Acest vorbit unul peste celalalt este motivul pt care nu ma uit la antena 3, si unul dintre motivele pt care in general abia astept Vorbitorincii. Va rog sa va mentineti specificul si sa nu cadeti in partea cealalta :)
Taci dracu, sensibilul lui peste prăjit. Asta inseamna o discuție reala, viata nu e un curcubeu unde trebuie sa ne pupam și sa trăim în pace eterna. Doua persoane pot avea păreri diferite și discuta, chiar și certa. Taci dracu de snowflake.
Da, m-am uitat si eu 20 de minute si cand au inceput sa se calareasca unul pe altul, am oprit. E suficient, n-am vreme de oameni care nu stiu sa se asculte si sa se lase unul pe altul sa iti termine ideea.
@@albu98 Ce sensibil ești, cumetre. Pe ce lume trăiești? Ce viata de 2 lei ai dacă nu lupți pt argumentele tale doar pt a nu vorbi unul peste celalalt. Taci măcar..
@@sebim.6247 , da, tocmai de asta nu urmaresc deloc acest podcast. "Vorbitorincii" este ok, dar discutiile unul peste altul, fara cap si coadă, imi creeaza o stare mare de disconfort. Oricum, are cine sa se uite si la astea, asa cum se uita si la canalele de stiri (vorba vine "știri") din Romania.
Cred ca Striblea traieste intr-o bula middle upper class, printre tineri educati, urbanizati, europenizati care castiga mult peste medie si asta ii da o imagine profund distorsionata a Romaniei. Chiar si in Bucuresti exista nenumarati oameni care cu greu au acces la servicile de sanatate publica, la o scoala de stat buna (ca alea particulare or fi bune, dar nu sunt decat pentru copiii de senior managers si de pensionari speciali). Poate ar fi cazul sa mai mearga si pe la Obor, si prin Rahova, si prin Militari.
Da, si are niste pareri atat de puternice in mintea lui incat nu il poti convinge de nimic. Am zeci de exemple de oameni trimisi la Bucuresti de la Focsani, de la Miercurea Ciuc pt chestii medicale comune.
Mie cumva mi s-a parut fix invers. Radu Naum, ca si majoritatea romanilor, se concentreaza doar pe aspectele negative ale tarii. Chiar si comentariul tau Bogdan spune asta. Avem un middle class, tineri educati, urbanizati. In loc sa zicem "bai asta e un semn ca evoluam, ca in anii 80, nu exista asa ceva", noi ca si natiune alegem sa spunem "da bah dar sunt doar varfuri". Catalin mi s-a parut ca incearca sa fie optimist si concentrat pe pozitiv. Eu locuiesc de 14 luni in Finlanda si am venit aici cu convingerile lui Radu Naum ca "noi nu ne facem bine domnule", ca sa ajung sa stau de vorba aici cu finlandezii care sunt cei mai fericiti si li se pare normal, ca in Helsinki, pentru o operatie destul de importanta, se sta la coada in spitalele publice cel putin 4 luni (e doar un exemplu). Daca Finlanda, un petic de pamant cu 4 milioane de locuitori are mentalitatea ca ei sunt tara de mana intai, pe mine ma intristeaza ca noi, in Romania, nu o avem.
Este imposibil de comparat, cunosc Finlanda, am prietene finlandeze, pe una o pot numi cea ma buna prietena à mea, de 16 ani. Cat platesc finlandezii asig med? Ce acopera aceea asigurare? Cati finlandezi muncesc la nègre, fara asig medic? Cam ce procentaj de pop nu au dinti in gura, isi pun singuri madeleine cu mana in stomach? Se d'à spaga ça sa ai accès la stend? Se d'à spaga la spitale, ça altminteri se uita nici dracu la tine? Ce relatii super smechere e musai sa ai ça sa patrunzi intr un spital de nivelul spitalului Floreasca? Se naste in Finlanda pe trotuar? Se intam0la in Finlanda ça omul sa ajunga la spital si sa nu primeasca ingrijiri médicale? Se intampla in finlanda sa merci la spital, iti face ceva acolo, te trimite acasa si la cateva ori sa mori? Sunt luate in calcul alergiile in Finllanda? Se autodoftoricesc oamenii cu antibiotic si paracetamol crezand ça sunt raciti si ei de fapt sunt alergici insa e o chestiune ça fiind prea lipsita de importante si uite asa face omu soc axfixilitic si hop pe lumea ailalta? Cate spitale nu au un CT? RMN ul este considerat o minune in Finlanda? Sunt capusate spitalele de tôt felul de institutions populations de 3xcroci care nu fac lucrurile sa mearga decat pt spagi de sute de mii de euro? Sa ascunzi gunoiul sub près, nu e o solutie
Bună seara.... eu cred că România va fi cum crede Dl Striblea atunci când lucrurile pozitive pe care le enumeră dumnealui o să fie rezultatul politicilor guvernamentale și nu al hazardului sau al progresului inevitabil!
Excelentă idee! Chiar discutam cu prietenii ca noi românii nu prea știm să facem dezbateri (materie care din câte înțeleg există în SUA). Se pare ca nici voi doi nu ați reușit să dezbateți chiar fără să vă enervați, dar vă felicit pentru ca ați făcut-o și abia aștept să văd noi discuții. Am și eu câteva idei pe care le-am tot dezbătut cu prietenii: 1. ce părere aveți despre mașinile la Mâna a doua și preferința românilor de a cumpăra mașini la mâna a doua chiar mai scumpe decât multe mașini noi? 2. Ce părere aveți despre cei care aleg să plece în străinătate (mai mult înainte decât acum) pe un job mai puțin calificat dar mai bine plătit. 3. Ce părere aveți despre școala din România? Daniel David de exemplu spune ca nivelul nu a scăzut așa cum o arată testele PISA ci doar modul de evaluare. Cu toate problemele pe care le avem continuăm totuși să obținem premii importante. 4. Credeți ca a fost (și ar mai fi în continuare) util ca IT-istii sa nu plătească impozit?
da mana a 3-a :) in Bucuresti am vazut cum zboara pungile de gunoi de la etaj .. in copaci.. o mizerie prin oras zici ca e groapa de gunoi .. le-au facut statii noi de autobuz toate le-au distrus.. plin de boschetari si nesimititi etc.. in metro paza doarme ..
Deci fix ca in Londra, Paris, Berlin Si mai toate capitalele care au cartiere rau famate , deci toate. Si ca orice Roman sunt sigur ca mai degraba bagi tot vestulin lumea a 3a decat sa recunosti ca sunt probleme normale de oras mare , care ar putea fi rezolvate, dar nimeni nu vrea sa plateasca pentru ele . Daca ar fi o taxa de 2% pe oras specifica pentru rezolvarea problemelor de genu, ar sarii toti de cur in sus , ca daca tot nu e perfect nu are rost sa faci nimic, asta e scuza cand cetateanul afla ca trebuie sa plateasca pentru a rezolva probleme, si ca statul nu are bani magici , are bani din taxe . Deci avem probleme exista pentru ca nimeni nu e dispus sa plateasca sa le rezolve , pentru ca Romanilor nu le plac taxele , sau sa ajute alti oameni pe care ei nu-i cunosc si viseaza ori sa-i elimine , ori daca se poate sa-i inchida undeva sa nu-i mai vada cum se facea cu orfanii pe timpul comunismului, sau cu orfanii si batranii acum. Nu e nimic socant , decat daca nu iesi in lume, faptul ca Romanii profita de oamenii vulnerabili e ceva ce se intampla din preistorie si e parte din cultura noastra, daca nu e ruda sau prieten faci ce vrei cu el e standardul. In Timp ce ne mintim singuri ca suntem iubitori si primitori, bla bla bla. Deci motivul pentru care oamenii aia sufera la tara , e ca noi astia din oras nu-i vedem si nu ne pasa cu adevarat de ei , decat daca e util in ceva ce facem noi. SI daca se muta la oras in cateva luni si oameni aia v-or avea aceiasi opinie , ca mai avem si treaba asta cu kiss up shit down .
Vă salut! Felicitări pentru aceasta dezbatere foarte interesantă! Domnule TRIBLEA din păcate pentru dvs. , care aveți tendința excesiva de patriot , dl. NAUN în mare parte are dreptate!
Catalin, pe undeva este de apreciat optimismul tau aproape debordant si chair necesar, pentru ca fara speranta si incredere nu poti construi mai nimic. Pe de alta parte, trebuie, dupa cum chair tu spui deseori, sa fim cumpatati, chiar si in a fi optimisti. Polii acestia de viteza despre care vorbesti si cifrele care tot o iau in sus in materie de progres sunt fara doar si poate pe hartie doar ca se regasesc in mod practic si sunt resimtiti la nivel social intr-o masura aproape nesemnificativa. Valorile acestea crescande nu se vad pe strazi, in spitale, in interactiunile dintre oameni, in mijloacele de transport in comun, in scoli, in institutiile publice, in ceea ce ofera mediul rural (apropo de argumentul ca 58% din populatia romaniei traieste la oras si asta ar fi un indicator ca progresam; cheia nu e sa-i duci pe toti la orase si nici macar sa urbanizezi comunele, satele ci sa oferi un set de servicii sociale cat mai echilibrate calitativ in mediul rural in raport cu cel urban)
Romania a fost și este o tara de lumea întâi,că în ea locuiesc oamenii de mana a-4-a este altă discuție,sa afirmi că dl.Striblea a pierdut contactul cu realitatea demonstrează afirmația mea
Foarte faina ideea. Avem mare nevoie de discutii politice si sociale mai ales anul acesta. Eu sunt de parere ca Romania datorita oamenilor din ea asa vai de ea se indreapta spre o tara civilizata. ( Un primar cu viziune: Bucuresti/Oradea - Un spital construit de cetateni nu de guvern, tips pe card/bon fiscal si multe alte lucruri de langa noi pe care nu le observam direct)
Cătălineeee nu mă fă să-mi pierd încrederea în tine. Nu numai azi. Incepi să urci cu liftul în turnul de fildeș al Bucureștilor și pierzi contactul cu baza.
Pai ar trebuii sa se mute, Daca eu i-mi fac casa in varful muntelui, nu cred ca e rezonabil sa ma plang ca nu am o fabrica cu locuri de munca langa mine. Mai toate orasele din Romania au fost populate cu oameni din Rural , de asta exista bunici la tara pentru mai toata lumea . Acum aceiasi oameni spun ca nu se poate sa te muti sa-ti iei un loc de munca. Copii din Rural trebuie sa primeasca camin si mancare gratis in Oras si satele trebuie sa dispara dupa ce populatia actuala moare , ca nu mai sunt utile si functionale. Ce facem noi e ca si cum am avea cai peste tot , si am platii bani la buget sa ave cai pe strazi , ca dupa sa ne plangem ca miroase a balega peste tot , dar sa nu vrem sa limitam caii ca mijloc de transport in oras . Agricultura e mecanizata din secolul trecut , satele sunt doar case de vacanta in cel mai bun caz , capcana de saracie in cel mai rau.
Decât să mă mut in un oraș românesc mai ieftin e să ma mut în un oras nemțesc vezi că satele bavareze arată mai bine ca niște orașe românești, nu vreau mocangeala vreau să nu imi fie rușine că lucrez că nu ma duce capul sa fac combinații (sau nu vreau să fur legal sau mai puțin legal) și ăștia au o mie de probleme dar au lege care se respecta
@@constantinbuleandra ok deci ce ne spui tu e ca românii sunt prosti și fură așa ca fugi de ei, felicitări ție . Nu înțeleg de ce nu ai plecat deja . Dar sunt sigur ca in teoretic nu mai poți de patriotism.
Absolut geniala dezbaterea,timp de o ora am fost absorbit total de discutia voastra. O singura problema ,prea scurta. Va Multumesc pentru acest podcast! Ps: Felicitari pentru faptul ça l ati adus pe acest domn génial,in emisiunea dumneavostra. Un om cu o minte sclipitoare,pe care il ascult mereu cu Mare placere. Mult succès in continuare ,va doresc!
Fain podcast dar m-ați obosit! Puteam paria la un moment dat că stingeți luminile și plecați la domicilii cu ceva zgârieturi și vânătăi. 🤣 Să fiți sănătoși!
România este în domeniul educației care este o chestiune esențială în dezvoltarea unei țări față de acum 30 ani mult în urmă! De aici pleacă toate clasificările 👍
traficul de persoane, mamele minore, la astea suntem campioni. Eu nu știu o țară de mana întâi căreia îi sunt traficați cetățenii. Asta arată cat valorezi, dacă tu poți vinde cetățenii ei în volume mari, asta arată ca ești o țară de mâna a doua. De câte ori ai auzit de englezi care erau puși să lucreze în sclavie în alte țări, fiindu-le luate actele? Cum pana mea suntem de prima mână și le culegem sparanghelul în pandemie?
Pacat ca nu l-a lasat pe domnul Naum sa vorbeasca (unul dintre cei mai buni,poate cel mai bun,al Romaniei)..a fost care a avut sens in discutia asta. Aroganta mare la domnul Stirblea care nu mai este actualizat la realitate,si doar a incercat sa para interesant...rusine Toata stima pt domnul Naum.
Domnule Striblea, România nu înseamnă București și câteva orașe mai mari. România profundă este cea fără acces la educație, mulți copii nici măcar nu pot ajunge la școala, este fără acces la serviciile de sănătate, fără acces la un job bine platit, că la București salariul o fi de 1000 de euro, dar în alte părți este minimul pe economie...deci în multe locuri, România pare o țară din lumea a treia. Problema este diferență foarte mare, între cele două lumi care nu se întâlnesc de niciun fel. Păreți că va închideți sub o cupolă de sticlă de unde priviti doar ce doriți să vedeți.
Si sa nu uitam faptul ca in mii de sate nu au acces la apa de retea si au toaletele in fundul curtii pentru ca canalizarea e ceva de neinchipuit in astfel de sate , asta inseamna lumea atreia .
Să începeți emisiunile Cântarea României cu muzica aferentă. Ăștia din televiziune, ați adus stilul Antena 3 pe net, în plm.Naum, ok ancorat, Striblea aiureaza ca întotdeauna. Striblea, întreabă bolnavii de cancer, poate primești răspunsul corect.
Emisiune placuta pe fond dar s a vorbit atat de mult unul peste altul incat trebuie inregistrata din nou. Sau altfel zis, intr o emisiune de tara din lumea intai se respectau mai mult. Rezonez cu ce au zis ambii, fiind o tara polarizata pe multe subiecte, dar formatul aproape ca necesita un moderator sau un clopotel sau ceva ca e prea incarcat emotional dialogul asa
Foarte solicitant sa urmaresti dialogul.Pe domnul Striblea nu-l intereseaza ce vrea sa spuna domnul Naum, pe dumnealui il intereseaza doar sa-si impuna convingeriile.
Sper ca Radu Naum va mai fi chemat. Nu stiam Catalin desti am urmarit sute de ore in dialogul cu RP cat esti de deconectat de realitate. Indarjirea cu care iti sustii punctele rizibile dealtfel arata si ignoranta (iarta-ma dar trebuie sa ti-o spun.) Si americanul mai sarac merge in Cuba pentru plombe. Asta nu arata nimic. Iti lipsesc complet reperele. Bun concluzia mea: Se vede ca Radu Naum e un om umblat. Asta e diferenta intre cei doi. Catalin crede ca daca sta acasa si se informeaza cam tot aia e. Sunt plecat de 30 de ani. Catalin e de o naivitate colosala.
Romania este o tara emergenta, ceea ce inseamna ca nu a ajuns inca sa fie o tara de prim rang. Sunt multe aspecte care trebuie imbunatatite pentru a ajunge o tara de mana intai, uite cateva dintre tintele pe care Romania trebuie sa le atinga pentru a putea pretinde ca este o tara de prim rang: 1. Acces la educatie, programa educationala adecvata, strategie pentru dezvoltarea sportului. 2. Abosolut toate locuintele din mediul rural trebuie sa aibe acces la drum asfaltat, canalizare, gaz, apa si curent electric. 3. Retea completa de autostrazi, ceea ce implica aproximativ 3000 de km construiti, momentan avem 1000. 4. Retea feroviara complet noua. Ras tot ce exista acum, ce avem astazi e de pe vremea lui Carol I. Trenurile trebuie sa mearga cu 250- 300 km pe ora. Iasi - Bucuresti 1h30'' Constanta - Oradea 2h45'' doar cateva exemple. La fel si trenurile trebuie inlocuite absolut toate, sa nu mai existe vagoane vechi de 50 de ani, chipurile reconditionate. 5. Gari moderne, sa dispara cotetul ala de la Bucuresti care numai gara nu poate fi numit. 6. Sa nu mai existe cladiri carora le pica tencuiala. Totul trebuie sa arate ca-n revista, nu exista oras in vestul Europei care sa aibe cladiri in stare de degradare precum cele din centrul vechi din Bucuresti si nu numai. 7. Digitalizare, sa fie desfiintate absolut toate ghiseele, interactiunea cu institutiile publice trebuie sa fie aproape 100% la un click distanta. 8. Sistem functional de reciclare a PET-urilor, chipurile se misca ceva in acest sens, sper sa se tina de treaba iar ReturoSGR sa fie un succes. 9. Statul sa detina monopol pe vanzarea de alcool si tutun, sa existe magazine speciale de unde sa poti cumpara bauturi spirtoase si vinuri, nu sa-ti cumperi tuica de la supermarket la orice ora. 10. Sa existe spitale regionale unde sa poata fi tratate toate problemele medicale (macar 3 astfel de spitale la Bucuresti, Cluj si Iasi). Am sa ma opresc aici, chiar daca lista poate continua.
In Romania astfel de lucruri nu o sa se întâmple niciodată...Genetic noi nu suntem făcuți să facem lucrurile,,CORECT" ...suntem superficiali..mii de ani noi am supraviețuit..am fost țară de tranzit...deși ar fi un teritoriu foarte bun de locuire..dar din păcate e capătul marii stepe eurasiatice..unde s-au revărsat toți criminalii și hoții
Felicitari pentru dezbaterea echilibrata! Pentru una din viitoarele emisiuni, ati putea face o dezbatere despre dopajul in sport? In urma cu peste 15 ani, domnul Radu Naum a realizat un reportaj la radio, foarte bine documentat, despre dopajul in sport si in special in sportul autohton. Iar de atunci, foarte putin s-a mai vorbit in presa despre acest fenomen si o reeditare/actualizare al acelui reportaj ar fi de bun augur pentru tanara generatie.
Nu avem mentalitate de țară de lumea întâi uitați-vă la Elveția cea mai înarmați din colțul asta de lume deși nu au mai avut un război pe teren propriu de vreo 200 de ani , sunt printre cele mai scumpe țări din lume dar și cele mai fericite......
Interesantă discuția. Vă rog să faceți un format cum se vede România din interior versus Diaspora cred ca ar fi mai clar. Mana întâi ar fi dacă liderii ar fi de mână întâi.
Spre deosebire de discutiile cu Radu Paraschivescu, unde va ascultati unul pe celalalt, la acest podcast ati vorbit exact ca intr-un platou de televiziune, unul peste celalalt, fara structura, fara sa va ascultati punctele de vedere si sa le combateti cu argumente. A fost aproape imposibil de urmarit si cu siguranta dezagreabil. O dezamagire pe canalul Vorbitorincii.
Desi e incontestabil si incomparabil nivelul vostru intelectual, parca ati fi de la partidul ala cu nume de metal. Pe de alta parte, super interesante subiectele si discutia in sine! Felicitari!
Cum...........este Romania o tara de mana 1 unde aprox. 250000 de copii, se duc la culcare cu burta goala si unde ocupam un loc 1 la mortalitate infantila si cu o treime din populatie care este emigrata si etc. samd....HA???
@catalinmocanu Părinții copiilor despre care vorbești merg la culcare cu burțile pline. Dacă acești copii adorm flămânzi în anul 2024 , parintii lor fac DEGEABA UMBRĂ PĂMÂNTULUI.
superb material! in legatura cu spaga, tin sa mentionez ca printre generatiile tinere (printre care mare regasesc) mita este intr-o cadere libera. mi-as permite sa spun ca majoritatea nu vede spaga ca fiind o normalitate. in acest sens, suntem pe drumul cel bun
Eu am un soc: domnul Striblea chiar crede lucrurile pe care le sustine, sau joaca un rol ca sa mearga emisiunea? Ca daca intr-adevar crede ceea ce spune, e foooaaaarteee rupt de realitate. Pai la 15 km de Bucuresti anumiti cetateni romani otravesc aerul arzand deseuri pentru fier vechi, si Romania e tara de mana intai?! LE: Stai, ca dl. Striblea inca mai crede ca teroristii de la revolutie au fost turistii rusi...
Pana cand nu ai Autostrazi , spitale , scoli , cai ferate , transport public , politie , justitie la nivel de Germania , Austria , Danemarka , Suedia , Norvegia , etc... nu avem ce sa discutam subiectul de tara de mana 1 👍
mă așteptam de la voi doi să știți să purtați un dialog în care să vă exprimați pe rând, nu să vă călăriți unul pe altul... poate începând cu emisiunea următoare, asta nu am reușit să o duc mai mult de 20 minute...
Romania a facut progrese in special dupa aderarea la UE. Cred ca poate fi considerata acum o tara de mina a doua. Adica nu mai e o tara de mina a treia cum era in comunism sau in anii ‘90. Insa nu se pune problema inca sa fie o tara de prima mina. Mai e destul de mult de lucru pina acolo. Mai trebuie lucrat asa: la servicii guvernamentale, la infrastructura, la sanatatea populatiei, la educatie, la cresterea economiei si a nivelului de trai, la justitie etc. Mediul privat este destul de apropiat ca performanta de ce se intimpla in Occident, insa infrastructura si serviciile guvernamentale sunt in continuare destul de mult sub tarile dezvoltate. Fiindca veni vorba, eu nu consider tari de prima mina tarile care sunt in prime 40-50 ca GDP. Ci numai primele 20 maximum. Sunt 195 de tari in lume, deci primele 10%.
Excelent, domnule Radu Naum! Aștept cu nerăbdare următoarele teme de discuție. Faptul că interveniți des unul peste celălalt nu dăunează dialogului, arată determinarea fiecăruia în a-și susține punctul de vedere. Mult succes în continuare!
Sincer, nu v a iesit. Va sustin ideea pentru ca de prea mult timp se simte lipsa unor dezbateri adevarate, bazate pe statistici si in cunostinta de cauza, in care sa fie angrenati indivizi onesti pentru care idealul aparat are valoare si nu reprezinta doar o parte din agenda lui politica. Insa, dupa 20 minute chinuitoare si analizand comentariile, cred cu tarie ca acest episod pilot nu este solutia. Din drag pentru acest canal, am sa imi iau cateva minute sa va expun detaliat neajunsurile (alaturi de cateva sugestii) pe care le am simtit pana in acest punct: 1) Asa cum au notat si alti abonati, incalecarea vocilor voastre este deranjanta si aduce prea mult cu platourile televiziunilor de care cred ca multi abonati platitori ai acestui canal au fugit cu ani in urma. Este de bun simt ca o dezbatere sa presupuna dezacord si disonanta, insa, anticipand ca subiectele au fost intr-o masura stiute anterior, nu vad un motiv pentru care sa nu va puteti cizela orgoliile si sa asteptati ca celalalt sa termine ce are de spus. Ba mai mult, o imbunatatire ar fi sa afisati in scris problemele si argumentele fiecaruia si, de ce nu, chiar un punctaj adus de reusita convingerii adversarului. Altfel, un mediator ar fi de folos asemeni dezbaterilor prezidentiale pentru care un astfel de exercitiu este binevenit. 2) Sursele dumneavostra fie lipsesc din argumentatie, fie, atunci cand sunt mentionate, sunt greu de verificat in vuietul discutiei. Cu costurile aferente de montaj, ar fi excelent sa afisati concret datele si sursele pe care le invocati pentru a castiga credibilitate. 3) V-ati compromis credibilitate spunand inca de la inceput ca veti practica deseori ceva ce as numi "dialectica sportiva", adica argumentatie de dragul argumentatiei. Este foarte utila aceasta abilitate si ar trebui mai mult antrenata la scoala, insa dat contextul acestui an electoral, natura muncii dumneavoastra de care nu va puteti detasa si, cred eu, asteptarile abonatilor, convergenta ambelor parti catre un adevar asumat la nivel ideologic, cat si faptic, ar trebui sa primeze. Altfel, este doar un meci de box unde spectatorii se uita pentru catharsis si pugilistii pleaca cu buza si portofelul umflati (dezacord intentionat). 4) In schimb, daca doriti sa repuneti in scena dialoguri socratice autentice si sa educati o parte a populatiei in acest sens, directionarea subiectelor inspre unele ce sa permita scoaterea clara in evidenta a unor greseli de logica (argumentul omului de paie, argument prin autoritate, generalizari pripite etc.) ar putea fi o solutie. Acest lucru necesita o mai ampla pregatire si poate mai mult simulacru in dezbaterea voastra, insa are avantajul de a fi instructiv ascultatorilor. Altfel, puteti invita oameni antrenati, formal sau nu, in aceasta arta si ei vor fi in stare sa se adapteze unei discutii ad-hoc. 5) Prea des ati oscilat intre statistici oficiale si instante mundane contradictorii. Primele renega realitate tangibila a celor din urma, iar cele din urma trezesc suspciuni la nivelul institutiilor care intocmesc statistici credibile. Acelasi punct-contrapunct a fost si in pandemie. Cea mai simpla solutie la o astfel de problema e sa aveti un invitat avizat prin competenta in domeniu, ori sa afisati un exercitiu de empatie cu acei oameni din satele din Moldova care v-ar putea asculta cu stomacul gol spunand cat de mult am evoluat ca tara. Adevarul primeaza, intr--adevar, dar conteaza cum il spui. Va urez succes in crearea celei de a doua emisiuni si sper sa ascultati cateva din reprosurile constructive din comentarii.
In Germania nu esti obligat sa mergi la dentist. Daca mergi de 2 ori pe an la control, poti obtine o reducere de pana la 20% la eventuale lucrari sau implanturi care trebuie platite daca esti asigurat la stat.
Romania este si a fost o tara de mana 1- Toate formele de relief, toate anotimpurile, resurse subterane, soluri fertile., apa. Romanii - inca o natie de mana a doua. Cu notabile exceptii de-a lungul istoriei cred ca nu putem numi mai mult de 300 de oameni care cu adevarat s-au remarcat in ultima mie de ani. Aici includ cativa conducatori, medici, artisti, scriitori, eruditi, clerici, inventatori. Pe lange aceste cateva sute sunt alte cateva zeci de mii de oameni de bine care au facut bine si s-au sacrificat (uman si/sau material) pentru binele celor din jur. De ce suntem inca natie de mana a doua - pentru ca milioane dintre noi stim doar sa tragem pe turta noastra, sa criticam intr-un mod neconstructiv si sa lasam capul plecat cand nu trebuie. Cat timp expresia "lasa ma ca merge asa" este folosita la fiecare colt de strada nu o sa putem fi cu adevarat o natie de mana 1.
Incerc sa-mi imaginez cum ar fi aratat acelasi dialog cu Rares Bogdan .Show total , si-ar fi luat unul altuia cuvintele din gura si la sfarsit , cu putin noroc, Striblea si-ar fi schimbat locul de munca😂
Seful vamii din Bucuresti a fost prins luat mita,si domnul Stirblea ne explica ca lucrurile s-au imbunatatit foarte mult. Seful vamii Bucuresti ,repet...2024
Eu, care nu am scapat niciun clip din Vorbitorincii, nu pot urmari aceasta discutie. Mai trageti-va rasuflarea, sunteti oameni cu multa experienta, dar discutia asta e o cursa pentru cine vorbeste mai tare.
Nu este gresit ca s-au construit sau ca se construiesc stadioane, problema e ca nu e suficient. Trebuie sa existe o strategie pentru sportul romanesc si sa fie alocat un buget pentru dezvoltarea sportului, in special cel de echipa, iar banii trebuie directionati cu cap, trebuie sa prioritizam investitiile, de exemplu ne uitam in trecut si vedem ca Romania are o traditie indelungata si un apetit pentru handbal, fotbal si rugby, statul trebuie sa sustina si sa ajute la dezvoltarea acestor sporturi, nu sa risipim banii la tot felul de federatii si pentru sporturi care nu prezinta interes in Romania, dar pentru asta ai nevoie de viziune si un pic de vointa. Dupa ce stabilesti o strategie, pasii pe care trebuie sa-i urmezi, in 10-15 ani garantat vei avea performante, altfel vom fi din ce in ce mai irelevanti. Este inadmisibil ca nationala de handbal cu 4 titluri mondiale in palmares sa piarda cu Insulele Faeroe. La fel de inadmisibila este si starea in care a ajuns rugby-ul romanesc, nu se poate ca o tara precum Georgia cu un pib nominal de vreo 12 ori mai mic decat al Romaniei si cu o populatie de vreo 3 milioane de locuitori sa te depaseasca in aceasta disciplina. Lucurul asta se intampla pentru ca totul se face pe dos...
Dupa aceasta emisiune/podcast, mi-am schimbat fundamental pararea despre Radu, adica inainte era asa, 50/50, dar mi se pare un om cu picioarele pe pamant, ii urez sa ramana asa cum este astazi, sa lupte cu trendurile de azi si sa fie la fel de vehement
Striblea nu se dezice, ține cu ursul si când nu e cazul . Cu toată naivitatea lui e surprins când spune "chiar asa" ? E enervant să nu vezi că și atunci când se face ceva, nu merge ,nu e ce trebuie. Unde șpaga și zeciuiala e politică de stat, omniprezentă,unde continuă plecările masiv din țară de parcă noi suntem în razboi. Suntem păcălicii de rezervă cu pantalonii in vine pentru oricine dorește.
Striblea tot insista cu "autoinchipuirea" aceasta care le creaza unora un anumit tip de confort psihic. E indeajuns sa iesi pe strada sau sa intri intr-un supermarket si sa observi curatenia si felul in care se comporta oamenii ca sa tragi o concluzie. Daca domnul Striblea doreste sa creada ca locuieste intr-o tara de mana intai, e strict problema dumisale. I-au explicat deja cativa intelectuali de prima mana cum ar fi CTP sau Dan Alexe cum sta treaba cu Occidentul si civilizatia de tip occidental. Daca ai mall-uri si masini benghoase parcate inclusiv pe trotuare, asta nu inseamna ca ne putem compara cu Germania sau Suedia, nici macar cu Portugalia, Cehia sau Polonia, din pacate. Am mai intalnit tipul asta de discurs la pesedei si penelei: i-am ajuns pe portughezi la indicatorul PIB/capita. Asta e o manipulare de doi lei: Portugalia a stat la un nivel comparabil al acestui indicator pentru o perioada lunga de timp. Degeaba ai salariul astazi de o mie de euro, daca in ultimii 10 ani ai castigat 1000-1500 de lei.
Acest vorbit unul peste celalalt este motivul pt care nu ma uit la antena 3, si unul dintre motivele pt care in general abia astept Vorbitorincii. Va rog sa va mentineti specificul si sa nu cadeti in partea cealalta :)
Taci dracu, sensibilul lui peste prăjit. Asta inseamna o discuție reala, viata nu e un curcubeu unde trebuie sa ne pupam și sa trăim în pace eterna. Doua persoane pot avea păreri diferite și discuta, chiar și certa. Taci dracu de snowflake.
Da, m-am uitat si eu 20 de minute si cand au inceput sa se calareasca unul pe altul, am oprit. E suficient, n-am vreme de oameni care nu stiu sa se asculte si sa se lase unul pe altul sa iti termine ideea.
@@albu98 Ce sensibil ești, cumetre. Pe ce lume trăiești? Ce viata de 2 lei ai dacă nu lupți pt argumentele tale doar pt a nu vorbi unul peste celalalt. Taci măcar..
@@albu98este tocmai ideea podcastului 😊
@@sebim.6247 , da, tocmai de asta nu urmaresc deloc acest podcast. "Vorbitorincii" este ok, dar discutiile unul peste altul, fara cap si coadă, imi creeaza o stare mare de disconfort. Oricum, are cine sa se uite si la astea, asa cum se uita si la canalele de stiri (vorba vine "știri") din Romania.
Ideea discuției este fooooarte bună. Foarte bună. O sugestie doar. Puneți-vă căști, ca să nu mai vb unul peste celălalt.
Super idee! Vă rog continuați, domnul Naum merită să fie auzit mult mai mult de către mult mai mulți oameni.
foarte tare ideea! ar fi si mai bine daca nu ati vorbi unul peste celalalt, in rest super!!👍👍👍
Cred ca Striblea traieste intr-o bula middle upper class, printre tineri educati, urbanizati, europenizati care castiga mult peste medie si asta ii da o imagine profund distorsionata a Romaniei. Chiar si in Bucuresti exista nenumarati oameni care cu greu au acces la servicile de sanatate publica, la o scoala de stat buna (ca alea particulare or fi bune, dar nu sunt decat pentru copiii de senior managers si de pensionari speciali). Poate ar fi cazul sa mai mearga si pe la Obor, si prin Rahova, si prin Militari.
Da, si are niste pareri atat de puternice in mintea lui incat nu il poti convinge de nimic. Am zeci de exemple de oameni trimisi la Bucuresti de la Focsani, de la Miercurea Ciuc pt chestii medicale comune.
Mie cumva mi s-a parut fix invers. Radu Naum, ca si majoritatea romanilor, se concentreaza doar pe aspectele negative ale tarii. Chiar si comentariul tau Bogdan spune asta. Avem un middle class, tineri educati, urbanizati. In loc sa zicem "bai asta e un semn ca evoluam, ca in anii 80, nu exista asa ceva", noi ca si natiune alegem sa spunem "da bah dar sunt doar varfuri". Catalin mi s-a parut ca incearca sa fie optimist si concentrat pe pozitiv. Eu locuiesc de 14 luni in Finlanda si am venit aici cu convingerile lui Radu Naum ca "noi nu ne facem bine domnule", ca sa ajung sa stau de vorba aici cu finlandezii care sunt cei mai fericiti si li se pare normal, ca in Helsinki, pentru o operatie destul de importanta, se sta la coada in spitalele publice cel putin 4 luni (e doar un exemplu). Daca Finlanda, un petic de pamant cu 4 milioane de locuitori are mentalitatea ca ei sunt tara de mana intai, pe mine ma intristeaza ca noi, in Romania, nu o avem.
Este imposibil de comparat, cunosc Finlanda, am prietene finlandeze, pe una o pot numi cea ma buna prietena à mea, de 16 ani. Cat platesc finlandezii asig med? Ce acopera aceea asigurare? Cati finlandezi muncesc la nègre, fara asig medic? Cam ce procentaj de pop nu au dinti in gura, isi pun singuri madeleine cu mana in stomach? Se d'à spaga ça sa ai accès la stend? Se d'à spaga la spitale, ça altminteri se uita nici dracu la tine? Ce relatii super smechere e musai sa ai ça sa patrunzi intr un spital de nivelul spitalului Floreasca? Se naste in Finlanda pe trotuar? Se intam0la in Finlanda ça omul sa ajunga la spital si sa nu primeasca ingrijiri médicale? Se intampla in finlanda sa merci la spital, iti face ceva acolo, te trimite acasa si la cateva ori sa mori? Sunt luate in calcul alergiile in Finllanda? Se autodoftoricesc oamenii cu antibiotic si paracetamol crezand ça sunt raciti si ei de fapt sunt alergici insa e o chestiune ça fiind prea lipsita de importante si uite asa face omu soc axfixilitic si hop pe lumea ailalta? Cate spitale nu au un CT? RMN ul este considerat o minune in Finlanda? Sunt capusate spitalele de tôt felul de institutions populations de 3xcroci care nu fac lucrurile sa mearga decat pt spagi de sute de mii de euro? Sa ascunzi gunoiul sub près, nu e o solutie
Multumesc mult pentru acest format si pentru invitat , pe Dl. Radu Naum il respect enorm , multumesc !
Thanks!
Foarte tare podcast....felicitări pentru munca depusa.
Bună seara.... eu cred că România va fi cum crede Dl Striblea atunci când lucrurile pozitive pe care le enumeră dumnealui o să fie rezultatul politicilor guvernamentale și nu al hazardului sau al progresului inevitabil!
exact! de asemenea, multe dintre lucrurile pozitive sunt inițiative private, în general făcute cu greu, în ciuda statului și nu cu ajutorul lui
Excelentă idee! Chiar discutam cu prietenii ca noi românii nu prea știm să facem dezbateri (materie care din câte înțeleg există în SUA). Se pare ca nici voi doi nu ați reușit să dezbateți chiar fără să vă enervați, dar vă felicit pentru ca ați făcut-o și abia aștept să văd noi discuții.
Am și eu câteva idei pe care le-am tot dezbătut cu prietenii:
1. ce părere aveți despre mașinile la
Mâna a doua și preferința românilor de a cumpăra mașini la mâna a doua chiar mai scumpe decât multe mașini noi?
2. Ce părere aveți despre cei care aleg să plece în străinătate (mai mult înainte decât acum) pe un job mai puțin calificat dar mai bine plătit.
3. Ce părere aveți despre școala din România? Daniel David de exemplu spune ca nivelul nu a scăzut așa cum o arată testele PISA ci doar modul de evaluare. Cu toate problemele pe care le avem continuăm totuși să obținem premii importante.
4. Credeți ca a fost (și ar mai fi în continuare) util ca IT-istii sa nu plătească impozit?
da mana a 3-a :) in Bucuresti am vazut cum zboara pungile de gunoi de la etaj .. in copaci.. o mizerie prin oras zici ca e groapa de gunoi .. le-au facut statii noi de autobuz toate le-au distrus.. plin de boschetari si nesimititi etc.. in metro paza doarme ..
E clar ca tu nu stii ce inseamna lumea a 3a ...
Deci fix ca in Londra, Paris, Berlin Si mai toate capitalele care au cartiere rau famate , deci toate. Si ca orice Roman sunt sigur ca mai degraba bagi tot vestulin lumea a 3a decat sa recunosti ca sunt probleme normale de oras mare , care ar putea fi rezolvate, dar nimeni nu vrea sa plateasca pentru ele . Daca ar fi o taxa de 2% pe oras specifica pentru rezolvarea problemelor de genu, ar sarii toti de cur in sus , ca daca tot nu e perfect nu are rost sa faci nimic, asta e scuza cand cetateanul afla ca trebuie sa plateasca pentru a rezolva probleme, si ca statul nu are bani magici , are bani din taxe . Deci avem probleme exista pentru ca nimeni nu e dispus sa plateasca sa le rezolve , pentru ca Romanilor nu le plac taxele , sau sa ajute alti oameni pe care ei nu-i cunosc si viseaza ori sa-i elimine , ori daca se poate sa-i inchida undeva sa nu-i mai vada cum se facea cu orfanii pe timpul comunismului, sau cu orfanii si batranii acum. Nu e nimic socant , decat daca nu iesi in lume, faptul ca Romanii profita de oamenii vulnerabili e ceva ce se intampla din preistorie si e parte din cultura noastra, daca nu e ruda sau prieten faci ce vrei cu el e standardul. In Timp ce ne mintim singuri ca suntem iubitori si primitori, bla bla bla.
Deci motivul pentru care oamenii aia sufera la tara , e ca noi astia din oras nu-i vedem si nu ne pasa cu adevarat de ei , decat daca e util in ceva ce facem noi. SI daca se muta la oras in cateva luni si oameni aia v-or avea aceiasi opinie , ca mai avem si treaba asta cu kiss up shit down .
Vă salut! Felicitări pentru aceasta dezbatere foarte interesantă! Domnule TRIBLEA din păcate pentru dvs. , care aveți tendința excesiva de patriot , dl. NAUN în mare parte are dreptate!
Catalin, pe undeva este de apreciat optimismul tau aproape debordant si chair necesar, pentru ca fara speranta si incredere nu poti construi mai nimic. Pe de alta parte, trebuie, dupa cum chair tu spui deseori, sa fim cumpatati, chiar si in a fi optimisti. Polii acestia de viteza despre care vorbesti si cifrele care tot o iau in sus in materie de progres sunt fara doar si poate pe hartie doar ca se regasesc in mod practic si sunt resimtiti la nivel social intr-o masura aproape nesemnificativa. Valorile acestea crescande nu se vad pe strazi, in spitale, in interactiunile dintre oameni, in mijloacele de transport in comun, in scoli, in institutiile publice, in ceea ce ofera mediul rural (apropo de argumentul ca 58% din populatia romaniei traieste la oras si asta ar fi un indicator ca progresam; cheia nu e sa-i duci pe toti la orase si nici macar sa urbanizezi comunele, satele ci sa oferi un set de servicii sociale cat mai echilibrate calitativ in mediul rural in raport cu cel urban)
Excelent punctat
Dnul Striblea a pierdut contactul cu realitatea complet.Sa susții că România este o tara de mana 1-a trebuie sa trăiesti in univers paralel.
Romania a fost și este o tara de lumea întâi,că în ea locuiesc oamenii de mana a-4-a este altă discuție,sa afirmi că dl.Striblea a pierdut contactul cu realitatea demonstrează afirmația mea
@@FCDinADN48 atata filosofie .. totusi, mai taie
Foarte faina ideea. Avem mare nevoie de discutii politice si sociale mai ales anul acesta. Eu sunt de parere ca Romania datorita oamenilor din ea asa vai de ea se indreapta spre o tara civilizata. ( Un primar cu viziune: Bucuresti/Oradea - Un spital construit de cetateni nu de guvern, tips pe card/bon fiscal si multe alte lucruri de langa noi pe care nu le observam direct)
Cătălineeee nu mă fă să-mi pierd încrederea în tine. Nu numai azi. Incepi să urci cu liftul în turnul de fildeș al Bucureștilor și pierzi contactul cu baza.
Foarte corect!!!!
Din pacate domnu’ Naum are dreptate.56% stau la oras,dar restu’ de la tara e jale mai ales in Sud si Estul tarii.Evul mediu domnule Striblea
Pai ar trebuii sa se mute, Daca eu i-mi fac casa in varful muntelui, nu cred ca e rezonabil sa ma plang ca nu am o fabrica cu locuri de munca langa mine. Mai toate orasele din Romania au fost populate cu oameni din Rural , de asta exista bunici la tara pentru mai toata lumea . Acum aceiasi oameni spun ca nu se poate sa te muti sa-ti iei un loc de munca. Copii din Rural trebuie sa primeasca camin si mancare gratis in Oras si satele trebuie sa dispara dupa ce populatia actuala moare , ca nu mai sunt utile si functionale. Ce facem noi e ca si cum am avea cai peste tot , si am platii bani la buget sa ave cai pe strazi , ca dupa sa ne plangem ca miroase a balega peste tot , dar sa nu vrem sa limitam caii ca mijloc de transport in oras . Agricultura e mecanizata din secolul trecut , satele sunt doar case de vacanta in cel mai bun caz , capcana de saracie in cel mai rau.
Decât să mă mut in un oraș românesc mai ieftin e să ma mut în un oras nemțesc vezi că satele bavareze arată mai bine ca niște orașe românești, nu vreau mocangeala vreau să nu imi fie rușine că lucrez că nu ma duce capul sa fac combinații (sau nu vreau să fur legal sau mai puțin legal) și ăștia au o mie de probleme dar au lege care se respecta
@@constantinbuleandra ok deci ce ne spui tu e ca românii sunt prosti și fură așa ca fugi de ei, felicitări ție . Nu înțeleg de ce nu ai plecat deja . Dar sunt sigur ca in teoretic nu mai poți de patriotism.
Ce idee faină ! Excelent ! Felicitări !
Domnul Striblea trăiește intr-un palat de cristal!Nu vede realitatea,vede doar ce vrea dumnealui!Romania tara de lumea 1!Cred ca glumeste!
Mana intai, cred eu, inseamna Olanda, Norvegia sau Suedia. Noi suntem departe.
ce e asa fain acolo?
Voi sunteti departe ?
@@cristivasilecristi echilbru între toate clasele sociale, dezvoltare durabilă, viziune integrată
Nu-l mai înjura pe vasilecristivasile! El nu știe sã traverseze strada/arunce gunoiu și tu-l bagi în pizda civilizației!?😮😅@@andreicrupa9212
te-ai uitat prea mult la "Suedezele inflacarate" 😄😅
Absolut geniala dezbaterea,timp de o ora am fost absorbit total de discutia voastra. O singura problema ,prea scurta. Va Multumesc pentru acest podcast! Ps: Felicitari pentru faptul ça l ati adus pe acest domn génial,in emisiunea dumneavostra. Un om cu o minte sclipitoare,pe care il ascult mereu cu Mare placere. Mult succès in continuare ,va doresc!
Fain podcast dar m-ați obosit! Puteam paria la un moment dat că stingeți luminile și plecați la domicilii cu ceva zgârieturi și vânătăi. 🤣 Să fiți sănătoși!
România este în domeniul educației care este o chestiune esențială în dezvoltarea unei țări față de acum 30 ani mult în urmă! De aici pleacă toate clasificările 👍
Super conceptul! Sper sa mai faceti.
traficul de persoane, mamele minore, la astea suntem campioni. Eu nu știu o țară de mana întâi căreia îi sunt traficați cetățenii. Asta arată cat valorezi, dacă tu poți vinde cetățenii ei în volume mari, asta arată ca ești o țară de mâna a doua.
De câte ori ai auzit de englezi care erau puși să lucreze în sclavie în alte țări, fiindu-le luate actele? Cum pana mea suntem de prima mână și le culegem sparanghelul în pandemie?
Pacat ca nu l-a lasat pe domnul Naum sa vorbeasca (unul dintre cei mai buni,poate cel mai bun,al Romaniei)..a fost care a avut sens in discutia asta.
Aroganta mare la domnul Stirblea care nu mai este actualizat la realitate,si doar a incercat sa para interesant...rusine
Toata stima pt domnul Naum.
Se pare că românii nu vor să recunoască nici când le merge mai bine. Îmbrățișează cu toții negativismul.
Superb interlocutor!
Domnule Striblea, România nu înseamnă București și câteva orașe mai mari. România profundă este cea fără acces la educație, mulți copii nici măcar nu pot ajunge la școala, este fără acces la serviciile de sănătate, fără acces la un job bine platit, că la București salariul o fi de 1000 de euro, dar în alte părți este minimul pe economie...deci în multe locuri, România pare o țară din lumea a treia. Problema este diferență foarte mare, între cele două lumi care nu se întâlnesc de niciun fel. Păreți că va închideți sub o cupolă de sticlă de unde priviti doar ce doriți să vedeți.
Si sa nu uitam faptul ca in mii de sate nu au acces la apa de retea si au toaletele in fundul curtii pentru ca canalizarea e ceva de neinchipuit in astfel de sate , asta inseamna lumea atreia .
Să începeți emisiunile Cântarea României cu muzica aferentă. Ăștia din televiziune, ați adus stilul Antena 3 pe net, în plm.Naum, ok ancorat, Striblea aiureaza ca întotdeauna.
Striblea, întreabă bolnavii de cancer, poate primești răspunsul corect.
Yessss! Al treilea om favorit, după voi doi evident, vine la Vorbitorincii. Super!
Emisiune placuta pe fond dar s a vorbit atat de mult unul peste altul incat trebuie inregistrata din nou.
Sau altfel zis, intr o emisiune de tara din lumea intai se respectau mai mult. Rezonez cu ce au zis ambii, fiind o tara polarizata pe multe subiecte, dar formatul aproape ca necesita un moderator sau un clopotel sau ceva ca e prea incarcat emotional dialogul asa
Foarte solicitant sa urmaresti dialogul.Pe domnul Striblea nu-l intereseaza ce vrea sa spuna domnul Naum, pe dumnealui il intereseaza doar sa-si impuna convingeriile.
Felicitari pentru dezbatere, continuati , doar asa putem avansa prin discuti de acest fel.
Sper ca Radu Naum va mai fi chemat.
Nu stiam Catalin desti am urmarit sute de ore in dialogul cu RP cat esti de deconectat de realitate.
Indarjirea cu care iti sustii punctele rizibile dealtfel arata si ignoranta (iarta-ma dar trebuie sa ti-o spun.)
Si americanul mai sarac merge in Cuba pentru plombe. Asta nu arata nimic. Iti lipsesc complet reperele.
Bun concluzia mea:
Se vede ca Radu Naum e un om umblat. Asta e diferenta intre cei doi. Catalin crede ca daca sta acasa si se informeaza cam tot aia e. Sunt plecat de 30 de ani. Catalin e de o naivitate colosala.
Sincer, rar vezi un om mai deconectat de la realitate că acest Striblea. De multe ori, mă întreb dacă e prost de bubuie sau e doar naiv.🤔
Vreau să fi auzit măcar o propoziție întreagă
Fain concept de dezbatere. Îmi place, felicitări.
Romania este o tara emergenta, ceea ce inseamna ca nu a ajuns inca sa fie o tara de prim rang. Sunt multe aspecte care trebuie imbunatatite pentru a ajunge o tara de mana intai, uite cateva dintre tintele pe care Romania trebuie sa le atinga pentru a putea pretinde ca este o tara de prim rang:
1. Acces la educatie, programa educationala adecvata, strategie pentru dezvoltarea sportului.
2. Abosolut toate locuintele din mediul rural trebuie sa aibe acces la drum asfaltat, canalizare, gaz, apa si curent electric.
3. Retea completa de autostrazi, ceea ce implica aproximativ 3000 de km construiti, momentan avem 1000.
4. Retea feroviara complet noua. Ras tot ce exista acum, ce avem astazi e de pe vremea lui Carol I. Trenurile trebuie sa mearga cu 250- 300 km pe ora. Iasi - Bucuresti 1h30'' Constanta - Oradea 2h45'' doar cateva exemple. La fel si trenurile trebuie inlocuite absolut toate, sa nu mai existe vagoane vechi de 50 de ani, chipurile reconditionate.
5. Gari moderne, sa dispara cotetul ala de la Bucuresti care numai gara nu poate fi numit.
6. Sa nu mai existe cladiri carora le pica tencuiala. Totul trebuie sa arate ca-n revista, nu exista oras in vestul Europei care sa aibe cladiri in stare de degradare precum cele din centrul vechi din Bucuresti si nu numai.
7. Digitalizare, sa fie desfiintate absolut toate ghiseele, interactiunea cu institutiile publice trebuie sa fie aproape 100% la un click distanta.
8. Sistem functional de reciclare a PET-urilor, chipurile se misca ceva in acest sens, sper sa se tina de treaba iar ReturoSGR sa fie un succes.
9. Statul sa detina monopol pe vanzarea de alcool si tutun, sa existe magazine speciale de unde sa poti cumpara bauturi spirtoase si vinuri, nu sa-ti cumperi tuica de la supermarket la orice ora.
10. Sa existe spitale regionale unde sa poata fi tratate toate problemele medicale (macar 3 astfel de spitale la Bucuresti, Cluj si Iasi).
Am sa ma opresc aici, chiar daca lista poate continua.
Clar si argumentat! ... și dk ne uităm la argumente, drumul e lung, mai ales că încă nu suntem angajați consecvent
In Romania astfel de lucruri nu o sa se întâmple niciodată...Genetic noi nu suntem făcuți să facem lucrurile,,CORECT" ...suntem superficiali..mii de ani noi am supraviețuit..am fost țară de tranzit...deși ar fi un teritoriu foarte bun de locuire..dar din păcate e capătul marii stepe eurasiatice..unde s-au revărsat toți criminalii și hoții
👍 As mai adăuga: Religia/ biserica să fie trecută la categoria "hobby" , nu politică de stat ca în Evul Mediu timpuriu.
Felicitari pentru dezbaterea echilibrata! Pentru una din viitoarele emisiuni, ati putea face o dezbatere despre dopajul in sport? In urma cu peste 15 ani, domnul Radu Naum a realizat un reportaj la radio, foarte bine documentat, despre dopajul in sport si in special in sportul autohton. Iar de atunci, foarte putin s-a mai vorbit in presa despre acest fenomen si o reeditare/actualizare al acelui reportaj ar fi de bun augur pentru tanara generatie.
Super show 🎉
Buna ideea. De urmărit subiectele.
CÂT TIMP SUNTEM VALEȚI ( ȘI ÎNȚELEGEȚI BINE CE VREAU SĂ SPUN ) , NU AVEM CUM SĂ AJUNGE O ȚARĂ DE PRIMA MÂNĂ !!!!!!
Nu avem mentalitate de țară de lumea întâi uitați-vă la Elveția cea mai înarmați din colțul asta de lume deși nu au mai avut un război pe teren propriu de vreo 200 de ani , sunt printre cele mai scumpe țări din lume dar și cele mai fericite......
Interesantă discuția. Vă rog să faceți un format cum se vede România din interior versus Diaspora cred ca ar fi mai clar.
Mana întâi ar fi dacă liderii ar fi de mână întâi.
Spre deosebire de discutiile cu Radu Paraschivescu, unde va ascultati unul pe celalalt, la acest podcast ati vorbit exact ca intr-un platou de televiziune, unul peste celalalt, fara structura, fara sa va ascultati punctele de vedere si sa le combateti cu argumente. A fost aproape imposibil de urmarit si cu siguranta dezagreabil. O dezamagire pe canalul Vorbitorincii.
Superb !
Desi e incontestabil si incomparabil nivelul vostru intelectual, parca ati fi de la partidul ala cu nume de metal.
Pe de alta parte, super interesante subiectele si discutia in sine!
Felicitari!
Super! Nu știam ce e cu emisiunea de luni. :)
Aș dorii să cred că, Cătălin este polițistul bun în această poveste de dragul discuției și crede tot ceea ce-a spus
... și NU crede tot ce a spus
Cum...........este Romania o tara de mana 1 unde aprox. 250000 de copii, se duc la culcare cu burta goala si unde ocupam un loc 1 la mortalitate infantila si cu o treime din populatie care este emigrata si etc. samd....HA???
@catalinmocanu Părinții copiilor despre care vorbești merg la culcare cu burțile pline. Dacă acești copii adorm flămânzi în anul 2024 , parintii lor fac DEGEABA UMBRĂ PĂMÂNTULUI.
Felicitări pentru luciditatea si bună-credință a dlui Naum. Si... atât.
superb material! in legatura cu spaga, tin sa mentionez ca printre generatiile tinere (printre care mare regasesc) mita este intr-o cadere libera. mi-as permite sa spun ca majoritatea nu vede spaga ca fiind o normalitate. in acest sens, suntem pe drumul cel bun
Excelenta emisiune!!! Vorbitul unul peste altul face parte din ideea de Baricade... e natural in astfel de discutii! Respect!
Eu am un soc: domnul Striblea chiar crede lucrurile pe care le sustine, sau joaca un rol ca sa mearga emisiunea? Ca daca intr-adevar crede ceea ce spune, e foooaaaarteee rupt de realitate. Pai la 15 km de Bucuresti anumiti cetateni romani otravesc aerul arzand deseuri pentru fier vechi, si Romania e tara de mana intai?!
LE: Stai, ca dl. Striblea inca mai crede ca teroristii de la revolutie au fost turistii rusi...
😊👍👍
Pana cand nu ai Autostrazi , spitale , scoli , cai ferate , transport public , politie , justitie la nivel de Germania , Austria , Danemarka , Suedia , Norvegia , etc... nu avem ce sa discutam subiectul de tara de mana 1 👍
Frumos jocul domniilor voastre , dezbaterea este buna este evident ca domnul Striblea este avocatul optimist .
Foarte interesant podcast. Imi place cum v-ati inflamat
Important sa,, animati "oamenii " sa iasa la vot .!
Genial format! Este extrem de necesar in societatea noastra sa vedem discutii civilizate de pe pozitii diferite.
Putem sa schimbam daca vom indemna oamenii sa iasa la vot .
Super idee
mă așteptam de la voi doi să știți să purtați un dialog în care să vă exprimați pe rând, nu să vă călăriți unul pe altul... poate începând cu emisiunea următoare, asta nu am reușit să o duc mai mult de 20 minute...
Romania a facut progrese in special dupa aderarea la UE. Cred ca poate fi considerata acum o tara de mina a doua. Adica nu mai e o tara de mina a treia cum era in comunism sau in anii ‘90.
Insa nu se pune problema inca sa fie o tara de prima mina. Mai e destul de mult de lucru pina acolo. Mai trebuie lucrat asa: la servicii guvernamentale, la infrastructura, la sanatatea populatiei, la educatie, la cresterea economiei si a nivelului de trai, la justitie etc. Mediul privat este destul de apropiat ca performanta de ce se intimpla in Occident, insa infrastructura si serviciile guvernamentale sunt in continuare destul de mult sub tarile dezvoltate.
Fiindca veni vorba, eu nu consider tari de prima mina tarile care sunt in prime 40-50 ca GDP. Ci numai primele 20 maximum. Sunt 195 de tari in lume, deci primele 10%.
Excelent, domnule Radu Naum! Aștept cu nerăbdare următoarele teme de discuție. Faptul că interveniți des unul peste celălalt nu dăunează dialogului, arată determinarea fiecăruia în a-și susține punctul de vedere. Mult succes în continuare!
Nuuuu, România nu mai este o țară de mâna a 2-a. În mod sigur, este o țară de mâna a 7-a. Striblea, trezeşte-te !!!
Frumos, mi-a placut si inteleg acum mai bine de ce Radu este asa la Tv. As venii si eu la un sprit si o gargara, cu voi.
așteptm de mult timp un canal de debate despre subiecte românești
Dl Striblea face parti-pris-uri ieftine. Desconsidera inteligenta ascultatorilor/privitorilor. Dl Naum e din altă ligă. (Evident, superioară.)
Ok, bună dezbaterea, aș prefera să vă aud vorbind pe rând nu simultan 😊
Greu de urmărit...
Sincer, nu v a iesit. Va sustin ideea pentru ca de prea mult timp se simte lipsa unor dezbateri adevarate, bazate pe statistici si in cunostinta de cauza, in care sa fie angrenati indivizi onesti pentru care idealul aparat are valoare si nu reprezinta doar o parte din agenda lui politica. Insa, dupa 20 minute chinuitoare si analizand comentariile, cred cu tarie ca acest episod pilot nu este solutia. Din drag pentru acest canal, am sa imi iau cateva minute sa va expun detaliat neajunsurile (alaturi de cateva sugestii) pe care le am simtit pana in acest punct:
1) Asa cum au notat si alti abonati, incalecarea vocilor voastre este deranjanta si aduce prea mult cu platourile televiziunilor de care cred ca multi abonati platitori ai acestui canal au fugit cu ani in urma. Este de bun simt ca o dezbatere sa presupuna dezacord si disonanta, insa, anticipand ca subiectele au fost intr-o masura stiute anterior, nu vad un motiv pentru care sa nu va puteti cizela orgoliile si sa asteptati ca celalalt sa termine ce are de spus. Ba mai mult, o imbunatatire ar fi sa afisati in scris problemele si argumentele fiecaruia si, de ce nu, chiar un punctaj adus de reusita convingerii adversarului. Altfel, un mediator ar fi de folos asemeni dezbaterilor prezidentiale pentru care un astfel de exercitiu este binevenit.
2) Sursele dumneavostra fie lipsesc din argumentatie, fie, atunci cand sunt mentionate, sunt greu de verificat in vuietul discutiei. Cu costurile aferente de montaj, ar fi excelent sa afisati concret datele si sursele pe care le invocati pentru a castiga credibilitate.
3) V-ati compromis credibilitate spunand inca de la inceput ca veti practica deseori ceva ce as numi "dialectica sportiva", adica argumentatie de dragul argumentatiei. Este foarte utila aceasta abilitate si ar trebui mai mult antrenata la scoala, insa dat contextul acestui an electoral, natura muncii dumneavoastra de care nu va puteti detasa si, cred eu, asteptarile abonatilor, convergenta ambelor parti catre un adevar asumat la nivel ideologic, cat si faptic, ar trebui sa primeze. Altfel, este doar un meci de box unde spectatorii se uita pentru catharsis si pugilistii pleaca cu buza si portofelul umflati (dezacord intentionat).
4) In schimb, daca doriti sa repuneti in scena dialoguri socratice autentice si sa educati o parte a populatiei in acest sens, directionarea subiectelor inspre unele ce sa permita scoaterea clara in evidenta a unor greseli de logica (argumentul omului de paie, argument prin autoritate, generalizari pripite etc.) ar putea fi o solutie. Acest lucru necesita o mai ampla pregatire si poate mai mult simulacru in dezbaterea voastra, insa are avantajul de a fi instructiv ascultatorilor. Altfel, puteti invita oameni antrenati, formal sau nu, in aceasta arta si ei vor fi in stare sa se adapteze unei discutii ad-hoc.
5) Prea des ati oscilat intre statistici oficiale si instante mundane contradictorii. Primele renega realitate tangibila a celor din urma, iar cele din urma trezesc suspciuni la nivelul institutiilor care intocmesc statistici credibile. Acelasi punct-contrapunct a fost si in pandemie. Cea mai simpla solutie la o astfel de problema e sa aveti un invitat avizat prin competenta in domeniu, ori sa afisati un exercitiu de empatie cu acei oameni din satele din Moldova care v-ar putea asculta cu stomacul gol spunand cat de mult am evoluat ca tara. Adevarul primeaza, intr--adevar, dar conteaza cum il spui.
Va urez succes in crearea celei de a doua emisiuni si sper sa ascultati cateva din reprosurile constructive din comentarii.
Sînt clar de partea lui Radu Naum! 😄 Deși sînt prieten de o viață, practic, cu Cătălin! Aveam fix astfel de discuții acum vreo 30 de ani.
In Germania nu esti obligat sa mergi la dentist. Daca mergi de 2 ori pe an la control, poti obtine o reducere de pana la 20% la eventuale lucrari sau implanturi care trebuie platite daca esti asigurat la stat.
Ii dau dreptate dlui Naum ,dar il iubesc pe dl Striblea pt optimismul beteag pe care il poseda.Nu .De care este posedat ! Avem nevoie de optimism ❤
Așteptăm și părerea domnului Radu Banciu
Interesantă discutie. Din pacate vorbiti mult unul peste celalalt si sariti de la un subiect la altul intr-un mod obositor
Romania este si a fost o tara de mana 1- Toate formele de relief, toate anotimpurile, resurse subterane, soluri fertile., apa.
Romanii - inca o natie de mana a doua. Cu notabile exceptii de-a lungul istoriei cred ca nu putem numi mai mult de 300 de oameni care cu adevarat s-au remarcat in ultima mie de ani. Aici includ cativa conducatori, medici, artisti, scriitori, eruditi, clerici, inventatori. Pe lange aceste cateva sute sunt alte cateva zeci de mii de oameni de bine care au facut bine si s-au sacrificat (uman si/sau material) pentru binele celor din jur.
De ce suntem inca natie de mana a doua - pentru ca milioane dintre noi stim doar sa tragem pe turta noastra, sa criticam intr-un mod neconstructiv si sa lasam capul plecat cand nu trebuie.
Cat timp expresia "lasa ma ca merge asa" este folosita la fiecare colt de strada nu o sa putem fi cu adevarat o natie de mana 1.
Incerc sa-mi imaginez cum ar fi aratat acelasi dialog cu Rares Bogdan .Show total , si-ar fi luat unul altuia cuvintele din gura si la sfarsit , cu putin noroc, Striblea si-ar fi schimbat locul de munca😂
bravo Radu. Simplu si la subiect
Domnul Paraschivescu se simte bine?
Seful vamii din Bucuresti a fost prins luat mita,si domnul Stirblea ne explica ca lucrurile s-au imbunatatit foarte mult.
Seful vamii Bucuresti ,repet...2024
Și da, nu mai vorbiți unul peste celălalt!
Salutare, va fi disponibil si in format audio pe rețelele de Podcasturi?
Salutare. Deocamdată, Baricade va fi doar un podcast video. Este mai greu de urmărit audio.
@@Vorbitorincii Multumesc!
Este primul podcast pe care nu am putut sa-l ascult mai mult de 15min. Va intrerupeti si vorbiti unul peste celalalt si este f obositor..
Îl admir pe domnul Striblea, dar să susțină că Brazilia este o țară de mâna întâi … (indiferent de orice indicator economic)
Eu, care nu am scapat niciun clip din Vorbitorincii, nu pot urmari aceasta discutie. Mai trageti-va rasuflarea, sunteti oameni cu multa experienta, dar discutia asta e o cursa pentru cine vorbeste mai tare.
Cătălineeee,înțeleg formatul emisiunii dar te-ai dilit?
Cătălin Striblea e depășit de realitate, e total în aer cu ce înseamnă România
Inca de mâna a II-a!!!😢
suntem o țară de mana a doua spre a treia, nu de mana a doua spre întâia
Atât timp cat există subiectul .. suntem de mâna a doua. Nu am auzit această dezbatere în țările vestice
Mamă, mamă ce dialog😮
Domnul Striblea nu a avut niciun respect pentru Domnul Naum.
Parcă era Șoșoacă în parlament 😂
Imi place, mai vreau
Mai nou, in Romania se interzice mersul pe jos.
Daca nu ai masina nu mai poti ajunge acasa. Vezi podul peste A0 din comuna Berceni, judetul Ilfov.
imi place la maximum Radu Naum ca valori si principii.
Nu este gresit ca s-au construit sau ca se construiesc stadioane, problema e ca nu e suficient. Trebuie sa existe o strategie pentru sportul romanesc si sa fie alocat un buget pentru dezvoltarea sportului, in special cel de echipa, iar banii trebuie directionati cu cap, trebuie sa prioritizam investitiile, de exemplu ne uitam in trecut si vedem ca Romania are o traditie indelungata si un apetit pentru handbal, fotbal si rugby, statul trebuie sa sustina si sa ajute la dezvoltarea acestor sporturi, nu sa risipim banii la tot felul de federatii si pentru sporturi care nu prezinta interes in Romania, dar pentru asta ai nevoie de viziune si un pic de vointa. Dupa ce stabilesti o strategie, pasii pe care trebuie sa-i urmezi, in 10-15 ani garantat vei avea performante, altfel vom fi din ce in ce mai irelevanti.
Este inadmisibil ca nationala de handbal cu 4 titluri mondiale in palmares sa piarda cu Insulele Faeroe.
La fel de inadmisibila este si starea in care a ajuns rugby-ul romanesc, nu se poate ca o tara precum Georgia cu un pib nominal de vreo 12 ori mai mic decat al Romaniei si cu o populatie de vreo 3 milioane de locuitori sa te depaseasca in aceasta disciplina. Lucurul asta se intampla pentru ca totul se face pe dos...
Faceți ceva cu microfonul, se tot mișcă și face un sunet enervant . Ideea emisiunii este una necesară și bine primită ! Felicitări !
La Volguta este frumos dar prin Coruptie .
Dupa aceasta emisiune/podcast, mi-am schimbat fundamental pararea despre Radu, adica inainte era asa, 50/50, dar mi se pare un om cu picioarele pe pamant, ii urez sa ramana asa cum este astazi, sa lupte cu trendurile de azi si sa fie la fel de vehement
Lăsați-l pe dl. Naum sa vorbească!!
Striblea nu se dezice, ține cu ursul si când nu e cazul . Cu toată naivitatea lui e surprins când spune "chiar asa" ? E enervant să nu vezi că și atunci când se face ceva, nu merge ,nu e ce trebuie. Unde șpaga și zeciuiala e politică de stat, omniprezentă,unde continuă plecările masiv din țară de parcă noi suntem în razboi. Suntem păcălicii de rezervă cu pantalonii in vine pentru oricine dorește.
Striblea tot insista cu "autoinchipuirea" aceasta care le creaza unora un anumit tip de confort psihic. E indeajuns sa iesi pe strada sau sa intri intr-un supermarket si sa observi curatenia si felul in care se comporta oamenii ca sa tragi o concluzie. Daca domnul Striblea doreste sa creada ca locuieste intr-o tara de mana intai, e strict problema dumisale. I-au explicat deja cativa intelectuali de prima mana cum ar fi CTP sau Dan Alexe cum sta treaba cu Occidentul si civilizatia de tip occidental. Daca ai mall-uri si masini benghoase parcate inclusiv pe trotuare, asta nu inseamna ca ne putem compara cu Germania sau Suedia, nici macar cu Portugalia, Cehia sau Polonia, din pacate. Am mai intalnit tipul asta de discurs la pesedei si penelei: i-am ajuns pe portughezi la indicatorul PIB/capita. Asta e o manipulare de doi lei: Portugalia a stat la un nivel comparabil al acestui indicator pentru o perioada lunga de timp. Degeaba ai salariul astazi de o mie de euro, daca in ultimii 10 ani ai castigat 1000-1500 de lei.