Super CONCURS! Avem 2 cărți de oferit de la Editura Act și Politon pentru 2 asculători care ne răspund prin comentariu mai jos la următoarea întrebare: ”Care sunt cele mai importante carti de educatie financiara si investitii pe care le-ai citit pana acum si cum te-au ajutat?” Concursul este realizat până pe 13 noiembrie. Pe 14 noiembrie vom anunța câștigătorii printr-un reply la comentariul lor. Vom alege câștigătorii în funcție de răspunsul oferit la întrebare. Comentarii separate, nu reply la acesta.
Multumesc pentru apreciere. Un canal propriu sau un podcast poate fi o idee de analizat. S-ar putea ca pana atunci sa imi deschid un blog, cu rezumate de carti si cu ce materiale mai citesc eu pentru documentarea personala.
Doua carti din domeniul investitiilor care m-au marcat profund sunt Cu un pas inaintea Wall Street de Peter Lynch si Cel mai important lucru de Howard Marks. Prima m-a introdus in lumea investitiilor bursiere intr-un mod simplu, pragmatic si de multe ori haios facandu-ma sa ma indragostesc iremediabil de acest domeniu, iar cea de-a doua m-a invatat sa inteleg riscurile asociate investitiilor. Multumesc pentru podcast, super invitat!
Sa va dea Dumnezeu sanatate! Excelent podcast! Sorin , in mare forma ca de obicei. M-am apucat de investit ( in educatia mea financiara si in multiple clase de active) in urma podcastur-ilor, grupurilor de educatie financiara. Deci recomand aceste carti in prima faza , sunt extraordinar de bune, apoi : 1) Cele 7 deprinderi ale omului eficace 2) Investitorul inteligent
Mulțumesc pentru invitația de a vorbi la podcast. Am și eu 3 cărți despre investiții de la Editura ACT și Politon, pe care vi le propun pentru a fi cumpărate și citite: "Haihui pe Wall Street" - Burton G. Malkiel "Principii de adaptare la ordinea mondiala in schimbare" - Ray Dalio "Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri" - Philip A. Fisher
Bulgarele de zapada. Warren Buffett si scoala vietii. Aceasta este una dintre cartiile care ma ajutat sa inteleg defapt mediu in care si cum actioneaza mai marii investiotrii ai lumii mie personal mi-a schimbat viata ! ador clipuriile voastre Bravo nota 10 ! Ma inclin cu drag Catalin ! Vreau si eu cartea! :)
Buna, mulțumesc pentru interviu. Am citit mai multe cărți de educație financiară, dar cred că cea mai importantă pentru începători ar fi Cel mai bogat om din Babilon de George Clason, după care Psihologia banilor de Morgan Housel.
Cele mai importante cărți de educație financiara și investiții citite până acum: "Investitorul inteligent" Benjamin Graham, "Semnalul de 3%" Jason Kelly. Urmează "HAI HUI PE WALL STREET ".😊
Multumesc de informatii. The Theory of the Leisure Class. An Econimic Study of Institution. Thorstein Veblen. Good to Great : Why some company Make the Leap... and others Don't. Jim Collins Banii in miscare. Iancu Guda
"Cel mai bogat om din Babilon" a fost cartea de initiere in lumea investiilor la care mai adaug "7 strategii pentru obtinerea bogatiei si fericirii" Jim Rohn🎉
Minighid de comportament investional, minighid de investitii chibzuite. Cel mai bun lucru pe care l am invatat din ele e sa gandesc pe termen lung, sa am rabdare si sa fiu disciplinat
Millionaire mission de Brian Preston( e focusata pe piata din SUA pt oameni din SUA dar sunt multe idei ce pot fi preluate). A doua carte a fost Banii in miscare de Iancu Guda ( din nou multe bune practici de preluat plus statistici aplicabile in Romania)
Salut ! Nu imi estel clar următoarea stiuatie : economiile mele sunt in Euro si nu imi dau seama ce este mai bine sa fac , sa cumpar doar acele etf uri care sunt denominate doar in Euro sau este convenabil sa investesc in etf uri denominate in Dolari ? Ca si material educativ in domeniul financiar am in biblioteca cartea scrisa de Iancu Guda ( Banii in miscare ) plus alte cateva sute de videouri si pod casturi tot marca Iancu Guda . Foarte util si intuitiv. Multimesc pentru orice raspuns . Succes in investitii.
Poti cumpara ETF-uri in euro, este mai ieftin ca si costuri de transfer bani la broker, e chiar gratis in majoritatea cazurilor. Multe dintre ETF-urile pe actiuni au moneda de baza USD, asa ca in spate ele oricum tranzactioneaza majoritar in USD actiunile pe care le detin.
Tată bogat, tată sărac de Robert Kyosaki Banii în mișcare de Iancu Guda Aceasta din urmă m-a determinat să încep să mă documentez despre investiții și să fac și primul pas în a investi
Eu sunt la inceput de drum in investitii, ma intereseaza etf-urile... Am citit: Draga unde-s banii?- Adrian Asoltanie si Psychology of Money - Morgan Housel
Plictisitor... titlul era despre diversificare prin ETF-uri. Cat s-a discutat despre ETF-uri? Aproape deloc. Jos palaria despre activitatea domnului Sorin Scortan, dar lanovesti este tare plictisitor la fel ca si gazda. Fara suparare, doar o parere sincera. Multumesc
Titlul podcastului este despre o strategie de investitii folosind ETF-uri. Cred ca am explicat destul de mult in ce consta un portofoliu diversificat pe mai multe clase si categorii de active, folosind ETF-uri. Am vorbit si de combinarea alocarilor intre actiuni si obligatiuni, in functie de profilul de risc, de acoperirea geografica a pietelor de actiuni, de diversificare pe alte clase de active (metale pretioase, cryptomonede, REIT-uri), tilt-uri pe anumite sectoare, companii value, small cap, etc., plus BVB. Asta e diversificarea folosind ETF-uri.
Bulgarele de zăpadă. Warren Buffett! Client pe viață. Carl Sewel. Adrian Asoltanie. Dragă unde-s banii. Dale Carnegie Cum să vinzi. Zig Ziglar Arta vânzării.
vorbiti din carti . etf-urile sunt doar vorbe goale. de pe urma unor astfel de materiale ca cel de aici am investit si eu sume importante in etf-uri. de bvb vorbesc. de 6 luni am minus 6 % , minus mii de lei +, in timp ce celelalte companii de top au ramas pe plus chiar si dupa corectii cu 20 % -80 % . si scade incontinuu. stiu ca o sa bagati placa cu investitia pe 10 ani, o porcarie sa stau luni, ani pe minus si sa ma uit la altii cum fac zeci de procente pe an din actiuni.
Înseamnă ca așteptările tale sunt total altele. Inițial trebuia să îți dezvolți o strategie în funcție de obiectivele tale și ce dorești să obții. Probabil gradul tău de risc este unul mai mare iar tu vroiai randamente de două zerouri în câteva luni. ETF-urile nu o sa aducă așa ceva. Ele o să aducă o constantă, dar nu pe termen scurt, ci pe termen lung.
@@BaniiVorbesc nu ma asteptam sa-mi dai alt raspuns dar cu siguranta ca nimeni nu se asteapta sa castige in 6 luni minus (-) 6% din etf-uri. Nu stiu ce ti se pare aiurea ca sa-ti doresti sa castigi in loc sa pierzi. Ce-mi doresc eu se poate realiza dar daca nu te iei dupa altii ca tine. Dar un lucru e sigur asa invat. Ai dat un raspuns pe care l-am prevazut eu mai sus dar n-ai putut sa te abti pentru ca nu ai altul.
Crezi ca ETF-urile merg doar in SUS? Trebuie sa te uiti la indici. Indicii sunt formati tot din companii si rezultatele sunt in urma unor medii ale acelor companii care formeaza indicele. Daca tu consider ca a investi doar in anumite companii iti va aduce constant procente mari, atunci poate acolo este directia ta. Pe canal am avut invitati care recomandau doar actiuni individuale, altii care sunt pe directia de ETF-uri, altii crypto si tot asa. Fiecare investitor trebuie sa-si seteze strategia de investitii pe baza asteptarilor pentru ca noi suntem total diferiti. Faptul ca eu am un portofoliu pe ETF-uri si am in ultimii 5 ani un randament constant de peste 15%, pentru mine este ok cu acea parte din portofoliu. Depinde foarte mult de fiecare, dar nu poti trage concluzii ca NU este corect dupa 6 luni atunci cand investesti in ETF-uri, instrumente care din start sunt recomandate pentru a investi pe termen lung.
In cadrul podcastului am explicat ca trebuie sa investim doar in instrumente pe care le intelegem cum functioneaza. Am mentionat ca ETF-urile sunt instrumente de investitii pe termen lung (minim 10-15 ani), ca nu au riscuri scazute, ca pot fi perioade cand pot scadea chiar si cu zeci de procente, atat ETF-urile pe actiuni, cat si cele pe obligatiuni. Am explicat ca o scadere de 5-10% apare in fiecare an pe burse si ca avem si corectii de peste 10% aproape in fiecare an. Daca ai inceput sa investesti la BVB acum 6 luni (ex. la 1 mai 2025), poti observa ca TVBETETF are +5% pe acest interval, in timp ce TLV are +11%, dar SNP are +3%, SNG are +1,5%, BRD are -6%, iar H2O are -9% (fara dividende). Iar aceste 5 companii acopera 70% din capitalizarea de piata a indicelui BET. Poate ca randamentele par mici la 6 luni (mai cresc la companii daca luam in calcul si dividendele reinvestite), dar trebuie sa tinem cont ca in perioada anterioara datei de 1 mai 2024 am avut cresteri foarte mari pe indicele BET si pe TVBETETF (ex. in 2023 ETF-ul a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce este mult peste o medie multianuala de 10-12% la BVB, plus inca vreo 13% in primele 4 luni din 2024). Profiturile foarte mari din 2023-2024 sunt marcate mai pronuntat in aceasta perioada de incertitudine, cand o parte din investitori vand si muta din bani in obligatiuni, in anticiparea unor perioade mai dificile incepand din 2025. Un investitor pe termen lung profita de scaderile de la bursa pentru a cumpara mai ieftin, dar se pot cumpara si actiuni individuale, in urma unei evaluari financiare detaliate, pot coexista foarte bine impreuna cu ETF-urile intr-un portofoliu diversificat.
Super CONCURS!
Avem 2 cărți de oferit de la Editura Act și Politon pentru 2 asculători care ne răspund prin comentariu mai jos la următoarea întrebare:
”Care sunt cele mai importante carti de educatie financiara si investitii pe care le-ai citit pana acum si cum te-au ajutat?”
Concursul este realizat până pe 13 noiembrie. Pe 14 noiembrie vom anunța câștigătorii printr-un reply la comentariul lor. Vom alege câștigătorii în funcție de răspunsul oferit la întrebare.
Comentarii separate, nu reply la acesta.
un om foarte important in mediul educativ financiar, sper sa inceapa un canal propriu, si daca ar fi un solo podcast ar fi de mare valoare
Multumesc pentru apreciere. Un canal propriu sau un podcast poate fi o idee de analizat. S-ar putea ca pana atunci sa imi deschid un blog, cu rezumate de carti si cu ce materiale mai citesc eu pentru documentarea personala.
Doua carti din domeniul investitiilor care m-au marcat profund sunt Cu un pas inaintea Wall Street de Peter Lynch si Cel mai important lucru de Howard Marks. Prima m-a introdus in lumea investitiilor bursiere intr-un mod simplu, pragmatic si de multe ori haios facandu-ma sa ma indragostesc iremediabil de acest domeniu, iar cea de-a doua m-a invatat sa inteleg riscurile asociate investitiilor. Multumesc pentru podcast, super invitat!
Excelenta prezentare si mai mult de atat, foarte pragmatica, fara poleiala specifica , ce mai...de neratat.
Felicitari!
Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Excelent podcast! Sorin , in mare forma ca de obicei. M-am apucat de investit ( in educatia mea financiara si in multiple clase de active) in urma podcastur-ilor, grupurilor de educatie financiara. Deci recomand aceste carti in prima faza , sunt extraordinar de bune, apoi :
1) Cele 7 deprinderi ale omului eficace
2) Investitorul inteligent
Super invitat. Sa-l mai aduceti, va rog, pentru ca ai ce invata de la dumnealui!
Mulțumesc pentru invitația de a vorbi la podcast. Am și eu 3 cărți despre investiții de la Editura ACT și Politon, pe care vi le propun pentru a fi cumpărate și citite:
"Haihui pe Wall Street" - Burton G. Malkiel
"Principii de adaptare la ordinea mondiala in schimbare" - Ray Dalio
"Actiuni ordinare si profituri extraordinare si alte scrieri" - Philip A. Fisher
Mulțumim noi ca ți-ai făcut timp să ajungi! Mai facem !
Bulgarele de zapada. Warren Buffett si scoala vietii. Aceasta este una dintre cartiile care ma ajutat sa inteleg defapt mediu in care si cum actioneaza mai marii investiotrii ai lumii mie personal mi-a schimbat viata ! ador clipuriile voastre Bravo nota 10 ! Ma inclin cu drag Catalin ! Vreau si eu cartea! :)
Buna, mulțumesc pentru interviu. Am citit mai multe cărți de educație financiară, dar cred că cea mai importantă pentru începători ar fi Cel mai bogat om din Babilon de George Clason, după care Psihologia banilor de Morgan Housel.
Cele mai importante cărți de educație financiara și investiții citite până acum: "Investitorul inteligent" Benjamin Graham, "Semnalul de 3%" Jason Kelly. Urmează "HAI HUI PE WALL STREET ".😊
Bun podcastul, grozav invitat🙂
Daaa... m-a luat somnul
Excellent
Multumesc de informatii.
The Theory of the Leisure Class. An Econimic Study of Institution. Thorstein Veblen.
Good to Great : Why some company Make the Leap... and others Don't. Jim Collins
Banii in miscare. Iancu Guda
Cele mai importante carti de educatie financiara sunt: The phychology of money, The total money makeover si Random walk down Wall Street.
"Cel mai bogat om din Babilon" a fost cartea de initiere in lumea investiilor la care mai adaug "7 strategii pentru obtinerea bogatiei si fericirii" Jim Rohn🎉
Minighid de comportament investional, minighid de investitii chibzuite. Cel mai bun lucru pe care l am invatat din ele e sa gandesc pe termen lung, sa am rabdare si sa fiu disciplinat
Millionaire mission de Brian Preston( e focusata pe piata din SUA pt oameni din SUA dar sunt multe idei ce pot fi preluate). A doua carte a fost Banii in miscare de Iancu Guda ( din nou multe bune practici de preluat plus statistici aplicabile in Romania)
Salut ! Nu imi estel clar următoarea stiuatie : economiile mele sunt in Euro si nu imi dau seama ce este mai bine sa fac , sa cumpar doar acele etf uri care sunt denominate doar in Euro sau este convenabil sa investesc in etf uri denominate in Dolari ?
Ca si material educativ in domeniul financiar am in biblioteca cartea scrisa de Iancu Guda ( Banii in miscare ) plus alte cateva sute de videouri si pod casturi tot marca Iancu Guda . Foarte util si intuitiv.
Multimesc pentru orice raspuns . Succes in investitii.
Poti cumpara ETF-uri in euro, este mai ieftin ca si costuri de transfer bani la broker, e chiar gratis in majoritatea cazurilor. Multe dintre ETF-urile pe actiuni au moneda de baza USD, asa ca in spate ele oricum tranzactioneaza majoritar in USD actiunile pe care le detin.
Tată bogat, tată sărac de Robert Kyosaki
Banii în mișcare de Iancu Guda
Aceasta din urmă m-a determinat să încep să mă documentez despre investiții și să fac și primul pas în a investi
“Banii stăpânește jocul” de Tony Robbins
“Haihui pe wall Street” de Burton Malkiel
Cărțile care mi-au plăcut au fost "Tata bogat,Tata sarac si Bani în mișcare"
Eu sunt la inceput de drum in investitii, ma intereseaza etf-urile... Am citit: Draga unde-s banii?- Adrian Asoltanie si Psychology of Money - Morgan Housel
Banii: Stapaneste Jocul de Tony Robins(recomand) si Milionarul de langa noi.spor în investiții tuturor!
Salut ,Banii in miscare de Iancu Guda si Tata bogat,tata sarac de Robert Kiyosaki
Cartile m au ajutat sa incep sa fac economii si sa incep sa investesc,momentan am un portofoliu la BVB.
Unde se pot asculta cărțile traduse de d-nul Scortan
Sunt rezumate, nu sunt traduse. Le poți găsi pe grupul de Facebook Știință Banilor. Eu acolo le-am găsit.
Plictisitor... titlul era despre diversificare prin ETF-uri. Cat s-a discutat despre ETF-uri? Aproape deloc. Jos palaria despre activitatea domnului Sorin Scortan, dar lanovesti este tare plictisitor la fel ca si gazda. Fara suparare, doar o parere sincera.
Multumesc
Orice feedback este bine venit. Poate alte episoade să fie mai de interes.
Titlul podcastului este despre o strategie de investitii folosind ETF-uri. Cred ca am explicat destul de mult in ce consta un portofoliu diversificat pe mai multe clase si categorii de active, folosind ETF-uri. Am vorbit si de combinarea alocarilor intre actiuni si obligatiuni, in functie de profilul de risc, de acoperirea geografica a pietelor de actiuni, de diversificare pe alte clase de active (metale pretioase, cryptomonede, REIT-uri), tilt-uri pe anumite sectoare, companii value, small cap, etc., plus BVB. Asta e diversificarea folosind ETF-uri.
Bulgarele de zăpadă.
Warren Buffett!
Client pe viață.
Carl Sewel.
Adrian Asoltanie.
Dragă unde-s banii.
Dale Carnegie
Cum să vinzi.
Zig Ziglar
Arta vânzării.
Tata bogat, tata sarac. Banii, stăpânește jocul. Investitorul inteligent. Procrastinarea intentionata.
vorbiti din carti . etf-urile sunt doar vorbe goale. de pe urma unor astfel de materiale ca cel de aici am investit si eu sume importante in etf-uri. de bvb vorbesc. de 6 luni am minus 6 % , minus mii de lei +, in timp ce celelalte companii de top au ramas pe plus chiar si dupa corectii cu 20 % -80 % . si scade incontinuu. stiu ca o sa bagati placa cu investitia pe 10 ani, o porcarie sa stau luni, ani pe minus si sa ma uit la altii cum fac zeci de procente pe an din actiuni.
Înseamnă ca așteptările tale sunt total altele. Inițial trebuia să îți dezvolți o strategie în funcție de obiectivele tale și ce dorești să obții. Probabil gradul tău de risc este unul mai mare iar tu vroiai randamente de două zerouri în câteva luni. ETF-urile nu o sa aducă așa ceva. Ele o să aducă o constantă, dar nu pe termen scurt, ci pe termen lung.
@@BaniiVorbesc nu ma asteptam sa-mi dai alt raspuns dar cu siguranta ca nimeni nu se asteapta sa castige in 6 luni minus (-) 6% din etf-uri. Nu stiu ce ti se pare aiurea ca sa-ti doresti sa castigi in loc sa pierzi. Ce-mi doresc eu se poate realiza dar daca nu te iei dupa altii ca tine. Dar un lucru e sigur asa invat. Ai dat un raspuns pe care l-am prevazut eu mai sus dar n-ai putut sa te abti pentru ca nu ai altul.
Crezi ca ETF-urile merg doar in SUS? Trebuie sa te uiti la indici. Indicii sunt formati tot din companii si rezultatele sunt in urma unor medii ale acelor companii care formeaza indicele. Daca tu consider ca a investi doar in anumite companii iti va aduce constant procente mari, atunci poate acolo este directia ta. Pe canal am avut invitati care recomandau doar actiuni individuale, altii care sunt pe directia de ETF-uri, altii crypto si tot asa. Fiecare investitor trebuie sa-si seteze strategia de investitii pe baza asteptarilor pentru ca noi suntem total diferiti. Faptul ca eu am un portofoliu pe ETF-uri si am in ultimii 5 ani un randament constant de peste 15%, pentru mine este ok cu acea parte din portofoliu. Depinde foarte mult de fiecare, dar nu poti trage concluzii ca NU este corect dupa 6 luni atunci cand investesti in ETF-uri, instrumente care din start sunt recomandate pentru a investi pe termen lung.
In cadrul podcastului am explicat ca trebuie sa investim doar in instrumente pe care le intelegem cum functioneaza. Am mentionat ca ETF-urile sunt instrumente de investitii pe termen lung (minim 10-15 ani), ca nu au riscuri scazute, ca pot fi perioade cand pot scadea chiar si cu zeci de procente, atat ETF-urile pe actiuni, cat si cele pe obligatiuni. Am explicat ca o scadere de 5-10% apare in fiecare an pe burse si ca avem si corectii de peste 10% aproape in fiecare an. Daca ai inceput sa investesti la BVB acum 6 luni (ex. la 1 mai 2025), poti observa ca TVBETETF are +5% pe acest interval, in timp ce TLV are +11%, dar SNP are +3%, SNG are +1,5%, BRD are -6%, iar H2O are -9% (fara dividende). Iar aceste 5 companii acopera 70% din capitalizarea de piata a indicelui BET. Poate ca randamentele par mici la 6 luni (mai cresc la companii daca luam in calcul si dividendele reinvestite), dar trebuie sa tinem cont ca in perioada anterioara datei de 1 mai 2024 am avut cresteri foarte mari pe indicele BET si pe TVBETETF (ex. in 2023 ETF-ul a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce este mult peste o medie multianuala de 10-12% la BVB, plus inca vreo 13% in primele 4 luni din 2024). Profiturile foarte mari din 2023-2024 sunt marcate mai pronuntat in aceasta perioada de incertitudine, cand o parte din investitori vand si muta din bani in obligatiuni, in anticiparea unor perioade mai dificile incepand din 2025. Un investitor pe termen lung profita de scaderile de la bursa pentru a cumpara mai ieftin, dar se pot cumpara si actiuni individuale, in urma unei evaluari financiare detaliate, pot coexista foarte bine impreuna cu ETF-urile intr-un portofoliu diversificat.
@@sorinscortan357 asta intradevaer este o strategie. multumesc pt explicatii.