Wat is het verschil tussen HSP en ASS?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ธ.ค. 2024
  • Esther Bergsma van Hoogsensitief.NL gaat in op de vraag: "Wat is het verschil tussen hoogsensitieve mensen en mensen met autisme?"

ความคิดเห็น • 24

  • @bertdebets478
    @bertdebets478 3 ปีที่แล้ว +2

    LS.
    Even uiterst boeiende uitleg die ook zeer goed te begrijpen is, chapeau.
    Het wil niet zeggen dat als ik heel veel info oppak , die anderen eventueel ontgaan , ik er ook gevoelig voor ben het gene dat ik "binnen krijg". Het kan me totaal ongevoelig laten zijn.
    Misschien dat u kunt uitleggen het verschil tussen HSP en hoog gevoelig persoon.

    • @sealife13
      @sealife13 3 ปีที่แล้ว +3

      Wat is hooggevoelig?
      Hooggevoeligheid is een (over-)emotionele reactie. Het is een soort alarm van het zenuwstelsel dat het even te veel geweest is. Als de stress zich opstapelt kan iedereen emotioneler reageren. Je kan niets meer verdragen. Je weent om het minste of irriteert je aan alles en iedereen. Je hebt meer angsten dan vroeger. Dit zien we vaak bij mensen voor én tijdens burn-out. Burn-out is het resultaat van jarenlange chronische stress. En die stress kan leiden tot hooggevoelige reacties.
      Hooggevoeligheid komt ook voor bij bepaalde psychische aandoeningen of pathologieën zoals autisme, borderline, AD(H)D, psychopaten, schizofrenie.
      Onverwerkte trauma’s zijn eveneens oorzaken van hooggevoeligheid.
      Er zijn meer mensen hooggevoelig dan hoogsensitief.
      Wat is hoogsensitief (HSP)?
      Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve personen (HSP’s) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen. HSP’s worden wel eens de kanariepietjes in de mijn genoemd. Ze merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om al die info diepgaand te verwerken. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype. Je kan niet op een bepaald moment hoogsensitief worden als je het voorheen niet was. Het verdwijnt ook niet. Je kan je wel bewust worden van je hoogsensitiviteit en jouw ‘handleiding’ leren kennen. Als je rekening houdt met jouw hoogsensitieve behoeften, dan hoef je als HSP geen last te hebben van hooggevoelige reacties. Dan wordt je hoogsensitiviteit net een talent en jouw unieke kracht.

    • @grabbelton
      @grabbelton 2 ปีที่แล้ว +1

      @@sealife13 duidelijk zeg 👌. Bedankt.

  • @Rupi-f6j
    @Rupi-f6j 2 ปีที่แล้ว +5

    Mooi dat ik dit filmpje nu ben tegengekomen. Er zijn veel misverstanden op dit punt en daarom is het goed om aan te geven dat er wel degelijk cruciale verschillen zijn. 🤓 Naast de door jou genoemde hoofdpunten (gebaseerd op de theorie van Baron-Cohen) zijn er nog veel meer verschillen te benoemen tussen hsp en ass. Eigenlijk is het ernstig dat dit nodig is, want hsp is immers geen stoornis, maar een persoonlijkheidseigenschap die relatief best vaak voorkomt. En ook als je alleen introvert bent, word je al gauw een autist genoemd, terwijl dat meestal helemaal niet aan de orde is. Bij de GGZ gebeurt het regelmatig dat mensen een behandeling krijgen die is gericht op ontwikkelingsstoornissen, waaronder autisme, terwijl ze daarvoor niet in aanmerking zouden moeten komen, omdat ze hsp, introvert en/ of verlegen zijn. Dat kan vaak leiden tot meer ellende, helaas.

  • @grabbelton
    @grabbelton 3 ปีที่แล้ว +7

    Kan je ook een autistische HSP'er zijn? 🤔
    Lijkt me wel. Beetje alsof het ene het andere uitsluit ,als ik dit zo zie en hoor. Maar volgens mij klopt dat niet. Volgens mij kan ook beide in 1 persoon bestaan. Volgens mij ben ik daar een voorbeeld van..🤷🏻‍♀️

    • @xero263
      @xero263 3 ปีที่แล้ว +1

      Hier nog zo één 😉 met autisme én HSP. En toevallig heb ik net een ander filmpje bekeken van een dame die daar precies hetzelfde in stond dus ik vermoed dat déze dame er een beetje naast zit. Ik vind haar ook een beetje denigrerend naar autisme overkomen. Zoiets in de trant van autisme is een stoornis en HSP een aanwinst🙄. Beetje jammer.

    • @brrritt5232
      @brrritt5232 3 ปีที่แล้ว +2

      Maar hoe kan dat want als HSP'er is je cognitieve empathie goed ontwikkeld en bij mensen met autisme niet?

    • @Rupi-f6j
      @Rupi-f6j 2 ปีที่แล้ว +3

      Het één sluit het ander uit. Dat is ook gebleken uit hersenonderzoeken. Autisten missen vaak een bepaalde mate van expressiviteit (ook in mimiek) wat je bij HSP'n juist in sterk ontwikkelde mate kunt aantreffen. En in geval van autisme kun je slecht met emoties omgaan. Met emotionele lading in een gesprek weet iemand met autisme niet goed raad, terwijl dat voor een HSP doorgaans geen probleem is, tenzij de HSP in een overlevingsmechanisme schiet.
      Je kunt overigens wel autistisch en overgevoelig tegelijkertijd zijn. Dat laatste werd vroeger hooggevoelig genoemd, waar toen iets anders mee werd bedoeld dan de term hoogsensitief. Hier is de verwarring mogelijk deels uit voortgekomen. Later zijn ze in het Nederlandse taalgebied de termen hoogsensitief en hooggevoelig als synoniem gaan gebruiken en wordt wat eerst 'hooggevoelig' heette nu 'overgevoelig' genoemd.

    • @grabbelton
      @grabbelton 2 ปีที่แล้ว +1

      @@Rupi-f6j ik ben idd getest, was niet hooggevoelig maar hypersensitief. 🙄.

    • @mvandenberg364
      @mvandenberg364 ปีที่แล้ว

      Bij overload aan info kan het brein dit niet meer verwerken, lijkt dan op autisme of add, is het niet.

  • @Dulles-jt6sr
    @Dulles-jt6sr 3 ปีที่แล้ว +1

    Mag het wat meer in duidelijk nedetlandse taal alsjeblieft? Ik zit hier te tobben met een woordenboek.. ik heb de helft van het filmpje nog niet gezien maar je gebruikt erg veel moeilijke woorden..

    • @leroyk8839
      @leroyk8839 3 ปีที่แล้ว +1

      Druk op ‘cc’ voor ondertiteling

    • @MediaOverAutisme
      @MediaOverAutisme 3 ปีที่แล้ว +2

      Cognitieve Empathie:
      wordt ook wel 'theory of mind' of "perspectiefname" genoemd.
      Het verwijst naar de mogelijkheid om de emoties van anderen te herkennen en een voorstelling te kunnen maken van andermans perspectief.
      Centrale Coherentie:
      De tendens om binnenkomende informatie globaal en in de context te verwerken. Volgens deze theorie zijn mensen met autismespectrumstoornissen niet goed in staat om losse prikkels samen te voegen tot een betekenisvol geheel. De theorie is ontwikkeld door Uta Frith.
      Executieve Functies:
      Ook wel "besturingsfuncties" genoemd. Het zijn denkprocessen die cruciaal zijn bij het plannen van acties en het doelgericht oplossen van een probleem. Ze omvatten ondermeer het stap-voor-stap kunnen plannen, impulscontrole, onderdrukken van voor de hand liggende maar foute reacties, aanpassen van strategieën, georganiseerd kunnen zoeken en zelfmonitoring.

    • @maangodinmaan-kk8qm
      @maangodinmaan-kk8qm ปีที่แล้ว +2

      ​@@MediaOverAutismenou ik denk dat mensen echt een verkeerde aanname maken over mensen met autisme, want ik zelf heb autisme en ben vrij empathisch kan mij goed inleven in mensen met uitzondering bij periodes dat ik wat vermoeid ben en overprikkeling

    • @maangodinmaan-kk8qm
      @maangodinmaan-kk8qm ปีที่แล้ว

      ​@@MediaOverAutismeen de meeste autisten die ik heb gesproken/ ken kunnen die prima met gevoelens om alleen uiten ze het niet heel duidelijk , maar het komt bij mij over alsof die onderzoek beweert dat we gevoelloos zijn en dat is absoluut niet het geval in tegendeel zelfs

    • @MediaOverAutisme
      @MediaOverAutisme ปีที่แล้ว

      @@maangodinmaan-kk8qm Klopt. Zelf heb ik ook autisme en ik ben zelf ook een empathisch mens dat ook soms anders zal reageren dan wat men zou verwachten, waardoor mensen zonder autisme "anders" soms zien als "slechter". Het is een achterhaalde studie die zegt dat mensen met autisme geen empathie hebben. Maar het reageren zoals de norm zou verwachten, is soms wel degelijk anders (maar daarom niet slechter).

  • @dewereld3601
    @dewereld3601 3 หลายเดือนก่อน

    Waarom een eigenschap die vnl op gevoelsniveau zit, zo theoretisch maken? Brrr...