Çekip Dönmek

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024
  • Yurt dışında yaşamayı bırakıp Türkiye'ye dönmek için aslında birçok neden var.

ความคิดเห็น • 47

  • @metincinaroglu4787
    @metincinaroglu4787 9 หลายเดือนก่อน +11

    Tesbitleriniz tek kelimeyle harika. 25 yıldır Kanada’da yaşayan biri olarak,2 yıl New York tecrübem oldu,39 ülke gördüm.Bu zaman zarfında büyük hayallerle yurtdışına çıkan,yaşamaya çalışan eğitimli,eğitimsiz insanlarımızın çoğunun içler acısı hikayeleri var.Nilüfer ile ağaç teşbihi de harikaydı.

    • @Veretragna
      @Veretragna 8 หลายเดือนก่อน

      sakın gelmeyin ülke berbat halde. savunma sanayi özellikle vasat kaynıyor.

  • @MAV_ist
    @MAV_ist 9 หลายเดือนก่อน +6

    Dünyanın her yeri çok güzel yaşamaktan keyif almak lazım. 26 ülke gördüm Türkiye bence çok iyi. Denizi bile başka.
    Enerji sorunumuzu çözemedik. Enerji ithalatı aşırı cari açık yaratıyor.

  • @hacerdemirel9833
    @hacerdemirel9833 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam, tespitleriniz çok kıymetli. Keşke daha çok kişiye ulaşsa. Doğrunun içindeki yanlışı, yanlışın içindeki doğruyu görmede mahirsiniz. Emekleriniz için teşekkür ederim.

  • @user-jj3zn2yq2r
    @user-jj3zn2yq2r 8 หลายเดือนก่อน +1

    Gurur verici... videolarinizi ilgiyle takip ediyorum.

  • @veyselaksoy3470
    @veyselaksoy3470 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam muhabbetiniz cok iyi gercekten, vizyonunuz biz genclere ornek oluyor. Keske sizi daha once tanisaydim da master programimi sizinle yapsaydim. Her kelimeniz altin degerinde.

  • @ozkanarslan2623
    @ozkanarslan2623 9 หลายเดือนก่อน +4

    Hocam sen fazla duygusal yaklaşıyorsun meseleye. Her geçen gün daha kalitesiz bir yer haline dönüyor memleket. İnsanin sadece enerjicisini emiyor. Şöyle akşam kafa dağıtmak için 5 dk yürüyüş yapayım desen, o bile mümkün değil artık. Şu 3 günlük dünyada memleketin yıllardır süregelen kısır tartışmalarıyla vakit harcamanın manası yok, hangi mesele çözüldü bunca zamandır. Büyük beklentilere girmeden, gidelen yerde önüne bakmak lazım eksisiyle artısıyla

  • @muhammedeneskarasakz8045
    @muhammedeneskarasakz8045 9 หลายเดือนก่อน +1

    İsviçre ile başlayıp dikey geçiş ile bitti. Şu ana kadarki en iyi yayın olmuş olabilir 😂 Çok güldüm izlerken.

  • @yigitsubutay
    @yigitsubutay 9 หลายเดือนก่อน +1

    Kendi vatanında yalnızlık hissi duymak da bir o kadar kötü. Kısa hayatlarımız var ve sonrasında var olmadan önce neredeysek oraya döneceğiz. Bu yüzden nerede olursak olalım küçük şeylerden mutlu olmayı öğrenmemiz lazım.

  • @AliM-cl1xn
    @AliM-cl1xn 9 หลายเดือนก่อน +1

    Tekrardan hoş geldiniz hocam:) bir yere ait hissedebilmek çok değerli ve özel. umarım her şey istediğiniz gibi olur. 30 yaşında mali müşavirliği bıraktım. Hobi olarak araştırdığım mikroçip ve işlemciler inanılmaz bir merak ve arayış uyandırdı. Sürekli bu konuları araştırıyorum. Bu konu ile alakalı nasıl bir yol haritası çizmeliyim? Şuan aktif bir uğraşım yok. Değerli görüşlerinizi bekler, başarılar dilerim.:)

  • @watcher7351
    @watcher7351 9 หลายเดือนก่อน +4

    Hocam bazı insanlar kalıpta degistiremeyeceklerinden bazıları da değişeceğine inanmadiklarindan gidiyorlar. Ülkede ben doğru olsam ne olacak, millet doğru değil veya yönetim doğru değil düşüncesi var. En popüler örnek starbucks, herkes israilin yaptığını desteklemiyor ve onu destekleyenlerin yanında olmak istemiyor ama ben almasam ne olacak durumu olduğu için herkes alıyor, ama baktığınızda fastan starbucks çekiliyor. Bence en büyük sorun insanların umutları ve inançları kalmadı. Kendisi yaptığında da yalmadiginda da herşey aynı olduğu için yıllarca, artık insanlar denemekten vazgeçti. Haftada 45 saat mesai ve ayı zor geçirme. Hergun 4 saat trafik, asgari ücretten fazla kiralik evler. Yani bu ülkede artık 2 nesil sonrası için insanlar hayal kurabilir. Yani bizden geçti bari torunlarımız yaşamasın diye. Şu an mükemmel bi yönetim gelse bile 22 yıl sonra ilk meyvelerini alacağız. Ya en komiği ilk okul 4 ten beri aldığımız ingilizce dersine rağmen ingilizce bilen sayısı yüzde 1 var mıdır? Bu oyle bi sistem ki hem kendin için ümit edemiyorsun hem de çocuğun için ümitlenemiyorsun.

  • @MCT249
    @MCT249 9 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam siz mezun olurken var olan adalet şuan var mı? Gidenlere bir tantuni kadar değer verilseydi ve adaletli bir atmosferde yaşama imkanı tanınsaydı, emin olun bir çok kişi gitmezdi.

  • @Voidd32
    @Voidd32 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam merhaba, Yusuf Tekin Aralık ortasında lise müfredatının “sadeleşmiş” halini duyuracakmış ve ne kadar doğru bilmiyorum ama öğrenciler gerçekten çok temel konuları bile öğrenemeden üniversiteye geçecek . “Bu konuları da üniversitede öğrenicekler” dedi bir de. Cidden çok üzücü bir hal aldı ülkenin eğitimi ve kimse asla sesini düzgünce çıkartmıyor . Müfredat değişikliği açıklandıktan sonra bunun üzerine bir video çekerseniz güzel olabilir en azından mantıklı birileri bu mantıksızlığı mantıklı bir biçimde eleştirmiş olur.
    Düzenleme: Çoğu lise öğretmeninin de işine geliyor ne yazık ki bu durum . Bazıları dışında ses çıkaran , böyle saçmalık olur mu diyen yok. Herkes kendi rahatını düşünüyor .

  •  9 หลายเดือนก่อน +10

    Ben 5 yil Yale Universitesi' nde calistiktan sonra bu yilin basinda Turkiye' ye geri dondum. Tabii ki her sey daha zor Turkiye' de, ozellikle New Haven kenti Amerika' nin en guzel kentlerinden ve bana herkes gerizekali veya basarisiz gozuyle bakiyor dondugum icin fakat Kurtulus Savasi yillarinda Ataturk ben Selanikliyim arkadas, Osmanli da batti, ogreneyim Yunanca, memleketime doneyim dese Turkiye yoktu. Iyisini kotusunu soylemeden yogun bir propoganda bombardimani altindayiz maalesef, halimize cok yazik.
    Bu arada "gerizekali" veya "basarisiz" olan ben Turkiye' nin gelmis gecmis en iyi taninan biyologu olacagim, bunu da merkezinde orta seviyede bilimsel arastirma ve hakemli dergilerde yayinlanan yayinlar olmak uzere, arastirmanin cok otesine gececek ciddi planlarla saglayacagim. Pandemi sayesinde dusunurken hic acele etmemeyi fakat uygularken olabildigince acele etmeyi ogrendim.
    Bu arada uzun sureligine gidenlerin kopru vazifesi gordugu gibi bir yalana asla inanmayin, herkes gittigi yere uyum saglama asamasinda yalnizlik hissini bertaraf etmek icin Twitter' da Turkce yaziyor. Yoksa %99.9' u Turkiye' ye zerre hayri dokunmayacak umutsuz vaka onlarin. Beyin gocu dedigimiz sey gercek, brain drain.

    • @miryelbegen
      @miryelbegen 9 หลายเดือนก่อน

      şuan nerde çalışıyorsunuz

    •  9 หลายเดือนก่อน

      Simdilik Koc' tayim. Ankara' da hocalik yapma hayalim var, cunku Istanbul bana kalirsa yasanacak bir sehir degil.@@miryelbegen

    • @burakkeskin2155
      @burakkeskin2155 9 หลายเดือนก่อน

      @ Hayatında Ankara'ya gittin mi bilmiyorum İstanbul'dan daha iyi olduğu doğru ama orası da bok çukuru gibi yolda giderken insanların sana laf atmasından tut kaos ve negatif enerji dolu bok gibi bir yer

    • @Veretragna
      @Veretragna 8 หลายเดือนก่อน

      dostum açık net söylüyorum hayatının hatasını yapmışsın, yakında çok pişman olacaksın maalesef. aselsan'dan hollanda'ya geldim. yemin ediyorum savunma sanayi artık pislik, vasat, terbiyesiz, ahlaksız, beyinsiz kaynıyor, midem bulanıyordu her gün yine beyinsiz gerizekalılara laf anlatacağım diye. hollanda cennet cennet. burada insanlara birşey diyorsun, hemen anlıyorlar, hemen yapıyorlar. Türkiye'de torpili artık gizlemeye bile gerek duymuyorlar. Geçen Odtü'lü bir arkadaşın müdürü ayrıldı; atılım mı ted mi ne mezunu birini ona yeni müdür yaptılar. Yeni müdür beyinsiz geri_zekalının teki. Normalde müdür olmak Odtü'lü arkadaşın hakkıydı. Odtü'lü arkadaş Apple'a geçti. Atılım ne, Ted ne, Gazi ne? Senin Boğaziçili Odtülü İtülü Bilkentli ve Koç mezunu adamların var, koysana onları savunma sanayi firmalarına, değil mi? Sonra birisi çıkmış İsrail'e laf atıyor. La o İsrail var ya 5 sene sonra Türkiye'ye önlü arkalı dalar, ezer geçer.

  • @zekierdogan417
    @zekierdogan417 9 หลายเดือนก่อน +1

    Özellikle Yurt dışında çalışmak, büyük şehirde yaşamak ile ilgili olanlar olmak üzere tespitlerize katılıyorum. Saygılarımla..

  • @yucelbilir7223
    @yucelbilir7223 9 หลายเดือนก่อน +1

    Her türlü katkılarınız için teşekkürler hocam.

  • @duralikiraz
    @duralikiraz 9 หลายเดือนก่อน +3

    Mekânın sahibi gelmiş hoş gelmiş 👍

  • @sefbey2113
    @sefbey2113 9 หลายเดือนก่อน +2

    Teşekkürler hocam 😊

  • @talhakaba
    @talhakaba 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hacettepedeki konuşmanız harikaydı keşke daha çok soru cevap yapılabilseydi. Ben tam soru soracaktım ki sürenin sonuna geldik 😅

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  9 หลายเดือนก่อน +1

      Sen soruyu sor, belki yanıtını ayrıca konuşuruz buradan.

    • @talhakaba
      @talhakaba 9 หลายเดือนก่อน

      @@oguz_ergin Hukuk ve yapay zekâyla ilgili çift yönlü bir münasebet söz konusu, hukuk alanında yapay zekâyı nasıl kullanırız (Türkiye özelinde veya genel olarak) ve yapay zekâ alanının hızla gelişmesi, yasalaştırılması ihtiyacını da getiriyor; KVKK , kamudaki kişisel bilgilerin kullanımı, ticari amaçlı verilerin toplanması, hukuksal süreçlerde önceki dosyaların verilerine erişim .. gibi gibi konularda neler yapılmalı veya yapılmamalı?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  9 หลายเดือนก่อน +1

      Bu konuda biraz konuşmuştum: th-cam.com/users/live53_kcDCugeU?feature=share

  • @MehmedUlusay
    @MehmedUlusay 9 หลายเดือนก่อน +2

    Hoşgeldiniz hocam ama sizinki biraz yarım dönmek (yarım döner gibi😃) oldu çünkü zaten burada bir kurulu düzeniniz var halihazırda. Yurtdışına gidenlerin çoğu birgün dönerim düşüncesiyle gidiyordur zaten, belki 1-2 sene, belki 4-5 sene, belki 10-15 sene, bu süre birçok faktöre bağlı değişebilir. Bazıları da o ülkenin vatandaşlığını almadan veya belirli bir birikim yapmadan dönmek istemiyor olabilir, buna da birşey denemez. Ülkenin bulunduğu durum belli ve yakın vadede düzeleceğe de benzemiyor. Bu vakitten sonra hamaset yapmak pek geçerli değil, herkes hayata 1 kere geliyor ve kendi istediğini, planını yapması çok normal ve de hakkı, isteyen gitsin isteyen kalsın isteyen dönsün yani.
    Yemek diyorsunuz da etin, peynirin fiyatı her hafta artıyor neredeyse, kiralar artık sadece İstanbul'da değil diğer şehirlerde de yükseliyor. Geçen haber vardı Gelibolu'ya İzmir'e İstanbul'dan çok sayıda göç eden varmış. Bir de emlakçılar keyfi fiyat artırıyor online sitelerde, bunu gören diğerleri de piyasa böyle diye artırıyor. İşte düzen, hukuk, denetimin olmadığı bir ülkede böyle artışlar/dengesizlikler kaçınılmaz. Elin Arabı, Bulgarı, Macarı gelip senin ülkende rahatça harcama yapıyor ama sen yapamıyorsan kimse hamasetle beyin göçünü engellemeyi beklemesin.
    Bir de sosyal çevre demişsiniz de artan beyin göçü ile arkadaşlarının çoğu yurtdışında olanlar var. Misal benim lise dönemimin yarısından çoğu yurtdışında şuan. Yani herkesin durumu farklı, kal yada git demek mantıklı değil, kişi kendi karar vermeli hayattan ve meslekten beklentisine göre.,

  • @Sece1
    @Sece1 8 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam soylediklerinize katiliyorum ama barcelona haric yasadiginiz sehirler zurih, norfolk, ve binghamton itin oldugu yerler :) soyle bir NY yada Chicago da yasasaydiniz bence fikirleriniz daha baska olurdu. Selamlar

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  8 หลายเดือนก่อน

      Norfolk?

    • @Sece1
      @Sece1 8 หลายเดือนก่อน

      @@oguz_ergin notre dame demistiniz. Onu old dominonla karistirmisim. Yine de central america yasamak icin iyi bir yer sayilmaz bence.

    • @MehmedUlusay
      @MehmedUlusay 8 หลายเดือนก่อน

      @@Sece1 Barcelona, Cambridge, Hollanda'da yaşayan arkadaşlarımdan henüz dönen yok, gayet yaşanabilir yerler. Bence de yaşanan yer etkili alışmada.

    • @Sece1
      @Sece1 8 หลายเดือนก่อน

      @@MehmedUlusay ya buro gencken oyle de coluk cocuk olunca isin rengi degisiyor. Izolasyona ve kulturel kaybolmaya karsi saglam planin yoksa yasamdan zevk almazsin. Hollanda da mesela yasamak istemezdim suan…

  • @gokhancamliyurt9261
    @gokhancamliyurt9261 4 หลายเดือนก่อน

    Sizi dinlemek guzel.

  • @MehmedUlusay
    @MehmedUlusay 9 หลายเดือนก่อน +1

    Gördünüz mi bilmiyorum ama Türk pasaportlarının yeni çipini Infineon firması yapacakmış. Yani Türk pasaportunun çipinin yapımında çalışmak isteyen Türkler Almanya'ya gitmeli bu durumda. Çiple ilgili çalışan kurumlar nerede? Neyse Deneyap atölyelerimiz vardı her ilde unutmuşum onlar bize yeter, biz bize yeteriz Türkiyem !!

  • @nedimkurcenli1151
    @nedimkurcenli1151 9 หลายเดือนก่อน +1

    ''Ait olmama duygusu'' agir basabilir, arti alternatifin var, senin alternatifin var, mecburuyetin yok ve seni cezbeden kalmani saglayan onemli bir neden yok, mesela girl friend veya boy friend, sex ve ask birlikte...

  • @johnmustang99
    @johnmustang99 9 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam Ankaraya dönmenizin şerefine TH-cam kanalından elde ettiğiniz gelirle öğrenciler ile pizza partisi gelir mi?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  9 หลายเดือนก่อน

      O kadar para gelmiyor ne yazık ki :). Ama alırız pizza, Yutuba gerek yok.

  • @eskerilk
    @eskerilk 9 หลายเดือนก่อน +1

    Şu memleltin en kötü halini dünyaya değişmem. Gidenlere saygım var. Ama ait olma ve sahiplenme duygusunu nasıl aşıyorlar bilmiyorum. O bende yok işte...

  • @aodabas22
    @aodabas22 9 หลายเดือนก่อน +2

    Nilufer cicegi gibi.