Salut. Nu este le tema cu intersectia, dar as vrea sa ma ajutati la o intrebare> in cazul parcarii cu spatele la poligon se considere neincadrare in limite atunci cind am pozitionat masina in garaj paralel, dar distantele laterale nu sunt egale? Mersi anticipat de raspuns.
Bună Părerile aici sunt dublate, pe deoparte am putea spune că important că ați intrat în garaj. Dar din alt punct de vedere totul depinde de examinatori, unii pot depuncta pentru distanțele egale între mașini. Alții se bazează pe ideea că trebuie să parcați în așa fel încît să poate ieși pasagerii dvs din ambele părți.
Eu imi cer scuze, poate la mine ceva nu ajunge, dar cum inteleg eu intersectia data: 1. Pentru cei ce se deplaseaza pe bd Decebal e o intersectie dirijata de semafor 2. Pentru cei de pe Trandafirilor - nedirijata, reglementata de indicatoarele de prioritate Cum e posibil ca in acelasi moment intersectia sa fie si dirijata si nedirijata? Eu inteleg ca ea trebuie sa fie sau una sau alta. Eu sa fiu prima data in asa intersectie as considera acest semafor doar pentru trecerea de pietoni, e absurd...
Indicatoarele sau semaforul se referă la o anumită stradă. Deci str. Trandafirilor se bazează pe indicatore, bul. Decebal după semafor. Trecînd de bd. Decebal, fiecare trebuie să se conformeze în dependență de semnalul sub care a intrat în intersecție, sau semafor sau indicatoare. Desigur, e o intersecție contraversată. Ar fi mult mai ușor dacă ar fi concordantă între indicatoare și semafor. Acest lucru ar ușura deplasarea conducătorilor auto, atît a celor din alte țări care nu cunosc zona sau Chișinăul sau a celor începători.
Buna ziua! V-as ruga daca se poate sa indicati unde este descrisa in lege aceasta situatie cand se poate trece pe rosu in lipsa marcajelor. Va multumesc! Edit: Am vazut ca ati explicat la sfarsit ca nu exista in lege asa ceva; asta inseamna ca cei care au trecut pe rosu, au comis o contraventie, corect? Eu am numarat 7(!) masini trecand pe rosu. Cel mai tare ma mira soferul autobusului care va claxoneaza chiar, ca sa treceti mai repede pe rosu. Mi se pare incredibil. Ati mai putea comenta putin situatia?
Mulțumim mult pentru întrebarea dvs. 1. Secțiunea nr. 5, Circulația în intersecții, punctul nr. 58, 2) Conducătorul care s-a angajat în traversarea intersecției la semnalul verde al semaforului, trebuie să se deplaseze în direcția intenționată, neluînd în considerare semnalele semaforului la ieșirea din intersecție. În cazul în care în intersecție, în direcția de deplasare, înaintea semafoarelor este aplicat marcajul 1.12 și/sau este instalat indicatorul 5.73, conducătorul trebuie să se conformeze semnalelor fiecărui semafor. Aici nu se specifică că putem traversa intersecția la culoarea roșie a semaforului, dacă am intrat in intersecție sub indicatorul cedează trecerea, ci doar dacă am intrat în intersecție la culoarea verde a semaforului). Deci, reiese că noi trebuie să efectuăm oprirea. În cazul intersecției respective, dacă vă deplasați de pe bd. Decebal și nu de pe str. Trandafirilor, și ați intrat în intersecție la culoarea verde, puteți continua deplasarea chiar la culoarea roșie a semaforului. O altă nuanță este faptul că cel care era în spatele vehiculului nostru trebuia să aștepte culoarea verde a semaforului, mai ales că noi am intrat la indicatorul cedează trecerea. (Am putea-o compara cu situația în care la nivelul semnalului roșu al semaforului, este amplasată săgeata verde pe fondal negru. Aceasta permite, dar nu obligă deplasarea spre dreapta. Dacă noi nu avem intenția să ne deplasăm la dreapta și ne aflăm pe banda din dreapta, atunci cei care s-au oprit în spatele nostru, trebuie să aștepte liniștit culoarea verde a semaforului pentru a se deplasa la dreapta). Toți conducătorii auto trebuie să se oprească cedînd trecerea pietonilor. O altă extremă este faptul că pietonii au culoarea verde și unii din ei chiar ezită să traverseze carosabilul, din cauza celor care se deplasează la culoarea roșie a semaforului fără a efectua oprirea și fără a le ceda trecerea.
Artur Cecan Va multumesc pentru raspunsul detaliat. Marturisesc ca e pentru prima data cand vad o asemenea situatie. Cu toate astea mi se pare ca ceva nu "pusca", cum s-ar zice. Adica de ce sa mai pui acolo un semafor, daca oricum unii au voie sa treaca pe rosu si altii nu au voie? Mi se pare aberant...
Este o intersecție cam delicată. Așa se traversează intersecția respectivă conform regulamentului din Moldova. Din acest motiv am încercat să o explicăm cîtuși de puțin. Sperăm că am fost de folos pentru mai mult și dorim tuturor să fie conducători auto exemplu.
Aceasta situatie se pare ca e unica in Chisinau, unde pe o strada functioneaza semaforul in regim standart si pe strada intersectata e in regim de galben intermitent. Totusi trec in fiecare zi de citeva ori pe acolo si trec la rosu la iesirea din intersectie dupa ce cedez trecerea pietonilor, si asa trec 99 % din soferi si inclusiv masinile de politie. Chiar daca RCR nu reglementeaza asa situatie, nu e logic sa astepti verdele la iesirea din intersectie in cazul cind vii de pe trandafirilor, si sa ai dreptul sa treci la rosu daca vii din vale pe Decebal.
Ieri am avut examen practic , la intersectia data , si era rosu , m-am oprit si am asteptat culoarea verde , fix ca dmv , iar inseptorul mia pus greseal de 9 puncte de pinalizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dacă intri în intersecție sub indicatorul "Cedează trecerea "la ieșire din intersecție așteptăm culoarea verde.Iar dacă intri în intersecție la culoarea verde a semaforului, la ieșire din intersecție finisăm manevra la orice culoare, cedând doar pietonilor
Domnule Artur,vă mulțumesc pentru aceasta intersecție,mai faceti vidic și la altele intersecții,din rutele de exmenare.
Salut. Nu este le tema cu intersectia, dar as vrea sa ma ajutati la o intrebare> in cazul parcarii cu spatele la poligon se considere neincadrare in limite atunci cind am pozitionat masina in garaj paralel, dar distantele laterale nu sunt egale? Mersi anticipat de raspuns.
Bună
Părerile aici sunt dublate, pe deoparte am putea spune că important că ați intrat în garaj. Dar din alt punct de vedere totul depinde de examinatori, unii pot depuncta pentru distanțele egale între mașini. Alții se bazează pe ideea că trebuie să parcați în așa fel încît să poate ieși pasagerii dvs din ambele părți.
Va multumesc ca a-ti dispus de timp pentru a raspunde la intrebarea adresata.
Eu imi cer scuze, poate la mine ceva nu ajunge, dar cum inteleg eu intersectia data:
1. Pentru cei ce se deplaseaza pe bd Decebal e o intersectie dirijata de semafor
2. Pentru cei de pe Trandafirilor - nedirijata, reglementata de indicatoarele de prioritate
Cum e posibil ca in acelasi moment intersectia sa fie si dirijata si nedirijata?
Eu inteleg ca ea trebuie sa fie sau una sau alta. Eu sa fiu prima data in asa intersectie as considera acest semafor doar pentru trecerea de pietoni, e absurd...
Indicatoarele sau semaforul se referă la o anumită stradă. Deci str. Trandafirilor se bazează pe indicatore, bul. Decebal după semafor. Trecînd de bd. Decebal, fiecare trebuie să se conformeze în dependență de semnalul sub care a intrat în intersecție, sau semafor sau indicatoare.
Desigur, e o intersecție contraversată. Ar fi mult mai ușor dacă ar fi concordantă între indicatoare și semafor. Acest lucru ar ușura deplasarea conducătorilor auto, atît a celor din alte țări care nu cunosc zona sau Chișinăul sau a celor începători.
Buna ziua! V-as ruga daca se poate sa indicati unde este descrisa in lege aceasta situatie cand se poate trece pe rosu in lipsa marcajelor. Va multumesc!
Edit: Am vazut ca ati explicat la sfarsit ca nu exista in lege asa ceva; asta inseamna ca cei care au trecut pe rosu, au comis o contraventie, corect? Eu am numarat 7(!) masini trecand pe rosu.
Cel mai tare ma mira soferul autobusului care va claxoneaza chiar, ca sa treceti mai repede pe rosu. Mi se pare incredibil. Ati mai putea comenta putin situatia?
Cei care au trecut la rosu, ei au intrat in intersectie la culoarea verde a semaforului, astfel ei isi finiseaza manevra (cedind pietonilor).
Svetlana C. Intersectia anterioara a fost si a trecut. Deocamdata ei au in fata un semafor care arata culoarea rosie si pe care l-au ignorat.
Mulțumim mult pentru întrebarea dvs.
1. Secțiunea nr. 5, Circulația în intersecții, punctul nr. 58, 2) Conducătorul care s-a angajat în traversarea intersecției la semnalul verde al semaforului, trebuie să se deplaseze în direcția intenționată, neluînd în considerare semnalele semaforului la ieșirea din intersecție. În cazul în care în intersecție, în direcția de deplasare, înaintea semafoarelor este aplicat marcajul 1.12 și/sau este instalat indicatorul 5.73, conducătorul trebuie să se conformeze semnalelor fiecărui semafor.
Aici nu se specifică că putem traversa intersecția la culoarea roșie a semaforului, dacă am intrat in intersecție sub indicatorul cedează trecerea, ci doar dacă am intrat în intersecție la culoarea verde a semaforului). Deci, reiese că noi trebuie să efectuăm oprirea.
În cazul intersecției respective, dacă vă deplasați de pe bd. Decebal și nu de pe str. Trandafirilor, și ați intrat în intersecție la culoarea verde, puteți continua deplasarea chiar la culoarea roșie a semaforului.
O altă nuanță este faptul că cel care era în spatele vehiculului nostru trebuia să aștepte culoarea verde a semaforului, mai ales că noi am intrat la indicatorul cedează trecerea. (Am putea-o compara cu situația în care la nivelul semnalului roșu al semaforului, este amplasată săgeata verde pe fondal negru. Aceasta permite, dar nu obligă deplasarea spre dreapta. Dacă noi nu avem intenția să ne deplasăm la dreapta și ne aflăm pe banda din dreapta, atunci cei care s-au oprit în spatele nostru, trebuie să aștepte liniștit culoarea verde a semaforului pentru a se deplasa la dreapta).
Toți conducătorii auto trebuie să se oprească cedînd trecerea pietonilor. O altă extremă este faptul că pietonii au culoarea verde și unii din ei chiar ezită să traverseze carosabilul, din cauza celor care se deplasează la culoarea roșie a semaforului fără a efectua oprirea și fără a le ceda trecerea.
Artur Cecan Va multumesc pentru raspunsul detaliat. Marturisesc ca e pentru prima data cand vad o asemenea situatie. Cu toate astea mi se pare ca ceva nu "pusca", cum s-ar zice. Adica de ce sa mai pui acolo un semafor, daca oricum unii au voie sa treaca pe rosu si altii nu au voie? Mi se pare aberant...
Este o intersecție cam delicată. Așa se traversează intersecția respectivă conform regulamentului din Moldova.
Din acest motiv am încercat să o explicăm cîtuși de puțin.
Sperăm că am fost de folos pentru mai mult și dorim tuturor să fie conducători auto exemplu.
Aceasta situatie se pare ca e unica in Chisinau, unde pe o strada functioneaza semaforul in regim standart si pe strada intersectata e in regim de galben intermitent. Totusi trec in fiecare zi de citeva ori pe acolo si trec la rosu la iesirea din intersectie dupa ce cedez trecerea pietonilor, si asa trec 99 % din soferi si inclusiv masinile de politie. Chiar daca RCR nu reglementeaza asa situatie, nu e logic sa astepti verdele la iesirea din intersectie in cazul cind vii de pe trandafirilor, si sa ai dreptul sa treci la rosu daca vii din vale pe Decebal.
Ieri am avut examen practic , la intersectia data , si era rosu , m-am oprit si am asteptat culoarea verde , fix ca dmv , iar inseptorul mia pus greseal de 9 puncte de pinalizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Și dvs cum ați argumentat situația respectivă?
Sunteți sigur că nu ați greșit în altă parte și anume la intersecția respectivă v-au penalizat?
Dacă intri în intersecție sub indicatorul "Cedează trecerea "la ieșire din intersecție așteptăm culoarea verde.Iar dacă intri în intersecție la culoarea verde a semaforului, la ieșire din intersecție finisăm manevra la orice culoare, cedând doar pietonilor