Yazılım Süreçleri (Yazılım Mühendisliği Dersleri 2)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Yazılım süreçlerinin neler olduğu, bir yazılımın fizibilite (uygunluk analizi) geliştirme süreci ve sürdürülebilirliği kavramlarını, kodun tekrar kullanılabilirliği (reusability) açıklayarak, yazılım süreçlerinden ilk iki tanesi olan şelale modeli (waterfall model) ve spiral metot (iterative refining) anlatıp bu süreçlerin avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırmalı olarak açıklamaya çalışıyoruz.
Hocam emeğinize ağzınıza sağlık. Ülkemiz için çok büyük bi değersiniz . Varolun hocam.
Emeğinize sağlık hocam yine çok çok faydalı bir video
Allah’ına kurban ❤
Sizin heykeliniz dikilmeli hocam ♥
Yazılımın kavranması güzel anlatılmış.
Çok teşekkürler hocam, emeğinize sağlık.
hocam sen harika bir insansın ya
hocam, lütfen devam et, masallahnz var,
Hocam yeni başladım yazılıma nasıl anlıcam bu kavramları
STRADIS modelini de anlattiginiz bir video da cekecekmisiniz acaba? Calismalarinizin devamini diliyoruz. Tesekkurler.
teşekkürler
Hocam siteniz ile ilgili nacizane bir şey söyleyecektim. Konu başlıkları sitede sekme halinde olsa bulunması kolay olabilir. Bu arada harikasınız videolarınızı severek izliyorum :)
hangi site? ve sekme olarak neyi kastediyorsunuz?
teşekkürler.
bilgisayarkavramlari.sadievrenseker.com sağ altta olan kategorilerin sitenin üst kısmında olması mesela C üzerine gelince onun alt başlıkları gözükecek şekilde olsa gerçekten daha hoş ve kullanışlı olabilir.
hmm ne yapabilirim bakarım bir ara, katkınız için çok teşekkür ederim.
güzel fikir ama sizin başınızada iş çıkırmış.)) bir de sorum olacaktı şuan için acelem yok ama üniversite sınavlarına yeni çalışmaya başladım pek vaktim yok ama ne olursa olsun yazılım mühendisliği okuyacağım kırklareli üni. videosunu izledim fırat ve celal bayar üni. puanlarıda yüksek değil sizden ricam bu kurumların içinden DERS İÇERİĞİNE bakarak bir tavsiyede bulunabilirmisiniz. Çünkü bazı üniversiteler derslere pek önem vermiyor örneğin; 3.dönem derslerini 1. dönemde veriyor .....
Hocam, siz çalışmalarınıza devam ederken bölmek istemem ama acaba "Yapay Zekada Yeni Dönemin Başlangıcı" adındaki TH-cam videomda anlattığım projenin gerçeğe dönüştürülmesi anlamında yardımcı olabilir misiniz, çünkü yazılım mühendisliğini de ilgilendiren birçok konu da var da o projemde. Eğer gerçekleştirilirse ülkemize çok katma değer sağlayacak bir proje olduğunu düşünüyorum. Sevgiler, saygılar hocam.
th-cam.com/video/k6U-i4gXkLM/w-d-xo.html
18:38 - 18:50 de ne oluyor açıklar mısınız lütfen. Tahtaya bir formül yazıyor. Anlayamadım.
Oyun dünyasında da erken erişim veya kapalı alfa, iterative revinemente örnek olabilir mi ?
hocam anladığım kadarıyla türkiyedeki üniversitelerde bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinde bazı sorunlar var. bir cok öğrencinin yurtdisinda bu bölümleri okuma imkani yok türkiye şartlarında yazılım mühendisi olmak isteyen biri için önerebileceğiniz hangi üniversiteler var ögretim görevlisi kadro bakımından eğitim bakımından vs. bu işi kendine meslek olarak edinmek isteyen kendini geliştirmek isteyen dünya çapında hedefleri olan biri ne yapmalı fikrinizi tavsiyelerinizi alabilirmiyim. teşekkürler.
üniversite ismi veremem ama basit bir formülü var, girin üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümüne, akademik kadroyu açın, hocalara bakın en az 6 adet lisans + doktorasını bilgisayar mühendisliğinde tamamlamış ve eğitim dili ingilize olan bir bölüm bulursanız okuyabilirsiniz (bu minimum sayıdır, olması gereken 11 hocadır).
Başarılar.
hocam formul icin çok teşekkür ederim. iyi geceler.
bu slaytlara nereden ulaşabilirim?
hocam lisede bir kız arkadaşim yazılım mühendisliği okumak istiyor ama ben bikgisayar muhendisligi oku diyorum bence bilgisayar okursa hem grafiker olma hem yazilimci hem programci hersey olabilir ama yazilimda okadar olmaz diye bilgisayar okusun diye dusunuyorum hemde daha yuksek seviyede gorucegi icin bilgisaywr dedim sizce ne okumalı?
hem erkek arkadaşlarımda yazılim istiyo ama bilgisayar okursa hem yazılimcı hemde baska islerde caoisabilir diye onu onerdim 2sinede sizce
herkes ne istiyorsa onu okusun :) ama Türkiyede yazılım mühendislikleri ile ilgili bilinmesi gereken bir durum, ne yazık ki bu bölümlerin, bilgisayar mühendisliklerinin kötü birer kopyası olduğu. Normalde olması gereken ders içeriğinden çok farklı durumdalar (bilgisayar mühendisliği müfredatına benzer bir müfredat okutuyorlar). Bakın şu adreste genel olarak kabul görmüş ders içeriği var:
www.acm.org/education/se2014.pdf
Bununla çoğu bölümün ders içeriğinin alakası yok.
Ayrıca çoğu yazılım mühendisliği bölümünün akademik kadrosu, (aynı üniversitedeki) bilgisayar mühendisliğinden çok daha kötü (az hoca ve farklı disiplinden hocalar).
Son olarak iyi üniversitelerin hiçbirinde yazılım mühendisliğinin lisansta olmaması da sanıyorum bir işaret veriyordur.
Genelde yazılım mühendisliği ilk çıktığı yıllarda (ilk önce özel üniversitelerde çıktı), bilgisayarı kazanamayanlar için açılan ve özel üniversitelerin biraz daha para kazanalım amacıyla açtığı programlardı. Sonrasında eğitim fakültelerinin teknoloji fakültesine dönüşmesi ile buralarda açılmaya başladılar. Yani yazılım mühendisliğinde, hem devlet hem özel için şimdiye kadar çok fazla rekabete dahil olmuş ve kadrosunu başarılı bir şekilde kurmayı başarmış bir bölüm yok.
Dolayısıyla şu anda okuyacaklara çok fazla tavsiye etmiyorum (önceliği bilgisayar mühendisliğine vermelerini tavsiye ediyorum).
Ha, ileride bu bölümler de kadrolarını kurarlar, dünya standartlarında eğitim programlarına geçerler (ki bunun için bilgisayar mühendisliğine göre çok daha fazla sektör tecrübesi olan hoca gerekir (zaten bilgisayar müh. hocalarının durumu ortada, sıkıntımız çok büyük)), endüstri ile ortak proje geliştirmeye başlarlar, sonrasında bu bölümler belki de bilgisayar mühendisliğini geçer. Ancak şu anda bu çok mümkün görülmüyor ne yazık ki (ve bu şekilde olması ülkemiz için bir kayıp).
Ama başta da söylediğim gibi, herkes ne istiyorsa onu okusun, bizim işimiz bilgi vermek, sonrasında herkes seçiminde özgür, kimsenin seçimine karışmayın, ama en azından bilerek seçmelerini sağlamak lazım. Sonra çok sayıda mail/mesaj alıyorum, okudukları bölüme, hocalara, eğitime söven, "üniversitede hiçbir şey öğrenilmez" diyen, bütün bunlara sebep bu tip yetersiz bölümlerin kurulması. Biz bildiğimizi söyleyelim gerisini isteyen istediği gibi yapsın.
Başarılar dilerim.
hocam üşenmeyip bunları yazdınız için önce teşekür ediyorum vede bilgilendirmenizi arkadaşlarıma aktarıcam teşekürler
@@Sadievrenseker_BK ,Hocam hâlâ böyle mi düşünüyorsunuz, sizce günümüzde de Yazılım Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliğinin bir kopyası olmaktan öteye geçemedi mi?Düşünceleriniz neler?
Hocam şimdi istanbulda 4 tane üniversite gözüme çarptı hocalarına falan bakmam gerekiyor onda tamamımda 2 tane okulda kimya dersi var ilk dönem bu dersler ne kadar zorlayabilir bunlar yüzünden biraz soğudum da :D birde fizik falan derslerini ingilizce görmek çok zor oluyor mu ? lisede anladığımdan daha mı zorlaşır yani yapabilir miyim ? ne kadar fark eder ?
ayy 7 yıl önce bu konularla ilgilenmek ne demek ya... şimdi kim bilir nerelerde neler yapıyosunuz
Hocam Merhabalar,
Çektiğiniz videolardan dolayı çok teşekkür ederim,çok yararlı oluyorlar.Ben belki bulamamış olabilirim, ama bu ders ile ilgili Agile,Lines of Code (LOC) Approach,COCOMO,Functional Point Analysis ve Critical Path Analysis başlıklarını anlattığınız video var mı ?
yok şu seri içerisinde sıra geliyor. Yani bu hafta agile çekeceğim (xp, pair programming, scrum vs. birlikte) daha sonraki haftalar da maliyet hesabı vs. gelecek (kısmet olursa) :
th-cam.com/video/pUGHbEGQj0g/w-d-xo.html
Hocam ayın 17'sinde bu dersin sınavına gireceğim. En azından o vakte kadar agile çekebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar
tamam sizin için bir video çekmeye çalışırım.
hocam iletisim adresi alabilirmiyim acil danışmam gereken şeyler var
sadievrenseker.com/wp/?page_id=134
Hocam merhaba ben tesettürlüyüm ama sizce bu bölümde iş bulmak veya okumakta zorlanırmıyım
hayır zorlanmazsınız, istisna sayılabilecek yerler dışında çok yerde öğrenci ve çalışan olarak görüyorum.
Hocam merhaba,
Ben şuan 40 yaşındayım, Bir Noterde Başkatip olarak çalışıyorum. İktisat mezunuyum.Yazılım ve Programlama ya çok meraklıyım. Bu güne kadar, HTML, css, biraz Php biraz c# falan öğrenmeye çalıştım, Kitaplar dan TH-cam videolarından olsun farklı kişilerin videoları da olmak üzere sizin videoları da takip ediyorum. Ama hiçbiri tam değil yarım yamalak bölük pörçük.
Geçenlerde izlediğim bir video da, anlatıcı en doğru şekilde öğrenmek için eski bildiklerimizi kafamızdan boşaltıp, sıfırdan öğrenmeye en temelinden başlamamız gerektiğinden bahsediyordu.
Benim amacım, işimle ilgili ve bir arkadaşımın işi ile alakalı kafamda bazı küçük çaplı projeler var, bu Windows uygulaması olabilir, web tabanlı olabilir, iOS, android mobil ayağı olabilir.
Kendimi geliştirip bu konuda bunları gerçekleştirebilirmiyim diye düşünüyorum hep.
Size sormak istediğim, sıfır dan temelden başlamak İçin bu video serisi için doğru yerdemiyim? İkinci bu düşündüklerim sizce gerçekleştirmesi çok zor bir hayal mi benim konumum için?
Teşekkür ederim.
bu kadar konusuyorsun amma bir sey mantkli soymedin
teşekkürler