19. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΓΟΡΓΟΝΩΝ. Παραδοσιακό παραμύθι ΑΘΗΝΑΣ.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.ย. 2024
  • Αν θέλετε και παραμύθι από τους παππούδες των παππούδων μας, από τους αρχαίους Έλληνες, ακούστε τον παραμυθά Αιλιανό, που γεννήθηκε το μακρινό 175 μετά Χριστόν: • 18. Αρχαία Ελληνικά. Α... .
    Σκεπτικό των παραμυθών:
    Τη δεκαετία του 90, όταν ο γιος μου ήταν περίπου 10 χρονών, ούτε αυτός ούτε οι φίλοι του πήγαιναν για ύπνο πριν τις 11 το βράδυ, αλλά πολλές φορές και αργότερα.
    Τότε ανακάλυψα τα παραδοσιακά παραμύθια από τη συλλογή «Φιδόδεντρο» και «Φεγγαράς», του Κώστα Καφαντάρη, εκδόσεις Οδυσσέας.
    Και άρχισα να του διαβάζω ένα κάθε βράδυ, με αργό και χαλαρωτικό ρυθμό, παρεμβάλλοντας σταδιακά αρκετά χασμουρητά
    Και ώ του θαύματος! Ο γιος μου κοιμόταν στη μέση του παραμυθιού, γύρω στις 9:30 το βράδυ.
    Επειδή για το ίδιο θέμα πολλοί γονείς παραπονιόντουσαν αργότερα, τη δεκαετία του 2000, άρχισα να διαβάζω στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Σέρρες» ένα παραμύθι κάθε βράδυ, στις 9:30, από Κυριακή μέχρι Πέμπτη.
    Μέσα στο στούντιο ερχόντουσαν και τα παιδιά του ιδιοκτήτη του σταθμού, Νίκου Μποζάνη, τρία κοριτσάκια από τεσσάρων μέχρι εννέα χρονών. Διάβαζα, λοιπόν, έτσι, ώστε να τις κάνω να κοιμηθούν στη διάρκεια του παραμυθιού. Και ξυπνούσα μία από αυτές με τη σειρά, για να πουν μαζί μου το: «μια κοπάνα πίτερα». Ούτε τι είναι η κοπάνα, ούτε τι τα πίτερα ήξεραν, Αλλά σίγουρα το απολάμβαναν!
    Στις μέρες που ακολούθησαν πάρα πολλοί γνωστοί και άγνωστοι μου εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους, γιατί επιτέλους τα παιδιά τους έπεφταν νωρίς για ύπνο και ξυπνούσαν το πρωί χαρούμενα και ευτυχισμένα.
    Τα συγκεκριμένα παραμύθια τα διηγόντουσαν γιαγιάδες και παππούδες από Άνω Σύρα, Αξό Καππαδοκίας Μικράς Ασίας, Αστυπάλαια, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Θήρα, Κάρπαθο, Κόλντερε Μικράς Ασίας, Κορύωρα Πόντου, Κρήτη, Μαΐστρο Θράκης, Μακεδονία, Μάκρη Λυκίας Μικράς Ασίας, Μικρά Ασία, Μόλυβο Λέσβου, Νίσυρο, Παμψημιτό Θράκης, Πάτμο, Ρούμελη, Σάμο, Σκύρο, Τήνο και ο χρόνος καταγραφής τους είναι από το 1823 μέχρι το 1983.
    Εμείς τα προσφέρουμε στα παιδιά σας για «Όνειρα γλυκά!».
    Όμως, καθώς οι μεγάλοι δεν είμαστε παρά μεγάλα παιδιά, πολλοί ενήλικες φίλοι αντικαθιστούν τα χάπια χαλάρωσης και ύπνου με ένα παραδοσιακό παραμύθι!
    Εσείς, ταυτόχρονα, μπορείτε να παρατηρήσετε πόσο αργά μέσα στις γενιές αλλάζει η γλώσσα που αγαπιέται με πάθος από όσους τη μιλούν, εν προκειμένω η Ελληνική.

ความคิดเห็น •