Çiftlikler İçin Yem Karma Makinası Seçimi Nasıl Olmalıdır

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 47

  • @dogansen7226
    @dogansen7226 3 ปีที่แล้ว +3

    Merhabalar, bilgi ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederiz, bu tür videolarınızın devamını bekliyoruz.

    •  3 ปีที่แล้ว +2

      Doğan bey merhaba;
      Efendim çok teşekkür ederim. Çok naziksiniz. Bunları okumak ne kadar güzel, onurlandırdınız beni.
      Bu kanalı açarken hedefim çok sayıda takipçiye ulaşmak yerine nitelikli takipçiye ulaşmaktı. Böylelikle gelen soru ve yorumlarla kendimi sürekli güncel tutabilmeyi planlıyordum. Bu güne kadar (şükür) hedefimde adım adım ilerliyorum.
      Faydalı olabilmek ümidiyle.
      Sağlıklı ve Bereketli günler dilerim Efendim.

    • @alicanatseri2438
      @alicanatseri2438 10 หลายเดือนก่อน

      Ne kadar açıklayıcı,kaliteli, seviyeli bir video olmuş. Elinize emeğinize sağlık.

  • @Mehmetmutllu
    @Mehmetmutllu 4 ปีที่แล้ว +1

    Sohbetiniz samimiyetiniz cok Allah beraberliginizi bozmasin

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Amin Allah razı olsun. Güzel dua ve temennileriniz için teşekkür ederiz.

  • @oguz2012
    @oguz2012 5 หลายเดือนก่อน +1

    Kaç hayvanı olan kaç m3lük makine almalı? En önemli doru bu. Buna cevap veren bir video gerekli

  • @MesutTürkmen-v1e
    @MesutTürkmen-v1e 4 วันที่ผ่านมา +1

    ❤❤

  • @alikuyucu146
    @alikuyucu146 4 ปีที่แล้ว +1

    Güzel yapmışsınız hocam. Serbest seçimli sistem de olabilir. Silaj ve yonca da sart değil. Saygılar.

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Ali bey ilginiz ve değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Evet; yoncasız, slajsız da olur ama öncelikle optimum fayda elde edebilir miyiz o şekilde, tartışılır. Yem fiyatları ortada. Kesif yeme ek olarak yonca, slaj, regras, çeşitli küspeler ve diğer yemler sayesinde verim korunurken, maliyetler düşürülmüş olacaktır. Slaj, yonca vb. gıdaları vermezsek eğer, yerini kesif yemle doldurmamız gerekecek. Bu da maliyetleri çok yukarı çekecektir. Yoğun besleme döneminde rasyondaki kesif yem ağırlığından oluşabilecek muhtemel hastalılar da (asidoz, eklem ve tırnak rahatsızlıkları gibi) cabası.
      Hayvancılığın ileri düzeyde yapıldığı Ülke ve bölgelerde, kesif yem yoğunluğunun yerine bereketli ve uçsuz bucaksız arazilerde hayvanların yayıldığı görülecektir. Tabi besi verimi yüksek ırkların, kendi genetik yapılarına uygun iklimlerde beslendiğini de göz ardı etmemek gerek. Ancak bizde böyle bir imkan olmadığından (kendi adıma yazıyorum) konvensiyonel kapalı sistemde optimum verim elde edecek şekilde bir rasyon ve makineleşme yolunu tutturmaya çalışıyorum.
      Yem karma ve diğer makineleşme, elbette 3/5 büyükbaş için lüks bir yatırım olur ama 40 baştan sonrası için zorunluluk olacağını düşünüyorum. Kendimden örnek vereyim; yem karma makinasını almadan evvel kurbanlar, yeme ulaşmak için samanı deşiyor, sağa sola fırlatıyor ve çok fazla balya israf ediyorlardı. Şimdi ise yem ve diğer katkı ürünler, samana tam yapıştığından israfı çok ciddi oranda azaltmış olduk.

    • @alikuyucu146
      @alikuyucu146 4 ปีที่แล้ว +1

      @ hocam öncelikle ayrıntılı verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Tarım ve hayvancılıkta tek bir doğru yoktur. Mısırın yüksek rutubetli de olsa (%25) taneye yetişmediği iklimlerde silaj yapılmalı mı? Tarlaların boş kalmaması için tabbi ki EVET.
      Ancak esas olan mümkün ise tane yapılmasıdır. Cunku en başta nişasta birikimi ~%65 kuru maddeye kadar sürekli yükseliyor. Ysni nişasta verimi daha yüksek oluyor. Yüksek rutubette ise kurutulur, samanı da yine yüksek rutubette amonyak ile muhafaza edilir. Yoncada ise esas maksat proteindir o da atk ptk vs den gelir.
      Ama benim gerçek mesajım şu: yem karma şart değil hattâ avantajlı değil. Yapılmış araştırmalar var. Bir tarafa kesif yemi bir tarafa samanı koyduğunuzda hattâ bazı araştırmalarda bütün yem maddelerini (silaj da dahil) yan yana ayrı ayrı sergi gibi koyarak serbest sunum yapıldığında
      1. Hayvanın işkembesi en mükemmel laboratuvar olması hasebiyle kendini asidoz etmeyecek şekilde EN AZ samanı tüketiyor ve diğer yemleri de dengeli tüketiyor. Saman tüketimi yarıyarıya azalıyor. Saman ithal eden ülkemizde kurtarıcı bir nokta.
      2. Yem karma, traktör, mazot masrafı ortadan kalkıyor. Böyle olunca bir dana ile bile bu işi yapabilir hale geliyorsunuz, ekonomik ölçek ortadan kalkıyor.
      3. Işçilik ortadan kalkıyor. Çünkü periyodik bir bakım yok. Hattâ eğer silaj gibi bozulacak yaş materyal yoksa birkaç günlük ihtiyacı depolayıp düğüne vs gidebiliyorsunuz ki klasik hayvancılıkta en büyük handikap sosyal hayatin bitmesi.
      4. Yemi yada samanı eşeleyip dağıtmasına gerek kalmıyor çünkü karışımın dibinde kesif yem arama faaliyeti ortadan kalkıyor.
      5. Zannedildiği gibi fazla bir kesif yem tüketimi olmuyor.
      6. Ilginç bir şekilde canlı ağırlık artışı ve karkas randımanı artıyor.
      Aşağıdaki linke bakabilirsiniz. Çok ta örnek var.
      www.researchgate.net/publication/285638239_Performance_behaviour_and_meat_quality_of_beef_heifers_fed_concentrate_and_straw_offered_as_total_mixed_ration_or_free-choice
      NOT: Bu anlattıklarım besi için geçerli. Süt için herhangi bir araştırma bulamadım.

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Ali bey merhaba;
      Bu platformda bu denli bilgili, bu işe değer veren, araştıran birisiyle karşılaşacağımı ve bu düzeyde bir sohbet gerçekleştireceğimi hiç hayal etmezdim. Öncelikle bunun için size teşekkür ederim.
      Buradan çıkardığım ilk ders; hazırladığım videoların, sizin gibi kaliteli ve bilgili eleştirmenlerin beğenisine sunuluyor olduğunun bilinciyle hazırlamaya devam etmeliyim.
      “Tarım ve hayvancılıkta tek bir doğru yoktur.” Ne kadar doğru bir söz. Her çiftliğin, her üreticinin şartları farklı. Hayvancılıkta göz önüne alınması gereken yüzlerce farklı parametre var. Hayvanın cinsinden tutun da çiftliğin bulunduğu yerin rakımına kadar yüzlerce farklı parametre. Elbette bu parametreler ince ince tasarlanarak, her çiftlik için en ideal yöntem belirlenmeli. Tabi bunun içinde sürekli araştırmak, (ciddi risklere girmeden) farklı yöntemler denemek ve gözlem yapmak gerekiyor.
      Gönderdiğiniz makaleyi inceledim. Makalede bir tarafta kesif yem ve saman sunulurken diğer tarafta kesif yem içeriği ayrı ayrı sunulmuş. Her iki rasyonda da kullanılan malzemeler çok yüksek oranda aynı. Sonuç olarak günlük kilo alımı ile karkas veriminde çok ciddi bir fark ortaya çıkmamış. Yani, bu çalışma kabaca; kesif yem ile kesif yem içeriğinin ayrı ayrı sunulmasının kıyaslanmasını amaçlamış. Makale içinde yem karma makinesi ile ilgili bir kıyaslama göremedim. (Kaçırdığım bir yer mi oldu acaba?)
      Modern yöntemlere göre samanın rasyon içerisinde olması gereken maksimum yüzdesi bellidir. (Diğer kaba yemlerle birlikte maksimum %20) Rasyon ne şekilde olursa olsun her bir hayvan için öğün başına 1 KG saman yeterli olacaktır. Fazlasına zaten hayvan gerek duymaz. İnsanımız, samanı dolgun ve kaba gördüğünden sanki hayvanı doyuran samanmış gibi algılar ve faydasızlığını bilmeden bol bol verir. Sonuç: Samanı azaltmanın en basit yolu, gereken ölçüde rasyona eklemek olacaktır.
      Yem karma makinesi olmadığında birçok enerji maliyetinden kurtulmuş oluyoruz ancak bu seferde sadece kesif yem vererek yem maliyetini artırmış oluyoruz. Kesif yem yerine yemde yer alan argümanları ayrı ayrı serme yöntemi de (makalede yer aldığı gibi) gerçek hayatta uygulanabilir mi; bilemiyorum? Bütün ham maddenin stoklanması, her bir ürünün her bir hayvana ayrı ayrı verilmesi… Reelde çok mümkün gözükmüyor.
      Yem karma makinesi ürünü ve kesif yem ile saman verilmesi arasında işçilik açısından çok bir fark olacağını sanmıyorum. Hatta yem karma makinesi ile işçilikten tasarruf da edilecektir. Hayvanın önüne öyle günlerce yetecek öğünü yığmak, zaten yapılmayacaktır. En fazla bir günlük gıdası konulabilir ki bu da tek öğün beslenme olacağından yemden yararlanmayı düşürecektir.
      Kesif yemi ve samanı el yordamıyla karıştırarak sunduğunuzda yem dibe çöker ve hayvan eşeleme yapar. Yem materyalinin ayrı ayrı sunulması, pratikte çok mümkün olacak bir metod gibi gözükmüyor. Makineyle iyi bir yem karma süreci sonunda yem, homojen şekilde samana yapışacağından hayvan eşeleme yapmayacak, israf önlenmiş olacaktır.
      Canlı ağırlık artışı ve karkas randıman artışına dair de (linkte yer alan makalede) bir fark göremedim. Buna dair bir kaynak varsa paylaşır mısınız?

    • @alikuyucu146
      @alikuyucu146 4 ปีที่แล้ว +1

      @ hocam ben de size teşekkür ederim. Ben de bu kadar enaniyetsiz, bu kadar samimî karşılık beklemiyordum. Mahçup oldum.Öncelikle bunu ifade etmiş olayım.
      Benim aslında silaj ve yonca mukayesesine girmem (daha doğrusu gereksiz demem) kısmen gereksiz oldu. Aslında onlar da çok değerli yemler.
      Benim tek maksadım samanın azaltılması, yatırım maliyetinin azaltılması ve değişik yöntemlerin de uygulanabilir olduğunu söylemekti.
      Bu makalede dikkat ederseniz
      yemden yararlanma %1.6 daha fazla.
      Karkas randımanı %1.3 daha fazla. Kesim ağırlığı 5 kg büyük olduğuna nazaran %1 diyelim. Iskembey-bagirsak gibi besiciye getirisi olmayan aksama harcanan beyaz kastan en az 1-2 kg tasarruf ediliyor. Yağ daha az, et daha fazla vs.
      Günlük 400 gr zaman cepte. Bugünün şartlarında 40 kr eder. 150 günlük bir beside 60 tl eder.
      İşçiliğe gelince meselâ videodaki ahırda padokların ayrım yerlerine ipleri açılıp birer balye saman (ucuz ise yonca-ot daha iyi olur) koyulsa , ortaya da ortadan kesilmiş varillere ya da direkt olarak yere bir çuval yem bir çuval arpa-misir ne varsa yan yana koyulsa ve eksildikçe tamamlansa bence bir zahmet değil. Mermer tozu vitamin vs de bir yolu bulunur. Belki arpanın içine vs elle karıştırılır. Ortalama bir yem karmaya 30000 desek bununla 6 dana daha bağlanır. Veya işi bırakmak istediğinde mekanizasyonu hurda fiyatına satmaktan kurtulur. Bu şekilde bakıldığında dana-yem parasını denklestirenin bahçesinde bile part-time besi yapabilmesinin yolu açılıyor. Küçük işletmeler arttırılıp, yoğunluk azaltılıp risk paylaştırılmış oluyor.
      Bununla beraber başta da dediğimiz gibi bunlar pek çok doğrudan sadece biri. Saygısızlık etti isem özür dilerim. Isinizde başarılar dilerim. Kolay gelsin. Selametle.

    • @alikuyucu146
      @alikuyucu146 4 ปีที่แล้ว +1

      Ve aboneniz oluyorum ☺☺

  • @burakfelek4679
    @burakfelek4679 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam 30 büyük baş besi hayvanı için kaç m3 makinelazım

    •  2 ปีที่แล้ว

      Burak bey en az 4 m3 gerekli bana göre.

  • @emrekirmizi4936
    @emrekirmizi4936 3 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba
    2 el alırken nelere dikkat etmeli
    Bakım aralıkları aşınan parçaları
    Kullanırken uzun ömürlü olması için neler yapılmalı
    Bunlara cevap veren bir video bekliyoruz teşekkürler

    •  3 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba Emre bey;
      İlginiz için teşekkür ederim. 1/2 hafta içerisinde söylediğiniz nitelikte bir video hazırlayacağım.
      Kısaca bahsedeyim; Elimdeki 2. el makineyle ilgili ben de birtakım sorunlar yaşadım. Özellikle çabuk aşınmaya müsait oynar kısımlarla ilgili sorun yaşadım. Makinemde helezonlara bağlı 2 ana rulmanını bilye dağıttığından farklı zamanlarda değiştirmek durumunda kaldım. Her ikisi için de ortlama 500/600 TL gibi bir harcamam oldu.
      İşin maliyet kısmından ziyade makinenin bir süre çalışmaması ve hata tespiti ile rulmanın sökülüp makinenin tekrar montajı süreçleri yorucu oldu.
      Ön bilgi olarak bu tecrübelerimi belirtmek istedim.
      Detayları, sizin tavsiyeniz üzerine hazırlayacağım video içerisinde belirteceğim.
      Sağlıklı günler dilerim.

    • @emrekirmizi4936
      @emrekirmizi4936 3 ปีที่แล้ว +1

      benimde 20 sağılır hedefim var. Bu amaçla araştırma yapıyorum yem karma için lakin hiç elle tutulur birkaç video var gerisi ya reklam ya da üstün körü anlatılmış.
      Sizinde bahsettiğiniz gibi aşınan parçaları hem maliyet hemde vakit kaybı oluyor malesef. Ben o risk kaynaklı eğer çok fark yok ise sıfır bakmak istiyorum.
      Videonuzu bekliyorum. Bu tür bilgilendirmeler için vakit ayırdığınız için teşekkürler

  • @drakuladrakula
    @drakuladrakula 4 ปีที่แล้ว +1

    5 m3 bi yem karma makinası için kaç bg traktör gerekir?Teşekkürler

    •  4 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba;
      Yem karma işleminde ağır yükler söz konusu değildir. Makinenin haznesi, yoğunluklu olarak balya ile dolacaktır. Kaba bir hesapla 5m3 yem karma makinesinin taşırmadan karacağı maksimum yem miktarı, 4 adet balya, 400 kg fabrika yemi ve 100 kg diğer yem elemanları olmak üzere 600 kg'dır. Bunun üzerini eklediğinizde balyanın yoğunluğundan ötürü taşma ihtimali yüksektir.
      Traktörün kuyruk mili üzerinden gerçekleşeceği öngörüsü ile ortalama 600 kg civarında bir yem miktarının hareketini sağlamak için yüksek bir güce ihtiyaç bulunmamaktadır. Tahminimce 25 beygirlik küçük traktörlerin kuyruk milleri bile çalıştırmaya yetecektir.
      Ben traktörler ve kapasiteleri konusunda uzman değilim. Kendi değerlendirmelerimi sizinle paylaştım. Tecrübeli kişilerden fikir almanızı tavsiye ediyorum. Hatta öğrendiklerinizi paylaşırsanız, ben dahil birçok besicimiz de istifade edecektir.
      Sağlıklı günler dilerim Efendim.

    • @drakuladrakula
      @drakuladrakula 4 ปีที่แล้ว +1

      @ Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim.

  • @hayatibakr9391
    @hayatibakr9391 4 ปีที่แล้ว +1

    S.a esref sekerliyinseyretmekten gina geldi sizin samimiyetiniz guzel Ben bu ise yillarimi verdim.ankarada yeniyim bir gun ciftliginizi gormek.isterim.ciftlik.kiralayan varmidir merasi olan

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Aleyküm Selam Hayati bey;
      Eşref bey, bu işin (gördüğüm kadarıyla) duayenlerinden. Ben de ondan çok istifade etmiştim, ediyorum. Bu işi bilinçli yapan, değerli bir üretici.
      Samimiyetimi sizlere yansıtabiliyorsam ne mutlu bana. Ne zaman arzu ederseniz buyurunuz. Biliyorsam paylaşmaya, bilmiyorsam öğrenmeye ihtiyacım var.
      Kira konusunda da, benim kulağıma gelen bir yer yok ama mutlaka vardır. Besicilik yapmak istediğiniz bölgede köy muhtarlarıyla veya ilçenin emlakçılarıyla görüşmenizi tavsiye ederim.
      Sağlıklı ve bereketli günler dilerim.

  • @abdullahalan5195
    @abdullahalan5195 3 ปีที่แล้ว +1

    Ustam yem karma makinası alacağım nasipse ama dikeymi yataymi karar veremedim 6 metreküp almayı düşünüyorum ahırda hem besi hem sağmal var bana söylenen eşit bir şekilde malın yemini yesin istiyorsanız dikey alın dediler siz kullanıcı olarak naçizane fikriniz ve tavsiyeniz nedir yardımcı olursanız sevinirim

    •  3 ปีที่แล้ว +1

      Abdullah bey merhaba.
      Ben yatay ve 3 helezonlu makine kullanıyorum ve yemin homojen dağılımından oldukça memnunum. Satın alırken araştırdığımda yatay makinelerin daha efektif olduğuna kanaat etmiştim. Ama hiç dikey makina kullanmadığımdan kıyaslama yapma şansım yok maalesef.
      1,5 Yıldır kullanıyorum ve memnunum. Homojen karmasıyla ilgili hiç bir sorunum yok. Beklentimi karşılıyor. Eğer yatay makine almaya karar verirseniz, mutlaka 3 helezonlu olanlardan alın.
      Umarım yardımcı olabilmişimdir.
      Sağlıklı ve bereketli günler dilerim.

    • @abdullahalan5195
      @abdullahalan5195 3 ปีที่แล้ว +1

      @ sağolasın Kerem bey bir kullanıcı dan bunları duymak beni sevindirdi yataya karşı ön yargim oluşmuştu bilgilerinizle bunu ortadan kaldırmış olduk teşekkür ederim. Peki tavsiye edeceğiniz bir marka veya model varmı birde 3 helozonlu derken karıştırıcı sı 3 tane olandan mı bahsediyorsunuz. Ayrıca alırken nelere ne gibi özellikler e dikkat edip almalıyım sizce?

    •  3 ปีที่แล้ว +4

      @@abdullahalan5195 Rica ederim Abdullah bey. Üreticiler, birbirimize destek olmalıyız. Ancak bu şekilde Ülkemize faydamız dokunur.
      Evet, karıştırıcı kastım. Bendeki sistem şöyle: Altta büyük helezon yemi karıştırırken makine haznesinin ortasına denk gelen kısımdaki 2 helezon da yemin taşmasını engelliyor.
      Ben kendi düşünce ve tarzımı söyleyeyim, size belki bir fikir verebilir: Çiftlik için bir makine alırken (traktör, ezme makinesi, yem karma makinesi vb.) ilk olarak bu makineye gerçekten ihtiyacım var mı diye bakıyorum. Almam gerektiğine kanaat edersem elbette tavsiyeleri dinliyorum ama, siz de zaten belirtmişsiniz ortada çok fazla birbiriyle çelişen fikir dolanıyor. Yani, örneğin yatay helezonlu yem karma makinesi için ben size "iyi" derken başka kullanıcılar "çok kötü, uzak dur" diyebiliyor. Yani bir standart yok. Sektördeki çiftli ve üreticilerin çoğu, aslında neye ihtiyaçları olduğunu tam bilmiyorlar. Sebep bundan kaynaklanıyor.
      Peki ben ne yapıyorum: Tavsiyeleri aldıktan sonra (özellikle pahalı makinelerde) aklıma yatan en uygun 2. el makineyi alıyorum. Onunla cebelleşip herşeyini öğreniyorum. Zaten 2. el deyince bu sektörde "sorunlu mal" demek. Bile bile alıp, sıkıntısını çekip, (bir miktar masraf ta yapıp) iyice öğrenirken, aynı zamanda gerçekten neye, nasıl bir makineye ihtiyacım olduğunu da tespit ediyorum.
      Aldığım 2. el makine, eğer beni kurtarıyorsa devam ediyorum. (zaten o zamana kadar makineyi adam etmiş oluyorum) Yok, eğer tarzda bir makine ihtiyacım olduğunu tespit edersem, piyasadaki en kaliteli ve en yaygın makineyi satın alıyorum.
      Traktörüm 75 model fiat 640. Bu mantıkla almış ve kepçe taktırmıştım. Zaman içinde çıkan sorunlarıyla baş ede ede adam ettim. Bana fazlasıyla yetiyor.
      Yem makinesi de aynı şekilde.
      Bir tek arpa kırma makinesini 2. el almıştım ve ezme makinesinin bana daha uygun olduğunu tespit edip sıfır bir ezme makinesiyle değiştirdim.
      Biraz uzun oldu ama umarım faydalı olabilirim.
      Sağlıklı ve bereketli günler dilerim.

    • @abdullahalan5195
      @abdullahalan5195 3 ปีที่แล้ว +1

      @ Çok teşekkür ederim Kerem bey hiç üşenmeden tecrübelerinizi yazıp bilgilendirdiniz beni Rabbim herşeyi gönlünüze göre hayırlısından versin inşallah. Yazdıklarınıza dikkat ederek nasipse alacağım makineyi. Bu arada ilerlemiş olduğunuz yönelim çok mantıklı geldi bana ve istifade de ettim.

    • @abdullahalan5195
      @abdullahalan5195 3 ปีที่แล้ว +1

      @ Kerem bey birde 3 helozonlu 6 metre küp hangi marka da var bilgilendirebilir misiniz ben baktım hep çift helezon lu var sizin kullandığınız marka nedir ?

  • @aydinaydinaydin467
    @aydinaydinaydin467 4 ปีที่แล้ว +2

    mümkünse AHIRI ortamının sesi ve sisin konuşmlarınız olsa daha ii olacak doğal olarak mümküse müzik koymasanız çekimleriniz de.

    •  4 ปีที่แล้ว +2

      Merhaba Efendim.
      İkazınız için çok teşekkür ederim. Sizden önce de bu konuda uyarı almıştım.
      Özellikle daha sonra çektiğim videolarda müziğin ön plana çıkmaması için daha dikkatli davrandım. Bundan sonra çekeceğim videolarda da arka plan müziğin belli belirsiz olmasına dikkat edeceğim, ya da dediğiniz gibi hiç koymayacağım.
      Sağlıklı ve bereketli günler dilerim.

  •  4 ปีที่แล้ว +1

    www.kereminciftligi.com

  • @bekzodjalilov1359
    @bekzodjalilov1359 11 หลายเดือนก่อน +1

    Hayir yatay beslama için iyidir dikey sut veriçi hayvanda iyidir 2 nizda bilalmadiniz.