Diaconul Sorin Mihalache ● Despre Creația lui Dumnezeu ● ATORG 2017

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ธ.ค. 2017
  • Conferința Părintelui Diacon Adrian Sorin Mihalache
    "Frumusețile Creației și modul în care datele cunoașterii științifice pot fi trepte către sporirea în credință".
    În 29 septembrie - 1 octombrie a avut loc, la Freiburg, a zecea reuniune anuală a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania. Invitatul din acest an a fost părintele diacon dr. Sorin Mihalache (Universitatea din Iași), care a încântat audiența cu o conferință despre creația lui Dumnezeu, științele moderne și modul în care cercetarea științifică poate să îl întărească pe creștinul contemporan în credință.
    Peste 150 de tineri români din Germania, Austria, Anglia, Elveția dar și invitați din România au participat la întâlnirea aniversară. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, reuniunea a fost organizată la Freiburg, cu sprijinul parohiei românești „Sf. Mina” din orașul de la poalele Munților Pădurea Neagră.
    Părintele diacon, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și autor a mai multor volume dedicate teologiei și științei, a vorbit despre frumusețea diversității din creație, pe care a interpretat-o ca o expresie a marii bunătăți a lui Dumnezeu, revărsată în creație prin mulțimea de energii. Cosmologia părintelui accentuează ideea de solidaritate trans-specii, care se referă la minunata conviețuire a tuturor vietăților de pe pământ, comparată cu un sistem de ecuații perfecte, în care sunt prezente 50 de mii de variabile. Echilibrul extraordinar al lumii întregi (macro-cosmos) e comparabil cu echilibrul activităților cerebrale ale omului (micro-cosmos), în care tainic locul precis al „eu”-lui este imposibil de definit. Însă amândouă existențele tainice, ale lumii și omului, trimit mai departe pe credincios către taina lui Dumnezeu, Care este comuniune de persoane și izvor de iubire în nenumărate chipuri.
    Discursul părintelui Mihalache nu a fost un monolog, ci a implicat răspunsuri și opinii ale tinerilor angajați în diverse ramuri - teoretice ori practice - ale științelor (inginerie, medicină, psihologie, arte, fizică). S-au exprimat astfel diferite opinii despre influența (pozitivă sau negativă) pe care locul de muncă o poate avea asupra înaintării în credință. Așa cum a adăugat PS Sofian, prima „înghițitură” din paharul științei aduce deseori în sufletul cercetătorului îndoiala sau necredința, însă ultima „înghițitură” readuce credința profundă. Orice experiență de viață, de muncă, de întâlnire cu altul sau cu altceva ne poate ajuta să descoperim încă o părticică din universul spiritual, până atunci ascuns. Este însă foarte important ca tânărul să știe cărei experiențe să îi lase loc în sufletul său și căreia nu, pentru că omul este ceea ce el însuși trăiește în fiecare secundă a existenței sale.
    Freiburg, septembrie 2017
    cbrom.de

ความคิดเห็น • 8

  • @marcus-nb9ck
    @marcus-nb9ck 4 ปีที่แล้ว +4

    Baiatu" asta este dar de la Dumnezeu pentru noi românii ortodocși si poate nu doar pentru noi.
    Dă Doamne și n-il ține și-l îmbunătățește pe el încă!

  • @oanatanasoiu3180
    @oanatanasoiu3180 3 ปีที่แล้ว +2

    Este minunat părintele Sorin... Ca pescuirea minunată...

  • @IAmWhatIAm7573
    @IAmWhatIAm7573 ปีที่แล้ว +1

    Dacă vorba ar fi materială, cea a părintelui Sorin ar fi un diamant.
    Dacă as fi fost de altă confesiune, cred că m-aș fi convertit ascultându-l.

  • @danahopf2316
    @danahopf2316 7 หลายเดือนก่อน

  • @denisbejan2034
    @denisbejan2034 6 ปีที่แล้ว +6

    Perfect!

  • @constantingrigoras6851
    @constantingrigoras6851 5 ปีที่แล้ว +3

    AMIN

  • @polinagheorghe9510
    @polinagheorghe9510 3 ปีที่แล้ว

    Va multumesc!

  • @IAmWhatIAm7573
    @IAmWhatIAm7573 ปีที่แล้ว +2

    “Uscățiv așa cum este, gârbovit și de nimic,
    Universul fără margini e in degetul lui mic,
    Căci sub fruntea-i viitorul și trecutul se încheagă,
    Noaptea-adânc-a veciniciei el in șiruri o dezleagă;
    Precum Atlas in vechime sprijinea cerul pe umăr
    Așa el sprijină lumea și vecia intr-un număr.” (Scrisoarea I)
    Dacă ținem cont ca Omul are mai multe dimensiuni decât cele in general știute, cred ca este capabil sa “cunoască” universul cu “o cunoaștere” care scapă minții noastre raționale.
    3-6-9 (Tesla)