Topraksız ve Güneşsiz Çiftçilik, Prof.Dr. Serdar Akgün

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 26

  • @mehmetakifaydin8451
    @mehmetakifaydin8451 6 ปีที่แล้ว +2

    Hocam tıp dönem 3 öğrencisiyim paylaştığınız videoları büyük bir ilgi ve heyacanla izliyorum böyle içerikler üretip paylaştıgınız için çok teşekkür ederim

    •  6 ปีที่แล้ว +1

      Teşekkürler, öğrendiklerimi aktarmaya çalışıyorum.

  • @konusankitap762
    @konusankitap762 6 ปีที่แล้ว +5

    Teşekkürler, çok güzel bilgiler. Uzay gemisinde yaşayacak, bir başka gezegenlerde yaşayacaklar için bir adım, dünyamız hızla kirlenirken ne yazık ki kendimize doğru bir adım. Lakin tarımcılıkta eski usul güzel. Güneş, toprak, mevsim ve yerli tohum..işte bunlara sahip çıkmamız gereken temel projelerimiz olmalı, yok etmek üzerine değil de var olana saygı ve koruma yoluna gidilmeli... Değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

    • @omercaginavci
      @omercaginavci 5 ปีที่แล้ว +1

      Hocam küresl sermayenin karşısında bu dediğiniz sadece bir temenni bende karşıydım bu çalışmalara ama karşı olmak için denemek lazım ve denedim ve şimdi topraklı tarıma karşıyım çünki türkiyede çiftçilik ve hayvancılık bilimden ve analizden çok uzak ben bir yazılım üzerinde çalışımak için topraksız tarım verilerine ihtiyacım oldu inanın şuan yazılımdan daha çok zevk alıyorum topraksız tarım deneylerinden en azından içinde nekadar besin var o besinin içinde ne var onu biliyorum th-cam.com/video/2JPt-iDfl48/w-d-xo.html"

  • @mucahitserbest
    @mucahitserbest 6 ปีที่แล้ว +4

    Merhaba hocam. Ben ziraat öğrencisiyim.Toprak yerine plastik kullanımı yüksek ihtimalle belli açılardan zarar doğurabilir. Fakat bu sebzelerin çoğu ülkemizde ve dünyada sera içinde,yani naylon içinde yetiştiriliyor. Yani bu açıdan pek bir fark yok. Topraksız tarım son 5-10 yılda çok duyulmaya başladı. Duyduğum kadarıyla sebzelerin tadı toprakta yetişen bitkiler kadar hoş değil. Hatta birisi boş bir şey yiyormuş gibi oluyor demişti. Ama besin değeri açısından fark olacağını zannetmiyorum. Üstelik bu tür uygulamalarda zirai ilaç kullanılmadığı için zararlı bilinmeyen maddeler de olmayacağını düşünüyorum. Örneğin çiftçi yazın seraya sıvı ilaç uyguluyor. Naylonla toprağı kapatıyor. Ekeceği zamana kadar toprak hava almıyor vs.;nematodlar ölüyor ve mantar hastalıkları kısmen azalıyor. Benim mantığıma göre geleceğin tarımı topraksız tarım yöntemleri olacak.

    •  6 ปีที่แล้ว +3

      Çok teşekkürler, bilgilendim Antalya da seraları gördüm. Haklısın. Gelecek böyle bir şey olacak. Belki şehirlerde ileride boş kalacak binalar bunun içn kullanılabilir.

    • @omercaginavci
      @omercaginavci 5 ปีที่แล้ว +1

      "Topraksız Tarım ve teknoliji ye merakın varsa ücretsiz danışmanlık alabilmeniz için TH-cam kişilerinize ekleyin. Ve çalışmalarımızı izledikten sonra beğenip ve abone olmayı unutmayın th-cam.com/video/2JPt-iDfl48/w-d-xo.html" için yeni yanıt var

  • @sezerdede4592
    @sezerdede4592 2 ปีที่แล้ว

    Su verimi çok iyi. Topraklı tarıma göre %95 daha az su kullanılıyorsa bu muazzam bir verim. Bu suyun içine daha mikronize edilmiş gübreler de eklendiğini düşünürsek yine toprakda kullanılacak gübre ile Su da kullanılacak gübre arasında çok büyük fark olacaktır. Bu da girdi maliyetlerini yine azaltacaktır. Örneğin; Toprak da 10 kilo gübre kullanılacak ise Su da 1 kilo kullanilacak gibi bir durum. Ayrıca kökün oksijen alması açısından da çok iyi olacaktır. Gerekli ışık da sağlanıyor ise zaten ben bitkiden oldukça fazla ve sağlıklı yapraklar beklerim. Bunlar da gerekli besini üretecek olan santraller dir zaten bitki için. Bu da oldukça sağlıklı bir ortamda kaliteli besin değeri üreteceği anlamina gelir. Benim görüşüm bu yönde.

  • @SulejmanSulejmanieurocafe
    @SulejmanSulejmanieurocafe 2 ปีที่แล้ว

    Bu guzel misali direk salep uretimi icin modifiye yapabilirmiyis?

  • @taraycmc3986
    @taraycmc3986 ปีที่แล้ว

    Kullandıkları ışık kaynakları hakkında bilgidi olan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?

  • @sonersoner5487
    @sonersoner5487 6 ปีที่แล้ว +2

    Tşk Hocam

    • @omercaginavci
      @omercaginavci 5 ปีที่แล้ว

      "Topraksız Tarım ve teknoliji ye merakın varsa ücretsiz danışmanlık alabilmeniz için TH-cam kişilerinize ekleyin. Ve çalışmalarımızı izledikten sonra beğenip ve abone olmayı unutmayın th-cam.com/video/2JPt-iDfl48/w-d-xo.html" için yeni yanıt var

  • @cimendereli
    @cimendereli 4 ปีที่แล้ว +1

    Bir arkadaşım şöyle bir yorum yaptı :
    Modern tarım teknolojileri ve özel olarak topraksız tarım teknolojilerini detaylı bilirim. Bir dönem sürdürdüğüm organik tarım girişimciliği yanında ilgilenmiş, çalışmıştım. Bitkiler çok primitif bir biyolojiye sahiptir. Temel olarak havadan CO2 ve O2, kök ve yaprakları ile az miktarda da makro element olarak N,P,K; az miktarda Ca, Mg, S, Si; çok az olarak da Cu, Mn, Fe, Cl, B, Na, Zn, Mo, Ni kullanır, alır. Temel tarım besinlerinde N,P,K+Cu, Fe, Zn, Mn, B kombinasyonları yer alır. Vieoda da gösterildiği gibi belli dalga boylarında soğuk ışık veren led teknolojisi ile maksimum büyüme sağlanır. Topraktan ve güneş kısıtlamasından gelen zorluklar, gecikmeler, hastalık ve zararlılar olmadan gerçek organik, temiz ürün hızlı üretilir. Bu Aeroponics yöntemi köke sisleme yaparak en tasarruflu besleme yöntemi. Yatırım maliyeti çok büyük haliyle. Tohum yatağı olan sentetik lif yatak inert ve temiz bir çözüm. Aşırı nemli ortamda çabucak üreyen küf ve mantar sporları muhtemelen su içine katılan ozon gazı ile önlenebilir, uygulanan yöntemlerden biridir.

    • @BiqBanq
      @BiqBanq 3 ปีที่แล้ว

      Bilgiler için çok teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Güneşsiz büyüyen bitkinin, lezzeti nasıl oluyor peki? Sağlığa zararlı bir durum oluşturur mu? Son olarak da, akan bir su var mı, durağan suda mı yapılıyor bu sistem? Anlamadığım akan su ile durağan su arasaında fark var mı?

  • @kalyoni
    @kalyoni 4 ปีที่แล้ว +1

    Hocam ilerde görmeyi bekleyecegimize, madem ilgilisiniz, her labratuar ortamını kurunda sonucları sizden öğrenelim. Elalem den öğrenmeye gerek kalmasın

    • @buraksaltali137
      @buraksaltali137 4 ปีที่แล้ว

      çok dogru neden başka bi ülkenin dedigine inanacagımıza hazır hocamızda bu işe kafa yormuşken bi araştırma yapıp bizi aydınlatsın

  • @doguesrefoglu8453
    @doguesrefoglu8453 3 ปีที่แล้ว

    Selam hocam. Peki onlar yeri altını nasıl kazıyorlar?

    •  3 ปีที่แล้ว

      Yerin altını kazmıyorlar yukarı doğru toprak yok süngr ve plastik toprak yerine kullanılıyor.

  • @ptmustafaguven
    @ptmustafaguven 4 ปีที่แล้ว +1

    Yaygın olmamasının sebebi enerji maliyetleri çok fazla bu yüzden bazı ürünlerde hala geleneksel üretimle rekabet edemiyor.

    •  4 ปีที่แล้ว +1

      Elektrik çok pahalandı.

    • @mehmetaydn6560
      @mehmetaydn6560 4 ปีที่แล้ว

      gelişmiş ülkeler de elekrik sorunu yok rüzgardan alıyorlar .

    • @denizkanat1551
      @denizkanat1551 3 ปีที่แล้ว

      Geleneksel tarımda tek doğal şey Güneş ama

  • @fahriturk2912
    @fahriturk2912 5 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba. Ben bu topraksız ve güneşsiz tarımı çok merak ediyorum öğrenmek ve başta hobi olarak sonrada işi ciddiyete dökerek ilerlemek istiyorum. Bana önerebileceğiniz bi kaynak varmı acaba?

    •  5 ปีที่แล้ว

      Antalya'da çok gelişmiş seralar gördüm bu konuda en ileri ülke Hollanda toprak olarak gözünün önğne getir bizden eneredeyse 5 kat fazla para akznıyorlar hepsi seralar ve topraksız (az topraklı) tarım ile ilgili.
      Türkiyede daha deneysel bir örnek:
      www.cnnturk.com/ekonomi/turkiye/istanbulda-topraksiz-tarim-serasi-ilk-urunlerini-verdi?page=1

  • @equinoxmusic9629
    @equinoxmusic9629 4 ปีที่แล้ว +1

    hocam barış özcanın bi videosu var orda bitkilerin neden yeşil rengini seçtiğini anlatıyo aradığınız sorunun cevabı orda var th-cam.com/video/k57MatNuv4U/w-d-xo.html 9.25 ten sonra sorunun cevabını görüceksiniz

    •  4 ปีที่แล้ว

      Evet