Lozan Barış Sürecinde İsmet İnönü - Hülya Sarıgöl ile Kim var? 0302

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ต.ค. 2024
  • Hülya Sarıgöl ile Kim Var? 'ın bu bölüm konuğu
    "Lozan Antlaşması Sürecinde İsmet İnönü"
    24 TEMMUZ LOZAN BARIŞ GÜNÜ KUTLU OLSUN!
    --------------
    Türk Ulusu, Kurtuluş Savaşıyla yurdunu yabancı devletlerin işgalinden kurtarmıştı.
    1922’de İtalya, Fransa, Birleşik Krallık, Japonya, Belçika, Bulgaristan, Yugoslavya, Portekiz, Romanya ve Yunanistan’ın temsilcileri Türkleri barış antlaşması için İsviçre’nin Lozan şehrine çağırır.
    Mudanya’da kazandığı başarının sonucunda, Lozan’da yapılacak barış görüşmelerine gidecek heyetin başına Mustafa Kemal, İsmet Paşa’yı getirir
    4 Şubat 1923’de ara verilen görüşmeler, 23 Nisan 1923’de yeniden başlar. Lozan’da Türkiye’nin açık ve kesin tutumu, bir başka deyişle kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi görüşmelerin çetin geçmesine neden olur. Türkiye’nin temel kaygısı barış düzenlemelerini uluslararası hukuk ilkelerine dayandırmaktır.
    Lozan’da ; sınırlı gücü olan, yokluk ve yoksulluk içindeki Ankara’nın askeri zaferini uluslararası bu masada siyasi zafer olarak da onaylatması gerekiyordu.
    Atatürk Büyük Nutuğunda Lozan sürecinin zorluğunu; “Lozan Barış masasında ele alınan meseleler
    yalnızca üç dört yıllık yeni devreye ait ve onunla sınırlı kalmıyordu. Yüzyılların hesabı görülüyordu. Bu kadar eski, bu kadar karışık ve bu kadar kirli hesapların içinden çıkmak elbette o kadar kolay olmayacaktı” sözleriyle ifade eder.
    Müttefik devletler , ilk görüşmede masadan kalkan Türk Heyeti’ne, artık bir şeyi zorla kabul ettiremeyeceklerini anlamıştı. İsmet Paşa konferans sırasında müttefik devletler tarafından sıkıştırıldıkça “ben diplomatik cilveleşmeleri bilmem, gerekirse bir saat sonra savaşa tutuşurum” der.
    143 Maddelik bir uzlaşmayla Lozan Barış Antlaşması imzalanır. Antlaşmadan sonra, Kapitülasyonlar kaldırılır, Ulusal sınırlar içinde yaşayan herkes yurttaşlık güvencesi altına alınarak azınlıklar konusu çağdaş bir çözüme kavuşturulur. Batı Trakya alınamaz, İmroz ve Bozcaada Türkiye’de kalır, Musul sorunu ertelenir, Boğazlar sözleşmesi ile boğazlar silahsızlandırılıp, açılır
    En önemlisi de Lozan Antlaşması ile Türkiye’nin yeni sınırları çizilir.
    Lozan Barış Sürecinde ülkemizin kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde cephede olduğu kadar, diplomasi masasında da zaferle çıkan İsmet Paşa ve delegasyonunu saygı ve minnetle anıyorum.

ความคิดเห็น • 4

  • @av.erhanaslaner4548
    @av.erhanaslaner4548 2 หลายเดือนก่อน +1

    Emeğine sağlık, çok hazırlanmış ve güzel sunmuşsunuz. Bitimi de iyi yapmışsınız. Emeği geçen herkese teşekkürler.

  • @seherylmaz3615
    @seherylmaz3615 2 หลายเดือนก่อน +1

    Yine harika bir iş çıkarmışsın.Tebrik ederim💐💐💐

  • @hakanozdemir3909
    @hakanozdemir3909 2 หลายเดือนก่อน +1

    Lozan'nın tarihte olduğu gibi bugünde ne kadar önemli olduğunu dahada iyi anladık. Tarih böyle anlatıldı da biz mi dinlemedik 😊 Teşekkürler ablacım. Emeğine sağlık. 👏

  • @fatihistifci6729
    @fatihistifci6729 2 หลายเดือนก่อน

    türk inkılabı görmedik ki türk kanunları da görmedik bir tane türk kanunu göstere bilecek adam varm dedelerimiz avrupa kanunlar gelsin diyemi savaştı yoksa islamın son kalesi osmanlı yıkılmasın diyemi savaştılar