@@goncasal4341 o tepeciğin içinde yerleşim yeri değil de mezar var ise tümülüs oluyor işte... İstisna olarak archilles tümülüsü bir höyük üzerine inşa edildiği için archilles höyüğü olarak adlandırılır. Diğer tümülüslerde böyle bir durum yoktur.
Merhaba. Olimpos tanrılarının kökenine inersek neredeyse hiçbirinin yunan ana karasıyla herhangi bir bağlantısı olmadığının farkına varırız. Agamemnon ve Menelaos, peşlerinde getirdiği krallar, kahramanlar akhalıdır, helendir, batıdır. Oysa Hektor ve kehanet sonucu anaları Hecabe tarafından yurdundan edilmiş Anadolulu çoban "Alexandros" doğunun ta kendisidir. Fenikelilerin "kenan" diyarına yerleşmiş bir halk olarak akdeniz ve ege de ticareti ele geçirip, hesaplama yapmak için kullandıkları hece tabanlı yazı sistemlerinin linear b ye öncü olduğu bu yazı sisteminin kazancı ile ilyada nın sözlü kültürden linear b ile günümüze gelebildiği hepimizin malumu. Yunan'a, batıya göre Doğulu tanrıçaların kronolojik evrimine baktığımızda Iştar, Inanna, Cybele, "Kenan" diyarına ulaştığında Astarte ve son olarak Artemis'e (daha da batıya giderken Diana olacak) dönüştüğünü görüyoruz. Bunları bize yine bir Anadolu'lu, Doğu'lu Izmirli bir yazar kaleme alıp ulaştırıyor. Paris'in mahkemesi/ilk güzellik yarışmasında yarışmacı olmayan bilinirliği en yüksek tanrıça kim? Doğru cevabı verdiginizi duyar gibiyim. Batı eğitim sisteminin tornasından geçmiş ezberci eğitim anlayışıyla dayatılmış tarih anlayışına göre Doğulu kökenleri reddedilen oysa Kenan diyarında günümüzde bile müslümanların "kıble"sinin isim anası Artemis, söz konusu yarışmaya katılmamıştır. Bu uzun paragrafta karşımıza sıklıkla çıkan kelimeler iyi bir tarih okuyucusunun sorunuzun cevabını vermekte işini kolaylaştırıyor. "Kenan, Doğulu". En sevilen şarkısı ise "Ben güzelden anlarım".
Paris, daha önce boğalarla ilgili bir yarışmada, boğa kılığına bürünmüş Ares'i, diğerlerinden üstün görüp seçebildiği için Zeus tarafından hakem olarak atanmıştır. Yani Paris'in adil bir hakem olduğuna dair önceden bir namı vardı.
Teşekkürler bu güzel 4 bölüm için
Çok güzel bir seri oldu
Erman hoca ile yaptığınız dört programı da izledim. Teşekkür ederim.
Çok keyifli ve bilgilendirici bir seriydi. Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Erman hocamıza ve size çok teşekkürler, KDO'daki tüm bölümleri izlemiştim, bu 4 sohbet de çok aydınlatıcı ve faydalı oldu. Sağolun.
Bu podcast çok iyi oldu. Maçtan sonra duyguları paylaşmaya da ihtiyaç varmış gerçekten ❤
Çok teşekkür ederim 🥰
Gerçekten çok güzel bir seri oldu. 4 bölümüde ilgi ile izledim.
Çok teşekkür ederiz, çok faydalı dört bölüm izledik.
Tebrik ederim çok keyif aldım
32:00 affinınıza sığınarak belirtmek isterim ki ; anıt mezarlar Tümülüs olarak adlandırılır. Höyükler yerleşim yerleridir.
Anıt mezar değil değil ki yapılan, höyük küçük tepecik anlamında halk dilinde
@@goncasal4341 o tepeciğin içinde yerleşim yeri değil de mezar var ise tümülüs oluyor işte...
İstisna olarak archilles tümülüsü bir höyük üzerine inşa edildiği için archilles höyüğü olarak adlandırılır. Diğer tümülüslerde böyle bir durum yoktur.
Hocam bir şeyi çok merak ettim fakat bulamadım. Zeus'un hakem olarak Paris'i seçmesinin sebebi/anlamı nedir?
Merhaba. Olimpos tanrılarının kökenine inersek neredeyse hiçbirinin yunan ana karasıyla herhangi bir bağlantısı olmadığının farkına varırız. Agamemnon ve Menelaos, peşlerinde getirdiği krallar, kahramanlar akhalıdır, helendir, batıdır. Oysa Hektor ve kehanet sonucu anaları Hecabe tarafından yurdundan edilmiş Anadolulu çoban "Alexandros" doğunun ta kendisidir. Fenikelilerin "kenan" diyarına yerleşmiş bir halk olarak akdeniz ve ege de ticareti ele geçirip, hesaplama yapmak için kullandıkları hece tabanlı yazı sistemlerinin linear b ye öncü olduğu bu yazı sisteminin kazancı ile ilyada nın sözlü kültürden linear b ile günümüze gelebildiği hepimizin malumu. Yunan'a, batıya göre Doğulu tanrıçaların kronolojik evrimine baktığımızda Iştar, Inanna, Cybele, "Kenan" diyarına ulaştığında Astarte ve son olarak Artemis'e (daha da batıya giderken Diana olacak) dönüştüğünü görüyoruz. Bunları bize yine bir Anadolu'lu, Doğu'lu Izmirli bir yazar kaleme alıp ulaştırıyor.
Paris'in mahkemesi/ilk güzellik yarışmasında yarışmacı olmayan bilinirliği en yüksek tanrıça kim? Doğru cevabı verdiginizi duyar gibiyim. Batı eğitim sisteminin tornasından geçmiş ezberci eğitim anlayışıyla dayatılmış tarih anlayışına göre Doğulu kökenleri reddedilen oysa Kenan diyarında günümüzde bile müslümanların "kıble"sinin isim anası Artemis, söz konusu yarışmaya katılmamıştır.
Bu uzun paragrafta karşımıza sıklıkla çıkan kelimeler iyi bir tarih okuyucusunun sorunuzun cevabını vermekte işini kolaylaştırıyor.
"Kenan, Doğulu". En sevilen şarkısı ise "Ben güzelden anlarım".
Paris, daha önce boğalarla ilgili bir yarışmada, boğa kılığına bürünmüş Ares'i, diğerlerinden üstün görüp seçebildiği için Zeus tarafından hakem olarak atanmıştır. Yani Paris'in adil bir hakem olduğuna dair önceden bir namı vardı.
@@ufk2990 çok teşekkür ederim bilgi için
İsmail Hocayla mitolojiler serisi gelsin. Deli Dumrul, Don Kişot gibi.. İzlemekten büyük keyif duyardım.