Neyzen Tevfik | Gerçek Bir Atatürk Sevdalısı Neyzen Tevfik Kimdir?
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
- Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ Önemli İnsanlar
neyzen tevfik 24 mart 1879’da bodrum’da doğdu. asıl adı mehmed tevfik olup soyadı kanunundan sonra kolaylı soyadını almıştır. hayatının belli bir dönemi hakkında en doğru bilgiler 1917’de yazdığı “tercüme-i hâlim” adlı şiirinden öğrenilmektedir. çocukluğunu geçirdiği bodrum'da beraber olduğu ailesi ile ilgili çok sınırlı kaynakta belli başlı bilgiler bulunmaktadır. dedesi samsun bafra’da câmi-i kebîr imamı kolaylıoğulları’ndan mustafa efendi, babası istanbul dârülmuallimîn-i âliye’nin ilk mezunlarından bodrum rüşdiye mektebi kurucu öğretmeni hâfız hasan fehmi efendi, annesi bolu’nun müstahkimler nahiyesinde hatipoğulları sülâlesinden emine hanım’dır. hasan fehmi bey, neyzen'in ifadesi ile annesi ile birlikte "yüzünde riyasız, masum bir insanlık ifadesi" bulunan kültürlü, sanatsever ve tevfik gibi nükteci bir rüştiye öğretmeniydi.
şair, doğumunu da kendisine has üslubuyla şu sözlerle anlatacaktı:ben bu iki aziz mahlûkun sulbünden 1296 senesinde bodrum'da dünyaya geldiğim zaman biri çekip da kulağıma yeryüzünün beni bekleyen maddî, manevî akıbetlerini fısıldayabilseydi, geldiğim yoldan geri dönmeğe muhakkak yeltenirdim. fakat ayni zamanda da iki tesîr altında bundan vazgeçerdim. birisi anam ve babamın güzel yüzlerindeki riyâsız ve masum insanlık ifadesi, ikincisi de ege denizi'nin bütün hayatımda hayali ruhumu kucaklayan yeşil enginliği…
ahmet şefik adında bir de kardeşi vardı. kardeşi de ilerde çok iyi yerlere gelecek ayrıca onun eserlerine de sahip çıkacaktı. tevfik'e, anılarına ve eserlerine sahip çıkan, büyük önem veren ve ansiklopedilerde adının yer almasında büyük pay sahibi olan şefik bey ilerleyen yıllarda sığır vebası, tavuk kolerası aşısı, antraktsa teşhis çiçek aşısı ve anadolu keçilerinin plöro-paömonisi konularında çalışmalar yapmış bir bakteriyolog olacakrtı.. istiklal savaşı'ndan sonra atandığı pendik bakteriyolojihanesinde 1939 yılına kadar müdürlük, 1939-1945 yılları arasında tarım bakanlığı teftiş heyeti üyeliği ve bundan sonra 1951'e kadar da tarım bakanlığı müsteşar yardımcılığı yapacaktı.
neyzen tevfik odrum'daki çocukluk yıllarında babası ile birlikte genellikle, tepecik camii'nin yakınındaki kahvede vakit geçirirken kahveye gelen dervişlerin üflediği, ı ney dikkatini çekti ve o da denemek istedi. o an hissettiklerini bir şiirinde şöyle anlatacaktı yıllar sonra: neyzen, o anı şu sözlerle anlatacaktı:ben babamın dizinin dibinde çocuk ruhumun olanca vecdiyle dikkat kesilmiş, bu düdüğü kemali huşu ile dinlemiş ve dinlerken de allahu âlem bir daha aslıma rücû' etmemek üzere kendimden geçmiştim.
babası eğitim hayatını olumsuz etkileyeceğini düşünerek o erken yaşlarda buna izin vermedi. çocukluk arkadaşlarından avram galanti, tevfik'in düdükler yapıp çalarak civardaki çocukları etrafında topladığını ve ilham kaynağının deniz olduğunu anlatıyordu.
rüşdiyeyi bodrum’da okudu. babasının tayini üzerine urla’ya göç ettiler (1892). ömür boyu kurtulamayacağı sara nöbetleri şeklinde gelen bir hastalığa burada yakalandı. taşındıktan yaklaşık bir yıl sonra, 1893'te ilk sara nöbetini geçirdi. babasının neyzen tevfik üzerindeki otoriter tutumu, oğlunun sara hastalığının ortaya çıkmasından sonra farklı bir seyir izleyecekti. neyzen berber kâzım'dan ney dersleri almaya başladı ve aynı yıl ilk sara nöbetini de geçirdi. annesi birçok doktora ve hocaya danıştı fakat sonuç alamadı. en sonunda hastalığı kontrol altına almayı başaran, annesinin götürdüğü istanbul'da pepo adlı bir doktor oldu. doktor "fazla üzerine gidilmemesi gerektiğini" ve "en çok hoşlandığı şeyleri yapmasına izin verilmesi" gerektiğini söylemişti. sağlığına zarar vereceği endişesiyle ailesi ona neyi yasaklamışsa da daha sonra doktorunun tavsiyesiyle tekrar üflemeye başladı. bir süre sonra hastalığı kontrol altına alındığı için babası okula devam etmesi gerektiğini düşündü. izmir idâdîsi’ne yatılı olarak girdi, ancak hastalığı yüzünden yine okulu bırakmak zorunda kaldı.
o dönemde gezgin saz ustaları, gezerek kendi eserlerini halkla buluşturmaya çalışırlardı. neyzen daha küçük yaşta olmasına rağmen ustaların hikâyelerinden etkilenerek şiir yazmaya da başlamıştı.
kâzım efendi’nin tavsiyesi üzerine izmir mevlevîhânesi’ne devam ederken mevlevîhâne müdavimleri arasında şair eşref, tokadîzâde şekib bey, tevfik nevzad, abdülhalim memduh, bıçakçızâde hakkı gibi çoğu sürgün dolayısıyla izmir’de bulunan edebiyat ve mûsiki dünyasının sanatkârlarıyla tanıştı. türkçe, arapça ve farsça dersleri aldı.
#neyzentevfik #neyzenler #kimdir
Bu gezegenin halkı çok şanslı, nadir ve yüce insanlar gelip geçmiş..... Neyzen Tevfik de onlardan biri
Bir ekleme de benden ; Haydarpaşa Pendik arasında çalılan zamanın buharlı banliyö treni onun pir dönem Pendik'deki evinin yanında yavaşlar, bazen dururmuş, trendeki ahali Tevfik'in ney üflemesini dinlermiş
Işıklar içinde uyu, yiğit insan, yıldızlar yoldaşın olsun...
ADAM GİBİ ADAM LARIN KADERİDİR SAVRULARAK YAŞAMAK
Hiç kıymeti bilinmeyen değerli insanlardan biri. Nur içinde yatsın.
Çok akkilli bir şahsiyet ve anlamlı yazar ve edibiyat profosru ruh Saad olsun nur içinde yatsın amin
Neyzene Allah rahmet eylesin. Çok önemli bir kisilikmis.
Çok önemli bir şahsiyet bilgilendirme için tşk.'ler
Neyzen Baba büyük bir şahsiyet ve önemli bir insandır; Genç kuşaklar için iyi bir video olmuş 👍👍👍👏👏👏👏
Yahu şu kendi babanızdan başkasına baba deme huyunuzdan vazgeçin. Babasından başkasına baba diyen soysuzdur Hz. MUHAMMED s.a.v. hem neyzen baba dediğin müptezel ALLAH ve Resûlüne dil uzatacak kadar islam düşmanı islamın bizi geri bıraktığını söyleyecek kadar hadsiz bir cahildir
Çok iyi bir çalışma ve güzel bir anlatım emeğinize sağlık
Dün akşam Rotterdam'da Uğur Yücel'in performansını seyrettim. Olağanüstü bir oyunculuktu. Özellikle de yurtdışında doğmuş Türk edebiyatını tanımak isteyenlerin oyuna ilgisi büyüktü. Salon tıklım tıklımdı. Emeği geçenlere teşekkürler.
NEYZEN TEVFİK ' in anlatıldığı bir sayfada sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz Uğur Yücel ' in adından bahsederken , keşke oyununda NEYZEN TEVFİK ' İ canlandırdığıni da yazsaydin daha iyi olurdu.
MERNUŞ (*)
Bu engin ayrılık canıma yetti, Başımdan aşıyor kederim Mernuş. Bu yolda yazılmış ferman-ı kaza, Bunu da gösterdi kaderim Mernuş.  Bağlanmıştım bütün kalbimle sana, Şu fani cihanı okuttun bana. Sen göçtükten sonra ben yana yana Hicranla gözyaşı dökerim Mernuş.  Bu yolda cahilim, bildiğim kısa, Sen girdin toprağa ben düştüm yasa. Haklı haksız hatırını kırdımsa Affet günahımı, beşerim Mernuş! Bakırköy Hastanesi, 1934
Neyzen Tevfik Kolaylı ( 1879 - 1953 )
Neyzen 20.yüzyılın diyojenidir.ışıklar içinde uyu bbüyük üstad
Işık ne ya.
@@teberx yıldızın ışığı... Siz nasıl mekanın cennet diyorsanız, bizde, ışıklarda uyu deriz
Tek Parti döneminin Diyojenidir.
Bakteri
iyi dinle
bu nasıl bir baba ,,adamın asaletine bak kral gibi duruşu var
hayat bayatlıkta saymaktır,saygınlığı tazelemek değil...her dem umursamazlıktır umut olmakta değil...zenginlere paye vermek değil pay gözetmektir...
Teşekkürler.
Ellerinize sağlık önemli insanlar
66 - 67 yıllarıydı Kartalda mezarına giderdik 15 yaşlarındaydım mezar taşında ney i vardı şimdi yok çalınmış olabilir . Allah rahmet eylesin .
Duruyor hala, gelip geçerken el sallarım yıllardır
Mezarı bafra da
@@sezersemiz55İstanbul, Kartal da diyorlar
Farklı olsalarda beraber yaşamak kültürünü oluşturan halklar topluluğu Birbirini beslemiş etkilenmişler ! Akif Neyzen Nazım bunun en güzel örnekleri 😢❤
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Saygıyla minnetle anıyoruz 🇹🇷
Allah rahmet eylesin
Allah Rahmet Eylesin.
Kıymetli insanlar niye kiymetsizlestirilir
Çok iyi niyetli oldukları için yürekleri güzeldir böyle insanlarin
Tsk calismanizi kutlarim
Emeğinize sağlık çok güzel anlatmissiniz
Ne muhtesem bir insan nur icinde uyusun inşallah.
🙏🌹🙏🌹🙏🌹güzel insan
Hangi sanatçımızın kıymetini bilmişiz Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Şehzadebaşı Camisirin karşısındaki Fevziye geçidinde rahmetli dayımın atelyesine yarenlik etmeye gelirdi. Dayım öp amcanın elini deyince elini öpmüştüm. Şehzadebaşı'nda fotoğrağcı Talat' ın vitrininde büyük boy bir fotoğrafı vardı. Önünden her geçişimizde durur seyrederdik. O nedenle Şehzadebaşı'lılar Halk Filozofu Neyzen Teyfik'i iyi tanırlar, saygı gösterirler ve anlattıklarını paylaşırlardı.
Ne mutlu size..böyle özgün bir kişilikle temasınız olmuş...o u tanıma şansına erişmişsiniz
Rasygiyla Selamliyorum Buyuk ustayi Devri Daim Olsun Isiklarda Uyusun..
\
Ruhu şad olsun üstadın .🤲♥️
Ağzınıza, emeğinize sağlık ☺️👍👏🏻
İstiratgâhı, Kartal meslek lisesinin yanındaki mezarlıktadır. Kapıdan girince sol tarafta ki ilk dönüşte yola yakındır. Arar sıra gider "Işıklar içinde uyu Neyzen baba"derim.
yaşamı boyunca HAK YEMEMİŞ..yaşamı boyunca KUL HAKKI YEMEMİŞ...yaşamı boyunca PARA NEDİR PUL NEDİR BİLMEMİŞ..yaşamı boyunca KİMSEYİ KIRMAMIŞ ÜZMEMİŞ...yaşamı boyunca GARİBAN MAZLUM YAŞAMIŞ...İŞTE GERÇEK ALLAH DOSTU....
Emeğinize sağlık hocam ❤ Mevla rahmet eyleye
Biz turkler insanlari oldukden sonra deerini anlariz allah gani gani rahmet eylesin
Elinize saglik
Mekanı Cennet olsun
En sevdigim šaiir.Topragin bol olsun büyük üstaf!
Kıymeti bilinmemiş bir tasavvuf erbabı ve sanatçı
...Bir derviş yolunda bir yolcuyla karşılaşır.Yolcu: - Yolunda her karşılaştığına sakın inanma dedi.Derviş: Ben san inandım dedi./Yolcu ile Derviş.
HARİKA,
" Derviş ve yolcu" hikâyesi.
HİKMET, hikmetli bir hikâye aktarmışsin , güzeldi.
BEN SANA İNANDIM " demesi yolcuya , ne kadar felsefî bir laf.
elinize sağlık
Neyzen Tevfiğe Allah rahmet eylesin.
❤❤❤🇹🇷❤❤❤
Ruhu şad mekanı cennet olsun inşallah
❤😢❤😢❤😢❤
Büyük bir deliydi, Allah yolunu açık etsin
GÜZEL anlatımı olan değerli bir arşiv videosu olmuş.
Vay , NEYZEN TEVFİK hâlâ yaşıyor musun gönlümüzde ?
Böyle olacağını biliyor muydun AÇ ve SUSUZ kaldığında !?
KADERE boyun eğmek bu işte !
Teşekkürler ÖNEMLİ İNSANLAR Kanalı.
mekanını cennet olsun 😢
Yalın ayak bağrı açık bir hiç hükümdarı. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
Toprağın bol olsun
Neyzen teyfiği UĞUR YÜCEL Sahnede mütiş oynadı
Nedret,
İYİ ki yazdın vallahi, hiç haberimiz yoktu.
Teşekkürler, selâm yollamak istedim.
UĞUR YÜCEL ' İ de tebrik ediyorum, böyle değerli bir Edebiyatçı olan NEYZEN TEVFİK ' i canlandırdığı için..
Bu dünya hayatının ne kadar kısa ve boş olduğunu yaşamıyla,sözleriyle anlatan bir filozofmuş rahmetli.
Nedir yerli şairlerin hali ayyaş.sarhoş.berdjuş.yaşam .bitik bir hayat.şahane eserler 😋🙂🤔🥳🥳🤣😅👀😎🤨🧐👍🤓😁😜😛😜🤓👀😎
Nekadar güzel bir diyalokmuş köpeğine ❤️❤️
❤️
Neyzen Tevfik'in Yenikapı Meevlevihanesinde ney dersi aldığını biliyor musunuz
İnsanoğlu şiiri güzeldir.
Hiç bir arşivde kaydı var mı acaba ?
buyuk insan
Hafiyelik istihbarat hep varmış .insanlar neyi merak ediyor Anlamıyorum Allaha Emanet olalım
❤
Akif sirozdan neyzen yaşlılıktan öldü.
zekı koc kımler geldı kımler gectı neyzende gectı
tesekkur ederım nazık ınsan
Rahmetli Halamın Mezar Komşusudur
Yolu Urla'dan geçen önemli şahsiyetlerden hatta Urla'lı bir berberden ney çalmayı öğrendiği söylenir
Amma boş yaptın. Mısırda #bektaşi tarikatında öğreni neyi. 😀
Edebiyatı çok güçlü.Ama İradesi zayıf .İçkiye mubtela insanlar zavallı oluyor.
Ömrü boyunca kamış'a üflemiş, belden aşağı küfürler etmiş.... Bu kadar işte... Rahmetsiz...!
önce okuma yazma öğrenseydiniz keşke. idaaaaam
ney çalarmış işte
Timarhanelik imis zaten
Bubası bafranın kolay köyünden dur. O yüzden soyadi kolaylı 😀
Dergahlarda, tekkeler de ders alması mehmet akifin hoşgörüsü o dönem de bu döneme müslümanların linç kültürü olmaması ne güzel. Mehmet Akif'in , nazım hikmetin, kemal tahirin, şapka giymeyenlerin, şiir yazanların v.s sistemi eleştirince başlarına gelmeyen kalmayan yiğit insanlar. neyzen tefik şanslı ama arkadaşları o kadar şanslı değildi onların başına gelenlere kim bilir ne demistir !?
Sara hastaligi islam kaynaklarinda musallattir isin tedavisi sarap ve ney 😅 gayet zekice
Bir eklemede benden; tıpası yemeyen ayyaş ölünce mezarına "El Fatiha" yazdırdı.
Hasssssiktiiiiirrrr len gebeşoğlan
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah
Allah rahmet eylesin