Sistemul Garanție-Returnare. Magazine care refuză să dea bani și ambalajele intacte

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 พ.ค. 2024
  • Unii oamenii reclamă că au fost la magazin să returneze sticle cu sigla “Ambalaj cu garanție” și în loc să primească bani, au primit un voucher de cumpărături.
    Legea spune însă că oamenii cu dreptul de a alege, dacă vor reducere la cumpărături, bani cash sau chiar bani în cont.
    Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager RetuRO, companie care administrează sistemul, ne pune ce ar trebui să facem în astfel de situații.
    Și. de asemenea, explică:
    00:48 De ce este musai ca ambalajele să fie intacte, neturtite, atunci când le returnăm
    01:29 Cu ce este diferită România față de celelalte 14 țări unde s-au implementat sisteme de garanție-returnare
    Articolul complet îl găsiți pe platforma de sustenabilitate eEco.ro, aici: eeco.ro/detalii_informatii_de...
    Iar partea 1, aici: eeco.ro/detalii_informatii_de...

ความคิดเห็น • 3

  • @cronos1.2_sqrt5.2
    @cronos1.2_sqrt5.2 15 วันที่ผ่านมา

    00:48 Tembelismul nu se simte nicaieri mai bine ca-n Romania. Deci, trebuie sa facem cateva zeci de drumuri "ecologice" pe an cu masina, cu portbagaje pline de ambalaje goale intacte. Pentru ca atunci cand te duci la cumparaturi, de obicei n-ai timp sa stai la cozi ca sa returnezi ambalajele, iar cumparaturile le faci din diverse locuri. Am 5 km pana la punctul de colectare de la Kaufland, ma duc cu 30 de PET-uri pe care iau 15 lei si daca mai si stau un pic in trafic consum motorina de vreo 10 lei, iar fumul se duce in aerul orasului. Curat ecologic, coane Fanica. Timpul nu-l mai socotim, ca-i pentru salvarea planetei. Sau daca v-ati gandit la 100 de PET-uri si masina electrica mai stati putin pana avem toti un loc de depozitare pentru atata ambalaj "intact" si bani de Tesla Y sa-l poata cara. Sau scrieti pe cutiile alea robotizate: "punct de colectare pentru parlamentari, judecatori si IT-isti". Batranii aveau o vorba, o stiu de la tata: "Te fereasca Dumnezeu de prostul harnic".
    Asa ca, turtesc ambalajele "intacte" ca pana acum si le pun in pubelele corespunzatoare de acasa, de unde le ia ca de obicei firma de salubritate. Si statul ramane cu aia 50 de bani ai mei. Si daca tot vorbim de de colectare selectiva, am o vorba pentru voi: Gunoaielor !

    • @TeodoraGhenciu
      @TeodoraGhenciu  8 วันที่ผ่านมา

      Cred ca ati vrut sa cometati la alt video, asa-i? :)

    • @cronos1.2_sqrt5.2
      @cronos1.2_sqrt5.2 8 วันที่ผ่านมา

      ​@@TeodoraGhenciuSi la concursurile de miss, cand se ajunge la proba "intelepciunii" apare cate una care spune ca "salveaza planeta". Da' alea macar sint frumoase.
      Sistemul e prost, ca orice sistem robotizat complet si nefunctional, ca orice sistem centralizat. In loc de hardughia aia de masinarie care costa o avere si ocupa jumate de loc de parcare de supermaket puteau fi 10 amarati cu un scanner si un shredder plasati in cate o toneta in mai multe puncte. Sau chiar unitati mobile cu itinerar si program. Electrice. Sunt poate zeci de solutii mai practice decat aceste uzine de adunat PET-uri. Iar marcajul ar trebui sa fie sesizat altfel decat optic, sa nu care oamenii si aerul cand vor sa recicleze. Ambalajul sa poata fi turtit. Amatori cu figuri in cap!