Vernisaj - Spotlight Heritage - Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara - 12 mai 2023

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ต.ค. 2024
  • În 12 mai 2023, a avut loc vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara - Lumi Paralele”, organizată de Muzeului Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.
    Expoziția face parte din protofioliul de evenimente cuprinse în Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital, organizat prin proiectul de cultură digitală „Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara”, ca parte din Programul cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
    Începând din anul 2019, cu prima expoziție, în anul 2023 s-a urmat un curs liniar al istoriei, aducând în lumina reflectoarelor povestea cartierului Giroc, reprezentat și surprins prin memoriile și scrierile Sorine Jecza despre lucrările personalizate și realizate pentru familia sa de prolificul sculptor Peter Jecza. Întregind viziunea cartierului-dormitor prin amintirile de la Revoluția din 1989, fotoreporterul Constantin Duma a jucat un rol important în surprinderea evenimentelor întâmplate, precum și imortalizarea perioadei socialiste marcată de amintirile dezvoltării industriale.
    Vizitatorii expoziției se pot bucura de experiențe digitale inedite, prin care pot descoperii istoria și trecutul orașului printr-o alegorie a simțurilor, astfel:
    • Alegoria simțului văzului este reprezentată de pictura în ulei pe pânză a Castelului Huniade (1910) a pictorului Stefan Jäger (1877 - 1962), unde oamenii pot descoperii o altă față a picturii, cu elemente animate care prind viața, folosindu-se de aplicația Spotlight Heritage Culture.
    • Alături de pictura Castelului Huniade, pentru simțul văzului se poate urmări și instalația video Patrimoniul cartierului Cetate, o interpretare cu fațete multiple pentru lumea în oglindă din anul 2022, a istoriei patrimoniului tangibil prin obiecte de muzeu, a arhitecturii cartierului și a poeziei lui Robert Șerban!
    • Alegoria simțului văzului și auzului poate fi experimentată prin vederi panoramice a Canalului Bega din Timișoara, printr-o experiență imersivă în 360 de grade de-a lungul râului care străbate orașul cetate. Ambianță care este folosită pentru a stimula simțul auzului este o compoziție originală a lui Dan Simion.
    • Alegoria simțului mirosului este adusă înaintea publicului prin experimente chimice, în parteneriat cu Facultatea de Chimie Industrială și Inginerie a Mediului a Universității Politehnica Timișora, unde oamenii se pot bucura de mirosul trandafirilor prin arome ambientale de esențe și flori expuse.
    • Selectii video care prezintă o retrospectivă a celor 5 ani care au adus în atenția publicului timișorean povestea orașului și a personalităților acestuia. Publicul poate experimenta aplicații de realitate virtuală, realitate augumentată și realitate mixtă care oferă o perspectivă unică asupra trecutului și prezentului.
    Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.
    Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa spotlight-timi... și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.
    ● Link aplicații pentru utilizatorii Android: is.gd/SjiIgv
    ● Link aplicații pentru utilizatorii iOS: is.gd/y6JxeV
    Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:
    ● Pagina web: spotlight-timi...
    ● Facebook: / spotlightheritagetimis...
    ● Twitter: @spotlight_TM21
    ● Instagram: @spotlight_tm

ความคิดเห็น •