemelen. Tubeless lastiğe dubleks demeleri gibi.
Arkadaşlar. Gecikme için kusura bakmayın. Laptopumun anakartı yanmıştı ve elimin altında sürekli kullanabileceğim bir bilgisayar yoktu. Yakın zamanda bir tane edindim ve artık kaldığım yerden devam.
Size söz verdiğim gibi güncel ve yorumlarınızla, sorularınızla sizlerin de katkısı olan, yani sizlerin beslediği dolu dolu bir video olacak.
Tabii bu video tarihinden itibaren bu alanda bazı gelişmeler ve değişiklikler oldu. Onları da göz önünde bulundurup, (gerekmedikçe) mümkün olduğunca tekrardan kaçınıp hem uygulamada, hem de teorik olarak kafada soru kalmayacak şekilde bilgilendirici olmaya gayret edeceğim.
O yüzden bölüm bölüm çekip montajlayacağım ve bildiğiniz veya ilgilenmediğiniz bölüm olursa başlık ve dakika bilgisi vereceğim için ilgilendiğiniz kısma mavi renkli süre/dakika linkine tıklayıp direkt oraya da gidebileceksiniz.
İzlemede kalınız. Faydalı olacağına inandığım bir video geliyor inşallah.
Hepinize katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.
Çok güzel anlatım. Emeğinize dilinize sağlık.
Benim bir sorum olacaktı eski tip aritma mi daha cok atık su atar yoksa yeni aritmami?
Teşekkür ederim. Eski tip derken kavanoz tipi eski, yeni tipi de inline (kapsül) sistem şeklinde mi düşünüyorsunuz?
Birşey sormak istiyorum ayni aritmadan su geliyor bugün servisten geldiler fakat suyun nerden geldiğini bulamadılar 12 yıldır kullanıyorum eskimiş dediler fakat arıza giderilmedi acaba su nerden geliyor olabilir.bir sene önce filtreler değişti ve bakımı yapılmıştı.simdiden teşekkür ederim kolay gelsin
Suyun nereden geldiğini tarif edebilirseniz belki fikir yürütebilirim. Sonuçta şebeke hattından su ince hortumla ilk üç filtreye giriyor. İlk basıncı bu filtreler karşıladığı için varsa bir çatlak veya hortum bağlantısının dibinden kaçırır. Arıtmacı eskimiş deyip yenisini satmak istiyor anlaşılan. Ben bu işi meslek olarak yapmadığım halde görsem şuradan kaçırıyor, şunu değiştirip düzeltebiliriz derim.
Yalnız şu var. 12 senelik cihazda yıpranma ihtimali yüksek. Adam gibi, "abi kaçırmayı şuradan yapıyor, şunu değiştirir düzeltirim ama biraz kullanacaksın bu sefer başka yerden patlak verecek. Buna devamlı tamir masrafı edeceğine yeni tip filtrelerden al her sene filtreleri kendin değiştir" diyebilirdi. İşte herkes esnaf veya usta olamıyor maalesef.
Bu arada cihaz eski de olsa yeni de olsa farketmez Membran filtre 2 yılda bir, diğer tüm filtreler her sene değişir. Çünkü ilk üçü kirlenmekten, membran filtresi sonrasındakiler de tükenmekten ötürü değişmek zorunda. Yani ömürleri o kadar.
suyu daha sağlıklı hale getirmek için kimyasal yada fizyolojik metodlar üzerinde fikirleriniz var ise , tr de olmaz abi yabancılar yapmış gibisinden duyumlar var ise bilgilendirmenizi rica eder iyi çalışmalar dilerim
Biz yapamayız kafasından cidden rahatsızım. El alem yapıyor da bizim ne eksiğimiz var ki? Yapanın da iki gözü kulağı vs aklı var, bizdeki girişimci genç beyinlerin de. Bizim sorunumuz, bu beyinlere sahip çıkmak bir tarafa kaçıran bir yetkili zihniyetin olması. Yoksa elin Çinlisi, Hintlisi yapabilirken bizim insanımız engellenmezse haydi haydi yapar.
Atık suya membran takanlar var zararı olurmu yorumunuz nedir
Çift membran yöntemini deneyecektim ben de. Ama bu konudaki emeği ve tecrübesine güvendiğim Galip Arduç isimli arkadaşı dinledim ve vazgeçtim. Memrbanların ömrünü uzatmadığını, aksine kısalttığını anlatmıştı. Onun yerine iki membran paralel bağlanıp daha hızlı ve çok oranda temiz su elde etmek mantıklı geliyor.
Merhaba, emekleriniz için çok teşekkür ederim. Siz, en son post carbon filtreyi eklediniz. Görüştüğüm bir firma yetkilisi ise, eğer alkali filtre kullanılacaksa, bunun en sona, yani post carbondan sonraya konması gerektiğini söyledi. Alkali filtrenin (sanırım filtre demek yerine katkı sağlayan, suya kendinden bir şeyler ekleyen bir parça demek daha doğru olur) vücudumuz için gerekli mineralleri eklediği düşünüldüğünde, bu eklentilerin post carbondan geçirildiğinde bir miktarının bloke edileceğini düşünüyorum. Ne dersiniz? Selamlar.
Merhaba, rica ederim. Katkınız için ben teşekkür ederim.
Arıtma işinde olanlar birbirinin zıttı bilgi veya fikre sahip olabiliyor. Onu bizzat ben de gözlemledim. Birinin bir söylediğine diğeri kesinlikle olmaz diyebiliyor.
Siz de gördünüz. Post karbonu da kesip inceledik. O da süzme görevini yaparken bir taraftan da membran filtrenin eksilttiği mineral ve vitamin desteğini tamamlıyor ve son tatlandırıcı ismiyle biliniyor. Ama en kritik görevi de aslında ph düzeyini 7 gibi bir değere getirmek.
Bu arada alkali ve ek mineral parçasına filtre yerine eklenti demek güzel fikirmiş. Hoşuma gitti bakış açınız. Bir sonraki arıtma videosunda bu fikrinizi de dile getireceğim müsaadenizle. (Tabii isminizi de zikrederek).
Alkali eklentisiyle ph düzeyi 8,5 civarına çıkarılıyor ki vücut için en ideali deniliyor. Ben alkali filtresi içindeki topların zaman zaman çatladıklarını gördüm. Muhtemelen o topların parçacıkları musluktan akmasın diye en sona koymamış olabilirler diye düşünüyorum. Yoksa dediğim gibi bu sıralama konusunda herkes farklı fikir sahibi.
Katkınız için teşekkür ederim tekrar. Sağolun.
Yanlız arıtmada metal değil antibakteriyel çelik tank olması gerekiyor o yoksa isterse n 10 filitre tak metal kuflenir paslanir
metalin içine su girmiyor metalin içinde mebran plastik tank var su oraya dolar demirle mebran arasına hava basıncı vardır su dolunca hava sıkışır musluhu açınca geri teperek basınç oluşturan bunlara genelde genleşme tankı denir raşit bey
hocam bende düşünüyorum kendim toplucam hatta annemgile. yanlız bu fazla atık su problemi kafamı karıştırıyor videolarda 1 e 3 atık su diyorlar ciddi bir rakam bu konuda ne düşünüyorsunuz
Merhaba. Ancak müsait olabildim. O yüzden geç cevap veriyorum.
Evet o konu hakkında bilgim var. Bir arkadaş çift membran ile atık suyu 4/1'e düşürmeyi başarmış. Onun videosunu izlersen gayet mantıklı ve güzel olmuş, verdiği emek güzel. Ben de ikinci membranı ondan aldım ama bir türlü fırsat bulup takamadım benim sisteme. (Filtreleri tek sıra halinde birbirine paralel şekilde yanyana dizeceğim. Onları sabitleyen kelepçeleri almaya gidemedim.
Ama çift membran sisteminin videosunu izle. Ne demek istediğimi anlarsın.
Emeğine sağlık baya uğraşmıssınız
Teşekkür ederim. Devamı gelecek inşallah. Güncel bilgiler ve teknikler var takipte olduğum. Onlara dair de devam videosu olacak.
Bizim için marketlerde satılan arıtma yapan sürahi suyunu da ölçer misin?
Adaşım o şekilde arıtma kullanan varsa etrafımda (şu an varsa bilmiyorum sorarım eşten dosttan) tabii ki. Ama şunu diyebilirim ki arıtmada esas olan sadece filtrelemek değil. Memran bunu en üst düzeyde yapıyor. Önemli olan o aşamadan sonra eksilen mineralleri tamamlamak. Sürahi tipi bakteri vs zararlıları süzmede işe yarayabilir ama eksilenleri tamamlamayı nasıl halletmişler bilemiyorum. İncelemek lazım. Bulursam incelerim tabii.
Bina tipi giriş kısmına taktiin filtrelerde o kireç o iyici madde nin zararı nedir acaba
Silifoz filtre için bir arıtma cihazı satan firma dışında hiçbir olumsuz yorum veya eleştiri yazan görmedim. Balıklı havuzlara, kümes hayvanlarının sulamalarına kullanıldığını biliyorum. Hatta bizim bahçede tavuklar arıtmadan değil, çeşmeden gelen suyu içiyorlar. Sıkıntı yok.
Bizim kireç filtresini istememizin nedeni musluklarda, duş ahizelerinde yeşil küf oluşturup contaları sıkıştırıyor, temizliği zorlaştırıyordu. Bu silifozu taktığımdan beri sorun kalmadı.
Bina girişinde 3'lü kavanoz var. Birinci filtre 50 mikron kaba tortu süzgeci. Bu süzgeç filtre içine silifoz topları doldurup sistemdeki kavanoz azaltılabilir veya silifoz yerine cto karbon da takılabilir. Yani silifozlu şekilde ilk kavanoz çift fonksiyonlu olabilir. İkinciye 5 mikron spun, üçüncüye de cto karbon takılabilir. Mantıklı.
Sizin montaj yaptığınız şu ariticinin aynısı bende var ama ne yaptıysam tanka şu gitmiyor tanka teker havasıyla ikibucuk bar havada bastım ayrıca tank sağlam yeni yani ve bütün parçaları yeni değiştirdim banayardimci olursanız sevinirim
Tankın içinde toplamda 17 psi basınç olması lazım. Onu bir kontrol edin. Bir de tankın girişine takılan musluk sağlam mıdır o da var. Plastik musluk bazen çevrdiğiniz halde içinde küresel plastik veya metal engel dönmüyor. Yani suyun geçişini engelliyor olabilir. Onu da kontrol edin.
Bir dakika. Tekrar baktım 2 bar çok yüksek bir basınç 29 psi yapıyor. Tamam şimdi anlaşıldı. Arıtılan suyun basıncı tankın içindeki balon bölümünü geri itmeye yetmiyor. Siz tankı götürün bir lastikçiye, içindeki havanın 17 psi olduğundan emin olup tekrar takın. Sorun kalmayacaktır.
Merhaba. Evime bir su arıtma cihazı almak istiyorum ancak hangi marka hangi özellikte almam gerektiği hakkında hiç bir fikrim yok. Rast gele bir markanın rast gele modelini aldığımda filtreleri ve yedek parça bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağım bir cihaz olması gerektiğini düşünüyorum. Sizin bana önereceğiniz bir marka model var mı? Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Şimdi şunu sorayım. Kendin bu işi öğrenip birkaç ayda bir takibini yaparım mı diyorsun? Yoksa işini iyi yapsın parasını da alsın ama kafam rahat olsun mu diyorsun kardeşim? Ona göre tavsiye vereyim.
@@Mehmet.Miyasoglu cihazın takibini kendim yapıp filtrelerini kendim Temin edip kendim değiştireceğim. Bu tür işler elimden geliyor. Bu konu dışında sizinde dediğiniz gibi elinizden geliyorsa kendiniz yapın modundayım. Motorumun bakımını da kendim yapıyorum :)
Eline sağlık. Şimdi bir soru daha. Hangi yolu seçelim. Kolay olan mı? Biraz uğraştırıp ama daha uygun fiyatlı olanı mı?
Sağlık açısından farkı yok iki tip filtre de aynı işi yapıyor. İnline filtre ve housing denilen kaba konulan şeklinde iki tip filtre var.
İnline olanda (son tatlandırıcı filtredeki gibi) hortumu takıp çıkarıyorsun. Tak çıkar at. Öbüründen biraz daha pahalı ama riski yok. İşçiliği de daha kolay.
Housing denilen, dikey kavanozlardaki sistem (videoda gösterdiğim ilk üç aşama) biraz daha ucuzdur ama takma sökme, iç fitreyi değiştirme işlemi var. Bunda nadir de olsa su kaçırabiliyor. Kaliteli contaları olan housing kavanozu gerekiyor.
Bu fark sadece ilk üç filtre için geçerlidir. Gerisi aynı zaten. Hangi tipi tercih edersin?
@@Mehmet.Miyasoglu benim bu konuyla alakalı sadece internetten su arıtma cihazı fiyatlarına bakmaktan başka bir bilgim yok, şuan araştırma içerisindeyim. İşçiliği zor veya kolay fark etmez. Ben sizin Engin tecrübelerinize ve bilginize dayanarak size bırakayım bunu siz şimdi cihaz almak istesen hangisini alırdınız bana da onu önerebilirsiniz.
Kendi kullandığım markayı söyleyeyim. Onu parça parça toplasan daha pahalıya gelir. Onu al. 1 sene sonra filtre değişim zamanı geldiğinde eğer kendi filtreleri uygun fiyatlı olursa takım olarak alırsın. Yok pahalı olursa (zaman zaman indirim yapıyorlar) muadil filtre bakarız.
Bu vereceğim markayı hem kardeşim hem ben kullanıyoruz. Yenilediğimiz filtreleri de n11 üzerinden aldık. Sonuçları gayet iyi. Annemin de İhlas aura marka, satarken zaten 1500 tl ödemişti. 6 ayda bir de gelip bakım adı altında 200 tl civarına filtre iteliyorlardı. Ona da inline filtrelerden muadil bulduk. 180 tlye tamamını set olarak değiştirdim. O da gayet iyi. Kardeşimle benimkinin Markası Bmb. Birkaç ay önce Bauhaus'ta 550 tlye vardı. Şu ara 600 tlye var. Hatta şaşırdım ama A101 bile taksitle satıyor.
Tam marka şu:
BMB RO-10 Alkali + detox 7 aşamalı su arıtma cihazı.
yanlız o elindeki tds sudaki zaralı maddeleri ölçmez sertligi ölçer ki oda iyi kötü hertürlü bakteriyi kapsar
Videoda tds hakkında ufak bilgi verirken tds suyun tam olcnedigini en iyi sonuç için pH değerini ölçen aletlerin olacağınız söylüyor zaten.1:46 bakarsan .
Bana söyleyecek söz bırakmamışsınız. Teşekkür ederim. Arkadaş itiraz etmek için malzeme aramış videoda. Ne diyeyim? Kendisine tesislerde arıtılmış (bahsettiğimiz cihazların işleminin aynısı yapılıyor, sadece boyutları büyük), plastik damacanaya doldurulup satışa sunulmuş suyla mutlu bir hayat diliyorum. Güneşte bekleyen sudan ne hayır gelecekse artık. 🤔
ilk 3 lü filtre sistemini 4 lü yapıp 2 adet karbon filtre koyum 4.cuye 1mikron filtre koysak ondan sonra mehraba versek nasıl olur
1 de 1 wideoda gördüm mehran dan çikan atık suyu 2.ci 1 membran filtre ile tekrar süzüp ondan sonra mineral ,ph, detoks,ve son olarak kokpit filtre geçirerek suyu alsak nasıl olur sizce
Ben tam da dediğini denedim. Üçlüye bir kavanoz ekleyip sıralamayı şöyle yaptım. 1) 5 mikron spun, 2) Gac Karbon, 3) CTO Blok karbon, 4) 1 mikron spun. 6 ay kadar böyle kullandım. Sık sık spun filtreleri camlı olduğu için kontrol ediyordum. İlki tabii ki kirliydi. Ama 4. filtrede gram kirlenme olmadı. Yani şunu düşündüm ki cto işini iyi yapıyor. 1 mikrona 4. olarak gerek kalmıyor.
Bizim binada 3 tane arıtma cihazı var. O yüzden bina girişine iplik filtre yerine 5 mikron takıp arıtma cihazının ilk filtresini 1 mikron yapmayı daha mantıklı buluyorum. Sonuçta su zaten ilk girişte 5 mikrondan geçmiş oluyor.
Çift membran yapan arkadaşın videosunu ben de gördüm. Çok mantıklı geliyor. Hatta yorum yazıp bilgi istedim. Eğer olumlu cevap gelirse 3 bizim binaya, 3 de komşumun binada arıtma cihazına çift membran yapacağız. Atık suyu düşürmek tabii ki en çok isteyebileceğim şeydir.
Hatta Galip Arduç isimli bir arkadaş Permeate pump isminde bir pompa anlatmış. Şu an yok ülkemizde satışı. Olunca pahalı olacak anlaşılan. Mantıklı bedelle satılacak olursa onu da takarım. Onda çok daha fazla tasarruf mümkün oluyor.
TDS aygıtı TOTAL DİSSOLVED SOLUTION DEĞİL TOTAL DİSSOLVED SUBSTENCE DEMEKTİR.
Katkı için teşekkür ederim. Yanlış hatırlamışım. ☺️
Post karbon kokonat ın kabuğundan yapılıyor ve neredeyse hiç 1 ise yaramıyor çaya tatlandırıcı atmak gibi davranması dışında o bahsettiğiniz mineral ve ph düzenleyici filtre koymaz ise o mineralleri ve ph ı kazanamayız detone filtre tamamen zevk işine kaçıyor açıkçası
Hiçbir işe yaramaz demek iddialı olur bence. Çünkü bu cihazların sonuçları tahlille tesbit edilip, cihazı üretenin başına bela olabilir. Nitekim ro sistemi 20 yıldan fazladır kullanılıyor. En az 15 yıldır biz evimizde kullanıyoruz. Ben arıtma işinin bir zararını görmedim.
Bir su arıtma cihazinda iki tane mebran olsun filitrelerin ömrü uzar atık su israfı azalır cihaz daha hızlı su üretimi yapar iki mebran olduğu için suda minaral azalır bi tane de dörtlü mineral takviye filtre oldu mu alın size marketteki en kaliteli hazır sudan daha kaliteli su bomba gibi cihaz ben hep bu şekilde musterilerime tavsiye ediyorum çokta memnun kaliyolar yani abi aritmacisin tamam ama vatandaş aritmanin atık sudaki israfini bilmesi lazım bunu soylemediniz
Kardeş ben arıtmacı değilim. İhlasçıların çakallığına kızıp kendim nasıl çözerim diye araştırdım öyle öğrendim bu işi.
Çift membran konusunu da 1 ay kadar önce öğrendim. Şu an bir arıtmacı ile irtibat halindeyiz. 6 cihaza yapacağız çift membranı. Onu da (çift çubuklu kapsül filtre) ile çift membranı da anlatacağım. Önce kendim deneyip sonucu görmem lazım.
@@Mehmet.Miyasoglu 2 membran yerine tek Membran kullanin fakat gpd si yüksek olsun. Mesela 200 gpd kullanabilirsiniz.
Bu malzemeleri nereden temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim teşekkür
Ben genelde n11 üzerinden alıyorum ama İstanbul'daysanız su arıtma işinin toptancıları Karaköy'de. Şirinevler'de de varmış toptancılar ama kendim gidip görmedim.
Bir de bu videonun yenisini çekeceğim. Üstten çift çubuklu inline tip filtreler çıkmış. Hem gayet uygun fiyatlı, hem de üçlü kavanoz sistemle uğraşmıyorsunuz. Çok daha verimli. Hatta geçen arkadaşa sıfırdan arıtma topladık yeni sistem. Harika oldu.
@@Mehmet.Miyasoglu çok tşk ederim sağolun
Filitrelerin hangi siteden temin edebiliriz link verebilirmisiniz ?
Ben hakkımı koruduğu ve hiçbir zaman mağdur etmediği için n11'den alışveriş yapmayı tercih ediyorum genellikle. Ama Hepsiburada ve GittiGidiyor da ara sıra kullandığım siteler. Ki çoğu tedarikçi üçüne de ürün veriyor.
Hangisinden alırsanız alın çok fark etmez. Önemli olan satıcıya sipariş öncesi soru sorup cevap alabilmeniz. Ben misal şu sıra şu anahtar kelimeler ile filtre arıyorum "çift çubuklu inline filtre" . Bu kelimelerle aratıp bulduğum ürünün satıcısına NSF ONAYINIZ VAR mı diye soruyorum. Ona göre sipariş veriyorum.
aklı olan uzak durur fıstık gibi güzel kaynak sularımız var bunun yıllık filre bakımı yok iki yılda mebran degişimi yok 3 yılda tank degişimi atık su parası derken damacana alın daha karlısınız ve kaynak suyu içersiniz arıtıp para harcıyorsun sonra son karbondan arıtılanları yerine koyuyorsun yapay yoldan varın gerisini siz düsünün
Damacana sularını araştırın. Ne yapıyormuş firmalar görün.
Kaynak suyu evime yakın da ben mi içmem dedim?
Bir kişi günlük 1.5 lt su içse 4 kişilik aile 6 litre yapar 6litrex3gün=18 litre.yemeğini çayını saymadım bak. 3 günde bir 15 lira aylık 150tl yapar. 6 ayda 900 tl yılda 1800 diye gider. o firmalar kaynaktanmı getiriyor gerçekten ? ve Gerçekten 4 işlem matematik zekanız yokmu bilinçli karalama kampanyasımı yapıyorsunuz ?
@@ibrahimborekci3840 hesap ortada. Elinize sağlık. 👍🏻