@@feza9804 enerjide rusyaya bağlı oluyorsun daha fazla ve maliyetinin çok üstünde ödeme yapılacak ayrıca güvenlik ve nükleer atık ların nasıl depolanacağı belli değil
@@volkanvefagulsen6984 yanlarında değildim önlerindeydim arkamdan iş çevirip arkamdan konuşmuşlar bir de yalan haber yaymışlar bunun kuşu iş görmüyor diye edepsiz şerefszler
Bu anlattıklarınızı keşke daha önce Fransızlara anlatsaydınız. Adamlar elektrik enerjilerinin %75'ni nükleer reaktörlerden karşılıyor. Şimdiye kadar herhalde çevre felaketlerinden kırılıyorlardır... Not: Bu arada Fransa şu anda Avrupa'daki enerji krizinden en az etkilenen ülke konumunda.
zaten sorun türkiyede sürekli iş kazalarının olması. daha geçen bartın'da maden kazası oldu. en basit şeyde bile kaza oluyor. nükleerde kaza olursa telafisi olmaz ama
Videoyu hangi organınızla izliyorsunuz anlamıyorum. Adamlar artısını eksisini anlatmış, üstüne bir de maden kazalarındaki sicilimizi anlatmış. Nükleerdeki kaza maden kazalarına benzemez. Ülke kırılır.
Nükleer bence artık turkiye için tercih değil, zorunluluk. Her ne kadar 85 milyon nüfus olsa da nur topu gibi 10 milyon sığınmacı, kaçak, mülteci sorunumuz da var. Maalesef bu ve buna benzer sebeplerle enerji ihtiyacı artıyor.
Endüstriyel Kenevir üretimi eskiden olduğu gibi yeniden gündeme alınmalı sanayi tarım inşaat ilaç gıda tekstil enerji vb birçok alanda üretimi hayati önemde
@@cengizpocan296 şuan üniversitede öğrenci olarak bu konuda çalışma yapıyorum. Basit şekilde tuğla örneği ile anlatmak isterim. Bir tuğlanın yapımı için ısı enerjisi taş ayırma, öğütme gibi farklı maliyetler var. Ayrıca büyük miltarda enerji kullanılıyor. Bu da karbon salınımı sağlıyor. İklim krizi ve sürdürülebilirlik için olumsuz bir durum. Endüstriyel kenevir üretimi ile tuğla yapılabiliyor ve sağlamlık açısından oldukça iyi durumda. Çünkü maddelerin birbirine geçirilmesi ve üst üste konulması ile yapılıyor. Bir nevi 30-40 tane çubuğu üst üste koymak gibi. Kolay kolay kıramazsın. Bu nedenle önem verilmeli. Dünyanın en büyük ve tehlikeli sorunu iklim krizi. Bu yönde atılabilecek her adım önemli
Gelişmemiş bir ülkede nuklear santral yapmak intihardır, japonya gibi bir ülke de bile sorun cikambiliyorsa TR Rusya ya bağımlı santraller elinde kalabilir
Dünya enerji krizi yüzünden ve iklim değişikliği yüzünden nükleer enerjiye geri dönüyor. Üstelik yeni santrallerin daha güvenli olduğu ifade ediliyor. Nükleer enerjiye önyargılı yaklaşmamak gerekiyor.
maalesef ne kadar güvenli olursa olsun ihtimal 0 değil bu yüzden kullanılmamalı çünkü zararı çok fazla mesela çernobilde santral fisyon sırasında patlamadı, eğer öyle olsa bütün şehir haritadan silinirde nükleer santraller atom bombasını kontrollü patlatır
uzun dönem ben de ön yargılı yaklaştım, ama haklısınız. beni korkutan 2 şey var temelde. ilki terörizm ve savaş durumu, ikincisi de liyakatsizlik. termik santrallerin karbon emisyonu, hidroelektrik santralleri ve hes'lerin ekolojik zararının yanında gerçekten mucize bir nimet nükleer.
Türkiye Cumhuriyetinin en az 20 tane daha nükleer santrale ihtiyacı var. Refah nükleerde yatıyor. Nufusu 5 milyon olan finlandiya da 7 tane 10 milyon nufuslu isveçte 6 nükleer santral var. Nufusu bize yakın olan Fransa da 56 tane var. Nükleer enerji yoksa ne refah gelir ne zenginlik gelir ne bağımsızlık gelir. Enerji ve ekonomik bağımsızlığı olmayan ülkelerin sömürge olmaktan başka şansı yoktur
Yeşil enerji kaynakları dünyanın ihtiyacını karşılayacak kadar gelişemedi henüz. Nükleer enerji aradaki geçiş kaynağı olabilir. Tabi şu anki hükumet her şeyden rant çıkarma peşinde o ayrı konu.
Objektiflikten uzak nükleer karşıtı taraflı bir yayın olmuş. Nükleer enerji çernobl, three mile island, fukuşima kazaları dahi dahil edildiğinde bile en temiz enerjidir. Uluslararası enerji ajansının bu konudaki raporlarına bakabilirsiniz. Kazaya uğrayan reaktörlerin hepsi ilk nesil reaktörler. Şimdi inşa edilenler çok güvenli. 1960 larda yapılan arabayla günümüzde yapılan arabaların güvenliği aynı mı?
@@muratzeybek2554Avrupa ülkeleri Çernobil deki felaketten sonra hiçbir şekilde nükleer santral inşa etmemiştir.Fakat Türkiye bunu çokta kafaya takmıyor.
Sadece fransada var ve kendi mühendisleri calisiyor bize Rusya'nın enerjisini karşılamak için kuruluyor işçi bile calistirmiyolar insani şartlarda kalkinmamiza 0 katkı elektiriğin yüzde 1 ini karsiliycak şimdiden ölümler başlamış bir deprem zamninda neler olacağini düşünemiyorum@@muratzeybek2554
Türkiye toryum yakıtlı molten salt nükleer reaktörü üzerine araştırma yapmalı, daha güvenli, daha temiz ve Türkiyede toryum rezervleri var. Şu anda reaktörlerin küçük modelleri üzerinde de araştırma yapıyorlar hem maliyeti düşük hemde sabotaj gibi konularda daha güvenli
Çevrendeki ermenistanda ukraynada iranda zaten nükleer santral var, sanki oralarda kaza olsa etkilenmeyecek miyiz? Tükettiğimiz elektriği ne kadarıv ital farkımda mısınız?
Nükleer santralimiz olsun diye ruslara peşkeş mi çekelim ülkeyi? Adam sana teknolojini vermiyor izlemedin mi videoyu? Parasını alıp atigini bırakıp gidecek. 60 sene maksimum hizmet yaşı, onu sen 40 en fazla 50ye çıkar ama adamlar gittiğinde kendi santralini kuracak bilgin olmayacak. Neyin savunması bu
santralin sahibi Rusya. İşletecek olan da Rusya. Biz oradan satın alacağız. Üstelik Türkiye'nin en pahalı elektriğini satın alacağız. Yani bizim nükleer santralimiz yok. Kendi topraklarımızda kapütilasyondan beter, parasını bizim ödediğimiz ama bizim olmayan bir santral var. Koruması bile Rus askerleri ile yapılacak.
Çok geç bile kalındı. Bugün için yaklaşık 10 adet olması gerek. Fakat ITER projesinde de var olmamız lazım. Gelecek bu tür nükleer santraller. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!! Örneğin İngiltere'de 6 noktada 13 faal nükleer reaktör bulunuyor. Geçen yıl itibarıyla elektriğin yüzde 20'si nükleer enerjiyle üretiliyor. Lazım yani. Çok dikkatli kullanılması gerekli. Fransa, 18 nükleer santralde faaliyette olan 56 reaktör ile elektriğin yaklaşık yüzde 70'ini nükleer enerjiden sağlıyor. İtalya : Toplam 70-80 arasında (Aktif sayısı bilinmiyor) Belçika : Toplam 10-20 arasında (Aktif sayısı bilinmiyor) Hollanda : Toplam 22 (Aktif sayısı bilinmiyor) İsviçre'nin çalışmakta olan 5 adet nükleer santralları var ve enerjinin (Kernenergie) yüzde 37'si buradan sağlanıyor. Türkiye'de daha bir tane bile yokken neyi konuşuyoruz tam anlayamadım. Elbette lazım, hem de onlarca. Fakat yerli ve milli olmalı elbette. Çocuk oyuncağı değil bu iş. Bağımlı olunabilecek bir konu değil bu husus. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!
Avrupa'da yıllardır nükleer enerji santralleri kullanılıyor ve hiç bahsetmiyorsunuz! Neden konu Türkiye olunca hemen felaketleri ve korkunç senaryoları anlatıyorsunuz?
İngiltere ; ne zaman bütünü ile yenilenebilir enerji kaynaklarına geçecek. BBC için bu soruya yanıt aramak daha anlamlı olacaktır. Dünya'da ilk kez ticari amaçlı bir Nükleer santrali devreye alan girişimci bir ruh , yüzde yüz yenilenebilir enerji konusunda da trend belirleyici olmalıdır.
Bugünlerde karşıma çıktı daha depreme dayanıklı bina yapamıyoruz nükleer santral yapmaktan bahsediyorsunuz nükleerin şakası olmaz. Ülkede böyle ihmalkarlıklar sorumsuzluklar rüşvetler oldukça bu tür kararlar göz göre göre felaket demektir.
08:37 Çernobil dizisini izledim geldim. Hocam güzel konuşuyorsunuz da katman katman çelikler, yalıtım malzemeleri şu bu ne kadar paraya mâl olacak onun da hesabını yapsaydınız keşke. Toprağa gömmek kolay olsa herhâlde bu atık sorununu çözerlerdi. Çernobil'deki olay da sadece insan hatası değil Sovyetlerin ucuz fiyata yüksek enerji üretme emelinden kaynaklı nükleer santrallerde malzeme kalitesinden ödün verilmesiydi. Hepsini geçtim bu reaktörleri yönetmek için insan yetiştirmeniz gerek. İnsan sermayesi dünyadaki en pahalı ve en değerli sermaye. Bir insan kolay yetişmiyor. Hepsini topladığınız zaman maliyeti yararına göre çok fazla gibi geliyor bana. Oturup tek tek matematik hesabı yapmadan bunu söylemem tabii ki bir şey ifade etmez. Yine de düşündükçe nükleer akıl kârı değil şu an. Üstüne çok gidildiğinde elbette gelişme olur ama değer mi sorusuna cevabım olumsuz. O kadar parayı güneş enerjisi teknolojisine, pil teknolojisine yatıralım. Belki daha iyi çözümler buluruz.
Nihayet bir kişi doğruları yazmış. Ya bir de bizi avrupa ülkeleriyle kıyaslayanlara gülüyorum. Yahu bir bina bile yapamıyoruz, depremde yıkılıyor. Kendimizi ne zaman tanıyacağız. Bizim ülke sorumsuz bir ülke, onlar yapsa da biz beceremeyiz. Ayrıca dünya rüzgar ve güneş enerjisine yöneliyor.
eğer nükleer santrali ruslar değil de ingilizler yapsaydı akkuyuya, acaba bu belgesel nasıl bir nükleer güzellemis olurdu? merak etmeden duramıyor insan :) bbc gibi, dw gibi, sputnik gibi Türkçe içerik üreten bu kanalları izlemek çok keyifli. biri diğerinin açığını ortaya çıkarmak için üstü örtülü propagandaya bayılıyor.
Çok doğru bir tespit. Dünyada çok fazla nükleer santral var ve şuan Türkiyede akkuyu henüz açılmamasıja rağmen nüükler tehlikede. Biz de tüm dünyayı tehliye atalım gidip enerjide dışa bağımsız olalım.
Uranyum yakıtlı değilde Toryum yakıtlı bir nükleer tesis yapılırsa daha iyi olur benim açımdan nedeni toryumu saklamak kolay ama uranyum saklamak için yerin yüzlerce metre altına tesis inşa etmek gerekecek.
Yenilenebilir enerji kaynakları nükleer kadar verimli olmaz. Nükleer enerji tehlikeli ancak farklı bir yöntem için ya cebinizden daha fazla para çıkacak ya da soğuk duş almaya alışmanız gerekiyor.
Türkiye nükleere hazır mı diye sormak yerine Ermenistan da sınırımıza yakın bulunan ve kullanım ömrü dolmuş, tehlike teşkil eden santral neden hala işletilmekte diye sormalılar.
Bence daha temiz enerji üretim modelleri tercih edilmeli. Ne Yazikki ülkemizde maden kazalarıyla gordukki bu iş tam denetimli değil. Nükleer bir kazanın sonuçlarını hesap edersek bence uzak durulması gereken bir model
@sapc1486kardeşim nükleeri yapabilecek kadar iyi planlanabilir mi ? Daha deprem olduğunda binalar ayakta zor duruyor nükleer santral durabilir mi ? Kaldı ki atıklardan bahsediyorlar sence nereye atmamız gerekir denize toprağa mı karışsın havaya mı karışsın ne dersin?
Bu nükleer santralin yapılmasına karşı çıkan İngiliz BBC ye sormak istiyorum ingilitere de kaç tane nükleer santral var? Peki Avrupa ülkeleri nükleer enerji olmayan ülke neredeyse yok! Avrupa'nın nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak açıklamasına ne diyeceksiniz? Söz konusu Türkiye olunca çevreye zararlı oluyor.
Sığ ve güncelliğini yitirmiş yanlı bir program için fazlaca uzun bir yorum oldu ama konunun çarpıtılmasına karşın az gelir. Şu kendi ülkesindeki ve Fransa’daki durumdan biraz daha ayrıntılı bahsedebilselerdi çok hoş olurdu
Bazı çok “zeki” Kişiler yorum olarak nükleer santral kurulmazsa enerji bağımlılığı bitmez demiş ama taşıyıcı şirketin rus olduğunu ve santral sahasında Rusya federasyonu bayrağının Türkiye cumhuriyeti bayrağından daha yukarda olduğunu göremiyorlar
umarım önümüzdeki 10 yılda bir atılımla türkiyede nükleer santral sayısı çift hanelere ulaşır türkiye gibi bir ülke çok geç bile kaldı nükleer enerji için
Ingilterede 120 si Aktif 205 nukleer nükleer santral çoğu modası geçmiş teknoloji ile faal. 8 tane daha yapılıyor. Önce modası geçmiş olanları kapatsalar neden 8 tane daha yapıyorlar anlatsalar …
Nüklüer santrallerin maliyetleri yüksektir. Ayrıca nüklüer santrallerin ömürleri 40 yıl kadardır, BBC'nin çektiği haberde de yer verilmiş. Ömrünü tamamlamış Nüklüer santralin sökümü sıfırdan kurmak kadar maliyetlidir. Ayrıca kaza yaşandığı taktirde geri dönüşü yoktur. Binlerce yıl radyosyon belası ile uğraşılır. Gelişmiş ülkelerin büyük bir çoğunluğu yeni nüklüer santrallerden vazgeçerek yeşil enerji sistemlerine yöneliyor. Bir elektronikçi olarak geleceğin enerji kaynağının hidrojen olacağını düşünüyorum. 20:30 dakika : Nüklüer oldukça maliyetli bir enerji üretme yöntemidir. Kesinlikle doğrudur doğalgaz ile üretilen elektrik bile nüklüerden birim maliyeti olarak ucuzdur. 1960-1970 yıllarda Türkiyede nüklüeer santral kurulmaması gelecek nesiller için çok hayırlı bir tercih olmuştur. Umarım Mersin nüklüer santrali hiç bir zaman açılmaz ve Sinop'a hiç bir zaman Nüklüer santral yapılmaz. Çözüm : Her ne kadar onaylamasamda Termik kömür santralllerinin çalışmaya devam etmesi Yeni Rüzgar gülü santrallerinin yapılması, deniz dalgalarında enerji yöntemi Türkiyede ya hiç uygulanmıyor yada çok az uygulanıyor. 3 tarafı denizler ile çevrili olan Türkiyede bu yöntem hızla yaygınlaştırılmalı. Ayrıca tarım yönünden elverişsiz arazileri Güneş enerjisi tarlaları kurulmalı. Türkiye mimarlık konusunda 3ncü bir bölüm olarak enerji mimarlığı bölümü açılmalı. (Çelik Erengezgin meraklısı araştırabilir) Ayrıca geleceğin enerji kaynağı olduğunu düşündüğüm hidrojen ile ilgili gerekli arge araştırmaları yapılmalı. Müstakil evlerde kendi elektriğini üretme yöntemleri ile ilgili devlet teşvikler vermeli. İlk başta LTO bataryalar Çin'den ithal edilmeli eğer Türkiyenin teknolojik alt yapısı varsa LTO bataryalar Türkiyede üretilmeli. Bu adımlar DEvlet Planlama Teşkilatı olmadan yapılamaz. Eğer bütün bunlar yapılır ise DC 220V ile çalışan elektrikli aletlerin yapımı için devlet özel şirketlere teşvik vermeli: Vestel gibi. Aklıma gelenler bunlar daha başka alternatif yöntemlerde bulunabilir.
12:09 Türkiye de çalışan olmanın genel durumu burda başlıyor malesef biryerlerde iş var gel diyince arkadaşlar hemen para durumunda sıkıntı varmı diye soruyoruz, birde temizlik güvenlik, beştepede külliyede çalıştım, oradada durumlar, Silivri soğuktur cinsinden😂😂
Türkiye'ye çelik sanayini, alüminyum sanayini getiren uslar şimdi de nükleer enerjiyi getiriyor. Akademik eğitimi de onlar veriyor. Aynı yaklaşımı Batılılardan da görmek isterdik.
Sorun 1961 yılında başladığımız nükleer çalışmalarında bir adım ilerleyememiş olmamız ve gelinen noktada parasını verelim başkaları yapsına kalmış olmamız.
Bbc kendi yanıt vermiş bence 1 ingilterede de nükleer santral yapılıyor 2 santralin bütün güvenlik önlemleri var 3 rusya bu santralleri kendi ülkesinde ve diğer ülkelerede inşaa etmiş ve aktif olarak kullanılıyor
Amerika Birleşik Devletleri 96, Fransa 58, Çin50 ,Japonya 33, Rusya39,Güney Kore24 Tane Nükleer santrel var. BBC türkiyeye yapilana kadar bunlar icin kactane belgeselin var?
tabii ki yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi en yükseğe çıkarmalıyız ancak şu anki teknoloji, ihtiyacı karşılamadığı için Türkiye'de birçok nükleer enerji santrali kurulmuş olmalıydı. her alanda olduğu gibi yine geç kaldık ancak bunda da bi hayır olabilir. japonya gibi kurallara en yüksek oranda uyulan bi ülkede bile kazalar olabiliyorsa, türkiye gibi her şeyin laçka yapıldığı bi ülkede neler olabileceğini kestirmek güç. gerekli tüm önlemlere azami özen gösterilerek türkiye'nin 8 veya 10 tane nükleer güç santrali kurması gerektiğini düşünüyorum
Kömür madenlerini bile denetimsizliğin , felaketlerin yaşandığı ülkemizde Nükleer Enerji Santrali ne kadar mantıklı sizce ? Olmasını isterdim fakat ülkemizde "Zihiniyet" olarak bu altyapıya sahip değiliz .
@Çağatay Kara ne kadar da duyarlısınız acaba aynı hassasiyeti metzamor santrali içinde gösteriyormusunuz sonuçta dünyanın en tehlikeli santrali gösterilmiş ve kapatma kararı çıkmasına rağmen işletmeye devam ediyorlar bir nevi sınırımızda bomba var ama kimse bundan endişelenmiyor daha bitmemiş santralimizin yok atığı nolcak yok işletemeyiz. Yav dünyada 433 santral var biz yapacak olunca millete bişey oluyor
nükleer enerji santrali diğer enerji santrallerine benzemez. denetimi uluslar arası nükleer enerji kuruluşları tarafından yapılır. bu yüzden daha güvenli. radyasyon sızıntısı olmaması için ardarda yapılan güvenlik önlemleri vardır. bu önlemlerden bir tanesi bile eksik olsa santrali kapatırlar.
@@carklikafa sen ki bunu yazmışsın bu yazıyı okuyanlar sanarlarki, bu yazıyı yazan kişi eksiksiz işlerini yapıyor ve çok düzenli. Fakat bu yazıyı yazan kişinin kendi ülkesinin menfaatini bırakıp amerikan kafalı olduğunu gösterir. Bırakın bu palavraları
Şu anki fiyatlarla nükleer enerji santrali maliyetleri diğer santrallere oranla daha mantıklı ama güneş enerjisi teknolojisi ilerleyen yıllarda ilerlerse güneş enerjisi mantıklı bir yatırım olabilir. Şu an güneş enerjisi santralleri minimum 20 yılda ilk yatırım maliyetlerini karşılıyor
Bilgilendirici ve açıklayıcı net bir video olmuş. Özellikle bunu yazmak istedim. Bir tek Senem Hanım'ın şu ifadesi, anlatımına takıldım: "derin gömü kesin çözüm" Hangi ülkeler bu yöntemi kullanıyor? Maliyeti nedir? Daha önemlisi, dünyaya vereceği zarar olmadığından nasıl emin olunabiliyor? Kaç yıl sonra zararsız hale gelmesi planlanıyor? Kısaca, videodan da çıkarttığım sonuç: nükleer enerji sadece lokal ölçekte değil, global ölçekte hassasiyet ve sorumluluk gerektiriyor. İç işlerimize karıştırmayız mantalitesinin aksine Uluslararası Nükleer Ajansı tarafından düzenli denetlenmesi ve tavsiyelerine koşulsuz uyum sağlanması gerekecek bir süreç olmalı.
Zaten tam da o şekilde, uluslar arası yasalar ve denetimlere tabi olunacak ve bunlara harfiyen uyulacak, aksi durumda uranyum yakıt tedariki kısıtlanıyor ve ambargo koyuluyor.
Olası zararlarının yanında nükleer enerji temiz bir enerjidir. Bahsedilen kazalar ise çok eski tarihlere ait. Gerçi Fukuşima olayı var ama o da büyük bir tsunami nedeniyle meydana geldi. Burada önemli olan risklerin iyi analiz edilerek, tedbirlerin çok iyi ortaya konması. Nükleer Enerjiyi Kaldırıp bir kenara koymak yerine Fransa neler yapıyor bunu dikkatli takip etmek daha mantıklı olacaktır.
Mayıs 2022 itibariyle, 32 ülkede 441 nükleer reaktör işletmede; 17 ülkede 53 adet nükleer reaktör de inşa halinde. Nükleer santrallerde üretilen elektrik, dünya elektrik arzının yaklaşık %10'una denk geliyor.Dikkat edin Nükleer Santrali olan ülkeler bize Nükleer Santral kurmayın diyor.Komik.
Dünya artık fisyondan ziyade füzyon teknolojisini geliştirmeye çalışırken bizimkileri fisyon santrali ısrarı bence anlamsız. Buna ayıracağımız kaynağı Almanya ile birlikte (Alman bu konuda denem santrali yaptığı için diyorum) füzyon araştırmalarına versek. O sırada yenilenebilir enerji kaynakları ile zaman kazanmaya çalışsak bence çok daha mantıklı. Ayrıca füzyon fisyona göre 4 kata kadar daha fazla enerji üretimini olanaklı kıldığı gibi radyoaktif atıklar sorunu da hiç olmuyor. Herşey bir tarafa ülkemizde radyoaktif atıkların bertarafı konusu da çok kötü durumda. Halen İzmir Gaziemir´de bulunan radyoaktif atıklar tam anlamı ile bertaraf edilmiş değil. Allah´tan Gaziemir´deki atıklar uranyum gibi yarılanma ömürleri çok uzun olmayan, daha kısa yarılanma ömrü olan avrupiyum izotopu. Daha bunu yıllardır bertaraf edemezken uranyum atıklarını nasıl güven içerisinde bertaraf edeceğiz tam bir muamma.
Füzyon santralleri ile ilgili Evrim ağacının ve diğer bilim kanallarının videolarını tavsiye ederim, 2040 yılından sonra ancak Füzyon santralleri çalışabilir ki şuan füzyon santralleri teorik olarak geliştirme aşamasında. yani 20 yıl sonra yapacağımız füzyon santralleri bambaşka yapıda olabilir belki de gereksiz görülür ve bırakılır.
@@yusasatr Teorik olarak geliştirilmeye çalışılan Füzyon Santrali dediğiniz santral artık, Uluslararası Termonükleer Deney Reaktörü (ITER) AB, ABD, Japonya, Güney Kore, Rusya, İngiltere, Çin ve Hindistan ortaklığında inşa ediliyor. Artık teorikten bir adım öteye geçilmiş durumda. 2025 yılında da tamamiylen inşaatı bitmiş durumda olacak. Evet bir deneme santrali olacak ama artık pratiğe geçme hızı sizin tahmin ettiğiniz gibi 2040 ları bulmayacak gibi duruyor. Bu Rusya olayından sonra enerji krizi geliştirme hızını fazlaca arttırmış durumda. Bende zaten bu araştırmaya katılalım diyorum. Bende size sadece videolara bağlı kalmayın başka yazılı bilimsel kaynakları da tavsiye ederim. Biz bu santrallerin ikisine harcayacağımız para ve zamanı yenilenebilir kaynaklardaki verimlilik ve kapasite artışımıza yöneltsek ve ardından bu teknoloji konusunda yatırım yaparak araştırmaya katılsak çok daha efektif olacak gibime geliyor.
@@feza9804 neden birçok ülkede var da türkiye de olmasın yenilebilir enerjide lazım nükleerde enerjiyi kendi iç kaynaklarımızla temin etmek demek bağımlılığın azalması demek geçin bu çevreci ayaklarını.
@@feza9804 yenilenebilir enerjiye biran da geçiş yapmamız imkansız. Hızla kömür ve doğal gaz santrallerini kapatmak zorundayız dünya olarak. Bu geçişi de sadece nükleer enerji ile yapabiliriz.
@@bnglemre23 bu projeler bağımlılığımızı ne yazık ki tam olarak ortadan kaldırmıyor. Santralin 60 yıllık işletim hakkı Rusya'nın yine ödediğimiz faturaların parasının büyük bölümü yurt dışına gidecek. İşletme hakkını devralmanın bir yolu varmıdır bilmiyorum. Fakat tek başına ülkenin enerji maliyetini düşürecektir en azından. Ayrıca önemli olan nokta carbon salınımı yok bu santraller de. En önemli kısmı bu.
@@do61761 evet ama tecrübe ve deneyim kazanıldıktan sonra başka bir masif arazi üzerinde Türkiye de gelecek zamanda kendi kaynaklarıyla bir nükleer enerji santrali yapabilir. Önemli olan ilkleri gerçekleştirebilmek gerisi gelir.
Nükleer gerçekten çok tehlikeli ama bir o kadar da faydalı.Ancak ülkemiz deprem fay hattının üstünde olduğu için Allah korusun herhangi bir kazada çok büyük bir facia yaşanabilir
Anlatılanlar ışığında nükleer santraller için olumsuz bir tablo gözükmüyor. Aksine Türkiye'nin enerji kaynakları için gayette gerekli bir durum. Ancak daha videonun başında bile nükleer felaketlerin anlatılması, maliyetler vs. olumsuz durumun empoze edilmeye çalıştığını gösteriyor. Klasik BBC tarafı :)
Vay vay vay, Fransızlara bak, o yüzden Rusya’nın doğalgazı kesmesinden gelen sesler içinde Fransızların sesi yoktu, adamlar zaten bir o kadar da nükleer enerjiye sahipmiş
E biz enerji güvenliğini sağlamak ve cari açığı düşürmek için yapıyoruz deniyor. Ama Ruslar işletecek ve bize Ruslar satacak gene dış bir ülkeye bağımlı olmuyor muyuz. Bir de bu işin askeri-güvenlik tarafına pek girilmemiş. Yüksek seviyede korunması gereken askeri olarak çok kıymetli bir hedef. Vurulması ve sonucunda radyoaktif sorunlara yol açması durumunda çok ciddi sonuçları olacaktır.
Ne boş yapıyorsunuz Konu Türkiye olunca herşeye iyi olana bile muhalefet olur herkes Amerikadaki Fransadaki İngiliteredeki yada isviçre Almanya gibi ülkere neden kimse bişey demiyor
@@feza9804 Akkuyu'nun ve Sinop NGS'nin 2028 ülke tüketiminin %20 'sini karşılayacağı öngörülüyor. Sence bu büyük enerji tüketimini tekel yapıp bir ülkeye bağlamak ne kadar mantıklı?
@@cakir_turk bizim yöneticiler mali şeffaflığı çok olan ve otorite ile yönetilmeyen ülkeleri seçiyorlar. Bu çok iyi. Ayrıca nükleer bizim gibi kurallı ülkelerin kullanacağı bir iş . Nükleere gir, ülkedeki import arapları yerleştir herkes mutlu olsun. Di mi ya?..
@@feza9804 Bu yorumundan sonra kendimle empati yapıp ilk sorduğun sorunun cevabı aklımda beliriverdi. Win-win seçeneği ilk başta iki ülke menfaati açısından değerlendirmiştim. Kişilerin bu büyük ve zengin pastadan hangi menfaatler ve hisseler alabileceğini düşünemedim.
Türkiye ye en az 5 tane daha nükleer santral fazla yapılması gerek. Ve füzyon alanında kendi araştırmalarına başlaması lazım. Büyük ülke olmak istiyorsak mecburuz.
Almanyada da bir sürü vardı ve bu para hesabını çok iyi bile bu kapitalist almanya warum vazgeçti bu moklu nükleerden değerli suskun hemşo? Bitte ein antwort perfavore..
@@aroganli8625 Uretecekleri dogada bulundugu hali, dogaki hali baska zenginlestirilmis hali bambaska. Zenginlestirilmis hali ile ilgili tek kelime edilmedi.
Sinoptan sonra bir tane daha kurulacak. Ayrıca, çıkan atıklar için Santifrüjlerin yapılarak, uranyumun zenginleştirilmesi veya indirgenmesinin sağlanması lazım. Zira santifrüjler sadece nükleer silah yapımı için değil, sanayinin farklı alanlarında kullanmak üzere maddenin indirgenmesi için de önemlidir. Zira indirgenmiş uranyum çok sert bir maddedir ve kullanım alanı da çoktur (insanlar sadece cephane kullanımını bilir) ki katmadeğeri çok yüksek bir üründür.
Farkındaysanız Türk firması işçi maaşlarının ödenmemesi, iş güvenliği eksikliği ve özellikle betondan bile çalarak uygun olmayan malzeme kullandığı için anlaşması fes edildi. Nükleer santral inşatında bile malzemeden çalıyoruz. Hala kesin yapmamız lazım şöyle kazancaz yok dışa bağımlılığımız biticek diye kendimizi kandırıyoruz. 1 büyük depremde bile büyük kriz yaşıyoruz. İstanbul depreminde nasıl bir zarar görücez belli değil. Ülkenin temel geçim kaynakları eriyip gidiyor. Nükleer bir kazada ya da sızıntıda ülkenin tapusunu bırakır gideriz artık.
Dünyada zaten toplam 400 küsür santral var :D 4 reaktörlü bir santralin maliyeti 20 milyar dolardan fazla, senin hesaba göre 2 Trilyon dolar harcamalayız ki Türkiye'nin toplam enerji bütçesinin onlarca katı eder.
Akkuyu ayarında 6-7 tane daha santral kurmamız lazım. Enerjide dışa bağımlı bir ülke bağımsız olamaz
İmport suriyeliler ayarında 7-8 importu daha deport etmedikçe enerjide dışa bağımlı bir ülke ve bağımsız olamayız...
@@feza9804 enerjide rusyaya bağlı oluyorsun daha fazla ve maliyetinin çok üstünde ödeme yapılacak ayrıca güvenlik ve nükleer atık ların nasıl depolanacağı belli değil
@@mehmetcengiz3583 anlaşmalarını düzgün yapsaydın duruma hakimsin belliki fiyat lar hesaplanırken yanlarindaydin
@@volkanvefagulsen6984 yanlarında değildim önlerindeydim arkamdan iş çevirip arkamdan konuşmuşlar bir de yalan haber yaymışlar bunun kuşu iş görmüyor diye edepsiz şerefszler
@@mehmetcengiz3583 anlaşma yapıldığında verilen satın alım garantisi şuanki serbest piyasanın çok altında kaldı.
Bu anlattıklarınızı keşke daha önce Fransızlara anlatsaydınız. Adamlar elektrik enerjilerinin %75'ni nükleer reaktörlerden karşılıyor. Şimdiye kadar herhalde çevre felaketlerinden kırılıyorlardır...
Not: Bu arada Fransa şu anda Avrupa'daki enerji krizinden en az etkilenen ülke konumunda.
Fransa teknoloji paylaşımı olmadan hangi ülkeye vermiş o santrallerin ihalesini? Saysana isimlerini
Rus senin paranla santrali kuracak, teknoloji paylaşmayacak, atıkları sana bırakıp parasında alıp gidecek ve sende bunu fransayla kiyaslayacaksin👏👏👏👏👏
zaten sorun türkiyede sürekli iş kazalarının olması. daha geçen bartın'da maden kazası oldu. en basit şeyde bile kaza oluyor. nükleerde kaza olursa telafisi olmaz ama
Şu an Fransa da yenileri inşa ediliyor. Bu video İngiliz propagandası dır.
Videoyu hangi organınızla izliyorsunuz anlamıyorum. Adamlar artısını eksisini anlatmış, üstüne bir de maden kazalarındaki sicilimizi anlatmış. Nükleerdeki kaza maden kazalarına benzemez. Ülke kırılır.
Nükleer bence artık turkiye için tercih değil, zorunluluk. Her ne kadar 85 milyon nüfus olsa da nur topu gibi 10 milyon sığınmacı, kaçak, mülteci sorunumuz da var. Maalesef bu ve buna benzer sebeplerle enerji ihtiyacı artıyor.
Ülke en az 120 Milyon oldu ne 85 i. Ayakta uyumaya devam. Resmi aciklamalara inanmayin.
👍
@@JohnWick0794 az iç la
@@abdulkerimsuleymanoglu7643 dünyadan bir haber kardeşim medya her zaman bilerek az söyler mesela bir patlama da 30 ölü varsa 10 söylenir
@@Fuaty40 sen biliyorsun biz zaten taş oyup teker yapmayı öğreniyoruz kusura bakma
Endüstriyel Kenevir üretimi eskiden olduğu gibi yeniden gündeme alınmalı sanayi tarım inşaat ilaç gıda tekstil enerji vb birçok alanda üretimi hayati önemde
Kesinlikle katılıyorum .Her alanda maksimum verim alınabilecek bir bitkiyi karalayarak dünya için faydalarından vazgeçmek akıl kârı değil.
Bu dediğin bir sene önce yapılmaya başlandı zaten😅
Neden hayatı önemde anlatır mısın?
@@cengizpocan296 şuan üniversitede öğrenci olarak bu konuda çalışma yapıyorum. Basit şekilde tuğla örneği ile anlatmak isterim. Bir tuğlanın yapımı için ısı enerjisi taş ayırma, öğütme gibi farklı maliyetler var. Ayrıca büyük miltarda enerji kullanılıyor. Bu da karbon salınımı sağlıyor. İklim krizi ve sürdürülebilirlik için olumsuz bir durum. Endüstriyel kenevir üretimi ile tuğla yapılabiliyor ve sağlamlık açısından oldukça iyi durumda. Çünkü maddelerin birbirine geçirilmesi ve üst üste konulması ile yapılıyor. Bir nevi 30-40 tane çubuğu üst üste koymak gibi. Kolay kolay kıramazsın. Bu nedenle önem verilmeli. Dünyanın en büyük ve tehlikeli sorunu iklim krizi. Bu yönde atılabilecek her adım önemli
@@bosphorusfisherdiver2241 hayır çok sınırlı. Geçen yıl değil on yıllardır ayrıca.
Gelişmemiş bir ülkede nuklear santral yapmak intihardır, japonya gibi bir ülke de bile sorun cikambiliyorsa TR Rusya ya bağımlı santraller elinde kalabilir
BU BİR DEZENFORMASYON VİDEOSUDUR, TEK AMACI TÜRKLERİ NÜKLEER TEKNOLOJİDEN UZAK TUTMAKTIR KAMUOYUNU KORKUTUP
Dünya enerji krizi yüzünden ve iklim değişikliği yüzünden nükleer enerjiye geri dönüyor. Üstelik yeni santrallerin daha güvenli olduğu ifade ediliyor. Nükleer enerjiye önyargılı yaklaşmamak gerekiyor.
Sana biraz önyargılı yaklaşıyor gibiyim. Şirket ağzı kokuyor..
maalesef ne kadar güvenli olursa olsun ihtimal 0 değil bu yüzden kullanılmamalı çünkü zararı çok fazla mesela çernobilde santral fisyon sırasında patlamadı, eğer öyle olsa bütün şehir haritadan silinirde nükleer santraller atom bombasını kontrollü patlatır
@@mirsatmlbb6024 abicim Çernobil de teknolojik eksiklik çok fazlaydı üstün personlein ölümcül hatalari birleşince kaza kaçınılmaz oldu
uzun dönem ben de ön yargılı yaklaştım, ama haklısınız. beni korkutan 2 şey var temelde. ilki terörizm ve savaş durumu, ikincisi de liyakatsizlik. termik santrallerin karbon emisyonu, hidroelektrik santralleri ve hes'lerin ekolojik zararının yanında gerçekten mucize bir nimet nükleer.
@@mirsatmlbb6024 en kötü ihtimalde bile bir şehri haritadan silemez. nükleer enerji çevreye en az zarar veren ve en verimli enerji kaynağı
Türkiye Cumhuriyetinin en az 20 tane daha nükleer santrale ihtiyacı var. Refah nükleerde yatıyor. Nufusu 5 milyon olan finlandiya da 7 tane 10 milyon nufuslu isveçte 6 nükleer santral var. Nufusu bize yakın olan Fransa da 56 tane var. Nükleer enerji yoksa ne refah gelir ne zenginlik gelir ne bağımsızlık gelir. Enerji ve ekonomik bağımsızlığı olmayan ülkelerin sömürge olmaktan başka şansı yoktur
Insallah patlamada 5.gözün çıkar
4 kol olursa ben10 ki gibi karaman ol
@@Lonefishing8 ama sonra dışa bağımlıyız diye hükümete laf atma
@@Lonefishing8 ne reaktörlerin ne de radyasyonun nasıl çalıştığı hakkında bi fikrin yok konuşma
2 tane yeter. Geri kalan rüzgar gülü ve güneş panelleri
Biz Türk milleti hazırız hatta nükleer enerji için çok geç bile kaldık şimdiye kadar kendi nükleer santrallerimizi yapacak seviyeye gelmeliydik.
Neden gelemedik cunku o.c evlatlari herzaman iktidardaydi simdiki bile şüpheli
bu yazinizla Turk halkini korkutamadiginiz yorumlardan belli
Nükleer enerji geleceğin enerjisidir. Ülkemizde de doğru bir şekilde yapılırsa katkı sağlayacaktır.
Yoğurt mu dedin hemşo?..
Yeşil enerji kaynakları dünyanın ihtiyacını karşılayacak kadar gelişemedi henüz. Nükleer enerji aradaki geçiş kaynağı olabilir. Tabi şu anki hükumet her şeyden rant çıkarma peşinde o ayrı konu.
Sence güvenebilir mi insan
Gelecegin enerjisi fuzyondur 20 ci yuzyildamisin?
Objektiflikten uzak nükleer karşıtı taraflı bir yayın olmuş. Nükleer enerji çernobl, three mile island, fukuşima kazaları dahi dahil edildiğinde bile en temiz enerjidir. Uluslararası enerji ajansının bu konudaki raporlarına bakabilirsiniz. Kazaya uğrayan reaktörlerin hepsi ilk nesil reaktörler. Şimdi inşa edilenler çok güvenli. 1960 larda yapılan arabayla günümüzde yapılan arabaların güvenliği aynı mı?
Mevzu nükleer santral değil, mevzu senin enerji kaynağına sahip olmani istememeleri. Hangi Avrupa ülkesinde nükleer santral yok?
Bence oldukça objektif olarak değerlendirilmiş. Videonun başları öyle sadece. Verilecek son karar izleyiciye bırakılmış.
@@muratzeybek2554 yanlis bilmiyorsam fransanin en az 50 tane nükler santrali var.
@@muratzeybek2554Avrupa ülkeleri Çernobil deki felaketten sonra hiçbir şekilde nükleer santral inşa etmemiştir.Fakat Türkiye bunu çokta kafaya takmıyor.
Sadece fransada var ve kendi mühendisleri calisiyor bize Rusya'nın enerjisini karşılamak için kuruluyor işçi bile calistirmiyolar insani şartlarda kalkinmamiza 0 katkı elektiriğin yüzde 1 ini karsiliycak şimdiden ölümler başlamış bir deprem zamninda neler olacağini düşünemiyorum@@muratzeybek2554
Umarım onlarca nükleer santral yapabiliriz ki enerjide dışa bağımlı kalmayalım, iki yüzlü avrupa gibi olmayalım
Türkiye toryum yakıtlı molten salt nükleer reaktörü üzerine araştırma yapmalı, daha güvenli, daha temiz ve Türkiyede toryum rezervleri var. Şu anda reaktörlerin küçük modelleri üzerinde de araştırma yapıyorlar hem maliyeti düşük hemde sabotaj gibi konularda daha güvenli
Toryumdan bomba imal etmek varken enerjiye harcamazlar
Türkiye'nin en az 10-12 adet nükleer santrale ihtiyacı var. En az diyorum.
Daha fazla nükleer santral kurulmalı, bu kadar enerji bağımlısı bir ülkenin nasıl nükleer santrali olmaz anlamsız
Çevrendeki ermenistanda ukraynada iranda zaten nükleer santral var, sanki oralarda kaza olsa etkilenmeyecek miyiz? Tükettiğimiz elektriği ne kadarıv ital farkımda mısınız?
Hangi firmadansın?
@Yuzde yuz Ermenistan ve irana göre biz daha cahiliz öyle mi fglklfgklfkdfgfgd
Nükleer santralimiz olsun diye ruslara peşkeş mi çekelim ülkeyi? Adam sana teknolojini vermiyor izlemedin mi videoyu? Parasını alıp atigini bırakıp gidecek. 60 sene maksimum hizmet yaşı, onu sen 40 en fazla 50ye çıkar ama adamlar gittiğinde kendi santralini kuracak bilgin olmayacak. Neyin savunması bu
@@aroganli8625 nükleerin mamasını yiyorsan böyle yazı yazarlar. Where is hareket there is bereket demişler atalarımız.
Türkiye için nükleer enerji kaçınılmazdır. Umarım doğru şekilde işletilir.
santralin sahibi Rusya. İşletecek olan da Rusya. Biz oradan satın alacağız. Üstelik Türkiye'nin en pahalı elektriğini satın alacağız. Yani bizim nükleer santralimiz yok. Kendi topraklarımızda kapütilasyondan beter, parasını bizim ödediğimiz ama bizim olmayan bir santral var. Koruması bile Rus askerleri ile yapılacak.
@@ssengoz buna inandıysan elimde satılık köprü var görüşelim istersen
Bizim mühendislerimiz zamanında temiz nükleer enerjiyi bulmuşlardı ama suikaste kurban gittiler Allah rahmet eylesin
Daha cok lazim,
Enerjide dışa bağımlılık biterse bizim güçümüzü siz düşünün.
Evet videonuzu izledim ve anladım ki 2-3 tane az, daha fazla kurmak gerekiyormuş teşekkürler BBC
Çok geç bile kalındı. Bugün için yaklaşık 10 adet olması gerek. Fakat ITER projesinde de var olmamız lazım. Gelecek bu tür nükleer santraller. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!! Örneğin İngiltere'de 6 noktada 13 faal nükleer reaktör bulunuyor. Geçen yıl itibarıyla elektriğin yüzde 20'si nükleer enerjiyle üretiliyor. Lazım yani. Çok dikkatli kullanılması gerekli. Fransa, 18 nükleer santralde faaliyette olan 56 reaktör ile elektriğin yaklaşık yüzde 70'ini nükleer enerjiden sağlıyor. İtalya : Toplam 70-80 arasında (Aktif sayısı bilinmiyor) Belçika : Toplam 10-20 arasında (Aktif sayısı bilinmiyor) Hollanda : Toplam 22 (Aktif sayısı bilinmiyor) İsviçre'nin çalışmakta olan 5 adet nükleer santralları var ve enerjinin (Kernenergie) yüzde 37'si buradan sağlanıyor. Türkiye'de daha bir tane bile yokken neyi konuşuyoruz tam anlayamadım. Elbette lazım, hem de onlarca. Fakat yerli ve milli olmalı elbette. Çocuk oyuncağı değil bu iş. Bağımlı olunabilecek bir konu değil bu husus. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!
Enerjiyi dışarıdan alan hic bir ulke tam bağımsız olamaz
Avrupa'da yıllardır nükleer enerji santralleri kullanılıyor ve hiç bahsetmiyorsunuz!
Neden konu Türkiye olunca hemen felaketleri ve korkunç senaryoları anlatıyorsunuz?
Çünkü biz sorumsuz ve tembeliz ve burdaki felaketlerde sorumsuz ve tembel milletlerin başına gelmiş
videoda full bundan bahsetmişler ae
caydırmaya çalışıyorlar türkleri nükleer enerjiye erişmesinler diye
@@ahmetsuleymaan3518 japonlar da mı sorumsuzdu
İngiltere ; ne zaman bütünü ile yenilenebilir enerji kaynaklarına geçecek. BBC için bu soruya yanıt aramak daha anlamlı olacaktır. Dünya'da ilk kez ticari amaçlı bir Nükleer santrali devreye alan girişimci bir ruh , yüzde yüz yenilenebilir enerji konusunda da trend belirleyici olmalıdır.
size sonuna kadar katılıyorum
Türkiye'nin bugüne kadar bir tane bile nükleer reaktörü olmaması büyük bir ayıptır.
Senin evine kuralım istersen bir tane, ayıbı düzeltelim..
Bugünlerde karşıma çıktı daha depreme dayanıklı bina yapamıyoruz nükleer santral yapmaktan bahsediyorsunuz nükleerin şakası olmaz. Ülkede böyle ihmalkarlıklar sorumsuzluklar rüşvetler oldukça bu tür kararlar göz göre göre felaket demektir.
@@esperanzaflowers ihale işlerinde keramet vardır.. 😏
@@esperanzaflowers katılıyorum daha iki saglam bina yapılmıyor. Sorumsuzluk diz boyu nükleer neyimize.
@@feza9804 Senin de elektrigni keselim
3. santral izmir körfezinin oraya kurulmalı. Sızıntı yaparsa atina falan da güme gider güzel olur.
Atina ile İzmir meselesi 220km bişey olacağını sanmıyorum
@@bosveraga569Ukrayna da patlayan reaktör Edirne Trabzona kadar geldi. Fukudhima patlayan ise tüm pasif okysnusunn içinden geçti
@@bir_yolcu007 adam sızıntı diyor sen patlama diyorsun
08:37 Çernobil dizisini izledim geldim. Hocam güzel konuşuyorsunuz da katman katman çelikler, yalıtım malzemeleri şu bu ne kadar paraya mâl olacak onun da hesabını yapsaydınız keşke. Toprağa gömmek kolay olsa herhâlde bu atık sorununu çözerlerdi. Çernobil'deki olay da sadece insan hatası değil Sovyetlerin ucuz fiyata yüksek enerji üretme emelinden kaynaklı nükleer santrallerde malzeme kalitesinden ödün verilmesiydi. Hepsini geçtim bu reaktörleri yönetmek için insan yetiştirmeniz gerek. İnsan sermayesi dünyadaki en pahalı ve en değerli sermaye. Bir insan kolay yetişmiyor. Hepsini topladığınız zaman maliyeti yararına göre çok fazla gibi geliyor bana. Oturup tek tek matematik hesabı yapmadan bunu söylemem tabii ki bir şey ifade etmez. Yine de düşündükçe nükleer akıl kârı değil şu an. Üstüne çok gidildiğinde elbette gelişme olur ama değer mi sorusuna cevabım olumsuz. O kadar parayı güneş enerjisi teknolojisine, pil teknolojisine yatıralım. Belki daha iyi çözümler buluruz.
Nihayet bir kişi doğruları yazmış. Ya bir de bizi avrupa ülkeleriyle kıyaslayanlara gülüyorum. Yahu bir bina bile yapamıyoruz, depremde yıkılıyor. Kendimizi ne zaman tanıyacağız. Bizim ülke sorumsuz bir ülke, onlar yapsa da biz beceremeyiz. Ayrıca dünya rüzgar ve güneş enerjisine yöneliyor.
kral habercilik ya. uzatmadan, net ve sıralı. bilale anlatır gibi. hayranıyız ✌
BxU BİR DEZENFORMASYON VİDEOSUDUR, TEK AMACI TÜRKLERİ NÜKLEER TEKNOLOJİDEN UZAK TUTMAKTIR KAMUOYUNU KORKUTUP
bbc böyle bir video yaptığına göre doğru yoldayız.
Geç bile kaldık hayırlı olsun, TÜRKİYEME❤
eğer nükleer santrali ruslar değil de ingilizler yapsaydı akkuyuya, acaba bu belgesel nasıl bir nükleer güzellemis olurdu? merak etmeden duramıyor insan :) bbc gibi, dw gibi, sputnik gibi Türkçe içerik üreten bu kanalları izlemek çok keyifli. biri diğerinin açığını ortaya çıkarmak için üstü örtülü propagandaya bayılıyor.
+
Çok doğru bir tespit. Dünyada çok fazla nükleer santral var ve şuan Türkiyede akkuyu henüz açılmamasıja rağmen nüükler tehlikede. Biz de tüm dünyayı tehliye atalım gidip enerjide dışa bağımsız olalım.
BU BİR DEZENFORMASYON VİDEOSUDUR, TEK AMACI TÜRKLERİ NÜKLEER TEKNOLOJİDEN UZAK TUTMAKTIR KAMUOYUNU KORKUTUP
Uranyum yakıtlı değilde Toryum yakıtlı bir nükleer tesis yapılırsa daha iyi olur benim açımdan nedeni toryumu saklamak kolay ama uranyum saklamak için yerin yüzlerce metre altına tesis inşa etmek gerekecek.
Araştırmacı gazeteciliğiniz için teşekkür ederim.
Aldığınız,paranın hakkını veriyorsunuz.İşinizi,iyi yapıyorsunuz.Dalkavuk,Partizan gazetecilerin günahını artırıyorsunuz.Belgeler,Uzman kişiler,herkesin anlayacağı dilden anlatım.Gerçekten mükemmel,gazetecilik örneği.
Dualarımız,sizinle.... allah sizi korusun ve yüceltsin..
Eğer bir patlama olursa sorumlu kim? Tamam buldum: Allah'ın takdiri veya kader. İşte bu kadar.
Yenilenebilir enerji kaynakları nükleer kadar verimli olmaz. Nükleer enerji tehlikeli ancak farklı bir yöntem için ya cebinizden daha fazla para çıkacak ya da soğuk duş almaya alışmanız gerekiyor.
Türkiye nükleere hazır mı diye sormak yerine Ermenistan da sınırımıza yakın bulunan ve kullanım ömrü dolmuş, tehlike teşkil eden santral neden hala işletilmekte diye sormalılar.
Bence daha temiz enerji üretim modelleri tercih edilmeli.
Ne Yazikki ülkemizde maden kazalarıyla gordukki bu iş tam denetimli değil.
Nükleer bir kazanın sonuçlarını hesap edersek bence uzak durulması gereken bir model
Yanlışsın kardeşim aksine tam tersini düşünmeliyiz ve yapmalıyız
@@sapc1486 bence böyle
Sonuna kadar haklısın
BU BİR DEZENFORMASYON VİDEOSUDUR, TEK AMACI TÜRKLERİ NÜKLEER TEKNOLOJİDEN UZAK TUTMAKTIR KAMUOYUNU KORKUTUPn
@sapc1486kardeşim nükleeri yapabilecek kadar iyi planlanabilir mi ? Daha deprem olduğunda binalar ayakta zor duruyor nükleer santral durabilir mi ? Kaldı ki atıklardan bahsediyorlar sence nereye atmamız gerekir denize toprağa mı karışsın havaya mı karışsın ne dersin?
Bu nükleer santralin yapılmasına karşı çıkan İngiliz BBC ye sormak istiyorum ingilitere de kaç tane nükleer santral var? Peki Avrupa ülkeleri nükleer enerji olmayan ülke neredeyse yok! Avrupa'nın nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak açıklamasına ne diyeceksiniz? Söz konusu Türkiye olunca çevreye zararlı oluyor.
Sığ ve güncelliğini yitirmiş yanlı bir program için fazlaca uzun bir yorum oldu ama konunun çarpıtılmasına karşın az gelir. Şu kendi ülkesindeki ve Fransa’daki durumdan biraz daha ayrıntılı bahsedebilselerdi çok hoş olurdu
Bazı çok “zeki” Kişiler yorum olarak nükleer santral kurulmazsa enerji bağımlılığı bitmez demiş ama taşıyıcı şirketin rus olduğunu ve santral sahasında Rusya federasyonu bayrağının Türkiye cumhuriyeti bayrağından daha yukarda olduğunu göremiyorlar
Aynen, nükleer santrallerinin çoğalması gerekirdi çok geri kaldık bu konuda
haydi turkiyem dahada ileri
umarım önümüzdeki 10 yılda bir atılımla türkiyede nükleer santral sayısı çift hanelere ulaşır türkiye gibi bir ülke çok geç bile kaldı nükleer enerji için
süper algı yönetimi. bilinçli kusurlu bilgi. iyiki varsınız.
Ingilterede 120 si Aktif 205 nukleer nükleer santral çoğu modası geçmiş teknoloji ile faal. 8 tane daha yapılıyor. Önce modası geçmiş olanları kapatsalar neden 8 tane daha yapıyorlar anlatsalar …
Nüklüer santrallerin maliyetleri yüksektir. Ayrıca nüklüer santrallerin ömürleri 40 yıl kadardır, BBC'nin çektiği haberde de yer verilmiş. Ömrünü tamamlamış Nüklüer santralin sökümü sıfırdan kurmak kadar maliyetlidir. Ayrıca kaza yaşandığı taktirde geri dönüşü yoktur. Binlerce yıl radyosyon belası ile uğraşılır. Gelişmiş ülkelerin büyük bir çoğunluğu yeni nüklüer santrallerden vazgeçerek yeşil enerji sistemlerine yöneliyor. Bir elektronikçi olarak geleceğin enerji kaynağının hidrojen olacağını düşünüyorum.
20:30 dakika : Nüklüer oldukça maliyetli bir enerji üretme yöntemidir. Kesinlikle doğrudur doğalgaz ile üretilen elektrik bile nüklüerden birim maliyeti olarak ucuzdur. 1960-1970 yıllarda Türkiyede nüklüeer santral kurulmaması gelecek nesiller için çok hayırlı bir tercih olmuştur. Umarım Mersin nüklüer santrali hiç bir zaman açılmaz ve Sinop'a hiç bir zaman Nüklüer santral yapılmaz.
Çözüm : Her ne kadar onaylamasamda Termik kömür santralllerinin çalışmaya devam etmesi Yeni Rüzgar gülü santrallerinin yapılması, deniz dalgalarında enerji yöntemi Türkiyede ya hiç uygulanmıyor yada çok az uygulanıyor. 3 tarafı denizler ile çevrili olan Türkiyede bu yöntem hızla yaygınlaştırılmalı. Ayrıca tarım yönünden elverişsiz arazileri Güneş enerjisi tarlaları kurulmalı. Türkiye mimarlık konusunda 3ncü bir bölüm olarak enerji mimarlığı bölümü açılmalı. (Çelik Erengezgin meraklısı araştırabilir) Ayrıca geleceğin enerji kaynağı olduğunu düşündüğüm hidrojen ile ilgili gerekli arge araştırmaları yapılmalı. Müstakil evlerde kendi elektriğini üretme yöntemleri ile ilgili devlet teşvikler vermeli. İlk başta LTO bataryalar Çin'den ithal edilmeli eğer Türkiyenin teknolojik alt yapısı varsa LTO bataryalar Türkiyede üretilmeli. Bu adımlar DEvlet Planlama Teşkilatı olmadan yapılamaz. Eğer bütün bunlar yapılır ise DC 220V ile çalışan elektrikli aletlerin yapımı için devlet özel şirketlere teşvik vermeli: Vestel gibi. Aklıma gelenler bunlar daha başka alternatif yöntemlerde bulunabilir.
cok guzel analizler ve yorumlar 👏.
Ingiltere kadar çok santralimiz olamaz tabi ama bir yerden başlamak gerekiyor.
Çok güzel bir çalışma olmuşşş, kutlarım.
12:09 Türkiye de çalışan olmanın genel durumu burda başlıyor malesef biryerlerde iş var gel diyince arkadaşlar hemen para durumunda sıkıntı varmı diye soruyoruz, birde temizlik güvenlik, beştepede külliyede çalıştım, oradada durumlar, Silivri soğuktur cinsinden😂😂
Iyi bir yayin
Nükleere tam destek
Money walks bullshit talks..
Türkiye'ye çelik sanayini, alüminyum sanayini getiren uslar şimdi de nükleer enerjiyi getiriyor. Akademik eğitimi de onlar veriyor. Aynı yaklaşımı Batılılardan da görmek isterdik.
Bu kadar mükemmel bir şekilde sunduğunuz için teşekkürler
Türkiye güvende hissetmek istiyorsa nükleer güce sahip olmalı
İngiltere'de kaç faal nükleer santral var?
Sorun 1961 yılında başladığımız nükleer çalışmalarında bir adım ilerleyememiş olmamız ve gelinen noktada parasını verelim başkaları yapsına kalmış olmamız.
Bbc kendi yanıt vermiş bence
1 ingilterede de nükleer santral yapılıyor
2 santralin bütün güvenlik önlemleri var
3 rusya bu santralleri kendi ülkesinde ve diğer ülkelerede inşaa etmiş ve aktif olarak kullanılıyor
Amerika Birleşik Devletleri 96, Fransa 58, Çin50 ,Japonya 33, Rusya39,Güney Kore24
Tane Nükleer santrel var. BBC türkiyeye yapilana kadar bunlar icin kactane belgeselin var?
BBC Türkiye 🇹🇷 min hayrına haber yapmaz.
Tamamını izledim elinize sağlık çok güzel, bilgilendirici video.
Fransa haritada gösterilmeyen çok daha fazla nükleer reaktöre sahip ayrıca avrupanın ortak çalışması olan füzyon reaktörü fransada inşaat ediliyor.
Kanka Amerika’da 78 tane nükleer enerji santrali var. Dünyayı o kadar düşünüyorsunuzya, biz 3 tane açınca siz onlardan 3 tanesini kapatabilirsiniz
GSYH’nin %25 ini direk enerjiye harcayan bir ülkeyiz. Azdan az çoktan çok gider ne olacaksa olsun. Nükleer enerji olmadan kalkamayız bu yükün altından
tabii ki yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi en yükseğe çıkarmalıyız ancak şu anki teknoloji, ihtiyacı karşılamadığı için Türkiye'de birçok nükleer enerji santrali kurulmuş olmalıydı. her alanda olduğu gibi yine geç kaldık ancak bunda da bi hayır olabilir. japonya gibi kurallara en yüksek oranda uyulan bi ülkede bile kazalar olabiliyorsa, türkiye gibi her şeyin laçka yapıldığı bi ülkede neler olabileceğini kestirmek güç. gerekli tüm önlemlere azami özen gösterilerek türkiye'nin 8 veya 10 tane nükleer güç santrali kurması gerektiğini düşünüyorum
Kömür madenlerini bile denetimsizliğin , felaketlerin yaşandığı ülkemizde Nükleer Enerji Santrali ne kadar mantıklı sizce ? Olmasını isterdim fakat ülkemizde "Zihiniyet" olarak bu altyapıya sahip değiliz .
@Çağatay Kara ne kadar da duyarlısınız acaba aynı hassasiyeti metzamor santrali içinde gösteriyormusunuz sonuçta dünyanın en tehlikeli santrali gösterilmiş ve kapatma kararı çıkmasına rağmen işletmeye devam ediyorlar bir nevi sınırımızda bomba var ama kimse bundan endişelenmiyor daha bitmemiş santralimizin yok atığı nolcak yok işletemeyiz. Yav dünyada 433 santral var biz yapacak olunca millete bişey oluyor
Amerika yaparsa doğru Türkiye yaparsa yanlışmı
nükleer enerji santrali diğer enerji santrallerine benzemez. denetimi uluslar arası nükleer enerji kuruluşları tarafından yapılır. bu yüzden daha güvenli. radyasyon sızıntısı olmaması için ardarda yapılan güvenlik önlemleri vardır. bu önlemlerden bir tanesi bile eksik olsa santrali kapatırlar.
@@carklikafa sen ki bunu yazmışsın bu yazıyı okuyanlar sanarlarki, bu yazıyı yazan kişi eksiksiz işlerini yapıyor ve çok düzenli. Fakat bu yazıyı yazan kişinin kendi ülkesinin menfaatini bırakıp amerikan kafalı olduğunu gösterir. Bırakın bu palavraları
@@ugurtektan17 idare edin
Fransada 18 tane nükleer santral var Birazcık mantıklı olun
Şu anki fiyatlarla nükleer enerji santrali maliyetleri diğer santrallere oranla daha mantıklı ama güneş enerjisi teknolojisi ilerleyen yıllarda ilerlerse güneş enerjisi mantıklı bir yatırım olabilir. Şu an güneş enerjisi santralleri minimum 20 yılda ilk yatırım maliyetlerini karşılıyor
Bilgilendirici ve açıklayıcı net bir video olmuş. Özellikle bunu yazmak istedim.
Bir tek Senem Hanım'ın şu ifadesi, anlatımına takıldım: "derin gömü kesin çözüm"
Hangi ülkeler bu yöntemi kullanıyor? Maliyeti nedir? Daha önemlisi, dünyaya vereceği zarar olmadığından nasıl emin olunabiliyor? Kaç yıl sonra zararsız hale gelmesi planlanıyor?
Kısaca, videodan da çıkarttığım sonuç: nükleer enerji sadece lokal ölçekte değil, global ölçekte hassasiyet ve sorumluluk gerektiriyor. İç işlerimize karıştırmayız mantalitesinin aksine Uluslararası Nükleer Ajansı tarafından düzenli denetlenmesi ve tavsiyelerine koşulsuz uyum sağlanması gerekecek bir süreç olmalı.
Zaten tam da o şekilde, uluslar arası yasalar ve denetimlere tabi olunacak ve bunlara harfiyen uyulacak, aksi durumda uranyum yakıt tedariki kısıtlanıyor ve ambargo koyuluyor.
Şuan dünyada Amerika İngiltere, Rusya ve Almanya derin jeolojik depolama yapmaktadır.
kullanan bir ülke yok bence tez aşamasında :)
öyle yada böyle elektirik istiyorsak(ki istemiyen yok) yapılması gerekiyor.
Hazır değil! Mecburuz! enerjiye Türkiye nın ihtiyaçi var.
Olası zararlarının yanında nükleer enerji temiz bir enerjidir. Bahsedilen kazalar ise çok eski tarihlere ait. Gerçi Fukuşima olayı var ama o da büyük bir tsunami nedeniyle meydana geldi. Burada önemli olan risklerin iyi analiz edilerek, tedbirlerin çok iyi ortaya konması. Nükleer Enerjiyi Kaldırıp bir kenara koymak yerine Fransa neler yapıyor bunu dikkatli takip etmek daha mantıklı olacaktır.
Evet gitti deprem bölgesine yapti
Bbc kendi ülkesinde ki nükleer tesisler için kendi ülke vatandaşlarını ne kadar bilinçlendiriyor acaba?
Tabiki hiç
Yerinden bildiriyorum, bu videoda anlatilandan cok daha fazla bilgilendiriyor sadece bbc de değil tüm devlet.
BBC senin yaptigin haberden bize ne hayir gelir
Mayıs 2022 itibariyle, 32 ülkede 441 nükleer reaktör işletmede; 17 ülkede 53 adet nükleer reaktör de inşa halinde. Nükleer santrallerde üretilen elektrik, dünya elektrik arzının yaklaşık %10'una denk geliyor.Dikkat edin Nükleer Santrali olan ülkeler bize Nükleer Santral kurmayın diyor.Komik.
İngilteredd kaç nükleer santral var vd bunlar kaç yaşında ne zaman kapatılacak yenilerinin yapılması planlanıyor mu?
Dünya artık fisyondan ziyade füzyon teknolojisini geliştirmeye çalışırken bizimkileri fisyon santrali ısrarı bence anlamsız. Buna ayıracağımız kaynağı Almanya ile birlikte (Alman bu konuda denem santrali yaptığı için diyorum) füzyon araştırmalarına versek. O sırada yenilenebilir enerji kaynakları ile zaman kazanmaya çalışsak bence çok daha mantıklı. Ayrıca füzyon fisyona göre 4 kata kadar daha fazla enerji üretimini olanaklı kıldığı gibi radyoaktif atıklar sorunu da hiç olmuyor. Herşey bir tarafa ülkemizde radyoaktif atıkların bertarafı konusu da çok kötü durumda. Halen İzmir Gaziemir´de bulunan radyoaktif atıklar tam anlamı ile bertaraf edilmiş değil. Allah´tan Gaziemir´deki atıklar uranyum gibi yarılanma ömürleri çok uzun olmayan, daha kısa yarılanma ömrü olan avrupiyum izotopu. Daha bunu yıllardır bertaraf edemezken uranyum atıklarını nasıl güven içerisinde bertaraf edeceğiz tam bir muamma.
Füzyon santralleri ile ilgili Evrim ağacının ve diğer bilim kanallarının videolarını tavsiye ederim, 2040 yılından sonra ancak Füzyon santralleri çalışabilir ki şuan füzyon santralleri teorik olarak geliştirme aşamasında. yani 20 yıl sonra yapacağımız füzyon santralleri bambaşka yapıda olabilir belki de gereksiz görülür ve bırakılır.
@@yusasatr Teorik olarak geliştirilmeye çalışılan Füzyon Santrali dediğiniz santral artık, Uluslararası Termonükleer Deney Reaktörü (ITER) AB, ABD, Japonya, Güney Kore, Rusya, İngiltere, Çin ve Hindistan ortaklığında inşa ediliyor. Artık teorikten bir adım öteye geçilmiş durumda. 2025 yılında da tamamiylen inşaatı bitmiş durumda olacak. Evet bir deneme santrali olacak ama artık pratiğe geçme hızı sizin tahmin ettiğiniz gibi 2040 ları bulmayacak gibi duruyor. Bu Rusya olayından sonra enerji krizi geliştirme hızını fazlaca arttırmış durumda. Bende zaten bu araştırmaya katılalım diyorum. Bende size sadece videolara bağlı kalmayın başka yazılı bilimsel kaynakları da tavsiye ederim. Biz bu santrallerin ikisine harcayacağımız para ve zamanı yenilenebilir kaynaklardaki verimlilik ve kapasite artışımıza yöneltsek ve ardından bu teknoloji konusunda yatırım yaparak araştırmaya katılsak çok daha efektif olacak gibime geliyor.
İşte aradığım yorum, aklın sesi…
Ama sizin dediğinizin yapılacağını düşünmüyorum, maalesef…
Bizim gibi kural tanımayan ellerde patlar gibime geliyor.Yapılmasından yanayım orası ayrı
eyyy bbc videoların hepsini bu arkadaş seslendirsin
ben makıne muhendısıyım. hergun neredeyse dersını goruyorum. kesınlıkle nukleercıyım . videoda bazı seyler de yanlıs anlatılmıs zaten.
Başlığa bak başlığa nükleere hazırmıymışız
BBS bu konuyu ele aldıysa doğru yoldayız. Durmak yok yola devam!
Karbon salınımını arttırmaktansa nükleer enerji kullanmayı tercih ederim.
Yenilenebilir enerjinin suyumu çıktı, kim sana termik kullan dedi?..
@@feza9804 neden birçok ülkede var da türkiye de olmasın yenilebilir enerjide lazım nükleerde enerjiyi kendi iç kaynaklarımızla temin etmek demek bağımlılığın azalması demek geçin bu çevreci ayaklarını.
@@feza9804 yenilenebilir enerjiye biran da geçiş yapmamız imkansız. Hızla kömür ve doğal gaz santrallerini kapatmak zorundayız dünya olarak. Bu geçişi de sadece nükleer enerji ile yapabiliriz.
@@bnglemre23 bu projeler bağımlılığımızı ne yazık ki tam olarak ortadan kaldırmıyor. Santralin 60 yıllık işletim hakkı Rusya'nın yine ödediğimiz faturaların parasının büyük bölümü yurt dışına gidecek. İşletme hakkını devralmanın bir yolu varmıdır bilmiyorum. Fakat tek başına ülkenin enerji maliyetini düşürecektir en azından. Ayrıca önemli olan nokta carbon salınımı yok bu santraller de. En önemli kısmı bu.
@@do61761 evet ama tecrübe ve deneyim kazanıldıktan sonra başka bir masif arazi üzerinde Türkiye de gelecek zamanda kendi kaynaklarıyla bir nükleer enerji santrali yapabilir. Önemli olan ilkleri gerçekleştirebilmek gerisi gelir.
Ingiltere de kac tame var ve durumlarini da yazsaydiniz
Nükleer gerçekten çok tehlikeli ama bir o kadar da faydalı.Ancak ülkemiz deprem fay hattının üstünde olduğu için Allah korusun herhangi bir kazada çok büyük bir facia yaşanabilir
@Mustapha Aynn kanka donalım değil mi kış günü
@@twdikenny hocam sen o santralin nasıl inşa edildiğini biliyor musun
@@havakuvvetleri2.anajetussu534 Ben bilmiyorum sen anlatırmısn biliyorsan
@@twdikenny anlatayım ama pek inanamak istemiyorsun gibi
@@havakuvvetleri2.anajetussu534 Yoo buyur anlat
Haziriz ve kararlıyız , mümkünse 7 8 adet daha ihtiyaç var
Anlatılanlar ışığında nükleer santraller için olumsuz bir tablo gözükmüyor. Aksine Türkiye'nin enerji kaynakları için gayette gerekli bir durum. Ancak daha videonun başında bile nükleer felaketlerin anlatılması, maliyetler vs. olumsuz durumun empoze edilmeye çalıştığını gösteriyor. Klasik BBC tarafı :)
Dışa bağımlılık diyene kadar iyi gidiyordu...
Vay vay vay, Fransızlara bak, o yüzden Rusya’nın doğalgazı kesmesinden gelen sesler içinde Fransızların sesi yoktu, adamlar zaten bir o kadar da nükleer enerjiye sahipmiş
Dunyada yuzlerce nuller santral var ama BBC Turkiye'ye cok goruyor.
E biz enerji güvenliğini sağlamak ve cari açığı düşürmek için yapıyoruz deniyor. Ama Ruslar işletecek ve bize Ruslar satacak gene dış bir ülkeye bağımlı olmuyor muyuz. Bir de bu işin askeri-güvenlik tarafına pek girilmemiş. Yüksek seviyede korunması gereken askeri olarak çok kıymetli bir hedef. Vurulması ve sonucunda radyoaktif sorunlara yol açması durumunda çok ciddi sonuçları olacaktır.
Ya işte 20 yıl sömürdüler ama bize uzun vadeli sömürülecek bir şey lazım iktidardan inmeden şu kapağı atarsak 60 yıl sülalem doyar kafası işte.
Ne boş yapıyorsunuz Konu Türkiye olunca herşeye iyi olana bile muhalefet olur herkes Amerikadaki Fransadaki İngiliteredeki yada isviçre Almanya gibi ülkere neden kimse bişey demiyor
Türkiye enerji arzı konusunda bu büyük gücü Rusya'nın eline verirse tarihinin en büyük hatasını yapar. Umarım diğer ülkelerle ortaklıklar kurulur.
Bir win-win durumumu söz konusu mu aceba?..
@@feza9804 Akkuyu'nun ve Sinop NGS'nin 2028 ülke tüketiminin %20 'sini karşılayacağı öngörülüyor. Sence bu büyük enerji tüketimini tekel yapıp bir ülkeye bağlamak ne kadar mantıklı?
sorun diğer ulkeler sana hava savunma sistemi bile satmazken nükleer teknolojiyi hayatta vermezler.
@@cakir_turk bizim yöneticiler mali şeffaflığı çok olan ve otorite ile yönetilmeyen ülkeleri seçiyorlar. Bu çok iyi. Ayrıca nükleer bizim gibi kurallı ülkelerin kullanacağı bir iş . Nükleere gir, ülkedeki import arapları yerleştir herkes mutlu olsun. Di mi ya?..
@@feza9804 Bu yorumundan sonra kendimle empati yapıp ilk sorduğun sorunun cevabı aklımda beliriverdi. Win-win seçeneği ilk başta iki ülke menfaati açısından değerlendirmiştim. Kişilerin bu büyük ve zengin pastadan hangi menfaatler ve hisseler alabileceğini düşünemedim.
Türkiye ye en az 5 tane daha nükleer santral fazla yapılması gerek. Ve füzyon alanında kendi araştırmalarına başlaması lazım. Büyük ülke olmak istiyorsak mecburuz.
İngiltere'de 13 faal reaktör var der susarım saygılarımı sunarım sayın BBC ' ye
Almanyada da bir sürü vardı ve bu para hesabını çok iyi bile bu kapitalist almanya warum vazgeçti bu moklu nükleerden değerli suskun hemşo? Bitte ein antwort perfavore..
@Boş Muhalefetin Boş Sesi gerçeğin sesi susmaz hemşo. Yazacağımızı yazdık.
@@feza9804 yeh sir capitalista cermıny vazgeçti goddammit hemşo god bless america also something in englis in the end of the sentence
BU BİR DEZENFORMASYON VİDEOSUDUR, TEK AMACI TÜRKLERİ NÜKLEER TEKNOLOJİDEN UZAK TUTMAKTIR KAMUOYUNU KORKUTUP kksadf
Hakkımızdır....
Zenginlestirilmis uranyumun nereden ve nasil tedarik edilecegini neden islemediniz?
Abla dedi ya deniz suyundan bile uretirik yeaaa diye
@@aroganli8625 Uretecekleri dogada bulundugu hali, dogaki hali baska zenginlestirilmis hali bambaska. Zenginlestirilmis hali ile ilgili tek kelime edilmedi.
dışarıya bağımlılı azaltmak istiyorsanız ya kömür ya nükleer enerji bana sorarsanız nükleeri tercih ederim
Abd, Fransa gibi ülkeler hazır da biz değil miyiz
Sinoptan sonra bir tane daha kurulacak. Ayrıca, çıkan atıklar için Santifrüjlerin yapılarak, uranyumun zenginleştirilmesi veya indirgenmesinin sağlanması lazım. Zira santifrüjler sadece nükleer silah yapımı için değil, sanayinin farklı alanlarında kullanmak üzere maddenin indirgenmesi için de önemlidir. Zira indirgenmiş uranyum çok sert bir maddedir ve kullanım alanı da çoktur (insanlar sadece cephane kullanımını bilir) ki katmadeğeri çok yüksek bir üründür.
Aslında çoğu insanın derdi nükleer santral ile değil, nükleer santrali yapan ve yaptıranla ilgili. Güvensizlik.
Farkındaysanız Türk firması işçi maaşlarının ödenmemesi, iş güvenliği eksikliği ve özellikle betondan bile çalarak uygun olmayan malzeme kullandığı için anlaşması fes edildi. Nükleer santral inşatında bile malzemeden çalıyoruz. Hala kesin yapmamız lazım şöyle kazancaz yok dışa bağımlılığımız biticek diye kendimizi kandırıyoruz. 1 büyük depremde bile büyük kriz yaşıyoruz. İstanbul depreminde nasıl bir zarar görücez belli değil. Ülkenin temel geçim kaynakları eriyip gidiyor. Nükleer bir kazada ya da sızıntıda ülkenin tapusunu bırakır gideriz artık.
2 tane nükler tesis çok az 100 150 tane yapılmalı diye düşünüyorum dışa bağımlılık bitsin
16 Reaktörün olursa fazlasıyla yeter. Bir santralde 8e kadar reaktör olabiliyor
@@emir0911 Haklısınız
Dünyada zaten toplam 400 küsür santral var :D 4 reaktörlü bir santralin maliyeti 20 milyar dolardan fazla, senin hesaba göre 2 Trilyon dolar harcamalayız ki Türkiye'nin toplam enerji bütçesinin onlarca katı eder.
@@yusasatr şöyle 4 santral hayli hayli yeter
Salladığın o kadar belli ki. 100 tane ne dayı?
İnşallah sorunsuzca nükleer santral işletiriz