Als hechten niet lukt...

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • Martin Appelo is GZ-psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt als docent, trainer, therapeut en supervisor bij Cure & Care Development in Arnhem,
    psycho-oncologisch centrum Het Behouden Huys in Haren, de afdeling Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen en in zijn eigen praktijk in Den Andel en Barneveld. Daarnaast is Martin auteur van 28 boeken. Zijn laatstverschenen boek: [H]echt niet.
    Naast zijn werkzaamheden als spreker, therapeut, coach en supervisor, wordt hij regelmatig gevraagd als expert in radio- en televisieprogramma's en is hij actief als voorzitter van congressen en symposia.
    Door persoonlijke omstandigheden is hij van jongs af aan gefascineerd door de vraag hoe mensen het volhouden in extreme omstandigheden. Zijn kennis van rouw, veerkracht, motivatie en het (on)vermogen om te veranderen is gevormd door dertig jaar klinische ervaring en wetenschappelijk onderzoek.
    Martin denkt out of the box en weet complexe situaties terug te brengen tot eenvoudige feiten en wetmatigheden waarvoor oplossingen vaak verassend eenvoudig zijn.
    Topic van vandaag, visie van Martin Appelo op trauma en gehechtheid.
    Mijn vraag: onveilig gehecht ouders die hun onveilig gehechte kinderen opvoeden. Wat zou je aan hen willen zeggen of delen?
    Onderwerpen die aan bod komen:
    1. Introductie Martin Appelo
    2. [H] echt niet boek
    3. Overtuiging van het kuikentje
    4. Mensen zijn net kapotte kiep-autootjes
    5. Hechting is besmettelijk
    6. De blauwdruk van hechting
    7. Oersoep
    8. DSM-V
    9. Neurofeedback
    10. Paardenmenner van Plato
    11. Eros en Thanatos van Freud
    12. Mannen van Mars, vrouwen van venus
    13. Autonomie en symbiose
    14. Van Drive naar Like
    15. Van Drive naar Bordom
    16. De 3 hechtingsstijlen
    17. Vertrouw niet op je gevoel
    18. Wees niet jezelf
    19. Piketpaaltjes voor zingeving
    20. De 10 geboden, leefregels
    21. Socratisch motiveren
    22. Pindakaas-therapie
    Ben jij ouder, leerkracht of andere professional van een kind met hechtingsproblemen?
    En ben jij opzoek naar informatie, tools en tips om beter met hechtingsproblemen om te gaan?
    _____________
    GRATIS E-BOOK
    Download dan het GRATIS E-BOEK: Wat is er met mijn kind aan de hand?
    alshechtenniet...
    __________
    ABONNEREN
    Vind je dit interview interessant?
    Abonneer je dan op deze podcast.
    _____________
    WIE IS ESTHER?
    Esther is Schrijver, Spreker, Docent, Trainer en Expert Hechtingsproblematiek. Ze is de founder van Als Hechten Niet Vanzelf Gaat, een online community en academie van en voor ouders en professionals die te maken hebben met hechtingsproblemen. Esther is zelf moeder van een dochter met deze problematiek en heeft zich in de afgelopen jaren vastgebeten in dit onderwerp door in binnen en buitenland alle kennis over dit onderwerp te verzamelen. Dit deelt zij op verschillende manieren op de verschillende platforms. Zo is er dus voor iedereen een mogelijkheid om de juiste informatie over dit onderwerp te vinden.
    ______________
    CONNECT ONLINE
    Website: alshechtenniet...
    Facebook: / alshechtennietvanzelfg...
    LinkedIn: / esthergroenewegen
    Instagram: / esther.groenewegen
    ________
    PODCAST
    Spotify = open.spotify.c...
    Itunes = podcasts.apple...
    PodNL = podcastluister...
    Sound Cloud = / esthergroenewegen
    ____________________________
    ALS HECHTEN NIET VANZELF GAAT, wanneer liefde alleen niet genoeg is. AHNVG is resultaat georiënteerd educatieve begeleiding bij hechtingsproblematiek. Als Hechten Niet vanzelf Gaat is een website, online platform, academie en community voor ouders en professionals die te maken hebben met vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen. Het is een plek waar je terecht kunt voor begeleiding, informatie, hulp en steun bij hechtingsproblematiek.
    Voor meer informatie ga naar: alshechtenniet...
    __________
    ABONNEREN
    Vind je dit interview interessant?
    Abonneer je dan op mijn kanaal.
    • Als hechten niet lukt...

ความคิดเห็น • 50

  • @jaynejaynee5156
    @jaynejaynee5156 ปีที่แล้ว +8

    Wat een verademing deze man. Heel duidelijk en zo herkenbaar

  • @albertinavisserman1361
    @albertinavisserman1361 8 หลายเดือนก่อน +2

    Wat een kennis en ervaring heeft Martin! Ongekend! Ontroerend mooi hoe hij de jongen onder zijn bed vandaan kreeg met gitaarmuziek! 👏👏👏

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  7 หลายเดือนก่อน

      Gelukkig zijn er steeds meer professionals in onderwijs en zorg die snappen wat er nodig is bij bijzonder gedrag. Zo sprak ik laatst een leerkracht die mijn opleiding Hechting in de Praktijk heeft gedaan en nu een schommel in het klaslokaal heeft opgehangen voor haar 13 jarige leerlinge. In plaats van dat deze leerlinge elke ochtend eerst tot rust gebracht moet worden gaat zij nu zelf op de schommel zitten om tot rust te komen en net als de andere kinderen aan het werk gaat als ze voelt nu kan ik het schoolwerk aan.

  • @evaluna1974
    @evaluna1974 3 ปีที่แล้ว +6

    Magistraal is het woord 👍👍👍… WAT een kluif aan mentale en filosofische kennis en heerlijke out of the box infotainment .. na twee replays fijn om nog een paar uur op te herkauwen! En de belichting was FANTASTISCH … “Eva in gesprek met The Dark side of mankind” 😂 .. maar kippevel hoe goed en waar deze man zaken omschrijft! Toppie👏

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je wel voor je reactie. Ik vond het ook fascinerend om met hem in gesprek te gaan. Martin weet het op zo'n bijzondere manier te omschrijven en is daarin niet te beroerd zijn eigen ervaringen daarin mee te nemen...

  • @ikramziani2289
    @ikramziani2289 2 ปีที่แล้ว +5

    Leuke nuchtere man! Heb met plezier geluisterd . Thanks 😊

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  2 ปีที่แล้ว +1

      Inderdaad, ik vond het ook een genot om met met Martin in gesprek te zijn. Een heerlijke, onorthodoxe kijk op mentale gezondheid. En daar houden we van!

  • @megje1499
    @megje1499 ปีที่แล้ว +4

    Wat een verhelderend boek en wat ben ik blij om Martin Apello’s uitleg te horen over hoe er in de reguliere geestelijke gezondheidszorg wordt gewerkt.
    Het enige waar ik door werd afgeleid zijn belletjes die hij denk ik om zijn pols draagt, maar misschien ligt dat aan mij. Ik moest rond 13:20 opnieuw beluisteren, ik vrees dat ik sterk op geluid reageer. 😅
    Ik lees het boek met plezier en kan beter zien waarom mensen reageren zoals ze doen. Ook mijn eigen handelen wordt verklaarbaarder door te zien dat ik een kuikentje was dat achter een ‘gebroken kiepwagen’ aanliep. ( Moeder met o.m. een oorlogstrauma)

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  11 หลายเดือนก่อน

      Martin schrijft prachtige boeken om mensen beter te begrijpen!

  • @josepeeters6121
    @josepeeters6121 3 ปีที่แล้ว +2

    Jeeh, wat een geweldige verrijking dit verhaal. De noodzaak van leefregels en piketpalen; de gedeelde wanhoop die soms nodig is om verder te komen; de beloning op rust en agressie negeren. Stuk voor stuk boeiende handvatten om uit deze soms hopeloos wordende problematiek te komen. En wat een verhelderende uiteenzetting over de diagnose en zo beeldend verteld. Die kar met de twee paarden blijven in je hoofd. Dank je wel Esther voor het delen van dit boeiende gesprek.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว

      Beste Jose,
      Dank je wel voor je reactie. Inderdaad zo heb ik het gesprek ook ervaren, Martin kan zo beeldend vertellen en met het filosofische sausjes over de diagnose heen maakt dat ik weer op een hele andere manier naar de diagnose ben gaan kijken.
      p.. Abonneer je op dit kanaal zodat je geen nieuwe interviews meer hoeft te missen!
      Hechte groet,
      Esther

  • @Burkie-Batsbak
    @Burkie-Batsbak ปีที่แล้ว +1

    Ik heb af en toe hard gelachen. Wat een man, hij woont vlakbij mij. Maar ik leerde hem pas kennen via Radio 1 in het begin van de "coronatijd" Hij dacht er hetzelfde over als ik. Af en toe luister ik eens een aflevering waarin hij zijn visie geeft. Heel herkenbaar voor mij zelf maar hij kan het zo vertalen dat je andere mensen die je zelf goed kent er ook in gaat herkennen.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  ปีที่แล้ว +1

      Martin is een bijzondere man die op een unieke wijze de diagnose op een boeiende manier weet te omschrijven.

  • @loutjebosch8888
    @loutjebosch8888 3 ปีที่แล้ว +1

    Wow, deze droogkloot (Martin Appelo) zegt waardevolle dingen. Dat van die gemeenschappelijke wanhoop vond ik een goeie. En ook dat belonen van goed gedrag. Maar hoe moeilijk vind ik dat als er dagen zijn dat ik geen enkel lichtpuntje kan zien ontdekken in zijn gedrag.
    Dankjewel Esther, fijn dat je dit met ons deelt.
    Met hartegroet,
    Loutje

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Ha, ha, jij zegt het Loutje.
      Martin zegt inderdaad waardevolle dingen en weet dit ook op een originele manier te brengen. Gelukkig heb ik wel zelf een iets positievere kijk op het helen van trauma zeker als het kinderen betreft. Zou je dan ook zeker willen uitnodigen om je te verdiepen in het helen van getraumatiseerde breinen bij kinderen er is zoveel mogelijk om te helen en te reguleren.
      Heel veel sterkte en graag gedaan!
      p.s. als je een abonnement neemt op het kanaal krijg je een melding als er weer een nieuwe video wordt geplaatst.
      Hechte groet,
      Esther

    • @loutjebosch8888
      @loutjebosch8888 3 ปีที่แล้ว

      @@GroenewegenEsther hoe doe ik dat en zijn er kosten aan verbonden om mij te abonneren op jouw kanaal?

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว

      Dank je wel voor je vraag @@loutjebosch8888, je abonneren op dit kanaal is gratis. Je kunt een klik geven op de rode abonnementsknop onder de video. Mijn e-book downloaden is trouwens ook gratis: alshechtennietvanzelfgaat.nl/gratis-e-book/
      Hechte groet,
      Esther

  • @Margreet0611
    @Margreet0611 3 ปีที่แล้ว +1

    Hoe verhelderend en heel herkenbaar.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je wel voor je reactie, Martin heeft een onconventionele maar verfrissende kijk op hechtingsproblematiek!

  • @sylvia8417
    @sylvia8417 3 ปีที่แล้ว +1

    Wat verhelderend en enorm boeiend! Dank!

  • @lisbethjansen585
    @lisbethjansen585 9 หลายเดือนก่อน +1

    Dank u wel! Zeer interessant.

  • @fvansoest8299
    @fvansoest8299 3 ปีที่แล้ว +1

    Heel waardevol interview!

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je wel voor je reactie!
      Fijn dat je dit gesprek met Martin net zo waardevol vindt als ik!

  • @annefrouk7957
    @annefrouk7957 3 ปีที่แล้ว +1

    Dank jullie voor deze interessante verdieping.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je wel voor je reactie Froukje!
      Voor mij was het ook een interessante verdieping over een complexe diagnose die Martin op een of andere manier weet terug te brengen tot eenvoudig feiten en wetmatigheden waardoor oplossingen verassend simpel kunnen zijn.

    • @annefrouk7957
      @annefrouk7957 3 ปีที่แล้ว

      @@GroenewegenEsther wat ik ook zo mooi vind is om te zien dat we allemaal onze trauma hebben maar dat we er onze kracht van kunnen maken als we ons trauma aankijken en begrijpen daarmee kan je andere helpen te groeien naar volledig bewustzijn

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      @@annefrouk7957 wat heb je dat mooi omschreven.
      En zo zie ik het ook. We nemen allemaal ons levenspad mee. Het ene pad is makkelijker begaanbaar dan de ander. Maar iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen. Wat je van deze uitdagingen leert maakt dat je van je trauma je kracht kan maken. Gelukkig zijn er vele die dit voor elkaar krijgen. Martin heeft zijn eigen hechtingsverhaal, ik de mijne. We hebben ieder ons eigen pad gevonden om nu anderen te helpen met de complexe diagnose hechtingsproblematiek en vroegkinderlijk trauma. Deze kennis deel ik graag met anderen.

  • @nolhoutman
    @nolhoutman 2 ปีที่แล้ว

    Dank jullie wel !

  • @azirkzee
    @azirkzee 3 ปีที่แล้ว +3

    Hou van de droge, licht sarcastische, humor waarmee dit onderwerp benaderd wordt. Niks pappen en nathouden. Top hoor.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว

      Heerlijk toch deze benadering, ik heb er ook echt van genoten en geloof ook echt in deze aanpak... Laat die truck met Pindakaas maar komen! LOL!!
      Dank je wel voor je reactie Annemarie.

  • @pure-being6623
    @pure-being6623 3 ปีที่แล้ว +1

    top! merci!

  • @tishierik
    @tishierik 7 หลายเดือนก่อน +2

    Dag Esther. Ik zie je geschokt grote ogen open trekken wanneer die vertelt dat hij eigenlijk de zwakke plekken van iemand gebruikt en die daarmee chanteert. Ik zie dat je daar gechockt op reageert en het moeilijk kunt geloven dat die dat doet als psycholoog. Ik zie dat je voelt dat dit eigenlijk niet goed is en dat je dit eigenlijk niet mag doen.
    Laat je alsjeblieft niet verlijden om ook op deze manier te werk te gaan. Blijf alsjeblieft dicht bij je zelf, dicht bij je eigen gevoel want het mensen chanteren is en blijft een narcistische aanpak waartoe wij ons niet moeten verlagen volgens mij, ook niet als een soort van laatste redmiddel. Deze man heeft een enorm groot inzicht in psychologie en in hoe relaties werken, dat lijkt mij typisch aan mensen die onveilig gehecht zijn, ze hebben dat soort dingen van kleins af aan altijd heel erg grondig bestudeerd om zelf te kunnen overleven, maar wat hij doet is en blijft natuurlijk sterk manipulatief gedrag die hij stelt. Hij ontwikkelde dit gedrag van kindsbeen af als een overlevingsmechanisme, maar wat hij niet in de gaten heeft is dat de onveilige situatie die hij als kind al ervaarde nu nog steeds niet opgelost is en hij daarom de innerlijke drang ervaart om zijn overlevings mechanisme logischerwijs nog steeds te blijven verder zetten. Hij zegt zelf dat mensen die onveilig gehecht zijn niet uit de lucht komen gevallen tijdens wanneer zich nu een crisis als corona openbaarde, ze weten eigenlijk heel goed dat de situatie nog steeds niet veilig is dus waarom zoiden ze dan hun overlevingsysteem opzij zetten!? Dat is absurd natuurlijk.
    Kunnen narcisten genezen?
    Narcisme is volgens mijn geen echte ziekte. Het is een overlevingssysteem. Men hoeft of mag daar dus niet echt van te genezen denk ik, anders zal men levensbedreigende situatisch niet meer kunnen overleven.
    Des al niet te min denk ik dat het in stand gehouden wordt door een situatie die ook niet helemaal echt is, een situatie niet waar is. Een illusie die de hele wereld verziekt. Een illusie die de hele wereld eigenlijk in een erg naricistisch programma duwt.
    Wat hier verteld wordt klopt voor zover men gelooft (want het is maar een geloof) in het YOLO principe (You Only Live Ones) waarbij men er van uitgaat dat men als een onbeschreven blad geboren wordt en ook gelooft dat we allemaal afgescheiden individuen zijn, afgescheiden personelijkheden. Dat is slechts een sterk ingeboezemd geloof die op geen enkel wetenschap berust, dus door geen enkele wetenschap bewezen wordt. Waarom geloven de meeste mensen dit dan en niet het tegenovergestelde, nl dat we in wezen allemaal wel ergens verbonden zijn met elkaar?
    Mensen die onveilig gehecht zijn hebben van kindsbeen af niets anders gedaan dan de verbanden en de samenwerking in relaties te leren doorzien. Zij weten doorgaans als geen ander dat die banden er wel zijn. Zij weten ´als ik zo doe, dan zal die ander daarop zus reageren´. Ze houden er als het ware een wedstrijd van om te zien wie van hen het meeste inzicht heeft in relaties en wie het beste mensen kan manipuleren.
    Doordat onveilig gehechte mensen het gedragingen van mensen en systemen zo nauwkeurig bestuderen zijn het ook zij die volgens mij het gemakkelijkste tot inzicht kunnen komen dat er meer is tussen hemel en aarde en dat we in werkelijkheid niet afgescheiden zijn van elkaar maar een éénheid zijn en dat het dan ook meest gustigste is om aan de harmonie van deze eenheid bij te dragen en mee te gaan werken.
    Mensen die zich nog erg narcistisch gedragen zijn als het ware nog net niet diepgenoeg gevorderd om tot inzicht te komen dat alles echt met elkaar verbonden in in het universum. Ze zijn net nog niet ver genoeg ontwikkeld om deze veel grotere universele samenwerking die er eigenlijk heerst ook te doorzien. Wanneer mensen die veel groter universeel verband kunnen doorzien dan zullen ze er hen ook spontaan aan onderwerpen volgens mij en ze zullen zich niet meer narcistisch opstellen omdat ze beseffen dat hun naricstisch gedrag ook iin hun eigen nadeel is. Je zou kunnen zeggen dat ze dan genezen van hun narcistisch gedrag.
    Volgens mij wordt het YOLO gedachtegoed door narstistische mensen in staat gehouden omdat als ze mensen kunnen wijsmaken dat ze maar een keer leven dat ze daar finacieel veel meer kunnen uithalen danvdat mensen niet meer echt bang zouden zijn om te sterven en het slechts als een soort grote rustperiode zien, een soort van grote slaap.
    Veel mensen verdiepen zich niet in hoe er anders kan gedacht worden over de dood. Dit is echter slechts aangeleerd gedrag om je daar niet in te verdiepen en het niet te onderzoeken... Wetenschappelijk vewijs voor reïncarnatie is er niet nee, maar ook niet voor het feit dat reïncarnatie niet zou bestaan. Reïncarnatieheeft te maken met het witte paard en slechts één leven met het zwarte paard. We hebben als menner altijd een keuze om tussen deze twee te kiezen en één van deze paarden lijdend te laten zijn.
    En ook al heeft iemand die onveilig gehecht is geen goede soep gekregen om op te bouwen in dit leven, die heeft volgens mij nog altijd zijn geweten meegekregen die het al weet wat voor hem het beste is. Ons geweten is gebasseerd op gelijkaardige voorvallen uit vorige leven, het is al het ware een pakketje levenservaringen die men meedraagt uit vorige levens. Ook een narcist weet diep van binnen wanneer die dingen doet die eigenlijk niet echt kunnen. Het zal van zijn eigen afhangen of die zichzelf wil en/of durft te verbinden met zijn geweten. Men hoort volgens mij inderdaad niet naar zijn gevoel te luisteren, maar naar zijn geweten. Dat zijn 2 verschillende dingen, dit zijn de 2 paarden uit de metafoor van Plato.
    Het probleem is niet alleen het geloof in YOLO maar ook het niet beseffen dat wie of wat wij eigenlijk echt zijn. De mens verbindt zich immers met de persona, het masker. Dat is hen ook gewoon maar aangeleerd. Wij zijn niet echt de persona. De persona speelt slechts een rol, het is slechts een acteur en niet wie we in wezen echt zijn. Wij ziel de ziel. Dat is het geheel, de gevleugelde paardenkar en de tweepaarden van Plato samen die eigenlijk ergens in alle vrijheid boven de aarde in de hemelen door het universum reist, door de kosmos.
    Niets is wat het voor de mens lijkt...
    Veel liefs ❤❤❤

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  7 หลายเดือนก่อน +1

      Dank je wel voor jouw uitgebreide reactie.
      In mijn podcast interview ik verschillende mensen die een haakje hebben met hechting en trauma. Dat betekent niet dat ik het met alles eens ben wat mijn gasten met mij delen. Maar dat hoeft volgens mij ook niet. De deelnemers van mijn trainingen, of dit nu ouders of professionals zijn, hebben regelmatig te maken met narcisme. Daarom vond ik dit gesprek interessant om met andere te delen. Maar zijn zienswijze over trauma en hechting is compleet anders dan die van mij, gelukkig maar want er is nog zoveel te helen in de breinen, zenuwstelsels en neurobiologie van getraumatiseerde kinderen.

    • @tishierik
      @tishierik 7 หลายเดือนก่อน

      @@GroenewegenEsther dank je wel, ik ben blij dat je dat hier toch ook wel even aan wilt geven. Ik ben de podcasten die je maakt bijzonder genegen. Dank je wel daarvoor!
      Bij mij kwam deze podcast nu eigenlijk een beetje over als dat men dit in de hulpverlening ergens beter hoort te herzien om tot een betere hulpverlening te kunnen komen, en dat hulpverleners ook maar beter zouden kunnen beginnen met manipuleren en chanteren hè. Ik begrijp dat het niet de bedoeling was om die indruk te geven hoor. Maar deze indruk ontstond bij mij. Het zou mij niet verbazen als deze indruk ook bij anderen ontstaat... Vandaar dat ik hierop toch even wou reageren...
      Verder vond ik deze podcast wel heel erg leerrijk en waardevol hoor Ester!
      Veel liefs ❤️❤️❤️

  • @antoinettedeboer9973
    @antoinettedeboer9973 3 ปีที่แล้ว +1

    super interessant

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  3 ปีที่แล้ว +1

      Dank je wel voor je reactie Antoinette!
      Ik vond het gesprek met Martin ook erg interessant.
      Martin heeft mij een nieuwe kijk op hechting gegeven door de oude filosofen mee te nemen in de kennis over hechtingsproblematiek.

  • @duberneyvoets4200
    @duberneyvoets4200 2 ปีที่แล้ว

    Wat prachtig en zo herkenbaar. Ik zou graag met deze man in contact willen komen.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  2 ปีที่แล้ว

      Het was een bijzonder gesprek met een bijzondere man! Volgens mij kun je hem gewoon opzoeken en contacten Duberney. Wie niet waagt, wie niet wint. Succes!

  • @hendriveurink3176
    @hendriveurink3176 3 ปีที่แล้ว

    Heel interessant.

  • @Bowentherapie
    @Bowentherapie 8 หลายเดือนก่อน

    Jan Bommerez is ook een aanrader voor je!

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  7 หลายเดือนก่อน

      Dank je wel voor de tip. Ik zal hem contacten.

  • @Bowentherapie
    @Bowentherapie 8 หลายเดือนก่อน

    Onveilige hechting is geen afwijking maar een normale veilige reactie wanneer het niet veilig is om te hechten. Dus heel goed dus! Feitelijk een overleefmechanisme.

    • @GroenewegenEsther
      @GroenewegenEsther  7 หลายเดือนก่อน

      Zeker waar, het gedrag wat ontwikkeld wordt vanuit een onveilige situatie is op dat moment gedrag wat nodig is om te overleven. Maar als de situatie weer veilig is geworden en het overlevingsgedrag blijft bestaan gaan we het 'probleem gedrag' noemen. Het gevaar is voorbij maar het kind blijft in vanuit overlevingsmodus reageren. En dat zorgt voor gedoe.....

    • @Bowentherapie
      @Bowentherapie 7 หลายเดือนก่อน

      @@GroenewegenEsther en het probleemgedrag noemen, en gedoe, versterkt weer de traumapijn: er is iets mis met mee, dus vicieuze cirkel. We moeten overleefmechanismen gaan zien als de traumapijn die het is, niet als afwijkend en iets dat weg moet, want daar zit wederom afwijzing in en versterking vsn het beeld: slecht.