İSTANBUL KARA SURLARI (The Theodosian Walls) | BLAKHERNAİ SURLARI | Walls of Constantinople
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 พ.ย. 2024
- Kanalıma abone olup, bütün güzelliklerden haberdar olabilirsiniz. Yeni bölümleri kaçırmamak için lütfen abone olun: / @nurullahdelioglu8400
330 yılında kurulmuş şehir, surlar ile 1000 yıl korunmuştur.
Ana surlar, ana sur hattı, önde ise hendekler bulunuyor.
Kara Surları (Teodosios Surları) 6.530 metre
Kapı Sayısı: 5 ana kapı % 4 askeri kapı + 3 poterne
Ana sur hattı: Kule sayısı 96+3
Ön sur hattı: Kule sayısı 85
Hendek
Blakhernai Surları Teknik Bilgiler
Kule Sayısı:13+3
Kapı Sayısı:3+1
Belgrad Kapı, Silivri Kapı, Mevlana Kapı
Surlar üç kısımdan oluşurmuş. Surlar, Hendek kısmı (şu an da bostan olarak kullanılmaktadır), İç sur ve Dış Sur olmak üzere üç kısımdan oluşur. Hendek kısmında düşmanın surlara yanaşması engellemek içindir. Dış surların üzerinde ise çok sayıda burç bulunur. İç surlarda ise çok fazla kule vardır. Surlar tuğla ve kesme taşlardan yapılmıştır.
Surlar boyunca birçok ana kapı ve yan kapı bulunur. Surlarda bulunan kemerlerin altında kapılar bulunmaktadır. Topkapı ve Edirnekapı girişlerindeki kapılar büyüktür. Diğer kapılardan yan yana iki araç geçişi olamayacak kadar küçüktür. İstanbul Surlarında toplamda 50 kapı ve 300 burç bulunurmuş. Günümüze çok az sayıda kapı ve burç kalmıştır.
Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan surlar, dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı kenti savunmak içindir. Surlar ilk defa 5.yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüze kadar 4 defe yıkılan ve yenilen yerleri yapılmıştır. Son tadilat II.Teodosius zamanında yapılmıştır.
Belgrad Kapı İstanbul Surlarının ikinci büyük askeri kapısıdır. Belgrad Kapı 22 kule ile 23 kule arasında bulunur. İstanbul zamanında kapalı kapı olarak isim verilmiştir. Belgrad Kapı 12.yüzyılda Bizans İmparotor’u zamanında bir rüya da buradan şehre girileceği kehaneti üzerine kapatılmıştır. Belgrad kapısı 700 yıl kapalı kalmış olmasından bu şekilde denmektedir. Belgrad Kapı ’sının civarlarına yerleştirilen Belgrad muhacirlerinden bu ismi almıştır. Kanuni Sultan Süleyman Belgrad fetih edince, Belgrad’dan insanlar getirilmiş. Kimisi Belgrad kapı civarlarına yerleştirilmiş. Sudan anlayanlar da Belgrad Ormanı civarlarına yerleştirilmiştir. 1886 yılında Balıklı Rum Hastahanesine gelişi kolaylaştırmak için açılmıştır. Zeytinburnu ve Fatih arasında yerleşim artıkça Belgrad Kapı Semti oluşmuştur. Semte yerleşim, Yedikule ve Silivri Kapısı tarafına doğrudur.
Belgrad Kapıdan sur boyunca Topkapı’ya doğru ilerlediğiniz de Silivri Kapı sizi karşılar. 34-36 kulelerin arasında Silivri Kapı yer alır. Silivri kapı adında bir mahallede vardır. Kuzeyinde Seyit Ömer, Kuzey Batısında Mevlana Kapı, Güneyinde Sümbül Efendi, Güneydoğusunda Kocamustafa Paşa, doğusunda Cerrahpaşa, batısında ise Kazlıçeşme mahalleleri görülür. Mevlana Kapı adını buradan almıştır. Kapı orijinalliğini korumaktadır. Bizans döneminde bu kapıya Rus kapısı da denmiştir. Rus Kapısı denmesinin nedeni buralarda yaşayan Rusların surların içine girmek istemelerindendir. Ayaklanmaları neticesinde Rus halk Rus Kapı’dan içeri girmeyi başarmışlardır.
Edirne Kapı adı Edirne Yolu üzerinde bulunmasından dolayıdır. Bizans döneminde Büyük Saray önemini yitirince bu kapının yanına yapılan Bilahernaes Sarayı’na giriş çıkışlar buradan olduğu için önemli bir kapıdır. Birçok Bizans İmparatoru Altın Kapı ile beraber Edirne Kapıdan şehre giriş çıkış yaptığını biliyoruz. Osmanlı Sultanları Eyüp Sultan’da kılıç kuşandıktan sonra şehre Edirne Kapıdan girmişlerdir. Seferlere giderken de Edirne Kapıdan çıkardılar. 29 Mayıs 1453 Salı sabahı surlara yapılan ateşlerde gedik oluşuyor. Bu gedikten içeriye giriş yapılıyor.
Topkapı kapısı en meşhur kapıdır. İstanbul’un fethi burada gerçekleşiyor. İstanbul’un fethi sırasında Topkapı tamamen yıkılıyor. Sonra burası aslına uygun tekrar yapılıyor. Topkapı ismini surların üzerindeki top güllelerinden aldığı bilinmektedir. Günümüzde top güllesi bulunmamaktadır.
Topkapı Kapısı ise Fatih sultan Mehmet’in İstanbul Fethinde karargâhını kurduğu yerdir. Ağır top gürlerin kapıya konulmasından dolayı Topkapı adını almıştır. Yeniçeriler giriş ve çıkışlarını Topkapı Kapısından yaparmış. Altın kapı, Yedikule Kapı, Belgrad kapı, Silivri kapı, Mevlana kapı
Altın Kapı(Porta Aurea) : Bakırköy’de askeri gazinodan buraya giriliyor, imparator buradan şehre giriliyordu.
Yedidkule Kapısı: Sultan 2.Mehmet buradan girişi sağlıyordu.
Belgrad kapı (Porta xylokerko) 2.askeri kapı
Silivri Kapı (Porta Page) 3.askeri kapı
Mevlevihane Kapı(Porta Rgeigou) Burada özel bir kitabe bulunuyor girişte.
Topkapı (Portahagios ramanus) 4.askeri kapı
Sulukule Kapısı 5.askeri kapı
Edirne Kapı (Porta Charisius)
Barış tohumları İstanbul’da çoğalsın ve tüm dünya ya yayılsın.
Hoş kalınız.
Diğer sosyal medya hesaplarından takip etmek isterseniz;
Instagram: bit.ly/2MLyVmx
Facebook:bit.ly/3cTa9LZ
Twitter: bit.ly/3cSqUqC
İnternet Sitesi:bit.ly/2N51Wta
#istanbul, #karasurları, #vlog
Süper 👍
Gerçekten....
harika çekim olmuş. tarihi yerleri görmek güzel.
Çok güzel bir video olmuş elinize sağlık
Ne görüyorum biliyirmusun... Biz zaten hiç biz olamamıșız.
Semboler filan.