BBC Turkce - Siyasi Düşünce Tarihi 2 - Eflatun ve Aristo

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 มี.ค. 2013
  • Siyasi Düşünce Tarihi
    Yönetim, siyaset anlayışları tarih boyu büyük bir çeşitlilik ve değişim gösterdi.
    Günümüz dünyasında herkes için geçerli tek bir siyasi model bulunmuyor.
    Çoğunluk, ulus devlet sınırları içinde yaşıyor ancak bu sınırlar içinde hüküm süren otoriteye karşı tutumlar farklı.
    "Bu otorite tanınmalı mi, tanınacaksa nasıl ve nereye kadar? Bireyin çıkarı mı yoksa toplumun çıkarı mı önce gelmeli?"
    Bunlar, çağdaş siyasi yaşamın parçası olan sorular.
    BBC için Charles Haviland'ın hazırladığı ve Türkçe'ye Hüsnü Kural'ın uyarladığı Siyasi Düşünce Tarihi adlı dizimiz tarih boyu bu tartışmalarda en etkili, en belirleyici olmuş siyasi düşünürleri ve görüşleri ele alıyor.
    12 bölümden oluşan dizinin kısa özetlerine ve 15'er dakikalık ses dosyalarına aşağıdaki tabloyu kullanarak ulaşabilirsiniz.
    Antik Yunan felsefesinin iki dev ismi Eflatun ve Aristo, siyasi iktidarın temelleri ve amaçlarını sistemli biçimde sorgulayan ilk düşünürler oldu.
    İKİNCİ BÖLÜM
    Pek çok uzmana göre, Rönesans sonrasına dek Batı'da siyasi düşünceyi şekillendirdiler.
    MÖ 4. yüzyılda yaşayan ikiliden, asil bir aileden gelen Eflatun, Yunanistan'ın kuzey kesiminden olan Aristo'nun hocasıydı...
    En büyük eseri kabul edilen "devlet"te bir ideal toplum portresi sundu. Eflatun'un hocası Sokrat ile diğer Atinalılar arasında diyaloglar şeklinde yazılan bu kitapta temel görüş, gerek kamu hayatı, gerekse özel hayatta doğru ve yanlışın ancak felsefe sayesinde bulunabileceğidir.
    Eflatun'un öğrencisi ve Antik Yunan felsefesinin diğer bir dev ismi olan Aristo isadan önce 384'te yunanistan'ın kuzeyinde Makedonya'da doğdu. Atina'ya Eflatun'un Akademisi'nde büyük filozoftan bizzat ders alabilmek için gitti... Bu eğitim ardından Aristo tüm zamanların en etkileyici düşünürlerinden biri haline geldi.
    Makedonyalı lider Büyük İskender'in de hocası olan Aristo insanların toplum içinde bir arada nasıl yaşamaları gerektiğiyle yakından ilgileniyordu. Aristo, siyaset bilimciyi bahçıvana benzetir ve insanoğlunun serpilmesi için gerekli koşulları sağlaması gerektiğini belirtir. İnsanoğlunu, Politika adlı büyük eserinde "siyasi hayvan" olarak adlandıran da yine Aristo'dur...
    Her iki düşünür, "kimin, hangi temelde iktidara sahip olması gerektiği, ahlakla siyaset arasındaki ilişki, siyasi kararlar nereye kadar ahlaka dayanmalı, geçerli yasalara başkaldırmak ne zaman meşrudur" ve benzeri soruların tartışılmasına zemin yarattı.
    www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosya...

ความคิดเห็น • 14