Merhaba Kolay Gelsin Emeklerinize Sağlık Kıymetli Bilgiler için Teşekkürler.Keşke Biraz daha sesli anlatım olsaydı. Yinede Çok güzel anlatım olmuş.teşekkürler
İlginiz için ben teşekkür ederim. Sesi farklı cihazlardanda kontrol ettiğimde bir problem gözükmüyor. Sizin telefon veya bilgisayarınızda sesle ilgili bir problem olabilir mi? Eğer yinede sesi düşükse sonraki videolarda sesi biraz daha yükseltirim. İyi çalışmalar dilerim.
çok teşekkürler degerli bilgi için.peki bu deneyi yapan labaratuarlara nasıl güvenicez? Numune degerlerini yüksek göstermek için su havuzlarında bekletiyorlarmış dogru mudur?
alınan numuneler yapı mal. laboratuvarlarında kür havuzlarında bekletilir. bu standart bir prosedür. ayrıca yeni inşaatlarda numunelere çip atılıyor ve çipli numuneler aselsan a ait makineler de kırılarak deney gerçekleştiriliyor. yani dene sonuçları oldukça güvenilir gelmektedir.
Recep Bey çok güzel açıklamış. Taze betona çip atıldığı için kırımı yapıldığı anda rapor sisteme otomatik düşüyor. Herhangi bir oynama yapmak mümkün değil. Su havuzlarına konmasınada biz kürleme diyoruz. Aslında inşaatta döktüğümüz betondada kürleme yapmamız gerekir. Halk ağzında beton sulama denir. Veya daha farklı yöntemlerde kullanılabilir.
Video için teşekkür ederim. Çok bilgilendirici. Sormak istediğim bir sorum var. 2. Kriterde 1. mikserdeki 3 numune ortalaması bu örnek için 37-4. 33 değerinde olması gerekiyor. Ortalama 33 üstü ama 3 numuneden biri 33ten küçük olursa yinede karota gitmesi gerekir mi acaba.
Rica ederim. 2. kriterde direkt mikser ortalamasına bakılır. Orada ki tek deney sonucu ifadesinin karşılığı mikser ortalamasına işaret ediyor. İsmi tek deney olduğu için sanki her numuneye ayrı ayrı bakılacakmış gibi bir izlenim verse de öyle değildir. Standartlarda bu şekilde ifade ediliyor. Şuan standartlar ücretli olduğu için ulaşamadım ancak paylaşacağım linkte özet bir bilgi verilmiş. Orada da açıklıyor. İnceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim. www.thbb.org/media/544979/ts-13515e-g%C3%B6re-numune-alma-plani-ve-uygunluk-kontrol%C3%BC-2022.pdf
Teşekkür ederim. Ben bu yorumlamayı yaparken karota gitme/gitmeme durumu için 2 kritere göre değerlendirme yapıldığı sonucuna varmıştım. 2. kriterinde standart sapmanın matematiksel formülü olduğunu düşünüyorum. %15 lik sapma durumu dediğiniz şey standart sapma dışında bir şeyse, biraz açıklarsanız üzerine konuşabiliriz. Sizede kolay gelsin.
@serhataslan2018 Alıntı yaparak örneklemek istedim... • ÖRNEK: Toplam Beton miktarı : 12 m3 Beton Dayanım Sınıfı: C30/37 28 Günlük Basınç Dayanımları: 1. 41,5 Mpa 2. 36,0 Mpa 3. 29,0 Mpa. Ort: 35,5 Mpa En düşük ve en yüksek değer ortalamadan %15’den fazla saptığı için ya DENEY REDDEDİLİR ya da sapma gösteren numunenin kabul edilmemesini gerektirecek sebep varsa o numune değerlendirmeden çıkarılır kalan iki numune ile tekrar değerlendirilir.
Teşekkür ederim. Beton döküldükten sonra -yaklaşık olarak- 1. gün dayanımının %16 sına, 7. gün dayanımının %40 ına, 28. gün ise yakşalık % 99 una ulaşmış olur. Yani aynı mikserden alınmış bir numunenin 7 günlük basınç değerini 2.5 ile çarptığımızda bize yaklaşık olarak 28 günlük değerin sonucunu verir.
Transmikserdeki 3 numuneden sadece 1 i düşük bu da o transmikserdeki ortalamayı düşüyor ve fck-4 kriterini sağlamıyor. TST EK B1 e göre sonuçlarından biri %15 lik şaşma aralığında değilse o değeri eleyip diğer 2 numuneyi değerlendirmek gerekir mi
Dediğiniz ek i bilmiyorum. Ama 2 kriterden biri bile sağlanmıyorsa numune istediğimiz sonucu vermemiştir. 2. Kriterin mantığı zaten standart sapmanın belirli aralıkta kalmasını sağlamaktır. Sağlamıyorsa zaten sıkıntı vardır. Mantık olarak tüm numuneleri birlikte değerlendirmek doğru olanı diye düşünüyorum.
Bilgiler açıklayıcı olmuş, emeğinize sağlık Serhat bey. Sormak istediğim; Herhangi tek deney ifadesinde (Videoda 10.dk' dan sonra) aynı mikserden alınan numunelerin ortalama değeri diye belirttiniz. Aynı düşünüyorum. 1. kriterdeki "n adet deney sonucu ortalaması" kısmında da o deneylerin ortalaması düşünülmez mi (tabloya göre en sağdaki 3 değerin ortalaması) Malumunuz üzere, Tabloya göre "28 günlük numune" değerlerinin ortalaması ile "28 Günlük Deney Sonuçları" nın ortalaması aynı değer olmuyor.
Merhaba. Öncelikle yoğunluk sebebiyle anca geri dönüş yapabildim kusura bakmayın. Eğer sorunuzu doğru anladıysam toplam 9 numunenin ortalamasıyla, partilerin ortalaması yani 3 değerin ortalaması birbirini tutmuyor demek istiyorsunuz. Aslında tutuyor. Virgülden sonra tek hane çalışıldığı için ufak farklılıklar ortaya çıkıyor. Her bir partinin ortalamasını hesap makinesi ile hesapladığınız zaman aşağı ve yukarı yuvarlamaları görecek ve ne demek istediğimi anlayacaksınız. Umarım sorunuzu veya yorumunuzu doğru anlamışımdır. İyi çalışmalar dilerim.
@@serhataslan2018 Serhat Bey, Aslında aynı düşünüyoruz. Bir numune raporunda Laboratuvar firması ve idare personelleriyle değerlendirdiğimizde iki farklı düşünce çıkınca paylaşma gereği hissettim. Normalde 2 mikserden toplam 8 numune alınması gerekirken 1. mikserden 8, 2. mikserden ise 4 numune olmak üzere toplam 12 numune alınmıştır. Buna göre; İdare ve laboratuvar değerlendirmesi 12 numunenin 9' unun (3' ü 7. günde kırılmış) ortalamasına bakılmakta ve ortalama değer 30,80 MPa olarak "YETERSİZ" çıkmaktadır. Oysa 1. Mikserden alınan 8 numunenin 6 deney sonucu (2' si 7. günde kırılmış): 29-27,90-30,90-31,20-29,40-31,10 --->Ortalama:29,90 MPa 2. Mikserden alınan 4 numunenin 3 deney sonucu (1' i 7. günde kırılmış): 31,-32,60-34 --->Ortalama:32,60 MPa İki mikser Ortalaması: (29,90+32,60)/2= 31,25 MPa (YETERLİ) olması gerekmez mi? ... Bu durumda virgülden sonraki sayıların yuvarlama durumundan kaynaklı değil, mikser numune sayısının farklı olması ortalamayı değiştirmekte ve sonucu değiştirmektedir.
Şef müstakil minik 50x2 m2 inşaatımıza 7 günlük numune sonuçları iyi bir beton firması ile çalışmamıza rağmen zayıf geldi, 28 gün sonuçları bekleniyor. Bu arada müteaahhitliğini amatörce kendimiz yaptığımız için ekipleri verimli kullanmak adına 3 hafta zaman kaybını göze almadan ( ustaların başka işlere dağılmaması için ) işlemler devam etmeli mi, yoksa 28 gün beklenmeli mi?
@@bubekt Ben 28 günlük sonucu bekleyip hareket etmenizi tavsiye ederim. Sonuçları etkileyen birçok faktör var. Az etkilende var çok etkileyende var. Örneğin deneyi yapan makinanın kalibrasyonu bozuksa çok farklı sonuçlar çıkabilir. Zaten 7 günlük sonuca göre herhangi resmi bir işlem yapılamaz. İyi çalışmalar.
Şefim size bir sorum olacak .Yeni yapılan bir binada inşaa sırasında beton numuneleri kötü çıkıyor ve artık nasıl bir kafada ise beton firması karot numunesi aldırıp müteahhit firmadan karot ücreti adı altında ciddi paralar tahsil ediyor.Ve bunu sürekli yapıyor.Bu yasal mıdır bir yaptırımı var mıdır .Betonu atan nasıl olurda karot ücreti isteyebilir.İlgili yönetmelikte doğru bilgileri biliyorsanız aydınlatır mısınız?Bina yapı denetimli bu arada..
Öncelikle yönetmeliklerdeki yerini bilmiyorum. Ama bu durumdan bende haberdarım. Kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu durum biraz şeye benziyor. Ben gidip sıfır araç alıyorum. Bir süre sonra yolda kalıyorum. Aracı aldığım firma gelip diyorki benim aracımda sıkıntı varmış ama masrafları sen karşılayacaksın. Böyle bir durum olabilir mi olamaz. O zaman beton firmasıda gelip bunu diyemez. Ben sonuç olarak paramla hizmet alıyorum. Benim başıma gelse ben hiçbir ücret vermem. Diretirlerse çevre şehircilik bakanlığına şikayette bulunurum.
Umarım problem çözülmekten öte beton santraline ağır yaptırımlar uygulanır. Maalesef inşaat sektöründeki en rahat grup beton santralleri.. birçoğuna hiçbir yaptırım uygulanmıyor.
Merhabalar, 1. ve 2. kriterde geçen bu ifadeyi TS500 "3.4 - BETONDA NİTELİK DENETİMİ VE KABUL KOŞULLARI" maddesinde incelediğimde fck + 1 ve fck - 3 olarak geçmekte. Tam anlayamadım burada neden -4 alınmış?
Merhaba. Tam olarak sebebini bilmemekle beraber numjne boyutlarından kaynaklı düzeltmeler olabileceğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi tam sebebini bilmiyorum.
eni genişliği yüksekliği sırasıyla 15x15x15 kalıptaki bir numune 1000 kN yükte kırılıyorsa aynı numune 15x15x5 lik kalıpta kaç kN yükte kırılır? Bunun bi formülü var mı?
Merhaba. Formülü var mı bilmiyorum ama dediğiniz konu narinlik ile alakalı olabilir diye düşünüyorum. www.betonvecimento.com/beton-2/beton-basinc-dayanimini-etkileyen-dis-etkenler linki inceleyebilirsiniz. Umarım faydalı olur.
Merhabalar hocam. Bizim apartmandan karot aldırdılar. Biz kiracı olduğumuz için ben sonucu göremedim. Fakat 8/10 değerinde çıkmış diyorlar. Bu ne anlama geliyor? Bir de karot alındıktan 1 hafta sonra çıktı bu sonuç. Bu normâl midir? Bilgisi olan herhangi biri cevaplarsa da sevinirim.
Merhaba. 8/10 dedikleri betonun basınç dayanımıdır. Yani betonun pres makinasında ezilip kırıldığı andaki değeridir. Yönetmeliğimize göre şuan minumum beton sınıfı C25 tir. Yani sizin binaya direkt çürüktür diyebiliriz. 1 hafta sonra çıkması hiçbir şeyi değiştirmez 1 günde beklese 1 senede beklese aynı sonuç çıkar. Binanız kentsel dönüşüme girmese bile imkanınız varsa can güvenliğiniz için taşınmanızı öneririm.
@serhataslan2018 Yanıtınız için teşekkür ederim. İnşallah uygun bir yer bulabilirsek çıkacağız. Ama maalesef ekonomik şartlar gereği riskleri bile göze alır olduk. Allah sonumuzu hayır etsin.
Merhaba. Maalesef yorum yanıtları bildirim olarak gelmediği için yorumunuzu hasbelkader şimdi görebildim. Normalde yapı denetimli işlerde numune ücreti yapı denetim bedeline dahildir. Ancak sizin işiniz yapı denetimsiz olduğu için yapı labaratuvarıyla anlaşıp numune ücretini siz ödemek durumundasınız.
Emeğine sağlık Şef. Oldukça yararlı ve faydalı bir içerik olmuş. Karot sonucunu yorumlamasını da gösterebilir misiniz
Faydalı olduysam ne mutlu bana. Karot sonucu yorumlamayıda uygun bir zamanda çekip yüklemeye çalışacağım. İyi çalışmalar.
Serhat bey merhaba ,video için teşekkürler ,karot sonuçlarini da yorumlamayı da gösterebilir misiniz, emeğinize sağlık.
Merhaba. İlginiz için ben teşekkür ederim. Karot sonucu okuma ile ilgili ilerleyen zamanda bir video çekmeyi düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Kolay Gelsin Emeklerinize Sağlık Kıymetli Bilgiler için Teşekkürler.Keşke Biraz daha sesli anlatım olsaydı. Yinede Çok güzel anlatım olmuş.teşekkürler
İlginiz için ben teşekkür ederim. Sesi farklı cihazlardanda kontrol ettiğimde bir problem gözükmüyor. Sizin telefon veya bilgisayarınızda sesle ilgili bir problem olabilir mi? Eğer yinede sesi düşükse sonraki videolarda sesi biraz daha yükseltirim. İyi çalışmalar dilerim.
Serhat Bey, karot raporu değerlendirmesi yaptırmak istiyoruz. Alınan raporu bizi açıklayabilecek biri
Merhaba. Karot sonucu okuma ve yorumlama ile ilgili ilerleyen zamanlarda bir video çekme durumum var. İyi çalışmalar dilerim.
çok teşekkürler degerli bilgi için.peki bu deneyi yapan labaratuarlara nasıl güvenicez? Numune degerlerini yüksek göstermek için su havuzlarında bekletiyorlarmış dogru mudur?
alınan numuneler yapı mal. laboratuvarlarında kür havuzlarında bekletilir. bu standart bir prosedür. ayrıca yeni inşaatlarda numunelere çip atılıyor ve çipli numuneler aselsan a ait makineler de kırılarak deney gerçekleştiriliyor. yani dene sonuçları oldukça güvenilir gelmektedir.
Recep Bey çok güzel açıklamış. Taze betona çip atıldığı için kırımı yapıldığı anda rapor sisteme otomatik düşüyor. Herhangi bir oynama yapmak mümkün değil. Su havuzlarına konmasınada biz kürleme diyoruz. Aslında inşaatta döktüğümüz betondada kürleme yapmamız gerekir. Halk ağzında beton sulama denir. Veya daha farklı yöntemlerde kullanılabilir.
çok başarılı tebrikler
Faydalı olduysa ne mutlu bana. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba hocam statik rapor okuma ve yorumlama ile ilgili bir video yapar mısınız? Değerler ne olmalı nelere dikkat edelim?
Notlarımın arasına aldım. Uygun bir zamanda ve ortamda çekip yüklemeye çalışacağım. İyi çalışmalar dilerim.
Video için teşekkür ederim. Çok bilgilendirici. Sormak istediğim bir sorum var. 2. Kriterde 1. mikserdeki 3 numune ortalaması bu örnek için 37-4. 33 değerinde olması gerekiyor. Ortalama 33 üstü ama 3 numuneden biri 33ten küçük olursa yinede karota gitmesi gerekir mi acaba.
Rica ederim. 2. kriterde direkt mikser ortalamasına bakılır. Orada ki tek deney sonucu ifadesinin karşılığı mikser ortalamasına işaret ediyor. İsmi tek deney olduğu için sanki her numuneye ayrı ayrı bakılacakmış gibi bir izlenim verse de öyle değildir. Standartlarda bu şekilde ifade ediliyor. Şuan standartlar ücretli olduğu için ulaşamadım ancak paylaşacağım linkte özet bir bilgi verilmiş. Orada da açıklıyor. İnceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
www.thbb.org/media/544979/ts-13515e-g%C3%B6re-numune-alma-plani-ve-uygunluk-kontrol%C3%BC-2022.pdf
ellerine sağlık 🙋
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Serhat bey,
Bu videoda %15 lik sapma durumu da izah edilmiş olsaydı bir bütünlük oluştururdu.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim. Ben bu yorumlamayı yaparken karota gitme/gitmeme durumu için 2 kritere göre değerlendirme yapıldığı sonucuna varmıştım. 2. kriterinde standart sapmanın matematiksel formülü olduğunu düşünüyorum. %15 lik sapma durumu dediğiniz şey standart sapma dışında bir şeyse, biraz açıklarsanız üzerine konuşabiliriz. Sizede kolay gelsin.
@serhataslan2018 Alıntı yaparak örneklemek istedim...
• ÖRNEK:
Toplam Beton miktarı : 12 m3 Beton Dayanım Sınıfı: C30/37
28 Günlük Basınç Dayanımları:
1. 41,5 Mpa
2. 36,0 Mpa
3. 29,0 Mpa.
Ort: 35,5 Mpa
En düşük ve en yüksek değer ortalamadan %15’den fazla saptığı için ya DENEY REDDEDİLİR ya da sapma gösteren numunenin kabul edilmemesini gerektirecek sebep varsa o numune değerlendirmeden çıkarılır kalan iki numune ile tekrar değerlendirilir.
Emeğinize sağlık şef 7 günlük numune sonuçlarını nasıl yorumlamamız lazım ?
Teşekkür ederim. Beton döküldükten sonra -yaklaşık olarak- 1. gün dayanımının %16 sına, 7. gün dayanımının %40 ına, 28. gün ise yakşalık % 99 una ulaşmış olur. Yani aynı mikserden alınmış bir numunenin 7 günlük basınç değerini 2.5 ile çarptığımızda bize yaklaşık olarak 28 günlük değerin sonucunu verir.
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Transmikserdeki 3 numuneden sadece 1 i düşük bu da o transmikserdeki ortalamayı düşüyor ve fck-4 kriterini sağlamıyor.
TST EK B1 e göre sonuçlarından biri %15 lik şaşma aralığında değilse o değeri eleyip diğer 2 numuneyi değerlendirmek gerekir mi
Dediğiniz ek i bilmiyorum. Ama 2 kriterden biri bile sağlanmıyorsa numune istediğimiz sonucu vermemiştir. 2. Kriterin mantığı zaten standart sapmanın belirli aralıkta kalmasını sağlamaktır. Sağlamıyorsa zaten sıkıntı vardır. Mantık olarak tüm numuneleri birlikte değerlendirmek doğru olanı diye düşünüyorum.
Bilgiler açıklayıcı olmuş, emeğinize sağlık Serhat bey.
Sormak istediğim;
Herhangi tek deney ifadesinde (Videoda 10.dk' dan sonra) aynı mikserden alınan numunelerin ortalama değeri diye belirttiniz. Aynı düşünüyorum.
1. kriterdeki "n adet deney sonucu ortalaması" kısmında da o deneylerin ortalaması düşünülmez mi (tabloya göre en sağdaki 3 değerin ortalaması)
Malumunuz üzere, Tabloya göre "28 günlük numune" değerlerinin ortalaması ile "28 Günlük Deney Sonuçları" nın ortalaması aynı değer olmuyor.
Merhaba. Öncelikle yoğunluk sebebiyle anca geri dönüş yapabildim kusura bakmayın. Eğer sorunuzu doğru anladıysam toplam 9 numunenin ortalamasıyla, partilerin ortalaması yani 3 değerin ortalaması birbirini tutmuyor demek istiyorsunuz. Aslında tutuyor. Virgülden sonra tek hane çalışıldığı için ufak farklılıklar ortaya çıkıyor. Her bir partinin ortalamasını hesap makinesi ile hesapladığınız zaman aşağı ve yukarı yuvarlamaları görecek ve ne demek istediğimi anlayacaksınız. Umarım sorunuzu veya yorumunuzu doğru anlamışımdır. İyi çalışmalar dilerim.
@@serhataslan2018 Serhat Bey,
Aslında aynı düşünüyoruz.
Bir numune raporunda Laboratuvar firması ve idare personelleriyle değerlendirdiğimizde iki farklı düşünce çıkınca paylaşma gereği hissettim.
Normalde 2 mikserden toplam 8 numune alınması gerekirken 1. mikserden 8, 2. mikserden ise 4 numune olmak üzere toplam 12 numune alınmıştır.
Buna göre;
İdare ve laboratuvar değerlendirmesi 12 numunenin 9' unun (3' ü 7. günde kırılmış) ortalamasına bakılmakta ve ortalama değer 30,80 MPa olarak "YETERSİZ" çıkmaktadır.
Oysa
1. Mikserden alınan 8 numunenin 6 deney sonucu (2' si 7. günde kırılmış): 29-27,90-30,90-31,20-29,40-31,10 --->Ortalama:29,90 MPa
2. Mikserden alınan 4 numunenin 3 deney sonucu (1' i 7. günde kırılmış): 31,-32,60-34 --->Ortalama:32,60 MPa
İki mikser Ortalaması: (29,90+32,60)/2= 31,25 MPa (YETERLİ)
olması gerekmez mi?
...
Bu durumda virgülden sonraki sayıların yuvarlama durumundan kaynaklı değil, mikser numune sayısının farklı olması ortalamayı değiştirmekte ve sonucu değiştirmektedir.
Şef müstakil minik 50x2 m2 inşaatımıza 7 günlük numune sonuçları iyi bir beton firması ile çalışmamıza rağmen zayıf geldi, 28 gün sonuçları bekleniyor. Bu arada müteaahhitliğini amatörce kendimiz yaptığımız için ekipleri verimli kullanmak adına 3 hafta zaman kaybını göze almadan ( ustaların başka işlere dağılmaması için ) işlemler devam etmeli mi, yoksa 28 gün beklenmeli mi?
@@bubekt Ben 28 günlük sonucu bekleyip hareket etmenizi tavsiye ederim. Sonuçları etkileyen birçok faktör var. Az etkilende var çok etkileyende var. Örneğin deneyi yapan makinanın kalibrasyonu bozuksa çok farklı sonuçlar çıkabilir. Zaten 7 günlük sonuca göre herhangi resmi bir işlem yapılamaz. İyi çalışmalar.
Çok güzel açıklamış
Teşekkür ederim.
Şefim size bir sorum olacak .Yeni yapılan bir binada inşaa sırasında beton numuneleri kötü çıkıyor ve artık nasıl bir kafada ise beton firması karot numunesi aldırıp müteahhit firmadan karot ücreti adı altında ciddi paralar tahsil ediyor.Ve bunu sürekli yapıyor.Bu yasal mıdır bir yaptırımı var mıdır .Betonu atan nasıl olurda karot ücreti isteyebilir.İlgili yönetmelikte doğru bilgileri biliyorsanız aydınlatır mısınız?Bina yapı denetimli bu arada..
Öncelikle yönetmeliklerdeki yerini bilmiyorum. Ama bu durumdan bende haberdarım. Kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu durum biraz şeye benziyor. Ben gidip sıfır araç alıyorum. Bir süre sonra yolda kalıyorum. Aracı aldığım firma gelip diyorki benim aracımda sıkıntı varmış ama masrafları sen karşılayacaksın. Böyle bir durum olabilir mi olamaz. O zaman beton firmasıda gelip bunu diyemez. Ben sonuç olarak paramla hizmet alıyorum. Benim başıma gelse ben hiçbir ücret vermem. Diretirlerse çevre şehircilik bakanlığına şikayette bulunurum.
@@serhataslan2018 Bugün şikayette bulunduk sonuç ne olacak bekliyoruz bakalım
Umarım problem çözülmekten öte beton santraline ağır yaptırımlar uygulanır. Maalesef inşaat sektöründeki en rahat grup beton santralleri.. birçoğuna hiçbir yaptırım uygulanmıyor.
@@serhataslan2018 şefim sırf bu santrallerin fahiş zamlarından son inşaatı da bitirip biz de çekileceğiz artık..Bilerek mi yapılıyor şüphem yok değil.
Hocam 1. Kriterde diyelim tam 38 geldi, +1 dediği halde, o zaman uyuyor mu kritere ??
Uyar. Çünkü denklemde 38 e eşit veya büyük olacak demektedir.
Merhabalar, 1. ve 2. kriterde geçen bu ifadeyi TS500 "3.4 - BETONDA NİTELİK DENETİMİ VE KABUL KOŞULLARI" maddesinde incelediğimde fck + 1 ve fck - 3 olarak geçmekte. Tam anlayamadım burada neden -4 alınmış?
Merhaba. Tam olarak sebebini bilmemekle beraber numjne boyutlarından kaynaklı düzeltmeler olabileceğini düşünüyorum. Ama dediğim gibi tam sebebini bilmiyorum.
eni genişliği yüksekliği sırasıyla 15x15x15 kalıptaki bir numune 1000 kN yükte kırılıyorsa aynı numune 15x15x5 lik kalıpta kaç kN yükte kırılır? Bunun bi formülü var mı?
Model teorisi kullanabilirsiniz sanırım.
@@pasajoe baktım da anlamadım. belli kural yok modele göre kural var gibisinden şeyler yazıyor. tam olarak ne yazarsam istediğim şeyi bulabilirim
@@ahmet9719 pi teoremi ile formülize edebilirsiniz. Önce boyut analizi yapmakla başlayabilirsiniz
Merhaba. Formülü var mı bilmiyorum ama dediğiniz konu narinlik ile alakalı olabilir diye düşünüyorum. www.betonvecimento.com/beton-2/beton-basinc-dayanimini-etkileyen-dis-etkenler linki inceleyebilirsiniz. Umarım faydalı olur.
Merhabalar hocam. Bizim apartmandan karot aldırdılar. Biz kiracı olduğumuz için ben sonucu göremedim. Fakat 8/10 değerinde çıkmış diyorlar. Bu ne anlama geliyor? Bir de karot alındıktan 1 hafta sonra çıktı bu sonuç. Bu normâl midir? Bilgisi olan herhangi biri cevaplarsa da sevinirim.
Merhaba. 8/10 dedikleri betonun basınç dayanımıdır. Yani betonun pres makinasında ezilip kırıldığı andaki değeridir. Yönetmeliğimize göre şuan minumum beton sınıfı C25 tir. Yani sizin binaya direkt çürüktür diyebiliriz. 1 hafta sonra çıkması hiçbir şeyi değiştirmez 1 günde beklese 1 senede beklese aynı sonuç çıkar. Binanız kentsel dönüşüme girmese bile imkanınız varsa can güvenliğiniz için taşınmanızı öneririm.
@serhataslan2018 Yanıtınız için teşekkür ederim. İnşallah uygun bir yer bulabilirsek çıkacağız. Ama maalesef ekonomik şartlar gereği riskleri bile göze alır olduk. Allah sonumuzu hayır etsin.
Rica ederim. Kolaylıklar.
3. mikserdeki eleman su katmış beyona xD
reis beton dökülürken alınan beton numunesine firma her beton dökümü başı 2500 tl alıyor bu neyin nesi?
Beton santrali mi alıyor yapı denetim mi?
@@serhataslan2018 bilmiyorum numune firmasıymış para normal mi ya da normalde böle bişe var mı?
@@serhataslan2018 benim inşaatta yaoı denetim yok bu arada
Merhaba. Maalesef yorum yanıtları bildirim olarak gelmediği için yorumunuzu hasbelkader şimdi görebildim. Normalde yapı denetimli işlerde numune ücreti yapı denetim bedeline dahildir. Ancak sizin işiniz yapı denetimsiz olduğu için yapı labaratuvarıyla anlaşıp numune ücretini siz ödemek durumundasınız.