Bravo. Nu va mai faceti atatea probleme de lungimea podcastului. Pot fi lejer si 3 ore legate. Cine vrea sa il asculte il poate asculta si cu pauze. Spor, va pup!
Hei. Eu va ascult, nu mă uit la voi. Puteți liniștit să faceți acest fel de format video, și mai pe ieftin. Mai multe ore , mai plăcut. Nu avem long time format de genul vostru, și e marfa rău. Aveți o dinamică marfa @@colectionaruldeistorie
Cum ar fi arătat România în 44' dacă Antonescu nu ar fi destructurat legiunea in 40' ? Ar mai fi existat 23 August, ar mai fi putut comuniștii să pună ghearele atât de ușor pe România ?
Deja (re)vad cu alti ochi acest episod! Dragi colectionari de istorie, va multumesc! Sunteti nemaipomeniti - ati anticipat un 'vid' de stiinta si cunostinte de istorie in randul votantilor din Romania, acum sapte luni... V-am promovat si atunci, continui sa va promovez!
Vă mulțumim pentru apreciere și pentru sprijinul financiar pe care ni l-ați acordat. :) Ne-am gândit încă de atunci că ar trebui să descriem ce s-a întâmplat, de fapt, în acea perioadă extrem de complicată pentru că semăna mult contextul cu ce se întâmplă azi, din păcate. Mai avem un episod - că am făcut și noi o trilogie! :) - cu legionarii, făcut mai recent, despre statul național-legionar.
Fabuloasă serie despre mișcarea legionară. O descriere obiectivă și foarte bine povestită despre contextul istoric al României interbelice. Nu cred că trebuie să vă faceți probleme legate de durata episoadelor. Și 2 ore de podcast ar foarte în regulă. Vă mulțumesc pentru efortul depus în conturarea acestei imagini foarte vii a României interbelice. Mult spor!
Interesante si inspaimantatoare sunt si similitudinile dintre ce a fost atunci si ce se intampla acum. Sper sa nu vina in urmatorii ani o criza mare economica mondiala ..
Aceasta discutie a limpezit o gramada de chestii pentru mine si am invatat si multe altele. Dnule. Udrea multumesc pentru cum ati tinut firul narativ al discutiei si ati pus intrebarile, mi-a fost usor sa urmaresc si sa pricep in conditiile in care sunt depasita total de subiect. Dnul Manolachi e un ocean de informatii si Dnul Pogăciaș explica pur si simplu delicios. ☺O placere sa va ascult pe toti 3.
Foarte fain episodul!Ar fi foarte fain sa aveti un podcast si cu Damian Anfile,cred ca ati avea o gramada de vizualizari si cu el. O sa mai vin si eu cu niste completari in ceea ce ii priveste pe legionari.Dupa caderea Legiunii de la guvernare,o parte din legionari au colaborat cu NKVD,a si existat o tentativa de asasinare a lui Antonescu de catre legionari sprijiniti de sovietici in august 1944. La inceputul lui 1945 comunistii si legionarii ramasi in tara au semnat un pact de neagresiune cu comunistii.Comunistii au oprit temporar arestarile legionarilor si legionari nu i-au mai deranjat deloc pe comunisti unii dintre ei participand si la actiuni comuniste de represiune a opozantilor politici.
Una dintre cele mai obiective lecții de istorie. Mi-ar fi plăcut însă să puneți mai mult accent pe descrierea caracterului victimelor legionarilor pentru a se înțelege mai bine contextul. De asemenea ar fi interesant sa aflam și cum apare comunismul în România, încă din fașă.
În total, emisiunea despre legionari a avut două ore și jumătate, adică enorm. De aceea am și spart-o în două episoade la vremea respectivă. Sigur că puteam să mai vorbim încă pe atât, ca dovadă că la câteva luni distanță am făcut o a treia emisiune despre statul național-legionar. Dar trebuie, totuși, să ne încadrăm într-o limită de timp. Am prezentat o carte în emisiune, mai sunt și altele, cei care doresc multe amănunte le pot cumpăra și citi pe îndelete.
Matei Udrea un băiat foarte deștept Îl admir de pe vremea când era rocker și un excelent ziarist sportiv Nu -ti pare rău după păr măi Matei măi? Bravo băieți,e timpul să ne cunoaștem trecutul real ,nu ce-am învățat la școală
In partea I... Mars de la Ploiesti la Bucuresti si nunta campeneasca am avut si noi, acum un an-doi... In partea a II-a... Abdicarea regelui a fost, din pacate, tratata prea pe repede inainte. (E clar, domnul Pagacias nu este el cand ii este foame.) Fain, fain invitat.
Cum poți sa spui ca pericolul bolșevic era supraevaluat in conditiile in care a urmat 1940 ? Si s-a vazut.... cu vârf si indesat.... eu cred ca a fost subevaluat in anii 30.
In acea perioada toată armata lor era decapitată. Intelectualitatea nu mai exista. Oamenii de știință erau în gulag. Țăranii mureau de foame. Nu aveau armament. Rusia a avut mult noroc in război. Au primit multi bani, armament și tehnologie americană. Au intuit foarte bine că Japonia nu ii mai ataca așa că au putut masa tot în partea vestică. Germania a greșit pentru că au crezut că Rusia poate fi cucerita in mai puțin timp. Armata germană nu era pregătită pentru iarnă și război de uzura. Rusia și Stalin s-au întărit în timpul războiului.
De multe ori, în această discuție, am avut parte de multe hahalisme și păreri fără argumente: ba ca n am citit despre, ba ca nu am auzit. Să înțeleg ca aceasta carte este un eseu și nu o cercetare istorică.
Va rog sa nu mai scurtati istoria de frica lungimii podcastului. Va ascult(am) pentru informatii si daca nu avem timp sa ascultat tot odata, punem pauza si reluam sau puteti face voi mai multe parti. Sunt sigur ca toti ascultatorii podcasturilor voastre o fac din sete de cunoastere, nu din dorinta de a umple o ora din viata cu “ceva”. Timpul nostru este pretios, asa ca respectati-va ascultatorii/privitorii asa cum si ei va respecta pe voi. Nu in ultimul rand, nu mai sariti peste amanunte, daca voi, profesori in istorie, le cunoasteti, prostimea nu. Orice amanunt este important pentru noi, indiferent cat va pare voua un lucru arhicunoscut, comportati-va ca si cum am istorisi aceste lucruri unor persoane cu zero cunostinte. Va multumesc!
Credem că ne-am respectat și ne respectăm ascultătorii. În ceea ce privește lungimea podcastului, am scris de mai multe ori inclusiv aici, costurile sunt destul de mari și cresc cu fiecare oră în plus. Oricum, resursele noastre s-au cam epuizat și, până reușim să obținem niște contracte, vom avea nevoie de ajutorul publicului ca să acoperim cheltuielile. Primele 7 episoade, peste 11 ore de emisie, au fost gratis, dar nimic nu merge din nimic. Așadar, contează lungimea podcastului și pentru că înseamnă costuri suplimentare mari.
Ati putea face plssss un podcast despre statutul romanilor in Transivania in Evul Mediu? La scoala am invatat de statutul de "natie tolerata", dar l-am auzit pe Andrei in mai multe podcasturi zicand ca nu a fost chiar asa, dar fara sa intre prea mult in subiect. Ar fi super interesant. Alt subiect despre care am cautat si nu am gasit prea multe informatii este despre Transilvania dupa 1600 si ulterior Principatul Transilvaniei. Poate ma ajutati voi??
În ultima vreme incep sa aflu mai multe lucruri despre secolul 20. Încet încet ajung la concluzia că Maniu a fost un mare dăunător al politicii românești. Omul în aduce pe Carol înapoi. Tot el este cel care refuza să facă guvern și să preia conducerea in august '44 și așa ajunge la Petru Groza. El este unul dintre cei care nu credea că comuniștii vor prelua puterea absolută. Și el se numără printre cei care se ascunde la evenimentele de la 23 august. Mai sunt multe alte episoade in care el a greșit. A făcut așa multe lucruri bune care pot trece în uitare greșelile sau mergem pe principiul "despre morți numai de bine".
Sunt multe lucruri de spus. Iuliu Maniu are meritul de a fi rămas vertical până la final și de a înfrunta comunismul atunci când devenise clar că totul e pierdut. Este un reper moral, din acest punct de vedere. Ce a făcut înainte de 1944 este o altă discuție. Dar să nu uităm că și ei au fost oameni, cum suntem și noi. Orice om poate avea momentele lui de înălțare și de prăbușire, de lașitate și de curaj. Trebuie să ne gândim la ei nu ca la niște zei care erau 100% răi sau buni, ci ca la niște oameni cu interesele, orgoliile, defectele și deciziile lor greșite, dar și cu idealurile, calitățile, principiile și sclipirile lor de geniu.
@@colectionaruldeistorie clar nu putea fi perfect, dar cred că atunci când ești cu armata rusă la granița și partidul comunist negociază cu regele poți să renunți la orgoliu personal pentru țară și peste a limita și întârzia intrarea în dezastru a României. Cred că dacă mâine Simion ar fi cu niste execuții politice la zi și tovarăș cu Putin și aș avea de ales sa fac un guvern în care să trebuiască să vina Simion cu cateva ministere și eu să conduc guvernul sau să îl las pe Simion să facă guvernul aș renunța la orice orgoliu și aș încerca să colaborez cu el până mă executa și pe mine sau până apare o minune și scapam de amenințare. Cred că onoarea și demnitatea sunt valori adevărate, dar în politică, și mai ales atunci, trebuie sa ai putina flexibilitate.
@@bogdanneagu5413 așa e, putem trage învățăminte, dar n-ar fi o idee prea bună să-i judecăm. N-am trăit acele vremuri, nu știm toate dedesubturile, habar n-am ce-a fost în culise, ce li s-a promis, ce le-au spus englezii, americanii, ce calcule își făceau. Mulți istorici care au cercetat acea epocă sunt de părere că nici Maniu, nici mulți alții nu-și imaginau, în 1944, că rușii vor rămâne mai mult de 2-3 ani, după care se vor retrage și România va reveni la viața de dinainte.
@@colectionaruldeistorieAș citi lucrurile într-o altă cheie: Maniu,nu s a adaptat niciodată cu adevărat politicii dâmbovițene.Pe de altă parte ,cei ai lui Mihalache erau nemulțumiți de ,,mariajul" cu ardelenii lui Maniu . Momentul 1 Decembrie 1918 nu a fost doar ce se spune de ziua națională.
,, citate din Sfântul Mihail "... Puteți să dați exemple?!? Care sfânt Mihail, Îngerul?! Îngerii n-au scris cărți, reviste, articole... 😂 Iar accentul pe e din cuvântul ,, candelă" îmi confirmă prima impresie : nu doar că nu aveți o minimă cultură teologică, dar nici limba română nu cunoașteți... (cât de cât... știi ce zic?! 😅) Evident că nu am urmărit nici două minute...
Am o întrebare, e posibil ca această mișcare să se fi facut cu adevărul motiv împotriva studentilor evrei cu ideologie comunistă, adică era o presiune din partea comunistilor rusi si aceștia se manifestau prin acești studenți?Aceste violențe ar putea fi și consecința nesimțiții și corupției exagerate cum este si azi,să tinem cont și de contextul vremurilor cand mulți mergeau cu pistolul la brâu ,vorbim de un obiectivism fără să scuzăm crima si antisemitismul.Inca o întrebare, acestia erau împotriva tuturor evreilor sau doar împotriva unei categorii care se pretindeau un pericol pentru țară?Mulțumim pentru ce faceți!
Ce limbaj de maidan are moderatorul emisiunii. In primul rand, camera aia instagramabila si toate celelalte fapte, trebuie judecate in contextul acelor vremuri. Ionel Mota a luptat in Spania contra comunistilor. Oameni ce au monument la Majadahonda. Uitati va la profesorul Gica Manole daca vreti sa aflati istorie, nu la circul asta de emisiune.
😆😆😆asta-i argumentul tau, ca a avut ala statui, ca a luptat in Spania? pai, bre omule, si Stalin a avut statui, asta nu e argument, insa na, ce poti sa astepti de la un nea caisa care incalca legea din Romania si cupeaza urechile cainelui, ca asa crede el, ca o sa arate mai cool, stii ca e interzis prin lege sa cupezi urechile si coada, si medicii care fac asta risca pierderea dreptului de libera practica?
de ce? da, ne-am distrat un pic, dar asta fiindcă prietenul manolachi știe că pun întrebări „subversive” și noi am discutat f mult despre subiect, abordînd în privat o sumedenie de aspecte de care ne-am și distrat de multe ori. oricum, nu ne-am bătut joc de subiect, asta deloc. și discuția e una lejeră, amicală, tre să mai și rîdem ;)
@@andreipogacias4244 Buna ziua, Domnule Pogacias, va rog sa ma ajutati cu o informatie. As vrea sa citesc carti de Iorga si Cantemir, insa la anticariate majoritatea cartilor scrise de cei doi sunt din perioada comunista. As vrea sa stiu daca volumele aparute in perioada comunista au fost modificate de cenzura sau nu so daca merita citie carti de istorie din acea perioada sau ce istorici merita cititi. Va multumesc anticipat!
Văzând ce carte aveți pe masă, am închis podcastul. Lumea trebuie sa afle adevărul așa cum a fost, dar cel mai greu lucru pentru un istoric este să nu devină partizanul unei idei. Nici voi nu reușiți să stați separați, faceți o formă de propagandă așa mai finuță.
@tiziogg6350 -Zi zău cu limba scoasă!De unde știi că sunt obiective că se potrivesc cu ce ai vrea tu să fi fost atunci, ai trăit acele vremuri și ai cercetat în arhive, ai vorbit cu oamenii, ai văzut crimele de la Abator sau ai văzut pe cei uciși în celulele la Jilava?Nenea , sunt fapte, cei împușcați la Jilava sunt fapte, că Iorga a fost împușcat de legionari este un fapt, că Zelinski Codreanu vine la tribunal și ucide șeful poliției este fapt deci un cetățean cică se apăra dar ucide pe șeful poliției și doi gardieni răniți ori era cel mai tare pistolar din istorie ori a tras el primul și cei 3 nu au avut timp să facă ceva deci, poveștile sunt la legionari dar dacă tu vrei să fii spălat pe creier este treabă ta poți să îți și bagi capul în mașina de spălat dar să nu crezi că deții adevărul, este adevărul tău și al tovarășului tău de drum, în anii 90 mă știam cu unul care se credea șef de cuib altul a încercat să facă un partid legionar, între ai lui public i-am pus întrebări și nu a știut să răspundă, de partidul lui nu prea mai știu nimic, nu mai merge să ai crucea într-o mână și pistolul în cealaltă, evrei nu prea mai avem așa că pe cine să omoare noii legionari că asta era îndeletnicirea favorită, pistolul, cu pistolul a ajuns mare Zelinski Codreanu.Nu am decât dispreț pentru cei ca tine, vai de mintea ta rătăcită și nu știu ce mare istoric este tovarășul de care îmi tot spui dacă este cu legionarii nu este istoric ci propagandist ..
Bravo. Nu va mai faceti atatea probleme de lungimea podcastului. Pot fi lejer si 3 ore legate. Cine vrea sa il asculte il poate asculta si cu pauze. Spor, va pup!
Mulțumim. E și o problemă de costuri în ceea ce privește lungimea emisiunii.
@@colectionaruldeistoriePatreon. Va sustinem.
Hei. Eu va ascult, nu mă uit la voi. Puteți liniștit să faceți acest fel de format video, și mai pe ieftin. Mai multe ore , mai plăcut. Nu avem long time format de genul vostru, și e marfa rău. Aveți o dinamică marfa @@colectionaruldeistorie
Cum ar fi arătat România în 44' dacă Antonescu nu ar fi destructurat legiunea in 40' ? Ar mai fi existat 23 August, ar mai fi putut comuniștii să pună ghearele atât de ușor pe România ?
Deja (re)vad cu alti ochi acest episod! Dragi colectionari de istorie, va multumesc! Sunteti nemaipomeniti - ati anticipat un 'vid' de stiinta si cunostinte de istorie in randul votantilor din Romania, acum sapte luni... V-am promovat si atunci, continui sa va promovez!
Vă mulțumim pentru apreciere și pentru sprijinul financiar pe care ni l-ați acordat. :) Ne-am gândit încă de atunci că ar trebui să descriem ce s-a întâmplat, de fapt, în acea perioadă extrem de complicată pentru că semăna mult contextul cu ce se întâmplă azi, din păcate. Mai avem un episod - că am făcut și noi o trilogie! :) - cu legionarii, făcut mai recent, despre statul național-legionar.
Fabuloasă serie despre mișcarea legionară. O descriere obiectivă și foarte bine povestită despre contextul istoric al României interbelice. Nu cred că trebuie să vă faceți probleme legate de durata episoadelor. Și 2 ore de podcast ar foarte în regulă. Vă mulțumesc pentru efortul depus în conturarea acestei imagini foarte vii a României interbelice. Mult spor!
Mulțumim!
Dacă vrei o descriere obiectivă de a dreptu, citește cărțile lui Corneliu Munteanu.
@@tiziogg6350mulțumesc de recomandare
Unul dintre cele mai pline de invataturi si invataminte podcast-uri! Felicitari pentru continut si pentru invitati! 👋👋👋
Mulțumim! Episodul acela chiar ne-a plăcut și nouă! Cristi Manolachi este bun povestitor și știe ce vorbește. :)
Ascult si toate momentele astea parca sunt dintr-un roman al timpurilor de care se vorbește.
Foarte interesant.
Imi doresc episoade cat mai lungi! Tot respectul!
Foarte bun podcastul!
Tribut algoritmului! Chapeau!
Foarte misto episodul! Nu cred ca e cazul sa va faceti probleme de lungimea episoadelor, publicul tinta urmareste fara probleme pana la final 😁
problema nu e de lungime, ci de costul lungimii :))
A meritat așteptarea 🔥👏 Felicitări pentru podcast!
Mulțumim! :)
foarte simpatic si interesant clujeanul Manolachi
Râde și cand n-are de ce
Interesante si inspaimantatoare sunt si similitudinile dintre ce a fost atunci si ce se intampla acum.
Sper sa nu vina in urmatorii ani o criza mare economica mondiala ..
Bravo! Tocmai am terminat de citit cartea 👍
Sunteți foarte buni, nu vă opriți 👏
sunteti cei mai tari
Aceasta discutie a limpezit o gramada de chestii pentru mine si am invatat si multe altele. Dnule. Udrea multumesc pentru cum ati tinut firul narativ al discutiei si ati pus intrebarile, mi-a fost usor sa urmaresc si sa pricep in conditiile in care sunt depasita total de subiect. Dnul Manolachi e un ocean de informatii si Dnul Pogăciaș explica pur si simplu delicios. ☺O placere sa va ascult pe toti 3.
foarte simpatic si interesant clujeanul Manolachi!
Și mai ales competent pe subiect.
Minunatie! Multumesc
Felicitari! Sarbatori Fericite!
Mulțumim frumos! Un Paște fericit vă dorim și dumneavoastră!
Foarte fain episodul!Ar fi foarte fain sa aveti un podcast si cu Damian Anfile,cred ca ati avea o gramada de vizualizari si cu el.
O sa mai vin si eu cu niste completari in ceea ce ii priveste pe legionari.Dupa caderea Legiunii de la guvernare,o parte din legionari au colaborat cu NKVD,a si existat o tentativa de asasinare a lui Antonescu de catre legionari sprijiniti de sovietici in august 1944.
La inceputul lui 1945 comunistii si legionarii ramasi in tara au semnat un pact de neagresiune cu comunistii.Comunistii au oprit temporar arestarile legionarilor si legionari nu i-au mai deranjat deloc pe comunisti unii dintre ei participand si la actiuni comuniste de represiune a opozantilor politici.
despre legionari ar fi mult de povestit, așa-i...
Una dintre cele mai obiective lecții de istorie.
Mi-ar fi plăcut însă să puneți mai mult accent pe descrierea caracterului victimelor legionarilor pentru a se înțelege mai bine contextul.
De asemenea ar fi interesant sa aflam și cum apare comunismul în România, încă din fașă.
În total, emisiunea despre legionari a avut două ore și jumătate, adică enorm. De aceea am și spart-o în două episoade la vremea respectivă. Sigur că puteam să mai vorbim încă pe atât, ca dovadă că la câteva luni distanță am făcut o a treia emisiune despre statul național-legionar. Dar trebuie, totuși, să ne încadrăm într-o limită de timp. Am prezentat o carte în emisiune, mai sunt și altele, cei care doresc multe amănunte le pot cumpăra și citi pe îndelete.
Superb! Keep up the good work! 🥂
Mulțumim. Încercăm.
Nota 10
Se putea si partea a treia!
@@zsn6007 poate vine :)
Matei Udrea un băiat foarte deștept
Îl admir de pe vremea când era rocker și un excelent ziarist sportiv
Nu -ti pare rău după păr măi Matei măi?
Bravo băieți,e timpul să ne cunoaștem trecutul real ,nu ce-am învățat la școală
Mulțumim pentru apreciere. :)
Felicitari, foarte bun podcast 🥰
Mulțumim!
Asta da cadou de Paste! 😂 Abia asteptam sa postati.
Mulțumim! :) Sărbători fericite!
@@colectionaruldeistorie La fel!
Felicitări!!🙌
Mulțumim!
Felicitari, dl. Manolachi, pentru prestatia dvs! Altfel se vede clar ca dl. Udrea nu e istoric, dar macar e inspirat la invitati...
O emisiune foarte interesanta care ar trebui prezentata in liceele din tara. Am aflat o griaza de lucruri noi. Mai vreau!
Încercăm să continuăm.
TLC!❤❤❤
Cercetați va rog, istoria adevărată și... fiți, obiectivi!
nu-mi vine sa cred cat de mintit eram la istorie in scoala 😂
In partea I... Mars de la Ploiesti la Bucuresti si nunta campeneasca am avut si noi, acum un an-doi...
In partea a II-a... Abdicarea regelui a fost, din pacate, tratata prea pe repede inainte. (E clar, domnul Pagacias nu este el cand ii este foame.)
Fain, fain invitat.
subiectul nu a fost abdicarea regelui... dacă nu v-ați dat seama din întregul context :))
A fost pe repede înainte pentru că nu acesta era subiectul discuției și, în plus, eram deja de foarte mult timp în emisiune.
❤❤❤
Sunt multe de spus,dar lasati l sa se odihneasca in pace,Dumnezeu sa il odihneasca.
Acolo unde e, nu se odihneste si nu are treaba nici cu Dumnezeu!
Cum poți sa spui ca pericolul bolșevic era supraevaluat in conditiile in care a urmat 1940 ? Si s-a vazut.... cu vârf si indesat.... eu cred ca a fost subevaluat in anii 30.
In acea perioada toată armata lor era decapitată. Intelectualitatea nu mai exista. Oamenii de știință erau în gulag. Țăranii mureau de foame. Nu aveau armament. Rusia a avut mult noroc in război. Au primit multi bani, armament și tehnologie americană. Au intuit foarte bine că Japonia nu ii mai ataca așa că au putut masa tot în partea vestică. Germania a greșit pentru că au crezut că Rusia poate fi cucerita in mai puțin timp. Armata germană nu era pregătită pentru iarnă și război de uzura. Rusia și Stalin s-au întărit în timpul războiului.
S-a discutat în emisiune despre asta.
Am si eu o intrebare ! de ce este rau sa faci diguri care sa impiedice inundarea recoltelor taranilor ? va multumesc !
cu asta ai rămas din tot podcastu? pfuaiiii...
😂😂😂😂😂
🤪🧠🏌️🤣🤣🤣
😢
De multe ori, în această discuție, am avut parte de multe hahalisme și păreri fără argumente: ba ca n am citit despre, ba ca nu am auzit. Să înțeleg ca aceasta carte este un eseu și nu o cercetare istorică.
io zic să citești cartea și să-ți dai apoi cu părerea, arhanghele :))))
@@andreipogacias4244
Mos Crăciun când era ma son
@@mxm5757 ești pe altă scurtime de undă, observ...
Asa este, destul de slab podcastul despre istorie.
Va rog sa nu mai scurtati istoria de frica lungimii podcastului. Va ascult(am) pentru informatii si daca nu avem timp sa ascultat tot odata, punem pauza si reluam sau puteti face voi mai multe parti.
Sunt sigur ca toti ascultatorii podcasturilor voastre o fac din sete de cunoastere, nu din dorinta de a umple o ora din viata cu “ceva”.
Timpul nostru este pretios, asa ca respectati-va ascultatorii/privitorii asa cum si ei va respecta pe voi.
Nu in ultimul rand, nu mai sariti peste amanunte, daca voi, profesori in istorie, le cunoasteti, prostimea nu. Orice amanunt este important pentru noi, indiferent cat va pare voua un lucru arhicunoscut, comportati-va ca si cum am istorisi aceste lucruri unor persoane cu zero cunostinte.
Va multumesc!
Credem că ne-am respectat și ne respectăm ascultătorii. În ceea ce privește lungimea podcastului, am scris de mai multe ori inclusiv aici, costurile sunt destul de mari și cresc cu fiecare oră în plus. Oricum, resursele noastre s-au cam epuizat și, până reușim să obținem niște contracte, vom avea nevoie de ajutorul publicului ca să acoperim cheltuielile. Primele 7 episoade, peste 11 ore de emisie, au fost gratis, dar nimic nu merge din nimic.
Așadar, contează lungimea podcastului și pentru că înseamnă costuri suplimentare mari.
Eliade , Cioran , Noica .......... .....au fost niste neica din mahalaua satului ......
Ati putea face plssss un podcast despre statutul romanilor in Transivania in Evul Mediu? La scoala am invatat de statutul de "natie tolerata", dar l-am auzit pe Andrei in mai multe podcasturi zicand ca nu a fost chiar asa, dar fara sa intre prea mult in subiect. Ar fi super interesant. Alt subiect despre care am cautat si nu am gasit prea multe informatii este despre Transilvania dupa 1600 si ulterior Principatul Transilvaniei. Poate ma ajutati voi??
o să urmeze...
În ultima vreme incep sa aflu mai multe lucruri despre secolul 20. Încet încet ajung la concluzia că Maniu a fost un mare dăunător al politicii românești. Omul în aduce pe Carol înapoi. Tot el este cel care refuza să facă guvern și să preia conducerea in august '44 și așa ajunge la Petru Groza. El este unul dintre cei care nu credea că comuniștii vor prelua puterea absolută. Și el se numără printre cei care se ascunde la evenimentele de la 23 august. Mai sunt multe alte episoade in care el a greșit. A făcut așa multe lucruri bune care pot trece în uitare greșelile sau mergem pe principiul "despre morți numai de bine".
Sunt multe lucruri de spus. Iuliu Maniu are meritul de a fi rămas vertical până la final și de a înfrunta comunismul atunci când devenise clar că totul e pierdut. Este un reper moral, din acest punct de vedere. Ce a făcut înainte de 1944 este o altă discuție. Dar să nu uităm că și ei au fost oameni, cum suntem și noi. Orice om poate avea momentele lui de înălțare și de prăbușire, de lașitate și de curaj. Trebuie să ne gândim la ei nu ca la niște zei care erau 100% răi sau buni, ci ca la niște oameni cu interesele, orgoliile, defectele și deciziile lor greșite, dar și cu idealurile, calitățile, principiile și sclipirile lor de geniu.
@@colectionaruldeistorie clar nu putea fi perfect, dar cred că atunci când ești cu armata rusă la granița și partidul comunist negociază cu regele poți să renunți la orgoliu personal pentru țară și peste a limita și întârzia intrarea în dezastru a României.
Cred că dacă mâine Simion ar fi cu niste execuții politice la zi și tovarăș cu Putin și aș avea de ales sa fac un guvern în care să trebuiască să vina Simion cu cateva ministere și eu să conduc guvernul sau să îl las pe Simion să facă guvernul aș renunța la orice orgoliu și aș încerca să colaborez cu el până mă executa și pe mine sau până apare o minune și scapam de amenințare.
Cred că onoarea și demnitatea sunt valori adevărate, dar în politică, și mai ales atunci, trebuie sa ai putina flexibilitate.
@@bogdanneagu5413 așa e, putem trage învățăminte, dar n-ar fi o idee prea bună să-i judecăm. N-am trăit acele vremuri, nu știm toate dedesubturile, habar n-am ce-a fost în culise, ce li s-a promis, ce le-au spus englezii, americanii, ce calcule își făceau. Mulți istorici care au cercetat acea epocă sunt de părere că nici Maniu, nici mulți alții nu-și imaginau, în 1944, că rușii vor rămâne mai mult de 2-3 ani, după care se vor retrage și România va reveni la viața de dinainte.
@@colectionaruldeistorieAș citi lucrurile într-o altă cheie: Maniu,nu s a adaptat niciodată cu adevărat politicii dâmbovițene.Pe de altă parte ,cei ai lui Mihalache erau nemulțumiți de ,,mariajul" cu ardelenii lui Maniu . Momentul 1 Decembrie 1918 nu a fost doar ce se spune de ziua națională.
Iorga a fost asasinat in com. Strejnicu pe drumul Bucuresti- Ploiesti, aproape de Ploiesti, la liziera unei paduri
Legătura cu Sinaia este că, înainte de a fi asasinat, a fost luat de un grup de legionari din casa sa din Sinaia
cind faceti un episod cu guvernul de la Viena, adica Sima si legionarii dupa 23 August 44
mai incolo :)
Oooo, câte lacune. Om, mai citește prin arhive
11:58 Dara cum nu mah? Bineamu ma😂
E.marfa rau formatul. Imi plac video.urile voastre.
😊
Caminul mentionat de la Rîpa Galbenă nu mai există. De vreo 70 de ani...
Si ce mai idealizeaza unii perioada interbelica.
,, citate din Sfântul Mihail "... Puteți să dați exemple?!?
Care sfânt Mihail, Îngerul?! Îngerii n-au scris cărți, reviste, articole... 😂 Iar accentul pe e din cuvântul ,, candelă" îmi confirmă prima impresie : nu doar că nu aveți o minimă cultură teologică, dar nici limba română nu cunoașteți... (cât de cât... știi ce zic?! 😅) Evident că nu am urmărit nici două minute...
Exact, am leșinat când am auzit astq😂 și mai ales când am văzut, ca nimeni nu a observat aberația
Mai baieti nu cunva sunteti procurori ori nepoti de alogeni ?
medicamenteeeeeeeeeeeeeeeee
@@andreipogacias4244 lasa iarbaaaaaaaaaaaaaaaa....
@@d.m.187 chiar nu consum deloc așa ceva. tu probabil abuzezi de ea ;)
😂😂😂😂😂😂
@@andreipogacias4244 vineeee
Am o întrebare, e posibil ca această mișcare să se fi facut cu adevărul motiv împotriva studentilor evrei cu ideologie comunistă, adică era o presiune din partea comunistilor rusi si aceștia se manifestau prin acești studenți?Aceste violențe ar putea fi și consecința nesimțiții și corupției exagerate cum este si azi,să tinem cont și de contextul vremurilor cand mulți mergeau cu pistolul la brâu ,vorbim de un obiectivism fără să scuzăm crima si antisemitismul.Inca o întrebare, acestia erau împotriva tuturor evreilor sau doar împotriva unei categorii care se pretindeau un pericol pentru țară?Mulțumim pentru ce faceți!
Am vorbit pe larg în cele două episoade despre geneza mișcării legionare. Este un cumul de factori. Câte ceva din toate cele enumerate, dar și altele.
Cum sa fie lovitura de stat, revenirea lui Carol, cand, a fost instalat acolo dupa vanzarea industriei petroliere. Instalat de evrei.
In Dudești legionarii au fost așteptați și și-au luat-o pe coajă
Ce limbaj de maidan are moderatorul emisiunii. In primul rand, camera aia instagramabila si toate celelalte fapte, trebuie judecate in contextul acelor vremuri. Ionel Mota a luptat in Spania contra comunistilor. Oameni ce au monument la Majadahonda. Uitati va la profesorul Gica Manole daca vreti sa aflati istorie, nu la circul asta de emisiune.
😆😆😆asta-i argumentul tau, ca a avut ala statui, ca a luptat in Spania? pai, bre omule, si Stalin a avut statui, asta nu e argument, insa na, ce poti sa astepti de la un nea caisa care incalca legea din Romania si cupeaza urechile cainelui, ca asa crede el, ca o sa arate mai cool, stii ca e interzis prin lege sa cupezi urechile si coada, si medicii care fac asta risca pierderea dreptului de libera practica?
Iorga a fost împușcat lângă Ploiesti.
la Strejnic, în actualul județ Prahova, da, la nord de Ilfovul actual, ne mai încurcăm și noi :)
Judecind dupa amploarea fenomenului erau mai multi legionari decit comunisti!
Ce HOiTURi de oamenii erau legionari la fel ca și comuniști !!!!
@@andreipogacias4244e.. nu e prima dată. Școală de la Cluj 😉….
@@andreipogacias4244 cam des va mai încurcați, dar e scuzabil ați terminat la Cluj.😉
Zici ca eram in perioada prohibitiei in S.U.A
Astia au reactii de clauni!
Moderatorii vorbesc prea mult si nu lasa invitatul sa se exprime si devin iritanti la un moment dat...
Inainte de a analiza crimele legionarilor, va rog sa puneti in context crimele savarsite de catre Carol al II-lea, care controla justitia si ssi
canDELĂ.....sau candelă .....
TLC
Hahaha-ul !...nu prea isi are locul intr-o zona de istorie care se vrea si mai autentica, adevarata ..
de ce? da, ne-am distrat un pic, dar asta fiindcă prietenul manolachi știe că pun întrebări „subversive” și noi am discutat f mult despre subiect, abordînd în privat o sumedenie de aspecte de care ne-am și distrat de multe ori. oricum, nu ne-am bătut joc de subiect, asta deloc. și discuția e una lejeră, amicală, tre să mai și rîdem ;)
Ce prostie! Da' cu ce incurca niste hahaha! calitatea informatiei?
Mie tocmai asta imi place in discutia lor.
@@andreipogacias4244
Buna ziua,
Domnule Pogacias, va rog sa ma ajutati cu o informatie. As vrea sa citesc carti de Iorga si Cantemir, insa la anticariate majoritatea cartilor scrise de cei doi sunt din perioada comunista. As vrea sa stiu daca volumele aparute in perioada comunista au fost modificate de cenzura sau nu so daca merita citie carti de istorie din acea perioada sau ce istorici merita cititi.
Va multumesc anticipat!
Atâta hâhâială și eufemism parcă ați fi pe invers
hai plimbă capra, că ești jenibil...
@@andreipogacias4244din melodia Ca$$a Loco?🤣
Văzând ce carte aveți pe masă, am închis podcastul. Lumea trebuie sa afle adevărul așa cum a fost, dar cel mai greu lucru pentru un istoric este să nu devină partizanul unei idei. Nici voi nu reușiți să stați separați, faceți o formă de propagandă așa mai finuță.
tu fiind mare specialist în chestii. cartea e foarte bună. bănuiesc că n-ai citit-o, fiindcă te depășește...
@@andreipogacias4244 Corneliu Munteanu face o treabă mai buna în a expune faptele.
@@tiziogg6350 nu știu cine e...
@@andreipogacias4244 păcat.
@tiziogg6350 -Zi zău cu limba scoasă!De unde știi că sunt obiective că se potrivesc cu ce ai vrea tu să fi fost atunci, ai trăit acele vremuri și ai cercetat în arhive, ai vorbit cu oamenii, ai văzut crimele de la Abator sau ai văzut pe cei uciși în celulele la Jilava?Nenea , sunt fapte, cei împușcați la Jilava sunt fapte, că Iorga a fost împușcat de legionari este un fapt, că Zelinski Codreanu vine la tribunal și ucide șeful poliției este fapt deci un cetățean cică se apăra dar ucide pe șeful poliției și doi gardieni răniți ori era cel mai tare pistolar din istorie ori a tras el primul și cei 3 nu au avut timp să facă ceva deci, poveștile sunt la legionari dar dacă tu vrei să fii spălat pe creier este treabă ta poți să îți și bagi capul în mașina de spălat dar să nu crezi că deții adevărul, este adevărul tău și al tovarășului tău de drum, în anii 90 mă știam cu unul care se credea șef de cuib altul a încercat să facă un partid legionar, între ai lui public i-am pus întrebări și nu a știut să răspundă, de partidul lui nu prea mai știu nimic, nu mai merge să ai crucea într-o mână și pistolul în cealaltă, evrei nu prea mai avem așa că pe cine să omoare noii legionari că asta era îndeletnicirea favorită, pistolul, cu pistolul a ajuns mare Zelinski Codreanu.Nu am decât dispreț pentru cei ca tine, vai de mintea ta rătăcită și nu știu ce mare istoric este tovarășul de care îmi tot spui dacă este cu legionarii nu este istoric ci propagandist ..
Am citit intr-o carte ca Zelea-Codreanu era balbait; de-asta nu era cine stie ce orator... Dar nu mai stiu cartea... Voi ati citit de amanuntul asta?
am auzit fragment dintr-un discurs de-ale lui, nu pare deloc bîlbîit...
Multumesc mult pentru clarificare. Nu m-a dus capu sa caut inregistrari.
nu era balbait deloc (vezi audio plus video) spre desebire de cel mai iubit fiu al poporului (ceausescu) 🤣😂😅
Nu era bâlbâit, dar nici nu avea talent oratoric. De aceea miza mai mult pe aparițiile spectaculoase, pe simbolistică.