„În esență...” | Cum se construiește „Turnul Eiffel electric” al R. Moldova

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • Construcția liniei electrice de 400 kV Vulcănești-Chișinău, comparată ca anvergură cu Turnul Eiffel din Paris, a ajuns la un nivel de realizare de 28%. Până la finele acestei luni urmează să fie instalați primii zece piloni de înaltă tensiune, spune la Europa Liberă Ruslan Surugiu, directorul UCIPE.
    Proiectul este implementat de compania indiană KEC International Ltd., care, acum doi ani, a semnat contractul de realizare a lucrărilor. Îndeplinirea acestora este monitorizată de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), o structură din subordinea Ministerului moldovean al Energiei.
    Lucrările pentru construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău au început în primăvara acestui an, după câteva amânări.
    Invitat în podcastul Europei Libere „În esență...”, Ruslan Surugiu, susține că deja au fost construite în jur de 28% din fundațiile pentru pilonii din înaltă tensiune, în mare parte în autonomia găgăuză. 95% din fundații au fost făcute de companii moldovene. Lucrările pe proiect avansează acum în raioanele Taraclia și Cahul, urmând Cimișlia și Leova. Ruslan Surugiu spune că primii zece piloni de înaltă tensiune vor fi asamblați și instalați până la sfârșitul acestei luni. Un pilon de înaltă tensiune are o înălțime de 40-45 de metri, reprezentând o construcție din metal special, rezistent la intemperii.
    Volumul de lucrări și cantitatea de metal folosit pentru linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău sunt comparabile cu cele pentru proiectul construcției Turnului Eiffel, susține invitatul podcastului.
    „Proiectul Vulcănești-Chișinău este ca un spărgător de gheață în ceea ce privește viitoarele proiecte de anvergură [în sectorul energetic]”, spune Ruslan Surugiu.
    În medie, între 20 și 40 de persoane lucrează zilnic pe șantier, iar toate materialele necesare pentru proiect au fost testate și importate, inclusiv din India, China și Italia.
    Directorul UCIPE mai spune că partea moldoveană este mulțumită de viteza cu care se fac lucrările, astfel ca linia să fie dată în folosință către 31 decembrie 2025. „Noi, deocamdată, nu vedem riscuri mari” [pentru tergiversare], adaugă Ruslan Surugiu.
    Alte chestiuni discutate în podcast
    🔸Ce portofoliu de proiecte energetice are în gestiune UCIPE și care e valoarea lor?
    🔸Cum s-a schimbat paradigma și politicile din sectorul energetic în R. Moldova după criza energetică din 2022 și invazia Rusiei în Ucraina?
    🔸Când ar putea începe construcția altor două linii de interconectare electrică de înaltă tensiune cu România - Bălți-Suceava [135 km] și Strășeni-Gutinaș [190 km]?
    🔸Ce s-a reușit pe domeniul de eficiență energetică?
    🔸La ce etapă e proiectul de 75,5 mil. de euro privind reabilitarea energetică a nouă spitale din Chișinău și a unuia din Bălți?
    🔸Ce formule de finanțare funcționează pe segmentul de proiecte de eficiență energetice? Care sunt principalii finanțatori, cât oferă statul, ce cote reprezintă împrumuturile și granturile?
    Podcastul poate fi ascultat pe site-ul nostru ( bit.ly/3LjJGXZ , dar și pe următoarele platforme:
    👉 Apple Podcasts: bit.ly/3WLH0WQ
    👉 Spotify: open.spotify.com/
    👉 TH-cam: bit.ly/3GqnJVF
    ***
    ✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
    Facebook - / europalibera.org
    Telegram - t.me/europalib...
    Instagram - / europalibera
    Odnoklassniki - ok.ru/group/52...
    🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europa...
    📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
    1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
    2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
    3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
    4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

ความคิดเห็น • 1