Van de hoed en de rand - Het Plattelandshoés is door Frans Joosten in 2017 opgericht.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 มิ.ย. 2024
  • Frans Joosten heeft het Hospice Het Platteland Hoes in 2017 opgericht. Hij is nog steeds voorzitter en is er nog dagelijks mee bezig samen met 10 beroepskrachten en 120 toegewijde vrijwilligers.
    Het Hospice is gevestigd in een voormalige basisschool die grondig verbouwd is. Er zijn 10 zelfstandige woonunits (eigen keuken en aangepaste badkamer) en Het Plattelands Hoes streeft naar een bezetting van méér dan 50%. Er is een stilte ruimte en een grote ruimte waar eventueel familie afscheid kan nemen na overlijden.
    Er zijn 3 Hoofdmotieven n.l.
    Palliatief: zolang mogelijk een leven met goede kwaliteit.
    24/7 aandacht voor de gast
    Zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven, dat is hun doel. Velen hebben de wens om thuis te kunnen sterven, te midden van de mensen die hen lief zijn en de omgeving die hen vertrouwd is. Helaas is het niet altijd mogelijk om die wens in vervulling te laten gaan. Het Plattelandshoés is dan een waardevol alternatief. Samen met de gast en zijn familieleden, ze spreken niet van cliënten of patiënten, creëren de vrijwilligers en de professionals een thuisgevoel in het hospice/verblijfshuis. Daarbij staat de gast centraal, hij of zij bepaalt met zijn naasten, welke zorg nodig is en hoe die zorg samen met de vrijwilligers en professionals wordt ingevuld.
    Respijt: Even een adempauze voor mantelzorgers.
    Als mantelzorger ben je vierentwintig uur per dag bezig met de zorg voor je vrouw, je man, je familielid, je vriend(in) of een goede kennis. Je doet dat graag uit respect voor je medemens, maar soms is het gewoon te veel. Je hebt geen tijd meer voor jezelf.
    Je bent toe aan een vakantie, je wil een weekendje weg met je vrienden/vriendinnen, je wil een week naar je kinderen in Zwitserland, of je wil gewoon een week rust. In zo'n situatie kan het Plattelandshoés wellicht verlichting brengen.
    Overbrugging: wanneer naar huis gaan géén optie is.
    Overbruggingszorg is er voor mensen die tijdelijk zijn aangewezen op 24/7-zorg. Dat kunnen mensen zijn die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld, of mensen die tijdelijk door ziekte of ongeval aangewezen zijn op volledige zorg. Denk aan hulpbehoevende en alleenstaande ouderen, voor wie de mantelzorg er onvoldoende of niet kan zijn. Bijna iedereen wil na een ziekenhuisopname graag spoedig naar huis. Soms is dat niet mogelijk. Ook kan het zijn dat de professionele hulp nog niet geleverd kan worden en dan kan tijdelijk verblijf in het Plattelandshoés een uitkomst bieden voor zorgvrager en mantelzorger.
    Benno Kroese

ความคิดเห็น •