Μύθοι και αλήθειες για τα αντιψυκτικά στα ηλιακά κυκλώματα - Αντιψυκτικό ηλιακού ( αντιπηκτικό)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 ก.พ. 2025
- ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗΣ
👉 Ενας περιφερόμενος θερμοϋδραυλικός - ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ PLUMBER
τηλ.: 6997-150-300
e-mail: giannoudisydor@gmail.com
Μύθοι και αλήθειες για τα αντιψυκτικά στα ηλιακά κυκλώματα. Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα.. Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας....ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ-ΣΚΙΑΘΟΣ-PLUMBER-SKIATHOS - Υδραυλικοί Σκιάθος Σποράδες - Υδραυλικοί Σκιάθος (Χώρα)
Υδραυλικές Εγκαταστάσεις & Εργασίες. Εξαρτήματα - Ανταλλακτικά - Λέβητες - Υδραυλικά | Θέρμανση | Είδη Υγιεινής - Ηλιακοί θερμοσίφωνες -τοποθέτηση service -Υδραυλικά Εξαρτήματα - Θερμαντικά Σώματα - Δοχείο διαστολής, Λέβητας πετρελαίου, Σόμπα ξύλου καλοριφέρ υδραυλική, Ξυλολέβητες, Αξεσουάρ κεντρικής θέρμανσης, Ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ, Υδραυλικά είδη εξαρτήματα - εργαλεία, Λέβητες συμπύκνωσης αερίου, Εντοπισμός διαρροής νερού - υγρασία, Αποχετεύσεις, Τοποθέτηση πλακιδίων, Επίτοιχος λέβητας, Ατομική μονάδα πετρελαίου συμπύκνωσης, Φίλτρα πόσιμου νερού κεντρικής παροχής, Εσωτερικός καθαρισμός δικτύου θέρμανσης σε λέβητα πετρελαίου, Λέβητες πετρελαίου μαντεμένιοι, Service συντήρηση καυστήρα πετρελαίου
__________________________________________________________________
👉 ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ / / SUBSCRIBE: tinyurl.com/7j...
Βρείτε με και εδώ:
👉 Στράτος Γιαννούδης Facebook
/ stratos.morgan.1
👉 TECH-Υδωρ Facebook
/ giannoudisydor
👉 Instagram
/ giannoudisydor
👉PayPal
bit.ly/3voCQrd
PayPal: giannoudisydor@gmail.com PayPal Ο στόχος δεν είναι τα χρήματα, ο στόχος είναι η Ελευθερία. Αποστολή χρημάτων με PayPal Έτσι βοηθάμε το κανάλι μας. ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗΣ Σχολή S.T giannoudisydor@gmail.com
👉Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού του βίντεο χωρίς προσωπική γραπτή άδεια. Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.
#ΣτράτοςΓιαννούδης #θέρμανση #φίλτρανερού #λεβητοστάσιο #λέβηταςπετρελαίου #λέβηταςξύλου #ηλιακοίθερμοσίφωνες #δοχείοδιαστολής - วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
Καλησπέρα μάστορα. Πολύ σωστός στα video σου και συγχαρητήρια. Συνήθως οι υδραυλικοί, βάζουν γλυκόλη στους ηλιακούς στα κουτουρού και στο περίπου, δίχως μετρήσεις. Είσαι ο πρώτος μάστορας που έχω δει, να μετράει την γλυκόλη με μπωμόμετρο και διαθλασιόμετρο (εγώ μετράω τα σάκχαρα στο μέλι). Πολύ έξυπνη και η ιδέα σου για το δοχείο διαστολής.
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια......η ιδέα δεν είναι δική μου φιλος. Εχω ένα φυλλάδιο με οδηγίες σωστής τοποθετήσεις και συνδέσεις θερμοσίφωνα της εταιρίας MINOS από το 1993 -95 που το λέει ότι επιβάλλεται το δοχείο αυτο και σε θερμοσίφωνες.......
You are the best! Μαθενουμε απο εσενα να σαι καλα.
Μάστορα... είσαι ωραίος και μετρημένος τυπάκος. Σωστός σε όλα. Χρόνος δεν υπάρχει από μέρους μας...
Εκπληκτικος,τα λες κατανοητα, απλα, ωραια κ σωστα.Ελπιζω κ αλλοι Επαγγεματιες να ακολουθησουν το παραδειγμα σου για να μαθενουμε κι εμεις κ να μην μας πιανουν κοροιδα. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Την καλημέρα μου...... δεν είναι ότι σας Κ μας πιάνουν κορόιδα αυτό το κάνουν έτσι και αλλιώς. Εδώ είναι θέμα υγείας και είναι λίγο επικίνδυνα τά πράγματα.
είσαι ο καλύτερος δάσκαλος! έχεις μεταδοτικότητα και είσαι πολύ άμεσος. Συγχαρητήρια!!!
Με μονη την διαφορα οτι μερικα απ'αυτα που λεει ειναι εκτός πραγμστικοτητας. Αν ήξερε λιγη φυσικη δεν θα τα ελεγε. Και εσεις δεν θα συμφωνουσατε
Παντου υπαρχει ενας Κοντος.Γεια σου μαστρο Στρατο.Ευχαριστουμε για τις γνωσεις που μας μεταφερεις....!!!
Τέλειος μπραβο.
Ποσο δικιο εχεις!!!
Δηλ. Εάν ξοδέψεις 50€ για συντήρηση στα 5 χρόνια πολλά είναι?
Καλημέρα φίλε.. Σταθεροποίησε την σωλήνα της επιστροφής του κλειστού κυκλώματος γιατί έχει ζεσταθεί πάρα πολύ και σίγουρα θα σπάσει στο ρακόρ από το πέρα δώθε...
Δεν θέλω να ανησυχήσω τον πελάτη σου αλλά πάνω από 5 χρονιά δεν θα αντέξει το BOILER...Στο μανδύα θα την ακούσει....(Μακάρι να πέσω έξω...)
Ναι επένδυση είναι ένας ΣΩΣΤΟΣ ηλιακός (με συντηρήσεις) αλλά και η μοναδική συσκευή που θα σου δώσει τα χρήματα πίσω 2 με 3 φόρες παραπάνω... Με αυτή την λογική ΝΑΙ είναι δωρεάν ζεστό νερό αφού ότι άλλο χρειαστείς για να ζεστάνεις νερό έχεις έξτρα έξοδα (ρεύμα-πετρέλαιο-υγραέριο)
Υ.Γ. Απέφευγε να κάνεις καθαρισμό στο κλειστό κύκλωμα την τεχνική με χημικά... Καθάρισε το κύκλωμα μόνο με νερό... (και όχι μεγάλη πίεση νερού..)
Μαστρο Στράτο να κάνω μία ερώτηση? Οι ηλιακοί έχουν μέσα στο μπόιλερ μία ράβδο μαγνησίου για την ηλεκτρόλυση, λαμβάνοντας υπ όψιν μία φυσική ροή του νερού μεταξύ ηλιακού συλέκτη και μπόιλερ (και άρα των ηλεκτρονίων). Επειδή έχω συνδέσει μία ξυλόσομπα και με κυκλοφορητή στέλνω το ζεστό νερό της σόμπας στον ηλιακό το χειμώνα, μήπως εκτός από το μαγνήσιο που έχει ο ηλιακός, να βάλω και αυτά τα κουβαδάκια με μαγνήσιο που πουλάνε, για να προστατέψω και το μπόιλερ της ξυλόσομπας από την ηλεκτρόλυση?
Αν η εγκατάσταση της ξυλόσομπας δεν έχει ανόδιο,καλό θα κάνεις.
Και αν βάλεις αυτά τα κουβαδάκια(όπως λες), πρόσεχε να συνδεθεί σωστά.
Θα συμφωνήσω με τον Κώστα φιλος......
@@stratosgiannoudis σας ευχαριστώ και τους δύο για την βοήθεια. Ξέρετε δεν είναι μόνο ότι θέλω να προστατέψω την σόμπα, αλλά θέλω να προστατέψω και τα υδραυλικά, καθώς η μπαταρία του νιπτήρα και του ντους εχουν πετάξει επάνω στο μέταλλο κάτι γρέζια και φοβάμαι, ότι είναι από την ηλεκτρόλυση. Βλέπετε απ' έξω έχουν μία επίστρωση νίκελ και από μέσα μπρούτζινες, που σημαίνει ότι ήδη τα δύο μέταλλα, ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αν προσθέσω τη λαμαρίνα της σόμπας και το χαλκό στις σωλήνες παροχής, έχουμε 4 διαφορετικά μέταλλα στο δίκτυο, με τις ανάλογες συνέπειες....
@@ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΜΠΟΡΜΠΙΛΑΣ-υ9π αν ειναι κλειστο το κυκλωμα που 90% πρεπει να ειναι κλειστο ειναι ενα κυκλωμα της σομπας χωρις ανοδιο και ενα κυκλωμα του ηλιακου με ανοδιο (αν δεν εχει φαγοθει)
Κύριε Στράτο σας ευχαριστούμε για τις απίστευτες γνώσεις σας!
Μια παρατήρηση μόνο: Επειδή είμαι ο κλασικός μέσος χρήστης που απλά "πιάνουν τα χέρια του" και μ αρέσει να ασχολούμαι και έχω και τα εργαλεία, επειδή θέλω να συμπληρώσω υγρά στον ηλιακό.
Στο κρίσιμο σημείο 8:43 εκεί που πρέπει να πείτε τι ακριβώς ζητάμε στην αγορά, το προσπερνάτε. Επίσης, ενώ μιλάτε για "αντιπηκτικό" , μετά το ξαναλέτε αντιψυκτικό αυτοκινήτου, και αυτό που κρατάτε είναι τέτοιο! Για να μην σας ζαλίζω, να παραθέσω τα ερωτήματα μου αριθμητικά:
1) έχω αυτή τη στιγμή στο σπίτι αντιψυκτικό αυτοκινήτου της Automania "Αyto-flu απο -12'C εως +105'C" με βάση την αιθανοδιόλη όπως γράφει. Κάνει αυτό ή όχι? Με ανησυχεί και που η αιθανόλη είναι άκρως τοξική, σε περίπτωση κατάποσης (αν δηλαδή περάσει στο μέλλον στις σωληνώσεις ύδρευσης , και το πούμε) .
2) Aν όχι , είναι καλύτερο να βρω κατι με βάση την προπυλενογλυκόλη ? (πολύ λιγότερο τοξική)
Σας ευχαριστώ και πάλι! Συνεχίστε να μας μεταδίδετε τις γνώσεις σας!
Αντιπυκτικό με βάση την αιθυλενογλυκόλη είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Το σωστό είναι αντιπυκτικό με βάση την φαρμακευτική προπυλενογλυκόλη με αναστολείς διάβρωσης, κατάλληλο για ηλιακά συστήματα και κλειστό κύκλωμα καλοριφέρ.
@@platis-giannis. ακρως επικίνδυνο ενα μείγμα το οποίο κατά βαση ειναι νερακι με ζαχαρη;
Και οχι απλα επικίνδυνη αλλά ΆΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ κιολας!!!
Φιλε άνοιξε κανα βιβλιο να μαθεις τιποτα και μην σχολιαζεις μέχρι τότε.
@@nikosxania6696 οχι ειναι νερακι με οϋσκι!!!!! 12 ετων!!!! Διαβασε εσυ καλυτερα. Η φαρμακευτικη προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιηται κ ως βαση για υγρα ηλεκτρ. τσιγαρου και ως βαση για καλυντικα. Δεν μιλαμε για ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ αλλα για ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ προπυλενογλυκόλη.
@@platis-giannis. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ!!!
Γεια σου φίλε Στράτο έχω βάλει έναν ηλιακό εδώ και ένα μήνα και μου έχει δημιουργήσει υγρασία στο εσωτερικό του τζαμιού υπάρχει κάποιος λόγος που πρέπει να αλλάξω τα τζάμια στην εγγύηση επάνω θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα πιο μετά τι πρέπει να κάνω δεν ξέρω
Η αιθυλενογλυλόλη στα αντιψυκτικά που συνήθως βρίσκουμε στο εμπόριο για τις μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν χαμηλό κόστος αλλά είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία και σε περίπτωση διαρροής στο κύκλωμα ζεστού νερού καληνύχτα!
Η πολύπροπυλενογλυκόλη δεν είναι τοξική είναι η βάση για όλα τα αντιψυκτικά για ηλιοθερμικά συστήματα.
Όμως,
Η προπυλενογλυκόλη όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες "καίγεται" και σχηματίζει στερεά κατάλοιπα τα οποία μοιάζουν με πίσσα. Αυτά όταν μετακινούνται μέσα στο ηλιακό κύκλωμα μπορούν να μπλοκάρουν τον κυκλοφορητή ή τους ηλιακούς συλλέκτες.
Η προπυλενογλυκόλη είναι πιο διαβρωτική από το νερό και γίνεται ακόμα χειρότερη όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες!
Η λύση:
Μόνο ειδικά αντιψυκτικά για ηλιακά συστήματα που περιέχουν ειδικά πρόσθετα για να προστατεύουν τα μέταλλα από την διάβρωση και να βελτιώνουν την αντοχή της στις υψηλές θερμοκρασίες.
Επειδή βλέπω το έχεις ψάξει, πειράζει το καλοκαίρι ο ηλιακός να δουλεύει με πολύ μικρότερη ποσότητα αντιπηκτικου/αντιψηκτικου? Έβαλα ηλιακό και για τον λόγο ότι ο κατασκευαστής περιείχε στην συσκευασία μικρότερη ποσότητα αντιψικτηκου απ ότι έγραφε πάνω ο ηλιακός, δεν μπήκα στον κόπο να πάρω κι άλλο ένα λίτρο και συμπλήρωσα με νερό (αντί αναλογία 1:5 έχει κάπου 1:11).Φυσικά πριν τον χειμώνα έχω σκοπό να το αδειάσω και να βάλω την συνιστώμενη αναλογία, απλά δεν ξέρω κατά πόσο επικίνδυνο είναι έτσι όπως το έχω τώρα για τις υψηλές θερμοκρασίες.Ευχαριστώ.
@@ppgg997 Σου συνιστώ καταρχάς να μιλήσεις με τον κατασκευαστή.
Νερό κατά τη γνώμη μου απαγορεύεται (άλατα οξειδώσεις μικρή θερμική αγωγιμότητα )
ΟΚ έτσι που έκανες ο ηλιακός σου δουλεύει άλλα αργότερα θα υπάρξουν προβλήματα.
Νομίζω πρέπει το συντομότερο να αδειάσεις το κύκλωμα και να βάλεις το σωστό αντιπηκτικό και στη σωστή ποσότητα εκτός εάν ο ηλιακός σου είναι πολύ παλιός και όσο αντέξει....
Στράτο τι γνώμη έχεις για αυτό το σύστημα Stopcor για ηλεκτρόλυση και καθοδική προστασία αντί του ανοδίου μαγνησίου
Φίλε Στράτο το υγρό που λες ότι κάνει γύρες μέσα κύκλωμα δεν είναι όπως λες αλλά η ενέργεια της θερμότητας μεταφέρεται με τα μόρια του νερού από τους συλλέκτες προς το μποιλερ. Δεν είναι όπως το κύκλωμα του αυτοκινήτου που κινείται με ταχύτητα .Όταν βάζεις αντιπυκτικό η μεταφορά της θερμότητας γίνεται καλύτερα από το απλό νερό αυτά απο θέμα φυσικής
Όπου και να ψάξεις, θα δεις ότι το καλύτερο μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό. Οποιαδήποτε προσθήκη χημικού, μειώνει την ικανότητα αυτή του νερού. Επομένως, το αντιπηκτικό μπαίνει μόνο για προστασία από την παγωνιά.
Μάστορα καλησπέρα. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.
Μια ερώτηση που αφορά πλακάκια.
Έβαλα στο μπάνιο, πλακάκια γρανίτη, μαύρου χρώματος.
Έκανα βλακεία. Λερώνουν από τις πατημασιές. Μπας και παίζει τίποτα για να αμβλύνω το πρόβλημα; (κανα βερνίκι;;;;;)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώργος
Το βερνικι δεν αλλαζει το χρωμα
Υπάρχουν ειδικές μπογιές για αλλαγή χρώματος σε πλακάκια και πολύ ισχυρές, ίσως 2 συστατικών δες στίς διάφορες εταιρείες
Μάστορα θα ήθελα την γνώμη σου,αν κάνω καθαρισμό κλειστού κυκλώματος σε παλιό θερμοσίφωνα 25 ετών υπάρχει πιθανότητα να γίνει ζημιά.
Στράτο δεν κατάλαβα καλά. Μήπως μπερδεύτηκες και έβαλες την αιθυλενογλυκόλη από το κάνιστρο στο ηλιακό; Προπυλενογλυκόλη πρέπει να χρησιμοποιήσεις! Η αιθυλενογλυκολη είναι τοξική!
Ξέπλυνε πάλι το κλειστό κύκλωμα και άλλαξε το βίντεο φίλε! Πες ξεκάθαρα ότι η αιθυλενογλυκολη ΔΕΝ πρέπει να μπαίνει στα ηλιακά!
Δεν μπερδεύτηκα και καθόλου φίλος....... εδώ και πολλά χρόνια.
@@greg6276 ο Στρατός αγαπητέ έχει μέχρι τώρα δυο εξοδικα από εταιρείες που τους την έχει πει. Και δεν έχει λεφτά να τρέχει στα δικαστήρια. Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα φίλος. Σέ παρακαλώ πάρτο πίσω από πού λες..... είσαι άδικος μαζί μου. Εδώ και χρόνια τα λέω και εδώ σέ βίντεο και στο φβ δηλαδή τή άλλο να κάνω.....
@@stratosgiannoudis
Έγινε παρεξήγηση. Άλλο κατάλαβα. Νόμισα ότι εσύ μπερδεύτηκες με τις ονομασίες των υγρών αλλά τελικά είναι λάθος της εταιρίας που πασάρει την αιθυλενογλυκόλη ως υγρό για ηλιακά.
@@greg6276 θα ήθελα πάρα πολύ να το αναλύσουμε το όλο θέμα θα χαρώ πολύ..... να ενημερωθούν ο κόσμος. Εσύ ναι μπορείς να το κάνεις.......
Στράτο στο 8:28 σου λέει ο φίλος που βιντεοσκοπεί ´´Ενώ με αυτό δεν έχεις πρόβλημα ´´ και σου δείχνει το κάνιστρο. Τον διαβεβαίωσες ´´ με αυτό δεν έχεις πρόβλημα ´´. Δηλαδή του έβαλες την αιθυλενογλυκόλη που είναι τοξική και του λες ότι είναι και εντάξει. Φιλιά πολλά και καλά μπάνια!!
Αρχηγέ... για κλειστό κύκλωμα θέρμασης λες ότι θέλει δοχείο διαστολής. Αυτό χρειάζεται και σε κύκλωμα συνδεδεμένο με λέβητα φυσικού αερίου? Ή διαθέτει δοχείο διαστολής ο ίδιος ο λέβητας φυσικού αερίου? Σ' ευχαριστώ μεγάλε...
Πολύ καλή ερώτηση φίλος. Για μένα ναι και ο λέβητας αερίου θέλει εχτρα δοχείο διαστολής
@@stratosgiannoudis Σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Είσαι μορφή. Εγκατέστησα πρόσφατα ατομικό λέβητα, μου βάλαν διάφορα φίλτρα, αλλά κανείς από όσους έδωσαν προσφορά, ήταν 5 τον αριθμό, δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο εξάρτημα. Τι γίνεται εδώ πέρα δεν καταλαβαίνω. Λες να το ζητήσω να το βάλουν?
@@basilkopteros798 ο λέβητας Φ/Α έχει δοχείο διαστολής μέσα 6 ή 8 λίτρα. Το οποίο είναι μικρό. Η τοποθέτηση έξτρα δοχείου διαστολής που προτείνει ο μαστροστράτος έχει ως αποτέλεσμα την πιο ξεκούραστη λειτουργία του συστήματος, καθώς επίσης με την σωστή ρύθμιση να μετατραπεί ως αποθήκη νερού και έτσι να συμπληρώσει κάποια μικρή ποσότητα, όταν χρειαστεί λόγω εξαέρωσης, μίας κ δεν τοποθετούνται με αυτόματο πληρώσεως.
@@platis-giannis. Μαστρογιάννη σέ βλέπω ότι τα πάς πολύ καλά ....
@@platis-giannis. Α έχει μέσα δοχείο διαστολής. Οπότε μιλάμε για συμπληρωματικό. Μάλιστα. Thanks...
Πολλές φορές και το τουμπόραμα μπορεί να κάνει άνετα και σωστά τη δουλειά του.
Στην παρούσα εγκατάσταση για αυτή την αηδία θα μπορούσε να γίνει το εξής : αφού περάστηκαν οι μονώσεις (αρμαφλέξ) στο τουμπόραμα ,όλα μαζί θα μπορούσαν να περαστούν μέσαααααα σε μια σωλήνα pvc αναλόγου διαμετρήματος,και να .Ακόμα καλύτερα και ποιο όμορφα,σε μια παραλληλόγραμμη υδροροή pvc.
Τουμποραμα...... μεγάλη κουβέντα. Έχουμε να πούμε πολλά και για το τούμποραμα δεν είναι όλα ίδια και για όλες τις χρήσεις.
Πολύ καλά τα λες Κώστα, αλλά....
Το αλλά είναι το θέμα... αν σου πει ο άλλος κάνα 200€ παρά πάνω, δυστυχώς στην εποχή της κρίσης θα προτιμήσουμε τον φθηνότερο με τα γνωστά αποτελέσματα.
@@stratosgiannoudis Φυσικά και δεν είναι όλα ίδια.Άλλο για κρύο ή πόσιμο νερό,άλλο για ζεστό ή θέρμανση κ.τ.λ. Εγώ μιλώ για εγκατάσταση ομορφιάς και αντοχής στο χρόνο,έστω και με τουμπόραμα.Προσωπικά εκεί που πρέπει χρησιμοποιώ.
@@platis-giannis. Γιάννη μπορείς και μόνος σου,και εκ των υστέρων.
@@KostaNtinos. αν είσαι μερακλής και "πιάνει" το χέρι σου σίγουρα θα το κάνεις.
καλό, κατατοπίστικα στην ποσοτική αναπλήρωση νερού & αντιπικτικου.
Εγώ πάντως έχω ηλιακό ανοιχτού κυκλώματος που δε χρειάζεται υγρά γιατί ζεσταίνει το νερό της βρύσης απλά και δεν τον έχει ακουμπήσει ποτέ κανείς, δεν έχει γίνει συντήρηση ποτέ και δουλεύει άψογα από το 1976!
Πεστα Στρατο να το ξερουν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ...
συγκριτικα με το ρευμα που γλυτωνεις βγαινει τσαμπα μακροχρονια και ειναι οικολογικο
Μάστορα δώσε στο κόσμο να καταλάβει ότι τα τεχνικά επαγγέλματα είναι επιστήμη και όχι αμπελοφιλοσοφιες..
Ναι μην εινα και του ΕΜΠ!! Εμπειρια ειναι και αν ξερεις τα βασικά, διαβασμα, μορτη
Πόσες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ενός ηλιακού αποδίδει ζεστό νερό. Ηλιακός 160 λίτρων , συλλέκτης 2,5 τ.μ. Επιλεκτικός . Ευχαριστώ
Συγνώμη αν κάνω λάθος αλλά στους ηλιακούς δεν έχουν βαλβίδα εκτόνωσης για να φεύγει η έξτρα πίεση; Το δοχείο διαστολής χρειάζεται για έξτρα προστασία;
Φυσικά και έχουν βαλβίδα ασφαλείας, και στο κλειστό κύκλωμα μανδύα-συλλεκτες, και στο ανοιχτό. Η βαλβίδα ασφαλείας - εκτόνωσης είναι όμως αυτό που λέει η λέξη, ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε περίπτωση υπερβολικής πίεσης για να εκτονώνει. Δεν είναι ένας μηχανισμός για συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία, γιατί θα χαλάσει. Είναι ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, για να το πω απλοϊκά. Επίσης στο κλειστό κύκλωμα το συχνό άνοιγμα της βαλβίδας ασφαλείας θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώθει η ποσότητα του αντιπηκτικου και θα υπολειτουργει ο ηλιακός. Εδώ έρχεται το δοχείο διαστολής ( δεν είναι το ίδιο για τις δύο περιπτώσεις) και όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες παίρνει την έξτρα ποσότητα του νερού (ή αντιπηκτικου) ώστε να μην ανοίγει η βαλβίδα ασφαλείας.
προφανώς το δοχείο διαστολής το βάζουν για να μη φεύγει και χάνεται το αντιπηκτικό.
@@platis-giannis. πολυ σωστα φιλε μου αν και ο μαστρο στρατος εβαλε δοχειο μονο στην καταναλοση και οχι στο κληστο κυκλομα
@@MrMadpeet ναι ακριβώς στο κλειστό κύκλωμα δεν έβαλε. Ίσως εκεί στην Σκιάθο και να μην βρήκε.
@@platis-giannis. στη παροχη κρυου νερου εβαλε τι λετε για το αντιπηκτικο και μαλακια μου φενεται δεν εισαι στη σαχαρα να βραζει συνεχεια εχει τη βαλβιδα ασφαλειας αμα αλλαξεις 2 στα 10 χρονια παλι ποιο ακριβο ειναι το δοχειο ασε που ειναι για εσωτερικους χορους και θα σαπισει κατευθειαν ασε που δεν εχει νοημα επειδη συνηθως τα δικτυα δεν εχουν σταθερη πιεση
Ένα σπίτι πρέπει να είναι αυτονομο εντελώς όλο φυλε Στράτο.
Πολύ καλός . Συνέχισε έτσι . Μιά ερώτηση . Γι ' αυτή τη συσκευή που έχω δεί τελευταία , τη stopcor , τι γνώμη έχεις ;
την καλήμερα μου φίλος.....εχω περάσει 3-4 αν κάνει αυτο που λεει ειναι κ πρακτικό για τον ιδιώτη
@@stratosgiannoudis Καλημέρα , να είσαι καλά .
@@alekout Θέλει όμως σωστή σύνδεση,και έλεγχο καμιά φορά το χρόνο.
@@KostaNtinos. πολύ σωστά έλεγχο το υλικό που έχει μέσα να το κερνάς και λίγο απιονισμένο νερό και να το μετράς Με πολύμετρο..... πάρε το αυγό και κουρεψτω..... χαχα πλάκα κάνω θα κάνουμε ένα βίντεο και για αυτό.... πάντως είναι καλή περίπτωση.....
@@stratosgiannoudis κέρνα καμία μπύρα μάστορα κ ασ'το απιονισμένο!¡!!! Χαχαχα... την καλημέρα μου.
Πες του Στράτο να φτιάξει ένα πάτημα πίσω και αριστερά που χρειάζεται να ανεβαίνει και να κάνει εύκολα την συντήρηση στον ηλιακό ακόμη και στο μέλλον την αλλαγή του μποϊλερ ο μάστρο Στράτος ή όποιος άλλος και να μην κάνει τον κασκαντέρ ή τη μαϊμού που λέω εγώ. Ούτε ακριβό είναι ούτε δύσκολο. Την καλησπέρα μου.
Καλησπέρα μάστορα παρακολουθώ τα βίντεο σού τον τελευταίο καιρό και εχω μάθει πολλά πράγματα.Θα ήθελα να σε ρωτήσω το δοχείο διαστολής που έχεις βάλει στην παροχή νερού του ηλιακού είναι δοχείο διαστολής για λέβητα;
Όχι, στους θερμοσίφωνες και στα μποιλερ μπαίνει πάντα μπλε δοχείο για νερά χρήσης. Είναι επισμαλτωμενο για να μη σκουριάζει, σε αντίθεση με τα δοχεία για καλοριφέρ.
Σε ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση.
@@greg6276 ;100
Στό κλειστό κύκλωμα πού αναφέρεις σε ένα παρόμοιο βίντεο πού είδα προτείνουν να βάζουμε απ ιονισμένο νερό , ισχύει κάτι τέτοιο.;;
Συγχαρητήρια για τα πολύ χρήσιμα βίντεο που ανεβάζεις. Με έκανε εντύπωση το διαθλασίμετρο. Στο μέλι κοιτάω την δεξιά ένδειξη για % water (υγρασία του μελιού). Εσύ ποιά ένδειξη κοιτάς για το αντιπυκτικο που αναφέρεις; Κάνε ενα σχετικό βίντεο αν θέλεις γιατί εντυπωσιάστηκα από την άλλη χρήση του διαθλασίμετρου. Να είσαι πάντα καλά και να μας ενημερώνεις.
Έχουμε ηλιακό 18 χρόνια, ανοιχτού κυκλώματος, ανά 2, 3 χρόνια καθαρίζουμε το δοχείο από αλάτα και τέλος. Στην Αθήνα είμαστε, με το πάγο δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα
Γεια σου μαστρο Στρατο!!! Ερωτηση για τον ηλιακο....εχω εναν "Μαλτεζος" καινουργιο. Εαν για τον χειμωνα, τυλιξω το καζανι-μποιλερ (πως το λεν) με υαλοβαμβακα για θερμανση θα κερδισω κατι σε θερμοκρασια νερου η' αδικος ο κοπος;;
Γενικά το μποιλερ έχει την μόνοση που χρειάζεται άρα άδικος ο κόπος ...... όχι δεν χρειάζεται να κάνεις τπρ
@@stratosgiannoudis ευχαριστω για την αμεση απαντηση....εμεις, του σαββατοκυριακου, μαθαινουμε πολλα απο τα βιντεακια σου που δεν προκειται να μας τα πει κανενας, ειτε επειδη δεν θελουν οι μαστορες ειτε επειδη πραγματικα δεν τα ξερουν!!!!συνεχισε ετσι!!!!
Καλημέρα Μαστροστρατο, πολύ καλά τα λες, πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. Να σε ρωτήσω σχετικά με το σιφώνι μπάνιου, σε ανακαίνιση που κάνω ο τετραπέρατος υδραυλικός που έχω συνδέσε την έξοδο του σιφωνιου valsir κατευθείαν στη σωλήνα της λεκάνης φ100 που περνάει στο μισό μέτρο απόσταση και με λίγη κλήση. Είναι σωστό αυτό? Δεν θα μυρίζει από τα απόβλητα της λεκάνης που θα έρχονται στο σιφώνι? Λέει ότι το σιφώνι έχει λάστιχο που δεν αφήνει να περάσει νερό προς το σιφώνι. Εγώ πιστεύω ότι αν βάλω το χέρι μου μέσα στο σιφώνι θα πιάσω σκ@τ@. Τι προτείνεις? Σε ευχαριστώ.
Μυρωδιά αποχέτευσης δεν θα έχεις, καθώς το σιφώνι κρατάει μέσα νερό για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Ενσωματωμένο σιφώνι επίσης έχει και η λεκάνη για τον ίδιο λόγο.
Είναι εφικτό η έξοδος του πατοσίφωνου να βγει έξωωωω από το μπάνιο, και να συνδεθεί στην αποχέτευση ποιο μακριά και με περισσότερη κλίση; και να έχει και ένα βιδωτό καπάκι επιθεώρησης.
@@KostaNtinos. ευχαριστώ πολύ φίλε μου.
Αν έχει βάλει ημιταυ δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι ακαθαρσίες και με επιπλέον από ένα της εκατό και άνω ρήση στο σιφονι δαπέδου στην υπάρχουσα εγκατάσταση. Εκτός εάν βουλώσει η αποχέτευση. Εάν είναι σε ισόγειο το μπάνιο θα θέλει ίσως και βαλβίδα αντιεπιστροφης. Συνήθως έτσι γίνονται αποχέτευση λεκάνης και σιφωνι δαπέδου στην ίδια αποχέτευση. Αυτό που λες Κων/νε είναι όντως το καλύτερο. Αλλά να μην κατηγορήσουμε τον συνάδελφο που έκανε τον άλλο τρόπο εγκατάστασης. Συμφωνείς Κων/νε?
@@dimitrisk947 ναι είναι ισογειο, δεν ξέρω αν έχει βάλει ημιταυ. Πήρα ένα κουβά νερό και το έριξα στη σωλήνα της λεκάνης για να δω αν θα επιστρέψει νερό στο σιφώνι, και ναι δεν επιστρέφει, δηλαδή δεν έρχεται νερό στο σιφώνι όταν θα τραβάω το καζανάκι, βέβαια το καζανάκι θα έχει περισσότερη ποσότητα νερού από τον κουβά που έριξα. Ίσως μόνο αν βουλώσει η φ100 τότε μόνο θα έρθουν στο σιφώνι. Αυτή η βαλβίδα που λες μπαίνει στη φ50 πριν μπει στην φ100? Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο σου.
@@ntinosko Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπαίνει γενικά στην αποχέτευση,και σε προστατεύει από επιστροφές λυμάτων, αν τυχόν γεμίσει το δίκτυο πόλης.
Καλησπέρα μάστορα μια άκυρη ερώτηση. Για εγκατάσταση πεπιεσμένου αέρα το προτείνεις? Ο παλιός ο μάστορας επειδή είναι χρονια η εγκατάσταση έχει χαλκοσωληνα. Θέλω να επεκτείνω λίγο τη γραμμή αέρα τι να χρησιμοποιήσω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
αφού έχουμε τόσα χρόνια χαλκό καλό θα είναι να το επεκτείνουμε με χαλκό να είναι κ όμορφο.......
την κλασική πράσινη μεταλλική νεροσωλήνα, δοκιμασμένη λύση στο μαγαζί μου από το 1994, δίχως το ελάχιστο πρόβλημα ως τώρα και με τεράστια μηχανική αντοχή.
Στράτο σε ένα δοχείο διαστολής 19 λίτρων πόσο αέρα να του βάλω μέσα σε ηλιακό 160 λίτρων;
περιπου 3.5-4 bar
*** το νερο που βγαινει απο τον ηλιακο ειναι ποσιμο ? ρωταω λογω αντιπαγωτικου υγρου
Όχι, ποτέ! Ούτε από λέβητα ούτε από θερμοσίφωνα είναι πόσιμο.
Εγώ τον πήρα στα χέρια μετά από εφτά χρόνια χωρίς συντήρηση! θέλει καθαρισμό καθε χρόνο όπως λες...και κάθε δύο ή τρία ανόδιο!
ανοδιο καθε χρονο αν δουλευει κ με ρευμα ο ηλιακος κ στα 2 με τρια χρονια αν δεν δουλευει με ρευμα!!
Και εγώ φίλε , μετά από 7 έτη χωρίς καμία απολύτως συντήρηση μου τρύπησε το μποιλερ, και έγινε αλλαγή με καινούριο κόστος 400€
8:10 Πως καταλαβαίνουμε ότι το καζάνι έχει τρυπήσει?
Δηλαδή στρατό στον ηλιακό βάζουμε νερό και συμπληρώνουμε με αντιπηκτικό? Όχι σκέτο αντιπηκτικό?
Εξαρτάται από το πόσο χαμηλά πέφτει η θερμοκρασία στην περιοχή σου και για πόσους βαθμούς μείον είναι το αντιπηκτικό. Εγώ για παράδειγμα, σε έναν ηλιακό στη Δράμα, έβαλα αντιπηκτικό για τους -35 αραιωμένο 50-50 με απεσταγμένο νερό. Άρα το διάλυμα που έφτιαξα είναι για -17 βαθμούς. Προσοχή, η αραίωση (αν χρειαστεί αραίωση) να γίνει σε λεκάνη έξω από τον ηλιακό.
Ρωτάω γιατί σε εμένα ήρθε ένας μάστορας και άδειασε όλα τα υγρά και γέμισε όλο το κύκλωμα μόνο με αντιπηκτικό!
@@ΤριαντάφυλλοςΕυθυμίου
Αν το αντιπηκτικό που έβαλε ήταν αραιό (προστασία μέχρι -15) δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν έβαλε για τους -20 και παραπάνω, είναι πολύ πυκνό και χάνεις σε μεταφορά θερμότητας, όπως είπε και ο μάστορας στο βίντεο. Ελπίζω τουλάχιστον να έβαλε αντιπηκτικό προπυλενογλυκόλης και όχι αιθυλενογλυκόλη για ψυγεία αυτοκινήτων.
@@greg6276 έτσι σας θέλω.....με κάνεις πολύ χαρούμενο........και για την απάντηση στον φύλο.....
Εγώ έχω έναν calpak 200 λίτρων εδώ και 20 χρόνια και τελευταία χρειάζεται να συμπληρώνω κάθε τρεις και λίγο νερό , ώστε να φέρνει ξανά ζεστό νερό.
Συντήρηση δεν έγινε ποτέ. Κάποιο μαγαζί που έχω εδώ μου λέει πως δεν επισκευάζονται οι θερμοσίφωνες , πρέπει να πάρω καινούργιο, είναι έτσι όπως τα λέει;
Τέτοιο μπλε βαρελάκι που βλέπω στο βίντεο εδώ, πάντως δεν έχει.
Εγω παντός φτιάχνω σουβλάκια με την βοήθεια ηλιακής ενέργειας!!!
΄Τον αφήνω 3-5 χρονια χωρις συντήρηση και το καλοκαίρι δεν βγαζει σταγόνα ζεστο νερό ,ανοίγω το ρεύμα να ζεστάνει!!!
φιλε στρατο σε ατομικο λεβητα αεριου 24.000 θερμιδων θα βαλω προσθετο δοχειο διαστολης 20λιτρων.αυτο ειναι φουσκωμενο 1,5bar.χρειαζεταινα το ξεφουσκωσω, με δεδομενο οτι προκειται για διαμερισμα με 7σωματα συνδεμενα σε συλλεκτη και ο λεβητας ειναι στον ιδιο οροφο;
Σε βάθος χρόνου και λειτουργίας, η αρχική πίεση στο δοχείο διαστολής υποχωρεί.
Θεωρητικά το 1,5 bar για εγκατάσταση ίδιου επιπέδου, είναι υπερπίεση.
Επιπλέον η πίεση κρύας εγκατάστασης θα πρέπει να υπερκαλύπτει την πίεση του δοχείου.
@@KostaNtinos. συστηνεις να την ριξω στο 1 με 1,2;η να το αφησω να πεσει μονο του; και το δοχειο που εχει απο κατασκευης και αυτο στο 1,5 ειναι. γνωριζω πως πεφτει η πιεση. ετησιως ομως θα ελεγχεται
Γύρω στα 0,2bar χαμηλότερη πίεση από την πίεση της εγκατάστασης (κρύα). Αν το ρύθμιζες και λίγο χαμηλότερα ακόμη θα έχεις κάποια μικροποσότητα αποθηκευμένου νερού ώστε σε περίπτωση εξαέρωσης να συμπληρώσει στο κλειστό κύκλωμα, μιας και η πλήρωση στους λέβητες φ/α κατά κανόνα γίνεται χειροκίνητα.
@@grbarbell8245 Τι πίεση κρύας εγκατάστασης έχεις;
@@platis-giannis. θα βαλω και το υγρο της fernox για συντηρηση του κλειστου κυκλωματος. το κυκλωμα και τα σωματα ειναι καινουρια.στοχος μου με αυτες τις κινησεις ειναι εκτος απο την καλυτερη λειτουργια να μην χρειαζεται συχνη πληρωση ο λεβητας με φρεσκο νερο.
Εχεις ωραια φωνη!! Ανετα για ραδιοφωνικος παραγωγος,διαφημισεις και μεταγλωτισεις!
Την καλησπέρα μου φίλος..... παλιός ράδιο ερασιτέχνης βλέπεις από πολύ μικρός ......
@@stratosgiannoudis
Ο πομπός ήταν με λυχνίες ή τρανζίστορ; Ασχολήθηκα κι εγώ με πομπό δικής μου κατασκευής στα μεσαία, αλλά σταμάτησα λόγω έλλειψης χρόνου/χρήματος.
@@greg6276 Καλημέρα. Πομπός ΑΜ με τρανζίστορ;
Για ποια εποχή μιλάς.
@@KostaNtinos.
Καλημέρα. Χμμμ το ξανασκέφτηκα, εκείνη την εποχή στα μεσαία όλοι έβγαιναν με λάμπες. Τα τρανζίστορ ήταν ακριβά και για μικρή ισχύ. Μόνο στα fm έβγαιναν κάποιοι με μικρή ισχύ, επειδή τότε ήταν σχεδόν κενή η μπάντα. Τώρα γέμισε εμπορικούς ιδιωτικούς σταθμούς. Γι'αυτό εμείς οι λάτρεις του ραδιοφώνου ξαναγυρνάμε στα μεσαία.
Το δοχειο διαστολης καθε εξι (6) μηνες να το βαζεις αερα.Αν δεν το κανεις στο χρονο μεσα δεν θα εχει καθολου αερα.Βαζω περιπου3,5bar και σε εξι μηνες εχει 2bar. Αρχικως τα πρωτα χρονια που νομιζα οτι βαζεις το δοχειο και δεν ξανα ασχολεισε ειχα 2 bar στο δοχειο.Μετα τα τρια χρονια καταλαβα οτι θελει καθε εξι μηνες ελεγχο και πιεση 3,5bar.Το χω μεσα στο σπιτι κατω απο τον νηπτηρα και πολυ ευκολα το ελεχγο.
ΕΧΩ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ 80 ΛΙΤΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ
Όλα σωστά μάστορα απλά νομίζω ότι το διάθλασημετρο είναι εργαλείο για την μέτρηση ποσοστού υγρασίας, πώς βοηθά στην μέτρηση αν χρειάζεται αντιπικτικο η όχι?
Ο βασιλης ο σιδερας ειναι? Η καλυτερη Θεα στην Σκιαθο.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ!ΕΓΩ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΙΟ ΡΕΥΣΤΟ ΔΗΛ ΤΟ ΑΡΑΙΩΝΕΙ ΑΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ;
Το καλύτερο μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό. Οποιαδήποτε προσθήκη άλλης ουσίας, μειώνει την ικανότητα του νερού να μεταφέρει θερμότητα. Επομένως, το αντιπηκτικό μπαίνει μόνο για προστασία από παγωνιά και μόνο όσο χρειάζεται για αντοχή έως -15. Και αν ζεις στην πελοποννησο ή στην Κρητη, προστασία μέχρι -7 είναι επαρκής.
Τα αντιψυκτικά έχουν και μεγαλύτερη πυκνότητα και μεγαλύτερο ιξώδες από το νερό. Άρα το νερό αραιώνει το αντιψυκτικό και όχι το αντίστροφο.
@@dOoMnX ρε μεγάλε... όταν υπάρχει μίγμα νερού με αντιψυκτικό ή αντιψυκτικό και νερό το μίγμα είναι πιο ρευστό ή είναι πιο πηχτό; αυτή είναι η διαφορά μας ...το κατάλαβες καραμήτρο γαμό το ιξώδες σου
*Ότι πληρώνεις παίρνεις... (για τη θέα του σπιτιού το λέω)*
γιατι εχουν καταργηθει τα καθετα καζανια στους ηλιακους για να καθαριζονται πανευκολα ; και 100% δεν βολευει η κατασκευη στο κλειστο κυκλωμα; στον δικο μου ανοιχτου κυκλωματος 34 ετων λειτουργειας καθετος μια χαρα ανοιγεις την αντισταση κ φευγουν ολααα
Ερώτηση. Εαν χανει νερα απο το κλειστο κυκλωμα ,στο κατω μερος απο τις ενωσεις μπορεις να ριξεις "φώκια " οπως καναμε στα παλια ψυγεια αυτοκινητων;
Μαστορα ο βοηθος που ειναι
Εγώ θα έρθω να κλείσω την Βάνα!χαχαχ
Η αιθυλαινογλυκόλη είναι τοξική, κανονικά θέλει Προπυλαίνογλυκόλη που είναι μέτρια τοξική, το λόγο τον ξέρεις.
επισησ εγω βαζω προπιλενογλυκολη και αυτο ειναι το σωστο
Ποιας εταιρείας γιατί δεν μπορώ να βρω εύκολα στο εμπόριο...!!
@@spirospcm βρίσκεις σε όλα τα φαρμακεία
@@MrPanskliros καλημερα... είσαι σίγουρος?
Μάστορα μου αρέσει όπως τα λες. Έχεις πολλή καλή άρθρωση και μπορούν να σε καταλάβουν.
1) είμαι δωρεάν ζεστό νερό.
2) συντήρηση θέλει. Αλλά σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος που θες για να ζεστάνεις νερό..... Είναι ποιο οικονομικό.
3) το τουμποραμα είναι καλό γιατί αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
4) το τουμποραμα μπορεί να τοποθετηθεί και ποιό ωραία.
5) για να το βάλεις μέσα σε σωλήνα.... Και άλλες εργασίες που λες....... Δυστυχώς ο πελάτης δεν πληρώνει.
6) τα ηλιακά δεν θέλουν δοχεία. Είναι άχρηστα. Δοχεία βάζεις μόνο όταν έχεις βεβιασμένη κυκλοφορία.
7) πιστεύω όταν ανεβάζεις βίντεο και τα βλέπει κόσμος και μπορεί να προσπαθήσουν να τα φτιάξουν μόνοι τους........ Καλό θα ήταν να προσέχουμε τι λέμε .
Καλές δουλειές!!!!
για το δοχειο διαστολης φιλε μου δεν εχεις δικιο σε κλειστα κυκλοματα το δοχειο ειναι απαρετητο γιατι οταν δεν καταναλονης ζεστο νερο η θερμοκρασια ανεβενει υπερβοληκα και εχουμε αναθημιασης μεχρι και βρασμο με αποτελεσμα τη αφξηση της πιεσης με δησαρεστα αποτελεσματα.αυτο αφορα το κηκλομα της φληκουολης η προτεβον κηκλομα . οσω αφορα το δευτερεβον κηκλομα παροχεις νερου για χρηση εκει χρειαζετε παλι δοχειο για σχεδων τους ιδιους λογους σην το σοκ πιεσης που διμιουργουμε στο δικτιο ανιγοκληνοντας της μικτηκες βρησες
Που το στηρίζεις ότι είναι άχρηστα τα δοχεία διαστολής;;;
Το νερό διαστέλλεται, είτε το ζεσταίνεις σε λέβητα, είτε σε ηλιακό θερμοσίφωνα. Επομένως, το δοχείο διαστολής είναι απαραίτητο. Όσο για την αντοχή του tuborama στην παγωνιά, η θερμοκολλητη σωλήνα αντέχει το ίδιο και περισσότερο και είναι πιο όμορφη. Αυτή η συνήθεια του "παίρνω μία κουλούρα tuborama και το πετάω στην ταράτσα, υπάρχει μόνο σε χώρες όπως η Ελλαδα και η τουρκια.
Τα δοχεία από την εμπειρία μου...... χρειάζονται εκεί που υπάρχουν αυξομειώσεις πιέσεως ή από θερμοκρασία ή από πίεση δικτύου και έτσι αποφεύγουμε υδραυλικά πλήγματα .
Σωστό είναι ότι με θερμοκρασία ανεβαίνει η πίεση. Στα ηλιακά είναι εντελώς άχρηστα. Έχετε δει ποτέ να ανοίγει το ασφαλιστικό στον ηλιακό ? Εγώ ποτέ. Ο ηλιακός πέρνει τις συστολοδιαστολές. Με αυτό το σκεπτικό όλοι οι υδραυλικοί είναι άχρηστοι. Και αν δεν κάνω λάθος..... Ούτε από τα εργοστάσια το λένε.
Σε συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας επιβάλλονται 2 δοχεία. Ένα στο κύκλωμα νερού και το άλλο στο κύκλωμα τον solar. Εκεί αλλάζουν οι πιέσεις.
Όλα αυτά βέβαια με σκεπτικό ότι έχουμε πίεση δικτύου νορμάλ. Αν μου πείτε ότι έχουμε 6 - 7 ατμ πίεση..... Τότε θέλει μειωτή και δοχείο.
Όσο αφορά το τουμποραμα και την θερμοκολιτικη συμφωνώ. Απλά και η πράσινη σωλήνα θέλει σε κοντινά σημεία στηρίγματα γιατί κάνει κοιλιές. Και το τουμποραμα μπορεί να στερεωθεί καλά και όμορφα. Εξαρτάται τον μάστορα.
@@ΧαράλαμποςΜωυσιάδης-θ9σ
Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχω δει τα ασφαλιστικά να ανοίγουν σε 3 ηλιακά. Τα βεβιασμένης είναι άλλη ιστορία, εδω μιλάμε για απλά ηλιακά. Αυτό συμβαίνει μόνο τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση, γιατί μετά οι βαλβίδες πιάνουν άλατα και δεν θα ανοίξουν όταν χρειαστεί πραγματικά. Όσο για τους υδραυλικούς, δεν είναι άχρηστοι, αλλά τους λείπει η ενημέρωση. Και δυστυχώς υπάρχουν μερικοί που βαριουνται, ή δεν θέλουν να μάθουν. Γενικά το λέω αυτό για τους υδραυλικούς, όχι για εσένα.
Ωραίος μάστορα δείξε και αλλα
Mastora..... gia pes mou..... tha mpi to antipsiktiko me piesi 1.5bar ante 2bar sta 4+bar tou kazaniou diladi sto diktio tis oulen?? I tha mpoun ta 4+bar sto diktio ton kathrepton kai tha skasi i epano asfalia kai tha adiasi olo to antipsiktiko sto telos?????????
Πολύ ωραία ερώτηση πάρα πολύ καλή...... θά γίνει και αυτό που λές κ πολύ σωστά τα λες. Αλλά μπορεί σέ κάποια φάση να κοπεί το νερό του δικτύου η να κλείσουμε τα νερά. Τότε θα περάσει το αντιψυκτικό στο νερό χρήσης.......
Συμφωνώ με τον Στράτο, καμία φορά γίνεται, χαρακτηριστικό παράδειγμα
www.in.gr/2019/08/01/greece/mple-nero-etrexe-apo-tis-vryses-stin-thessaloniki/
Απλα πρεπει να εισαι πολυ γκαντεμης να χει χαλασει η αντεπιστροφη να κοπει το νερο να ανεβασει πιεση το κλειστο κυκλωμα και να σου αδιασει το αντιψυκτικο
@@zaxarispetixos8728 ακριβώς έτσι είναι, μεγάλος γκαντέμης, να όμως που έγινε στην Θεσσαλονίκη, αν ανοίξεις το παραπάνω ling θα διαβάσεις την σχετική είδηση.
@@platis-giannis. ναι το διαβασα δεν το ηπιαν ομως γιατι εκτος τη μια στο εκατομυριο το καταλαβαινεις αμεσως δεν ειπα οτι δεν πειραζει βαλτε το ελευθερα απλα δεν εχει σκωτωθει κανεις
εγω εχω εναν ηλιακο ΚΥΡΙΑΖΗΣ ειναι η μαρκα τον εχω πανω απο 20 χρονια αθανατος του κανω μια μικρη συντηρηση καθε χρονο πολυ καλος οσοι δεν εχετε βαλει να βαλετε θα σας λυσει τα χερια
Γεια σου μάστορα πλήρωση σε ηλιακό τριπλής όπου έχει στο πάνω μέρος μια τάπα και δύο εξαερωτήρες από που κάνουμε αντιψυκτικου ευχαριστω
Καλησπέρα Καλλιτέχνη Στράτο από την Κω! Μακάρι όλοι οι τεχνήτες να είχαν την ίδια φιλοσοφία με την δική σου.... η Ελλάδα θα ήταν σε άλλο επίπεδο... αλλά τι να κάνουμε ... αυτοί έιμαστε.
Θέλω κι εγώ να σε ρωτήσω κάποια πράγματα... σε κάποια βίντεο είπες ότι μπρορουμε να συμπληρώνουμε με απιονισμενο νερό; ποιο είναι το ιδανικό; Θέλω να βάλω κι ένα αισθητηριο θερμοκρασίας που να το τοποθετήσω ; να βάλω κανένα κυαθιο ψηλά στον συλλέκτη ? Επίσης έχω στο σπίτι μου αποσκληρυντη.... κάνει δουλειά η τσάμπα τον έβαλα και τα άλατα δεν τα γλιτώνω.Ευχαριστώ
Κοιτα φίλε μου, επειδή ειδα σήμερα το βιντεο. Η απάντηση μπορει ναρχεται με σαλιγκαρι..Κανει κανα 3 χρονια. Αν έρχεται με χελώνα πρεπει ναναι στο δρομο..Υπομονη. Τι να σου απαντήσει άλλωστε!!!
φιλε στρατο ειπες στο βιντεο πως οσω ληγοτερο αντηπυκτηκο τοσο μεγαλητερη κηκλοφορια τη ενωης και που το στηρηζης αυτο
Το καλύτερο μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό. Οποιαδήποτε προσθήκη άλλης ουσίας, μειώνει την ικανότητα του νερού να μεταφέρει θερμότητα. Επομένως, το αντιπηκτικό μπαίνει μόνο για προστασία από παγωνιά και μόνο όσο χρειάζεται για αντοχή έως -15. Και αν ζεις στην πελοποννησο ή στην Κρητη, προστασία μέχρι -7 είναι επαρκής.
Ιατρική
Στα ηλιακά θερμικά συστήματα είτε θερμοσηφωνικα είτε βεβιασμένης κυκλοφορίας αυστηρά κ μόνο προπενογλυκολη κ στην συντήρηση ίσως θα έπρεπε να μιλησεις κ για το ανοδιο
Τα έχει πει δεκάδες φορές
@@greg6276 βεβαια βαζει την τοξικη αιθυλενογλυκολη στον ηλιακο του κυριου στο βιντεο διοτι δεν γνωριζει την διαφορα
Γεια αντιπηκτικών να χρησιμοποιείτε salospir 😃
😂😂😂😂
Ο Βασίλης είναι όλα τα λεφτά
Το αντιψυκτικο ειναι για τα αυτοκινητα ε? Για να μην παθουν ψυξη? Αρχισαμε παλι?
την καλημερα μου.....τη θελει να πει, ο ποιητής ....? με το αρχίσαμε πάλι.....? βαριέσαι να γράφεις ?
@@stratosgiannoudis Στα αυτοκινητα βαζουν αντιπηκτικο οπως και στον ηλιακο απλα εχει αλλη χημικη συνθεση.
Το Αντιψυκτικο δεν γνωριζω τι δουλεια κανει απλα ελληνικα
@@jelectrik ο ορισμός "αντιψυκτικό" είναι δημοφιλής για τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά είναι μάλλον λάθος, αφού δεν εμποδίζουν την ψύξη (μείωση της θερμοκρασίας) αλλά το πάγωμα του υγρού. Πιο σωστό είναι να λέγονται "αντιπηκτικά", αφού αποτρέπουν το πήξιμο (πάγωμα) του υγρού, αν και αυτός ο ορισμός παραπέμπει περισσότερο σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
@@platis-giannis. Θερμικό υγρό με βάση την προπυλενογλυκόλη ίσως......η οποία έχει και αντιπαγωτικές ιδιότητες παράλληλα; και η φαρμακευτική χρησιμοποιείται ακόμη και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
@@KostaNtinos. αυτό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο Κώστα δεν το ήξερα. Αυτό φωνάζουμε εδώ όλοι, και όχι αιθυλενογλυκόλη. Αυτή η συσκευασία που δείχνει μπροστά εναν ηλιακό και στα συστατικά της λέει ότι είναι αιθυλενογλυκόλη είναι άκρως επικίνδυνη και παραπλανητική και πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Ακόμα και μέσω καταγγελίας σε αρμόδια αρχή. Ο φίλος που το πουλάει, καλό θα είναι να το δίνει μόνο για ψυγεία αυτοκινήτων. Και ο ιδιοκτήτης καλά θα κάνει με την πρώτη ευκαιρία να το αλλάξει, αφού ξεπλύνει το κύκλωμα, γιατί απ' ότι κατάλαβα το βάλανε αυτό λόγω ελλείψεως στην τοπική αγορά φαρμακευτικής προπυλενογλυκόλης.
δεν νομιζω οτι ολοι οι ηλιακοι εχουνε καζανι για αντιπαγωτικο υγρο
Πολύ ταλαιπωρία ρε ... Πολύ μιλάτε εσείς οι μάστορες..
Ο φίλος ο Βασίλης λίγο λίγο θα τραβούσε βίντεο τα δικά του πόδια!!!!
Τηλ επικοινωνιας?
Την καλησπέρα μου...6997150300
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Στο 3,38 ο καθηγητής μαστορας λέει οτι ο ογκος του νερου διαστέλεται με την θερμανση ΧΑΧΑΧΑ Φοβερός!!!
Θεωρώ πως εννοεί ότι αυξάνεται η πίεση λόγω θερμότητας, δημιουργίας ατμών κτλ. Το έχει πει και σε άλλα βίντεο.
Ότι πληρώνεις παίρνεις. Για το τουμποραμα εννοώ
Ποιος σου είπε ότι το τουμποραμα ειναι κακη δουλειά;
Επειδη το λέει αυτός ο μπαγλαμάς; για δειξε το βίντεο σε εναν καλα διαβασμενι τεχνιτη να σου πει μια προς μια τις χαζομαρες που λέει. ΑΝ ειχα εξουσια, θα τον εψαχνα να του πάρω την άδεια. ΑΝ ειχε.
αιθυλενογλυκόλη.....δεν κανει....ειναι δηλητηριο!!!
Αυτο να το λες συνέχεια φιλος
Στα πλακάκια μου αρέσεις ποιο πολύ καλημέρα
αμάν κι εσύ.......πλακάκια τα Σ.Κ αφού τοπαμε ......
@@stratosgiannoudis έγινε αρχηγέ
Χαχαχ..
καθε χρονο θα δινεται στον μαστορα ενα 50αρι ευρω συν απροβλεπτα εξοδα (μαυρα βεβαια) να σας το συντηρει και θα λειτουργει για πολλα χρονια ! Υ.Γ. Μη διπλωματουχο βεβαια, απλα μαστορας με την τρελλα του
Το θεμα ειναι πως ξερω ηλιακο απο το 2000 εως σημερα να δουλευει χωρις συντηρηση. Δυστυχώς ετσι αν πω κουβέντα για συντηρηση το πιο πιθανο ειναι να με παρουν στο ψιλο.
Ποιος δηλαδή να σε πάρει στο ψιλό.......
@@KostaNtinos. Για παραδειγμα ε νας υδραυλικος μου ειπε "α εσυ θες να πετας τα λεφτα σου". Επισης αλλοι που τον εχουν αφησει χρονια 15+ οταν τους λεω να αλλαξουν αντισταση γελανε η μου λενε δε χρειάζεται τιποτα, εχουμε καλο νερο κτλ.
@@pg8605 Εννοείς φίλοι και γνωστοί που λειτουργούν κατά τη νοοτροπία " έλα μωρέ δε βαριέσαι,τι θα πάθει..."
Κατά αυτή την έννοια, έχεις δίκιο. Δεν είναι όμως έτσι.
Αν θέλουμε να έχουμε, προσέχουμε Να τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα θα πει κάποιος!!!!! , συμφωνώ.
Ας κοιτάξουμε τουλάχιστον ότι κάνει .
Συνεχίζεται.....
@@pg8605 Συνέχεια... Ένας ηλιακός 19 χρόνων λειτουργίας,και μάλιστα χωρίς συντήρηση (όπως λές) θα θέλει τουλάχιστον συμπλήρωμα υγρών κλειστού κυκλώματος (υποθέτω ότι είναι κλειστού). Τα παλιά υγρά έχουν χάσει επιπλέον και τις αρχικές ιδιότητες.
Ο χρήστης του ΝΟΜΊΖΕΙ ότι ο ηλιακός του ζεσταίνει νερό.
Επειδή όμως η έρευνα και η τεχνολογία , στο κομμάτι υγρά κλειστού κυκλώματος ηλιακού,τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Αντί της τοξικής αιθυλαινογλυκόλης ΤΩΡΑ χρησιμοποιείται υγρό βάσεως φαρμακευτικής προπυλαινογλυκόλης. Θα πρέπει λοιπόν να αδειάσουν πλήρως τα παλιά υγρά, να ξεπλυθεί το κλειστό κύκλωμα (συλλέκτες+boiler),και να ξαναγεμίσει.
Συνεχίζεται.....
@@pg8605 Συνέχεια....Ας δούμε λίγο την ασφάλεια του θερμοδοχείου(boiler).
Όπως κάθε θερμοσίφωνας έτσι και ο ηλιακός φέρει την λεγόμενη βαλβίδα ασφαλείας, η οποία προστατεύει το θερμοδοχείο σε ενδεχόμενη αύξηση πίεσης στο εσωτερικό του.
Τοποθετείτε εν σειρά στην είσοδο του κρύου νερού του boiler,και ανοίγει όταν η πίεση στο εσωτερικό του ζυγώνει ή υπερβεί την ονομαστική τιμή της.Αύξηση πίεσης μπορεί να έχουμε σε πολύ θερμές ημέρες,όπου και η κατανάλωση ζεστού νερού είναι αμελητέα και το εναπομείνον ήδη ζεστό νερό το βρει ο ήλιος της επόμενης θερμής ημέρας, ή αν απουσιάζουμε σε διακοπές και δεν σκεπάσαμε τον συλλέκτη.
Σημειωτέον δε ότι το νερό όσο ζεσταίνεται αυξάνει και ο όγκος του,και κατά συνέπεια και η πίεση στο εσωτερικό του boiler.
Για την εξάλειψη αυτού του φυσικού φαινομένου, τοποθετείται και ένα έξτρα μικρό δοχείο διαστολής (αυτό το μπλέ που βλέπεις) .
Η βαλβίδα ασφαλείας λοιπόν κατά τη φάση της συντήρησης,θέλει είτε έλεγχο είτε αλλαγή για να παραμείνει πλήρως λειτουργική. Βαλβίδα ασφαλείας επίσης φέρει και το κλειστό κύκλωμα,,όπου και αυτή που και που χρειάζεται αλλαγή κατ΄ εμέ.
Επιπλέον αν έχει τοποθετηθεί και δοχείο διαστολής, χρειάζεται συχνά έλεγχος της πίεσής του.
Συνεχίζεται......
αντιπηκτικο παιρνει και η γιαγια μου για το έμφραγμα...
να την προσέχεις την γιαγιά.....σαν τα μάτια σου.
@@stratosgiannoudis αλληλουχία ασυναρτησιων....
@@mikeusername1
Ο,τι πεις, κύριε καθηγητή.
Greg _ Bel γελάω
@@mikeusername1
Να κάνεις βίντεο και να μας τα πεις εσύ, κύριε καθηγητή.
Έχει κανένας 1 ευρώ?
Θα σχολιασω δεν θα αντεξω μετα το βιντεο που ειδα!Πρωτον εβαλες κλειστο δοχειο διαστολης στο ανοιχτο κυκλωμα που ειναι τελειως ακυρο!Δευτερον το κυκλωμα του συλλεκτη ειναι ανοιχτο κυκλωμα και οχι κλειστο!!Ορισμενοι που το κανετε κλειστο κυκλωμα και βαζετε κλειστο δοχειο διαστολης πανω στον ηλιακο ειναι τελειως λαθος!
Παρα πολλα λογια χωρις λογο για μια λειτουργια που κανει ενας ηλιακος που ειναι παρα πολυ απλη!Επισης υπαρχει ειδικο λαδι που μπορεις να ριξεις μεσα στον ηλιακο για την καλυτερη αγωγιμοτητα!Μια μετριση καλη για την καλυτερη κυκλοφορια και για παραπανω χρονια ζωης μιας εγκαταστασης οπως του ηλιακου θα ηταν η μετριση της αγωγιμοτητας του νερου (ppm) και να γινοταν οσο γινεται δυνατον πιο μαλακο το νερο!
Αυτή η εξυπνάδα με ξεπερνάει...
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΛΟΙΠΑ
πολλα λογια.
Πέρνα και εσύ από το ταμείο...τετραπερατε πανεπιστημονα.....
Ο φίλος ο Βασίλης λίγο λίγο θα τραβούσε βίντεο τα δικά του πόδια!!!!