Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ก.ย. 2024
  • Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.
    Eski Hierapolis kenti, toplam 2.700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz "kalenin" üzerine inşa edilmişti. Pamukkale, Denizli'nin 20 km uzaktaki merkezindeki vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir. 5-10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt köyü vardır. Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Travertenler; görsel zenginliğin yanı sıra kalp rahatsızlıkları, romatizma, sindirim, solunum, dolaşım ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
    Hierapolis (Yunanca: Ἱεράπολις 'kutsal şehir'), Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir.
    2016 yılında yapılan kazılarda bölgedeki yerleşimin Demir Çağı'nda başladığına dair kanıtlar bulunmuştur.[2] Şehrin bulunduğu bölgede Frigler döneminde Anadolu'nun ana tanrıçası Kibele'ye adanmış bir dini merkez bulunmaktaydı. Başlangıçta Lykos (Çürüksu) vadisinde yaşayan yerli topluluklar tarafından kullanılan bu tapınak daha sonra Hierapolis'in merkezini oluşturacaktı. Yunan sömürgecileri gelip şehri önceden var olan yerleşim düzeni üzerine kurduklarında, antik Kibele kültü yavaş yavaş Yunan mitolojisi içerisinde asimile oldu.
    Yunan kolonizasyonu zamanından çok daha önce, bölge, burada bulunan bir mağara içerisindeki bir kaplıcadan çıkan zehirli gazlar nedeniyle yeraltı dünyasına açılan bir kapı ve aynı zamanda yeraltı tanrıları ile iletişim kurma mekanı olarak görülüyordu. Yunan kültürüne asimilasyon süreciyle birlikte tapınak Kibele yerine Hades (Pluton) ve Persephone ile ilişkilendirilmiş ve tapınağa Plutonium adı verilmiştir.
    Kentin kuruluşu hakkında bilgilerin kısıtlı olmasına karşın; Pergamon Krallığı zamanında II. Eumenes tarafından MÖ 2. yüzyıl başlarında kurulduğu ve Bergama'nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera'dan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir. Hierapolis, Roma İmparatoru Neron dönemindeki MS 60 yılındaki büyük depreme kadar, Hellenistik kentleşme ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu sürdürmüştür.
    Deprem kuşağı üzerinde bulunan kent, Neron dönemi depreminden büyük zarar görmüş ve tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşadığı bu depremlerden sonra kent, tüm Hellenistik niteliğini kaybetmiş, tipik bir Roma kenti görünümünü almıştır. Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur. Bu önem, MS 4. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık merkezi olması (metropolis), MS 80 yıllarında, İsa’nın havarilerinden Filipus'un burada öldürülmesinden kaynaklanmaktadır.
    MS 395 yılında Bizans yönetimine geçen Hierapolis, Piskoposluk merkezi oldu. Hierapolis, 12. yüzyıl sonlarına doğru Anadolu Selçukluları'nın sınırları dahilinde kalmıştır. Hierapolis antik kentinde; Nekropol, Domitiyan yolu ve kapısı, kare alan içine oturtulmuş Oktokonus tapınağı, tiyatro, Frontinus caddesi ve kapısı, Agora, Kuzey Bizans Kapısı, Güney Bizans Kapısı, Gymnasium, Tritonlu Çeşme Binası, Apollon Kutsal Alanı, su kanalları ve nymphaeumları, Surlan, Filipus Martynonu ve köprüsü, Direkli Kilisesi, Nekropol Alanı, Katedral ve Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır.
    Tedavi amacıyla da kullanılan Pamukkale yeraltı suları (travertenler) sayesinde tarih boyunca turist çekmiştir.
    Hamam, yolcuların yıkanarak şehre girmeleri için şehrin dışına inşa edilmiştir.
    Tiyatro kapasitesinin 9.500 kişi olmasından dolayı şehir nüfusunun 95.000-100.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
    Tiyatrosunun tasarımından burada gladyatör dövüşleri yapıldığı anlaşılır. Sahne altındaki çukurluk bölümle oturma sıraları arasında seyircileri vahşi hayvanlardan korunmak için yaklaşık bir metrelik yükseklik farkı vardır. Gladyatör dövüşlerinin olmadığı tiyatrolarda bu fark bulunmamakta, sıralar sahne düzeyinden başlamaktadır.
    Şehrin giriş kapısında işlenmiş olan Medusa figürü, tanrıça Medusa'dan korunmak için yapılmıştır. Bu inancın Türk kültürüne nazar boncuğu olarak geçtiği sanılmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Şehir, 09.12.1988 tarihinde hem doğa hem de kültürel miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

ความคิดเห็น • 27

  • @gs6673
    @gs6673 ปีที่แล้ว +1

    Memleketim DENİZLİ ye Hoşgeldiniz Mehmet bey saygılarımla

  • @serdar3000
    @serdar3000 ปีที่แล้ว +1

    Çok güzel bir yorumlama olmuş. Kutlarım.🎉

  • @havvayalcin5870
    @havvayalcin5870 ปีที่แล้ว +1

    Masallah Mehmet bu tatilde cok yer gezdiniz.

  • @hakanozdemir1033
    @hakanozdemir1033 ปีที่แล้ว +1

    Yüksel uysal ve onun gibilere selamlar. Anladı onlar, yazık ya kaç yıllık eserleri böyle değersiz insanlar yazık ediyor. Teşekkürler Mehmet bey bizide gezdirdigin için. Kolay gelsin

  • @Aliyahhh550
    @Aliyahhh550 ปีที่แล้ว

    Kucak dolusu selamlar Mehmet bey oğlum..iyi tatiller 🙋🙋

  • @tarkdemir777
    @tarkdemir777 ปีที่แล้ว

    Masallah abi hayırlı tatiller dilerim . 🏛️👍😎 Guzel cümle ile anlatım yaptığınız için teşekkür ederiz .

  • @neziyecolak9491
    @neziyecolak9491 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler paylaşım icin

  • @kenany.6361
    @kenany.6361 ปีที่แล้ว

    Mehmet krds cok güzel cekimler yapiyon Elerine saglik görmedimiz yerleri bize izletiyorsun ❤❤

  • @oktayozturk20
    @oktayozturk20 ปีที่แล้ว

    Dostum memleketime hosgeldiniz, iyi gezmeler.

  • @cemseker8951
    @cemseker8951 ปีที่แล้ว

    Keyifli tatil🎉

  • @sadullahcebeci9241
    @sadullahcebeci9241 ปีที่แล้ว

    Mehmet bey yazın nasip olursa gezeceğim oraları özellikle dim cayı videonu beğendim oraya kesin gideceğim teşekkürler.

  • @Omrfrkc
    @Omrfrkc ปีที่แล้ว

    THNKS

  • @Aliyahhh550
    @Aliyahhh550 ปีที่แล้ว

    Harika guzel müze tarih kokuyor..emegine sağlık Mehmet bey oğlum selam söyle,keyfiniz bol olsun inşallah..allaha emanet olun inşalla🙏🙏😍😍😍

  • @Aliyahhh550
    @Aliyahhh550 ปีที่แล้ว

    Çok eskiden gitmiştik pamukkaleye daha çok güzeldi..çok değişmiş..pamukkalenin beyazlığı gitmiş..

  • @ercanbeldan9164
    @ercanbeldan9164 ปีที่แล้ว

    Pamukkale görmeyenler için mutlaka görsünler 33 sene önce ilk gitmiştim sonra yolum düştüğün de hep uğramışımdır antik kent ve beyaz traventler bem beyaz harika yerlerden .......

  • @aliozdas374
    @aliozdas374 ปีที่แล้ว

    Emegine saglik cok güzel video olmus ellerine saglik Almanya Köln den iyi tatiller 1986 yilinda Alman arkadasimla 3 gün pamukkalede bulundum.

  • @Aliyahhh550
    @Aliyahhh550 ปีที่แล้ว

    Bu sene pamukkaleyi gezmeyi düşünüyoruz..

  • @EmreAta87
    @EmreAta87 ปีที่แล้ว

    Bizde oradaydik gecen yaz sonu abi, gercekten mukemmel bir tarihi yer. O hades heykelinin altinda su var varya oradan gaz cikiyormus orada hayvan insan falan kurban ediyorlarmis

  • @emrek3577
    @emrek3577 ปีที่แล้ว

    Turkiye guzel 👍😊

  • @mumin4638
    @mumin4638 ปีที่แล้ว

    Mehmet kaptan yine memleketi alt üst edip güzel bir video hazırlamışsın. Ellerine sağlık..

  • @ea-xyz1165
    @ea-xyz1165 ปีที่แล้ว

    Mehmet bey Denizli ye hoşgeldiniz, keşke önceden haberim olsaydı, sizi hiç otele gönderirmiydim, sizin için Denizlili gurbetçilerin evi sizin eviniz. Zamanınız var ise yolun üstü ise Kaklık mağarasına ve Uşak Kanyona uğrayın. Herşey için teşekkürler hayırlı yolculuklar Allah'a emanet olun

  • @eylulsu333
    @eylulsu333 ปีที่แล้ว

    tüm videolarınızı severek beğenerek izliyoruz 3 saat de çekim yapsanız bayılarak izleriz 😅😊

  • @ercanbeldan9164
    @ercanbeldan9164 ปีที่แล้ว

    Mehmet bey siz sanırım Türkiye yi daha yeni geziyor yeni tanıyorsunuz burası gibi daha neler var Antalya Alanya yolu üzerin de Aspendos vardı Dünyanın en korunmuş bugüne gelmiş antik tiyatrosu daha doğuda neler var neler çok iddialı söylüyorum Türkiyede ki antik değerler para ile paha biçilemez selamlar ......

  • @EmreAta87
    @EmreAta87 ปีที่แล้ว

    Abu bu arada o yuksek uysal ve diger cizimleri yazilari gorunce bizde sovduk. Ama bazi adamlar yanlarina taroh falan kazimis yabanci isimlerde vardi, kurtulus savasimiz zamani buralra dusman girmisse onlarda yazmis olabilir. Bie tane ingiliz bie tane alman ismide gormustum

  • @anonymanonym3197
    @anonymanonym3197 ปีที่แล้ว

    Mehmet bey lütfen biraz fiyatları da anlatın örneği Didim'de kahvaltı kişi başı kaç TL

  • @gulsumyldz8392
    @gulsumyldz8392 5 หลายเดือนก่อน

    Burasi hangi kapi Guney kapisi mi

  • @serdarkara7317
    @serdarkara7317 ปีที่แล้ว

    Slm iyi tatatiler engeliler indrim var mi Mehmet