Kur'an'da Miras paylaşımı sırasında yapılan matematiksel hata iddiası

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 312

  • @feyyazaki1740
    @feyyazaki1740 3 หลายเดือนก่อน

    Hocam ayeti sizin gibi kıvıranını görmedim :) Matematikçiyim ve bulduğunuz çözümü görünce resmen ağladım :)
    Şöyle ki,
    Eğer ayette eşinize sekisde birini verdikten SONRA KALANI için yukarıdaki ayeti uygulayın diye bir söylem olsaydı haklı olurdunuz.
    Oysa ayet açıkça bıraktığınızın 8 de biri, bıraktığınızın üçte ikisi bıraktığınızın 6 da biri diyor. Kalnın payı diye birşey göremiyorum hatam varsa izah ediniz.

  • @hanifdurus3746
    @hanifdurus3746 5 ปีที่แล้ว +3

    Hüseyin bey,
    Mirastan öncelikle eşlerin hakkının düşülmesi ile ilgili sebebi nüzul konusuna girmeniz hariç çok güzel ve isabetli bir video hazırlamışsınız. Sizi desteklemek adına ; Nisa 33 ayetinde anne baba ve akrabaların bıraktıklarından herkesin mirasçı kılındıği ibaresinden sonra eşlerin hakkını verin derken FE edatı üzerinden ayet şekilleniyor. Bizler bunu VE bağlacı gibi okuyor ve bu şekilde ayeti okuyoruz. Fakat bu ayet bişe bir öncelik sonralik bildiren FE ile geliyor. Yani ayet şöyle okunmali " ana baba ve akrabaların bıraktıklarından herkesi mirasçı kıldık, eslerinizin paylarını ÖNCELİKLİ olarak verin."
    çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Cengiz ölmez

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      eşlerden önce zaten vasiyet ve borçtan bahsediyor yani bir nebze öncelik sırasını belirtiyor gibi Allah en doğrusunu bilir yalnız ma ve mimma ifadesyle ilgili halis aydemir daha farklı algılamış bu ifadeler nedir?

    • @hanifdurus3746
      @hanifdurus3746 5 ปีที่แล้ว +1

      @@erac2641 merhaba ,
      Incelediğim kadarıyla, Halis bey terekeyi tek bir bütün olarak görüyor. Şahsi kanaatim tereke (yani kalan ) pay sahibi payını aldıktan sonra değişkenlik gösterir. Her ne kadar adı tereke olarak kalıyorsa da, temsil ettiği miktar pay düştükçe de değişkenlik gösterir. Mimma ve Ma tereke ifadelerini tek bir tereke üzerinden düşünürsek halis hocanın hesabına bakmak gerekir ( tam incelemedim ama dediğim gibi "bakmak incelemek gerekir") ama tereke pay sahibi payını aldıktan sonra değişkenlik gösterir kabulü yapılırsa diğer hesaplama yapılması gerekir. Ben Kur'an'a uygunluk bakımından ikincinin daha yakın olduğu kanaatindeyim. Ve bunda da öncelik sırasında eş payının verilmesi şartı uygulanmalıdır

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      Anladım efendim benim Arapça bilgim yalnız ifadeleri incelemek üzerine yalnız farkettigim mimma ifadesi belirtili tamama gibi illa bir cümleyi tanımlıyor

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      @@erac2641 th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama Kuran'ın değil alimlerin hesaplama hatasıdır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları bildirilmiş ise de bildirilen bu paylar ile ilgili her iki ayette; bir evlat anlamındaki “veledun” kelimesi kullanılarak miras bırakan erkeğin mirasçı payları “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır.
      Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir.
      Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin; annesi için 1/6, babasi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde “bir evlat olması şartına” bağlı olarak bildirilmiş mirasçı payları ile miras bırakan erkeğin üç kız evladı için nisa 11. ayetinde 2/3 olarak bildirilmiş mirasçı payı birlikte toplanamaz
      Örneğin 6 galon benzin ile 6 litre benzinin toplanması mümkün değildir, toplanması için 6 galon ya litreye veya 6 litre galona çevrilmesi gerekir. Onun için bir evlat olma şartına bağlı mirasçı payları ile üç evlada ait mirasçı paylarının da birlikte toplanması matematiksel açıdan imkansızdır.
      Bir evlat şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      A- Miras bırakan kişinin veleduna (bir evlada) sahip olarak bıraktığı miras payı = (1/1)
      B- Bir kızı olduğu için veledunun (bir evladının) miras payı = 1/2,
      C-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin annesinin miras payı = (1/6),
      D-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin babasının miras payı = (1/6),
      E-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin karılarının miras payı = (1/8),
      F-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin kalan miras payı = (1/24),
      Şeklinde olup Mirasçı Denklemi A=B+C+D+E+F şeklinde olur.
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşlere

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında; yukarıda kardeş dışında tüm mirasçılar payını aldığı için bilinmeyen 1/24 lük mirasçı payının kardeşlere ait olduğu sonucu çıkmaktadır.
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası; (1/1) = Bir Kız evladın payı 1/2 + bir evlat şartına bağlı (karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşler 1/24) diğer mirasçı payları şeklindedir.
      BURAYA KADAR MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN "BİR EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPTIK, ŞİMDİ İSE "ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

      ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI OLARAK
      BIRAKILAN ERKEĞİN MİRASI (1/1) = Üç kız evladın miras payı 2/3 + üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3
      Şeklinde olur.
      Burada "üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarının 1/3" olduğunu biliyoruz ancak üç evlat şartına bağlı 1/3 lük mirasçı payının kimlere ve hangi oranda pay alması gerektiği ayetlerde bildirmediği için bu payları bizim tespit etmemiz gerekmektedir.
      Üç evlat şartına bağlı ERKEĞİN bıraktığı miras (1/1) = Üç Kızı olma şartına bağlı ayette bildirilen 2/3 payı + Üç evlat şartına bağlı diğer (Babasının (X)payı + Annesinin payı(Y) + Karısının payı(Z) + Kardeş Payı(Q)) mirasçıların 1/3 lük payı
      şeklindedir.
      Biz de Nisa 11. ve Nisa 12. ayette Babası 1/6, Annesi 1/6 ve karısı (karıları) 1/8 olarak bildirilmiş olan mirasçı paylarının her birisi ayette "bir evlat olma şartına" tanımlı olarak bildirildiği için bu payları "üç evlat şartına bağlı paylar" gibi kabul etmek de imkansız olduğu yukarıda açıklandığı için bizim bir evlat şartına bağlı payları baz alarak üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarından oluşan1/3 lük miras payının kimlere ve hangi oranda olduğunun tespit edilebilmesi matematiksel olarak mümkündür.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde X= 1/9 luk pay olur.
      Bu da miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK babası için ayette 1/6 olarak bildirilmiş pay kullanılarak miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak babasının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/9 olarak tespit edilme işlemidir.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin annesinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Annesi 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Annesi (Y) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      Y*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde Y= 1/9 luk pay olur.
      Bu da ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin annesinin ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının 1/9 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      Bu da ayette BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK karısı için bildirilmiş olan 1/8 lik pay kullanılarak ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin karısının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/12 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      4- ÜÇ ÇOCUĞU olma şartına bağlı Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (Q) miras payı alır ;
      Q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. Q= 1/36
      Kardeş ile ilgili hiç hesap yapmadan kalan kalan 1/36 lık payı kardeş alır da diyebiliriz.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık link aşağıda verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm

    • @profezor2
      @profezor2 8 หลายเดือนก่อน

      Miras pay edilirken eşlere öncelik vermeye gerek olmadan gayet guzel ve tam olarak pay edilebiliyor. Ben basit bir sekilde hesapliyorum. Kuranda belirtilene uygun.
      Eşe öncelik vermek zorlama bir yorum. Cocuklariniz mi önce gelir yoksa eşiniz mi diye bir sorun veya anne babaniz mi önce gelir yoksa eşiniz mi? Esinizden boşanirsiniz ama çocuklarinizdan asla . Peki neden eş öncelikli olsun ki? Sırf siz hesap yapamadiniz diye buna gerek yok. Ben hesaplayabiliyorum. Herkeste hesaplar. Hem de kurana uygun

  • @muratkaraca4981
    @muratkaraca4981 2 ปีที่แล้ว +1

    Selamlar Prof. Dr. Halis Aydemir ilgili ayetlerde geçen "bıraktığının" ve min harfi ceriyle gelen "bıraktığınDAN" kelimelerinin farkını ortaya koyarak hudutların aşılmadığı Kuran-ı Kerime uygun bir yaklaşım gerçekleştirmiş durumda. Ve bu yaklaşım bir harfi cerin bile boşuna konmadığını gösterdiğindne çok anlamlı. Video serisini izlemenizi tavsiye ederim(Nisa Suresi 12-13 ayet meal dersleri). Nisa Suresi 11-12-13-176 ayetlerinin bırakın hatayı nasıl hayret uyandırıcı deliller sunduğunu görmek hepimize nasip olsun.

    • @eminztp
      @eminztp ปีที่แล้ว

      Hocam 11 videoluk playlistten mi bahsediyorsunuz?

    • @muratkaraca4981
      @muratkaraca4981 ปีที่แล้ว

      @@eminztp evet hocam Nisa Suresi 11 01 diye başlıyor

    • @prodeerpentium
      @prodeerpentium 7 หลายเดือนก่อน

      eşin hakkı önce verilse bile 1 kız çocuk olduğunda yeni hesap tutmuyor

    • @muratkaraca4981
      @muratkaraca4981 7 หลายเดือนก่อน

      Önce çocukların hakkı veriliyor bir tane bile erkek çocuk varsa miras sadece çocuklar arasında paylasılıyor. Hiç erkek çocuk yoksa Kız çocuklar varsa kız çocukların payından sonra geriye kalandan eş oran alıyor

    • @muratkaraca4981
      @muratkaraca4981 7 หลายเดือนก่อน

      Çocuk olmayan durumda eşlerin oranı bıraktığının olarak geciyor ayette çocuk olan durumda bıraktığınDAN yani bıraktığının hepsinden değil çocuklardan sonra kalanın içinden harfi cerler özenle yerleştirilmiş ayete

  • @aliustaibrahimoglu492
    @aliustaibrahimoglu492 6 ปีที่แล้ว +7

    1. Eşe öncelik tanınması gerektiğini de nereden çıkarttınız?
    2. 2 kıza 2/3 verilmesi gerektiğini nereden çıkarttınız?(kuranda kızlar 2' den fazla ise 2/3 verin diye geçer.
    3. Önce eşe verildikten sonra anne baba ve 3 kız için oranın 1 olduğunu söylediniz peki anne baba ve 1 kız için ne yapacağız o zaman da 1/6+ 1/6+ 1/2 = 5/6 oluyor.
    4. Elinizin altındakiler cariye demek değilse müminun 6 ayetde eşler ve elimizin altındakiler neden ayrı ayrı ele alınıyor?

    •  6 ปีที่แล้ว +2

      ali usta verilen değerler iddia saibinin örneği ve çocuk sayısı üzerimden yapılmıştır. Muminun 6 eşleriniz (ve) değil buradaki ifade (yani) olarak meallendirilmelidir. Bkz. M. Eset meal ve izahına.

    • @aliustaibrahimoglu492
      @aliustaibrahimoglu492 6 ปีที่แล้ว +1

      1. 2. ve 3. sorularıma verdiğiniz cevabı anlamadım.

    • @aliustaibrahimoglu492
      @aliustaibrahimoglu492 6 ปีที่แล้ว

      Ahzab 50'yi nasıl anlayacağız

    •  6 ปีที่แล้ว +1

      ali usta th-cam.com/video/jY9BzfyWrGo/w-d-xo.html

    • @vb6552
      @vb6552 6 ปีที่แล้ว +1

      ali usta 3. sorunda demişsinki ''peki anne baba ve 1 kız için ne yapacağız'' anne ve babanın 1/6 şar lık payı verildikten sonra geriye kalan miras tek kız çocuğunundur. 1/6 larla 1/2 yi toplamayacaksın. senin o 1/2 dediğin olay ne biliyor musun eğer ölen kişinin 1 oğlan ve bir kızı olsaydı çocuklara düşen mirasın bak dikkat et tüm mirasın değil çocuklara düşen mirasın 1/2 si kıza 2/3ü erkeğe verilecekti. (tabi bu örnekte anladığım kadarıyla ölen kişinin eşi yok , erkek çocuğu yok, anne ve babası sağ doğru mu? )

  • @yusifsuleymanli1256
    @yusifsuleymanli1256 2 ปีที่แล้ว +3

    Çok güzel anlatım, Allah razı olsun,

  • @orxansuleymanl6974
    @orxansuleymanl6974 4 ปีที่แล้ว +5

    Hocam lutfen okumanızı istiyorum okumadan geçmeyin.Bu problem çok sade bir sekilde cozule bilinir bir meseledir.Verilen ornek uzerinde dusunursek bir tenlik qurulur:
    2/3+1/6+1/6+1/8=27/24
    Burada gözden kaçan şey pay sahiblerinin bir birine "beraberlik emsali"dir ki, bunu da biz "A" ile isaretlersek (ornek olarak ortada olan mirasin tümünün 90 lira oldugunu var sayalim)
    27/24 × A = 90
    A=90:27/24=90×24/27=80 (burada beraberlik emsalimiz 80-dir)
    Sonra sirasiyla her pay sahibinin kuranda belirtilen nisbetine bu 80 carpiyoruz ve ortaya cikan paylar her pay sahibinin biri birine olan nisbeti korunmak sartiyla adaletli sekilde hakklari olmus oluyor.
    Elimizde miras olarak ne kadar para olursa ona gore bu sekilde dogru hesaplama yaparak mirasi pay sahibleri arasinda bolmek mumkundur.
    Sizi cok seviyoruz
    Selam ve sevgiyle...

    • @Red-ez2fz
      @Red-ez2fz 4 ปีที่แล้ว +2

      Kral tek attin diline sağlık açıkçası bence böyle bir şeyin idda edilmesi bile saçma koskoca osmalida 600 yılda hicmi böyle bir olay olmamista 2 tane liseli.cikip böyle birşey idda ediyor bence tam bir komedi

    • @orxansuleymanl6974
      @orxansuleymanl6974 4 ปีที่แล้ว

      @@Red-ez2fz sorulması ve dusunulmesi guzel, aslinda onlarin sayesinde bizler de dusunmeye, arastirmaya itiliyoruz ve boyle hocalar vesilesiyle iman ettigimiz ideolojinin mukemmeliyine bir daha sahit olmus oluyoruz.Hayirli Ramazanlar kardesim tesekkur ediyorum.Selam ve sevgi...

    • @Red-ez2fz
      @Red-ez2fz 4 ปีที่แล้ว

      @@orxansuleymanl6974 kesinlikle

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @nailgoren7993
    @nailgoren7993 6 ปีที่แล้ว +3

    Selamın Aleyküm hocam bu anlatım için birkaç itiraz ile karşılaştım.
    1.Miras dağıtımında ilki olarak eşe verilen miras ve ana-babaya verilen miras en son çocuklara verilen miras sistemi Kuran-ı Kerim'in anlattığı miras dağıtımının tam tersi olması.
    2. olarak bu şekilde dağıtılsa bile miras dağıtımında adaletsizlik olduğu.
    karşı iddiadan bir kesit ;
    ''Bu çözüm önerisi ise klasik anlayışın dışında, İbni Abbas’ın önermesine benzemekte olup diğer izahlardan daha akla uygun olsa bile bazı boşluklar ve ön kabuller içermesi hasebiyle tam bir itminan sağlamamaktadır. Zira konuyla ilgili Nisa Suresi 11-12. Ayetlerde geçen miras taksimatında ilk olarak çocuklar geçmesine rağmen Bayındır’ın taksiminde Nisa 33’te ‘akrabalar‘ ve ‘sözleşme yapılanlar/eşler’ tefriki yapılması dikkate alınarak önce eşlere pay verilir ve kalan üzerinden taksimat önce anne-babaya daha sonra da çocuklara pay edilir. Bu ise Kur’an’ın sıralamasının tam tersidir. Yani önce eşlerin paylarının verilmesi istenilseydi ayet çocuklar arasındaki taksimle başlamazdı. Diğer yandan çevirilerin hepsinde ‘terekenin yarısı/üçte biri/dörtte biri vs.’ şeklinde bir anlam takdir edilmesine rağmen önce ve sonra alma durumunda kimse Kur’an’da belirtilen oranda bir pay almamış olmaktadır. Mesela sadece üç kızı ve kocası kendisine mirasçı kalan bir bayanın malının yarısı kocasına verildikten sonra kalanın üçte ikisi kızlara verilince kızlar tüm mirasın -ayette “üçte iki” denmesine rağmen- üçte birini almaktadır ve bu yapılan çeviriye uygun bir taksim olmamaktadır.''
    eğer ilgilenirseniz iddianın kaynağını paylaşırım. Teşekkürler.

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      @İsa Akyüz anladım fakat üstte nisa 11 de bir erkek bir kız çocuk durumu ya da iki kız durumu net anlaşılmıyor nisa 176 da kardeşler üzerinden erkek kadın 2ye 1 oranının mahiyeti anlaşılıyor

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      @Buda geli Buda geçer kardeşim ben üstteki arkadaş gibi düşünüp acaba arapçadan kaynaklı mı diye fetva.net e sordum bayındır hocanın sitesine onlar böyle bi anlam çıkmayacağını söyledi, gerçekten de ben türkçe meal ve mantığa bakınca şunu görüyorum bayındırın cevabı en akla yatkın olanı: ayrıca şu husus Allah anlama ve uygulamayı bizim insafımıza bıraksa buna kesinlikle uyun diye bi zorlamaya niye gitsin. Allahualem.

  • @Alvin_Plantinga
    @Alvin_Plantinga ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun kardeşim senden böyle videolara devam edelim

  • @profgaliba
    @profgaliba 10 หลายเดือนก่อน +1

    Ben okudugumda soyle anladim.
    1) genel kural: erkekler kadinlarin iki katini alir.
    2) magdur olabilecekleri koruma kurallari
    a) sadece kiz cocugu olmasi( dayilar amcalar falan mirasi almasin diye) 2/3 ve 1/2
    b) dede ve nine nin digerlerine karsi hakkinin korunmasi 1/6 +1/6
    c) dede ve nine tek ise nenenin hakkinin korunmasi 1/3 veya 1/6
    Simdi magduriyet durumlari varsa 11. Ayet uygulanir. Eger yoksa yani erkekli kizli dayili amcali aile ise annenin ve babanin payi veriliyor 12. Ayette ve kalan para erkek kizdan iki kat olacak sekilde dagitiliyor.
    Hic bir hata yok. En dogrusunu Yuce Allah bilir

  • @thematrix9260
    @thematrix9260 3 ปีที่แล้ว +5

    "miras dağıtılırken önce eşlere verin" diye ayet nerde?

    • @kurtulanadam
      @kurtulanadam 3 ปีที่แล้ว +5

      Nisa 33e dayandırıyor sözde.
      Gözlerine baka baka enayi yerine koyuyor insanları.
      Yahu kimse de demiyor Nisa 33'te çocuklardan da bahsediyor, herkesten de bahsediyor, diye.
      O zaman herkesi ayırman gerekir.
      Dolayısıyla kimseyi ayırmadan da yapabilirsin aynı hesabı :D

    • @kakosabi
      @kakosabi 3 ปีที่แล้ว

      @@kurtulanadam Nisa 33-de çocuklardan bahsetmiyor, yalan söyleme. Çocuklar kısmı Nisa 11-de.
      Nisa 33. Ayetin meali şöyle:
      Anne, baba ve akrabaların bıraktıklarına varisler belirledik. Yeminlerinizin bağladığı kimselere paylarını verin. Kuşkusuz, Allah her şeye tanıktır.
      Kadının payından bahsediyor.
      Nisa 11. Ayetin önceki kısmı da şöyle:
      Allah size, çocuklarınız hakkında; erkek çocuğunuza, kız çocuğunuzun payının iki katını tavsiye eder.

    • @kurtulanadam
      @kurtulanadam 3 ปีที่แล้ว +2

      @@kakosabi Yahu, açık açık ANA BABA yazıyor ayet.
      Bunun nesini anlamayıp da hala çocuk yok diyorsun birader.
      Aklın dimağın yerinde mi senin????
      -
      Yeminin bağladığı --> EŞLER.
      -
      Ana babaya varis olanlar da -->ÇOCUKLAR.
      -
      Ne içiyon, ne yiyon da ebesinin tepesinin taklağından anlıyorsun bu cümleyi bre müslim???

    • @kayserispor3835
      @kayserispor3835 3 ปีที่แล้ว

      @@kurtulanadam nisa 33te eşlerden bahsediyor

    • @zerocinthe
      @zerocinthe 3 ปีที่แล้ว +3

      @@kayserispor3835 kurtulan adam beyninden kurtulmuş kuranı kendine göre yazıp okuyup anlıyor devam bro .....diğer ayetlerde neler yazıyor madem yazmayan derin anlamıda anlayabiliyon

  • @profezor2
    @profezor2 8 หลายเดือนก่อน +1

    Eşi ayrı tutup öncelik verip, onun payını ver sonra geri kalanları dağıtın diye bir hüküm yok. Öncelik diye bir şey yok. Hesaplamalarda buna da gerek yok, avliyeye filan da gerek yok. Çok kolay matematik işlemiyle, tam da Allahın belirlediği oranlarda miras pay edilebilmekte, üstelik kuruş hata olmadan ve kurana uygun. Ben çözdüm bunu, çok basit. Bütüne de ulaşıyoruz tam olarak.

  • @YourTakeSelfControul
    @YourTakeSelfControul 7 หลายเดือนก่อน

    üstad bu konudaki yorumunuzu tesbitinizi hesaplama şeklinizi kuranda nasıl bir üslup ve metodla doğruya ulaştığınızı güzel bir şekilde anlatmışsınız bilgileriniz için teşekkürler evet buradan bir çok itiraz ve eleştiri var hazımsayamama gibi durumları yorumlarda çokça okudum kuran dili (arapça) derinlemesine açıklamalar içeren edebi olarakta oldukça güzel bir lisan ve diğer lisanlara göre telaffuz açısından içine yabancı kelimelerin girmediği daha az dejenere olmuş bir lisan olduğu aşikar kendi lisanımıza baktığımızda karma dillerden oluşan bir lisan olduğunu görüyoruz içinde ingilizce,fransızca farsça arapça kürtçe balkan dilleri gibi vs vs dışarıdan girmiş kelimelerle dejenere olmuş bir lisanla insanlar daha neyi nasıl sorabileceğini bile beceremezken konuyu anlayıp anlamlandırıp sözüm ona sorular sorduğunu yada bir şeyleri çürüttüğünü sanıyor yazık...

  • @selcukgulumser
    @selcukgulumser 6 ปีที่แล้ว +6

    "Miras Taksim Komisyonu" kurulmasını öneriyorum. Kur'an yolunda olanların danışabileceği istişare heyeti. Nereye danışabiliriz? Selam ile. Müslüman Olarak Vefat Etmemiz Dualarıyla...

    • @aliustaibrahimoglu492
      @aliustaibrahimoglu492 6 ปีที่แล้ว +1

      SELÇUK GÜLÜMSER birbirleriyle anlaşamayacakları için çok uzun ömürlü olmaz

    • @the_arsonist301
      @the_arsonist301 4 ปีที่แล้ว

      @@aliustaibrahimoglu492 :D
      www.dinvemitoloji.com/2020/05/allahtan-baska-hukum-verenler-avliye-ve.html?m=1

  • @nevzatcakar
    @nevzatcakar 2 หลายเดือนก่อน

    S.aleyküm.
    Kiymetli hocam mirasda kurallar var önce metni doğru okuma ve oranların bilinmesi gerekir.
    Kisaca 11, 12, 176 ayetlerde formüller var.
    11.ayette murisin eşi yoktur.
    11.ayette bir erkek cocuk varsa veyahut bir kiz çocuğu veya iki ve uzeri kiz cocuklar varsa eşide yoksa ana baba varis olur.
    Bir erkek , bir kiz cocuk varsa ana baba varis olmaz.
    Çünkü cocuğu kelimesi ayette tekil geçer.
    Ehli sünnet ve sende cocuğu iradesini çoğul mana veriyorsunuz.
    Deistin Verdiği örneğin cvb şoyle olur:
    Nisa 12.ayete göre paylaşım yapilir.
    Anne: 1/8
    Üç kiz: 7/8
    Ana baba soruya gore varis degildir.

  • @oyasahinturk7970
    @oyasahinturk7970 4 ปีที่แล้ว +5

    basit bir örnekle açıklıyorum
    .annne 1/3 kızkardeş 1/2 pay alacak olsun. miras ta 60 bin olsun. önce 1/2 ve 1/3 ün paydalarını eşitleriz. 2/3+3/6=5/6 olur .miras 60 bin idi. 60/5=12 Bu bir pay herkesin alması gereken payla çarpılır. yani 12*2=24 12*3=36 toplarsak 36+24=60 Anne mirastan 36 bin kızkardeş 24 bin alır. bütün kombinasyonlar bu şekilde yapılırsa eşit olarak paylaşılır.

    • @hamitmeral362
      @hamitmeral362 4 ปีที่แล้ว +1

      Aynen oranlamak yani değil mi. Avl/Avliye yöntemi de bunun gibiydi sanırım.

    • @the_arsonist301
      @the_arsonist301 4 ปีที่แล้ว +1

      @@hamitmeral362 Avliye yöntemi hatalı ve gereksizdir. Nispi oranlar yoktur.
      www.dinvemitoloji.com/2020/05/allahtan-baska-hukum-verenler-avliye-ve.html?m=1

    • @hasanayaz8566
      @hasanayaz8566 4 ปีที่แล้ว +1

      Hata yapmışsın

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @hasanayaz8566
    @hasanayaz8566 4 ปีที่แล้ว +1

    Size kocaman harflerle soruyorum NEDEN ayette ilk zevcelerinze mirası paylaştırın demiyor ayette de kalan ifadesi geçmiyor onu nereden çıkardınız

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 4 ปีที่แล้ว +2

      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama hem matematiksel olarak yanlış hem de Nisa 11. ve Nisa 12 ayet metinlerinde bildirilmiş olan miras payları hükümlerine aykırıdır.
      Nisa 11 ve Nisa 12. ayet metnine bire bir uygun hesaplamanın ; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/12 + annesi 1/9 + babası 1/9+ Kardeşi /36 = 36/36 şeklinde olduğu aşağıda açıklanmıştır.
      Üç kız çocuğu olup miras bırakan erkeğin Nisa 11. ve Nisa 12 ayet metinlerinde bildirilmiş olan miras payları hükümlerine bire bir uygun olan hesaplaması işlemleri;
      Miras bırakan erkeğin Üç kızı Nisa 11. ayette bildirildiği üzere mirasın 2/3'ünü alır.
      Bu durumda; ERKEĞİN mirası (1/1) = Üç kızı 2/3 + Diğer mirasçıları 1/3
      şeklinde olmaktadır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerde miras bırakan erkeğin anne için 1/6, baba için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenen bu payların Nisa Suresi 11 inci ve 12 nci ayetlerde “veledün” kelimesi ile miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlandığı, "bir evlat olma şartına" bağlanmış mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesinin ayet hükmüne aykırıdır. Eğer ayette “bir evlat” ifadesi olan “veledün” kelimesinin çoğul anlamında kullanıldığı şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi aynı ayette “veledün” kelimesinin çoğulu olan “evladü” kelimesinin ayrıca bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesine çoğul anlam yüklemek ayet tarafından imkansız hale getirilmiştir.

      Miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK diğer mirasçılarının payları ayette verilmediği için bu mirasçı paylarının tespit edilmesi gerekmektedir.
      Bu tespiti yapabilmek için ilk önce miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçılarının miras paylarının hesaplamasını yapalım,
      Ezberden bakıldığı zaman ayette bu hesaplamanın yapıldığı şeklinde düşünülebilir, bu doğru bir yaklaşım değildir. Ayette miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI mirasçı payları verilmiş ama hesaplama yapılmadan tüm mirasçıların miras paylarının verildiği şeklinde bir kanaate ulaşmak ezberci bir yaklaşımdır,
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen Mirasçının kim olduğunu araştırdığımızda ayette;
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşi

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında;
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası ;
      = Bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeş 1/24
      şeklindedir.
      Burada bulunan miras payları BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK miras bırakan erkeğin diğer mirasçıları;
      = Karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşi 1/24
      şeklindedir.
      Yukarıda açıklandığı üzere Nisa 11. ayette bildirilmiş olan hüküm gereği Miras bırakan erkeğin Üç kızı mirasın 2/3'ünü almaktadır.
      Bu durumda; ERKEĞİN mirası (1/1) = Üç kızın miras payı 2/3 + bilinmeyen mirasçıların miras payı 1/3
      şeklinde olmaktadır.

      Miras bırakan erkeğin üç kızı dışında bilinmeyen mirasçılarının kim olduğunu yukarıda açıklanan bilgiler ışığında araştırdığımızda ;
      Miras Bırakan ERKEĞİN = Üç Kızı 2/3 + Babasının payı (x) + Annesinin payı (y) + Karısının payı (z) + Kardeş Payı (q)
      şeklindedir.
      Miras Bırakan ERKEĞİN üç kızı 2/3'lük miras payını aldığında diğer mirasçılar 1/3'lük miras payını almaktadır.
      Burada hatırlatmak için tekrara "Miras bırakan erkeğin annesi, babası, karısı ve kardeşinin 1/3'lük miras payı alması Nisa 11. ve 12. ayette babası için 1/6, annesi için 1/6, karısı için 1/8 şeklinde bildirilmiş olan miras paylarını almaması açıkça ayet hükümlerine aykırılık olmaz mı?" diye soru sorabiliriz
      Olmaz, çünkü Miras bırakan erkeğin babası için 1/6, annesi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde ayette bildirilmiş olan mirasçı payları bir evlat olma şartına bağlanmış olan mirasçı paylarıdır. Bir evlat olması şartına bağlanan mirasçı paylarını üç evlat olma şartına bağlı mirasçı payları şeklinde kabul etmek hem Nisa 11. ayette ve hem de Nisa 12. ayette "bir evlat olma şartına bağlı olarak bildirilmiş olan ayet hükümlerine aykırı bir miras hesaplaması yapılmış olur.
      Üç evlat olma şartına bağlı olarak Miras bırakan erkeğin annesinin, babasının ve karısının miras payları ayette bildirilmediği için söz konusu mirasçıların miras paylarının hesaplama yolu ile tespit edilmesi gerekmektedir.
      Şimdi yapılması gereken, Üç çocuğu olup miras bırakan erkeğin annesinin, babasının, karısının ve kardeşlerinin toplam 1/3'lük miras içerisinde her bir mirasçının kendine ait miras payının tespit etmektir.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplama işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde olur. X= 1/9 bu miras bırakanın babası 1/9 miras payı alır
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin Annesi de 1/9'luk miras payı alır.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanması işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin KARISI 1/12'lik miras payını alır.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanması işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (q) miras payı alır ;
      q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. q= 1/36
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin KARDEŞİ 1/36'lIk miras payı alır.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Burada yapılan bir hesaplama üzerinden matematiksel hata var - hat yok şeklinde bir değerlendirme yapılması yerine yüzlerce hesaptan oluşan tüm miras hesaplamalarının hem ayet metnine uygunluk yönünden hem de matematiksel hata olup olmadığı yönünden tek tek incelenerek bir değerlendirme yapılmasının daha uygun olduğu kanaatindeyim.
      Konu hakkında inceleme ve araştırma yapmak isteyenler Miras hesaplamaları ile ilgili olarak kuranmucizeler.com/ sitesinde konu özetlenmiştir.
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık hem normal hesaplamalar hem de kelale ile ilgili hesaplamalara link verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait kelale miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm
      3- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait kelale miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_birakan_Kadinin_Kelale_Durumunda_Miras_Dosyasi.htm
      Herkese selamlar,
      bilal-aksoy@hotmail.com

    • @asdfg5920
      @asdfg5920 4 ปีที่แล้ว

      1/8 = 0.125 eder. Zaten yaptığı hesapta 1.125 çıkınca neyi fazladan koyduğu apaçık ortada.

    • @hasanayaz8566
      @hasanayaz8566 4 ปีที่แล้ว

      @@asdfg5920?

    • @Mehmetx-zr3sq
      @Mehmetx-zr3sq 4 ปีที่แล้ว

      Cevap arapça bilmek ile ilgili Nisa suresi 33 te geçen featuhum kelimesidr. Kelimenin başına fe takısı gelirse hemen verin, aravermeksizin verin anlamı olur.

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 4 ปีที่แล้ว

      @@Mehmetx-zr3sq Mehmet hocam mirası hemen de versen, biraz sonra da versen vereceğin oran eğer 1/8 ise veya 1/4 ise değişen bir şey olmaz, eğer demek istediğin öncelikli olarak diğerlerin miras payı kalan üzerinden yapılır diyorsan Nisa 11 ve nisa 12 ayet kimlerin öncelikli olduğunu tek tek yazmış
      Konu hakkında aşağıdaki sitedeki açıklamalar var selamlar
      kuranmucizeler.com/kuran-da-miras-paylasimi,
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm

  • @suatsyr362
    @suatsyr362 6 ปีที่แล้ว +2

    Peki hocam bazı konularda kendimizce okuyup araştırıp itiraz ettiğimiz zaman diyorsunuzki(sizin için soylemiyorum) bukadar sahabe alım evliya anlamadı bilemedide senmi biliyorsun. Peki bu konuda neden biz biliyoruz kendimizce yorumlayıp %100 u elde ediyoruz 4 hak mezhep bu anlattığınız şekilde uygulamıyor ama biz mi bilicez şimdi?? Biz bileceksek diğer konulardada bilebilirmiyiz.

    •  6 ปีที่แล้ว +2

      suat syr Emek verdiğiniz, derinlemesime araştırdığınız konularda söz söyleme hakkınız olur. Bende emek veren fıkıhçıların görüşlerini sizinle paylaştım. Bunca alim bilmedi sözü birkaç açıdan yanlış. Zira hakim bize kadar ulaşmış fıkhi yorumları biliyoruz. Tarihin ve sahabenin tamamının görüşünü net bilen biri sadece bunca alim bilemedi sen mi bildin? Sorusunu sorma hakkındadır. Geçen bir sure üzerinde yoğunlaştığımda bir şey farkettim benim için çok orjinal bir yaklaşım buldum. İlim meclisinde naçizane paylaştım satırı satırına pek bilinmeyen bir tefsirde de aynı bakışın olduğunu öğrenince şunu anladım bu gök kubbede söylenmemiş hiç bir şey yok sadece unutulanlar ve tekrar hatırlananlar var...

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @tanermaner6701
    @tanermaner6701 6 ปีที่แล้ว +3

    Kemal bey Allah razı olsun. Sizi seviyorum. Allah ilminizi arttirsin

  • @yunusdeveli8670
    @yunusdeveli8670 2 ปีที่แล้ว

    Selamün aleyküm hocam bir kesim babası kedinden önce ölen yani yetimlerin dedesinden babannesinden miras alamayacağı miras hakkı olmadığıni belirtiyor lar dede yetimi olarak da adlandırıyor lar bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz

  • @Birleyen
    @Birleyen 5 หลายเดือนก่อน +1

    Miras paylaşımları için doğru modeli kanalımda "Kuran'daki Miras Ayetlerinin Matematiksel Modellemesi" başlığıyla yayınladım. İyi seyirler.

  • @axw7578
    @axw7578 2 ปีที่แล้ว

    Ayetlerde bir matematik hatası yoktur. Nisa 11-12 ayetlerinde dikkat edilirse annenin, eşin ve kocanın hissesi her durumda belirtiliyor; başka mirasçıların varlığı onların hisselerini ortadan kaldırmıyor; sadece oranlarını değiştiriyor. Bu durumda öncelikle bu kişilerin payları verilmeli; geriye kalanı çocuklara verilmelidir.
    Popüler matematik hatası iddiasına göz atalım;
    Bir adam vefat etti; geride üç kız, anne ve baba, bir de eş bıraktı.
    Öncelik sonralık sıralamasına uyulmadığı takdirde eşe verecek bir pay kalmıyor.
    Şimdi bu sıraya uyarak bir dağıtım yapalım:
    Bırakılan miras 18.000₺ olsun.
    Önce eşe 1/8 (2.250₺) verilir. Kalan 15.750 TL, anne ve baba 2/6 (5.250₺) alır. Kalan 10.500 TL, üç kız 2/3 (7000₺) alır. geriye kalan 1/3 (3500₺) Nisa 8. ayette anlatılanlara: akrabalara, yetimlere ve yoksullara verilir.
    Ölen bir adamın bıraktığı 6000 TL'nin mirasçısı: anne, baba ve bir kız çocuğu olsun:
    Öncelikle anne ve babaya 2/6 verilir (2000₺). Geriye kalan 4000 TL'nin 1/2'i (2000₺) tek kıza verilir. Kalanı, eğer erkek çocuk varsa ona; yoksa nisa 8. ayette anlatılanlara verilir.
    Görüldüğü üzere herhangi bir matematik hatası yoktur. th-cam.com/video/PoJFo0TL5vU/w-d-xo.html

  • @erhanturan41
    @erhanturan41 4 ปีที่แล้ว +1

    Farklı ve herkesin anlayacağı dilde yaptığınız yorum için sizi tebrik ediyorum. Peki hocam sizin bu ilk önce eş baz alınmalı diye tarif ettiğiniz formüle göre gidersek, bu durumda kızlar birden fazla değilde sadece bir kız olunca hesap yine tutmuyor. Bunun için bir yorumunuz varsa veya bununla ilgili yaptığınız farklı bir video çalışması varsa bu konuda yardımcı olmanızı çok isterim.

    • @erhanturan41
      @erhanturan41 4 ปีที่แล้ว

      @ateizm out Onu da dinledim ama böyle bir şey duyamadım. Hatta o pay oranını baz alarak yapılmalı diyordu ama o hesapta da bir yerde sorun çıkıyor.

    • @erhanturan41
      @erhanturan41 4 ปีที่แล้ว

      @ateizm out Müsait bir vakitte bakacam o videoya mutlaka

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

    • @Islamsan
      @Islamsan ปีที่แล้ว

      @@erhanturan41 İbn Abbas doğru söylemiş. Lütfen onun bakış açısına bir bakın.

    • @profezor2
      @profezor2 8 หลายเดือนก่อน

      Hiç sorunsuz şekilde her türlü miras paylaşimini kurana göre tam dogru olarak hesaplayabiliyorum, eşi ayrı tutmaya filan da gerek yok. Mirasçilar kaç kisi olursa olsun, oranlar ne belirtildiyse aynen oluyor. Cok basit

  • @yasinatak1313
    @yasinatak1313 4 ปีที่แล้ว

    Ayette belli miktarlar var. Kişilere verilecek bu miktarlar ayette borç düştükten sonra diye ifade edilmiştir. Yani; "miras 100 bin lira verilmesi istenen para 125 bin diyorlarya"ya öyle değil! Borç, mirası ne kadar eksiltecek, geriye kaç varis kalacak bir sürü farklı durum var. O kadar farklı kombinasyonun hepsi yazılsa ayrı bir kitap olur zaten. Geçmişte bu durumu sahabe çok güzel şekilde ayarlamış. Verilen miktarlarda farklı kombinasyonlar farklı sonuçları verir. O miktarlar biri vermediğinde herkesin miktarı biri vericek şekilde ayarlanır. Sonuçta nisbi olarak herkes tamda alması gerekeni alır. (Avliye)

    • @yasinatak1313
      @yasinatak1313 4 ปีที่แล้ว

      @ateizm out Bende size kesin bir ispat olarak şu yazıyı ön yargısız bir şekilde okumanızı tavsiye ederim: "...Biz demiri indirdik..." Hadid suresi (57/25). Ayet mealinde "Biz demiri indirdik" ifadesi bulunmaktadır indirme kelimesi orijinal lafız da نزل kök harflerinin oluşturmuş olduğu انزل fiili olarak geçmektedir. Aynı tabir Araplarda Yağmur ve kar gibi gökten inen şeyleri ifade etmek için de kullanılmaktadır Kaynak: fasiharapca.com/32-arapca-kar-yagiyo). Ayet bazı meallerde yarattık olarak çevrilse de geçen kelimenin tam manası indirmedir ve kelimenin araplar'daki günlük kullanımı da bu şekildedir. Ayette, "Biz yeryüzünde demiri bitirdik", "demiri var ettik" ya da "demir yarattık" şeklinde bir ifade geçmiyor yani tam olarak dünyaya indirildiği söyleniyor. 1400 yıl önce indirilen Kur'an son yüzyıllarda keşfedilen bilimsel bir gerçeği haber vermektedir. Çünkü Demirin oluşabilmesi için çok yüksek sıcaklıklar gereklidir. Bu yüksek sıcaklık dünyada mevcut değildir. Demir süpernova olarak adlandırılan yıldız patlamaları sonucu gerek dünyanın oluşumu sırasında gerek de meteor yağmurları sonucunda dünyada var oluşmuştur yani indirilmiştir. Kaynak: www.bilgiustam.com/demir-nedir-nasil-olusur/

    • @yasinatak1313
      @yasinatak1313 4 ปีที่แล้ว

      @ateizm out Bilip bilmediğinizi sormadim ki verebilecek cevabınız var mı?

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      @@yasinatak1313 th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama Kuran'ın değil alimlerin hesaplama hatasıdır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları bildirilmiş ise de bildirilen bu paylar ile ilgili her iki ayette; bir evlat anlamındaki “veledun” kelimesi kullanılarak miras bırakan erkeğin mirasçı payları “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır.
      Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir.
      Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin; annesi için 1/6, babasi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde “bir evlat olması şartına” bağlı olarak bildirilmiş mirasçı payları ile miras bırakan erkeğin üç kız evladı için nisa 11. ayetinde 2/3 olarak bildirilmiş mirasçı payı birlikte toplanamaz
      Örneğin 6 galon benzin ile 6 litre benzinin toplanması mümkün değildir, toplanması için 6 galon ya litreye veya 6 litre galona çevrilmesi gerekir. Onun için bir evlat olma şartına bağlı mirasçı payları ile üç evlada ait mirasçı paylarının da birlikte toplanması matematiksel açıdan imkansızdır.
      Bir evlat şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      A- Miras bırakan kişinin veleduna (bir evlada) sahip olarak bıraktığı miras payı = (1/1)
      B- Bir kızı olduğu için veledunun (bir evladının) miras payı = 1/2,
      C-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin annesinin miras payı = (1/6),
      D-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin babasının miras payı = (1/6),
      E-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin karılarının miras payı = (1/8),
      F-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin kalan miras payı = (1/24),
      Şeklinde olup Mirasçı Denklemi A=B+C+D+E+F şeklinde olur.
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşlere

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında; yukarıda kardeş dışında tüm mirasçılar payını aldığı için bilinmeyen 1/24 lük mirasçı payının kardeşlere ait olduğu sonucu çıkmaktadır.
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası; (1/1) = Bir Kız evladın payı 1/2 + bir evlat şartına bağlı (karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşler 1/24) diğer mirasçı payları şeklindedir.
      BURAYA KADAR MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN "BİR EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPTIK, ŞİMDİ İSE "ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

      ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI OLARAK
      BIRAKILAN ERKEĞİN MİRASI (1/1) = Üç kız evladın miras payı 2/3 + üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3
      Şeklinde olur.
      Burada "üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarının 1/3" olduğunu biliyoruz ancak üç evlat şartına bağlı 1/3 lük mirasçı payının kimlere ve hangi oranda pay alması gerektiği ayetlerde bildirmediği için bu payları bizim tespit etmemiz gerekmektedir.
      Üç evlat şartına bağlı ERKEĞİN bıraktığı miras (1/1) = Üç Kızı olma şartına bağlı ayette bildirilen 2/3 payı + Üç evlat şartına bağlı diğer (Babasının (X)payı + Annesinin payı(Y) + Karısının payı(Z) + Kardeş Payı(Q)) mirasçıların 1/3 lük payı
      şeklindedir.
      Biz de Nisa 11. ve Nisa 12. ayette Babası 1/6, Annesi 1/6 ve karısı (karıları) 1/8 olarak bildirilmiş olan mirasçı paylarının her birisi ayette "bir evlat olma şartına" tanımlı olarak bildirildiği için bu payları "üç evlat şartına bağlı paylar" gibi kabul etmek de imkansız olduğu yukarıda açıklandığı için bizim bir evlat şartına bağlı payları baz alarak üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarından oluşan1/3 lük miras payının kimlere ve hangi oranda olduğunun tespit edilebilmesi matematiksel olarak mümkündür.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde X= 1/9 luk pay olur.
      Bu da miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK babası için ayette 1/6 olarak bildirilmiş pay kullanılarak miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak babasının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/9 olarak tespit edilme işlemidir.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin annesinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Annesi 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Annesi (Y) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      Y*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde Y= 1/9 luk pay olur.
      Bu da ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin annesinin ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının 1/9 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      Bu da ayette BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK karısı için bildirilmiş olan 1/8 lik pay kullanılarak ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin karısının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/12 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      4- ÜÇ ÇOCUĞU olma şartına bağlı Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (Q) miras payı alır ;
      Q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. Q= 1/36
      Kardeş ile ilgili hiç hesap yapmadan kalan kalan 1/36 lık payı kardeş alır da diyebiliriz.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık link aşağıda verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm

  • @Ali7777-td9wf
    @Ali7777-td9wf 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hz ömer bu konuyu kabul edip avliye ve reddiye diye bir şey çıkarmışlar. Matematik yalan söylemez.

  • @bilalyldrm2709
    @bilalyldrm2709 2 ปีที่แล้ว

    Hocam teşekkür ederim

  • @nesrinfidan2720
    @nesrinfidan2720 6 ปีที่แล้ว

    Sa hocam. Burdaki *yetimler* den hangi yetimler kastediliyor.

  • @kb24rd
    @kb24rd 6 ปีที่แล้ว +1

    Hocam diyelim 40lira kaldı 1/8 önce eşine verildi. Yani 5lira. 35 lira kaldı. 35in 2/3 ü kızlara fakat 35 sayısı 3 e bölünemez. 11.666 diye gider. Ayrıca başkaları da sormuş. Dul kadına neden çok az? Nisa 12 yi niye önce uyguluyoruz da 11 ı uygulamiyoruz? Neden erkek çocuğa 2 pay kıza 1 pay?

    •  6 ปีที่แล้ว +2

      Erkek evlat babanın mirasının artmasında daha fazla katkı sağladığından ayet böyle bir oran belirlemiştir. Hikmeti adalettir. Bu pay cinsiyet merkezli değil emek merkezli anlaşılmalıdır. Neden nisa 11 nisa 12 den öncelikli zikredilmiştir? Zira miras kavgaları evlatlar arası daha şiddetli yaşanmaktadır. Kur'an ihtilafları çözmek için bazı konuları öncelemiş olabilir. Dediğim gibi bu örnekler adam gibi oturup konuşan ve anlaşan insanlar için değil malın malı olmuş onun için birbirinin boğazına sarılan beşerlere birer ilahi tavsiye ve rahmettir.

    • @kb24rd
      @kb24rd 6 ปีที่แล้ว

      Hüseyin Kemal Gürger günümüzde erkek veya kız çocuğun da katkısı olmuyor ama servete. Esnaf çiftçi değil birçok kişi. Çocuklar okuyup ise giriyor. Bundan bu ayetlerin o zamanlardan bahsettiğini anlamamız yanlış mı olur? Bir de 35 3e bolunmuyor hocam. 2/3 1/3 ü uygulayamayiz illa az alacak yine birileri. Bunu öne süren gayri müslim e ne cevap verilir?

    •  6 ปีที่แล้ว +1

      Gayrı müslüme matematikte yuvarlama kuralını öğret. Kimin katkısı fazla ise o çok alır buda verilen tarihi örnekten anlaşılan evrensel ilke

    • @kb24rd
      @kb24rd 6 ปีที่แล้ว

      Hüseyin Kemal Gürger gayri müslim den kastım ateist iddaada bulunan kişi hocam. Milletin kafası karışmasın diye mail adresi verebilir misiniz?

    • @kb24rd
      @kb24rd 6 ปีที่แล้ว

      Hüseyin Kemal Gürger hocam mail adresi alabilir miyim?

  • @serhatgokhan
    @serhatgokhan 6 ปีที่แล้ว +4

    Ölenin eşi yoksa ne olacak? Miras 100000 lira, ölenin sadece bir kzı bir de oğlu var.
    Nisa 11'e göre 1 kız varsa mirasın yarısını alır: 100000/2=50000
    Yine Nisa 11'e göre oğlu 2 kızın aldığı kadar pay alması lazım: 50000x2=100000
    Toplam 150000 lira, fazladan bi 50000 daha mı olması lazım?

    • @orxansuleymanl6974
      @orxansuleymanl6974 4 ปีที่แล้ว +5

      Sadece 1 kiz ve 1 erkek evlat varsa erkek 2 kati aldigina gore 1/3i kizin 3/2si erkeyindir. 66:33 bu nisbetde. Ayetdeki tek kiz evladi olursa yarisini alir seklindedir

  • @mustafakabalak3241
    @mustafakabalak3241 5 ปีที่แล้ว +1

    Son anda yaptığın bu manevrayı hz ömer ve zamanında yasayan o kadar insan görmemiş aslında devamı çok açık ve net hz ömer zamanında nasıl görememişler? Ikincisi sen eşi bir kişi sayıyorsun da o zaman tek kadını olan var mıydı.aciklarsaniz sevinirim

    •  5 ปีที่แล้ว +2

      Öncelikle Hz. Ömer zamanı değil o zamana isnat edilen bir iddiayı eleştirdik. Eş kaç kişi olursa olsun oran değişmez.

    • @mustafakabalak3241
      @mustafakabalak3241 5 ปีที่แล้ว

      @ peki bu avliye ve reddiye konusu nedir bu olayla ilgili değil mi

  • @alpaslan-gl5vw
    @alpaslan-gl5vw 5 ปีที่แล้ว +2

    Hz ademin babası var mı?

    •  5 ปีที่แล้ว +4

      Hz. Ademin babası topraktır. Bu konu ile alakasız soruyu sorma sebebiniz nedir?

  • @aydin0568
    @aydin0568 4 ปีที่แล้ว +3

    Ömer anlayamamış sen anlamışsın bravo sana..

    • @ademeymensahin2676
      @ademeymensahin2676 4 ปีที่แล้ว +2

      Hz omerin o yontemi kullandigina dair bir kanitin varmi?

    • @aydin0568
      @aydin0568 4 ปีที่แล้ว +2

      Mirasta avl hali ilk defa Hz. Ömer zamanında ortaya çıkmış ve sahâbe ile yapılan istişare sonunda Abbas b. Abdülmuttalib’in teklifi üzerine bu usul benimsenmiştir. Hz. Ömer’in vefatından sonra İbn Abbas, sahâbenin ittifak ettiği bu görüşe karşı çıkarak ashâbü’l-ferâizden bazılarının diğerlerine tercih edilmesi gerektiği görüşünü savunmuştur. Ona göre avl durumunda kız, oğlun kızı, ana baba bir veya baba bir kız kardeş gibi asabe*lik durumunda, muayyen hisseleri gayri muayyen hale dönüşen mirasçıların payları azaltılır, diğerlerinin hisselerinde azaltma yapılmaz.
      Dört Sünnî mezhep ile İbâzıyye ve Şîa’dan Zeydiyye, avl konusunda Hz. Ömer’in uygulamasını esas alırken İbn Hazm ve Şîa’dan Ca‘feriyye İbn Abbas’ın görüşünü benimsemiştir.
      BİBLİYOGRAFYA
      Serahsî, el-Mebsûṭ, XXIX, 160-165; Nevevî, Tehẕîb, II, 52; Cürcânî, Şerḥu’l-Ferâʾiżi’s-Sirâciyye, İstanbul, ts.; el-Fetâva’l-Hindiyye, Bulak 1310, VI, 468; M. Ebû Zehre, Aḥkâmü’t-terikât ve’l-mevârîs̱,
      Kahire, ts. (Dârü’l-fikri’l-Arabî), s. 176-180; Bilmen, Kamus, V, 211; Hayreddin Karaman, Mukayeseli İslâm Hukuku, İstanbul 1982, I, 414; “İrs̱”, Mv.Fİ, IV, 336; Th. W. Juynboll, “Avl”, İA, II, 23; “ʿAwl”, EI2 (İng.), I, 764-765.

    • @aydin0568
      @aydin0568 4 ปีที่แล้ว +1

      İslam ansiklopedisinde yazar

    • @aydin0568
      @aydin0568 4 ปีที่แล้ว +3

      @ateizm out nasıl bakarsan öyle görürsün az objektif olun ya, işinize gelene sahih işinize gelmeyene sahih değil, müslüman klasiği..

    • @aydin0568
      @aydin0568 4 ปีที่แล้ว

      ateizm out iyi rüyalar sana

  • @ihsanyesilylmaz8418
    @ihsanyesilylmaz8418 6 ปีที่แล้ว

    Hocam selamünaleyküm Umarım bu yazdığım yorumu görürsünüz bizim arkadaşlarla aramızda bir tartışma konusu var mirasla ilgili soru şu hocam şimdi bir baba elindeki mülkten maldan çocuklarına miras bırakmaya bilir mi onu herhangi bir hayır kurumuna veya da satıp parasını kendi nefsi için yiyebilir mi Ben kazandım Ben ettim deyip ben bu malı istediğin gibi tasavvur yetkisi bana ait deyip kullanabilir mi çocukların Hiçbir şey bırakma ya bilirmi bu sorunun cevabını çok merak ediyorum hocam saygılar sevgiler

    •  6 ปีที่แล้ว +2

      Çocuklar kendi ayakları üzerinde durabiliyorsa muhtaç değillerse baba o malı daha muhtaç kişilere verebilir. Miras bırakmak şart değil hatta bırakmamak sünnettir. Zira Allah resulü devleti yönetmesine rağmen hiçbir mal bırakmamış 7 dirhemide kızı Fatıma eli ile vefat etmeden dağıtmıştır. Mal bırakmak eğer geçimsiz kıskanç çocuklar varsa hayır değil aslında şerdir. En güzel miras öldükten sonra ahlaklı salih evlatlar bırakmak ilmi bir eser veya kamu yararına işler bırakmaktır.

    • @ihsanyesilylmaz8418
      @ihsanyesilylmaz8418 6 ปีที่แล้ว

      @ sagolun hocam Allah razı olsun bizi aydınlattınız

  • @sukruerol7232
    @sukruerol7232 ปีที่แล้ว

    Ayette borçları ödedikten sonra kalanı miras oranlarına göre verin diye yazan allah ,senin izahatinda eşinin payı çiktiktan sonra mirası paylaştırin demeyimi unuttu ? Bumu senin açıklamam ,,

  • @ilkerulu6156
    @ilkerulu6156 4 ปีที่แล้ว +2

    Hocam 2 kızı bir eşi olan nasıl paylaştıracak bu hesaba göre

    •  4 ปีที่แล้ว +3

      Kız on tanede olsa oran aynıdır. Kendi aralarında o orana göre miras eşit olarak dağıtılır.

    • @ilkerulu6156
      @ilkerulu6156 4 ปีที่แล้ว +1

      Hüseyin Kemal Gürger yani 120 bin var diyelim kadın 1/8 yani 15bin iki kızda 105 bini ikiye bölerek alacak doğrumudur

  • @zerocinthe
    @zerocinthe 3 ปีที่แล้ว

    hak yerseniz kul hakkına girer. Allah zaten diyor bu size bir öneridir diyor.Demekki kendi katında siz gözetmeseniz de benim taksimim benim önerim gibidir.

  • @allahadavet1313
    @allahadavet1313 5 ปีที่แล้ว +1

    bence oranları yanlış veriyorsunuz , eşin payı önce verilip söylediğiniz oranlara göre evet 24 / 24 tam oluyor
    eşin payı neden önce verilmeli gerek , onuda nisa süresi 33. ayetten önce verilmesini söylüyorsunuz
    fakat o ayet adam hayattayken , ki ana babadan ve akrabalardan kalan mirastan kadına pay verilmesini söylemiyor mu ?
    işin doğrusu nisa süresi 33. ayetten nisa 11 ve 12 nci ayetlerde yazan kadının 8 / 1 payını ilk önce verin manasını çıkartmıyorum
    siz bence oranları paylaştırırken bir hata yapıyorsunuz ben geçen gün dikkatli bir şekilde inceledim farklı oran hesaplamaları işin içerisine dahil oluyor
    ayet çok kafa karıştırıcı , fakat bence verilen oranlar 2/3 6 / 1 6 / 1 1 / 8 bu kombinasyondan ötürü değil !
    ayeti tekrar tekrar okuyunuz bence kombinasyon oranları daha farklı ben hesaplayamadımda bir daha bakın derim

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      hayattayken bile versen neye göre verceksin yine bu orana göre değil mi o zaman sıralama tekrar ordan başlıyor siz heralde halis beyin hesabına kafayı taktınız eğer sağ iken hakkını veremedin ne olcak nisa 33ü uygulamamış olcaksın sıralamayı ters tutup nisa 12yi es geçtin diyelim hadi

    • @allahadavet1313
      @allahadavet1313 5 ปีที่แล้ว

      @@erac2641 farkli cozumler dusunulebilir matematik aynidir degismez 2+2 =4 eder bulunan formuller kurandaki gibi olmayabilir mesela paylari paylastirirken herkezin payini cikartip oyle paylastirsan sorun cikmaz ornek olarak 3\2 kizlkara ver kalan ile geri dagitimi yap belkide boyledir bilemeyiz

    • @allahadavet1313
      @allahadavet1313 4 ปีที่แล้ว

      @Şeyhülislam Timur bence daha değişik yöntem var daha tam bulamadım yani üzerinde durmadım öyle işin içinden kurtulamazsın

    • @allahadavet1313
      @allahadavet1313 4 ปีที่แล้ว

      @Şeyhülislam Timur sana birşey derdim ki şimdi kafan larışır
      sen u cevapla işte kurtulamazsınboşver ama böyle değil tmm çelişki kalmıyorda böyle değil bu

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz.
      Sonuç olarak elde ettiğiniz 27/24 lük oranın nedeni üç kız evladı kendisine mirasçı olan erkeğin üç evladı olması durumunda annesinin, babasının ve karısının mirasçı payları ayette bildirilmediği halde ayette "bir evlat şartına bağlı" olarak bildirilen mirasçı paylarını sanki ayette "üç evlat şartına bağlı" mirasçı payları bildirilmiş gibi hesaplama yapılması hem ayet metnine açıkça aykırı hem de "bir evlat şartına bağlı" mirasçı payları ile "üç evlat şartına bağlı mirasçı paylarını toplamak matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Bu nedenle, miras hesaplamalarında 27/24 lük matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @emirhancitak
    @emirhancitak ปีที่แล้ว

    Hocam kusura bakmayın ama sormak zorundayım. Siz mealci filan değilsiniz di mi? Ehl-i sünnet misiniz

    • @beyaz4227
      @beyaz4227 ปีที่แล้ว

      mealci

    • @questra99
      @questra99 10 หลายเดือนก่อน

      niye sordun ki önemli olan Müslüman olması mezhepli olması değil

  • @serhatserhat4997
    @serhatserhat4997 3 ปีที่แล้ว +1

    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM.Birde bu yorumu okuyalım. Bu yorum iki kısım olarak yüklendi.yorumun devamı bir üstte
    Bismillahirrahmanirrahim lütfen okuyalım sahabe zamanında miras konusu ile ilgili olarak okuduğumuz yazılarda hz ömer(r.a) avliye meselesi.Birde İbni Abbas(r.a)'ın avliyeyi kabul etmeyip öncelikli olan eş, ana ve babanın hisseleri verildikten sonra çocukların kalanı alacağı yani eksiltmenin çocuklar hissesinden olacağı yönünde görüşünün mevcut olduğunu okuduk.Şimdi yazacaklarım doğruysa CENABI ALLAH'tan yanlış ise benden ve şeytandandır.CENABI ALLAH ölenin çocuğu varsa anaya 1/6 pay...babaya da 1/6 pay veriyor yani 1/3 e ortaklar ama 1/3 e ortaklar diye zikretmemiş çünkü çocuklardan arta kalan mal olursa baba o kalanıda alır . şimdi çocuklar 2 den fazla kız ise 2/3 pay alırlar.Tek erkek ise ana ve baba payını aldıktan sonra 2/3 alır.Yani ana ve baba varken çocukların alacağı en fazla pay 2/3 tür. CENABI ALLAH ana ve babaya 1/3 pay vermiş, çocuklara ise 2/3 pay vermiş.yani 1/3+2/3=1 tam.Şimdi BURAYA DİKKAT ölenin ÇOÇUĞU YOKTA ona varis oluyorsa ebeveyn(varisehu ebevahu) yani ana ve babası varis oluyorsa bu durumda CENABI ALLAH anaya 1/3 veriyor. babaya ise KALANI veriyor KALAN nedir 1-(1/3)=2/3. ve başka varis yok .Bu durumda ana 1/3 aldı babada 2/3 aldı.(sadece ölenin kardeşleri var ise ananın payı 1/6 ya düşüyor ve kardeşlerin mirasçılığı nisa suresi 12 ve 176.ayeti kerimelerde de CENABI ALLAH hükmünü vermiş açıklamış. şuan için kardeşleri yok diyelim.) .Buradan 1/3+2/3=1 OLAN TÜM MİRAS SİSTEMİNDE çocuklar olduğunda 2/3 e varisler ve yine çoçuklar olduğunda ana ile babada 1/3 e varisler.ŞİMDİ DİKKAT ÇOÇUKLARIN HİSSESİ OLAN 2/3 lük kısım çocuk olmadığında BABAYA GEÇTİ.sanki baba çoçukların yerini aldı ve ana ise 1/6+1/6 olan ana ve babanın hisseleri toplamı olan 1/3 aldı. ..BABA ÇOÇUKLAR hissesine geçince ….şimdi EĞER ÇOÇUK yok ise.baba çocukların almış olduğu 2/3 ü aldı.yani baba ölenin çocukları olsa idi alacakları hisse olan 2/3 aldı.yani çocuklar karşısındaki ana ve babanın durumu olan..... 2/3 çoçuklar 1/3 ana baba hissesi ....çoçuklar olmayınca… çocukların karşısındaki ana ve babanın durumunu… bu seferde baba karşısında anne aldı yani SANKİ BABA ÇOÇUKLAR YERİNDE ANNE İSE çoçuklar karşısındaki ana ve baba yerine aldı…...NİSA SURESİ 12. Ayeti kerimede CENABI ALLAH ÖLENİN ÇOÇUĞU yoksa kocaya 1/2 pay vermiş. Çocuk olmayınca ana 1/3 ü ….babada KALAN 2/3 ü alıyordu.şöyleki ÇOÇUK OLMADIĞINDA ana 1/3 lük kısmın varisi… baba ise BAŞKA VARİS YOK 2/3 ün varisi…ama şimdi nisa suresi 12. Ayeti kerimede ÇOÇUĞU YOKSA hükmü ile koca 1/2 alır buyuruyor YÜCE RABBİMİZ ….DİKKAT çocukların olmadığı ana ,baba ve eşin varis olduğu bir mirasta hepsinin hisseleri ile ilgili ÇOÇUĞUN OLMAMASI şartı var.Çoçuk yok ise ana 1/3..... baba ise KALANI alacak.KALAN NEDİR 2/3tür.ama burada bir varis daha var o da KOCA…….O zaman çoçukların olmadığı bir durumda ananın babanın ve eşin varis olduğu bir durumda ANANIN 1/3 LÜK HİSSESİ DEGİŞMEZ ve ana 1/3 ü alır.(((İbni Abbas(r.a) anaya tüm mirastan 1/3 pay alacagı görüşü))) .devamında EŞ ise 1/2 yi alır. ( SANKİ ÇOÇUKLAR OLMAYINCA ÖLENİN ÇOÇUKLARI YERİNE GEÇEN VE 2/3 PAY ALAN BABADAN ……EŞ OLAN KOCA 1/2 yi çeker.Çünkü babaya kalan veriliyor.bu durumda ana 1/3 aldı koca 1/2 aldı ...BABA İSE KALAN OLAN 1/6 YI ALDI. YİNE BURADA 1/3+1/2+1/6=1.DİKKAT EDİLİRSE EŞ 2/3 LÜK HİSSEDEN PAYINI ALDI YANİ ÇOÇUK YOK 1/3 ANA ..2/3 BABA OLAN TÜM MİRAS SİSTEMİNDEN 2/3 LÜK HİSSEDEN KOCA 1/2 ÇEKTİ.sanki babanın hissesi çoçukların hissesi yerinde ve eş payını babanın yerini aldığı çoçukların hissesinden çekiyor. Çekiyor ve baba kalanı alıyor.DİKKAT EDİLİRSE ÇOÇUN OLMADIĞI DURUMDA ANA 1/3 BABA İSE KALANI ALIYOR .KALAN İSE BAŞKA VARİS YOKSA 2/3.İBNİ ABBAS(R.A) AVLİYEYİ KABUL ETMEYİP ÇOÇUKLARIN HİSSESİNDEN AZALTMAYA GİDİLMESİ GÖRÜŞÜ MEVCUT.ŞİMDİ EN BAŞTAN BAKARSAK ÇOÇUKLAR var ANA 1/6+BABA 1/6...ÇOÇUKLAR 2/3........ ÇOÇUKLAR OLMADIĞINDA ANA 1/3 ....... 2/3DE BABA alıyor sanki çoçuklar yerinde baba.... ve koca olduğunda ANA 1/3 BABA İSE KALANI ALIYORDU ....o zaman kocada ......kalana varis olan babadan ..... çekecek hissesini yani kalan olan 2/3 den 1/2 yi alacak ve 1/6 babanın olacak yani 1/6 kalacak ..........Eger ölenin çoçugu olmadığında baba çoçuklar hissesinde oluyor ise ve koca mirasını babadan çekiyor ise ÇOÇUKLARIN OLDUĞU DURUMDADA ananın 1/6 ...babanın 1/6... iki kızın 2/3 hissesi varsa. bu sefer 2/3 lük hisse çoçuklara kaydı o zaman nasıl ki çoçuklar olmadığında ana hissesi 1/3(1/6+1/6) korunuyorsa ve kocada babada olan 2/3 lük hisseden mirasını çekiyorsa .....çoçuklar olduğu durumdada ana ve babanın 1/6+1/6=1/3 hissesi yine korunuyor ve eger ölenin çoçugu varsa eşin alacagı payda yine 2/3 lük hisseden alınır o 2/3 lük hissede çoçuklarda olduğu için eksiltme çoçuklardan yapılır.ASLINDA MİRAS HEP 1 TAMA EŞİT. İBNİ ABBAS(R.A) dediği gibi CENABI ALLAH'ın öncelikli yaptığı hisseler var.2/3 varislerin olduğu durumda 2/3 lük hisse kimde ise aslında 2/3 lük hisse çoçukların hissesi azaltma 2/3 lük kısımdan oluyor.baba çoçuklar hissesine varis oluncada aynı şey oluyor ve eş babadan hissesini alıyor kalan babanın olduğu gibi .DİKKAT şimdi çoçuk yok ANA 1/3 aldı) ve eşte yok o zaman babaya 2/3 kaldı……… şimdide yine çoçuk yok ana var.. baba var ….EŞKOCA var. ..Bu durumda ANA 1/3 ALDI ….EŞKOCA ½ aldı ve çoçuklar mirasında olan baba ise 2/3 lük hissesinden eş olduğu için ½ si KOCA EŞ tarafından çekildi ve kalan olan 1/6 yı aldı.) şöyle bir örnek verelim

    • @serhatserhat4997
      @serhatserhat4997 3 ปีที่แล้ว +1

      Yorumlar
      Ölenin 3 kızı olsun payı 2/3
      Çoçuk oduğu için anaya 1/6 …babayada 1/6
      burada çoçukların aldığı hisse olan 2/3 e X diyelim.Ana ve babanın 1/3 lük hissesine Y diyelim.
      Şimdi çoçuklar olmadığı durumda ana 1/3 (Y) alıyor baba ise başka varis yok 2/3(X) alıyor.çoçuklar olduğunda çoçukların hisseleri X iken ana ve babanın hisseleri (Y) idi.
      Çoçuklar olmadığında ise Ana (Y) oluyor….Baba ise (X) oluyor.
      Yani çoçukların karşısında ana ve babanın durumu 2/3 karşısında 1/3 gibi yani X karşısında y
      Çoçuk olmayınca baba X oluyor, ana ise y oluyor.baba karşısında annenin durumu çoçuklar karşısındaki anababanın durumu oluyor.
      Şimdi gelelim eşkocaya çoçuk yok ise eşkoca ½ alıyor.
      Çoçuk yok ana (Y) aldı 1/3 ….baba ise (x) 2/3 aldı… nisa suresi 11.ayette Eğer çoçuğu yokta (varisehu ebevahu) anne babası ona varis olmuş ise annesinin hakkı 1/3 tür buyuruyor CENABI ALLAH.
      Yine çoçuk yok ana var baba var eş koca var.bu durumda ana ölenin çoçugu yoksa 1/3 aldı.peki baba nisa suresi 11 ayete göre ana baba varis olmuş ama yine nisa suresi 12.ayete görede çoçuk yoksa eşkocada varis ½ alıyor.
      Şimdi nisa suresi 11.ayeti kerimede çoçuk olmayınca ebeveyn (anababa) varis iken anaya 1/3 veriyor CENABI ALLAH .babanın alacagı 2/3 lük kısım açık bırakılmış….çoçuk yoksa.ana ve babadan başka kimse varis olamaz diye bir hüküm yok yani çoçuk yoksa baba her zaman 2/3 alır diye anlayamayız diye düşünüyorum .ne diyor ayeti kerime çoçuk yok ise ebeveyn (anababa) varis iken anaya 1/3.
      O zaman eşkoca içinde çoçuğu yoksa ½ alır (nisa suresi 12.ayeti kerime)
      Şimdi çoçugu olmayan bir kişi öldü anası babası eşkoca bıraktı nisa suresi 11.ayete göre ana 1/3 aldı.eşkoca nisa suresi 12. Ayete göre ½ aldı baba ise yukarda anlattığıma göre kendisine geçen çoçuklar hissesinde olan 2/3 lük hisseden başka varis olduğu için yani koca olduğu için 2/3 lük hissesinden ½ çekti ve 2/3-1/2=1/6 kaldı ve 1/6 yı aldı.miras yine 1 tamam eşit ana 1/3 eş ½ baba 1/6 ….1/3+1/2+1/6=1
      Şimdi burada dikkat edilirse çoçuklar olmadığında ana 1/3 ün varisi …baba çoçukların hissesinde 2/3….ama eş olduğu zaman ½ lik hissesini çoçuklar olmadığında sanki babada olan çoçuklar hissesinden çekiyor.ve bu durumda 1/3 lük hisse korunuyor ve eksiltme 2/3 lük hisseden oluyor EŞ VARSA………..(ana (y) baba x eşte Z dersek y+x=1 y+(x-z)+z=1)
      Şimdi gelelim ölenin ÇOÇUĞU VARSA .ana ve baba 1/6 1/6 toplam 1/3 aldılar çoçuklara 2/3 kaldı…….çoçuklar olunca baba.. X olan hişsseyi bıraktı ve Y olan hisseye geçti.çoçuklar ise X hissesi olan 2/3 ü aldı
      Bu durumda nisa suresi 12 ayeti kerimeye göre ölenin çoçuğu varsa eşkoca ¼ alır buyuruyor CENABI ALLAH. O zaman çoçuklar olmadığında babada olan 2/3 lük hisseden çoçuk olmadıgı için ½ hisseyi eş çekerse ve ananın 1/3 lük hissesi korunuyorsa
      Çoçuk olduğunda ise baba 1/3 lük hisseye ana ile beraber varis oluyor ve çoçuklara 2/3 geliyorsa bu iki duruma baktığımız zaman çoçugu olan Eşkoca hisesini çoçuklardan yani 2/3 lük kısımdan çekecek.çünkü çoçuk olunca baba 2/3 ü bıraktı 1/3 lük hisseye dahil oldu ve babanın hissesinin yerini çoçuklar aldı.diye düşünüyorum.YANİ BİR ÖNCELİK SIRASI
      Bu durumda anababa(Y) oldu….. 3kız kardeş X oldu(çoçuk olmayınca baba x di çoçuk olunca baba x i yani 2/3 ü bıraktı ve y olan 1/3 e dahil oldu)) x+y=1 … eşvarsa hissesine z diyelim bu durumdada Y(anababa)+3kız(x-z)+z=1
      ŞİMDİ 3 KIZ+ ANNE+ BABA+ KOCA kalsa ÇOÇUK VAR ANA 1/6 ….BABADA 1/6 ALDI…. ÇOÇUK VARSA KOCA 1/4 (ÇOÇUGU VARSA ŞARTI ANA BABA VE EŞ İÇİN)…….3 KIZDA KALANI ALIR (nasıl ki çoçuk yoksa hükmü olunca çoçukların 2/3 lük hissesi babada ise ve EŞ çoçuklar hissesi gibi olan 2/3 den payını alıyorsa çoçuklar olduğu durumdada yine 1/3 lük hisse korunuyor ve babada olan eşin çektiği 2/3 lük miras hissesi çoçuklara kayıyorsa bu durumda yine eş 2/3 lük hisseden payını alacak …ÇÜNKÜ ÇOÇUKLAR OLUNCA BABA 2/3 LÜK HİSSEYİ BIRAKIYOR VE KORUNAN 1/3 LÜK HİSSEYE DAHİL OLUYOR.EŞ NASIL Kİ ÇOÇUK YOKKEN ÇOÇUKLARIN HİSSESİNİ ALAN BABADAN PAYINI ALIYORSA ŞİMDİDE DİREK ÇOÇUKLARDAN ALIR VE ÇOÇUKLAR KALANI ALIR.DİYE BU ŞEKİLDE DÜŞÜNCEDE BULUNUYORUM.
      3 KIZ ÇOÇUK….ANA….BABA….EŞKOCA…….ANA 1/6….. BABA 1/6….. KOCA ¼….2/3-1/4=5/12 KALAN ÇOÇUKLARA…
      YANİ ÇOÇUKLAR OLMAYINCA ANA 1/3 ALIRKEN BABANIN PAYI KALANI ALACAK ŞEKİLDE AÇIK BIRAKILIYOR VE BAŞKA VARİS VARSA ALAMAZ DİYE BİR HÜKÜMDE YOK. O ZAMANDA EŞ OLUNCA ½ LİK PAYINI AÇIK BIRAKILAN 2/3 LÜK HİSSEDEN ALIYOR VE 2/3LÜK HİSSENİN SAHİBİ OLAN BABADA KALANI ALIYOR.şeklinde düşüncede bulunuyorum.
      ÇOÇUK OLDUĞUNDA İSE BABA 2/3 LÜK HİSSE OLAN ÇOÇUKLAR HİSSESİNİ BIRAKARAK 1/3 OLAN HİSSEYE GEÇİYOR VE ORTAK OLARAK 1/6+1/6 ALIYORLAR VE 2/3 LÜK HİSSE ÇOÇUKLARA KAYIYOR.
      ŞİMDİ ÇOÇUK YOKKEN BABAYA GEÇEN 2/3 LÜK HİSSEDEN …EŞ PAYINI ALIYORSA……….ÇOÇUKLAR VARKENDE BABA 2/3 Ü BIRAKARAK 1/3 E GEÇİYORSA VE 2/3 OLAN HİSSE ÇOÇUKLARA GEÇİYOR İSE ..EŞ OLDUĞUNDA YAPILACAK OLAN EKSİLTME 2/3 OLAN ÇOÇUKLARDAN OLACAGINI .ÇOÇUK YOKSA ÇOÇUKLAR HİSSESİNDE OLAN BABADAN EKSİLTME YAPILACAGINA İŞARET ANLAYABİLİRİZ.EŞİN ÇEKTİĞİ HİSSE 2/3 LÜK KISIMDAN.
      ÇOÇUK OLMADIĞINDA BABA ÇOÇUKLAR PAYINDA İSE VE EŞ BU PAYDAN ÇEKİYORSA ALACAĞI PAYINI….ÇOÇUKLAR OLDUĞUNDADA DİREK ÇOÇUKLARDAN ÇEKECEK PAYINI DİYE DÜŞÜNCEDE BULUNUYORUM
      İbni Abbas(r.a) sona bırakılan hisseler çoçukların hissesi olduğu önceliğin eş ana ve babada oldugu görüşünü okudum. 1/3 LÜK HİSSE İSE ÇOÇUK YOKSA ANNEDE…ÇOÇUK VARSA ANNE VE BABADA VE EŞ İKİ DURUMDADA 1/3 LÜK HİSSEDEN PAY ALAMIYOR.2/3 LÜK HİSSEDEN ALIYOR.
      BU yazılanlar doğruysa rabbimden yazılış ise benden ve şeytandandır.EN DOĞRUSUNU ALEMLERİN RABBİ OLAN ALLAHU TEALA BİLİR.

    • @serhatserhat4997
      @serhatserhat4997 3 ปีที่แล้ว

      Paylaşımın devamı birinci paylaşıma yanıt olarak eklendi

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama Kuran'ın değil alimlerin hesaplama hatasıdır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları bildirilmiş ise de bildirilen bu paylar ile ilgili her iki ayette; bir evlat anlamındaki “veledun” kelimesi kullanılarak miras bırakan erkeğin mirasçı payları “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır.
      Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir.
      Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin; annesi için 1/6, babasi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde “bir evlat olması şartına” bağlı olarak bildirilmiş mirasçı payları ile miras bırakan erkeğin üç kız evladı için nisa 11. ayetinde 2/3 olarak bildirilmiş mirasçı payı birlikte toplanamaz
      Örneğin 6 galon benzin ile 6 litre benzinin toplanması mümkün değildir, toplanması için 6 galon ya litreye veya 6 litre galona çevrilmesi gerekir. Onun için bir evlat olma şartına bağlı mirasçı payları ile üç evlada ait mirasçı paylarının da birlikte toplanması matematiksel açıdan imkansızdır.
      Bir evlat şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      A- Miras bırakan kişinin veleduna (bir evlada) sahip olarak bıraktığı miras payı = (1/1)
      B- Bir kızı olduğu için veledunun (bir evladının) miras payı = 1/2,
      C-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin annesinin miras payı = (1/6),
      D-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin babasının miras payı = (1/6),
      E-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin karılarının miras payı = (1/8),
      F-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin kalan miras payı = (1/24),
      Şeklinde olup Mirasçı Denklemi A=B+C+D+E+F şeklinde olur.
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşlere

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında; yukarıda kardeş dışında tüm mirasçılar payını aldığı için bilinmeyen 1/24 lük mirasçı payının kardeşlere ait olduğu sonucu çıkmaktadır.
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası; (1/1) = Bir Kız evladın payı 1/2 + bir evlat şartına bağlı (karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşler 1/24) diğer mirasçı payları şeklindedir.
      BURAYA KADAR MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN "BİR EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPTIK, ŞİMDİ İSE "ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

      ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI OLARAK
      BIRAKILAN ERKEĞİN MİRASI (1/1) = Üç kız evladın miras payı 2/3 + üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3
      Şeklinde olur.
      Burada "üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarının 1/3" olduğunu biliyoruz ancak üç evlat şartına bağlı 1/3 lük mirasçı payının kimlere ve hangi oranda pay alması gerektiği ayetlerde bildirmediği için bu payları bizim tespit etmemiz gerekmektedir.
      Üç evlat şartına bağlı ERKEĞİN bıraktığı miras (1/1) = Üç Kızı olma şartına bağlı ayette bildirilen 2/3 payı + Üç evlat şartına bağlı diğer (Babasının (X)payı + Annesinin payı(Y) + Karısının payı(Z) + Kardeş Payı(Q)) mirasçıların 1/3 lük payı
      şeklindedir.
      Biz de Nisa 11. ve Nisa 12. ayette Babası 1/6, Annesi 1/6 ve karısı (karıları) 1/8 olarak bildirilmiş olan mirasçı paylarının her birisi ayette "bir evlat olma şartına" tanımlı olarak bildirildiği için bu payları "üç evlat şartına bağlı paylar" gibi kabul etmek de imkansız olduğu yukarıda açıklandığı için bizim bir evlat şartına bağlı payları baz alarak üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarından oluşan1/3 lük miras payının kimlere ve hangi oranda olduğunun tespit edilebilmesi matematiksel olarak mümkündür.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde X= 1/9 luk pay olur.
      Bu da miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK babası için ayette 1/6 olarak bildirilmiş pay kullanılarak miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak babasının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/9 olarak tespit edilme işlemidir.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin annesinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Annesi 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Annesi (Y) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      Y*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde Y= 1/9 luk pay olur.
      Bu da ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin annesinin ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının 1/9 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      Bu da ayette BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK karısı için bildirilmiş olan 1/8 lik pay kullanılarak ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin karısının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/12 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      4- ÜÇ ÇOCUĞU olma şartına bağlı Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (Q) miras payı alır ;
      Q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. Q= 1/36
      Kardeş ile ilgili hiç hesap yapmadan kalan kalan 1/36 lık payı kardeş alır da diyebiliriz.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık link aşağıda verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm

  • @turguteren8214
    @turguteren8214 ปีที่แล้ว

    🐝

  • @gregoryhouse438
    @gregoryhouse438 7 ปีที่แล้ว

    hocam peki sizin anlatiminiza göre tek kiz çocuğu varsa nasıl paylastirilacak?

    • @gregoryhouse438
      @gregoryhouse438 7 ปีที่แล้ว

      demek istediğim şu; zevceye hakkını verdikten sonra sizin izahınıza göre 3/6 tek kız çocuğa anne ve babaya 1/6 şardan pay verilecek toplamda 5/6 oluyo. 1/6 lik pay boşta kaliyo

    •  7 ปีที่แล้ว +1

      Tek kız varsa zaten sorun yok çocuklara düşen payın tamamını tek başına alır.

    • @tolgaerdem2894
      @tolgaerdem2894 4 ปีที่แล้ว +1

      @ tek kız varsa yarısını alır diyor ayette kız için. Ama tek erkek için konuştuğunda tamamını alır diye belirtmiş ayette. Anlam veremedim.

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      ölen kişinin sadece bir kızı ve bir karısının mirasçı olma örneğinin ayette karşılığını aradığımızda;
      Nisa 11. sadece bir kız evladın 1/2 lik miras payı alması bildirildiği gibi, aynı zamanda bir kız evlat 1/2 aldıktan sonra geriye kalan 1/2 lik payı bir kız evladın neden alamadığı da bildirilmiştir. Şöyle ki Nisa 11. ayette erkeğin anne ve babasının payları 1/6, 1/6 payları bir evlat şatına bağlı olarak bildirildiği için ayetteki bu bildirim şekli aynı zamanda bir kız evladın söz konusu 1/6 ve 1/6 lık payları neden alamadığının da açıklaması olmaktadır. Nisa 12. ayette karısının aldığı 1/8 lik pay da bir evlat şartına bağlandığı için 1/8 lik payı da neden alamadığı da ayette açıklanmış olmaktadır. 1/6,1/6 ve 1/8 lik payları bir kızın alamamasının nedeni bu payların bir evlat şartına bağlanmış olmasıdır. Bu pay sahipleri mirasçı olarak yoksalar onların payını bir kız evlat dışında başkasının alması mümkün değildir. çünkü miras bırakanın annesinin 1/6 lık pay alması bir evlat şartına bağlanmışsa bu durumda bir evlat olduğu annesi 1/6 lık pay alır anlamına geldiği gibi 1/6 dan daha fazla pay alamaz anlamına da gelmektedir.
      Buraya kadar herkes bir evlat şartına bağlı olarak payını aldığı için kalan 1/24 lük payı kimin alacağı ayette bildirilmiş ancak 1/24 lük payı kim alırsa bir evlat şartına bağlı olarak alması matematiksel kural gereği olduğu için bu pay da bir evlat şartına bağlı bir pay statüsünde işlem görmesi gerekir. 1/24 payı kimin alması gerektiği aşağıda açıklanmıştır.
      Videodaki örneğe tekrara dönecek olursak; Ayette bir evlat şartına bağlı olarak eşin 1/8 lik miras alması bildirilmiş bu aynı zamanda miras bırakanın bir çocuğu olduğu sürece eşin 1/8 den daha fazla miras alamayacağı anlamına gelmektedir. Eğer karısı 1/8 den fazla miras alırsa ayet hükmüne aykırı bir durum oluşur. Ama ayette bir kız evladın daha fazla miras almasını engelleyen bir şart bulunmamaktadır.
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası (1/1) = Kızı 1/2 + karısı 1/8 şeklinde olduğunda karısı ayet hükmü gereği daha fazla miras alamadığı için kalanı bir kızı alır.
      Bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası (1/1) = Kızı 7/8 + karısı 1/8
      1/1 = 7/8 + 1/8
      1/1 = 1/1
      şeklinde olur.
      Tek kız olursa 1/1 olur

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      @@gregoryhouse438 İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @thematrix9260
    @thematrix9260 3 ปีที่แล้ว +2

    senin hesap 48 binden başka yerde tutmuyor abi 70 binde denedim olmadı

    • @rizazengin8862
      @rizazengin8862 3 ปีที่แล้ว

      Önce eşin hakkını ver sonra paylaştır

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama Kuran'ın değil alimlerin hesaplama hatasıdır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları bildirilmiş ise de bildirilen bu paylar ile ilgili her iki ayette; bir evlat anlamındaki “veledun” kelimesi kullanılarak miras bırakan erkeğin mirasçı payları “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır.
      Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir.
      Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin; annesi için 1/6, babasi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde “bir evlat olması şartına” bağlı olarak bildirilmiş mirasçı payları ile miras bırakan erkeğin üç kız evladı için nisa 11. ayetinde 2/3 olarak bildirilmiş mirasçı payı birlikte toplanamaz
      Örneğin 6 galon benzin ile 6 litre benzinin toplanması mümkün değildir, toplanması için 6 galon ya litreye veya 6 litre galona çevrilmesi gerekir. Onun için bir evlat olma şartına bağlı mirasçı payları ile üç evlada ait mirasçı paylarının da birlikte toplanması matematiksel açıdan imkansızdır.
      Bir evlat şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      A- Miras bırakan kişinin veleduna (bir evlada) sahip olarak bıraktığı miras payı = (1/1)
      B- Bir kızı olduğu için veledunun (bir evladının) miras payı = 1/2,
      C-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin annesinin miras payı = (1/6),
      D-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin babasının miras payı = (1/6),
      E-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin karılarının miras payı = (1/8),
      F-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin kalan miras payı = (1/24),
      Şeklinde olup Mirasçı Denklemi A=B+C+D+E+F şeklinde olur.
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşlere

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında; yukarıda kardeş dışında tüm mirasçılar payını aldığı için bilinmeyen 1/24 lük mirasçı payının kardeşlere ait olduğu sonucu çıkmaktadır.
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası; (1/1) = Bir Kız evladın payı 1/2 + bir evlat şartına bağlı (karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşler 1/24) diğer mirasçı payları şeklindedir.
      BURAYA KADAR MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN "BİR EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPTIK, ŞİMDİ İSE "ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

      ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI OLARAK
      BIRAKILAN ERKEĞİN MİRASI (1/1) = Üç kız evladın miras payı 2/3 + üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3
      Şeklinde olur.
      Burada "üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarının 1/3" olduğunu biliyoruz ancak üç evlat şartına bağlı 1/3 lük mirasçı payının kimlere ve hangi oranda pay alması gerektiği ayetlerde bildirmediği için bu payları bizim tespit etmemiz gerekmektedir.
      Üç evlat şartına bağlı ERKEĞİN bıraktığı miras (1/1) = Üç Kızı olma şartına bağlı ayette bildirilen 2/3 payı + Üç evlat şartına bağlı diğer (Babasının (X)payı + Annesinin payı(Y) + Karısının payı(Z) + Kardeş Payı(Q)) mirasçıların 1/3 lük payı
      şeklindedir.
      Biz de Nisa 11. ve Nisa 12. ayette Babası 1/6, Annesi 1/6 ve karısı (karıları) 1/8 olarak bildirilmiş olan mirasçı paylarının her birisi ayette "bir evlat olma şartına" tanımlı olarak bildirildiği için bu payları "üç evlat şartına bağlı paylar" gibi kabul etmek de imkansız olduğu yukarıda açıklandığı için bizim bir evlat şartına bağlı payları baz alarak üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarından oluşan1/3 lük miras payının kimlere ve hangi oranda olduğunun tespit edilebilmesi matematiksel olarak mümkündür.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde X= 1/9 luk pay olur.
      Bu da miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK babası için ayette 1/6 olarak bildirilmiş pay kullanılarak miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak babasının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/9 olarak tespit edilme işlemidir.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin annesinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Annesi 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Annesi (Y) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      Y*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde Y= 1/9 luk pay olur.
      Bu da ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin annesinin ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının 1/9 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      Bu da ayette BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK karısı için bildirilmiş olan 1/8 lik pay kullanılarak ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin karısının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/12 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      4- ÜÇ ÇOCUĞU olma şartına bağlı Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (Q) miras payı alır ;
      Q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. Q= 1/36
      Kardeş ile ilgili hiç hesap yapmadan kalan kalan 1/36 lık payı kardeş alır da diyebiliriz.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık link aşağıda verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm

  • @byfahrizaten8072
    @byfahrizaten8072 6 ปีที่แล้ว

    Nisa33 u düz yorumluyorsunuz.nisa33 kelale nin acilimidir

    • @byfahrizaten8072
      @byfahrizaten8072 4 ปีที่แล้ว

      @ateizm out ingilizce bilmiyorum
      telefondanda kopyala yapistir her zaman olmuyor
      birsey diyemeyecegim kusura bakmayin

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

    • @byfahrizaten8072
      @byfahrizaten8072 2 ปีที่แล้ว

      @@bilalaksoy7778 uzun uzadıya bir cevap yazmışsınız
      Verdiğiniz video linklerini inceledikten sonra detaylı cevap yazarım veya videomu bekleyin
      Diğer yorumlarımı (silinmedi ise) okumanızı öneririm

  • @bahadrdogrusoz3796
    @bahadrdogrusoz3796 6 ปีที่แล้ว

    Toplumsal yaşantıda ekonomik gücü olmayan kadın için miras hukuku ile ilgili açıklamanız tatminkar olmadı açıkçası, Kadın zaten çalışma hayatında erkek kadar hakim değil birde 1/8 miras hakkı vererek (dış kapının dış mandalı gibi bir tavır ile sonradan gelen aile dışı bir şahısmış gibi bir anlam oluşturdunuz konuşmanızda) zaten çalışmayan kadını ekonomik zorluk içinde yaşatmış olmuyor mu? bu miras hukukundaki paylaşımdaki açıklamanızı keşke yapmasaydınız Cevap verdiğiniz kişiler tatmin oldu mu bilemiyorum ama ben şüpheye düştüm açıkçası

    •  6 ปีที่แล้ว

      Alp Tufan Erdogus bu ders serisi konu üzerinde emek vermiş kardeşlerime ve ateist deist gruplara yöneliktir. Dersin hedef kitlesinde olmadığınızdan dolayı size tatmin edici gelmemiş olabilir.

    • @bahadrdogrusoz3796
      @bahadrdogrusoz3796 6 ปีที่แล้ว

      Hüseyin Kemal Gürger siz çok uygun bir açıklama buldunuz yani bu açıklamayı... doğrudur ben aptalım ya anlamamışımdır onu kastetmişsiniz çok talihsiz bir durum

    •  6 ปีที่แล้ว

      Alp Tufan Erdogus hayır ben siz inançlı olduğunuz için tezat aramamışsınızdır demek istedim. Sizin tatminkar izahınızı yazarsanız daha istifadeli olur.

    • @hakkhakl9602
      @hakkhakl9602 6 ปีที่แล้ว +1

      1) aileye bakmak erkeğin görevi
      2) erkek boşandıktan sonra nafaka veriyor kadının böyle bir derdi yok
      3) evlenirken erkekler kadınlara zaten mihir veriyor
      gelmiş adaletsizlik var diyenler var ayıp yani
      adaletin ta kendisi bu

    • @recplaypause6096
      @recplaypause6096 6 ปีที่แล้ว

      Hakkı Haklı umarım ironi yapmışsınızdır.

  • @burakkarakurum1323
    @burakkarakurum1323 ปีที่แล้ว +1

    Hocam, emeğinize sağlık. Kafası çalışan bir tane ateist yada deist görmedim ben.

  • @BoraBeyKaracan
    @BoraBeyKaracan 5 ปีที่แล้ว

    Peki ölenin 3 çocuğu 1 annesi 1 eşi varsa nasıl olacak açıklaya bilirmisiniz acaba

    • @erac2641
      @erac2641 5 ปีที่แล้ว

      çocukların ve eşin bayan ya da erkek olması durumuna göre değişir bayan ya da erkek olması

    • @karadenizligokdeniz7129
      @karadenizligokdeniz7129 5 ปีที่แล้ว +3

      MİRAS AYETLERİNDE HATA YOKTUR.
      Miras ayetlerinde asla hata yoktur.
      Ayetlerde hata var sanılması, taksimatın doğru kişilere yapılmamasından kaynaklanmaktadır.
      Oysa Ayetlerde geçen oranlar doğru kişilere yapılırsa, ayetlerde hiçbir hata olmadığı görülür.
      Nisa Suresi 11. Ayet, eş olmayan durumu ifade etmektedir. Eğer
      Ölenin evlatları varsa, fakat eşi yoksa miras evlatlara ve ölenin anne ve babasına düşer.
      Örneğin Ölen birinden 120 Bin TL varislerine kaldı diyelim ve ölen kişinin eşi yoksa bu durumda
      120 bin TL'nin
      80 Bin TL'si çocuklara = 2/3
      20 Bin TL'si Anneye = 1/6
      20 Bin TL'si Babaya düşer. 1/6
      Görüldüğü gibi Nisa Suresinin 11. Ayetinin taksimattında asla bir eksiklik yoktur.
      Nisa Suresi 12. Ayete göre ise, eğer ölen kişinin eşi varsa bu durumda miras sadece evlatlara ve eşe düşer. Ölenin anne ve babasına miras düşmez.
      Örneğin Ölen bir adamdan 120 Bin TL varislerine kaldı diyelim. Şayet ölen kişinin eşi varsa bu durumda
      120 Bin TL'nin
      80 Bin TL'si çocuklara 2/3
      15 bin TL'si anneye düşer. 1/8
      Arta kalan 25 Bin TL, mirasçılara yine ayette belirtilen oranda taksim edilir. Taki bütün para bitene kadar.
      Görüldüğü gibi Nisa 12. Ayetinin taksimatında da hiç bir varise eksik miras düşmez.
      Kurana göre miras ayetleri kısaca şu şekilde taksim edilmelidir .
      Eğer, eş yoksa, miras = Evlat + Anne ve Babaya düşer. ( Nisa 11. Ayetin Taksimi )
      Eğer, eş varsa miras = Evlat + Eşe düşer. Eş olduğu için miras Anne ve babaya düşmez ( Nisa 12. Ayetin Taksimi)

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      @@karadenizligokdeniz7129 İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @MemetO-O
    @MemetO-O 4 ปีที่แล้ว

    th-cam.com/video/20-RT3VKh9w/w-d-xo.html
    Bu konuyu açıklayan başka güzel bir video arkadaşlar

  • @ProfDoktor-rw9oq
    @ProfDoktor-rw9oq ปีที่แล้ว

    O hata var diyenler lise çağında ki eşit ağırlık bölümünde ki çocuklar. Cenabı Hak o kadar basit ve anlaşılır emir etmiş bize. Biz hala anlamıyoruz, ayıp bize. Cenabı Hâk hata yapmaz! Hata insana mahsustur. Alemlerin rabbi hatalardan münezzehtir

  • @furkan4465
    @furkan4465 3 ปีที่แล้ว +1

    İş dini kurtarmak olunca...

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @ilkerulu6156
    @ilkerulu6156 5 ปีที่แล้ว

    Annesi kocası ve kız kardeşi olan biri nasıl bir paylaşım yapacak kurana göre örneğin 60 bin lira parası varsa

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      Ben başka videolarda miras ile ilgili yapılan videolara ayetin birebir anlamını esas alarak açıklamalar yapıyorum, yaptığım açıklamaları bu kendi videomun altındaki yorum bölümüne alıntı olarak alıyorum ki bu konuda merakı olanlara düzenlediğim videodan farklı miras hesaplamaları ile nasıl hesaplama yapıldığını hem de tüm farklı hesapları bir arada görmeleri için burada yayınlıyorum.

      TH-cam'da ölen kadının mirasçıları
      a) Kocası
      b) Annesi
      c) Bir kız kardeşi
      Olması durumu ile ilgili olarak;
      th-cam.com/video/qQkHndL7kv8/w-d-xo.html
      şeklinde bir video aynı şekilde aynı konuda th-cam.com/video/msrTNbaYtl0/w-d-xo.html şeklinde de başka bir videoda düzenlenerek
      ölen kadının kocası için 1/2+ ölen kadının annesi 1/3 + ölen kadının kardeşi için 1/2 = 8/6 = 4/3 = 1,33 şeklinde hem matematiksel olarak hatalı hem de ayet metnine de aykırı bir hesaplamalar yapılmıştır. Bu iki videodaki hesaplama hem matematiksel olarak hem de ayet metnine aykırı bir hesapalamadır.
      Kuran'da bildirilen mirasçı paylarına göre yapılan tüm miras hesaplamalarının;
      Ölenin bıraktığı miras (tereke) (1) = Ölenin Mirasçıları payları toplamı (1) şeklinde daima eşit olması gerektiği matematiksel bir zorunluluk olup miras ile ilgili ayetlerin orjinal arapça kelime anlamları baz alınırsa toplam mirasçı payları toplamının (1) birden büyük çıkması mümkün değildir. ( th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklinde benim tarafımdan düzenlenen videoda doğru hesaplama ile ilgili bir örnek verilmiştir. ) ancak miras ile ilgili ayetlerdeki kelimelerin tekil-çoğul anlamı, ayette geçen zamirlerin anlamları dikkate alınmadığı için mirasçı payları toplamı (1) birden büyük çıkmakta ve çıkan bu sonuç hem matematiksel olarak yanlış hem de ayet metnine de aykırı olarak yapılan bir işlemdir.
      Yukarıdaki videodaki yapılan hesaplamada da söz konusu mirasçı paylarının ayetlerde karşılığının bulunduğu tespiti yapılmadan; ölen kadının kocası için 1/2+ ölen kadının annesi 1/3 + ölen kadının kardeşi için 1/2 = 8/6 = 4/3 = 1,33 şeklinde hem matematiksel olarak hatalı hem de ayet metnine de aykırı bir hesaplama yapılmıştır. Matematiksel olarak hatalı bir işlem olduğu mirasçı payları toplamının birden (1) büyük olan 1,33 şeklinde çıktığı için ayrıca bir açıklamaya gerek yoktur.
      Ancak mirasçı payları toplamının birden (1) büyük olan 1,33 şeklinde çıkmasının neden miras ayetleri metnine aykırı olduğunu tek tek açıklayalım.

      Yukarıdaki videoda ölen kadının mirasçılarının
      a) Kocası
      b) Annesi
      c) Bir kız kardeşi
      Şeklinde olduğu bildirilmiştir.
      1- Yukarıdaki videoda bildirildiği gibi ölen kadının çocuğu yoksa "kocası" 1/2 lik miras alır. ancak bu 1/2 lik miras kelale durumu olmadığı zaman için geçerlidir. Kelale "boşluk" demektir. Eğer mirasçıların sayısı tam ise "kelale" olmaz, kelale olması için ayette bildirilen mirasçılarda boşluk olmaması gerekir. Örneğin; ölenin mirasçılardan anne-baba-karı şeklindeki mirasçılardan birisi olmaz ise ölenin mirasçılarında kelale (boşluk) oluşmuş olur.
      Örneğin ölen erkeğin mirasçıları karısı ve bir kız kardeşinden ibaret olsun bu durumda ölen erkeğin annesi ve babası bulunmadığı için mirasçı olamazlar, bu iki mirasçının olmaması ölen erkeğin mirasçıları bakımından "boşluk" (kelale) durumunu oluşturduğu için mirasçı sayıları açısından boşluk (kelale) hali ortaya çıkmaktadır.
      Nisa 12. ayetin başında 1/4 olarak karısının alması gereken miras payı bildirilmiş ancak bu 1/4 lük miras payı boşluk kelale durumu olmadan karısının alması gereken bir miras payıdır. Çünkü kelale durumu için Nisa 12. ayetin son bölümünde ayrı hüküm bildirilmiştir.
      Herkes Nisa 12. ayetin son bölümündeki boşluk (kelale) durumundaki hükmün ölenin karısını kapsamadığını kardeşler ile ilgili kelale durumunu düzenlediğini ileri sürebilir. Bu iddia doğru gibi görünebilir ancak Nisa 12. ayetin son bölümündeki boşluk (kelale) durumunda ölenin karısının alması gereken miras payını doğrudan bildirmemiş ise de Nisa 12. ayetin son kısmında kelale durumunda kardeşlerin alacağı miras payları bildirildiği için ayette kelale durumu için ayrıca karısının alması gereken miras payının bildirilmesine gerek yoktur. Çünkü kardeşlerin miras payı bildirildiği için karısının miras payı kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Kelale durumunda Kardeşlerin payı doğrudan bildirildiğinde kelale durumunda karısının miras payını dolaylı olarak bildirmiş olmaktadır.
      Örneğin miras bırakanın bir kız kardeşi ve karısı varsa bu durumda miras bırakanın annesi ve babası olmadığı için mirasçı durumunda boşluk (kelale) vardır. Nisa 12. ayete göre Boşluk (Kelale) durumunda bir kız kardeş mirasın 1/6 lık kısmını alıyorsa demek ki boşluk (kelale) durumunda ayette kelale durumunda karısının alması gereken miras payı bildirilmese dahi kelale durumunda bir kız kardeş 1/6 lık miras alırsa kelale durumunda kalan 5/6 lık mirası da karısının alması gerektiği sonucunu çıkarabiliriz.
      Buraya kadar Nisa 12. ayette bildirilen BOŞLUK (KELALE) durumunu anlattık, bir de Nisa 176. ayette bildirilen kelale durumu vardır. HERKES NİSA 176. AYETTEKİ DURUMA KELALE DEDİĞİ İÇİN BİZ DE KELALE KELİMESİNİ KULLANDIK ANCAK NİSA 176. AYETTE BOŞLUK (KELALE) DURUMU YOKTUR, EL-KELALE DURUMU VARDIR.
      Arapçada ingilizcedeki "The" şeklindeki belirlilik takısına karşılık arapcada da belirlilik belirten "EL" takısı vardır. EL takısı el takısı almayan kelimelere göre herhangi bir kelime değil belirli bir anlamı olduğunu ifade eder, kelale örneğinden gidecek olursak mirasçılar "anne-baba-eş" şeklinde üçü bir arada olursa boşluk (kelale) olmaz, kelale olmayan durumu tespit ettiğimizde mirasçılarda boşluk (kelale) olan durumlar;
      1-Baba olmaması
      2-Anne olmaması
      3-Eş olmaması
      4-Baba-anne olmaması
      5-Baba-eş olmaması
      6-Anne-eş olmaması
      7-Anne-baba-eş olmaması
      Şeklinde toplam yedi kategoride boşluk (kelale) türü olduğu görülmektedir.
      Biz Nisa 176. ayet EL-KELALE olarak bildirdikten sonra ayette; "Çocuğu olmayan bir kişi ölür de kız kardeşi bulunursa, bıraktığı malın yarısı onundur. Eğer kız kardeşi ölür ve çocuğu da bulunmazsa, erkek kardeş ona varis olur. " der bu hükme göre erkek kardeş kız kardeşin mirasının tamamını alıyor. Eğer erkek kardeş mirasın tamamını alıyorsa bu durumda miras bırakanın "anne-baba-eş" şeklindeki mirasçılarının hiçbirisinin bulunmadığı bir boşluk (kelale) durumu olması gerekiyor. Demek ki Nisa 176. ayette BOŞLUK (KELALE) değil de EL-KELALE şeklinde bildirilmiş olması tanımlı bir kelalenin EL-KELALE şeklinde Nisa 176. ayette bildirilmiştir. Eğer bir erkeğin bir kız kardeşinden başka hiç bir mirasçısı yoksa kız kardeşi erkek kardeşin mirasının yarısını alır, hadislerde nineye, dedeye miras verildiği söylenir ama hangi durumda verildiğinin bilinmediği ifade edilir. Eğer bir kişinin sadece bir kız kardeşi varsa ve anne-baba-eş şeklinde başka hiç mirasçısı yoksa Nisa 176. ayete göre mirasın yarısını alır. Eğer erkek kardeş olsaydı tamamını aldığı için dağıtılabilir hiç miras olmazdı, kız kardeş olduğu için 1/2 sini aldığında geriye 1/2 lik miras kalır. işte peygamber dedeye, nineye miras verdiği durumu tespit edememişler ise de ayet metnindeki bu durum
      Tüm bunları anlatmamızın sebebi ayette KELALE ve EL-KELALE ayrımları tam bilinmeden videodaki gibi bir kız kardeşin alacağı miras payı tespit edilemez, Yukarıdaki videoda miras bırakanın mirasçıları kocası, annesi ve bir kız kardeş şeklinde olduğu için EL-Kelale durumu değil yanlızca KELALE DURUMU olduğu için miras bırakanın bir kız kardeşinin mirasçılığı için Nisa 12. ayet baz alınmalı, Nisa 12. ayetteki kelale baz alındığında bir kız kardeş 1/6 dan fazla miras alamaz, (bu sayfanın devamı bu sayfaya yazılan yorum kısmında başka bir sayfa olarak devam edilmiştir. )

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      Önceki yazımızın devamı
      1- Kuran'da Nisa 11. ayette فَإِن (30) لَّمْ يَكُن (31) لَّهُ (32) وَلَدٌ (33) وَوَرِثَهُ (34)أَبَوَاهُ (35) فَلأُمِّهِ (36) الثُّلُثُ (37) şeklinde anlamı da "Şayet (30) olmaz (31) O ERKEĞIN (32) BIR ÇOCUĞU (33) ve O ERKEĞIN varisi (34) O ERKEĞIN anne ve babası(35) O ERKEĞIN annesi için (36) üçte bir (37), şeklinde bildirildiği için kadının annesinin miras payı ayette bildirilmemiştir. (bu durum kadının annesinin payını hesaplama yöntemi ile tespit edilemez anlamına gelmez)
      2- Kuranda mirasçı gruplarının durumuna göre kardeşlerin almaları gereken miras payları farklı farklı düzenlendiği halde bu farklığın nedenselliği anlaşılmadan kardeşe miras dağıtımı yapılmıştır. Kuranda kardeşlerin mirasçılığı üç kategoride bildirilmiştir.
      a) 1. kategori KELALENİN MEVCUT OLMADIĞI ZAMAN" mirasçı olan kardeşlerin almaları gereken miras payları Nisa 11. ayette bildirilmiştir. Bu kategoride kardeşlerin yanında ölenin annesi, babası ve eşleri şeklinde mirasçıların bulunduğu durumda Nisa 11. ayet hükmüne göre kardeşlere miras verilir.
      b) 2. kategori "KELALENİN OLDUĞU ZAMAN" mirasçı olan kardeşlerin almaları gereken miras payları Nisa 12. ayette bildirilmiştir. Eğer ölenin mirasçı kardeşlerinin durumu 1. ve 2. kategorideki tanıma uymuyorsa o zaman kelale durumu var olduğu için kardeşlerin miras paylarının almada Nisa 12. ayet hükmü uygulanması gerekir.
      c) 3. kategori "EL-KELALENİN OLDUĞU ZAMAN" mirasçı olan kardeşlerin almaları gereken miras payları Nisa 176. ayette bildirilmiştir. Bu 3. kategoride ise mirasçıların tamamı kardeşlerden oluşmaktadır. Eğer ölenin yalnızca kardeşlerinden oluşan mirasçıları varsa bu durumda kardeşlere Nisa 176 ayet hükmüne göre miras paylarını alır.
      Buraya kadar çok detaylı değil özet açıklama yaptım, ama
      a-Kelalenin olmadığı durum
      b-Kelalenin mevcut olduğu durumlar
      c-El-Kelalenin mevcut olduğu durumlar
      Şeklindeki üç kategori hakkında detaylı açıklamalar birinci sayfada yapılmıştır.
      Şimdilik yukarıdaki videonun konusuna tekrar dönecek olursak koca, anne ve bir kız kardeş şeklindeki mirasçı yapısına baktığımızda miras bırakan kadının babasının bulunmadığı bu nedenle, bir Kız kardeş a kategorisi tanımı içerisinde bulunmadığı, çünkü a kategorisine girmek için mirasçı sınıfının tam olması gerektiği, onun için bir kız kardeşin mirasçılığı için Nisa 11. ayet hükmü uygulanamaz, yine bir kız kardeşin c kategorisi tanımı içerisine de girmemektedir. Çünkü c kategorisine girmek için sadece kardeşlerin mirasçı olması gerekir. Bu nedenle bir kız kardeş için 176. ayet hükmü de uygulanamaz, videodaki mirasçılar arasında baba bulunmadığı için kelale durumu olduğu bir kız kardeşin miras payının Nisa 12. hükmü kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
      Miras bırakan kadının çocuğu olmadığı için kocası 1/2 lik miras alır.
      Nisa 12. ayette miras bırakan erkeğin bir kız kardeşi mirasın 1/6 sını almaktadır. Nisa 12. ayette miras bırakan kadının bir kardeşinin alacağı miras payını ayet bildirilmediği halde biz erkeğin bir kız kardeşi için belirlenen 1/6 lık payı ölçü almamıza da bir engel bulunmamaktadır. Bu nedenle Miras bırakan kadının bir kardeşine 1/6 lık pay verebiliriz,
      Yine yukarıda bildirildiği üzere kadının annesinin miras payı da ayette bildirilmemesine rağmen almasını da engelleyen bir durum bulunmadığı kadının annesine 1/3 lük miras payı verilir.
      Sonuç olarak 60.000 lık bir mirası yukarıdaki açıklamalarımıza göre
      1/2 lik kısmı kocaya verildiğinde 30.000 TL
      1/6 lık kısım bir kız kardeşe verildiğinde 10.000TL
      1/3 lık kısmını kadının annesine verildiğinde; 20.000TL
      Şeklinde olur.
      Bu hesaplamadan sonra
      1- Videodaki 60.000 TL birinci örneğe göre = Koca; 30.000+ annesi 20.000+ kardeşi 10.000
      2- Videodaki 60.000 TL ikinci örneğe Anne ve kız kardeş olursa = kız kardeş 10.000 + Annesi 50.000
      (miras bırakan kadının kelale durumunda kardeşinin miras payı nisa 12. ayette bildirilmediği için miras bırakan erkeğin kardeşi için 1/6 olarak bildirildiği için kadının kardeşinin payı 1/6 yapılmıştır.)
      3- Videodaki 60.000 TL örneğe Koca ve kız kardeş olursa = kız kardeş 10.000 + Koca 50.000
      (miras bırakan kadının kelale durumunda kardeşinin miras payı nisa 12. ayette bildirilmediği için miras bırakan erkeğin kardeşi için 1/6 olarak bildirildiği için kadının kardeşinin payı 1/6 yapılmıştır.)
      Miras hesaplamaları ile ilgili olarak kuranmucizeler.com/ sitesinde konu özetlenmiş, miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık hem normal hesaplamalar hem de kelale ile ilgili hesaplara link verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait kelale miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm
      3- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait kelale miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_birakan_Kadinin_Kelale_Durumunda_Miras_Dosyasi.htm
      Selamlar,
      bilal-aksoy@hotmail.com

  • @murat5804
    @murat5804 3 ปีที่แล้ว

    Ayet oldukca basit, Hikmet sahibi bak bak önce çocuk diyor falan diyip kemdine kılıf hazırlama hiiiç boşuna, ortada bçr hikmet falan yok..Olan şu; NİSA 11 de çocuklu durumu, Nisa 12 de Çocuksuz durumu anlatmış..Bu hepsi bu...Eğer ilahi bir kitapsa şifreler barındırmaz bir kitap...Herkes basitce anlar...Öyle senin lan burda ne diyor acaba diye senin yaptığın gibi köylü kurnazı gibi düşğnmek zorunda bırakılmaz insan...Net...Açık...ve Şifresiz olur...O yüzden Allahınız Nisa 11 in anlaşılması için 1400 küsür sene beklemez....

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklindeki hesaplama Kuran'ın değil alimlerin hesaplama hatasıdır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları bildirilmiş ise de bildirilen bu paylar ile ilgili her iki ayette; bir evlat anlamındaki “veledun” kelimesi kullanılarak miras bırakan erkeğin mirasçı payları “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır.
      Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir.
      Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerinde miras bırakan erkeğin; annesi için 1/6, babasi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde “bir evlat olması şartına” bağlı olarak bildirilmiş mirasçı payları ile miras bırakan erkeğin üç kız evladı için nisa 11. ayetinde 2/3 olarak bildirilmiş mirasçı payı birlikte toplanamaz
      Örneğin 6 galon benzin ile 6 litre benzinin toplanması mümkün değildir, toplanması için 6 galon ya litreye veya 6 litre galona çevrilmesi gerekir. Onun için bir evlat olma şartına bağlı mirasçı payları ile üç evlada ait mirasçı paylarının da birlikte toplanması matematiksel açıdan imkansızdır.
      Bir evlat şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      A- Miras bırakan kişinin veleduna (bir evlada) sahip olarak bıraktığı miras payı = (1/1)
      B- Bir kızı olduğu için veledunun (bir evladının) miras payı = 1/2,
      C-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin annesinin miras payı = (1/6),
      D-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin babasının miras payı = (1/6),
      E-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin karılarının miras payı = (1/8),
      F-Veleduna (bir evlada) sahip olup miras bırakan kişinin kalan miras payı = (1/24),
      Şeklinde olup Mirasçı Denklemi A=B+C+D+E+F şeklinde olur.
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde;
      Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin;
      1. Çocuklar,
      2. Annesi,
      3. Babası.
      4. Eşi ve Eşleri
      5. Kardeşlere

      Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      Bu bilgiler ışığında; yukarıda kardeş dışında tüm mirasçılar payını aldığı için bilinmeyen 1/24 lük mirasçı payının kardeşlere ait olduğu sonucu çıkmaktadır.
      Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak
      Miras Bırakan Erkeğin Mirası; (1/1) = Bir Kız evladın payı 1/2 + bir evlat şartına bağlı (karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşler 1/24) diğer mirasçı payları şeklindedir.
      BURAYA KADAR MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN "BİR EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPTIK, ŞİMDİ İSE "ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI MİRASÇI PAYLARININ" TESPİTİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR

      ÜÇ EVLAT ŞARTINA BAĞLI OLARAK
      BIRAKILAN ERKEĞİN MİRASI (1/1) = Üç kız evladın miras payı 2/3 + üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı payları 1/3
      Şeklinde olur.
      Burada "üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarının 1/3" olduğunu biliyoruz ancak üç evlat şartına bağlı 1/3 lük mirasçı payının kimlere ve hangi oranda pay alması gerektiği ayetlerde bildirmediği için bu payları bizim tespit etmemiz gerekmektedir.
      Üç evlat şartına bağlı ERKEĞİN bıraktığı miras (1/1) = Üç Kızı olma şartına bağlı ayette bildirilen 2/3 payı + Üç evlat şartına bağlı diğer (Babasının (X)payı + Annesinin payı(Y) + Karısının payı(Z) + Kardeş Payı(Q)) mirasçıların 1/3 lük payı
      şeklindedir.
      Biz de Nisa 11. ve Nisa 12. ayette Babası 1/6, Annesi 1/6 ve karısı (karıları) 1/8 olarak bildirilmiş olan mirasçı paylarının her birisi ayette "bir evlat olma şartına" tanımlı olarak bildirildiği için bu payları "üç evlat şartına bağlı paylar" gibi kabul etmek de imkansız olduğu yukarıda açıklandığı için bizim bir evlat şartına bağlı payları baz alarak üç evlat şartına bağlı diğer mirasçı paylarından oluşan1/3 lük miras payının kimlere ve hangi oranda olduğunun tespit edilebilmesi matematiksel olarak mümkündür.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde X= 1/9 luk pay olur.
      Bu da miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK babası için ayette 1/6 olarak bildirilmiş pay kullanılarak miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak babasının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/9 olarak tespit edilme işlemidir.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin annesinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Annesi 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Annesi (Y) miras payı alır ;
      Şeklinde hesaplama yaparız,
      Bu denklemde
      Y*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde Y= 1/9 luk pay olur.
      Bu da ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin annesinin ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının 1/9 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (Z) miras payı alır ;
      Z*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur. Z= 1/12
      Bu da ayette BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK karısı için bildirilmiş olan 1/8 lik pay kullanılarak ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak Miras bırakan erkeğin karısının ayette bildirilmemiş olan mirasçı payının hesaplama yöntemi ile 1/12 olarak tespit edilmesi işlemidir.
      4- ÜÇ ÇOCUĞU olma şartına bağlı Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanma işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU olma şartı ile miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (Q) miras payı alır ;
      Q*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur. Q= 1/36
      Kardeş ile ilgili hiç hesap yapmadan kalan kalan 1/36 lık payı kardeş alır da diyebiliriz.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası = Üç kızın Payı + Annesinin Payı + Babasının Payı + Karısının payı + Kardeş
      1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Miras hesaplaması ile ilgili 200 sayfalık link aşağıda verilmiştir.
      1-
      Miras bırakan kadın-erkeğin mirasçılarına ilişkin tüm normal miras hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkek_Kadinin_Kiz-Erkek_Evlatlarina_Ait_Miras_Dosyasi.htm
      2- Kelale durumunda erkeğin mirasçılarına ait hesaplamaları
      kuranmucizeler.com/kuranda_miras_ayetleri_Bilal_Aksoy_tablolari/Miras_Birakan_Erkegin_Kelale_Durumundaki_Miras_Dosyasi.htm

  • @aydin0568
    @aydin0568 4 ปีที่แล้ว

    Ne kadar uğraşırsanız uğraşın hata vardır ve Hz Ömer bunu görmüş ve avl ile çözmüştür..
    Avliyyenin ilk defa Ömer b. Hattab (v. 23/644)’ın hilafeti döneminde ortaya çıktığı, onun bu konuyu sahabeyle istişare ettiği ve Peygamber (sav)’in amcası Abbâs
    (v. 32/653)’ın önerisiyle avl yaptığı belirtilmektedir.4 Yine Ömer (ra)’in, “doğruysa Allah’tan, yanlışsa Ömer’den” 5 diyerek reyiyle avl yaptığı, “Allah’ın (mirasçılar arasında) kimi öncelikli yaptığını, kimi sonraya bıraktığını bilemiyorum”6 dediğikaydedilmektedir. İstişare esnasında Abbâs’ın, noksanı vereseye hisseleri oranında yansıtmayı önermesiyle onun 2/3, 1/2 veya 1/2, 1/2, 1/3 meselesinde avl yaptığı da rivayet edilmektedir.7 Bu rivâyete göre, Ömer b. Hattab’ın avl yaptığı hal muhtemelen, “terekeden 1/2 hisse alan koca, 2/3 hisse alan iki kız kardeş” ile “terekeden 1/2 hisse alan koca, 1/2 hisse alan kız kardeş ve 1/3 hisse alan anne” meselelerinden biri olmalıdır. İlk avl yapanın sahabeden Zeyd b. Sâbit (v. 45/655) olduğu da kaynaklarda zikredilmektedir.8 Neticede bu mesele, sahabe zamanında ortaya çıkmış 3
    Kaynaklar:
    Ebû Muhammed İbn Hazm, el-Muhallâ, thk. Muhammed Münir, İdâretü’t-Tıbaati’l-Müniriyye, Kahire 1932, IX, 262-265; Ebû Hâkim el-Habrî, Kitâbü’t-telhîs, thk. Nasır b. Fenhir, Müessesetü’r-Risâle, Beyrut 1995, s. 69-76; Ebû Bekr Şemsüleimme es-Serahsî, el-Mebsût, Matbaatü’s-Saade, Kahire, t.y., XXIX, 160 vd.; Ebû Muhammed Muvaffakuddin İbn Kudâme, el-Muğnî, thk. Abdullah b. Abdülmuhsin et-Türkî vdi., 2. bs., Hecr li’t-Tıbaa ve’n-Neşr, Kahire
    1992, IX, 28 vd.; Ebû Abdullah Sıbtü’l-Mardînî, Şerhu’l-fusûli’l-mühimme, thk. Ahmed b. Süleyman Yusuf Urinî,
    Dârü’l-Asıme, Riyad, 2004, I, 392; Muhammed Emîn b. Ömer İbn Abidîn, “Şerhu kalâidi’l-manzûm nüzümü ferâizi
    metni’l-mültekâ”, Mecmûatü resâili İbn Âbidîn, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, t.y., II, 226 227.
    4 Ebû Abdullah el-Hâkim, el-Müstedrek, Dârü’l-Kütübi’l-İlmiyye, Haydarâbâd, 1915, IV, 378; Ebû Bekr el-Beyhakî,
    es-Sünen’ül-kübrâ, Dâiretü’l-Maârif, Haydarâbâd, 1933, VI, 253; İbn Hazm, IX, 264 vd.; el-Habrî, s. 167; es-Serahsî,
    XXIX, 161; Ebû İshak eş-Şîrâzî, el-Mühezzeb, Dımaşk: Dârü’l-Kalem, Dımaşk, 1996, IV, 94; İbn Kudâme, IX, 28; Ebû
    Abdullah es-Settî, Şerhu Muhtasari’l-Havfî, thk. Yahya Bu Aruru, Dâru İbn Hazm, Beyrut 2009, II, 545; Cemâlüddîn
    eş-Şinşevrî, Fethü’l-karîbi’l-mücîb, el-Matbaatü’l-Behiyye, Kahire 1893, I, 43-44.
    5 Ebü’l-Hasan Ali b. Yahya el-Meğîlî, Şerhü’l-urcûzeti’t-tilimsâniyye, thk. Abdüllatif Zekkağ, Dâru İbn Hazm, Beyrut
    2009, s. 346.
    6 es-Serahsî, XXIX, 161; İbn Hazm, IX, 263; el-Meğîlî, s. 346.
    7 Ebü’l-Hattâbel-Kalvezânî, et-Tehzîb fi’l-ferâiz ve’l-vesâyâ, thk. Muhammed Ahmed Havlî, 1. bs., Mektebetü’lUbeykân, Riyad, 1995, s. 41; Ebü’l-Abbâs Şihâbüddîn İbnü’l-Mecdî, et-Ta’lîk alâ Nazmi’l-leâli, thk. Ahmed b. Muhammed, Câmiatü’l-İslâmiyye, 2008, Medine II, 714.
    8 Ebû Osman Saîd b. Mansûr, es-Sünen, thk. Habiburrahman A’zamî, Dârü’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1985, I, 43;

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 4 ปีที่แล้ว +3

      MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN ÜÇ KIZI, ANNESİ, BABASI, KARISI VE KARDEŞİ OLMASI HALİNDE SÖZ KONUSU MİRASÇILARIN MİRAS PAYLARININ HESAPLANMASI ÜZERİNE İNCELEME
      Miras bırakan ERKEĞİN Üç çocuğu olma şartına bağlı olarak; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/8 + annesi 1/6 + babası 1/6 = 27/24 şeklinde değil ; Ayete uygun hesaplama; Mirası (1/1) = Üç Kızı 2/3 + Karısı 1/12 + annesi 1/9 + babası 1/9+ Kardeşi /36 = 24/24 şeklinde hem matematiğe hem de ayetlerdeki hükümlerine bire bir uygun olduğu, aşağıda gerekçeleri ile birlikte hesaplanarak gösterilmiştir.
      Üç kız çocuğu olup miras bırakan erkeğin hem ayetlere hem de matematiksel hesaplamalara tam uyan miras hesaplaması işlemleri;
      Miras bırakan erkeğin Üç kızı ayette bildirildiği üzere mirasın 2/3'ünü alır.
      Bu durumda;
      ERKEĞİN mirası (1/1) = Üç kızı 2/3 + Diğer mirasçılar 1/3 alır.
      Nisa suresi 11. Ve 12. Ayetlerde miras bırakan erkeğin anne için 1/6, baba için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenen bu payların Nisa Suresi 11 inci ve 12 nci ayetlerde “veledün” kelimesi ile miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlandığı, "bir evlat olma şartına" bağlanmış mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi Nisa 11. ve Nisa 12. ayet hükümlerine aykırıdır.
      Eğer ayette “bir evlat” ifadesi olan “veledün” kelimesinin çoğul anlamında kullanıldığı şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi aynı ayette “veledün” kelimesinin çoğulu olan “evladü” kelimesinin ayrıca bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesine çoğul anlam yüklemek ayet tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Miras bırakan erkeğin ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK diğer mirasçılarının payları ayette verilmediği için bu mirasçı ve paylarının tespit edilmesi gerekmektedir.
      Bu tespiti yapabilmek için ilk önce miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçılarının miras paylarının hesaplamasını yapalım, Ezberden bakıldığı zaman ayette bu hesaplamanın yapıldığı şeklinde düşünülebilir, bu doğru bir yaklaşım değildir. Ayette miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI mirasçı payları verilmiş ama hesaplama yapılmadan tüm mirasçıların miras paylarının verildiği şeklinde bir kanaate ulaşmak ezberci bir yaklaşımdır,
      Miras bırakan erkeğin BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI olarak tüm mirasçı paylarının hesaplanması işlemi;
      Miras Bırakan Erkeğin = Kızı 1/2 + karısı 1/4 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindedir.
      Bilinmeyen Mirasçının kim olduğunu araştırdığımızda bilinmeyen miras ve mirasçıların kimler olduğunu gelişi güzel tespit edemeyeceğimiz için bu mirasçıları Nisa Suresi 11. 12. 176. ayetteki mirasçılar arasında bildirilmiş olan mirasçılar arasında aramalıyız, Nisa Suresi 11. 12. ve 176. ayette bildirilen mirasçıları incelediğimizde; Miras Bırakan Kadın ve Miras Bırakan Erkeğin; 1. Çocuklar, 2. Annesi, 3. Babası. 4. Eşi ve Eşleri 5. Kardeşi Şeklinde toplam beşe ayırabileceğimiz bir mirasçı kümesi vardır.
      (Not: Nisa 7. ayette; "Ana, baba ve akrabaların (miras olarak) bıraktıklarından erkeklere bir pay vardır. Ana, baba ve akrabaların bıraktıklarından kadınlara da bir pay vardır. Allah, bırakılanın azından da çoğundan da bunları farz kılınmış birer hisse olarak belirlemiştir." şeklinde bildirilmiş olup ayette el-akrabu ile tüm akrabalar değil el takısından dolayı belirli akrabalardır. Belirli akrabaların Nisa 11 ve 12 ve 176. ayetlerde bildirilen ve anne, baba, eş ve çocukların dışında olan mirasçı kişiler olduğu, bunların dışındaki mirasçı kişilerin kardeşler olduğu anlaşılmaktadır)
      Bu bilgiler ışığında; Bir çocuğu olma şartına bağlı olarak Miras Bırakan Erkeğin Mirası ; = Bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeş 1/24 şeklindedir.
      Burada bulunan miras payları BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK miras bırakan erkeğin diğer mirasçıları;
      = Karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + kardeşi 1/24 şeklindedir.
      MİRAS BIRAKAN ERKEĞİN ÜÇ KIZI, ANNESİ, BABASI, KARISI VE KARDEŞİ OLMASI HALİNDE SÖZ KONUSU MİRASÇILARIN MİRAS PAYLARININ HESAPLANMASI;
      Üç kızı olup miras bırakan ERKEĞİN mirası (1/1) = Üç kızı 2/3 + Diğer mirasçılar 1/3 şeklindedir.
      Şimdi bilinmeyen diğer mirasçının kim olduğunun tespitini yapabiliriz, Bilinmeyen Mirasçının kim olduğunu araştırdığımızda yukarıda açıklanan bilgiler ışığında;
      Miras Bırakan ERKEĞİN = Üç Kızı 2/3 + Babasının payı + Annesinin payı + Karısının payı + Kardeş Payı şeklindedir.
      Miras Bırakan ERKEĞİN üç kızı 2/3'lük miras payını aldığında diğer mirasçılar 1/3'lük miras payını almaktadır.
      Miras bırakan erkeğin annesi, babası, karısı ve kardeşinin 1/3'lük miras payı alması Nisa 11. ve 12. ayette babası için 1/6, annesi için 1/6, karısı için 1/8 şeklinde bildirilmiş olan miras paylarını almaması açıkça ayet hükümlerine aykırılık olmaz mı? diye soru sorulabilir. Olmaz, çünkü babası için 1/6, annesi için 1/6 ve karısı için 1/8 şeklinde ayette bildirilmiş olan mirasçı payları bir evlat olma şartına bağlanmış olan mirasçı payları olup, burada üç kız olduğundan üç kız olma şartına bağlı olarak mirasçının annesinin, babasının ve karısının miras payları ayette bildirilmemiştir.
      Bu tespiti yaptıktan sonra ayette miras bırakan erkeğin ÜÇ KIZI OLMASI ŞARTINA BAĞLI olarak ; babasının, annesinin, karısının ve kardeşinin miras payları bildirilmemiş ise de bu mirasçıların mirastan alacağı toplam mirası 1/3 olduğu hesaplama yöntemi ile tespit edilmiştir.
      Şimdi yapılması gereken, Üç çocuğu olup miras bırakan erkeğin annesinin, babasının, karısının ve kardeşlerinin toplam 1/3'lük miras içerisinde her bir mirasçının kendine ait miras payının tespit etmektir.
      Bu tespiti yapabilmek için;
      Bir evlat olma şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından babası 1/6 lık miras payı alır ise;
      Üç evlat olma şartına bağlı olarak miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Babası (x) Miras payı alır
      1- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin babasının miras payının hesaplama işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan ERKEĞİN 1/2'lik mirasından Babası 1/6'lık miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan ERKEĞİN 1/3'lük mirasından Babası (X) miras payı alır ;
      Bu denklemde X*(1/2) = (1/6)*(1/3), şeklinde olur. X= 1/9 bu miras bırakanın babası 1/9 miras payı alır
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin Annesi de 1/9'luk miras payı alır.
      2- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin karısının miras payının hesaplanması işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Karısı 1/8'lik miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Karısı (X) miras payı alır ;
      Bu durumda denklem; X*(1/2) = (1/8)*(1/3), şeklinde olur.
      X= 1/12 ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin KARISI 1/12'lik miras payını alır.
      3- ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI OLARAK Miras Bırakan erkeğin kardeşinin miras payının hesaplanması işlemi ;
      BİR ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/2'lik mirasından Kardeşi 1/24'lük miras payı alır ise;
      ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin 1/3'lük mirasından Kardeşi (X) miras payı alır ;
      Bu denklemde X*(1/2) = (1/24)*(1/3), şeklinde olur.
      X= 1/36 ÜÇ ÇOCUĞU OLMA ŞARTINA BAĞLI Miras bırakan erkeğin KARDEŞİ 1/36'lIk miras payı alır.
      Bu durumda üç çocuğu olan erkeğin mirası
      = Üç kızın Payı + Anne Payı + Baba Payı + Karısının payı + Kardeş 1/1 = 2/3 + 1/9 + 1/9 + 1/12 + 1/36
      1/1 = 36/36
      1/1 = 1/1
      Şeklinde hem matematiksel çelişki bulunmamakta hem de ayet metnine uygun bir hesaplama ise de tek bir hesabın tutmuş olması hiç bir anlam ifade etmez, tüm hesapların hem ayet metnine uygun olması hem de matematiksel çelişki içermemesi gerekir. Kelale dahil tüm miras hesapları hem ayet metnine tam uygun hemde matematiksel tek bir çelişkili sonuç ile karşılaşılmadan hesaplanmıştır. Söz konusu hesaplamaları merak edenlere talep etmeleri halinde bilal-aksoy@hotmail.com adresinden gönderilecektir.

    • @bilalaksoy7778
      @bilalaksoy7778 2 ปีที่แล้ว

      İslama göre; ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda bu mirasçıların mirasçı payları toplamını 27/24 olarak hesaplayarak bırakılan miras bütünü bir (1) iken dağıtılan mirasçı payları toplamını 1,125 şeklinde tespit ederek hem ayet metnine tam uygun olmayan hem de matematiksel kurallara uygun olmayan toplama işlemi yaparak yanlış ve hatalı bir hesaplama yapmışlardır.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Ayette "bir evlat olma şartına" bağlanmış olan söz konusu mirasçı paylarının “3 çocuk olma şartına veya çocuklar olma şartına bağlı mirasçı payları” gibi kabul edilmesi ayet hükmüne açıkça aykırıdır. Çünkü arapça'da fiiller ve isimler tekil (müfred), ikili (tesniye) ve çoğul (cemi) şeklinde kurallı bir gramer yapısına sahip olduğu için “bir evlat” anlamındaki “veledün” kelimesinin tekil anlamda olduğu arapça gramer kuralı olarak bilinmektedir. Eğer ayette “bir evlat” olma anlamındaki veledün kelimesinin "evlatlar" şeklinde çoğul anlamının olduğu şeklinde bir tereddütte düşülmesi halinde dahi; hem bir evlat anlamındaki “veledün” kelimesi ve hem de veledün kelimesinin çoğulu olan evlatlar anlamındaki “evladü” kelimesi aynı ayet metnin de bulunması nedeniyle veledün kelimesinin “bir çocuk” anlamının dışında tevil ederek veya anlamını genişletmek suretiyle “veledün” kelimesinin çoğul anlam yüklemek Nisa 11. ayeti tarafından imkansız hale getirilmiştir.
      Ancak ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; ölenin bu mirasçılardan "annesi, babası ve karısı" şeklindeki mirasçıları miras paylarını ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" değil "üç evladı şartına bağlı" olarak mirasçı paylarını almaları gerekmektedir.
      Bilindiği üzere Nisa suresi 11. ayette miras bırakan erkeğin annesi için 1/6, babası için 1/6 ve Nisa 12. ayette ise karısı için 1/8 şeklinde mirasçı payları belirlenmiş ise de belirlenmiş olan bu mirasçı paylarının her birisi için ayette ayrı ayrı şart cümlesinin içerisinde “veledün” kelimesi kullanılarak söz konusu mirasçıların miras payı almaları miras bırakan erkeğin “bir evladı olması şartına” bağlanmıştır.
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = bir Kızı 1/2 + karısı 1/8 + Babası 1/6 + Annesi 1/6 + Bilinmeyen Mirasçı 1/24 şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)
      Bu denklemde miras bırakan "bir evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar "bir evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Eğer miras bırakanın üç kız çocuğu olursa bu durumda;
      Miras Bırakan Erkeğin mirası (1) = Üç Kızı 2/3 + karısı (x) + Babası (y) + Annesi (z) + Bilinmeyen Mirasçısı (q) şeklindeki mirasçı payları (bilinmeyen mirasçı payının kime ait olduğu th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html şeklindeki videoda açıklanmıştır)

      Bu denklemde miras bırakan "üç evlat şartına bağlı" miras bırakmakta ve mirasçı olanlar da "üç evlat şartına bağlı" olarak miras aldığı için bu paylar da kendi aralarında hem toplanmakta hem de çıkarıla bilmektedir.
      Ancak
      Eğer ölenin "üç evladı olma şartına bağlı olarak" üç kız evlat mirasın 2/3 lük kısmını almışsa bu durumda kalan 1/3 lük mirası ayette ölenin "bir evladı olma şartına bağlı olarak" annesi, babası, karısı için bildirilen miras paylarının esas alınması hem açıkça ayet metnine aykırı ve hem de "üç evlat olma şartına bağlı olarak belirlenen 2/3 lük miras payı" ile "bir evlat şartına bağlı olarak belirlenen miras paylarının" toplanması matematiksel olarak imkansız bir durumdur.
      Neden hatalı işlem yapıldığını matematiksel olarak tanımlamak gerekirse
      (a) evlatlar veya üç evlat olma şartını ifade etsin,
      (b) de bir evlat şartına bağlı olma şartını ifade etsin bu durumda; ayette bir evlat şartına bağlı paylar (1/6+1/6+1/8) b şeklinde olur.
      (2/3)a + (1/6+1/6+1/8) b =
      (2/3)a + (11/24) b = şeklinde olur ve buradan sonra matematiksel işlem devam edemez,
      (2/3)a + (11/24) b = (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki işlemi zorlar ve 27/24 şeklinde bir hesaplama yapsanız dahi sonucu (27/24)a olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin üç evladı bulunma şartına bağlı payı temsil etmediği gibi (27/24)b olarak tanımlayamayacağınız için bu pay ölenin bir evladı bulunma şartına bağlı payları da temsil etmez,
      Miras hesaplamasında hata yapmalarının nedeni
      birbirleri ile toplanması mümkün olmayan (16/24)a + (11/24)b = şeklindeki payları (27/24) şeklinde toplama yaparak hem ayet metnine hem de matematiksel kural hatası yapmışlardır.
      Bilindiği üzere; 2a ile 5a toplanabilir veya 2b ile 5 b toplanabilir, ama 2a ile 5 b veya 5 a ile 5 b toplanamaz, tıpkı 2 litre ile 5 galon toplanamadığı gibi, ancak 2 litre ile 5 litre toplanabilir,
      Demek ki ölen kişinin üç kızı, annesi, babası ve karısı şeklinde mirasçısı olduğunda; üç kız evlat durumu olduğunda; ayette "bir evlat şartına bağlanmış" olan annenin 1/6 lık payı ile ayette "bir evlat şartına bağlanmış" babanın 1/6 lık payı ve yine ayette "bir evlat şartına bağlanmış" karısının 1/8 lik mirasçı payları kendi aralarında toplandığında 11/24 lük mirasçı payı eder, bu ancak toplanan 11/24 lük pay bir evlat şartına bağlı bir paydır. Üç kız evlat olduğunda üç kızın aldığı 2/3 lük pay ile ayette bir evlat şartına bağlı olarak bildirilen toplam 11/24 lük payın matematiksel olarak toplanması mümkün değildir. eğer 2/3+11/24 payı toplarsanız üç evlat şartına bağlı 2/3 lük pay ile bir evlat şartına bağlı toplam 11/24 lük payı toplarsanız (16+11)/24= 27/24 lük sonuç elde edersiniz. Ama matematiksel kurala aykırı hesaplama yapmış olursunuz
      Sonuç olarak miras hesaplamasındaki matematiksel hatanın nedeni ayetin orjinal metnine uygun bir hesaplama yapılmasından değil tam tersine ayetin orjinal metnin esas alınmamasından kaynaklanmakta olup merak edenler daha detaylı bilgiyi tarafımızdan düzenlenen şu videoda bulabilirler. th-cam.com/video/W45sVxpvCmw/w-d-xo.html
      Selamlar

  • @kareyldz8589
    @kareyldz8589 2 ปีที่แล้ว

    Ayşe isimli bir kadının annesi ve babası babası sağ. Ayşenin 2 kız çocuğu var. Ayşe aynı zamanda evli. Ayşenin 120 bin TL parası var.
    Soru : Ayşe öldü. Ayşenin eşine, kızlarına ve annesine Nisa 11-12 ye göre 120 bin liralık mirası nasıl paylaştırılacak?

    • @omersoyler7984
      @omersoyler7984 ปีที่แล้ว

      Kız çocuklarına 24 bin
      Baba 16 bin
      Anne 16 bin
      Eşi 24 bin
      Toplam 120 bin

    • @omersoyler7984
      @omersoyler7984 ปีที่แล้ว

      Kız çocuklarına 24er bin
      Anne 16 bin
      Baba 16bin
      Eşi 24 bin