Süneklik Kavramı

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 31

  • @muzikci75
    @muzikci75 3 ปีที่แล้ว +6

    abi senden Allah razı olsun. bütün arkadaslara tavsiye ettim. bütün gruplarda paylaşıyorum. lütfen bildiğin herşeyi kesintisiz anlat bize. otobüste bile dinliyorum seni.

  • @numannuman7010
    @numannuman7010 ปีที่แล้ว

    Çok güzel anlatmışsınız. Emeğinize sağlık...

  • @agitdag4257
    @agitdag4257 8 หลายเดือนก่อน

    Hocam çelikte akma gerçekleşmeden önce de yani doğrusal bölgede de bir miktar şekil değiştirme kapasitesi var ve o bölgede yük kalktıgında çelik eski haline dönüyor yani orda bir deformasyon söz konusu değil ama yine de yük altında şekil değiştirdigi için sünek bir davranış sergilemiş olmuyor mu. Yani siz özellikle çoğu videonuzda akma olmadan süneklikten bahsedemeyiz diyorsunuz o yüzden aklıma takıldı sormak istedim. Saygılar…

  • @turanaskin
    @turanaskin 3 ปีที่แล้ว +1

    NE MÜKEMMEL BİR HOCA ELLERİ ÖPÜLESİ...

  • @kemal2764
    @kemal2764 ปีที่แล้ว

    Eline sağlık. Lütfen video çekin

  • @ayhant.4470
    @ayhant.4470 3 ปีที่แล้ว +2

    Ahmet Bey, kolon kapasitesini bulurken Nd eksenel kuvvet etkisini dikkate alarak zarf egrisinden gelen moment kapasitesini dikkate almak gerekmez mi ? Bu duruma göre ciddi farklar oluşabilir ?

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  3 ปีที่แล้ว +1

      Kolon moment kapasitesi hesaplanirken Normal kuvvwt etkilidir. Normal kuvvet bir degere kadar yukselirken Moment kapasitesi de artar. Pik degerden sonra ise normal kuvvet kapasitesi arttiginda moment kapasitesi dusmeye baslar. Yonetmeligimizde de biliyorsunuz kolon normal kuvveti 0.40x fck ile sinirlanmistir. Zaten sizin pik degerin ustune çikmaniz pek mumkun degil. Bu ornekte yaklaşık kolon moment kapasitesi hesaplanmistir, normal kuvvetide isin icine kattiginizda bilin ki gercek moment kapasitesi bu hesapladiginizdan yuksek olacaktir. Ancak kolon moment kapasitesinin sizin hesapladiginizdan daha yuksek olmasi guclu kolon kontrolu saglanma durumunu etkilemez. Emniyette kalirsiniz. Ben illa normal kuvveti de hesaba katacagim derseniz, katar zarftan bulursunuz.

  • @alirzadagacan3717
    @alirzadagacan3717 3 ปีที่แล้ว

    Ahmet abi emeklerin için çok teşekkür ederim meslektaşın olarak senin bilgi paylaşımlarınla sade net bir şekilde yerleşiyor kafamıza. Çelik Konularına değinecek misin merakla bekliyorum.

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  3 ปีที่แล้ว +3

      Statigin, dinamigin betonu, celigi yoktur. Lokal olarak celik dizaynla ilgili videolar yapacagim.

  • @emelduru6184
    @emelduru6184 3 ปีที่แล้ว

    Çok teşekkürler.

  • @bekirguldibi8227
    @bekirguldibi8227 3 ปีที่แล้ว

    Mantar döşeme güçlü kolon düşüncesine uyuyormu? Zımbalama için mantar döşeme ne kadar güvenli. Saygılar Ahmet bey.

  • @taylanaltunkaynak2789
    @taylanaltunkaynak2789 3 ปีที่แล้ว

    Hoca bir tahtada anlatmaniz cok guzel olur bilgileriniz icin sonsuz tesekkurler univ hocalardan daha anlasilir sekilde anlatiyorsunuz. Arkadaslarima tavsiye edecegim sizin kanali

  • @ozgurhamsici9293
    @ozgurhamsici9293 3 ปีที่แล้ว

    Hocam bir soru sormak istiyorum .
    Bazen beton mukavemetleri konusunda sorun yaşamamak için müteahhitler, bir üst sınıf beton döküyor. Mesela C30 yerine C35 döküyor, ama o bile kurtarmıyor , mesela diyelşimki C32,5 mertebesinde ( Fck küp 40 civarı ( C30 = 37 , C35 =45 ) ) çıkıyor. Belediyeler, bu konuda sakınca belirtiyor , alınan beton , irsaliyesindeki mukavemeti sağlamadığğı için. Lakin beton, proje sınıfını sağlıyor ama biraz üstünde.
    Böyle bir durumda, kolon ve kiriş kesitler, otomatik bir dengesiz kesite geçermi yoksa bu miktar cüzzi midir ?
    Yani c30 yerine c33 dökmek mesela.
    Bu konuda piyasada ciddi bir tartışma var, burada belirtmesenizde bir şekilde yardımcı olursanız çok seviniriz.

  • @umitturk5872
    @umitturk5872 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam kolon kiriş kesme güvenliği konusunda bekliyoruz. Cok teşekkürler

  • @BAHADIR-lz8tv
    @BAHADIR-lz8tv 3 ปีที่แล้ว

    hocam sağolun .

  • @ihaveastory4394
    @ihaveastory4394 3 ปีที่แล้ว

    Hocam benim size bir sorum olacak. Diyelim bir betonarme yapınız var üzerine de bir çelik çatı oturuyor. Ben betonarme yapıyı çözmeye çalışıyorum.Sistemi beraber çözeceksek hangi r yi d yi almak gerekir çatının mı betonarme yapının mı. Ayrı ayrı üst yapıyı kendi r d sine göre çözüp, çeliğin mesnet reaksiyonlarını betonarme yapıya girip ( sapte depremli caselere de bu ilave deprem yüklerini alarak) betonarme yapıyı kendi r ve d sinde analiz etmek doğru mudur .

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  3 ปีที่แล้ว

      Biliyorsunuz TBDY2018 de farkli R ve D katsayilarini anlatan bir kisim var. Dolayisiyle farkli R ve D iki katsayi kullanabilirsiniz. Once ustteki R ve D katsayilarina gore Rust cozumu yaoacaksiniz. Ondan sonra t kisma Ralt alip alt kismi cozzeceksiniz. Rust un alta nasil aktarildigi bahsettigim kisimda formuluze edilmis durumda. TBDY2018 de bahsettigim bolumu bulup bakiniz, inceleyiniz....

  • @hoyhoyce
    @hoyhoyce 3 ปีที่แล้ว

    hocam bir şey aklıma takıldı da öğrenciyim henüz kolon basınç dayanımında donatı dayanımı çekme dayanımı olarak alınıyor yani 420MPa bu betonarmede yaptığımız kabulden mi kaynaklanıyor yani donatının çekme dayanımını aynı zamanda basınç dayanımı olarak mı alıyoruz

    • @insaatmuhendisiahmetcelikk141
      @insaatmuhendisiahmetcelikk141  3 ปีที่แล้ว

      Her malzemenin cekme ve basinc dayanimi vardir. Celigin cekme ve basinc dayanimi birbirine esit kabul edilebilir. Yeterki donati cubugunun burkulmasini onleyin. Zaten beton bir kesit icinde olan donati cubuklari burkulmaz. Bu yuzden celigin de basinc dayanimini hesaplarda kullanirsiniz, zaten kullaniyorsunuz.

  • @gulsum-veyselsimsek2104
    @gulsum-veyselsimsek2104 3 ปีที่แล้ว

    Ahmet bey merhabalar. Oncelikle videolarinizdaki bilgiler gercekten cok yararli bilgiler bunun icin size cok tesekkur ederim.
    Yönetmelikte güçlü kolon-zayıf kiriş icin en az %20 fazla daha fazla kapasiteli olmasi isteniyor. Bunun icin bir ust sinir var midir ? Tesekkurler iyi calismalar.

  • @halukkoc4962
    @halukkoc4962 3 ปีที่แล้ว +2

    Hocam yeni mezun projeci olmaya çalışan bir mühendisim sizin sayenizde kendime çok şey katıyorum Allah razı olsun. Ve perde konumlandırma konusunda da bilgilendirebilir misiniz bizi çekirdek perdeler konusunda mesela

  • @insaatmuhendisi7903
    @insaatmuhendisi7903 3 ปีที่แล้ว

    Hocamız kolay ve anlaşılır bir şekilde anlatıyor .

  • @Furkan-wr1ul
    @Furkan-wr1ul 3 ปีที่แล้ว +2

    Hocam bayağı bi zamandır yazılarınızı dikkatle takip ediyorum notlarımı tutuyorum. Kolon ve perde dizaynı için merakla videolarınızı bekliyorum.

  • @emrekaya7160
    @emrekaya7160 3 ปีที่แล้ว

    Hocam ilginiz için çok teşekkürler ben istemiştim bu konuyu çok sağolun var olun

  • @yilmazucar
    @yilmazucar 3 ปีที่แล้ว

    Çok sağolun hocam , sizden başka videolarda görmek istiyoruz

  • @kazmkocaker1555
    @kazmkocaker1555 3 ปีที่แล้ว

    Hocam sizinle nasıl iletişime geçebilirim?