💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz): 📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2 📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci 📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci 📌 TH-cam Katıl (₺): th-cam.com/users/evrimagacijoin 📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
@@anadolu_ocagi İroni yapmaya çalıştın galiba :D Charles Bukowskiden alıntı yaptılar diye bilim kanalı olmaktan çıkmadı ya da kimse edebiyattan alıntı yapamazsınız demedi Charles Bukowski'yi bilmiyorsan da araştırabilirdin. Zaten herkes kişiden kişiye değişebileceğini biliyor, sanata bilim gözüyle bakmak çoğu zaman doğru değil.
Nostaljiyi anmak bana kimi zaman burukluk ve acı verse de bir yandan tuhaf bir mutluluk da veriyor.Bir zamanlar nostalji hastalığı gibi bir terimin olması beni gerçekten çok şaşırttı ayrıca evrim ağacının birçok farklı konuya değinmesi ve alışılagelmişin dışına çıkması da özgünlüğünü ortaya koyuyor.Teşekkürler evrim ağacı ekibi.
O zamanlar dedigi gibi 30 yıllık savaşlarda vs. İnsanlar hasretten yataklara dusuyor o zaman ne oldugu bilinmedigi icin hastaligin zaten depresyondayken bir de boyle olacak soyle olacak psikolojisi gercekten oyle hissetmelerine neden oluyor.
Ben nostaljiyi şöyle yorumlamıştım : insanlar bilinmezlikten korkar, gelecekte de ne yaşayacağımızı bilemeyiz ama geçmişteki yaşadığımız olayları biliriz yani bilinmez bir şey olmadığı için korkulacak bir şey de olmaz ve huzur hissederiz
Geleceğe yönelik umut azaldıkça geçmişe dönük heves artar. Bu da Türkiye'nin içinde bulunduğu politik gerginliği Nostalji adı altında çok iyi açıklıyor.
Sadece politik nedenler değil ki Hatta politik nedenler en son madde polikata gibi kirlenmiş bir işe gelinceye kadar çok daha temiz güzel hasletler var.
Gelecekle ilgili beklenti ve umudumuzu fazlasıyla aşındırdılar. Şu aralar sadece günlük yaşıyoruz. Birbirini hiç tanımayan, farklı deneyimler yaşamış ve yaşayan çok fazla insanın aynı duygu ve düşüncede olduğuna eminim. Güvende hissetmek istiyoruz her şeyden önce.
Videoyu izlemeden şunu belirteyim, ben disiplinlerarası sosyal bilimler çalışan bir akademisyenim ve yüksek lisans/doktora sürecinde insanlığın ürettiği idealler, hayali dünyalar üzerine çalıştım. Şunun iyice bilincine vardım: Ne kadar iyi niyetle çıkmış olursa olsun, geçmişten gelen bir öze, nostaljik bir özleme (ki bu da bir hayali dünyadır, geçmişi yeniden kurgulamaktır) dayanan hemen hemen bütün idealler felaketle sonuçlanıyor. Bu da zamanla bende nostaljiye karşı bir alerjiye sebep oldu. Yok 90'larda çocuk olmak, yok asr-ı saadet, yok aman aman 70'lerin protest kültürü, tüm bunları ve benzerlerini duyunca tüylerim diken diken oluyor. Her dönemin artıları eksileri vardır, etraflıca bakınca öğrenilecek ve ders alınacak yönleri vardır, fakat bir döneme öykünüyorsanız, siyah beyaz bakıyorsanız, fazladan duygulanıyorsanız bir adım geri atıp uzaktan genel resme daha dikkatli bakın derim. Bu arada nostaljiye alerjim var derken, ilerleme fetişisti biri de değilim, geleceğe dair projeksiyonlarda da temkinliyim. Fakat aradaki fark şu: Geleceğin belirsizliğinin hep bilincinde olduğumuz için sorgulaması daha kolay oluyor. Geçmişten aldığımız fikir ve tecrübeler konusunda kendimizden komik ölçüde emin, sabit fikirli, şartlanmış, orayla duygu bağı kurduğumuz için şimdiki zamanı ve geleceği oradan hareketle temellendirdiğimizde işler tehlikeli hal alabiliyor. Hele o nostaljik hezeyanlar şu anki dünyaya dair karamsarlık, nefret gibi duygulara sebep oluyorsa. Bunun ortaya çıkardığı tehlikeli, yıkıcı kitle hareketleriyle dolu tarih. Tabi ki bundan komple kurtulacak ya da bunu isteyecek değiliz. Güzel anıları hatırlamak zaten beynimizin sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu bir mekanizma. İşimize yaradığında geçmişteki başarılarımızı, güçlerimizi hatırlamakta falan da sıkıntı yok. Fakat bundaki yanılsamaların farkında olmak da bir o kadar önemli, özellikle belli bir döneme dair oluşan algı kitlelere yayılıyorsa. Şimdi videoyu izleyebilirim ✌🏻
Video sayesinde nostaljiye ne kadar bağlı olduğumu fark ettim. Hayatımın en güzel dönemimi yaşadığımı düşündüğüm 2009-2012 arası döneme gerçekten bağımlıyım. O dönemde çekindiğim fotoğraflara saatlerce bakıp o dönemin şarkılarını dinleyince çok mutlu oluyorum. Meğer bunun altında eskiyi özlemek dışında çok daha derin anlamlar varmış. Video gerçekten çok bilgilendirici olmuş diyeceğim de Evrim Ağacı'nın hangi videosu böyle değil ki? Teşekkürler
Çünkü o zamanlar gerçekten güzeldi dünya daha güzeldi insanların içinde az da olsa insanlık vardi maddi kaygı ve sorumluluklarımız şimdiki kadar çok değildi Güzeldi yani..
Bugün ne kadar basit olduğunun farkında olduğumuz durumların eskiden, bilimin daha geride olduğu dönemlerde ne kadar yanlış anlaşıldığını bazen akıl hayal almıyor
Bu hastalığa çocukluğumdan beri sahibim eski şarkılar, nostaljik eşyalar ve bu tür sohbetler olunca hemen atlıyorum. Hatta dünyada sahip olunacak en iyi nostaljik şarkı arşivinin sahibiyim. Beni değiştirmeye çalıştılarsa da başaramadılar ve beni böyle kabullendiler. Bu durumumdan hiç şikayetçi olmadım. Benim için en iyi terapi her zaman bu nostalji tutkusu oldu. Kafamı dağıtmak için hep eski şarkılara sarıldım. Gün geçtikçe bu tutkum niye bu kadar arttı diye düşündüm ve coğrafi şartların eskiye özlemi daha çok arttırdığını keşfettim. Bu konuya değinmeniz beni mutlu etti çok teşekkür ederim. Hep zaman yolcusuydum ve hep öyle kalacağım:))
Yunanistan'da Bizansçı, Türkiye'de Osmanlıcı "politikaların" olması sanırım son kısmı açıklar nitelikte. İkisi de büyük imparatorluklar ama "eskiye dönüşmeye çalışmaktansa gelecek için uğraşmak daha mantıklı bence"
2 ปีที่แล้ว +142
İnsan, epizodik belleğinde yer alan ve ona haz vermiş bilgileri hatırlayınca ömrüne ömür katar. Şahsen 1998-2008 yılları arası benim için en keyif verici yıllardır ve o yılları hatırladıkça mutlu olurum. O yıllara ait fotoğraflara baktıkça, o dönemin popüler müziklerini dinledikçe bu mutluluğum katlanır. Sanırım bu durum benim vücuduma da iyi gelecektir. Bu durumun tam tersi de var. Çocukluk döneminden kalan herhangi bir t*ciz olayı da büyük ihtimalle anısal belleğe kaydedilmiştir. Bu noktada birey o bilgiyi hatırlamaya başlarsa canı sıkılacak ve travma yaşayacaktır.
İhtiyaç duyduğum içerik beklemediğim bir zamanda geldi. Şu sıralar bazı mekanlar ve kişiler için yaşadığım acıtan duyguları videonuz sayesinde tanımış oldum. Ayrıca siyasi manipülasyona ışık tutmuşsunuz. teşekkürler.
"O küçük bir köy evi, uzak ücra yerde İçimde kanar gibi, bin dert katar derde Annem beni beklerdi, bakıp bakıp yola O çok merak ederdi, gözü dala dala Nerde anam nerde ben Çoktan düştüm derde ben Ağla gözüm ağla Ben burdayım sen var ol haber alsam ana Şu dağlar verse bir yol varsam gitsem sana Ah bir köye dönsem ocak tütse baştan İşte geldim desem aşıp dağdan taştan Nerde anam nerde ben Çoktan düştüm derde ben Ağla gözüm ağla." Bu şarkı ile İÜ Konservatuvarına girmiştim, yıllar sonra şarkının Türkçe adının Hasret olduğunu öğrendim. Amerikan İç Savaşı döneminde yasaklanmış daha sonra da İkinci Dünya Savaşında. Bu çevirisi de 1950 Orta Okul Müzik Kitabından (Ferit Hilmi Atrek) Adapte Eden: H.B. Yönetken, İngilizceden çeviren Ali Ulvi Elöve. Bu müzik kitabı ve eski bir belgesel dışında hiçbir yerde bu şarkıyı bulamadım.
Çocuk yetiştirirken ebeveynlerin onlara iyi anılar yaşatmaya önem vermesi gerekiyor. Bir çocuk ne kadar çok iyi anılar biriktirirse, İleri yaşlarda o kadar güçlü olur. Nostalji öldürmez yaşatır.
Nostalji gibi bir konudan bir kucak dolusu bilimsel açıklama. Müthişsiniz Çağrı Hocam emekleriniz çok büyük. Umarım biz bilimseverler için eğitim bombardımanınız hiç eksik olmaz.
TAM TERSİ! Nostaljiden uzak durmam lazım benim. Geçmişdeki mutlu zamanlarımı bile düşünmek beni hüzünlere boğuyor ve o günleri iyi değerlendiremediğimi bilmek kendime kızmama ve o günlerin artık gelmeyeceğini bilmek beni umutsuzluğa ve derin bir mutsuzluğa itiyor; okb' lerim, ankisiyete ve deprosyanlarım artıyor. O günlere benzer günleri bile yaşayamacağımızın gerçekliği beni çok üzdüğü gibi o anılara takılıp kalmak anı yaşamamı da engelliyor. Ve daha bir çok şey... Ve doğru, bu psikolojik sorunlar bir çok biyolojik sorun yaratıyor kişide, yani psikoloji de biyolojiktir, kimyasaldır vs. tabii ki temelde ama anladınız işte ne demek istediğimi, bir çok başka rahatsızlıklar yaratıyor, nitekim de bende yarattı.
Hiç kimse içinde bulunduğum durumu bu kadar iyi anlatamazdı. Çok kolaymış gibi bana sürekli " Boşver geçmişi düşünmeyi,geleceğe bak!" diyorlar.Ama geçmişte ister iyi birşey ister kötü birşey yaşamış olayım,özlüyorum.Hatta daha yaşamamış olduğum zaman dilimini bile.Umarım bu durumdan kurtulmak bununla başı dertte olan herkese nasip olur.
Aynı durum bende de var maalesef geçmişe özlem duydukça geçmişte yaşadıkça anı kaçırıyorum ve umutsuz, depresif bir halde oluyorum. Rüyalarımda bile hep geçmişi yaşıyorum tekrar ortaokula vs. gidiyorum mesela. Herhalde şuanda mutsuz olduğumdan bu şekilde oluyor.
Elazığ'lıyım. Ocak 2020'deki depremden önce şehirden ayrıldım ve yaklaşık 2 yıl boyunca geri dönemedim. Geri döndüğümde depremden dolayı birçok yerin değiştiğini gördüm. Daha önce de şehirden ayrıldığımda "uzun süreli" geldiğim vakitlerde 'ah şurada ne yapardık, vah şurada oturur çekirdek çitlerdik' gibi olurdum. Fakat artık gittiğimde şehirdeki değişikliklerden dolayı o nostaljiyi yakalayacak anı mekanlarım yok. Şehir eskisi gibi beni geçmişe götüremiyor. Bence nostaljinin en büyük kaynağı anılarımızı hatırlatacak şeyler. Onlar olmayınca nostalji de olmuyor
Mükemmel bir anlatım zevkle izledim. Sanırım daha iyi anlatılamazdı. Söyledikleriniz her ne kadar doğru olsa da kendimi geçmişi düşünmekten bir an bile alıkoyamıyorum. Yalnız kaldığım ilk anda kendimi geçmişte buluyorum. Ve ne yaparsam yapayım bunun asla önüne geçemiyorum. Unutmadan siyasi manipülasyon fikri gerçekten takdire şayan ve sonuna kadar katılıyorum. Başarılarınızın ve videolarımızın devamını dilerim Evrim ağacı...
Herşeyi geçtim 90'lar gerçekten çok güzeldi psikolojik yönü bir yana ama insan huzur doluydu birbirine güveniliyordu, sıcaklık, samimiyet,muhabbet,yokluk içinde mutluluk şimdi ise hiçbir şeyin tadı yok teknolojik bir saçmalık.bu arada eski nostaljik resimler ve anlatım için Evrim Ağacı kanalına çok teşekkürler
Nostalji başlığını görür görmez videoyu izledim. Nostalji, benim için gerçekten bir hastalık derecesinde. Saydığınız absürt sayılabilecek hastalıklar kadar olmasa da kalbimin sıkıştığı oluyor. Bu kadar sevmeme rağmen nostaljiyi derinlemesine araştırmamıştım. Meğer altında başka neler varmış. Şimdi taşlar yerine daha net oturdu. Teşekkür ederim.
0:05 O nesnelerin çoğu vardı evimizde... İlginç. Ne yazık ki bir gün hepimiz mazi olacağız. İyi şeyler hatırlanacak. Nostalji olacak. Evrim Ağacı gibi... Var olun!
Gecmisteki samimiyeti doğallığı özlüyorum. Her geçen yıl insanlar daha bireysellesiyor yalnizlasiyor bencillesiyor robotlasiyor... Yani olay gecmisin bilinirligi gelecegin belirsizligi degil insanlarin gitgide daha acımasızlasmasi çirkinlesmesi
Ben o kadar eskiye değil 17 25 yaş aralığındaki 2007 ve 2015 e özlem duyuyorum yaptığım hiçbirşey o zamanlarki gibi zevk vermiyor ve herkesin büyüyüp yaşlandığını görmek hayatların değiştiğini görmek beni çok üzüyor.
Millet 10-15 yıl öncesinin hatıralarını Nostalji olarak yazıyor ben daha geçtiyimiz ayın hatıralarını unutamıyor hele arka arkaya rahmete giden BabaAnnemle ve Halamı hiç unutamıyor her akşam onlarla yaşadığım hatıralar aklımda kıvranıp duruyor ve beni çok kötü etkiliyor 🥺💔
İnsan gençliğini, çocukluğunu özlüyor orası ayrı ama bu ülke 90 sonrası doğanlara bir şey yaşatmadı ki. Ne kadar dert varsa çektik. Benden farklı olarak dedem bir de 2.Dünya Savaşı görmüş. Onu da göreceğiz kimsenin şüphesi olmasın.
40yildir gurbette yasiyorum. 20yil sonra köyüme guttim 2yil önce Hersey degismis.köyü zor tanidim.toprak arazi hersey degismis.cok duygulandim.dogdugum ev yerle bir olmus.dümdüz
Sonuç bölümü o kadar güzel bağlanmış ki, x partisi toplumu uyarmak istese, y partisinin, kendi kitlesinin hassasiyetlerine dokunup onları ve ülkeyi ortaçağa geri götürmek için nostaljiyi nasıl suistimal edebileceğini bu kadar iyi anlatamazdı. Ps: X ve y'nin kim olduklarını anladınız.
Falan ya da filan partiyi düşünmeksizin, otoriter ve/veya totaliter eğilimli bütün programlara aynı tepkiyi göstermek gerekir. X partisi totaliter şeyler söyleyince kötü oluyor da Y partisi söyleyince iyi mi oluyor?! Hayır. Ha yok öyle yapılacaksa bunun adı adamcılık olur, kendi siyasi görüşüne yakın biri otoriterlik yapınca güzel diyeceksek işimiz zor. Sonra sar başa... Rövanşist siyaset falan filan. Baskılanmak istemiyorsak baskılamayacağız. Bunu anlamak da kabul etmek de uygulamak da zor değil. Yeter ki "insan" olunmak istensin
Çünkü geçmiş somuttur. Gelecek ise belirsiz.. Korku, bilinmezliktir.. Önümüzde sağımızda solumuzda ne olduğunu bilmediğimiz için karanlıktan korkarız.. O yüzden gelecek yerine geçmişe sığınırız.
2001 2014 arasına takılıp kaldım. En güzel yıllar o zamanlardı. Suanki hayata o kadar yabancıyım ki sanki uzaydan gelmiş bir uzaylı kadar yabancıyım hayata.
17 yaşında olmama rağmen 1930lardan 50lerden 60 70 80lerden olan fotoğraflara baka baka anıları dinleye dinleye asla yaşamamamış olduğum o zamanların nostaljisini yaşamış olanlardan daha çok çekiyorum, hatta bazenleri o zamanları düşünmekten nefesim daralıyor kendimi inanılmaz kötü hissediyorum. Bunun normal bir şey olmadığını biliyordum. Ve videonun henüz başındayım ama nostalji özleminin sebebini ben hep beynin ölmek istemediği için yaptığını düşünüyorum. Bu söylediğimin açıklaması ise beyin öleceğinin bilincinde ama bunu istemiyor, devamlılığını sürdürmek istiyor. Ve yaşlanmaya karşı bir korku, üzüntü salgılıyor çünkü yaşlanmanın ölüme yaklaşmak ölüme yaklaşmak anlamına geldiğini biliyor. Eski fotoğraflara veya kayıtlara baktığımızda da beyin zamanın geçtiğini, yani ölmeye bir an daha yaklaştığımızı tekrardan fark ediyor ve üzüntü duygusunu salgılıyor, bir çözüm arıyor. O üzüntü aslında beynin ölmek istemiuor olduğunu dile getirme yöntemi olabilir. Yani başta eski fotoğraflara anılara baktıkça inanılmaz üzülüyorum, nefesim daralıyor demiştim ya işte oradaki üzüntüyü beynim ölmek istemediği için salgılıyor olabilir. Yani demek istediğim bence beyin nostalji özlemini bir hayatta kalma mekanizması olarak kullanmaya çalışıyor. Ha bide pink floyd dinleyin
Kesinlikle mesela aklıma tundra iklimi geliyor yavaş yavaş kutuplara doğru yürümek. Geniş çekimde çam ağaçlarıyla dolu ormanlar. Veya 1000 li yıllarda Bağdatta tozlar içinde bir çarşıda yaşamak. Veya 1970 yıllarda Amerikada mutlu olmak (galaksinin koruyucularının başındaki sahne gibi). Hiç yaşamadım yasayamacağım da büyük ihtimalle. Çok korkutucu mesela 18 yaşındayım hayatın en güzel anları olabileceğim kadar mutluyum sınavım bitmiş, iyi geçmiş, iyi kötü arkadaşlarım var ama aklıma ölüm geliyor. Nedensiz dünyadaki acılar geliyor. İzlediğim bi belgeselde annesi ve babası öldürülen arakanlı bir çocuğa ninesinin ağlama dediği geliyor. Çok kötü çok. Çok saçma halbuki duyar da değil kendiliğinden çok rahatsız oluyorum ama bir türlü de bırakamıyorum hastalıklı bir ilişki.. Acaba benim gibi biri var mıdır.. Çok saçma çok gereksiz. 😪
@@ilgazmore evet dediğin özlemlerin hepsini emin ol ben de yaşıyorum ve dediğin gibi çok kötü ve gereksiz bir şey ama yürüttüğüm mantığa göre beyin bunu hayatta kalmak için gerekli buluyor ki yapıyor çok saçma gerçekten
@Lesbian Shark bu özlemin seni mutlu etmesi tahmin edemeyeceğin derecede kıymetli bir özellik senin gibi olabilmek için yapamayacağım bir şey yok çünkü bu düşünceleri düşüne düşüne artık yaptığım her bir işte o anda yapıypr olduğum şeyin zaten bir gün sona ereceğini, öleceğimi bu yüzden de yaptığıl şeyin hiç bir anlamı olmadığını düşünüyorum bundan dolayı da hiç bir şeyden zevk alamaz hale geliyorum inanılmaz bir korku basıyor ve nefesim daralıyor bunların hepsinin sonu da ölüm korkusuna bağlanıyor ve düşüncelerim yavaş yavaş da nihilizme kayıyor artık kafayı falsn yiyecem gerçekten. Umarım hep bu düşüncelerden mutlu olursun dediğim gibi bu olayın inanılmaz güzel
@Lesbian Shark evet optimistik nihilizmi biliyorum fakat ben zaten yıllarıdr optimist nihilistmişim ama iş o evreden çıktı artık nihilist olup çıktım ve hiçbir şey ne zevk veriyor ne anlamlı geliyor ama yine de düşündüğün için teşekkür ediyorum
Bu sizin düşünceniz. Dünyada bir çok insan geçmişe ilgi duyuyor. Naziler ile savaş döneminde annesi, dayısı ve amcasını kaybeden; bayat ekmek yiyerek hayatta kalmış babannem bile kötü şeyler yaşamasına rağmen çocukluğunu özlüyor.
08 doğumlu bir kardeşiniz olarak söylüyorum eskileri nasıl özlemesin büyükler ben bile diyorum yanlış zamanda doğmuşum. 70 70 90 amerikasında doğmak vardı...
İnsanların çoğu geçmişte herhangi bir tarihte yaşamayı isteyebilir. Ben hep gelecekte yaşamak isterdim. Ancak her ikisi de imkansız. En iyisi şimdiki zaman.
Eğer nostaljinin ölümcül hastalık olduğuna inanmaya devam etseydik bu sendrom can almaya devam edecekti her şey kafada bitiyor düşüncelerimiz vücudumuzu çok etkiliyor
Hocam beynimiz kötü şeyleri unutup yaşadığımız pozitif olayları hatırlamaya meyilli evet ama o zaman neden yaşadığımız kötü olayları asla unutmuyoruz ayrıntılı bi şekilde hatırlıyoruz ve bizde tramva yaratacak cinsten olaylarda özellikle, çok fazla etkilendiğimiz için ilerleyen zamanlarda da o günümüze yansıtıyoruz mesela bilinçaltımızdan dolayı bu konu hakkında da bir video çeker misiniz bu video çok aydınlatıcı fakat bahsettiğim durum da kafa karıştırıcı insan daha çok iyiyi mi yoksa kötüyü mü hatırlar ve neden öyle olur güzel bi video konusu bence videolarınız çok güzel merakla izliyoruz teşekkürler :)
Varlığınız ile bilimi sevmeye başlayan gençimiz, orta yaştanımız ve her yaştanımız hayata yeni bir perspektifte bilimin ışığında bakmamızı sağladığınız için çok teşekkür ederiz. Sizin sayesinde psikolojik yapısal ve duygusal durumum yerine mantıksal, bilimsel olan kararlar vermeye başladım, -hepsi sizin sayenızdedir. Psikoloji alanında da paylaşımlar yapılırsa çok mutlu oluruz Çağrı bey.
Sabah Akşam instagram da sobalı ev güzellemesi yapan tipler beni öldürüyor. Kış ayında 1 gün bile yaşayamayacakları evin ne güzellemesi yapılır anlamış değilim.
@@cattomeowempire oyle insanlar da yok degildir tabii ama ozellikle yapan sinir bozucu bir tayfa var, cocuklugunda da yasamamis hic oyle bir yerde sirf yoksulluk guzellmesi yapiyor. cocukken ben de gordum yasadim bir yil falan oyle sobali bir evde, zulum resmen ve hic sevmezdim cocukken de
@@jooheonshoneybal söylediklerinize göre “bir yıl falan” yaşamışsınız öyle bir evde ahahah ne bekliyordunuz ki? 10 sene yaşadım sobalı evde anılar birikti tabi zahmetliydi ama ne diyelim nostalji hissi işte satın alası geliyor insanın o küçücük evi... garip
merhaba :) yine harika bi konu seçimi olmuş...Etrafımdaki insanlara 1 yaşımdayken hatırladığım bazı anlarımı söylediğimde şaşırıyorlar..acaba bir insan en fazla nereye daha doğrusu kaç yaşına kadar hatırlayabilir?
Aslında gerçekten çok güzel video. Anlatıklarınız cok değerli ve burada evrim ağacı ailesindeki neredeyse herkes bunu anlamıştır. Ancak söylediklerinize kulak vermesi gereken asıl insanlar malesef şu an tiktok ya da instagramdalar ve siz oraya gidip bir video bıraksanız bile kaydırıp gececekler. Umarım birilerine faydalı olur. Çok isterim bunu tüm kalbimle.
Abi biraz bu videodan yola çıkarak soruyorum, aşırı duygusallık neden kaynaklanıyor olabilir? Fazla empati mi, yoksa karşılaştığımız durumlar mı? Ya da ikisi de mi? İlgili bir video yapabilirsen sevinirim 😊.
Evrim ağacı : negatif olanları unuturuz bu yüzden çoğunlukla pozitif şeyler hatırlarız Ben , son 6 aydır iyi bir şey yaşadığını hatırlamayan ben : evet çok mantıklı .
Merhaba Hocam genç yaşta ölen insanların yada deneysel amaçlı bazı insanları uzaya gönderip dondurursak yüzyillar sonra teknoloji geliştiğinde yada dünya dışı canlıların bizim uzerimizde deneyler yapması mümkünmü daha doğrusu mantıklımı aciklayabailirseniz sevinirim seviliyorsunuz
Hocam bak şimdi bir isnani uzayda kiyafetsiz bırakırsan gözündeki su veya vücudundaki du direkt kaynar diye biliyorum ve bir insanı uzaya gönderirsen yörüngeye oturtman lazım yoksa uçup gider bence :D ama öyle bir deney vardı organları çıkarıp bir sıvıyla dolduruyorlar bir kurbadan esinlenerek yapılıyor hatta ilk köpek de deniyor ama insanda ise yariyormu henüz bilmiyoruz sanırsam ama güzel bi düşünce
Kardeşim vücudumun büyük bir bölümü sudan oluştuğu için donan su genleşir. Yani hücrelerinde su genleştiği için patlar. Bu yüzden yaşayamazsın buzları eriyip tekrar su olduğunda hücrelerin ölmüş olur.
Şimdi baktım insanları dondurup geleceğe göndereceğini söyleyen kuruluşlarda ise suyu buzlaştırmayan yöntemlerle donduruyorlarmış. Bu yüzden hücreleri ölmüyor ve patlamıyor
Uzun süredir böyleyim, birkaç arkadaşın da dediği gibi eski fotoğraflarıma bakıp anılarımı düşünüp ağlıyorum. 2015ten sonrası yok bende, silik. Yaş alıyorum ama değişen hiçbir şey yok. Lise dönemlerimi çok özlüyorum. Hayata karşı umudumun olduğu, sabah kalkmak için bir sebebimin olduğu günleri. Artık bunların hiçbiri yok, hayallerimi gerçekleştiremediğim gibi birçok yönden dibe battım ama bir şeyleri düzeltmekte istemiyorum. Daha derine batarım mühim değil. Sadece günümü yaşıyorum. Ha bir de editleyeyim; evet ben de hala 90lar ve 2000ler pop dinliyorum, eski dizileri mutlu insanları izliyorum. Bu zor günlerden biraz olsun sıyrılabilmek iyi geliyor....
Daha bu sabah eskiyi yad eden rüyalarla kötü bir şekilde uyandım,ve vücuduma ağrılar attı ta ki bu videoyla hemen yüzleşene kadar.İyi ki varsın evrim ağacı 💙
93 lüyüm 2015 in ortalarından sonra hayat beni hiç sarmadı kendimi tam anlamıyla mutlu huzurlu hissedemedim bu yüzden içimde hep dediğim tarihten öncesine özlem var filmlerden şarkılardan vs dolayı çok daha eski yıllara (70ler 80ler vs) da özlem oluyor yani kendimi uzun zamandır yaşadığım zamana tam ait hissedemiyorum insanlar (kadınlar) çok karaktersiz kötü geliyor kesinlikle eskiden insan ilişkileri daha güzel daha huzurluydu yaşadığımız çağda uzun zamandır erkeklere çok yükleniliyor birde kadın haklarından bahsedilmesi çok komik oluyor gerçekten bu ülkede artık erkekler korunmalı erkekler bilinçlenmeli
Valla kardeş haklisin La o kadar kadın kadin dediler La ne yapabildiler bu kadinlar Bir halt yaptiklarida yok Valla Birsey yapabilselerdi icim yanmayacakti. Yine ne yapiyorsa Erkekler yapiyor.
bu hissin içinde birde büyümek gibi bir durum var eskisine nazaran daha fazla sorumluluk daha fazla doluluk ve çogu kişinin sonu olan monoton bir hayat sürmek küçüklüğündeki sorumluluk almamak hayatın basitligi/kolaylığı ve kendisine ayırabildiği vakit gibi etmenlerin eksikligide bu duygunun yoğun yaşanmasında büyük etkiye sahip çünkü insan dogdugundan beri sabit durmuyor eski yaşam standartları belki suana cok benzer ama bunu kucukken algilayamadigi icin ona daha güzel geliyor Videonuz gercekten guzeldi severek izledim :D
nostalji düşmanınızdır, geçmişi özlemeyin, geleceği de merak etmeyin, hayat yaşadığınız andan ibarettir, geri kalanı anılardan oluşur. anı güzelce yaşayın, tadını çıkartın anın çünkü her geçen saniye çoktan anı olmuş oluyor. hem zaman dediğin nedir ki, bizim algımızla dümdüz ilerleyen bir şey ama aslında belki bütün hayatımız bir andan ibarettir..
Bugün tam yatmadan önce eski günleri düşünüp etrafa boş boş bakıyordum.. Aynı gün içerisinde bu konu ile ilgili video atmanız gerçekten çok şaşırtıcı.. İyi ki varsınız.
Arada 1900 lerde çekilen şehir videolarını izliyorum çok hoşuma gidiyor izlerken üzüntü sevinç dert tasa hepsinin boş olduğu hissine kapılıyorum aynı hissi uzaya baktığım da da yaşıyorum.
💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):
📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
📌 TH-cam Katıl (₺): th-cam.com/users/evrimagacijoin
📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
♥️
Müqvideeoooooooooooooooo
Valla tam üstüne bastın,aynı durum bende de var,bazen acı duyuyom
Anlaşılan 2 Yıldır Bu Hastalıktan Çekiyorum.
Abi lütfen kara veba ile alakalı video gönderirmisin
"İnsan; geçmişin hasretçisi, geleceğin özlemcisi, yaşadığı anın şikayetçisidir."
―Charles Bukowski
@@anadolu_ocagi edebiyattan bir alıntı zaten bu
@@anadolu_ocagi İroni yapmaya çalıştın galiba :D Charles Bukowskiden alıntı yaptılar diye bilim kanalı olmaktan çıkmadı ya da kimse edebiyattan alıntı yapamazsınız demedi
Charles Bukowski'yi bilmiyorsan da araştırabilirdin. Zaten herkes kişiden kişiye değişebileceğini biliyor, sanata bilim gözüyle bakmak çoğu zaman doğru değil.
ne gerzek bir çeviri ise özlem türkçe hasret arapça aynı kelime
''Geleceğe olan umut azaldıkça geçmişe duyulan özlem artar''
Hedef 2023
İyiydi
Nostaljiyi anmak bana kimi zaman burukluk ve acı verse de bir yandan tuhaf bir mutluluk da veriyor.Bir zamanlar nostalji hastalığı gibi bir terimin olması beni gerçekten çok şaşırttı ayrıca evrim ağacının birçok farklı konuya değinmesi ve alışılagelmişin dışına çıkması da özgünlüğünü ortaya koyuyor.Teşekkürler evrim ağacı ekibi.
O zamanlar dedigi gibi 30 yıllık savaşlarda vs. İnsanlar hasretten yataklara dusuyor o zaman ne oldugu bilinmedigi icin hastaligin zaten depresyondayken bir de boyle olacak soyle olacak psikolojisi gercekten oyle hissetmelerine neden oluyor.
ingilizlerde bir kelime var Nostaji Bitter acısı tadı verir ama seversiniz diye
@@FNaFManiac iyiymiş👍🏻🤌🏻
12:05 kesinlikle sağlıyor abi hayata başka bir pencereden bakmamıza(en azından benim) yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim
Bilgi videoları paylaşıyorum göz atarsanız sevinirim
Eskileri bilmem ama her sene geçen seneyi bile özlüyoruz
Artık öyle 2018 den sonra (belki çoğuna göre 2019 ama) bizi ne bekledigi hakkında fikirlerim tükenmiş durumda :/
2019 yili en güzel gunler yaşadığım günlerdi.
@@yenilmezin_efsaneleri4601 İnanır mısın ben de 2018'den sonra her şeyin bozulmaya başladığını düşünürüm hep.
@@Kaşifandsirius Benim için de
Dünya 2018'den sonra bozdu
Videonun sonundaki nostalji ve siyasi olarak nasıl kullanıldığına dair verdiğiniz aydınlatma özel bir teşekkürü hak ediyor. İyi ki varsınız
Harika bir çıkarım, aradığım yorum☺️😒
Okuduğum en iyi yorum.
Ben nostaljiyi şöyle yorumlamıştım : insanlar bilinmezlikten korkar, gelecekte de ne yaşayacağımızı bilemeyiz ama geçmişteki yaşadığımız olayları biliriz yani bilinmez bir şey olmadığı için korkulacak bir şey de olmaz ve huzur hissederiz
İlginç.Bunu sevdim!
Ben de insanlar kötü zamanlar yaşadığında geçmişteki zamanlarını daha iyi görmeye başlıyor diye düşünüyorum öyle olmasa bile
Çok aşırı mantıklı 👍
Zaten Video'da da aynisini diyor ya Cagri
Nostaljinin kelime anlaminı ben de "bilmeme korkusu" diye biliyorum
Geleceğe yönelik umut azaldıkça geçmişe dönük heves artar. Bu da Türkiye'nin içinde bulunduğu politik gerginliği Nostalji adı altında çok iyi açıklıyor.
Nostaljik politik vaatlerle kandırılan halkımızı çok güzel bir biçimde tanımlayan bir final çok iyi olmuş...
Sadece politik nedenler değil ki Hatta politik nedenler en son madde polikata gibi kirlenmiş bir işe gelinceye kadar çok daha temiz güzel hasletler var.
bu kanal cidden aklımı okuyor ya bunun başka açıklaması olamaz
Gelecekle ilgili beklenti ve umudumuzu fazlasıyla aşındırdılar. Şu aralar sadece günlük yaşıyoruz. Birbirini hiç tanımayan, farklı deneyimler yaşamış ve yaşayan çok fazla insanın aynı duygu ve düşüncede olduğuna eminim. Güvende hissetmek istiyoruz her şeyden önce.
Bilimsel bir açıklaması olabilir belki çokta şeyapmamak gerek😂
Bilgi videoları paylaşıyorum göz atarsanız seviniri-m
Kapak resmindeki çoğunun filmin ismi ne
Videoyu izlemeden şunu belirteyim, ben disiplinlerarası sosyal bilimler çalışan bir akademisyenim ve yüksek lisans/doktora sürecinde insanlığın ürettiği idealler, hayali dünyalar üzerine çalıştım. Şunun iyice bilincine vardım: Ne kadar iyi niyetle çıkmış olursa olsun, geçmişten gelen bir öze, nostaljik bir özleme (ki bu da bir hayali dünyadır, geçmişi yeniden kurgulamaktır) dayanan hemen hemen bütün idealler felaketle sonuçlanıyor. Bu da zamanla bende nostaljiye karşı bir alerjiye sebep oldu. Yok 90'larda çocuk olmak, yok asr-ı saadet, yok aman aman 70'lerin protest kültürü, tüm bunları ve benzerlerini duyunca tüylerim diken diken oluyor. Her dönemin artıları eksileri vardır, etraflıca bakınca öğrenilecek ve ders alınacak yönleri vardır, fakat bir döneme öykünüyorsanız, siyah beyaz bakıyorsanız, fazladan duygulanıyorsanız bir adım geri atıp uzaktan genel resme daha dikkatli bakın derim.
Bu arada nostaljiye alerjim var derken, ilerleme fetişisti biri de değilim, geleceğe dair projeksiyonlarda da temkinliyim. Fakat aradaki fark şu: Geleceğin belirsizliğinin hep bilincinde olduğumuz için sorgulaması daha kolay oluyor. Geçmişten aldığımız fikir ve tecrübeler konusunda kendimizden komik ölçüde emin, sabit fikirli, şartlanmış, orayla duygu bağı kurduğumuz için şimdiki zamanı ve geleceği oradan hareketle temellendirdiğimizde işler tehlikeli hal alabiliyor. Hele o nostaljik hezeyanlar şu anki dünyaya dair karamsarlık, nefret gibi duygulara sebep oluyorsa. Bunun ortaya çıkardığı tehlikeli, yıkıcı kitle hareketleriyle dolu tarih.
Tabi ki bundan komple kurtulacak ya da bunu isteyecek değiliz. Güzel anıları hatırlamak zaten beynimizin sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu bir mekanizma. İşimize yaradığında geçmişteki başarılarımızı, güçlerimizi hatırlamakta falan da sıkıntı yok. Fakat bundaki yanılsamaların farkında olmak da bir o kadar önemli, özellikle belli bir döneme dair oluşan algı kitlelere yayılıyorsa.
Şimdi videoyu izleyebilirim ✌🏻
kralll senın gibi insnalar iyi ki varlar.
Video sayesinde nostaljiye ne kadar bağlı olduğumu fark ettim. Hayatımın en güzel dönemimi yaşadığımı düşündüğüm 2009-2012 arası döneme gerçekten bağımlıyım. O dönemde çekindiğim fotoğraflara saatlerce bakıp o dönemin şarkılarını dinleyince çok mutlu oluyorum. Meğer bunun altında eskiyi özlemek dışında çok daha derin anlamlar varmış. Video gerçekten çok bilgilendirici olmuş diyeceğim de Evrim Ağacı'nın hangi videosu böyle değil ki? Teşekkürler
ben de 2009-2012 cok severdim
Çünkü o zamanlar gerçekten güzeldi dünya daha güzeldi insanların içinde az da olsa insanlık vardi maddi kaygı ve sorumluluklarımız şimdiki kadar çok değildi
Güzeldi yani..
aynı dönemlere bendede var o özlem .
You are right bro
Benim en iyi yılım 2017'ydi o yüzden en sevdiğim sayı 7 (;
Bugün ne kadar basit olduğunun farkında olduğumuz durumların eskiden, bilimin daha geride olduğu dönemlerde ne kadar yanlış anlaşıldığını bazen akıl hayal almıyor
Bu hastalığa çocukluğumdan beri sahibim eski şarkılar, nostaljik eşyalar ve bu tür sohbetler olunca hemen atlıyorum. Hatta dünyada sahip olunacak en iyi nostaljik şarkı arşivinin sahibiyim. Beni değiştirmeye çalıştılarsa da başaramadılar ve beni böyle kabullendiler. Bu durumumdan hiç şikayetçi olmadım. Benim için en iyi terapi her zaman bu nostalji tutkusu oldu. Kafamı dağıtmak için hep eski şarkılara sarıldım. Gün geçtikçe bu tutkum niye bu kadar arttı diye düşündüm ve coğrafi şartların eskiye özlemi daha çok arttırdığını keşfettim. Bu konuya değinmeniz beni mutlu etti çok teşekkür ederim. Hep zaman yolcusuydum ve hep öyle kalacağım:))
Evrim ağacı, yaptığınız videoda seyrettiğimiz ve hissettiğimiz en doğru ve en güzel politik nostalji ;
"Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözü
Hakimiyet Allahındır
@@boykamuhammedov6713 🥱🥱🥱🥱🥱🥱🥱😂😂😂😂😂
@@boykamuhammedov6713 bura sana göre değil arap
@@boykamuhammedov6713 Müslümanım diye geçiniyorsun ama külli irade ile cüzi irade arasındaki farkı anlayamamışsın.
Egemenlik değil miydi o ya?
Yunanistan'da Bizansçı, Türkiye'de Osmanlıcı "politikaların" olması sanırım son kısmı açıklar nitelikte. İkisi de büyük imparatorluklar ama "eskiye dönüşmeye çalışmaktansa gelecek için uğraşmak daha mantıklı bence"
İnsan, epizodik belleğinde yer alan ve ona haz vermiş bilgileri hatırlayınca ömrüne ömür katar. Şahsen 1998-2008 yılları arası benim için en keyif verici yıllardır ve o yılları hatırladıkça mutlu olurum. O yıllara ait fotoğraflara baktıkça, o dönemin popüler müziklerini dinledikçe bu mutluluğum katlanır. Sanırım bu durum benim vücuduma da iyi gelecektir.
Bu durumun tam tersi de var. Çocukluk döneminden kalan herhangi bir t*ciz olayı da büyük ihtimalle anısal belleğe kaydedilmiştir. Bu noktada birey o bilgiyi hatırlamaya başlarsa canı sıkılacak ve travma yaşayacaktır.
Nostalji şu dönemler çok fazla zihnimizi kurcalıyor . Bu hissi derinden yaşadığım zamanlara denk geldi video ve çok iyi geldi ...
İhtiyaç duyduğum içerik beklemediğim bir zamanda geldi. Şu sıralar bazı mekanlar ve kişiler için yaşadığım acıtan duyguları videonuz sayesinde tanımış oldum. Ayrıca siyasi manipülasyona ışık tutmuşsunuz. teşekkürler.
"O küçük bir köy evi, uzak ücra yerde
İçimde kanar gibi, bin dert katar derde
Annem beni beklerdi, bakıp bakıp yola
O çok merak ederdi, gözü dala dala
Nerde anam nerde ben
Çoktan düştüm derde ben
Ağla gözüm ağla
Ben burdayım sen var ol haber alsam ana
Şu dağlar verse bir yol varsam gitsem sana
Ah bir köye dönsem ocak tütse baştan
İşte geldim desem aşıp dağdan taştan
Nerde anam nerde ben
Çoktan düştüm derde ben
Ağla gözüm ağla."
Bu şarkı ile İÜ Konservatuvarına girmiştim, yıllar sonra şarkının Türkçe adının Hasret olduğunu öğrendim. Amerikan İç Savaşı döneminde yasaklanmış daha sonra da İkinci Dünya Savaşında. Bu çevirisi de 1950 Orta Okul Müzik Kitabından (Ferit Hilmi Atrek) Adapte Eden: H.B. Yönetken, İngilizceden çeviren Ali Ulvi Elöve. Bu müzik kitabı ve eski bir belgesel dışında hiçbir yerde bu şarkıyı bulamadım.
Çocuk yetiştirirken ebeveynlerin onlara iyi anılar yaşatmaya önem vermesi gerekiyor. Bir çocuk ne kadar çok iyi anılar biriktirirse, İleri yaşlarda o kadar güçlü olur. Nostalji öldürmez yaşatır.
Bazar günümüzü yenə rəngləndirdiniz. təşəkkürlər 😌
🇹🇷🇦🇿
Nostalji gibi bir konudan bir kucak dolusu bilimsel açıklama. Müthişsiniz Çağrı Hocam emekleriniz çok büyük. Umarım biz bilimseverler için eğitim bombardımanınız hiç eksik olmaz.
Türkiye'de yaşayanlara dostça el uzatmışsınız, teşekkürler ❤️
Elektrikigin nasıl çalıştığıyla ve gizemleriyle ilgili bir video daha gelse çok güzel olur
Var ki zaten
@@savasgunlukleri3296 var zaten ben bir tane daha istedim bir video daha gelse dedim
TAM TERSİ! Nostaljiden uzak durmam lazım benim. Geçmişdeki mutlu zamanlarımı bile düşünmek beni hüzünlere boğuyor ve o günleri iyi değerlendiremediğimi bilmek kendime kızmama ve o günlerin artık gelmeyeceğini bilmek beni umutsuzluğa ve derin bir mutsuzluğa itiyor; okb' lerim, ankisiyete ve deprosyanlarım artıyor. O günlere benzer günleri bile yaşayamacağımızın gerçekliği beni çok üzdüğü gibi o anılara takılıp kalmak anı yaşamamı da engelliyor. Ve daha bir çok şey... Ve doğru, bu psikolojik sorunlar bir çok biyolojik sorun yaratıyor kişide, yani psikoloji de biyolojiktir, kimyasaldır vs. tabii ki temelde ama anladınız işte ne demek istediğimi, bir çok başka rahatsızlıklar yaratıyor, nitekim de bende yarattı.
Hiç kimse içinde bulunduğum durumu bu kadar iyi anlatamazdı. Çok kolaymış gibi bana sürekli " Boşver geçmişi düşünmeyi,geleceğe bak!" diyorlar.Ama geçmişte ister iyi birşey ister kötü birşey yaşamış olayım,özlüyorum.Hatta daha yaşamamış olduğum zaman dilimini bile.Umarım bu durumdan kurtulmak bununla başı dertte olan herkese nasip olur.
Aynı durum bende de var maalesef geçmişe özlem duydukça geçmişte yaşadıkça anı kaçırıyorum ve umutsuz, depresif bir halde oluyorum. Rüyalarımda bile hep geçmişi yaşıyorum tekrar ortaokula vs. gidiyorum mesela. Herhalde şuanda mutsuz olduğumdan bu şekilde oluyor.
@@mucahitd8726 Seni anlıyorum ve bu durumda olan herkesin bu şeyden kurtulmasını diliyorum.
Yine hayati bir uyarı yaptınız. Evet nostalji politik çarpitmalarda da kullanılıyor.
ve tab2 bizim zamanımızda ile başlar cümleler
Fotoğraflar değil ama arka fon müziğini duyunca ilaçlı gazoz içesim geldi resmen 😀
Elazığ'lıyım. Ocak 2020'deki depremden önce şehirden ayrıldım ve yaklaşık 2 yıl boyunca geri dönemedim. Geri döndüğümde depremden dolayı birçok yerin değiştiğini gördüm. Daha önce de şehirden ayrıldığımda "uzun süreli" geldiğim vakitlerde 'ah şurada ne yapardık, vah şurada oturur çekirdek çitlerdik' gibi olurdum. Fakat artık gittiğimde şehirdeki değişikliklerden dolayı o nostaljiyi yakalayacak anı mekanlarım yok. Şehir eskisi gibi beni geçmişe götüremiyor. Bence nostaljinin en büyük kaynağı anılarımızı hatırlatacak şeyler. Onlar olmayınca nostalji de olmuyor
Mükemmel bir anlatım zevkle izledim. Sanırım daha iyi anlatılamazdı. Söyledikleriniz her ne kadar doğru olsa da kendimi geçmişi düşünmekten bir an bile alıkoyamıyorum. Yalnız kaldığım ilk anda kendimi geçmişte buluyorum. Ve ne yaparsam yapayım bunun asla önüne geçemiyorum.
Unutmadan siyasi manipülasyon fikri gerçekten takdire şayan ve sonuna kadar katılıyorum.
Başarılarınızın ve videolarımızın devamını dilerim Evrim ağacı...
Genelde geçmişi düşünürken, geçmişe ait sıkıntıları unutuyoruz.
Merak ediyorum gerçek hayatta da böyle güler yüzlü müsün çok iyi birisin başarılarının devamını diliyorum
Herşeyi geçtim 90'lar gerçekten çok güzeldi psikolojik yönü bir yana ama insan huzur doluydu birbirine güveniliyordu, sıcaklık, samimiyet,muhabbet,yokluk içinde mutluluk şimdi ise hiçbir şeyin tadı yok teknolojik bir saçmalık.bu arada eski nostaljik resimler ve anlatım için Evrim Ağacı kanalına çok teşekkürler
Nostalji başlığını görür görmez videoyu izledim. Nostalji, benim için gerçekten bir hastalık derecesinde. Saydığınız absürt sayılabilecek hastalıklar kadar olmasa da kalbimin sıkıştığı oluyor. Bu kadar sevmeme rağmen nostaljiyi derinlemesine araştırmamıştım. Meğer altında başka neler varmış. Şimdi taşlar yerine daha net oturdu. Teşekkür ederim.
0:05 O nesnelerin çoğu vardı evimizde... İlginç. Ne yazık ki bir gün hepimiz mazi olacağız. İyi şeyler hatırlanacak. Nostalji olacak. Evrim Ağacı gibi... Var olun!
Gecmisteki samimiyeti doğallığı özlüyorum. Her geçen yıl insanlar daha bireysellesiyor yalnizlasiyor bencillesiyor robotlasiyor... Yani olay gecmisin bilinirligi gelecegin belirsizligi degil insanlarin gitgide daha acımasızlasmasi çirkinlesmesi
Ben o kadar eskiye değil 17 25 yaş aralığındaki 2007 ve 2015 e özlem duyuyorum yaptığım hiçbirşey o zamanlarki gibi zevk vermiyor ve herkesin büyüyüp yaşlandığını görmek hayatların değiştiğini görmek beni çok üzüyor.
Benide ahbe gençlik
Hepsine tamam da 90ların şarkılarının hala güzel gelmesinin tek sebebi nostaljiye olan tutku değil bence. Gerçekten çok güzellerdi
Nostalji benim için Eski çizgi filmler ve eski oyunlardı. Hala izlediğimde bile mutlu oluyorum :)
Geçmiş bizi hayata bağlı tutan şey. Belki de bu sebeple genelde iyi anıları hatırlıyoruz diye düşünüyorum.
Millet 10-15 yıl öncesinin hatıralarını Nostalji olarak yazıyor ben daha geçtiyimiz ayın hatıralarını unutamıyor hele arka arkaya rahmete giden BabaAnnemle ve Halamı hiç unutamıyor her akşam onlarla yaşadığım hatıralar aklımda kıvranıp duruyor ve beni çok kötü etkiliyor 🥺💔
çok güzeldi be usta 2009 2012 yılları falan
bu kanaldan ogrendiklerimi hic bir yerde ogrenemedim, bilgilerim boluk ve parcaliydi, mantik orguleri cok mantikli geliyor , bravo 👏🏻
Geçmişten çok geleceği düşünmeliyiz; çünkü bundan sonra orada yaşayacağız.
-Jackson Brown
inanilmaz kaliteli bir isti boyle kitlesel histerilerden bahsetmeniz cok ilgi cekici oluyor
İnsan gençliğini, çocukluğunu özlüyor orası ayrı ama bu ülke 90 sonrası doğanlara bir şey yaşatmadı ki. Ne kadar dert varsa çektik. Benden farklı olarak dedem bir de 2.Dünya Savaşı görmüş. Onu da göreceğiz kimsenin şüphesi olmasın.
40yildir gurbette yasiyorum. 20yil sonra köyüme guttim 2yil önce
Hersey degismis.köyü zor tanidim.toprak arazi hersey degismis.cok duygulandim.dogdugum ev yerle bir olmus.dümdüz
Bazen Eski bir müzikte nefesim kesiliyor aklıma geçmişim cocuklugum ve anılarım geliyor sonra gözlerim doluyor icleniyorum..
Bir kanalda yayınlanan her içerik kaliteli ve faydalı olabilir mi ? Gerçekten tebrik ediyorum
Bilgi videoları paylaşıyorum göz atarsanız seviniri-m
@@academyofmapping destek olmak İçin abone oldum 😎
O başka bir videonun konusu.
Okuyup günlerce öğrenemeyeceğimiz,içinden çıkamayacağımız bilgileri kısaca ve güzel bir dille anlatan mükemmel bir ekipsiniz. Teşekkürler Evrim Ağacı
09:26
Le Guin'in şu cümlesini hatırlattı:
"Geçmiş ne büyük teselli, gelecek bir şey vadetmezken."
Baştaki müzik harika dostum 😊🙏✴️
Sonuç bölümü o kadar güzel bağlanmış ki, x partisi toplumu uyarmak istese, y partisinin, kendi kitlesinin hassasiyetlerine dokunup onları ve ülkeyi ortaçağa geri götürmek için nostaljiyi nasıl suistimal edebileceğini bu kadar iyi anlatamazdı.
Ps: X ve y'nin kim olduklarını anladınız.
Falan ya da filan partiyi düşünmeksizin, otoriter ve/veya totaliter eğilimli bütün programlara aynı tepkiyi göstermek gerekir. X partisi totaliter şeyler söyleyince kötü oluyor da Y partisi söyleyince iyi mi oluyor?! Hayır. Ha yok öyle yapılacaksa bunun adı adamcılık olur, kendi siyasi görüşüne yakın biri otoriterlik yapınca güzel diyeceksek işimiz zor. Sonra sar başa... Rövanşist siyaset falan filan. Baskılanmak istemiyorsak baskılamayacağız. Bunu anlamak da kabul etmek de uygulamak da zor değil. Yeter ki "insan" olunmak istensin
X de Y de Z de fazlasıyla yapıyor knk
Çağrı seni çok takdir ediyorum. Çok iyisin be. Yaptığın şey çok güzel. Çok değerli. Respect ✌️!
Eskiye duyduğum özlemin aslında benim sandığımdan daha derin bir anlamı olduğunu anladım...
İntro müziği seçimi harika tam bi 80's 😃👍🏻
Çünkü geçmiş somuttur. Gelecek ise belirsiz.. Korku, bilinmezliktir.. Önümüzde sağımızda solumuzda ne olduğunu bilmediğimiz için karanlıktan korkarız.. O yüzden gelecek yerine geçmişe sığınırız.
Bu kanaldan oyeendiyim çok şey var sizin sayenizde .Belki bir günde insanın sacinin neden rengi ve düz veya dalgalı olduğu bir vido gelir.
2001 2014 arasına takılıp kaldım. En güzel yıllar o zamanlardı. Suanki hayata o kadar yabancıyım ki sanki uzaydan gelmiş bir uzaylı kadar yabancıyım hayata.
Bende inan 😢😢
Eskiyi Hatırlamak bana Hem Acı Hem de Mutluluk veriyor.
17 yaşında olmama rağmen 1930lardan 50lerden 60 70 80lerden olan fotoğraflara baka baka anıları dinleye dinleye asla yaşamamamış olduğum o zamanların nostaljisini yaşamış olanlardan daha çok çekiyorum, hatta bazenleri o zamanları düşünmekten nefesim daralıyor kendimi inanılmaz kötü hissediyorum. Bunun normal bir şey olmadığını biliyordum. Ve videonun henüz başındayım ama nostalji özleminin sebebini ben hep beynin ölmek istemediği için yaptığını düşünüyorum. Bu söylediğimin açıklaması ise beyin öleceğinin bilincinde ama bunu istemiyor, devamlılığını sürdürmek istiyor. Ve yaşlanmaya karşı bir korku, üzüntü salgılıyor çünkü yaşlanmanın ölüme yaklaşmak ölüme yaklaşmak anlamına geldiğini biliyor. Eski fotoğraflara veya kayıtlara baktığımızda da beyin zamanın geçtiğini, yani ölmeye bir an daha yaklaştığımızı tekrardan fark ediyor ve üzüntü duygusunu salgılıyor, bir çözüm arıyor. O üzüntü aslında beynin ölmek istemiuor olduğunu dile getirme yöntemi olabilir. Yani başta eski fotoğraflara anılara baktıkça inanılmaz üzülüyorum, nefesim daralıyor demiştim ya işte oradaki üzüntüyü beynim ölmek istemediği için salgılıyor olabilir. Yani demek istediğim bence beyin nostalji özlemini bir hayatta kalma mekanizması olarak kullanmaya çalışıyor. Ha bide pink floyd dinleyin
Kesinlikle mesela aklıma tundra iklimi geliyor yavaş yavaş kutuplara doğru yürümek. Geniş çekimde çam ağaçlarıyla dolu ormanlar. Veya 1000 li yıllarda Bağdatta tozlar içinde bir çarşıda yaşamak. Veya 1970 yıllarda Amerikada mutlu olmak (galaksinin koruyucularının başındaki sahne gibi). Hiç yaşamadım yasayamacağım da büyük ihtimalle. Çok korkutucu mesela 18 yaşındayım hayatın en güzel anları olabileceğim kadar mutluyum sınavım bitmiş, iyi geçmiş, iyi kötü arkadaşlarım var ama aklıma ölüm geliyor. Nedensiz dünyadaki acılar geliyor. İzlediğim bi belgeselde annesi ve babası öldürülen arakanlı bir çocuğa ninesinin ağlama dediği geliyor. Çok kötü çok. Çok saçma halbuki duyar da değil kendiliğinden çok rahatsız oluyorum ama bir türlü de bırakamıyorum hastalıklı bir ilişki.. Acaba benim gibi biri var mıdır.. Çok saçma çok gereksiz. 😪
@@ilgazmore evet dediğin özlemlerin hepsini emin ol ben de yaşıyorum ve dediğin gibi çok kötü ve gereksiz bir şey ama yürüttüğüm mantığa göre beyin bunu hayatta kalmak için gerekli buluyor ki yapıyor çok saçma gerçekten
@Lesbian Shark bu özlemin seni mutlu etmesi tahmin edemeyeceğin derecede kıymetli bir özellik senin gibi olabilmek için yapamayacağım bir şey yok çünkü bu düşünceleri düşüne düşüne artık yaptığım her bir işte o anda yapıypr olduğum şeyin zaten bir gün sona ereceğini, öleceğimi bu yüzden de yaptığıl şeyin hiç bir anlamı olmadığını düşünüyorum bundan dolayı da hiç bir şeyden zevk alamaz hale geliyorum inanılmaz bir korku basıyor ve nefesim daralıyor bunların hepsinin sonu da ölüm korkusuna bağlanıyor ve düşüncelerim yavaş yavaş da nihilizme kayıyor artık kafayı falsn yiyecem gerçekten. Umarım hep bu düşüncelerden mutlu olursun dediğim gibi bu olayın inanılmaz güzel
@Lesbian Shark evet optimistik nihilizmi biliyorum fakat ben zaten yıllarıdr optimist nihilistmişim ama iş o evreden çıktı artık nihilist olup çıktım ve hiçbir şey ne zevk veriyor ne anlamlı geliyor ama yine de düşündüğün için teşekkür ediyorum
@Lesbian Shark sen optimist nihilist misin şuan yoksa inançlı mısın
Ne guzel ornek verdiniz nostaljinin politik emeller icin kullanimina! Elimizdeki cumhuriyetin degerini bilelim!
Zerre özlemiyorum geleceği merak etmek, hayal etmek varken geçmiş zaten deneyimlenmiş neyini özleyeyim.
Bu sizin düşünceniz. Dünyada bir çok insan geçmişe ilgi duyuyor. Naziler ile savaş döneminde annesi, dayısı ve amcasını kaybeden; bayat ekmek yiyerek hayatta kalmış babannem bile kötü şeyler yaşamasına rağmen çocukluğunu özlüyor.
bence geçmişi özlemek yerine ders çıkarmalıyız
@@pavel3659 Elbette benim düşüncem ve geçmişini özleyenlerinde vardır bir bildiği, saygı duyarım.
@@spaceenthusiast9463 Mantıklı
08 doğumlu bir kardeşiniz olarak söylüyorum eskileri nasıl özlemesin büyükler ben bile diyorum yanlış zamanda doğmuşum. 70 70 90 amerikasında doğmak vardı...
İnsanların çoğu geçmişte herhangi bir tarihte yaşamayı isteyebilir. Ben hep gelecekte yaşamak isterdim. Ancak her ikisi de imkansız. En iyisi şimdiki zaman.
Geçmiş imkansız ama (olsa bile başka bir çoklu evrende olabilcegimiz icin)ama geleceği bir daha düşün derim.Odayı aydınlatan ışık olduğu sürece!
@@yenilmezin_efsaneleri4601 Geleceğe gitsem bile benim için şimdiki zaman olacaktır. "Carpe diem"
11:00 çok güzel bir mesaj 😉😉 anlayana...
Eskiler genel anlamda daha güzel ve alım gücümüz daha fazla olduğu için normal yani :)
Ne güzel bir anlatımınız var tebrik ediyorum 👏👏
Eğer nostaljinin ölümcül hastalık olduğuna inanmaya devam etseydik bu sendrom can almaya devam edecekti her şey kafada bitiyor düşüncelerimiz vücudumuzu çok etkiliyor
Türkiye'de bilim anlatıcılığında en değerli kuruluşlardan biri Evrim Ağacı iyiki varsınız ❤
Hocam beynimiz kötü şeyleri unutup yaşadığımız pozitif olayları hatırlamaya meyilli evet ama o zaman neden yaşadığımız kötü olayları asla unutmuyoruz ayrıntılı bi şekilde hatırlıyoruz ve bizde tramva yaratacak cinsten olaylarda özellikle, çok fazla etkilendiğimiz için ilerleyen zamanlarda da o günümüze yansıtıyoruz mesela bilinçaltımızdan dolayı bu konu hakkında da bir video çeker misiniz bu video çok aydınlatıcı fakat bahsettiğim durum da kafa karıştırıcı insan daha çok iyiyi mi yoksa kötüyü mü hatırlar ve neden öyle olur güzel bi video konusu bence videolarınız çok güzel merakla izliyoruz teşekkürler :)
Varlığınız ile bilimi sevmeye başlayan gençimiz, orta yaştanımız ve her yaştanımız hayata yeni bir perspektifte bilimin ışığında bakmamızı sağladığınız için çok teşekkür ederiz. Sizin sayesinde psikolojik yapısal ve duygusal durumum yerine mantıksal, bilimsel olan kararlar vermeye başladım, -hepsi sizin sayenızdedir. Psikoloji alanında da paylaşımlar yapılırsa çok mutlu oluruz Çağrı bey.
Sabah Akşam instagram da sobalı ev güzellemesi yapan tipler beni öldürüyor. Kış ayında 1 gün bile yaşayamayacakları evin ne güzellemesi yapılır anlamış değilim.
Onlar sobayı değil çocukluklarını özlüyorlar aslında.
@@cattomeowempire oyle insanlar da yok degildir tabii ama ozellikle yapan sinir bozucu bir tayfa var, cocuklugunda da yasamamis hic oyle bir yerde sirf yoksulluk guzellmesi yapiyor. cocukken ben de gordum yasadim bir yil falan oyle sobali bir evde, zulum resmen ve hic sevmezdim cocukken de
@@jooheonshoneybal öyle yapan insanlar işte insanların nostalji özleminden faydalanarak beğeni falan almaya çalışıyorlar.Amac bu
@@jooheonshoneybal söylediklerinize göre “bir yıl falan” yaşamışsınız öyle bir evde ahahah ne bekliyordunuz ki? 10 sene yaşadım sobalı evde anılar birikti tabi zahmetliydi ama ne diyelim nostalji hissi işte satın alası geliyor insanın o küçücük evi... garip
O fotoğrafları videoları senin benim için atıyor aslında. Onun Kazancı tıklanma izlenme beğeni oluyor. Sen de aah ah diyerek kullanılmış oluyorsun😃😀
Pazar gününün kıymetli videolarından teşekkürler evrim ağacı
işin özünde o dönemdeki kendini özlüyorsun aslinda
"HAKİMİYYET KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR" GÜNLÜK BİLİNÇ ALTI MESAJIMIZI ALDIK..❤
Videonun sonlarında anlattığınız durumu tam olarak yaşıyoruz. Eski marşlar, tarihi diziler vs. Çok dikkatli olmalıyız bu konularda.
merhaba :) yine harika bi konu seçimi olmuş...Etrafımdaki insanlara 1 yaşımdayken hatırladığım bazı anlarımı söylediğimde şaşırıyorlar..acaba bir insan en fazla nereye daha doğrusu kaç yaşına kadar hatırlayabilir?
Bu nə mahnıdı əvvəlki kimi olsun bütün əsəblərim korlandı blət
Ülkemin bulundugu durum benide durmadan eskiye özlem olayını gösteriyo...
Nöstalji takıntısı herkeste var, geleceği kurmak nöstaljiden kurtulmakla mümkün oluyor. Çok ince bir konuda bizi yine atdınlattınız, teşekkürler.👏👏👏
Aslında gerçekten çok güzel video. Anlatıklarınız cok değerli ve burada evrim ağacı ailesindeki neredeyse herkes bunu anlamıştır. Ancak söylediklerinize kulak vermesi gereken asıl insanlar malesef şu an tiktok ya da instagramdalar ve siz oraya gidip bir video bıraksanız bile kaydırıp gececekler. Umarım birilerine faydalı olur. Çok isterim bunu tüm kalbimle.
Kesinlikle benim de tanıdığım insanlar tiktok gibi platformlarda olunca onlardan soğuyorum arkadaş seçmekte işe yarıyor.👍
Sondaki politik kısım ile konu çok uyumlu olmuş keşke herkes anlasa.Teşekkürler Evrim Ağacı
Abi biraz bu videodan yola çıkarak soruyorum, aşırı duygusallık neden kaynaklanıyor olabilir? Fazla empati mi, yoksa karşılaştığımız durumlar mı? Ya da ikisi
de mi? İlgili bir video yapabilirsen sevinirim 😊.
Hiç yaşamamış olmama rağmen 1970-1980 yıllarına çok özeniyorum. Özenmek sadece beğenmekten değil; giyinmek, konuşmak, duymak, yaşamak.
Evrim ağacı : negatif olanları unuturuz bu yüzden çoğunlukla pozitif şeyler hatırlarız
Ben , son 6 aydır iyi bir şey yaşadığını hatırlamayan ben : evet çok mantıklı .
Trajikomik 🙃
Son dakikalarda verdiğin sosyal mesajlar gerçekten çok önemli.
Merhaba Hocam genç yaşta ölen insanların yada deneysel amaçlı bazı insanları uzaya gönderip dondurursak yüzyillar sonra teknoloji geliştiğinde yada dünya dışı canlıların bizim uzerimizde deneyler yapması mümkünmü daha doğrusu mantıklımı aciklayabailirseniz sevinirim seviliyorsunuz
Hocam bak şimdi bir isnani uzayda kiyafetsiz bırakırsan gözündeki su veya vücudundaki du direkt kaynar diye biliyorum ve bir insanı uzaya gönderirsen yörüngeye oturtman lazım yoksa uçup gider bence :D ama öyle bir deney vardı organları çıkarıp bir sıvıyla dolduruyorlar bir kurbadan esinlenerek yapılıyor hatta ilk köpek de deniyor ama insanda ise yariyormu henüz bilmiyoruz sanırsam ama güzel bi düşünce
@@yokolanbirisi9792 kiyafetsiz olduğunu soylemedim dostum bir sıvıyla dolu kabın içinde su gibi mesela
Dünya üzerinde bunu yapan şirket var biliyorum.abd ve rusyada.. dondurulmuş insanlar var
Kardeşim vücudumun büyük bir bölümü sudan oluştuğu için donan su genleşir. Yani hücrelerinde su genleştiği için patlar. Bu yüzden yaşayamazsın buzları eriyip tekrar su olduğunda hücrelerin ölmüş olur.
Şimdi baktım insanları dondurup geleceğe göndereceğini söyleyen kuruluşlarda ise suyu buzlaştırmayan yöntemlerle donduruyorlarmış. Bu yüzden hücreleri ölmüyor ve patlamıyor
Uzun süredir böyleyim, birkaç arkadaşın da dediği gibi eski fotoğraflarıma bakıp anılarımı düşünüp ağlıyorum. 2015ten sonrası yok bende, silik. Yaş alıyorum ama değişen hiçbir şey yok. Lise dönemlerimi çok özlüyorum. Hayata karşı umudumun olduğu, sabah kalkmak için bir sebebimin olduğu günleri. Artık bunların hiçbiri yok, hayallerimi gerçekleştiremediğim gibi birçok yönden dibe battım ama bir şeyleri düzeltmekte istemiyorum. Daha derine batarım mühim değil. Sadece günümü yaşıyorum.
Ha bir de editleyeyim; evet ben de hala 90lar ve 2000ler pop dinliyorum, eski dizileri mutlu insanları izliyorum. Bu zor günlerden biraz olsun sıyrılabilmek iyi geliyor....
2010 yılı adamdır
Daha bu sabah eskiyi yad eden rüyalarla kötü bir şekilde uyandım,ve vücuduma ağrılar attı ta ki bu videoyla hemen yüzleşene kadar.İyi ki varsın evrim ağacı 💙
93 lüyüm 2015 in ortalarından sonra hayat beni hiç sarmadı kendimi tam anlamıyla mutlu huzurlu hissedemedim bu yüzden içimde hep dediğim tarihten öncesine özlem var filmlerden şarkılardan vs dolayı çok daha eski yıllara (70ler 80ler vs) da özlem oluyor yani kendimi uzun zamandır yaşadığım zamana tam ait hissedemiyorum insanlar (kadınlar) çok karaktersiz kötü geliyor kesinlikle eskiden insan ilişkileri daha güzel daha huzurluydu yaşadığımız çağda uzun zamandır erkeklere çok yükleniliyor birde kadın haklarından bahsedilmesi çok komik oluyor gerçekten bu ülkede artık erkekler korunmalı erkekler bilinçlenmeli
Valla kardeş haklisin La o kadar kadın kadin dediler La ne yapabildiler bu kadinlar Bir halt yaptiklarida yok Valla Birsey yapabilselerdi icim yanmayacakti. Yine ne yapiyorsa Erkekler yapiyor.
bu hissin içinde birde büyümek gibi bir durum var eskisine nazaran daha fazla sorumluluk daha fazla doluluk ve çogu kişinin sonu olan monoton bir hayat sürmek küçüklüğündeki sorumluluk almamak hayatın basitligi/kolaylığı ve kendisine ayırabildiği vakit gibi etmenlerin eksikligide bu duygunun yoğun yaşanmasında büyük etkiye sahip çünkü insan dogdugundan beri sabit durmuyor eski yaşam standartları belki suana cok benzer ama bunu kucukken algilayamadigi icin ona daha güzel geliyor Videonuz gercekten guzeldi severek izledim :D
Ne zaman eskiyi düşünsem kalbime ağrı sağlanıyor.
nostalji düşmanınızdır, geçmişi özlemeyin, geleceği de merak etmeyin, hayat yaşadığınız andan ibarettir, geri kalanı anılardan oluşur. anı güzelce yaşayın, tadını çıkartın anın çünkü her geçen saniye çoktan anı olmuş oluyor. hem zaman dediğin nedir ki, bizim algımızla dümdüz ilerleyen bir şey ama aslında belki bütün hayatımız bir andan ibarettir..
Bugün tam yatmadan önce eski günleri düşünüp etrafa boş boş bakıyordum.. Aynı gün içerisinde bu konu ile ilgili video atmanız gerçekten çok şaşırtıcı.. İyi ki varsınız.
Arada 1900 lerde çekilen şehir videolarını izliyorum çok hoşuma gidiyor izlerken üzüntü sevinç dert tasa hepsinin boş olduğu hissine kapılıyorum aynı hissi uzaya baktığım da da yaşıyorum.
Yani bir çeşit savunma mekanizması. Geçmişin güzel yanlarını düşünüp umutlanmak ve cesaret bulmak.
90'lara, 80'lere özlem duyanlar İstanbul'un Ankara'nın kömür dumanı altında yaşanan kış günlerini çabuk unutmuşlar.
Ne güzel bir önerme ile bitirdin ya... Tebrik ediyorum
Nostaljiye duyulan özlemin ülkenin gitgide kötü bir hale doğru ilerlemesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum