ihracat fırsatı geliyor kaçırmayalım, Haluk Özbek , Saloni Mobilya

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 7

  • @NecmettinKadir91
    @NecmettinKadir91 2 ปีที่แล้ว

    İngilizcemi geliştirdim ve 7 ayda 200 den fazla mimar ve mobilya mağazası ile iş bağlantısı kurdum. Helalinden para kazanmaya çalışırken 7 aydır tek kuruş girmedi cebime, firmalar 10-12 bin maaş teklif ediyor ancak amaç müşterilerimi çalıp 3 ayda şutlamak. Allah belasını versin karaktersiz esnaflarımız işadamlarımız yüzünden milyon dolarlık projeleri kaçırdım ve hala maddi sıkıntıdayım kendim atölye açıp üretim yapsam 500 bin sermaye lazım. Özetle karakterli olmak yetmiyor. Aç patronlara da emeğimi bilgimi satmak istemiyorum kendim dışarıdan iş yaptırmaya çalışıyorum. 7 ayda 10 milyon dolar değerin üstünde iş görüşmesi gerçekleştirdim ,devletin destek verip el üstünde tutması lazım şu döviz yokluğu zamanında ülkeye katkım icin, firmaların yalvarması lazım ama sonra ekonomimiz neden kötü diye ağlarlar patron kesimi. Allah kahretsin bu düzeni

  • @orhanilhan546
    @orhanilhan546 4 ปีที่แล้ว +2

    Haluk bey merhaba
    Üreticileri ihracata teşvik noktasındaki iyi niyetli gayretlerinizden dolayı takdir etmekle beraber bazı düşüncelerinize katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Evet Amerikanın 50 milyar doların üzerinde mobilya ithalatı var ve Uzakdoğu tedarik kanallarını farklı bölgelere kaydırmak istiyor.. fakat görünen o ki yakın zamanda bu pek mümkün değil. Uzakdoğu şirketlerinin bu alanda ciddi bir altyapısı ve kapasitesi var. Bu kapasite ile piyasayı istedikleri gibi yönlendirmeleri zor olmuyor. Böyle büyük bir pazarın açığını altyapısı olmayan bizim ülkemiz gibi - 200 milyon dolar abd ye ihracatımız var - pazarların kapatmasına imkan yok.
    Tasarım da kalite de üretim zamanında iyiyiz fakat abd pazarı için bunlar yeterli değil. “Amerikada is yapmak para kazanmak istiyorsanız bir üründen düşük karla adetli satmanız gerekiyor” bu anlayışı benimsemedikten sonra maalesef hedefe ulaşmak cok zor. İnegöl de kaliteli ürün yapılıyor ve “ürün bazında” kar elde edilebilecek Ortadoğu Pazarları cazip geliyor. Hatta Avrupa pazarına da bu gözle bakılıyor. Bu noktada işin kolayına kaçıldığını düşünüyorum. Farklı kültürler , farklı beklentiler araştırılmak zorunda kalınmıyor kültürümüze yakın pazarlara hazır modeller sunuluyor. Ve o pazarların büyüklüğü nisbetinde büyüme sağlanmaya çalışılıyor..
    Amerika pazarı Avrupa pazarına benzemiyor. Farklı eyaletlerde benzer ozellikler olabilir fakat genel ıtıbarıyle cok farklı. Pazarın yüksek oranını teşkil eden Orta alt ve alt gelir seviyesinde olan halk genelde uzakdogu veya ağırlıklı missisippi de uygun fiyatlarla üretilen ürünleri tüketiyor. ( döşemeli ürün grubunda) bu ürünlerde max 1 yıl formunu koruyabilecek ürünler. Müşterilerin beklentileri de bu yönde. Belli bir süre ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri tercih ediyor. Bizim kültürümüz de olduğu gibi ürünle duygusal bag kurmuyor. Taşınırken uygun fiyata bizdeki “ letgo” gibi uygulamalarla satıyor. Tasıma maliyeti ve eski satısı zaten yeni ürün almasına yetiyor… sistem sürekli ticarete endeksli…
    Online satış yapan cok büyük firmalar var. Bu firmaların sattığı urunler çoğunluk ıtıbarıyle ithal ürünler. Genelde daha küçük hacımlı montajlı veya demonte , nakliye de problem yaşanmaması ıcın oldukca iyi ambalajlanmış ( karton ambalaj) açıklayıcı kurulum klavuzları olan ürünler.. iste bizim ülke olarak pay alabilecegımız en ideal pazar. Daha cok tekli 2 li 3 lü koltuklar kanepeler berjerler küçük kose takımları vs gibi… satış adetleri oldukca yüksek olan bu urun gruplarında dusuk kar marjı yüksek adet mantığı ıle hareket edılırse bu tur firmaların sağlam tedarıkcısı olunur ve pazarda sağlam bir yer edinilir..
    Yemek odası yatak odası takımı sehpa aksesuar vs gibi tamamı ahşap ürünlerde ozellikle Malezya Vietnam cin gibi ağacın cesıtlı ve uygun olduğu ülkeler ile rekabet etmek cok zor.. son dönemlerde yaygın olan aksesuar olarak metal kullanılan dosemelı urun grupları veya hemen hemen tamamı metal yemek masa sandalyeleri sehpalar aksesuar gıbı urunlerde de metal fiyatının o bölgede cazip olması sebebı ıle rekabet sansımız yine zor.. en ideal ürün grubu döşemeli ürünler..
    Diğer taraftan sözünü ettiğiniz yüksek meblağlı ürünleri alan bir kesimde var. Gelir seviyesi oldukca yüksek olan bu kişiler genellikle bu tür alımlarını dizayner lara yaptırılar.. bu noktada belli bir marka değeri olusmus hazır urunler veya isteğe göre üretilecek ürünler tercih edilir..( bunun yanına orta ve orta ust grubu da ekleyebılırız.. alımlarını cogunlukla kendılerı yapan) sizin çin ile dünya ile maliyet konusunda rekabet edebiliriz dediğiniz alan bu alan. Ve bizim bu alanda ismimiz-bilinirliliğimiz veya oncü bir markamız maalesef yok. Bu alana girebilmek ve marka değeri olusturabılmek zor ve zaman alıcı bir süreç. Ve bu sürece başlamak için de bu pazara bir yerden girmek gerekiyor. Benim düşünceme gore o yer bu yer degıl…
    Uzakdoğu ile uygun fiyatlı urunlerde rekabet etmek demek kalitesiz ürün yaparak pazara girmek demek degıldır. Müşteri beklentisi düşük ise eger o isteğe göre ürün üretmekte kalitesiz ürün üretmek degıldır. İnegol de alışılmış ogrenilmis kalite anlayısı var. Neye gore kime gore kalite. Pazarı beklentiyi, müşteri alışkanlıklarını iyi tesbit edip ona uygun sunumu ıle paketlemesi ile kurulum klavuzu ve kurulum malzemelerı, net ayrıntılı ürün görselleri ile “ sorunsuz” urun uretme.. ürünü üretirken de konteyner olculerıni de ( hitap edilecek pazarın ihtiyaç olculerıne de bakarak) dikkate alarak nakliye masraflarını minimize etmeye calısma… önceliğimiz bu olması gerekır.. Amerika mobilyada cok büyük bir Pazar. İçinde bulunduğum 5 milyon nüfusu olan bölgenin yıllık mobilya satısı türkiyenin toplam yıllık satısından fazla…
    Umarım inegol üreticileri basta olmak uzere tüm mobilya üreticilerimiz bu fırsatı ıyı degerlendırır..

    • @omerfarukdemiroglu8859
      @omerfarukdemiroglu8859 4 ปีที่แล้ว

      Orhan bey Merhaba yazını okudum iyi konulara değinmişsiniz küçük ölçekteki firmalar için hangi bölgeleri önerirsiniz ve önerdiğiniz bölgelerdeki alıcı müşterilere nasıl ulaşabiliriz fikir verirseniz çok sevinirim Şimdiden Teşekkürler 🙏😊

  • @yldrmsenlik5903
    @yldrmsenlik5903 3 ปีที่แล้ว

    Selamün aleyküm abi Mersin'de bu üretici olarak size çok teşekkür ederim Mersin'de sizin gibi önder olacak firmalar yok mobilya üretimi yapıyorum katalogum var modellerim var yatak odası yemek odası genç odası TV üniteleri yapıyorum ihracat yapmak istiyorum nasıl yardımcı ola bilrsiniz abi şimdi den çok teşekkür ederim

  • @sadettinozbay1299
    @sadettinozbay1299 4 ปีที่แล้ว

    haluk bey kişiye özel video çekiyorsunuz ben de sizden rica etsem ankara siteler ile alaklı bir video yayınlasanız

  • @مهندصابوني-و2ح
    @مهندصابوني-و2ح 4 ปีที่แล้ว

    Halok bey banda arabçam var ihraçat işi ariyorum ama bolamiyorum san beni yardm ede bilirmsın

  • @swenz-y923
    @swenz-y923 4 ปีที่แล้ว

    Çok Haklı Bir Konuşma