#Sectorul6
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 30 ธ.ค. 2024
- #sectorul6
Am semnat astăzi contractul de finanțare (cel mare) pentru Spitalul Sectorului 6 cu Viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, dl. Tomáš Boček! Valoarea contractului este de 72,9 milioane de euro, echivalentul a aproximativ 362 milioane de lei. În urmă cu cca. o lună semnasem un contract mai mic pentru un grant de 1,8 milioane de euro din facilitatea Invest EU.
Cum vă spuneam, eu nu vin cu machete, vin în fața dumneavostră direct cu finanțarea unei banci internaționale de dezvoltare, ceea ce arată maturitatea și seriozitatea proiectului nostru.
Va fi primul spital generalist de stat din București construit de o autoritate publică locală în ultimii 45 de ani. La eveniment au participat Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Adrian Veștea ministrul Dezvoltării, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Spitalul Sectorului 6 va fi construit pe Bd. Timișoara 101 E, între cartierele Drumul Taberei și Militari, pe o suprafață de 30.413 mp. Este primul spital generalist de stat ridicat în Capitală după anul 1979. Va costa 145,8 milioane de euro, iar jumătate din sumă, 72,9 milioane de euro, este asigurată printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu sprijinul Invest EU. Garanția pentru această sumă este acoperită de Comisia Europeană. Primăria Sectorului 6 va folosi alte surse de finanțare: fonduri europene, fonduri de la bugetul local și de stat.
Primii bani, aproape două milioane de euro, au venit luna trecută, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar contractul s-a semnat la Paris, la sediul instituției între primarul Ciprian Ciucu și Tomáš Bocek. Grantul este nerambursabil și va fi folosit pentru asistență tehnică.
Încă din 2022 BDCE a analizat și evaluat proiectul cu maximă rigurozitate.
Spitalul Sectorului 6, în cifre
Suprafață totală: 30.413 mp (din care 15.400 pentru spații spitalicești). Adresa: Bd. Timișoara, 101E, Sectorul 6, București;
307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi);
opt săli de operații;
șapte săli de nașteri;
75 de cabinete medicale;
8 secții: Cardiologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică, Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă, Unitate Critică Cardiacă, Neonatologie și Chirurgie;
un compartiment de primiri urgențe de 1.689 mp.
Ce s-a făcut până acum, ce urmează
• A fost finalizat studiul de fezabilitate și aprobați în Consiliul Local Sector 6 indicatorii tehnico-economici;
• De asemenea, a fost întocmită documentația urbanistică necesară acestui proiect, un Plan Urbanistic de Detaliu, și acesta aprobat;
• În martie 2024, Consiliul General al Muncipiului București a votat proiectul prin care cere Guvernului să înființeze spitalul. Primăria Sectoului 6 a trimis deja către Ministerul Sănătății toată documentația necesară pentru a iniția hotărârea de guvern;
• S-au finalizat documentațiile tehnice și s-au încheiat contractele pentru devierea rețelelor care afectează terenul - liniile de înaltă tensiune și conductele de gaz. Primăria Sectorului 6 a semnat contractele de execuție, iar lucrările de deviere se află în desfășurare;
• Concomitent cu aceste lucrări în teren, autoritatea locală e în procedură de achiziție a unui expert tehnic extern, specializat pe acest tip de proiect de investiții, care să realizeze caietul de sarcini pentru Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță. Acesta va sta la baza licitației pentru realizarea fizică a spitalului.
Durata estimată a lucrărilor este de trei ani din momentul demarării execuției spitalului.
Spitalul Sectorului 6 va fi primul spital generalist construit în ultimii 45 de ani în București, de o autoritate publică (în cazul de față - Primăria Sectorului 6). Ultimul spital generalist ridicat și înființat în Capitală a fost Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, în 1979.
Primaria Sectorului 6 este singura entitate administrativă din Europa Centrală și de Est care beneficiază de facilitatea INVEST EU a Comisiei Europene, ceea ce este o garanție în plus a seriozității proiectului nostru.
Mulțumesc echipei mele si echipei de consultanți care au făcut acest lucru posibil! Avem mult de muncă în continuare!
Da, se poate! Pentru #Sectorul6!