Αλλαγή χορδών ακουστικής κιθάρας @Πνοή & Νύξη workshop

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ก.ย. 2024
  • Βήμα βήμα η αλλαγή των χορδών σε μια ακουστική κιθάρα και μια τυπική συντήρηση του οργάνου όσο οι χορδές λείπουν. Επίδειξη τριών διαφορετικών τρόπων τυλίγματος χορδών στα κλειδιά, οι οποίοι έχουν χρήση και σε ηλεκτρικά όργανα.
    Το εργαστήριο ΠΝΟΗ & ΝΥΞΗ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και προσφέρει υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μουσικών οργάνων, σε υψηλό επίπεδο. Επίσης είναι η έδρα των χειροποίητων Alfa Handcrafted Guitars.
    musicrepair.wee...
    / alfacustomguitars
    / pnoi.nyksi

ความคิดเห็น • 37

  • @giannisnikolopoulos9334
    @giannisnikolopoulos9334 4 ปีที่แล้ว +4

    Πολλή καλή δουλειά. Μου έδειξες το κολπάκι στο δέσιμο που δεν το έκανα τόσα χρόνια και πραγματικά ευχαριστώ.

  • @Παναγιώτα-ΣταυρούλαΚύρου

    Φοβερός!! Επιτέλους έμαθα σωστή αλλαγή χορδών και οπτικά και πρακτικά καλύτερο αποτέλεσμα!! Σε ευχαριστώ πολύ!!

  • @lzch5430
    @lzch5430 3 ปีที่แล้ว

    Μπράβο σου , πανεπιστήμονας-μάστορας κιθαροποιός !!! Συγχαρητήρια

  • @dimitrabroshka123
    @dimitrabroshka123 3 ปีที่แล้ว +1

    Έχει ένα χρόνο που ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα μόνη μου και ειλικρινά ήταν κουραστικό να παρακαλάω γνωστούς να μου αλλάξουν χορδές. Μου έλυσες τα χέρια. Σε ευχαριστώ πολύ

  • @ΣπυροςΚατσουλεας
    @ΣπυροςΚατσουλεας 2 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία παρουσίαση . Ευχαριστώ πολύ!

  • @χρηστοςΔημητριου-χ4ξ
    @χρηστοςΔημητριου-χ4ξ 3 ปีที่แล้ว +2

    Από τότε που πήρα χορδες πριν χρονια elixir επαθα πλακα ειδα τεραστια διαφορα στην διαρκεια ζωής,παιζω μηνες με αυτες και ακομα ειναι σε πολύ καλή κατασταση και χρόνο μπορει να βγαλει καποιος,ειναι ποιο ακριβες αλλα αξιζει να τις δοκιμασει οποιος δεν το εχει κανει.

  • @KonstantinaLada1999
    @KonstantinaLada1999 5 ปีที่แล้ว +1

    Ευχαρθστω,με βοήθησες πολυ

  • @georgepanteli6148
    @georgepanteli6148 4 ปีที่แล้ว +2

    Μπορείς να κάνεις ένα βίντεο για το action της ακουστικής κιθάρας.
    Ευχαριστώ για το βίντεο αλλαγών χορδών πολύ βοηθητικό!!

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว

      Thanx, η ρύθμιση του action είναι σαφώς πιο πολύπλοκη διαδικασία από μια απλή αλλαγή χορδών και απαιτεί πολλαπλή διευθέτηση παραγόντων που το καθορίζουν. (Truss rod, saddle ύψος/καμπύλη/κλίση, αυλακια nut). Tσέκαρε συχνά το προφίλ μας στο facebook για τυχόν ανακοινώσεις σεμιναρίων hands-on περί σεταπ κιθάρας.

  • @dimitristr4307
    @dimitristr4307 3 ปีที่แล้ว

    Την ίδια κιθαρα έχουμε ❤️

  • @nikosvasilakis8094
    @nikosvasilakis8094 3 ปีที่แล้ว +2

    Πολύ ωραίο βίντεο με πολύ φροντίδα για την κιθάρα ! Να κάνω μια ερώτηση στην κιθάρα μου που είναι μια φθηνή γιατί μαθαίνω σιγά σιγά με αυτήν παρατήρησα ότι ο καβαλάρης σαν (όταν οι χορδές είναι τεντωμένες ) σαν να ξεκολλάει από την κάτω πλευρά όχι από τη μεριά της ταστιέρας δηλαδή. Επειδή δεν ξέρω .... Είναι κάποιο πρόβλημα που συνηθίζεται και διορθώνεται με κάποιο τρόπο; Ή έτσι πρέπει να γίνεται; Ευχαριστώ πολύ

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  3 ปีที่แล้ว +1

      Νίκο ευχαριστώ για το σχόλιο. Η κιθάρα σου έχει πρόβλημα, ο καβαλάρης δεν πρέπει να ειναι ξεκολλημένος, θα χρειαστεί φροντιδα από τεχνικό/οργανοποιό. Μεχρι τότε ξεσφιγγεις τις χορδές και αφήνεις το οργανο στην άκρη.

    • @nikosvasilakis8094
      @nikosvasilakis8094 3 ปีที่แล้ว

      @@alfacustomguitars ευχαριστώ πολύ για το χρόνο! Συνέχισε την καλή δουλειά!

  • @narse_2166
    @narse_2166 5 ปีที่แล้ว +1

    Η κιθαρα μου θέλει ξεσκατισμα πραγματικα 😓😭 φοβερη δουλειά μπράβο φιλε!

  • @mf-qs5up
    @mf-qs5up 3 ปีที่แล้ว

    Καλησπέρα, πολύ βοηθητικό βίντεο. Θα ήθελα να ρωτήσω, εσείς τι χορδές προτιμάτε για ακουστική κιθάρα (μάρκα, μέγεθος); Και επίσης από πού μπορούμε να προμηθευτούμε ζιπέλαιο και λεμονέλαιο;

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  3 ปีที่แล้ว +2

      Ευχαριστώ. Ζιπέλαιο πωλείται στα είδη καπνιστών. Ανάλογο προϊόν ειναι και η καθαρή βενζίνη που πωλείται και σε supetmarket. Lemon-oil σε καταστήματα μουσικών οργάνων. Όσον αφορά τις χορδες, ο κάθε μουσικός επιλέγει με βαση την προσωπική του προτίμηση και επίσης εξαρτάται και από το όργανο. Στα website των εταιρειων που κατασκευάζουν χορδές αναφέρουν τις διαφορές για να σε κατατοπίσουν. Μια καλή, all around γενική αρχή είναι 11s phosphor bronze. Τώρα ανάλογα με την περιεκτικότητα σε φώσφορο ή άλλα στοιχεία, αλλάζει και η ηχητική συμπεριφορά αλλά και διάρκεια. Προτίμησε αξιόπιστους προμηθευτές και όχι aliexpress ή ebay όπου διαθέτουν αμφιβόλου γνησιότητας προϊόντα, συνήθως πολύ πιο φθηνά.

  • @stavdim5
    @stavdim5 4 ปีที่แล้ว +1

    Σε περίπτωση που έχω βγάλει την ταστιέρα επειδή ξεκόλλησε για να την ξανακολλήσω, σε κλασική κιθάρα, τι απόσταση πρέπει να έχουν οι χορδές από τα τάστα?

  • @PlanotPS
    @PlanotPS 3 ปีที่แล้ว

    καλησπερα φιλε πολυ χρησιμο βιντεο... εχω ενα θεματακι με την ακουστικη εσπασε ο καβαλαρης στη σολ χορδη...αν το κολλησω θα φτιαξει? δεν μπορω να παιξω τωρα

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  3 ปีที่แล้ว

      Προσωρινή λύση, μια σταγόνα superglue και πολλή προσοχή, μέχρι να την πας σε κάποιον τεχνικό για αντικατάσταση.

  • @christoschatzinikolaou8783
    @christoschatzinikolaou8783 ปีที่แล้ว

    wd 40 ειναι καλο λες αν εχει πιασει σκουρια στα μεταλικα διαχωριστικα στη ταστιερα?

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  ปีที่แล้ว

      Όχι, καθόλου καλό. Τα τάστα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, δεν σκουριάζουν, μπορεί μόνο να πιάνουν άλατα ή να εγκλωβίζεται υγρασία μαζί με νεκρά κύτταρα στη βάση τους και να δημιουργούνται μήκυτες/μούχλα. Μια παλια οδοντόβουρτσα και ζιπέλαιο ή lemon oil ή baby oil και καλό σκούπισμα με πανί.

  • @dimonsnight
    @dimonsnight 6 ปีที่แล้ว +1

    ωραιος ρε φιλε

  • @xristosvarnavas1115
    @xristosvarnavas1115 2 ปีที่แล้ว

    Έχω κι εγώ κιθαρς walden

  • @louismusic1704
    @louismusic1704 4 ปีที่แล้ว

    Φίλε ευχαριστούμε. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω μια χορδή κλασσικής κιθάρας πάνω σε ακουστική κιθάρα;

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว +1

      Μπορείς, υπό προϋποθέσεις (χρειαζεται μετατροπή στο nut), αλλά γιατί να το κάνεις αυτο;

    • @louismusic1704
      @louismusic1704 4 ปีที่แล้ว +1

      @@alfacustomguitars Το nut δεν ξέρω τι είναι. Απλώς πούλησα την κλασική κιθάρα και αγόρασα ηλεκτροακουστική και μου έμειναν πάρα πολλές καινούριες χορδές της κλασικής. Είπα αν μπαίνουν να τις δοκιμάσω και για να δω αν θα είναι διαφορετικός ο ήχος. Και εγώ αρχάριος είμαι στην κιθάρα και αυτοδίδακτος τα τελευταία δύο χρόνια και δεν ξέρω πολλά πράγματα αλλά μου αρέσει και να πειραματίζομαι. Φίλε σε ευχαριστώ πάρα πολύ που μου απάντησες. Αν μπορείς πες μου και τι είναι το nut. Ευχαριστώ και πάλι.

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว

      Νut ή κόκκαλο ή πάνω καβαλάρης είναι το πλαστικό ή κοκκάλινο στοιχείο κοντά στην κλειδιέρα που διανέμει τις χορδές στα κλειδιά. Τα αυλάκια που κάθονται οι χορδές πάνω έχουν καθορισμένη διάμετρο για συρμάτινες χορδές. Οι χορδες κλασσικής δεν θα κάτσουν σωστά και το όργανο θα είναι δυσκολόπαικτο και θα φαλτσάρει.

  • @user-hg8od8qh4l
    @user-hg8od8qh4l 4 ปีที่แล้ว

    Γειά σας!Να σας ρωτήσω σε ποια περίπτωση ρυθμίζουμε από μέσα τη βίδα για το μπράτσο;

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว +1

      Η βέργα ρυθμίζει την ευθυγράμμιση του μανικιού, αν αυτό έχει μετατοπιστεί από την τάση των χορδών και τις αλλαγές σε ατμοσφαιρικές συνθήκες.

    • @user-hg8od8qh4l
      @user-hg8od8qh4l 4 ปีที่แล้ว +1

      @@alfacustomguitars σας ευχαριστώ! Αυτή την αλλαγή πως θα την δω; Και είναι αναγκαίο να την ρυθμίσω όταν θα αλλάξω τις χορδές με άλλον νούμερο από αυτό που έχει ήδη;

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว

      Συνήθως την αντιλαμβανόμαστε ως αύξηση ή μείωση της απόστασης των χορδών από την ταστιέρα. Το όργανο γίνεται είτε πιο δυσκολόπαικτο (σκεύρωμα) είτε ταστάρει, κυρίως από το πρώτο έως το 7-8ο τάστο (αντισκεύρωμα). Οπτικά μπορούμε να το δούμε κοιτώντας την ταστιέρα από τη μεριά του headstock, εστιάζοντας στις ακμές των τάστων.

  • @ffs5225
    @ffs5225 4 ปีที่แล้ว

    Το τέντωμα των χορδών δεν κάνει καλό στις χορδές της ακουστικής, μόνο στης κλασικής. Θέλει προσοχή στην ακουστική αλλιώς αν δεν πάρουν θέση εξ αρχής οι χορδές δε θα κρατήσουν ποτέ το κούρδισμα.
    1) Την πρώτη μέρα που αλλάζεις χορδές απλά κουρδίζεις τρεις φορές μετά την αλλαγή. Την ίδια μέρα κουρδίζεις άλλες δύο φορές με χρονική απόσταση πάνω από τρεις ώρες μεταξύ τους.
    2) Τη δεύτερη μέρα κουρδίζεις μία το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ.
    3) Από την τρίτη μέρα και μετά κουρδίζεις πριν από κάθε παίξιμο.
    Η λογική "Πήραν θέση οι χορδές, δε χρειάζεται κάθε φορά να κουρδίζω" δεν υπάρχει. Αυτό θα ταλαιπωρήσει τις χορδές γιατί λόγω των εναλλαγών της θερμοκρασίας μέσα στην μέρα, πάντα θα παίζουν τονικά λίγο πάνω, λίγο κάτω. Κάθε φορά που παίζεις θα πρέπει οι χορδές να έχουν την ίδια ένταση. Αυτή η ένταση αλλάζει πολλές φορές τη μέρα. Οπότε, κουρδίζεις κάθε φορά πριν από το παίξιμο, με ακρίβεια και οι χορδές αντέχουν πιο πολύ στο χρόνο.
    Το κλείδωμα της χορδής στα pegs θα έχει επίπτωση στην υγεία της χορδής. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τυλίξεις την χορδή όσο το δυνατόν πιο πολλές φορες, τακτοποιημένα. Η διάρκεια ζωής της χορδής εξαρτάται από την ποιότητα της χορδής, την ποιότητα της τεχνικής της αλλαγής της, την ποσότητα και ποιότητα του ιδρώτα του παίκτη και τη σχολαστικότητα στη συντήρησή της.
    Τουτέστιν
    1) Αντικαθιστάς τις χορδές με καλές χορδές και όχι ό,τι να 'ναι.
    2) Αλλάζεις σωστά τις χορδές, τυλίγοντας όσο περισσότερες φορές μπορείς τη χορδή στο peg, χωρίς να την τσακίζεις και να την κλειδώνεις.
    3) Καθαρίζεις με καθαριστικό χορδών μετά από κάθε παίξιμο.
    4) Φυλάς την κιθάρα σε θήκη που το καπάκι της ακουμπάει τις χορδές, αποφεύγοντας έτσι την οξείδωση από την υγρασία του αέρα
    Αν κάνεις αυτά τα απλά βήματα, οι χορδές πάνε για μήνες, ανεξάρτητα από τις ώρες παιξίματος.
    Τώρα για την ποσότητα και ποιότητα του ιδρώτα δεν μπορείς να κάνει κάτι.

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว +3

      Αγαπητέ διαφωνώ σχεδόν σε όλα όσα έχεις αναφέρει, είμαι ενεργός μουσικός και τεχνικός μουσικών οργάνων επί 12 έτη. Έχω τεντώσει χορδές χιλιάδες φορές και ειναι η ενδεδειγμένη ενέργεια κάθε φορά που περνιέται νέο σετ, ωστε αυτές και να "κάτσουν" σωστά στη γέφυρα και στα κλειδιά αλλά και να είναι το όργανο έτοιμο προς χρήση άμεσα (εξαιρείται φυσικά η κλασσική κιθάρα, η οποια ούτως ή άλλως δεν πραγματεύεται στο βιντεο).
      Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν οι flatwound και στα κλειδιά, αλλα και στο χειρισμό κατά το περασμα, αλλά και σε αυτές δεν αναφερεται το βίντεο, καθώς και στις παραδοσιακές roundcore οι οποίες ειναι πιο ευαισθητες αλλά όχι σε βαθμό υπερβολής. Το τύλιγμα της χορδής στο post του κλειδιού κατά κανόνα γινεται όσο πιο λίγες φορές μπορούμε και πάντα εξαρτάται από την κλίση του headstock και το είδος. Το δέσιμο της χορδής στο post είναι κάτι το οποίο δεν χρησιμοποιώ προσωπικά αλλά η επίδειξή του εχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα τον οποίο θεώρησα ότι όφειλα να δείξω για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Παρ' όλα αυτά και αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί εμπόδιο στην καλή λειτουργία και τον χρόνο ζωής της χορδής. Αν εγείρεται οποιαδήποτε απορία από τα γραφόμενά μου θα χαρώ να απαντήσω, καθώς θα μπορούσα να αναλύσω με μεγαλύτερες λεπτομέρειες τις αιτιολογήσεις μου.

    • @ffs5225
      @ffs5225 4 ปีที่แล้ว

      @@alfacustomguitars Ένας τεχνικός δεν μπορεί να ξέρει αυτά που ξέρει ενας οργανοποιός.

    • @alfacustomguitars
      @alfacustomguitars  4 ปีที่แล้ว +3

      Συμφωνώ, και ως κατέχων και τις δύο ιδιότητες θεωρώ ότι ο ένας μαθαίνει από τον άλλο αμφίδρομα.
      m.facebook.com/alfacustomguitars/?locale2=el_GR

  • @dimitristr4307
    @dimitristr4307 3 ปีที่แล้ว

    Δεν περίμενα να δω την «γριά» μου σε ελληνικό βιντεάκι 😂