koçum bilmediğin görmediğin toplara girme. o dönemdeki maçların kaçını 90 dakika izledin de, pionteki gömüyorsun? Ne yaşadın ne biliyorsun da böyle bilgiçlik taslıyorsun? Milli takım'ın piontek öncesi, ne oynadığı belli olmayan teknik taktikten yoksun, bir oyunu vardı. her maç 5 den aşağı yemiyorduk. milli takım piontek ile futbol oynamayı öğrendi. Fatih Terim antranörlüğü piontekden öğrendi. Piontek tohumları attı büyüttü gittiğinde de Fatih Terim meyveleri topladı.
Bana 70’lerden itibaren milli takımı seyretmek nasip oldu. 60’larda fena değildik, 70’lerde ise çok başarılı sonuçlar aldık. İzmir Atatürk stadında oynanırdı nerdeyse her maç. İyi bir takım vardı. Ziya, zekeriya, alpaslan, fatih, engin, b.mehmet, metin kurt, cemil , vs…rusyayı yendik, polonyayı yendik, almanyada 1-1 berabere kaldık, isvçreyi defalarca yendik. Ancak şu unutulmamalı : o yıllarda demir perde vardı. sonradan bazı ülkeler parçalandı, bölündü… Ama o yıllarda Çekoslavakua vardı, Yugoslavya vardı. çok güçlüydü yugoslavya. şimdi tek bir yugoslavya’dan Hırvatistan, sırbistan, slovenya, kosova, bosna hersek, karadağ, makedonya…. bunların tabii bir kısmını şimdi yenebiliyoruz. ama o dönemde yugoslavya’yı devirmek bizim için çok zordu. bugün sırbistan-hırvatistan karmasını bir düşünün…. Sovyetler çok güçlüydü. Bugün estonya, litvanya, letonya, beyaz rusya, gürcistan, moldova, ukrayna, özbekistan, kazakistan, ermenistan, azerbeycan… vs… bunların çoğunu yenebiliyoruz… ama o günlerde sovyetleri yenmek çok zordu. ona rağmen izmirde mağlup ettik. en iyi oyuncuları blokhin idi. dinamo kiev takımı bir sovyetler birliği takımıydı…
Açık ara en iyi vidyon olduğunu düşünüyorum. Türk futbolunun 80lerde kanayan yaralarına parmak basmışsın. Bense hem o yıllarda hem de hala hiç değişmemiş futbol yaramıza değinmek isterim. İş disiplinimiz yok. Basit rakipleri ciddiye almıyor, bazen de ciddiye almayı hayaecanlanıp becerememek olarak anladığımız için küçücük rakiplere puan kaybediyorduk. Gurup liderini yenip, çok basit rakiplere kaybettiğimiz yığınla maç gösterebilirim. Çok iyi hücum oyuncularına sahip olduğumuz halde, hiç takım savunması yapmadığımız, koşup mücadele etmediğimiz için kaybettiğimiz dünya maç var. Fatih Terim ve Rasim Kara bunu değiştirmişti. Takımı savunma yapmayı da becerir hale getirmişti. Mücadeleye azmettirmişlerdi milli takımı. O genetik hastalıklarımızsa hala aynen duruyor bugün bile. Çok geri pas yada luzümsuz yan paslar, maç içinde dönem dönem plansız oynama, plana sadık kalmama, iş disiplinsizliği, puan kaybetmememiz gereken maçlarda mücadele eksikliği, koşma eksikliği, rakiple ikili mücadeleye girmeme, hava toplarına girmeme, zaman zaman top rakipteyken son 18imize kadar rakibi seyretme, hatta bazı bazı taktiksizlik yada öyleymişiz gibi oynama...vb. Dünyanın en iyilerini yenip en kötülerine puan bırakma... NOT: Hakan Çalhanoğlu en az 5 yıldır emekli olmuş bir harmandalı oyuncusu. Hareket edemiyor. Acilen milli takımdan çıkarılmalı !! Acil !! Kıpırdayamamasını geçtim. Herhangi bir 10 numara özelliği gösteremediği gibi, top kendiyken herhangi bir ofansif hareket de yapamıyor, aacil !!
ปีที่แล้ว +3
bence bizimle alakalı videolar ister istemez daha samimi oluyor. hepimizin ortak noktası
Hakan Çalhanoğlu yorumun olmamış, onun dışında haklısın. Adam Seria A'nın en iyi orta sahası seçildi geçen sene. Sistemin olduğu yerde çatır çatır oynayıp sistemsizliğin hüküm sürdüğü milli takımda niye oynamıyor bu adam demek haksız bir eleştiri.
O yıllarda çocuktum. Kaybetmek kaderdi o zamanlar. Yalnız şu da var. O yıllarda yabancı hakemler aleyhimize çok fazla haksız karar verirdi. Çok değerli bi analiz olmuş. Eline sağlık.
ปีที่แล้ว +4
dennis wise'ın golünde az biraz taş attık. apayrı bir konu o. basketbolda daha da kötüleri oluyordu.
Harika anlatmışsınız! Amcam hep 8 yediğimiz İngiltere maçını anlatırdı 😂 4-0 yenik durumdayız, İngiltereye golümüz yok ve gol olmak üzere spiker; ‘’Uğur golü at tarihe geç’’ 😂 O da gidip direğe vurmuş 🤣🇹🇷🇹🇷🇹🇷 bu arada 84 doğumluyum
cok iyi, bekledigim bir videoydu. piontek konusunda ben yararli oldugu kanaatindeyim. videoda da degindigin gibi onun zamaninda anadolu'da futbola cok buyuk destek veridigi hep soylenirdi. asil iddia ise bir cok sehirde yerel maclari izlettirip video kaydi yaptirdigi ve buradan oyuncu sectigi idi. hasan sas filan bu videolarda gozune carpmis. iddia yanliz bu :). gercegi nedir bilmiyorum. ama gorunen bir sey var ki hem Denizli hem de Terim bu iki ismin yardimciligini yapip sonraki 15-20 seneye damgalarini vurduklarina gore bir miras biraktiklari kesin.
Benden videolarda gördüm videoların içinde😀Gerçekten çok güzel hazırlamışsın benim aklımdada vardı böyle bir şey hazırlamak benden önce davranmışsın.O günleri yaşayan biri olarak en azından piontekli yıllar gözümde canlandı
ปีที่แล้ว
sizin arşive de mi girdik? teşekkür ederiz :) bir gün birlikte yaparız
@ Hem milli takım arşivi hem Galatasaray arşivinden var görüntüler ama sıkıntı yok istediğin videoyu istediğin kadar kullanabilirsin videoların asıl sahipleri sahada ter döken futbolcular sadece arşiv yararlanma olarak belirtirsen onure etmiş olursun belirtmezsende canın sağ olsun. Bende yoğun iş temposundan vakit bulamadım bu tarz video hazırlamaya ama bir ara beraber güzel bir video hazırlarız efsane maçlar olabilir futbolcular olabilir kendi anılarımız olabilir bende çok isterim iyi çalışmalar kardeşim.
Korkunç gecen seneleri çok güzel anlatmışsinz. Kimse bize 2000 öncesini anlatmamısti ve belgesel tadında videosu yoktu. Sanırım kabus gibi geçtiğinden kimse ağzına almak istememiş 😂
Türk futbolunda dönüm noktası: Haziran 1993'te düzenlenen Akdeniz Oyunları'na katılan Olimpik millî takımın başında da Fatih Terim bulunmaktaydı. Daha sonra Galatasaray'da beraber çalışacağı ve kupalar kazanacağı Hakan Şükür, Arif Erdem, Tugay Kerimoğlu, Ergün Penbe'nin yanı sıra Sergen Yalçın, Emre Aşık, Alpay Özalan gibi o dönem daha yıldız olmamış genç isimleri kadroya dahil etti. Türkiye, Zinedine Zidane'lı Fransa'nın olduğu grubu birinci bitirdi ve yarı finalde bir kez daha eşleştiği Fransa'yı 1-0 yenerek finale çıktı. Finalde de Cezayir'i yenerek, altın madalyayı kazandı.
Akdeniz oyunlarina zaten hep genc kadrolarla gidilir. O donemki jenerasyonda en iyi genc oyuncular bunlardi ve kim olsa asagi yukari bunlari cagiracakti. Olayi daha en temelinden kavrayamamis biri olarak Turk futbolunun donum noktasini falan tespit edecek yeterlilikte degilsiniz.
Çok genç yaşlarımda Simon Kuper’in “Futbol asla sadece futbol değildir” kitabını okuduğumdan beri bu spora bakış açım başka. Biz de bu sözden nasibimizi fazlasıyla aldık.
Şampiyonların kahvaltısı tadında ama daha çok kaybedenler kulübü gibi bir içerik olmuş emeğinize sağlık... Hatay da depremin ardından uzunca bir süre sonra içerikleriniz rehabilitasyon etkisi yarattı bende özlemişim:) naçizane bir önerim var 90 ların 2. yarısında Bruno Rodriguez isimli Korsikalı bir golcü vardı Metz de parladı sonra PSG forması giydi yaşadığı sakatlıklar sonrası maçlara iğne ile çıkmak zorunda bırakıldı 33 yaşında futbolu bıraktı sanırım geçen yıl bir bacağı kesildi ve ampüte kaldı çok sevdiğim bir oyuncuydu harika ayak içi şutları vardı topa çok güzel falso verirdi dönemin yıldızlarının gölgesinde kaldı hakkı teslim edilemedi son raddede endüstriyel futbolun kurbanı oldu bence onunda hikayesi şampiyonların kahvaltısı tadında olur ne dersiniz ?
Yukarıdaki yorumlarda da değinilmiş gerçi ama Doğu Bloğunun dağılması öncesinde tek bir ulke olan Sovyetler Birliği ve Yugoslavya milli takımlarını ve yine o ülkelerin liglerinde derece elde edip Avrupa Kupalarına katılma hakkını elde etmiş takımları alt etmek çok zordu. 60-70 ve 80'li yıllarla 90'ların başlarına kadar ki o başarısız dönemlerde futbolumuzun en temel sorunu henüz yeterince şehirleşmemiş ve modern yaşamın gereklerine tam anlamıyla adapte olamamış Türk toplumunun bütün katmanlarıyla en zirveden en alt basamağa kadar futbolu basit bir iş olarak görüp kayda değer bir yatırım yapmayı anlamsız bir davranış olarak kabul etmeseydi. Tabi birde Osmanlı Devleti'nin son üç yüz yılındaki askeri başarısızlıklarından ötürü adeta ruhumuza sinen "bizden adam olmaz" kompleksi de spora yatırım yapılmamasının en önemli faktörleri arasında bence. O yıllarda bir çok Anadolu şehrimizde altyapi ligleri 16-18 yaş grubuyla başlıyordu. 16 gibi futbola başlamak icin aslinda gec bir yaşta başlıyordu futbola sonradan mili takımlara kadar yukselen bir cok oyuncumuz. Yine o yıllarda futbola ne kadar az yatırım yapıldığı konusuna bir diger örnekte stadların zeminlerinin hâlidir. O dönemde adı 1.lig olan bugünkü Süper Ligimizde yer alan kulüplerin büyük bir bölümünün sahasının zemini futbol oynamaya hic elverişli değildi. Hatta 1985-86 sezonunda Galatasaray'ı Kupa Galipleri kupasından eleyen B.Uerdingen takımının o zamanki teknik direktörü olup sonradan G.Saray'ı çalıştıracak olan K.H. Feldkamp Ali Samiyen stadının zemini icin futbol sahası değil tarla bile olmaz bu zeminden demişti. Bir cok super lig kulübünün sahalarının zemini tamamen topraktan oluşuyordu zaten. Koskoca GS kulübü 1984, BJK ise 1986 yılına kadar lig maçlarına hazırlandıkları antrenmanlarını toprak sahalarda yapmaktaydılar. Hele hele altyapılar 2000'li yılların ortalarında ancak kavuştular çim yada sunî çim zeminli sahalara. Tesisleşme, sponsor desteği, kalifiye altyapı hocası eksiği, devletin ve özel sektörün futbolu ciddi yatırım yapmaya değen bir uğraş olarak görmemesi, yatırım yapilsa bile başarının geleceğine inanmamalarına yol acan batıya karşı duyulan derin aşağılık kompleksi o zamanlarda ki başarısızlıkların ana nedenleriydi. İki kutuplu Avrupa'da sanayi devrimiyle zenginleşmiş refah toplumlarını oluşturan Bati Avrupa ülkeleriyle her türlü spor branşını kendi Marksist ideolojisinin propaganda aracı olarak gördüğü icin spora olağanüstü yatırım yapan Doğu Avrupa ülkeleri arasında iki arada bir derede kalmış gariban bir futbol ülkesiydik o yıllarda biz.
Ben 1957 doğumluyum. 1977 ye kadar sevindiğimiz maçları sayıyorum. Almanya 1-1, Rusya 2-0,(kaleci Ali) İtalya 0-0 (Kaleci Sabri) ,İsviçre 2-1, Bulgaristan 5-2. 20 yılda 5 maç!
Sanırım videonun en kilit noktası Avrupa Şampiyonu olan ümit milliler için dediğiniz artık bir planımız var cümlesiydi. Ülkemizde pek çok konuda olduğu gibi takım sporlarında da belki en beceremediğimiz şey bir plan tasarlamak ve sabırla o planı uygulamak. Bu plan hem saha içinde belli bir taktik benimsek hem de saha dışında doğru tesisleşme konuları gibi çok geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Düşünün günümüzde bile stadyumun çimleri yeşil gözüksün diye yeşile boyamaya çalışan bir zihniyet var. İşte böyle bir zihniyet varken ülkemizden başarılı takımların çıkması için iki çok önemli husus var bence. İlki altın jenerasyon (futbolda 70-72 doğumlular jenerasyonu yada basketbolda 78-79 doğumlular jenerasyonu gibi) bulmak. Sonra bu jenerasyon üstüne sabır gösterecek ve yatırım yapabilecek inatçı bir yönetici (Şenes Erzik, Fatih Terim, Alp Yalman, Aydın Örs ve Çetin Çeki vb...) olması. Bu tür dönemlere denk geldiğimizde hem takımlar hem de milli bazda takım sporlarında başarılı sayılabilecek dönemler yaşayabiliyoruz. Fakat bu başarıları asla bir ekole çevirmeyi başaramıyoruz. Ne zaman ki elde edilen başarı temelinde herhangibir sporda "Türk Ekoü" üretebiliriz bence esas o zaman makus talihimiz yenmiş sayılabiliriz.
Çok guzel bir video olmuş. Ben de bu sekilde videolar hazırlamayı denedim ancak pek başarılı olmadı. Ses tonum, anlatı şeklim ve diksiyonum sizin gibi olsun isterdim.
ปีที่แล้ว +1
serkan bey, güzel sözleriniz için teşekkürler. benim videolarımdaki en güçlü unsurun arkadaki metin olduğunu düşünüyorum. aslında benim işim yazmak. size de yazmanızı ve sesli okumanızı öneririm.
Sistem falan elbet önemli; ama biz ne zaman başarı yakaladıysak, kadromuzda yeteneğiyle milli ruhu birleştiren futbolcuların fazla olduğu zamanlarda başarılı olduk. Kim ne derse desin, biz hafif “gaz” ve yoğun milli duygular yaşadığımız dönemlerde başarılı olduk çoğu zaman.
Yetenekle bir yere kadar. O kadrodaki futbolcularin cogu sigara iciyordu. En hizlilari Ridvan bile antremanlardan kaytarip rahmetli Veselinovic ile iceride odada sigara tutturuyordu. Ayrica antreman da sevmezlerdi. Bundan dolayi yillarca Avruplilara karsi fiziken ezildik..
Her zaman dev aynasında gördük kendimizi , 8 yiyen kadroya bakıyorsun ,, ne kadar 'efsane' dediğimiz topçu arsa orda. Halbuki hiçbiri efsane değildi. Özellikle 80ler berbattı ! Realite ile karşılaşınca da hep suçlu aradık. Bu ülkeye futbol devrimini 80ler sonunda Derwall , 90lar başında da Piontek yapmıştır. Onlar olmasaydı bugünden daha kötü bir haldeydik.
İrlandaya 5 0 yenildiğimiz maçı çok iyi hatırlıyorum tüplü televizyon da izliyordum bizi perişan etmişlerdi o zamanlar futbol da çok kötüydük şimdiyle kıyaslanmaz 1 gol yediğimizde hemen dağılırdık nedense ))) yaş 43
bnmde ilk hatırladığım elemeler italya 90 elemeleri.avusturya deplasmanında hakemin katlettigini hatırlıorum.içerde izlanda macı kacan penaltı, çok üzülmüştük o dönem hayal mayal hatırlıorum.sanmarino macı ankaradaki rıdvanın son, okanın ise ilk milli macıdır, beraber aynı formayı ıslatmışlardı..sifo mehmet ve aykut kocaman gibi iki futbol efsanesinin cok cok az, hatta 0 a ykn milli oluşlarıda enteresan dipnotdur.tanju çolak biraz kendine bksa 96 avrupa sampiyonasına giden takımın oyuncusu olabilirdi, fenere gittikden sora hiç milli formayı giymedi.
Piontek bir saçmalıktı. O hariç kim gelse 92 Avrupa ve 94 Dünya kupasını zorlayabilirdik. Büyük ihtimalle giderdik. Geldi, sanki bir sistemimiz varmış gibi olmayan sistemimizi değiştirdi, 3-5-2 gibi hem efor hem de zeka gerektiren taktiği uygulamaya çalıştı. A milli takım, su akıtan çatı gibi oldu. Aynı taktiği Hiddink Fenerbahçe'de denedi, kendi evinde 6 yedi Aydın'dan. Fenerbahçe taraftarına üçlü defans denilince tüyleri diken diken oluyor hâlâ, otuz senelik travma bu. Neredeyse kulüp tüzüğüne yazılacak üçlü defans oynatmak yasak diye.
Pionekten once her turnuvayi zorluyorduk zaten o geldi zorlayamadik.. Derwal, Piontek, Jesus bu ulkenin geri kalmis futbol mentalitelerinin en fazla uzerine koyan 3 hoca. Jesusun degeri de yillar gectikce anlasilacak..
Çok çok kaliteli, pozisyon bilgisi olan ve dinamik stoperlerin, cigersiz kanat oyuncuların (fm tabiriyle lwb ve rwb) ve son olarak box to box oynayabilecek merkez orta saha oyuncuların yoksa 3-5-2 oynamak intihar ile eş degerdir.
Önce Derwall sonra da Piontek , çok önemlidir , siz bilmezsiniz Piontek ten önce ki maçları bir de Piontek in zamanında ki maçları 90 dakika seyredince farkı anlarsınız, Piontek maç kazanamadı ama düşünce değiştirdi
Merhabalar Yiğit Abi, türkçe olarak youtubeda Joe Louis ile ilgili bir içerik bulamadım. Sen kanalında da malum müthiş boks belgeselleri yaptın. Hem tarih olarak çok eski zamanlarda geçen bir hikaye olması hem de kaynak eksikliğinden dolayı bence kanalında olması gereken bir içerik. Herhangi bir planın var mı bununla ilgili?
Evet fatih hoca mustafa hoca Şenol Güneş hoca turkiye futboluna milli takıma değer katmış başarı sağlamış hocalar ama yenileri gelmiyor ben en son Bi sergen yalcinin milli takımın başına geçmesi tarafındayım gerçi yeni yabancı hocada tuttu ama milli takıma genede Türk teknik direktör yakışır derim emeğinize sağlık teşekkürler.
Sepp Piontek Fatih Terimi milli takıma aldı. Kendine yardımcı yaptı. Aynı zamanda da Ümit Takımı'nın başına geçirdi. Hep Fatih'i korudu ve kolladı. Ümit Takımı'nın maçlarını Fatih'in yanında izledi. Kendi iddiası kalmayınca A Takımı oyuncularını Fatih Terim'in Ümit Takımı'na verdi, kendi ertesi gün yedeklerle sahaya çıktı.. Sepp Piontek görevden ayrılması söz konusu olunca "Benim yerime Fatih Terim'i atarsanız, tazminat maddesini işletmem" dedi ve ayrıldı. Bu arada bana "Genç Takımı Avrupa Şampiyonu yapan Serpil Hamdi Tüzün'ün de Fatih istemedi diye görevinden ayrıldığı" söylendi. 4haziran 1998 sabah hıncal uluç
Fatih Terim'in Türk milli takımı ve Galatasaray üzerinde emeği çok büyük. Fatih Terim Türk futboluna ne kattı diyenler iyi izlesin. Eskiden önümüze gelenden fark yiyorken şimdi nisbeten mücadele ediyor ve arada sırada da olsa şampiyonalarda boy gösterebiliyoruz.
Kuntz gibi eğitici piontek de öyllei ama ,insan faktörü önemli ,bu İtalyan Akdeniz insanı bizim gibi ama bize ilk başta biri egtim verecek sonra Fatih gibi denizli gibi biri gaz verecek
Şimdi Avrupa şampiyonasına katıkmakla atlatılan bir şey yok Öyle bir şey yazabilmek icin en az peş peşe Dübya kupası,Avrupa şampıyousuna katılıp Avrupa kupalarında 5-6 takımla mücadele edip en az bir takımın final oynadığı zaman Zor yılları atlattık diyebiliriz Almanya,İngiltere ,Fransa ,İtalya vs gibi 😜😜
Biz hiç bir zaman hiç bir maçta Hakan Balta Mehmet Topal ikilisi ile stoper oynamadık hocam. İkisi de ayrı zamanlarda stopere geçti. Topalın yanında genelde Servet, Gökhan. Hakanın yanında Semih, Ömer Toprak tarzı adamlar vardı.
80’lere kadar fizik olarak oynanmazdı futbol. pres yoktu. kaleciye geri pas vardı. uzatma dakikaları yoktu. önce tek bir değişiklik hakkı vardı. sonralardan 2 değişiklik hakkı geldi. takımlar 70’lerin başında tek bir yedekle sahaya çıkardı. sonradan bu 16 futbolcu oldu. sahada 11, yedek 5 futbolcu. kırmızı kart 60’larda yoktu. zaten fizikli kora kor mücadele de yoktu, futbol tekniğe dayalı bir oyundu. o yüzden biz 60’larda ve 70’lerde başarılı sayılırdık. Ancak 80’lerde futbol birden bire tamamen fizik kondisyona dayalı bir oyuna dönüştü. ispanyollar çok zorlandılar, real madrid hüsran yaşadı, barcelona keza öyle. milli takımları öyle. Almanlar, ingilizler ve doğu avrupa takımları öne çıktı. Çekler, polonya, doğu almanya, Sovyetler vs….. bu fizik üstünlük olimpiyatlara da yansıdı. Sovyetler ve doğu almanlar doping yardımıyla da, amerikayı hezimete uğrattı… biz ise 80’lerde darmadağın olduk. çünkü fiziksel ve kondisyon açısından çok gerideydik. ne zamanki hem türkiye hem diğer ülkeler fizik kondisyon açısından büyüklere yaklaştı, o zaman durum oldukça dengelendi. nitekim 90’larda başarılı sonuçlar almaya başladık.
Çok güzel bir özet olmuş. Açıkçası daha fazla lafa gerek yok, hepsini 16 dakikada anlatmışsınız. Sadece benim bir düşüncem var, arkadaşlar bana kızabilir ama ben yinede paylaşayım. Bence türk ırkı futbola çok yatkın değil, başka deyişle çok kabiliyetli değil. Yugoslavlar mesela çok yatkın. ispanyollar, italyanlar çok yatkın. güney amerika en yatkın olan milletler orada. ama onlarda italyan ve ispanyol göçmenleri , bu unutulmamalı. kuzey afrika çok yetenekli çok yatkın. cezayir, fas özellikle. Zidane Cezayirli. Benzema Cezayirli, Fransa ‘da parlayan bir çok yıldız Faslı yada Cezayirli. Ama yinede ben bizim almanlardan daha yetenekli olduğumuzu düşünürüm. Buna rağmen 1970’lerde almanya’ya giden türkler bunca sene sadece iki elin parmağı kadar yıldız oyuncu çıkardı. yinede Mesut’un, Hakan’ın, hatta Kerem Demirbay’ın tekniği ve estetiği almanlarda yok. Birde güreş sporuna bakın. Türk milleti kadar yatkın hiç bir ırk yok. Mindere çıktıklarında diyorsunuzki : işte güreşçi…
arda şimdi reale gitti ya yetenekli diye. 80'lerin sonları ve 90'larda her mahallede en az onun kadar yetenekli 2-3 çocuk olurdu. o zamanlar özellikle okulların bahçelerinde falan hep futbol oynanırdı çocukların başka eğlenceleri yoktu sadece futbol vardı. o kadar güzel top oynayan arkadaşlar vardı ki hala isimlerini net hatırlarım. ama işte aileler izin vermezdi top oynamasına çocukların. bir şekilde herhangi bir takımın altyapısına girenler de ne kadar yetenekli olursa olsun ilerleyemezdi çünkü işin içinde para olduğundan adam kayırma olurdu, yetenekliler değil tanıdıkların çocukları seçilirdi. (bunu camiadan birisinin anılarında da dinlemiştim). Bu yüzden o zamanlar gelişmedi futbol. hep kazmalar vardı.
Türkiye bir futbol ülkesi değildir! Ayrıca yetenek eksikliği her zaman vardı. Yetenekli futbolcular ise birkaç istisna dışında asla olmadı. Futbol oyun bilgisi ve fizik gücü ise zaten her daim kanayan yara idi. Sonuç, 100 yılda sadece 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupa, 1 Dünya Kupası yarı finali ve 1 Avrupa Şampiyonası yarı final, hepsi bu !
Futbol ülkesi derken kast ettiğiniz şeye göre Türkiye'nin futbol ülkesi olup olmadığı yorumu değişir. Eğer futbol ülkesi tanımından kasıt bir "Türk futbolu" ekolü oluşturabilmiş olmaksa ülkemize futbol ülkesi diyemeyiz ama futbolun sosyal yaşamda kapladığı hacim üzerinden "futbol ülkesi" tanımını yapıyorsak dibine kadar futbol ülkesiyiz, hatta hiçbir şeyin ülkesi olamadıysak bile futbol ülkesi olmayı biraz becermişizdir
ปีที่แล้ว +2
Ayrıca ben de yetenek eksikliği görüşünüze pek katılmıyorum. Tanju Çolak gibi Hakan Şükür gibi bitirici, Rıdvan Dilmen ve Sergen Yalçın gibi saf yetenek futbolcular her ülkeye nasip olmaz. İlk elden aklıma gelen isimler bunlar bir de...
Bence her daim sorun tamamen sabırsızlık. O gün de boyleymiş bu gun de aynı sekilde. Birisini getirip takımın basına koyuyorsan 7 8 mac sonra gondermemelisin, guvenmeyecegin adamı da hadi bi deneyelim bakalım olmazsa gondeririz diyerek takımın basına gecirmeyeceksin. Kulup takımlarında da aynı sorun var. Ayrıca hem teknik direktorleri hem oyuncuları 2 3 maçla goge cıkarıp 2 3 macla da yerin dibine sokmaya bayılıyoruz, ayarımız yok. Bu toplumsal sorunlar cozulmedikce hiçbir teknik direktor istedigi sistemi oturtamaz, ancak boyle 20 30 senede bir tesadufi basarılar gelir
şu anda tv lerde spor yorumcusu olarak konuşan akıl veren hatta kendi yaptığı hatalarını unutup ahkam kesen emekli futbolcular maalesef kendi aktif futbol yaşamlarında bol miktarda yenilgiler goller ve hatta gol yeme rekorları mı dersin fakat günümüzde ise sohbet muhabbet geyikleri yaparak üstelik oldukça yüksek rakamlar paralar kazanarak bir kısmı dolar euro olarak lüks yaşamlarına devam ediyorlar
Türkiye zorlu yılları falan atlatmadı hala oyun planımız yok hala yetenekli oyuncu bulmayı beceremiyoruz hala diplerdeyiz harcanan paranın karşılığı kesinlikle bu olmamalıydı
@@teomanoznc3142 küçük ülkeleri yeniyoruz bu başarı ölçeği değildir. hırvatistan en kötü zamanını yaşıyor. avrupa şampiyonası için türkiye portekiz belçika almanya fransa italya ispanya ile rekabet edebilecek seviye de mi sence ?
@@teomanoznc3142 reis onceden dedigin farkındaysan 30 40 sene oncesi. Bu kadar ilgiye, bu kadar yatırıma, bu kadar harcanan paraya karsı bi zahmet letonya vb ulkeleri de yenelim, o kadar da gelişelim yani. Bununla mı ovunecegiz yani? Yukarıdaki arkadas haklı, takım oyle ahım şahım oynamıyor, rakipler iyi olmadıgı için oyle gozukuyor, aynı yanılgıya gecen avrupa sampiyonası oncesi de dustuk, gruplarda boyumuzun olcusunu aldık. Su anda da iki macta Montellayı kral yaptık yine, bu zihniyet degişmediği surece ne sistem oturur bu ulkede ne de futbolcu fabrikası olusturabiliriz. Evet var bazı başarılar, evet var iyi futbolcular ama nadiren. Bu kadar harcamanın karsılıgı asla degil.
Türkiye'de herkes futbol bilir ama aslında kimse de bilmez ;)
"Aslında kimse bilmez" derken kendini de katıyorsun dimi 😅
Masal dinlemeyi severiz :)
@@cesurkzlkaya7360 iki tespite de herkes dahil heh
İki tesbite herkesi dahil edersen genelleme yapmış olursun. Videonun açıklaması, gömlek düğmelerinin yalnış iliklenmesine benzedi 😃
Bi sen biliyon sikko
koçum bilmediğin görmediğin toplara girme. o dönemdeki maçların kaçını 90 dakika izledin de, pionteki gömüyorsun? Ne yaşadın ne biliyorsun da böyle bilgiçlik taslıyorsun?
Milli takım'ın piontek öncesi, ne oynadığı belli olmayan teknik taktikten yoksun, bir oyunu vardı. her maç 5 den aşağı yemiyorduk. milli takım piontek ile futbol oynamayı öğrendi. Fatih Terim antranörlüğü piontekden öğrendi. Piontek tohumları attı büyüttü gittiğinde de Fatih Terim meyveleri topladı.
Bana 70’lerden itibaren milli takımı seyretmek nasip oldu.
60’larda fena değildik, 70’lerde ise çok başarılı sonuçlar aldık. İzmir Atatürk stadında oynanırdı nerdeyse her maç. İyi bir takım vardı. Ziya, zekeriya, alpaslan, fatih, engin, b.mehmet, metin kurt, cemil , vs…rusyayı yendik, polonyayı yendik, almanyada 1-1 berabere kaldık, isvçreyi defalarca yendik. Ancak şu unutulmamalı : o yıllarda demir perde vardı. sonradan bazı ülkeler parçalandı, bölündü… Ama o yıllarda Çekoslavakua vardı, Yugoslavya vardı. çok güçlüydü yugoslavya. şimdi tek bir yugoslavya’dan Hırvatistan, sırbistan, slovenya, kosova, bosna hersek, karadağ, makedonya…. bunların tabii bir kısmını şimdi yenebiliyoruz. ama o dönemde yugoslavya’yı devirmek bizim için çok zordu. bugün sırbistan-hırvatistan karmasını bir düşünün…. Sovyetler çok güçlüydü. Bugün estonya, litvanya, letonya, beyaz rusya, gürcistan, moldova, ukrayna, özbekistan, kazakistan, ermenistan, azerbeycan… vs… bunların çoğunu yenebiliyoruz… ama o günlerde sovyetleri yenmek çok zordu. ona rağmen izmirde mağlup ettik. en iyi oyuncuları blokhin idi. dinamo kiev takımı bir sovyetler birliği takımıydı…
Abi ne güzel anlatmışsın
Yorumu defalarca kez okudum
80 ler milli takim bazinda Turk futbolunun en kabus donemidir.
sağol Hasan. hatıraları paylaşmak çok güzel.
Sovyet milli takımı hep Rus ve Ukraynalılardan oluşuyordu eski zamanları iyiydi
Açık ara en iyi vidyon olduğunu düşünüyorum. Türk futbolunun 80lerde kanayan yaralarına parmak basmışsın. Bense hem o yıllarda hem de hala hiç değişmemiş futbol yaramıza değinmek isterim. İş disiplinimiz yok. Basit rakipleri ciddiye almıyor, bazen de ciddiye almayı hayaecanlanıp becerememek olarak anladığımız için küçücük rakiplere puan kaybediyorduk. Gurup liderini yenip, çok basit rakiplere kaybettiğimiz yığınla maç gösterebilirim.
Çok iyi hücum oyuncularına sahip olduğumuz halde, hiç takım savunması yapmadığımız, koşup mücadele etmediğimiz için kaybettiğimiz dünya maç var. Fatih Terim ve Rasim Kara bunu değiştirmişti. Takımı savunma yapmayı da becerir hale getirmişti. Mücadeleye azmettirmişlerdi milli takımı.
O genetik hastalıklarımızsa hala aynen duruyor bugün bile. Çok geri pas yada luzümsuz yan paslar, maç içinde dönem dönem plansız oynama, plana sadık kalmama, iş disiplinsizliği, puan kaybetmememiz gereken maçlarda mücadele eksikliği, koşma eksikliği, rakiple ikili mücadeleye girmeme, hava toplarına girmeme, zaman zaman top rakipteyken son 18imize kadar rakibi seyretme, hatta bazı bazı taktiksizlik yada öyleymişiz gibi oynama...vb. Dünyanın en iyilerini yenip en kötülerine puan bırakma...
NOT: Hakan Çalhanoğlu en az 5 yıldır emekli olmuş bir harmandalı oyuncusu. Hareket edemiyor. Acilen milli takımdan çıkarılmalı !! Acil !! Kıpırdayamamasını geçtim. Herhangi bir 10 numara özelliği gösteremediği gibi, top kendiyken herhangi bir ofansif hareket de yapamıyor, aacil !!
bence bizimle alakalı videolar ister istemez daha samimi oluyor. hepimizin ortak noktası
@ Kesinlikle.
Hakan Çalhanoğlu yorumun olmamış, onun dışında haklısın. Adam Seria A'nın en iyi orta sahası seçildi geçen sene. Sistemin olduğu yerde çatır çatır oynayıp sistemsizliğin hüküm sürdüğü milli takımda niye oynamıyor bu adam demek haksız bir eleştiri.
Son dönemde bu kadar harika bir video izlemedim. Mükemmel anlatım görüntüler eksiksiz ve tam yerinde... Detaylar ve karşıt görüşler çok iyi işlenmiş
Kral video mu izledik profesyonel belgesel mi izledik bu işi çözdün sen
kaliteli belgesel tadında çok güzel bir video olmuş emeğine sağlık kardeşim .
O yıllarda çocuktum. Kaybetmek kaderdi o zamanlar. Yalnız şu da var. O yıllarda yabancı hakemler aleyhimize çok fazla haksız karar verirdi. Çok değerli bi analiz olmuş. Eline sağlık.
dennis wise'ın golünde az biraz taş attık. apayrı bir konu o. basketbolda daha da kötüleri oluyordu.
Şortların dar gönüllerin bol olduğu ,hep kaybettiğimiz fakat bir golle bile mutlu olabildiğimiz çok güzel senelerdi.Evet 46 yaşındayım:)
özet geçmişsiniz bülent bey
Yiğit abi, futbol içeriklerini takip etmek çok keyifli. Umarım bu tarz videoların devamını da izleyebiliriz. Kolaylıklar dilerim ve teşekkür ederim.
Mükemmel video emeğine sağlık abim. ❤
Gördüğüm en iyi futbol yayını. Tebrik ederim
Harika anlatmışsınız! Amcam hep 8 yediğimiz İngiltere maçını anlatırdı 😂 4-0 yenik durumdayız, İngiltereye golümüz yok ve gol olmak üzere spiker; ‘’Uğur golü at tarihe geç’’ 😂 O da gidip direğe vurmuş 🤣🇹🇷🇹🇷🇹🇷 bu arada 84 doğumluyum
cok iyi, bekledigim bir videoydu. piontek konusunda ben yararli oldugu kanaatindeyim. videoda da degindigin gibi onun zamaninda anadolu'da futbola cok buyuk destek veridigi hep soylenirdi. asil iddia ise bir cok sehirde yerel maclari izlettirip video kaydi yaptirdigi ve buradan oyuncu sectigi idi. hasan sas filan bu videolarda gozune carpmis. iddia yanliz bu :). gercegi nedir bilmiyorum. ama gorunen bir sey var ki hem Denizli hem de Terim bu iki ismin yardimciligini yapip sonraki 15-20 seneye damgalarini vurduklarina gore bir miras biraktiklari kesin.
Çok iyi video inşallah futbol ve FORMULA 1 içerikleri sık sık gelir abi 9:18
Arşiv niteliğinde, Türk sporuna kazandırılmış bir video daha...Thankss!!!
buna hikaye demek az kalır, belgesel tadında 🚀
çoğu kişi sevmesede FATİH TERİM türk futbolunun kaderini değiştiren adamdır emekleri çok büyüktür
Seri devam etmeli emeğinize sağlık 😉
Allah Fatih Hocaya uzun ömürler versin
80 li yıllardaki milli futbolcuların, şimdiki futbolcuları eleştirme hakları elinden alınmalı.
kesinlile dogru oyle olmasi gerekir.
Benden videolarda gördüm videoların içinde😀Gerçekten çok güzel hazırlamışsın benim aklımdada vardı böyle bir şey hazırlamak benden önce davranmışsın.O günleri yaşayan biri olarak en azından piontekli yıllar gözümde canlandı
sizin arşive de mi girdik? teşekkür ederiz :)
bir gün birlikte yaparız
@ Hem milli takım arşivi hem Galatasaray arşivinden var görüntüler ama sıkıntı yok istediğin videoyu istediğin kadar kullanabilirsin videoların asıl sahipleri sahada ter döken futbolcular sadece arşiv yararlanma olarak belirtirsen onure etmiş olursun belirtmezsende canın sağ olsun. Bende yoğun iş temposundan vakit bulamadım bu tarz video hazırlamaya ama bir ara beraber güzel bir video hazırlarız efsane maçlar olabilir futbolcular olabilir kendi anılarımız olabilir bende çok isterim iyi çalışmalar kardeşim.
Cidden harika bir video olmuş bu tarz videoların devamını bekleriz
Korkunç gecen seneleri çok güzel anlatmışsinz. Kimse bize 2000 öncesini anlatmamısti ve belgesel tadında videosu yoktu. Sanırım kabus gibi geçtiğinden kimse ağzına almak istememiş 😂
Türk futbolunda dönüm noktası: Haziran 1993'te düzenlenen Akdeniz Oyunları'na katılan Olimpik millî takımın başında da Fatih Terim bulunmaktaydı. Daha sonra Galatasaray'da beraber çalışacağı ve kupalar kazanacağı Hakan Şükür, Arif Erdem, Tugay Kerimoğlu, Ergün Penbe'nin yanı sıra Sergen Yalçın, Emre Aşık, Alpay Özalan gibi o dönem daha yıldız olmamış genç isimleri kadroya dahil etti. Türkiye, Zinedine Zidane'lı Fransa'nın olduğu grubu birinci bitirdi ve yarı finalde bir kez daha eşleştiği Fransa'yı 1-0 yenerek finale çıktı. Finalde de Cezayir'i yenerek, altın madalyayı kazandı.
Akdeniz oyunlarina zaten hep genc kadrolarla gidilir. O donemki jenerasyonda en iyi genc oyuncular bunlardi ve kim olsa asagi yukari bunlari cagiracakti. Olayi daha en temelinden kavrayamamis biri olarak Turk futbolunun donum noktasini falan tespit edecek yeterlilikte degilsiniz.
ellerine saglikkk su kanala yeni videolar gelsin diye merakla bekliyorum. Emegine saglik..
O meşhur Pirlo kitbını Türkçe'ye senin çevirdiğini de kimse bilmez Yiğido 😂😂
Takipçilerinin çoğu biliyordur
müthis bir yapit olmus emeginize saglik
Trt belgeseli tadında muhteşem bir iş.
Çok genç yaşlarımda Simon Kuper’in “Futbol asla sadece futbol değildir” kitabını okuduğumdan beri bu spora bakış açım başka. Biz de bu sözden nasibimizi fazlasıyla aldık.
Yiğit Bey devamını bekliyoruz.
Eline sağlık çok güzel olmuş yine.
kaliteli videoydu. Yemek yerken bana eşlik ettiğin için teşekkürler yiğit abi
Şampiyonların kahvaltısı tadında ama daha çok kaybedenler kulübü gibi bir içerik olmuş emeğinize sağlık... Hatay da depremin ardından uzunca bir süre sonra içerikleriniz rehabilitasyon etkisi yarattı bende özlemişim:) naçizane bir önerim var 90 ların 2. yarısında Bruno Rodriguez isimli Korsikalı bir golcü vardı Metz de parladı sonra PSG forması giydi yaşadığı sakatlıklar sonrası maçlara iğne ile çıkmak zorunda bırakıldı 33 yaşında futbolu bıraktı sanırım geçen yıl bir bacağı kesildi ve ampüte kaldı çok sevdiğim bir oyuncuydu harika ayak içi şutları vardı topa çok güzel falso verirdi dönemin yıldızlarının gölgesinde kaldı hakkı teslim edilemedi son raddede endüstriyel futbolun kurbanı oldu bence onunda hikayesi şampiyonların kahvaltısı tadında olur ne dersiniz ?
Senden futbol dinlemek ayrı bir keyif usta
Çok güzel anlatım. Markasın abi 😁👏
Hastasıyız böyle içeriklerin
Yukarıdaki yorumlarda da değinilmiş gerçi ama Doğu Bloğunun dağılması öncesinde tek bir ulke olan Sovyetler Birliği ve Yugoslavya milli takımlarını ve yine o ülkelerin liglerinde derece elde edip Avrupa Kupalarına katılma hakkını elde etmiş takımları alt etmek çok zordu.
60-70 ve 80'li yıllarla 90'ların başlarına kadar ki o başarısız dönemlerde futbolumuzun en temel sorunu henüz yeterince şehirleşmemiş ve modern yaşamın gereklerine tam anlamıyla adapte olamamış Türk toplumunun bütün katmanlarıyla en zirveden en alt basamağa kadar futbolu basit bir iş olarak görüp kayda değer bir yatırım yapmayı anlamsız bir davranış olarak kabul etmeseydi. Tabi birde Osmanlı Devleti'nin son üç yüz yılındaki askeri başarısızlıklarından ötürü adeta ruhumuza sinen "bizden adam olmaz" kompleksi de spora yatırım yapılmamasının en önemli faktörleri arasında bence.
O yıllarda bir çok Anadolu şehrimizde altyapi ligleri 16-18 yaş grubuyla başlıyordu. 16 gibi futbola başlamak icin aslinda gec bir yaşta başlıyordu futbola sonradan mili takımlara kadar yukselen bir cok oyuncumuz. Yine o yıllarda futbola ne kadar az yatırım yapıldığı konusuna bir diger örnekte stadların zeminlerinin hâlidir. O dönemde adı 1.lig olan bugünkü Süper Ligimizde yer alan kulüplerin büyük bir bölümünün sahasının zemini futbol oynamaya hic elverişli değildi. Hatta 1985-86 sezonunda Galatasaray'ı Kupa Galipleri kupasından eleyen B.Uerdingen takımının o zamanki teknik direktörü olup sonradan G.Saray'ı çalıştıracak olan K.H. Feldkamp Ali Samiyen stadının zemini icin futbol sahası değil tarla bile olmaz bu zeminden demişti. Bir cok super lig kulübünün sahalarının zemini tamamen topraktan oluşuyordu zaten.
Koskoca GS kulübü 1984, BJK ise 1986 yılına kadar lig maçlarına hazırlandıkları antrenmanlarını toprak sahalarda yapmaktaydılar. Hele hele altyapılar 2000'li yılların ortalarında ancak kavuştular çim yada sunî çim zeminli sahalara.
Tesisleşme, sponsor desteği, kalifiye altyapı hocası eksiği, devletin ve özel sektörün futbolu ciddi yatırım yapmaya değen bir uğraş olarak görmemesi, yatırım yapilsa bile başarının geleceğine inanmamalarına yol acan batıya karşı duyulan derin aşağılık kompleksi o zamanlarda ki başarısızlıkların ana nedenleriydi.
İki kutuplu Avrupa'da sanayi devrimiyle zenginleşmiş refah toplumlarını oluşturan Bati Avrupa ülkeleriyle her türlü spor branşını kendi Marksist ideolojisinin propaganda aracı olarak gördüğü icin spora olağanüstü yatırım yapan Doğu Avrupa ülkeleri arasında iki arada bir derede kalmış gariban bir futbol ülkesiydik o yıllarda biz.
Lütfen daha cok video
Ben 1957 doğumluyum. 1977 ye kadar sevindiğimiz maçları sayıyorum. Almanya 1-1, Rusya 2-0,(kaleci Ali) İtalya 0-0 (Kaleci Sabri) ,İsviçre 2-1, Bulgaristan 5-2. 20 yılda 5 maç!
Demek ki alman ve Danimarka ekolü bize uymuyor şimdi İtalyan hoca ile çok iyi durumdayız bence şampiyona da iyi işler başarıcaz.
Sanırım videonun en kilit noktası Avrupa Şampiyonu olan ümit milliler için dediğiniz artık bir planımız var cümlesiydi. Ülkemizde pek çok konuda olduğu gibi takım sporlarında da belki en beceremediğimiz şey bir plan tasarlamak ve sabırla o planı uygulamak. Bu plan hem saha içinde belli bir taktik benimsek hem de saha dışında doğru tesisleşme konuları gibi çok geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.
Düşünün günümüzde bile stadyumun çimleri yeşil gözüksün diye yeşile boyamaya çalışan bir zihniyet var.
İşte böyle bir zihniyet varken ülkemizden başarılı takımların çıkması için iki çok önemli husus var bence. İlki altın jenerasyon (futbolda 70-72 doğumlular jenerasyonu yada basketbolda 78-79 doğumlular jenerasyonu gibi) bulmak. Sonra bu jenerasyon üstüne sabır gösterecek ve yatırım yapabilecek inatçı bir yönetici (Şenes Erzik, Fatih Terim, Alp Yalman, Aydın Örs ve Çetin Çeki vb...) olması.
Bu tür dönemlere denk geldiğimizde hem takımlar hem de milli bazda takım sporlarında başarılı sayılabilecek dönemler yaşayabiliyoruz.
Fakat bu başarıları asla bir ekole çevirmeyi başaramıyoruz. Ne zaman ki elde edilen başarı temelinde herhangibir sporda "Türk Ekoü" üretebiliriz bence esas o zaman makus talihimiz yenmiş sayılabiliriz.
Müzikler ve anlatım harika
30. saniyede başlayan 80'ler melodisi hangi şarkıya ait? Ayrıca çok güzel içerik olmuş.
Bir an 32. Gün izliyorum sandım. Taa ki Tezcan ee i lemeyinceye kadar😅
Abi tekrar hoşgeldin :) Kanalın şifresine hatırladığına valla sıkı takipçilerin olarak çok sevindik :)
13:58 Gelecekten geliyorum. San Marino az önce Lihtenştayn a karşı 1-0 kazarak tarihindeki ilk resmi maç galibiyetini aldı
benim aklıma da bu video geldi heh
Çok guzel bir video olmuş. Ben de bu sekilde videolar hazırlamayı denedim ancak pek başarılı olmadı. Ses tonum, anlatı şeklim ve diksiyonum sizin gibi olsun isterdim.
serkan bey, güzel sözleriniz için
teşekkürler. benim videolarımdaki en güçlü unsurun arkadaki metin olduğunu düşünüyorum. aslında benim işim yazmak. size de yazmanızı ve sesli okumanızı öneririm.
@ teşekkür ederim hocam 🙏
Sistem falan elbet önemli; ama biz ne zaman başarı yakaladıysak, kadromuzda yeteneğiyle milli ruhu birleştiren futbolcuların fazla olduğu zamanlarda başarılı olduk. Kim ne derse desin, biz hafif “gaz” ve yoğun milli duygular yaşadığımız dönemlerde başarılı olduk çoğu zaman.
Türkiye'de futbol Derwall öncesi ve sonrasi olarak iki farklı dönemde incelenmelidir.
1990 dünya kupası elemelerindeki kadro, 2002dekinden daha yetenekliydi, gruplara kalsa ne güzel olurdu
Yetenekle bir yere kadar. O kadrodaki futbolcularin cogu sigara iciyordu. En hizlilari Ridvan bile antremanlardan kaytarip rahmetli Veselinovic ile iceride odada sigara tutturuyordu. Ayrica antreman da sevmezlerdi. Bundan dolayi yillarca Avruplilara karsi fiziken ezildik..
Her zaman dev aynasında gördük kendimizi , 8 yiyen kadroya bakıyorsun ,, ne kadar 'efsane' dediğimiz topçu arsa orda. Halbuki hiçbiri efsane değildi. Özellikle 80ler berbattı ! Realite ile karşılaşınca da hep suçlu aradık. Bu ülkeye futbol devrimini 80ler sonunda Derwall , 90lar başında da Piontek yapmıştır. Onlar olmasaydı bugünden daha kötü bir haldeydik.
Abi futbolla alakalı daha fazla içerik gelsin
İrlandaya 5 0 yenildiğimiz maçı çok iyi hatırlıyorum tüplü televizyon da izliyordum bizi perişan etmişlerdi o zamanlar futbol da çok kötüydük şimdiyle kıyaslanmaz 1 gol yediğimizde hemen dağılırdık nedense ))) yaş 43
35 üstü kim varsa bu videoya geldi ali bey
müthiş içerik
Futbol ile ilgili daha çok içerik gelsin
Milli takım ile video yapılıyor ve görüntülerde bu takımın en cok gol atan oyuncusunun bir tane resmi dahi yok
abim yine yapmış ya eline sağlık
bnmde ilk hatırladığım elemeler italya 90 elemeleri.avusturya deplasmanında hakemin katlettigini hatırlıorum.içerde izlanda macı kacan penaltı, çok üzülmüştük o dönem hayal mayal hatırlıorum.sanmarino macı ankaradaki rıdvanın son, okanın ise ilk milli macıdır, beraber aynı formayı ıslatmışlardı..sifo mehmet ve aykut kocaman gibi iki futbol efsanesinin cok cok az, hatta 0 a ykn milli oluşlarıda enteresan dipnotdur.tanju çolak biraz kendine bksa 96 avrupa sampiyonasına giden takımın oyuncusu olabilirdi, fenere gittikden sora hiç milli formayı giymedi.
İlk Avrupa şampiyonası, Avrupa şampiyonasında ilk kez 3. lük, İlk UEFA kupası hepsinin başında Fatih Terim varsa bu tesadüf değildir.
"Biz yağmurda oynamaya alışkın değildik." 😊
Milli takımı ilk kez 2002-de Japonyayı yendiyi maçda izlemiştim
Piontek bir saçmalıktı. O hariç kim gelse 92 Avrupa ve 94 Dünya kupasını zorlayabilirdik. Büyük ihtimalle giderdik. Geldi, sanki bir sistemimiz varmış gibi olmayan sistemimizi değiştirdi, 3-5-2 gibi hem efor hem de zeka gerektiren taktiği uygulamaya çalıştı. A milli takım, su akıtan çatı gibi oldu. Aynı taktiği Hiddink Fenerbahçe'de denedi, kendi evinde 6 yedi Aydın'dan. Fenerbahçe taraftarına üçlü defans denilince tüyleri diken diken oluyor hâlâ, otuz senelik travma bu. Neredeyse kulüp tüzüğüne yazılacak üçlü defans oynatmak yasak diye.
Pionekten once her turnuvayi zorluyorduk zaten o geldi zorlayamadik.. Derwal, Piontek, Jesus bu ulkenin geri kalmis futbol mentalitelerinin en fazla uzerine koyan 3 hoca. Jesusun degeri de yillar gectikce anlasilacak..
Türkiye’de 3lu defans olmamalı
Çok çok kaliteli, pozisyon bilgisi olan ve dinamik stoperlerin, cigersiz kanat oyuncuların (fm tabiriyle lwb ve rwb) ve son olarak box to box oynayabilecek merkez orta saha oyuncuların yoksa 3-5-2 oynamak intihar ile eş degerdir.
En cok uzuldugum 90 elemelerini son macta kacirmistik izlandayi yensek biz gidiyorduk avusturya yi 3.0 gelmistik ama onlar gitmisdi kupaya
Yenildik ama serefli bir maglubiyet aldik dedigimiz gunlerden sonra geldi Sepp Piontek. Bu kadar yapabildi bu futbol ve calisma kulturune sahip ulkede
Önce Derwall sonra da Piontek , çok önemlidir , siz bilmezsiniz Piontek ten önce ki maçları bir de Piontek in zamanında ki maçları 90 dakika seyredince farkı anlarsınız, Piontek maç kazanamadı ama düşünce değiştirdi
Merhabalar Yiğit Abi, türkçe olarak youtubeda Joe Louis ile ilgili bir içerik bulamadım. Sen kanalında da malum müthiş boks belgeselleri yaptın. Hem tarih olarak çok eski zamanlarda geçen bir hikaye olması hem de kaynak eksikliğinden dolayı bence kanalında olması gereken bir içerik. Herhangi bir planın var mı bununla ilgili?
liston, foreman, joe louis. evet var plan
Evet fatih hoca mustafa hoca Şenol Güneş hoca turkiye futboluna milli takıma değer katmış başarı sağlamış hocalar ama yenileri gelmiyor ben en son Bi sergen yalcinin milli takımın başına geçmesi tarafındayım gerçi yeni yabancı hocada tuttu ama milli takıma genede Türk teknik direktör yakışır derim emeğinize sağlık teşekkürler.
Sepp Piontek Fatih Terimi milli takıma aldı. Kendine yardımcı yaptı. Aynı zamanda da Ümit Takımı'nın başına geçirdi. Hep Fatih'i korudu ve kolladı. Ümit Takımı'nın maçlarını Fatih'in yanında izledi. Kendi iddiası kalmayınca A Takımı oyuncularını Fatih Terim'in Ümit Takımı'na verdi, kendi ertesi gün yedeklerle sahaya çıktı..
Sepp Piontek görevden ayrılması söz konusu olunca "Benim yerime Fatih Terim'i atarsanız, tazminat maddesini işletmem" dedi ve ayrıldı.
Bu arada bana "Genç Takımı Avrupa Şampiyonu yapan Serpil Hamdi Tüzün'ün de Fatih istemedi diye görevinden ayrıldığı" söylendi.
4haziran 1998 sabah hıncal uluç
Hıncal fatih terim hakkında iyi veya kötü ne derse desin %50-60ı yalandır adam resmen düşmandı Fatih hocaya 🤣
Oğlum şu videoları artır konusunun önemi yok video yap ve konuş yeterli izlemek aşırı keyif (her videonu)
Kenan Evren kaleci Yaşara:
Oğlum ingiltere macı kac kac bitti
Y
Kaleci Yaşar:Sormayin pasam,8-0 kaybettik
Kenan Evren : Oğlum sana eski maci sormadim,dünkü maci sordum.
Elinize saglik
teşekkürler:)
Döneminin San Marino'su
Fatih Terim'in Türk milli takımı ve Galatasaray üzerinde emeği çok büyük. Fatih Terim Türk futboluna ne kattı diyenler iyi izlesin. Eskiden önümüze gelenden fark yiyorken şimdi nisbeten mücadele ediyor ve arada sırada da olsa şampiyonalarda boy gösterebiliyoruz.
Kuntz gibi eğitici piontek de öyllei ama ,insan faktörü önemli ,bu İtalyan Akdeniz insanı bizim gibi ama bize ilk başta biri egtim verecek sonra Fatih gibi denizli gibi biri gaz verecek
Aynen ara gaz versin
futbolun f'sinden hbaerin yok.eğittiği adamlara bak 25 maçta 1 tane galibiyet almış san marino'ya baya iyi eğitmenmiş.
Şimdi Avrupa şampiyonasına katıkmakla atlatılan bir şey yok
Öyle bir şey yazabilmek icin en az peş peşe Dübya kupası,Avrupa şampıyousuna katılıp
Avrupa kupalarında 5-6 takımla mücadele edip en az bir takımın final oynadığı zaman
Zor yılları atlattık diyebiliriz
Almanya,İngiltere ,Fransa ,İtalya vs gibi 😜😜
İşte bu
O kadar stoper bulamıyoruzki kaç yıl boyunca Hakan Balta-Mehmet Topal ikilisiyle oynadık ve buna rağmen güzelde başarılar elde ettik bence.
Biz hiç bir zaman hiç bir maçta Hakan Balta Mehmet Topal ikilisi ile stoper oynamadık hocam. İkisi de ayrı zamanlarda stopere geçti. Topalın yanında genelde Servet, Gökhan. Hakanın yanında Semih, Ömer Toprak tarzı adamlar vardı.
80’lere kadar fizik olarak oynanmazdı futbol. pres yoktu. kaleciye geri pas vardı. uzatma dakikaları yoktu. önce tek bir değişiklik hakkı vardı. sonralardan 2 değişiklik hakkı geldi. takımlar 70’lerin başında tek bir yedekle sahaya çıkardı. sonradan bu 16 futbolcu oldu. sahada 11, yedek 5 futbolcu. kırmızı kart 60’larda yoktu. zaten fizikli kora kor mücadele de yoktu, futbol tekniğe dayalı bir oyundu. o yüzden biz 60’larda ve 70’lerde başarılı sayılırdık. Ancak 80’lerde futbol birden bire tamamen fizik kondisyona dayalı bir oyuna dönüştü. ispanyollar çok zorlandılar, real madrid hüsran yaşadı, barcelona keza öyle. milli takımları öyle. Almanlar, ingilizler ve doğu avrupa takımları öne çıktı. Çekler, polonya, doğu almanya, Sovyetler vs….. bu fizik üstünlük olimpiyatlara da yansıdı. Sovyetler ve doğu almanlar doping yardımıyla da, amerikayı hezimete uğrattı… biz ise 80’lerde darmadağın olduk. çünkü fiziksel ve kondisyon açısından çok gerideydik. ne zamanki hem türkiye hem diğer ülkeler fizik kondisyon açısından büyüklere yaklaştı, o zaman durum oldukça dengelendi. nitekim 90’larda başarılı sonuçlar almaya başladık.
çok güzel yorum
Serpil Hamdi Tüzün Beşiktaş ın alt yapı hocasıydı Beşiktaşı Ajax yapabilirdi ama önü kesildi.
Türk futbolunun makus talihi , Galatasaray 3-0 kaybettiği Neuchatel maçını burda 5-0 alıp bu takımı eledikten sonra değişti..
O sonda konuşan kova yaşar dedikleri mi? 😂😂😂
Piontekin sistemi suanki futbolumuza uygun
YENİLE YENİLE YENMEYİ ÖĞRENDİK.
Çok güzel bir özet olmuş.
Açıkçası daha fazla lafa gerek yok, hepsini 16 dakikada anlatmışsınız.
Sadece benim bir düşüncem var, arkadaşlar bana kızabilir ama ben yinede paylaşayım.
Bence türk ırkı futbola çok yatkın değil, başka deyişle çok kabiliyetli değil. Yugoslavlar mesela çok yatkın. ispanyollar, italyanlar çok yatkın. güney amerika en yatkın olan milletler orada. ama onlarda italyan ve ispanyol göçmenleri , bu unutulmamalı. kuzey afrika çok yetenekli çok yatkın. cezayir, fas özellikle. Zidane Cezayirli. Benzema Cezayirli, Fransa ‘da parlayan bir çok yıldız Faslı yada Cezayirli. Ama yinede ben bizim almanlardan daha yetenekli olduğumuzu düşünürüm. Buna rağmen 1970’lerde almanya’ya giden türkler bunca sene sadece iki elin parmağı kadar yıldız oyuncu çıkardı. yinede Mesut’un, Hakan’ın, hatta Kerem Demirbay’ın tekniği ve estetiği almanlarda yok. Birde güreş sporuna bakın. Türk milleti kadar yatkın hiç bir ırk yok. Mindere çıktıklarında diyorsunuzki : işte güreşçi…
hiç bir ırk böyle çift dalamaz…. 👍🏻
arda şimdi reale gitti ya yetenekli diye. 80'lerin sonları ve 90'larda her mahallede en az onun kadar yetenekli 2-3 çocuk olurdu. o zamanlar özellikle okulların bahçelerinde falan hep futbol oynanırdı çocukların başka eğlenceleri yoktu sadece futbol vardı. o kadar güzel top oynayan arkadaşlar vardı ki hala isimlerini net hatırlarım. ama işte aileler izin vermezdi top oynamasına çocukların. bir şekilde herhangi bir takımın altyapısına girenler de ne kadar yetenekli olursa olsun ilerleyemezdi çünkü işin içinde para olduğundan adam kayırma olurdu, yetenekliler değil tanıdıkların çocukları seçilirdi. (bunu camiadan birisinin anılarında da dinlemiştim). Bu yüzden o zamanlar gelişmedi futbol. hep kazmalar vardı.
Türkiye bir futbol ülkesi değildir! Ayrıca yetenek eksikliği her zaman vardı. Yetenekli futbolcular ise birkaç istisna dışında asla olmadı. Futbol oyun bilgisi ve fizik gücü ise zaten her daim kanayan yara idi. Sonuç, 100 yılda sadece 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupa, 1 Dünya Kupası yarı finali ve 1 Avrupa Şampiyonası yarı final, hepsi bu !
Futbol ülkesi derken kast ettiğiniz şeye göre Türkiye'nin futbol ülkesi olup olmadığı yorumu değişir. Eğer futbol ülkesi tanımından kasıt bir "Türk futbolu" ekolü oluşturabilmiş olmaksa ülkemize futbol ülkesi diyemeyiz ama futbolun sosyal yaşamda kapladığı hacim üzerinden "futbol ülkesi" tanımını yapıyorsak dibine kadar futbol ülkesiyiz, hatta hiçbir şeyin ülkesi olamadıysak bile futbol ülkesi olmayı biraz becermişizdir
Ayrıca ben de yetenek eksikliği görüşünüze pek katılmıyorum. Tanju Çolak gibi Hakan Şükür gibi bitirici, Rıdvan Dilmen ve Sergen Yalçın gibi saf yetenek futbolcular her ülkeye nasip olmaz. İlk elden aklıma gelen isimler bunlar bir de...
Türkiye bal gibi bir futbol ülkesidir, sorun yöneten adamlarda, bu nüfus ve yetenek kabiliyeti ile Avrupa'ya damga vurabilirdik ama yapamıyoruz
Bence her daim sorun tamamen sabırsızlık. O gün de boyleymiş bu gun de aynı sekilde. Birisini getirip takımın basına koyuyorsan 7 8 mac sonra gondermemelisin, guvenmeyecegin adamı da hadi bi deneyelim bakalım olmazsa gondeririz diyerek takımın basına gecirmeyeceksin. Kulup takımlarında da aynı sorun var. Ayrıca hem teknik direktorleri hem oyuncuları 2 3 maçla goge cıkarıp 2 3 macla da yerin dibine sokmaya bayılıyoruz, ayarımız yok. Bu toplumsal sorunlar cozulmedikce hiçbir teknik direktor istedigi sistemi oturtamaz, ancak boyle 20 30 senede bir tesadufi basarılar gelir
Makus talih Serpil Hamdi Tüzün sayesinde değişti
şu anda tv lerde spor yorumcusu olarak konuşan akıl veren hatta kendi yaptığı hatalarını unutup ahkam kesen emekli futbolcular maalesef kendi aktif futbol yaşamlarında bol miktarda yenilgiler goller ve hatta gol yeme rekorları mı dersin fakat günümüzde ise sohbet muhabbet geyikleri yaparak üstelik oldukça yüksek rakamlar paralar kazanarak bir kısmı dolar euro olarak lüks yaşamlarına devam ediyorlar
Türk futboluna, yabancılar daha fazla hizmet etmiş. Dıj güjler bizi kıskaniii.
şenes abiye ayrı video gelsin
✔️
Bir Galatasarayli olarak serpil Hamdi tuzunun hakkı yendigini dusunuyorum
Arka fondaki müzik konu ile hiç alakası yok
Sepp piontek dibe vurmayı sağlayan etken idi
Türkiye zorlu yılları falan atlatmadı hala oyun planımız yok hala yetenekli oyuncu bulmayı beceremiyoruz hala diplerdeyiz harcanan paranın karşılığı kesinlikle bu olmamalıydı
Guruptan lider çıktı milli takım
@@teomanoznc3142 küçük ülkeleri yeniyoruz bu başarı ölçeği değildir.
hırvatistan en kötü zamanını yaşıyor.
avrupa şampiyonası için türkiye portekiz belçika almanya fransa italya ispanya ile rekabet edebilecek seviye de mi sence ?
@@mete7212 la önceden hiç birini yenemiyormuşuz küçük büyük fark etmiyor
@@teomanoznc3142 reis onceden dedigin farkındaysan 30 40 sene oncesi. Bu kadar ilgiye, bu kadar yatırıma, bu kadar harcanan paraya karsı bi zahmet letonya vb ulkeleri de yenelim, o kadar da gelişelim yani. Bununla mı ovunecegiz yani? Yukarıdaki arkadas haklı, takım oyle ahım şahım oynamıyor, rakipler iyi olmadıgı için oyle gozukuyor, aynı yanılgıya gecen avrupa sampiyonası oncesi de dustuk, gruplarda boyumuzun olcusunu aldık. Su anda da iki macta Montellayı kral yaptık yine, bu zihniyet degişmediği surece ne sistem oturur bu ulkede ne de futbolcu fabrikası olusturabiliriz. Evet var bazı başarılar, evet var iyi futbolcular ama nadiren. Bu kadar harcamanın karsılıgı asla degil.
İngiltere Türkiye maçı nı Televizyon dan seyrettim TEK Kale maç oldu İngiliz ler az bile Attılar çünkü tek kale maç
aynı dna hala
Serpil hamdi tüzün derim bu video çok çok eksik kalır
Yiğit Tezcan icin boksun bittiği zaman?