kesinlikle hocam bireysel olarak ben de gelişmeleri takip ediyorum üstüne oğuz hocayı da dinledikten sonra ülke gündemine bakınca saçımı başımı yolasım geliyor
bir şeyler üretmek sizin evrende var olduğunuzun şahitidir. Ürettiğiniz yaşarsınız. ürettiğinizle bir anlam üretirsiniz. Başkasının şahit olduğunu her an aslında kendi evreninizi de yaratmış olursunuz.
Hocam ben de Robotik Yüksek Lisans öğrencisi olarak insansı robotların formuna dair bir iki soru işaretine sahibim. Videolardaki gösterimlerin hiçbirinde belden aşağısı eklem değil de tekerlek olsa yapılamayacak bir görev göstermiyorlar. Çalışma ortamında merdiven vs. varsa tekerlekli robotlar için yeni bir düzenleme gerekiyor. Asansör veya baştan bir bölüm planlaması gibi. İnsansı robotların asıl faydası insan çalışanlar için dizayn edilmiş bir üretim ortamında, herhangi bir modifikasyon yapmadan çalışmaya başlamaları gibi geliyor. Dünya üzerinde sanırım bu şekilde çok fazla ev/fabrika var ki büyük firmalar hala bu işin peşinde. Yani aslında insanlar bu işi (kutudan parça alıp diğer kutuya koymak) yapmak için tasarlanmadı ancak iş ortamı insan bedeni için optimize edildi. Bu noktada zaman içinde %100 otomasyona yaklaştıkça, insansı robotların azalıp tekerlek üzerinde ilerleyen robot kollar görmemiz bence olası. Bir noktaya daha değinmek istiyorum. İnsansı robotların asıl kullanım amacının açık doğa görevleri (tarım / arama-kurtarma / askeriye) olduğunu düşünüyorum. Zaten size de Mars konusu ve askerlikten bahsettiniz. Tarım da bence en iyi alanlardan birisi. İnsan evrimini düşününce mevcut formumuza gelme sebeplerimizden biri de doğadaki zorluklara direnç ve kazanılmış avantajlar. İnsandan başka süreli bi-pedal memeli yok mesela. Beynimizi korumak, daha az enerji harcamak ve sensörlerimizi yukarı konumlandırmak için zamanla bu hali almışız ancak bu süreçte de denge yeteneğimizden biraz feragat etmişiz. Günün sonunda geldiğimiz hal dış ortamda (orman, çöl, bozkır) içerisinde gürbüz bir tasarım. Boston Dynamics'in dizel bir robot katırı vardı mesela, onu orduya sattıklarını düşünüyorum. Endüstriyel alana hümanoidlerini rakipler oluşana kadar bilerek sokmamış olabilirler, asıl niyetleri askeri amaçlarla kullanım olabilir ki DARPA bir işin içindeyse orada ordunun gördüğü bir fayda vardır. EK: Deep Robotics - LYNX ürününde açık arazide çok başarılı bir gösterim yaptı. Bildiğimiz eklemli robot köpek ancak son eklemde tekerlek kullanmışlar. İstediğinde tekerleklerinin fren ile sıkarak ayak gibi kullanıyor, istediğinde ise direkt tekerleklerini döndürerek gidiyor. Arka bacakları üzerinde kalkarak insansıya benzer bir hal de alabiliyor. Böyle çapraz kullanımlar da başarılı ürünlerinin formülü olabilir.
Hocam, bize balık vermeyin, balık tutmayı öğretin. Panik oluyoruz ama bu panikle bir yere varamıyoruz. Eğer bize biraz yol gösterilse, 'şunu yap, bunu yap' gibi yönlendirmeler verilse, kendi potansiyelimizi daha iyi değerlendirebilir ve diğer ülkelerdeki yaşıtlarımıza kıyasla daha fazla ilerleme kaydedebiliriz. Yönlendirme olmadan bireysel çabalarla bir şey başarmak oldukça zor. Bu nedenle, bir müfredat ya da yol haritası olsaydı veya kendimiz için bu tür bir rehber oluşturabilseydik, boşa çaba harcamaktan ya da yanlış yönlere sapmaktan kaçınabilirdik.
öğretmenim, ağzınıza sağlık. kaçırdığım ama tekrarından her saniyesini pür dikkat izlediğim, bir yayın olmuş. başlangıçtaki sony ve asimo haberleri beni lise yıllarıma götürdü. sony'nin bahsi geçen verimlilik işlemcisinin adı cell'di sanırım. diğer yayınlarda görüşmek üzere.
Hocam selamlar. Türk sanayisi siparişe dayalı butik üretim yaptığı için neredeyse her parti siparişte konfigürasyon değiştiği için dolayısıyla "seri üretim hatları" çok az fabrikaya has olduğu için, endüstriyel insansı robotlardan faydalanmamız zor olacaktır. Gösterdiğiniz fabrikalar zaten seri üretim hatlarına sahip, lineer ve endüstriyel robotlar üretimin büyük kısmını yapıyor. Robotların yapamadığı işleri insanlar yapıyor. O fabrikalar özelinde insansı robotların fabrikada çalışması çok daha kolay olacaktır.
16:45 burada robot döner fixture otomotiv parçalarını koyuyor. Sonra kapılar kapanıp fixturü terse dönünce içeride kaynak robotları parçaları birleştiriyor.
Teşekkürler. yapay zeka ile birlikte eczane eczacılarına gerek kalmaz muhtemelen..Enstruman çalmaya ve oyunculuğa yeteneğim var..Bu konularda ilerlemek istiyorum , sahne üstü performansı üzerine olan meslekler değer kazanır veya en azından ölmez diye düşünüyorum..Siz katılır mısınız hocam??
Desteğiniz için teşekkürler. Ben sahneye çıkmak ya da müzik işlerine eğilmek yerine Suno yapay zeka aracı ile kendi şarkılarımı yapmayı seviyorum. Ölmez diye iddialı konuşmamak gerek :)
@oguz_ergin ben performans kısmından bahsettim hocam :)) Yoksa tabi ki müzik yapar yapmadığı şey yok da, kimse insanın yerini alamaz performans kısmında diye düşünüyorum..Canlı müziğe gidip robot da izlenir ama, çok az kısmını kapsar gibi geliyor bana..Tiyatroda robot yerine insan oyuncu izlemek daha cazip olur bence. @oguz_ergin
Hocam bin yıldır TH-cam izlerim sifir tv neredeyse ve ilk defa usenmeden size super teşekkür attim. Cok bir rakam olmasa da.. Olanı derleyip toparlayıp önümüze koydugunuz icin teşekkür ederim. Artik devamlı takipciniz olacağım. Var olun . Bu arada LinkedIn den takip gonderdim bilahare size yazacağım.
48:00 Gördüğüm kadarıyla bu robot topluluğunun odak noktası daha çok "üretim" ve "hizmet" sektörü odaklı ilerliyor. İnsanlar ne yapacak, basit. "Ticaret" yapacak, al-sat yapacak, en gözükeni şimdilik bu gibi duruyor.
Bilim kurgu filmlerinde robotları insan gibi kendi başına karar alabiliyordu. Ama şimdi robot ve yazılımların kendi bilinci yok. Yapay zeka ne istersen onu yapıyor görev bitince duruyor. Bu tamda asker robotlara çok uygun. Şu anda hiçbir şekilde bilinçleri olmaması herkesin işine geliyor
Belki ben yanlış anlamış olabilir ama hoca bu işler bitti okulmuş üniversiteymiş çok takmayın artık insana zekaya pek ihtiyaç yok diyecekte diyemiyor gibi hissettim.
Oğuz hocam selam, sizden bir ricam var. Google quantum Willow üzerine bir yayın yapmanızı bekliyorum. Biraz fizik üzerine bir konu ama bence bunu en iyi yorumlayacak kişi sizsiniz vasat için. Kullanım alanları, gelecek, riskler vb uzun olmasa da müsait bir anınız olduğunda çalışma şekli üzerinden ikili sistemleri baz alarak bir anlatımda yaparsanız çok sevineceğim. İçerik oluşturan profesörler iyi referans oluyor pazardaki sermaye sahiplerini gelecek ve veri bilimleri - AI üzerine ürünler için ikna etmemde.
Ama dünya insanlar için tasarlandı ve her şeyi insana göre yapıldı. Sürekli yeni makineler ve robotlar icat etmektense olan her şeyi kullanabilecek bir şey yapmak daha mantıklı.
th-cam.com/video/jQ04JNcAGEM/w-d-xo.html hocam bu konuda bir video yapar mısınız? Daha önce hiç böyle bir şey duymadım görmedim. Tek kelime ile gelecek bunun eseri olabilir. Ayrıntısı nasıl olabileceği hakında uçuk bile olsa yorumlarını bekliyorum.
Teşekkürler. yapay zeka ile birlikte eczane eczacılarına gerek kalmaz muhtemelen..Enstruman çalmaya ve oyunculuğa yeteneğim var..Bu konularda ilerlemek istiyorum , sahne üstü performansı üzerine olan meslekler değer kazanır veya en azından ölmez diye düşünüyorum..Siz katılır mısınız hocam??
"İki günü aynı olan zarardadır" ülkedeki gündeme bak bide bu videonun konusuna bak ayrı iki dünya varmış gibi gerçekten
ülke bitti, aselsan roketsan tusaş ve havelsan'dan kaçan kaçana. felaket hızlandı beyin göçü. kimse kalmıyor artık.
kesinlikle hocam bireysel olarak ben de gelişmeleri takip ediyorum üstüne oğuz hocayı da dinledikten sonra ülke gündemine bakınca saçımı başımı yolasım geliyor
"Ben insanın hayatını boşa geçirmemesi, anlamlı işler yapması taraftarıyım." Kesinlikle hocam, %100 katılıyorum. Sesinize sağlık, farkındalık yaratıyorsunuz. Teşekkürler.
bir şeyler üretmek sizin evrende var olduğunuzun şahitidir. Ürettiğiniz yaşarsınız. ürettiğinizle bir anlam üretirsiniz. Başkasının şahit olduğunu her an aslında kendi evreninizi de yaratmış olursunuz.
Teşekkürler.
Çok güzel bir yayın. Ne kadar etkili olaylar var dünyada.
Hocam ben de Robotik Yüksek Lisans öğrencisi olarak insansı robotların formuna dair bir iki soru işaretine sahibim.
Videolardaki gösterimlerin hiçbirinde belden aşağısı eklem değil de tekerlek olsa yapılamayacak bir görev göstermiyorlar. Çalışma ortamında merdiven vs. varsa tekerlekli robotlar için yeni bir düzenleme gerekiyor. Asansör veya baştan bir bölüm planlaması gibi. İnsansı robotların asıl faydası insan çalışanlar için dizayn edilmiş bir üretim ortamında, herhangi bir modifikasyon yapmadan çalışmaya başlamaları gibi geliyor. Dünya üzerinde sanırım bu şekilde çok fazla ev/fabrika var ki büyük firmalar hala bu işin peşinde. Yani aslında insanlar bu işi (kutudan parça alıp diğer kutuya koymak) yapmak için tasarlanmadı ancak iş ortamı insan bedeni için optimize edildi. Bu noktada zaman içinde %100 otomasyona yaklaştıkça, insansı robotların azalıp tekerlek üzerinde ilerleyen robot kollar görmemiz bence olası.
Bir noktaya daha değinmek istiyorum. İnsansı robotların asıl kullanım amacının açık doğa görevleri (tarım / arama-kurtarma / askeriye) olduğunu düşünüyorum. Zaten size de Mars konusu ve askerlikten bahsettiniz. Tarım da bence en iyi alanlardan birisi. İnsan evrimini düşününce mevcut formumuza gelme sebeplerimizden biri de doğadaki zorluklara direnç ve kazanılmış avantajlar. İnsandan başka süreli bi-pedal memeli yok mesela. Beynimizi korumak, daha az enerji harcamak ve sensörlerimizi yukarı konumlandırmak için zamanla bu hali almışız ancak bu süreçte de denge yeteneğimizden biraz feragat etmişiz. Günün sonunda geldiğimiz hal dış ortamda (orman, çöl, bozkır) içerisinde gürbüz bir tasarım. Boston Dynamics'in dizel bir robot katırı vardı mesela, onu orduya sattıklarını düşünüyorum. Endüstriyel alana hümanoidlerini rakipler oluşana kadar bilerek sokmamış olabilirler, asıl niyetleri askeri amaçlarla kullanım olabilir ki DARPA bir işin içindeyse orada ordunun gördüğü bir fayda vardır.
EK: Deep Robotics - LYNX ürününde açık arazide çok başarılı bir gösterim yaptı. Bildiğimiz eklemli robot köpek ancak son eklemde tekerlek kullanmışlar. İstediğinde tekerleklerinin fren ile sıkarak ayak gibi kullanıyor, istediğinde ise direkt tekerleklerini döndürerek gidiyor. Arka bacakları üzerinde kalkarak insansıya benzer bir hal de alabiliyor. Böyle çapraz kullanımlar da başarılı ürünlerinin formülü olabilir.
"Matbayı kaçırdık bunu kaçırmayalım" mütiş bir cümle
Bunu çoktan kaçırdık.
Tecrübe paylaşımı için teşekkürler hocam. Müthiş bir video olmuş. Geleceğin nereye gideceği belli.
Teşekkürler saygıdeğer hocam
Hocam seviliyorsunuz BİLKENTten selamlar keske hem orda hem burda hoca olsanız 😆
Desteğiniz için teşekkürler. Bilkent'e selamlar.
Hocam, bize balık vermeyin, balık tutmayı öğretin. Panik oluyoruz ama bu panikle bir yere varamıyoruz. Eğer bize biraz yol gösterilse, 'şunu yap, bunu yap' gibi yönlendirmeler verilse, kendi potansiyelimizi daha iyi değerlendirebilir ve diğer ülkelerdeki yaşıtlarımıza kıyasla daha fazla ilerleme kaydedebiliriz. Yönlendirme olmadan bireysel çabalarla bir şey başarmak oldukça zor. Bu nedenle, bir müfredat ya da yol haritası olsaydı veya kendimiz için bu tür bir rehber oluşturabilseydik, boşa çaba harcamaktan ya da yanlış yönlere sapmaktan kaçınabilirdik.
Cok doğru bir tespit yapmışsınız, beni takip edin beklediğiniz yolları sonuna kadar açacağız 15-20 güne.
Teşekkürler hocam vakit ayırıp böyle nitelikli içerikler ürettiğiniz için
öğretmenim, ağzınıza sağlık. kaçırdığım ama tekrarından her saniyesini pür dikkat izlediğim, bir yayın olmuş. başlangıçtaki sony ve asimo haberleri beni lise yıllarıma götürdü. sony'nin bahsi geçen verimlilik işlemcisinin adı cell'di sanırım. diğer yayınlarda görüşmek üzere.
Hocam selamlar. Türk sanayisi siparişe dayalı butik üretim yaptığı için neredeyse her parti siparişte konfigürasyon değiştiği için dolayısıyla "seri üretim hatları" çok az fabrikaya has olduğu için, endüstriyel insansı robotlardan faydalanmamız zor olacaktır.
Gösterdiğiniz fabrikalar zaten seri üretim hatlarına sahip, lineer ve endüstriyel robotlar üretimin büyük kısmını yapıyor. Robotların yapamadığı işleri insanlar yapıyor. O fabrikalar özelinde insansı robotların fabrikada çalışması çok daha kolay olacaktır.
Teşekkürler hocam
16:45 burada robot döner fixture otomotiv parçalarını koyuyor. Sonra kapılar kapanıp fixturü terse dönünce içeride kaynak robotları parçaları birleştiriyor.
Hocam sinirbilim ve bilgisayar bilimlerinin kesiştiği noktalarla ilgili bir yayın yaparsanız güzel olabilir. Teşekkürler emeğiniz için
teşekkürler
Teşekkürler
Teşekkürler. yapay zeka ile birlikte eczane eczacılarına gerek kalmaz muhtemelen..Enstruman çalmaya ve oyunculuğa yeteneğim var..Bu konularda ilerlemek istiyorum , sahne üstü performansı üzerine olan meslekler değer kazanır veya en azından ölmez diye düşünüyorum..Siz katılır mısınız hocam??
Desteğiniz için teşekkürler. Ben sahneye çıkmak ya da müzik işlerine eğilmek yerine Suno yapay zeka aracı ile kendi şarkılarımı yapmayı seviyorum. Ölmez diye iddialı konuşmamak gerek :)
@oguz_ergin ben performans kısmından bahsettim hocam :)) Yoksa tabi ki müzik yapar yapmadığı şey yok da, kimse insanın yerini alamaz performans kısmında diye düşünüyorum..Canlı müziğe gidip robot da izlenir ama, çok az kısmını kapsar gibi geliyor bana..Tiyatroda robot yerine insan oyuncu izlemek daha cazip olur bence.
@oguz_ergin
@@oguz_ergin canlı performans kısmından bahsediyorum hocam :))
@@oguz_ergin sahne üstü performans açısından dedim hocam ben saygılar:))
hocam ev taşıma nakiye şirketleri için çok iyi olacak bu humanoidler, bel fıtığı olma sorunu da yok :)
Hocam bin yıldır TH-cam izlerim sifir tv neredeyse ve ilk defa usenmeden size super teşekkür attim.
Cok bir rakam olmasa da.. Olanı derleyip toparlayıp önümüze koydugunuz icin teşekkür ederim. Artik devamlı takipciniz olacağım. Var olun .
Bu arada LinkedIn den takip gonderdim bilahare size yazacağım.
Hocam emeğinize sağlık
İnsan gibi konuşma kısmı daha da hızlı çözülür hatta neredeyse tam olaram çözüldü bile 42:49
Akinsoft hakkında ne düşünüyorsunuz kendisi robot yapıyor ?
Şu anda Kontrol Teorisi ve mikrokontrolcü programlama, ROS gibi konuları öğrenmeye çalışan Aramızda bu konulara meraklı insanlar mutlaka vardır.
Hocam devin herkes için yayınlandı. İnceler misiniz.
Kasım güncesi ne zaman gelir hocam?
biz de namaz kılan ezan okuyan robot yapacağız.
Woof skin the colour of bark
hocam emeğine sağlık yine ufuk açıcı bir video olmuş teşekkürler
Gpt o1 pro videosu gelecek mi
48:00 Gördüğüm kadarıyla bu robot topluluğunun odak noktası daha çok "üretim" ve "hizmet" sektörü odaklı ilerliyor. İnsanlar ne yapacak, basit. "Ticaret" yapacak, al-sat yapacak, en gözükeni şimdilik bu gibi duruyor.
hocam, clone alpha'yı gördünüz mü
Hiçbir şey için endişelenmiyorum olması gereken olacak hem bizler için hem ülkeler için…
Bence Honda Robot üretiminde "Yeraltına" çekildi.
Zaman ayırıp bizi uyandırmaya çalıştığınız için teşekkürler hacam. Ama ortadoğu bataklığı çekiyor bizi.
Hocam sizin hayattaki amacınız nedir? Sınırsız paranız olsa o mesleği yapar mısınız?
Bilim kurgu filmlerinde robotları insan gibi kendi başına karar alabiliyordu. Ama şimdi robot ve yazılımların kendi bilinci yok. Yapay zeka ne istersen onu yapıyor görev bitince duruyor. Bu tamda asker robotlara çok uygun. Şu anda hiçbir şekilde bilinçleri olmaması herkesin işine geliyor
Azalan nifusun yerine geçecek guney core de başladı
teknoloji treni kaçtı, yapay zeka trenini kaçırdık, robot trenini de kaçırdık,
Belki ben yanlış anlamış olabilir ama hoca bu işler bitti okulmuş üniversiteymiş çok takmayın artık insana zekaya pek ihtiyaç yok diyecekte diyemiyor gibi hissettim.
Millet insanları makinelerle değiştiriyor ben de burada 2 docker konteynarını bağlarken port hatası almamaya çalışıyorum 3 gündür. Allam yardım et...
Devin genel kullanıma açıldı fiyatı 500 dolar
Oğuz hocam selam, sizden bir ricam var. Google quantum Willow üzerine bir yayın yapmanızı bekliyorum. Biraz fizik üzerine bir konu ama bence bunu en iyi yorumlayacak kişi sizsiniz vasat için. Kullanım alanları, gelecek, riskler vb uzun olmasa da müsait bir anınız olduğunda çalışma şekli üzerinden ikili sistemleri baz alarak bir anlatımda yaparsanız çok sevineceğim. İçerik oluşturan profesörler iyi referans oluyor pazardaki sermaye sahiplerini gelecek ve veri bilimleri - AI üzerine ürünler için ikna etmemde.
Tamam bakalım. Yapılacaklar listeme ekledim.
Robot üreten robot yapacaklar. seyret cümbüşü...
hocam biz de dalalım ya mesele neyse öğreniriz :D
ROBOT ÜRETİYORMUYUZ?
CEP TE. VE ARABA AKÜSÜ ÜRETİYORMUYUZ?
İŞLEMCİ ÜRETİYORMUYUZ ?
SAYIN HOCAM, SENİN PROJELERİN NELER?
elon idda ettiği gibi 20 k dolara satsın eve alırım yazları da memlekete götürür bahçe de calistiririm
Hocam bu arada insan şeklinde tasarlamak cidden mantıksız ve en kötü formlardan biri. Bunu oktay arslanla konuştuğumda o da söylemişti
Ama dünya insanlar için tasarlandı ve her şeyi insana göre yapıldı. Sürekli yeni makineler ve robotlar icat etmektense olan her şeyi kullanabilecek bir şey yapmak daha mantıklı.
@@TheMetalisImmortalcok guzel yorum
th-cam.com/video/jQ04JNcAGEM/w-d-xo.html
hocam bu konuda bir video yapar mısınız? Daha önce hiç böyle bir şey duymadım görmedim. Tek kelime ile gelecek bunun eseri olabilir. Ayrıntısı nasıl olabileceği hakında uçuk bile olsa yorumlarını bekliyorum.
:O
Hocam robot,yapay zekâ Suriye'den iyidir 😀
Teşekkürler. yapay zeka ile birlikte eczane eczacılarına gerek kalmaz muhtemelen..Enstruman çalmaya ve oyunculuğa yeteneğim var..Bu konularda ilerlemek istiyorum , sahne üstü performansı üzerine olan meslekler değer kazanır veya en azından ölmez diye düşünüyorum..Siz katılır mısınız hocam??
Teşekkürler.
Desteğiniz için sağ olun.
Teşekkürler.
Desteğiniz için sağ olun.
Teşekkürler.