Tunceli Pülümür İlçe Merkezi Gezisi - Dr. Murat

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024
  • Herkese kendi memleketi çok güzel gelir ya, bana da kendi memleketim dünyadaki en güzel yer gibi gelir. Umarım Pülümür ilçe merkezi ve çevresini tanıtmaya çalıştığım bu videoyu izlediğinizde bana hak verirsiniz.
    Pülümür'ün tarihi ile ilgili çok ayrıntılı bilgiler bulunmasa da genel bölge tarihi ile beraber değerlendirilebilir. Bölgede prehistorik dönemlerde yaşam ile ilgili henüz bir kanıt bulunamamış olsa da Hurriler ile beraber bölge sürekli bir yerleşim alanı olmuştur. Hurriler ve Hayasa - Azzi egemenliğinde olan bölge, Hititler ve akabinde MÖ 12. yüzyılda Urartuların hakimiyetine girmiştir. MÖ 7. yüzyılda Medler ve akabinde Ahameniş İmparatorluğu hakimiyetine giren bölge, Büyük İskender'in Ahamenişleri ortadan kaldırmasıyla Hellenistik etki altına girmiştir.
    MS 5. yüzyılda Bizanslılar ve Sasaniler arasında paylaşılan bölge, çok sık el değiştirmiştir. Bölge, 639 yılında Arap’ların hakimiyetine girinceye kadar Bizans İmparatorluğu hâkimiyetinde kalmıştır. Arap akınlarından sonra bölge yeniden Bizans topraklarına katılmıştır.
    Selçuklular'ın 1071’de Anadolu’ya girmesinin ardından Süleyman Şah kumandasında Anadolu fethine katılan Mengücek Ahmet Gazi, Erzincan merkez olmak üzere Pülümür’ü içine alan Tunceli’nin kuzey bölgelerinde Mengüçlü Beyliği'ni kurmuştur.
    Anadolu Selçukluları’nın 1243 yılında Moğollar’a yenilerek 1318 yılında ortadan kalkmasının ardından Anadolu’da İlhanlılar'a bağlı birçok beylik kurulmuştur. Kısa süreli Karakoyunlu hakimiyetinin akabinde 13. yüzyılda Doğu Anadolu’ya göçen Akkoyunlular, Tur Ali Bey ile birlik oluşturarak Diyarbakır merkez olmak üzere Erzincan’a kadar uzanan tüm Tunceli yöresini içine alan geniş bir alanda hâkimiyet kurmuştur. Bu Türkmen devleti, kültürel yaşamlarından miras kalan koyun figürünü sembol yapmış olup, günümüzde Tunceli’nin pek çok yöresinde olduğu gibi Pülümür'de de mezar başlarında figürler görülebilmektedir.
    1473 tarihinden itivaren Osmanlı etkisine giren Pülümür yerleşiminden ilk olarak 1518 tarihli bir tahrir defterinde bahsedilmektetir. Bu tarihte yerleşim "Plümuri" adıyla Kızuçan nahiyesinin bir köyü olarak görülmektedir. 1569 yılında köyde sadece Müslümanlardan oluşan 15 hane bulunurken, 1642 yılında köydeki sadece Müslümanlardan oluşan hane sayısı 45'e yükselmiştir. Geçmiş yıllarda Kızuçan nahiyesinin merkezi Ribat yerleşimiyken, cuma namazı kılınan camisinin olması ve nüfusunun fazlalığı nedeniyle 1642 yılında nahiye merkezi konumuna gelmiştir.
    Merkez köy olması nedeniyle Kızuçan adı yerine Pülümür adıyla anılan kazada, 1872 yılı Erzurum Vilayeti Salnâmesi’ne göre 113 köy bulunurken, kazanın genelinde de toplam 6064 kişi yaşamaktadır. 1880-1886 yılları arasında Dersim sancağına bağlı olsa da sonrasında yeniden Erzincan sancağına bağlanmıştır. 1914 yılında Pülümür kazasında nüfus 12266'ya yükselmiştir.
    Ruslar 1916 yılında Pülümür şehir merkezini ele geçirmiş ancak bölge aşiretlerinin yoğun direnişi ile buradan ileri gitmeleri önlenmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Erzincan'a bağlı olan ilçe, 1935 yılında yeni kurulan Tunceli iline bağlanmıştır
    Pülümür, eski başbakanlardan ve aynı zamanda dedesi de Pülümürlü olan şair ve gazeteci Bülent Ecevit'in Pülümürün Yaşsız Kadını adlı bir şiirine de konu edinilmiştir. ayrıca 20. yüzyılın en ünlü edebiyatçı ve şairlerinden Cemal Süreya'da Pülümür doğumludur.
    İlçe merkezinin hemen 3 km kadar güneyinde ilçenin yegane iki tarihi yapısı bulunmaktadır. Bunlardan Gelin Odaları, Urartular tarafından yapıldığı sanılan oyma kayalardır. İçinde bir kral tahtı ve tutsakların cezalandırıldığı zindanın olduğu ve kaya içinde kaya oyularak çok derinlere oyma taş merdivenlerle inilerek oradan Hanım Köprüsünün bulunduğu noktada çaya ulaşıldığı, su alındığı söylenen gizli bir geçit vardır.
    Hatun Köprüsü iki ayağı arasındaki mesafesi yaklaşık olarak 8 m. olan, 12,60 m. uzunluğa, 2,50 m. genişliğe ve 5,50 m. yüksekliğe sahip olan ve yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen, ancak Selçuklu döneminden kalma olduğu sanılan bu kemer köprü, yılların yıpratıcı etkisi ile tahribata uğramıştır. Yakın zamanda yapılan restorasyon ise köprünün tarihi görünümünün tamamen ortadan kalkmasına yol açmıştır.
    · Abone Ol: is.gd/TasKaya
    - Tüm Oynatma Listeleri: is.gd/TasKayaV...
    - Tr UNESCO Dünya Mirası Listesi: is.gd/UNESCOTa...
    - Tr UNESCO Dünya Mirası Adayları Listesi: is.gd/UNESCOAd...
    - Tr Antik Kentler Listesi: is.gd/AntikKen...
    - Tr Müzeler Listesi: is.gd/MuzeTasKaya
    - Ankara Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/AnkaraTa...
    - Antalya Gezi Videoları Listesi: is.gd/AntalyaT...
    - Erzincan Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/Erzincan...
    - İstanbul Gezi Videoları Listesi: is.gd/Istanbul...
    - İzmir Gezi Videoları Listesi: is.gd/IzmirTas...
    - Muğla Gezi Videoları Listesi: is.gd/MuglaTas...
    - Tunceli Gezi Videoları Oynatma Listesi: is.gd/TunceliT...

ความคิดเห็น • 56