İstanbul 1970'lere 4K Zaman Yolculuğu! | 70'lerde Türk Toplumu |
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Toplumsal ve kültürel yapıdaki köklü dönüşümler, sanayileşme olgusunun ortaya çıkardığı sorunlar, köylerden kentlere ve yerleşme birimlerine göçler, teknoloji ve iletişim alanındaki hızlı gelişmeler, bunlara bağlı yan etkenler, kökü 70’lerden önceye dayanan bir oluşumun devamını oluşturmuştur. Bu dönemde hızlı ve dengesiz kapitalistleşmenin de etkisiyle kendilerini farklı yollarla ifade etmek isteyen aşırı uçlar, “sağ”, “sol”, “İslâmcı”, “milliyetçi” gibi ideolojik söylemlerle kutuplara ayrılmıştır.
00:13 İstanbul 1976
00:13 00:15 İstanbul 1971
00:15 02:06 İstanbul 1973
02:06 06:09 İstanbul 1976
06:09 07:22 İstanbul 1974
07:22 13:35 İstanbul 1976
Bunun yanında siyasi partiler içerisinde de gözlenen bu çeşitlilik ve bölünmüşlük gündelik hayata da yansımış, aynı düşüncede olanlar kendi kültür derneklerini, yayın organlarını, tiyatro gruplarını ve ortak giyim biçimlerini oluşturmuşlardır.
Toplumdaki kutuplaşmanın boyutlarını göstermesi bakımından, 70’lerin sonlarına doğru her ilde, her mahallede “sağcı”/“solcu” örgütlerin elinde bulunan “kurtarılmış bölgeler” in oluşturulması, insanların siyasi tercihlerinden dolayı kolaylıkla hedef haline gelmesi tipik bir örnek olmuştur.
Sokaklarda yaşanan çatışmalar, protesto gösterileri, boykotlar, ölümler, sıkıyönetim uygulamaları, basına, ifadeye getirilen yasaklamalar kitlelerde huzursuzluğa yol açmış, üniversiteler başta olmak üzere, toplumun her katında siyasallaşmanın etkileri yoğun bir biçimde görülmeye başlanmıştır.
İnsanlar artık daha rahat seyahat edebiliyor bu yüzden başka kültürlerin kıyafetlerini de beraberlerinde getiriyorlar. Etnik kıyafetler, doğuya özgü kıyafetler bu şekilde ortaya çıkıyor.Genç erkeklerin traşlı bir yüze ve kısa saçlara sahip olmaları gerektiği kuralı uzun saç ve sakallarla bozuluyor. Kızlarda saçlarını uzatıyor ve çok az makyaj yaparak doğallığı benimsiyorlar.Giyilen kıyafetler genelde açık ve bol ki bu da özgürlüklerinin simgesi. Bunun yanı sıra bol paça pantolonlar, batik boyalı tişörtler ve şal baskılar da hippie giyim tarzının önemli sembolleri oluyor.
Öte yandan, 70’li yıllar, Türkiye’nin teknolojik gelişimi açısından da bir geçiş dönemi olarak değerlendirilmektedir. Özellikle otomotiv sanayide, takım tezgâhları, makine imalatı, fabrika donanımı gibi alanlarda yerli üretime geçilmesi, tesislerin artırılması gibi önemli atılımlar yapıldığı görülmüştür. Bu dönemde hız kazanan sanayileşme olgusu, yalnızca tüketim kültürünün oluşmasına değil aynı zamanda köyden kente göç hareketinin hız kazanmasına, Ankara, İstanbul gibi şehirlerde nüfusun yoğunlaşmasına ve yurt dışına işçi olarak gitmek isteyen insan sayısının artmasına yol açmıştır.
70’lerde toplumsal yaşama etki eden bir diğer unsur ise televizyonun 1970’li yıllarda hızla yaygınlaşmaya başlamasıdır. Televizyonun toplumsal yaşama katılmasının en önemli etkisi, iletişim olanaklarının artması ve taraflı yayıncılık nedeniyle devletin kültür politikalarının kitlelere en kısa yoldan ulaştırılması olmuştur.
Televizyon, her şeyden önce toplumun eğitilmesinde bir araç olarak görülmüş, halkı kendi sorunlarından, dünya sorunlarından haberdar etmesi, devlet-halk ilişkilerini sağlamlaştırması, kalkınma bilincinin kazandırması beklenmiş, özellikle, “köylerin ve köylülerin bilgi ve görgü ufuklarını genişletmesi” için televizyon alıcılarının yurdun en ücra köşelerine kadar yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Televizyonun radyonun önüne geçmesinin temelinde ise “halk gördüğüne inanır” düşüncesi yatmaktadır.
70’li yılların müziğinde ise, dönemin ruhunu yansıtan çok seslilik egemen olmuştur. Bu dönemde gazinolar eğlence hayatına yön vermeyi sürdürmüş, bir müzik yapıtının televizyon ekranlarında yayımlanması, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Hafif Batı Müziği’nin “seçkin” örneklerine yer veren TRT’nin denetiminden geçtikten sonra mümkün olabilmiştir . 70’lerde “Anadolu Pop” yapmak ve dinlemek modadır. Özellikle Barış Manço’nun yaygınlaştırdığı, Anadolu folkloru, yerel deyişler ve atasözlerinden beslenen bu müzik türü, Moğollar, Üç Hürel ve Modern Folk Üçlüsü gibi gruplarca da benimsenmiştir.
✔Videoda yapılan işlemler:
✔FPS, saniyede 60 kareye yükseltildi.
✔Görüntü çözünürlüğü 3840x2160 FHD yapıldı.
✔Geliştirilmiş video netliği ve parlaklığı sağlandı.
✔Restorasyon (stabilizasyon, gürültü giderme, temizleme, bulanıklık giderme.)
Seslendiren: Kadir Tanrıkulu
İçerik hazırlama: AkifTanrıkulu
Videonuzu izlerken çok büyük bir keyif aldım size bu güzel videoları bizlere izlettirdiginiz için çok teşekkür ederim emeğinize yüreğinize sağlık
Tabelalarda Türkçe yazdığını görmesek bir Avrupa şehrinin 70 lerde ki görüntüsü sanırız.
İnsanlar ne kadar da modern görünümlü. Özellikle de kadınlar.
insanların görünüşü kıyafetleri bu günden çok daha iyi o günlerde herkesin koltuğunun altında bir kitap vardı şimdiki gibi cühela ordusu değil. neler kaybettik çok yazık..
Aynen şimdikiler şebek gibi
O yılları yaşayan biri olarak, kesinlikle katılıyorum..👍
Ozaman kolunun alrında kıtap olanların cocukları suanda ne yapıyor kendınızı kandırmayın dıgıtal bır cagdayız kendı aslınızı unutur bu vıdeokı gıbı asımıle olursanız sızı uyutan cok olur
Cok sanslisiniz@fikretokyar-qq1ed
😂😂😂 ya git işine ülkenin yüzde doksanı açlık fakirlik yoklukla bogusuyordu..
Ben 2 yaşındayken 1976 vapurları görünce duygulandım benim babam o vapurlarda kaptandı tüm hatlarda çalıştı şehirhatlarında o vapurlar benim için çok şey ifade ediyor anı dolu, mekanı cennet olsun. İstanbul eskiden daha güzelmiş bu haliyle
Demek. KAPTANIN. KIZISIN❤❤
@ evet 😍
Istanbulda şuanda 20milyon İnsan yaşıyor 70lerden en az 10kat fazla 😅
BERNA HANIM, ALLAH RAHMETİYLE MUAMELE EYLESİN. YERİ, MEKÂNI CENNET OLSUN, AMİN. BENDE ŞEHİR HATLARI VAPURLARINDA GÜVERTE BÖLÜMÜNDE ÇALIŞTIM. 2005'DE EMEKLİ OLDUM. BABANIZIN ADI NEDİR...?
Yakın tarihimize ışık oluyorsunuz. Teşekkürler.
Emeginize saglik cok güzel bir video güzel Istanbulum❤
O zamanlarda yaşamak isteyen birtek Ben değilimdir galiba.
O zamanlarda hayat şartları daha zordu İstanbulda
YANLIŞ GÖRMEDİYSEM DOKTOR AYNI İĞNEYLE BİRDEN FAZLA KİŞİYE AŞI YAPIYOR. VAY BEE. ALLAH ALLAH
Caddelerdeki tabelalara dikkat ederseniz hep yerli markalar türkçe isimler yabancı sermayenin ülkemizi ele geçirmediği yıllarmış şimdi yerli tabela bulmak neredeyse imkansız.
70 ı bılmıyorum 90 lar çocukluğum cpgu ıngılızce idi
Ne güzel günlerdi ne çok özlüyoruz çok
Değişmeyen tek şey marmara denizinin suyu. Seni seviyorum canımın içi istanbul ❤❤❤
Anlatım icin teşekkürler. Video gercekten cok guzel. Her seyi tadının okdugu son zamanlar. Su an hızla akan vakte inat o zamanlar dolu dolu yaşıyormuş insanlar.
Emeğine sağlık teşekkür ederim
Yine çocukluğuma götürdünüz beni teşekkürler 🙏🫶
Restorasyonlu hali güzel olmuş. Hayatımızın içinden, güzel görüntüler. Teşekkürler.
👏👏👏💕💕💕tesekurler
Teşekkürler 😊
Emeğinize sağlık çok güzel kolaj olmuş 😂😂
O zamanlar ne güzel gökdelenler yok ormanlar yerinde duruyor ülkenin ekolojik dengesi bozulmamış
Emeğinize sağlık
O yılları mumla arıyoruz..
5:11 elinde baston o yükü nasıl taşıyorsun be dedem 😢
@@Germany1234-n8h Sen söyleyince farkettim valla yoksa boş boş izliyomusum demek ki
o tarihte herşey var, oysa bizim köy hala hz.Adem zamanı gibiydi
KOYDEN. GOC. BASLAMASI DA O TARIHLER. 80. KOUYUMUZUN. ELEKTIRIGI. YOKTU.
BIZ ISTANBULDAYDIK. GITTIGIMIZDE.
KOYUMUZDE. INEKLER VARDI. 60. TANE.
SIMDI. HIC YOK. ❤❤
@@GulcinYıldız-w9t Köylerde calışan kalmadıki olsun 😢
O film karesinin bir yerinden kafami iceri sokup, serin taze havayi soluyasim, o sokaklarda bir gun de olsa aylak aylak saga sola bakarak, insanlarin yuzlerini seyrederek gezmek isterdim. Annem, babam, bu film cekilirken Ankara'da ne yapiyorlardi o anlarda? Ne konusup ne dusunuyorlardi?))) Zamana hukmedemeyisimiz cok buyuk sorun, en azindan geri gidemesek bile, zahiri olarak o gunleri yasayabilsek ne guzel olur du. Teknoloji gelistikce bu dusunduklerimiz olacak.
👍👍👍
Videoda sesi kapatıp izleyin daha iyi oluyor 😂
Ne güzelmiş şimdi git aynı yerde videolar çek arabistan’a cevirdiler gül gibi memleketi.
Ozamanin istanbulu bugünün hindistani gibi filmlerden videolardan güzelmiş der herkez bence Türkiye'nin en karanlık yılları rahat şekilde gezemiyorsun ayrımcılık var sağ sol kavgası Haliç desen sebze hali denize dökülen sebzeler meyveler caddeleri lağım kirli ve pis zamanlardı
kimse o günlerin günde sırf sağcı solcu görüşlü diye vurulan insanlardan bahs etmememişler..sürekli darbe . insanlarda kitap Var diyorlar telefon olsa telefonları olurdu..😂
Vay be Eminönü nu hiç böyle görmemiştim
aşı yapma işi de farklıymış o zamanlar. birinden çıkarıp diğerine batırıyor. 7:25
@@ilkerhacoglu1502 kocaman bir metal enjektör vardi.ucu ısıtılırdı,enfeksiyon varsa yok olması için .o ısıtılan iğne ucu vücuda girince yakardı. Netice de yanık lekesimi aşı belirtisimi bir iz kalırdı muhterem.
İlk okulda aşı fobimin oluşmasına sebeb olan şırınga ısıtırlardı ucunu halada korkarım tansiyonum düşer
O devirde smitler büyük olmuş 😊😊😊😊
50 yıl geriye gitsek, 100 yıl ileriye gidicez....
Biz büyüdük ve mahvoldu dünya...😢
07:27 de doktor aşıyı önce çocuğa sonrada aynı şırınga ile genç kıza yapıyor. Ne kadar yoklukta da olsak bunun yapılmaması gerekirdi.
@@burakbaldanoglu8492 O zamanlar hijyen bilinmiyordu
😢😢😢😢😢😢 ahh be
İngiliz fransız alman turistlerin en çok geldiği yıllar
aynı iğne ile bütün mahaleyi aşılamışlar
Yorumsuz izlesek olmaz mı?
Odaklsnmayı engelliyor bıralın herkes kendi yorumunu yapsın.
Emek için teşekkürler.
Eskiden Türkiye Modern bir Ülkeymis
Hicde modern deyildi 😢
@@ZaferTürk-m3z tmm
Her yer seyyar satıcı, ben çocuktum, az çok hatırlıyorum, hiç de güzel değildi, Haliç çok kötü kokardı...
Videodaki insanların çoğu ölmüştür sanırım
Allah rahmet eylesin çok amin 🙏🥺😔
1974 DOĞUMLUYUM
70 LERDE
DOĞANLAR
DOĞDUKLARI
TARİHİ YAZABİLİRLERMİ
⬇️
bende 74 lüyüm öğretmenimi pazarda gördüm babamın arkasına saklandım babam rahmetli ne oldu dedi baba öğretmenim pazarda dedim oğlum git elini öp eşyalarını evine kadar taşı öğretmeninin dedi şimdiki zaman baba oğul okulu basıyor öğretmen vuruyorlar öğrenci öğretmen bıçaklıyor amkyim böyle kuşağında böyle nesilinde bize antepte ilkokulda efendim afedersiniz kusura bakmayın özür dilerim gibi kelimeler öğretildi 80 lerde büyüklerimize gayet sayğılı olmayı öğrettiler halen öyleyim allaha şükür gerçi 1969 ve 1978 arsında doğan bizim kuşak halen öyle siktir boktan bir nesille birlikte yaşıyoruz şu anda malesef bizim en büyük şansımız beraber büyüdüğümüz çocukluğumuzun geçtiği büyüklerimiz çok kibar nazik insanlardı hepsine allah rahmet eylesin
akp siz bir türkiye de varmış. biz hiç görmedik
Çok güzeldi. İnsanlar mutluydu. Komşuluk, akrabalık, yardımlaşma, eğlenceli düğünler, milli bayramlar vardı. İnsanlar özgürce düşüncelerini söylerdi.
@@denizkaradeniz1903 İnsanlar okadar Mutlu idilerde neden Avrupa Amerika ve Avustralyaya bile calışmaya gittiler 😢
Doktor aynı şırıngayı sterilize etmeden arka arkaya farklı kişilerde kullanıyor😮
Bizim zamanımızda yaaaaağğğ guyruuuu vardıııı,düp guyruuuuu vardı yeeeniiiimmmm denen yıllar.
Ya birader Hiç zannetmiyorum ki şu kanalı takip eden bir kişi Senin yorumlarını merak ediyor olsun. Vakit harcama bosa. Videolar güzel o yetiyor
Yorumlu hali daha iyi.. Sen izleme...
Ne güzel insanlar hem zayıf hemde güzel giyiniyorlarmis,
Şimdi hen şişman hemde yarı çıplaklar.
canlı bir ticaret dönüyor hersey hareket halınde her kesımın alım gücü var normalde dısarda yemek ayıp falan değildir ülke yoksullastıkca alamayan sayısı artmıs o sekılde deılmeye baslanmıştır 70 lerde tüp kuyrugu vardı dıyen amcalar herkesın karnı toktu iş güç vrdı demezler 2007ye kadar bu ülke üretiyordu dış pazarı vardı
😉
Herzaman sefalet ve yokluk ve somurulen halk vardı para kimsede yoktu ama seyyar birseyler satilabiliyordu şimdi o imkanlarda yok
Hayat hormonlu degildi
Mendilli kadınlar hiç görünmüyor o zaman.Ne oldu o zaman itibaren?
Aşıyı yapan tam bir kasap
Bosuna demiyorlar o yillarda heryer bostanlikmis ,
Hindistan’dan farkımız yokmuş.
sen şuan istanbul a gittin mi
daha beterdik
Konuşmasan daha iyi
ПОТОМКИ АРМЯН, КУРДОВ И ЖИТЕЛЕЙ КАВКАЗА.