Solutii Dizolvarea compusilor ionici si moleculari in apa | Lectii-Virtuale.ro
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 16 ม.ค. 2025
- Vizitați Lectii-Virtuale.ro pentru probleme rezolvate și mai multe filme!Soluțiile sunt amestecuri omogene formate din două sau mai multe substanțe.
Substanțele pot forma amestecuri indiferent de starea lor de agregare; amestecurile formate pot fi omogene sau eterogene.
Într-un amestec eterogen putem distinge clar substanțele care-l compun, deci un amestec eterogen este format din cel puțin două faze.
Amestecul omogen apare atunci când două, sau chiar și mai multe substanțe, se amestecă atât de bine încât par a fi devenit una singură - adică există o singură fază. Astfel iau naștere soluțiile.
O soluție se obține prin procesul de dizolvare a unuia sau a mai multor soluți într-un solvent.
Solventul sau dizolvantul este substanța care se află în cantitate mai mare, și este substanța care dizolvă alte substanțe (soluți).
Solutul, solvatul sau dizolvatul este substanța care se află în cantitate mai mică, și se dizolvă în solvent. Un solvent poate dizolva mai mulți soluți în același timp.
Exemplu - Obținerea unei soluții:
prin amestecarea unei linguri de sare într-un pahar cu apă se obține o soluție apoasă de sare; solventul este apa, iar solutul este sarea.
Exemplu - Tipuri de soluții:
Soluții lichide: apa de mare este o soluție lichidă în care sunt dizolvați peste 60 de soluți.
Soluții gazoase: atmosfera pământului este o soluție gazoasă; pentru că aerul este format din aproape 79 % azot, azotul este considerat ca fiind solventul, iar oxigenul, dioxidul de carbon și celelalte gaze din aer sunt considerate soluți.
Soluții solide: aliajele reprezintă amestecuri omogene între două sau mai multe metale; de exemplu bronzul este o soluție de zinc în cupru.
Solubilitatea este proprietatea unei substanțe de a se dizolva într-o altă substanță. Solubilitatea se referă la cantitatea de solut care se va dizolva într-o anume cantitate de solvent în anumite condiții de temperatură și presiune.
Solubilitatea depinde de:
temperatură: în cazul solidelor, solubilitatea crește odată cu creșterea temperaturii (dependență directă); în cazul gazelor, solubilitatea scade odată cu creșterea temperaturii (dependență indirectă).
presiune: în special solubilitatea gazelor este influențată de presiune.
natura solventului este factorul care determină tipul de legături care se pot forma între particulele de soluți și solvenți.
Apa este un solvent extraordinar: în apă sunt solubili atât compușii ionici, cât și compușii moleculari (compușii moleculari pot forma legături de hidrogen cu moleculele de apă). Așadar, printre substanțele care se dizolvă în apă se numără substanțe ionice precum NaCl, NaOH, CuSO4 și substanțe polare precum zahărul, NH3, HCl.
Dizolvarea este un fenomen fizic în timpul căruia particulele de solut difuzează printre moleculele de solvent, până se obține un amestec omogen. În același timp cu dizolvarea se pot stabili interacții cu formare de legături între particulele de solut și de solvent, interacții care pot duce la următoarele procese:
disocierea sau ionizarea substanțelor ionice și a substanțelor polare în ioni;
solvatarea moleculelor sau a ionilor dizolvați cu molecule de solvent (când solventul este apa, procesul se numește hidratare).
ca sa vada doamna profesoara ca m am uitat la video =)
Lemnaru?
cursorul tau zici ca e tinta de pe cs
Vai da' ce repede impusca tabla
E CEL MAI TARE VIDEO DE PE TH-cam ASTA
S8+CS2 reacția in relația solut -solvent? Mulțumesc
Like-ul 200 de la mine!
4:29
Eu ma uit de la Liceul Teoretic Marin Preda ma cheama Alex!
@MARIA ALEXANDRA PETRE buna maria!
@MARIA ALEXANDRA PETRE buna mariaaaaaa
@@aaalexiaa buna sys