ÖMER SEYFETTİN | İnanılmaz Bir Hayat |Türk Edebiyatının Önde Gelen İsmi Ömer Seyfettin Kimdir ?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ต.ค. 2024
  • Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / Önemli İnsanlar
    türk edebiyatının önde gelen hikaye yazarlarından ömer seyfettinden bahsedeceğim bugün sizlere. tüm başarılarının ardından hiç umulmadık bir şekilde can verdi. hatta öldükten sonra bile başına gelmeyen kalmadı. tek parça olarak gömülemedi, hatta mezarı bile olduğu yerde kalamadı.
    ömer seyfettin, edebiyatta unutulmaz eserlerinin yanı sıra türkiye'de kısa hikayeciliğinin kurucusu olarak önemli bir yeri vardır.36 yıllık yaşamında kaşağı, diyet, pembe incili kaftan gibi unutulmaz eserler bıraktı.
    ömer seyfettin 1884 senesinde gönen balıkesirde yüzbaşı ömer şevki byele fatma hanımın dört çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. iki kardeşi küçük yaşta hayatını kaybetti. usta yazar, eserlerinde, mesleğinden dolayı sık sık seyahat etmek zorunda kalan babası için övücü ifadeler kullanmazken, onu oğluna sert ve geleneksel bir eğitim vermeye kararlı, soğuk ve otoriter bir kişi olarak annesini ise sıcak bir insan olarak resmetti.
    ömer seyfettin gönende bir mahalle mektebinde okula başladı. daha sonra babasının vazifesi sebebiyle sırasıyla inebolu, ayancık ve istanbulda yaşadılar. ömer seyfettin mektebi osmani’ye 1893 senesinde askeri baytar rüştiyesinin subay çocukları için açılan özel sınıfa kaydedildi. buradaki eğtimini tamamladıktan sonra kuleli askeri idadisine kaydoldu. daha sonra edirne askeri idadisine nakloldu. bu yıllarda başlamıştı ilk edebi çalışmaları olan şiirlerini yazmaya. 1900 seesinde okulu bitirdi ve istanbula döndü. bu kez mektebi harbiyei şahaneye başladı. kalemi oldukça kuvvetli olan seyfettin istanbulda mecmuai edebiye dergisine şiirlerini verdi ve burada yayınlanmaya başladı. tenezzüh adlı ilk hikayesi de bu dönemde yani 1902 senesinde sabah dergisinde yayımlandı. 1903 senesinde makedonyadaki karışıklık sonucu sınıfı müstacele hakkıyla okuldan sınavsız şekilde 19 yaşına mezun oldu. mezuniyetinin ardından piyade asteğmeni rütbesiyle merkezi selanikte olan kuşadası redif taburuna tayin edildi. izmirde olduğu günlerde makedonyadaki başkaldırıyı bastırmak için selanike gönderildi ve bu bölgede görevine devam etti. altın ve gümül olmak üzere iki madalyayla ödüllendirildi. 1906 senesinde jandarma okulunda öğretmenlik yapmaya başladı. bu sayde gençleri tanıma fırsatı buldu. necip türkçüden ise yalın türkçe ve milli bir dille yapılan milli edebiyat konusunda fikirler edindi. 1909da selanik üçüncü ordauda görev almaya başladı. çeşitli köylerde bulunan seyfettin balkan çetecilerinin türk düşmanlığını anlattığı bomba, beyaz lale, tuhaf bir zulüm adlı hikayelerini de bu görevleri sırasında gördükleri ve yaşadıklarından yola çıkarak yazdı. yazıları ve hikayeleri çeşitli dergilerde takma isimle yayımlanıyordu. ali canipe yazdığı ünlü mektup da yayınlanmıştı. ömer seyfetinin dil konusundaki düşüncelerini anlattığı bu mektup yeni lisan hareketinin başlamasına da öncü olmuştu. 1910 senesinde kendine başk bir yol çizdi. ziya gökalpin tavsiyesiyle tazminatını ödeyip askerlikten ayrılduı. artık selanikte yazar ve öğretmen olarak sürdürecekti yaşamını.rumelideki tek türk bilim ve edebiyat dergisi olan hüsün ve şiir dergisinin ismi genç kalemlere çevrilmişti.
    ömer seyfettin askerlik görevinden ayrıldıktan sonra, 1911 yılında selanik'te çıkarılan genç kalemler dergisinin ilk baş yazısını yazmıştı. yeni lisan adlı bu yazısı edebiyatımıza bambaşka bir nokta-i nazariye getiriyordu. ömer seyfettin'in fransızca bilgisi iyi düzeydeydi. türkçe'de sadeleşmeyi savunuyordu. aynı zamanda türkçü bir düşünceye sahipti. bu minvalde ilerleyen yıllarda da birçok eser verdi.
    balkan savaşının başlamasıyla genç kalemler yazı heyeti dağılmak zorunda kaldı. bir yıl kadar sivil yaşayan ömer seyfettin yeniden orduya çağırıldı. görevini yaparken yanya kuşatması sırasında kanlıtepede 21 askeriyle birlikte esir düştü. bu esaret 10 ay ladar devam etti. bu süreçte de sürekli okudu ve mehdi, hürriyet bayrakları gibi hikayelerini kaleme aldı. yani bu esaret dönemi hem okuyrak hem yazarak onun yazarlık kariyeri için önemli bir süreç olmuştı. esaretten kurtulunca istanbula döndü. bir yıl kadar sonra 1914 senesinde yeniden askerliği bıtaktı ve kabataş sultanisinde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. yazarlık ve öğretmenlik yaparak devam ediyordu hayatına. yazılarındaki başarı sayesinde türk sözü dergisinin başyazarlığına getirildi ve burada türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar kaleme aldı.
    1915 ittihat ve ve terakki fıkrası ileri gelenlerinden doktor besim ethem beyin kızı calibe hanımla nikahlandı. fahire güner adını verdikleri bir kızları oldu ancak 1918 de boşandılar. bu ayrılığın ardından anadoluda uzun seyahatler yaptı. o dönemlerde haftada en az bir hikaye yazıyordu. ölene dek çok verimli bir yazarlık süreci yaşamıştı aslında. 10 tane kitap dolduran yazarın 125 hikaye yazdığı biliniyordu. yazıları hikayeleri pek çok dergi ve gazetelerde yayınlandı. ayrıca öğretmenliğe de devam ediyordu.
    #ÖmerSeyfettin #kimdir

ความคิดเห็น • 119