Merhaba, bu kanalda kitap analizlerini ve çeşitli konuklarla yapılan kitap söyleşileri bulabilirsiniz. x.com/minebayoglu / mine.bayoglu #harari #analiz #neksus #kitap #kitapönerisi
Yuval Noah Harari’nin kitaplarını her zaman düşündürücü bulmuşumdur, ancak onları daha çok kendi kişisel analizleri olarak varsayıp okuyorum, kesin tarihsel ya da bilimsel rehberler olarak değil. Bazı ifadelerinin tartışmaya açık olabileceğini kabul etsem de, geleneksel düşünceleri sorgulatmak için ördüğü hikayeleri takdir ediyorum. Bana göre, eserlerinin asıl değeri, gerçeklik algımızı sarsabilmesinde yatıyor, örneğin, para ya da milletler gibi kavramların gücünün, kolektif olarak onlara inanmamızdan kaynaklandığını hatırlatması gibi. Nexus’u okuduktan sonra, bunun Harari’nin ‘yan düşünceleri’ gibi olduğunu hissettim. Diğer kitaplarındaki temaları ve fikirleri birbirine bağlamaya yardımcı olan bir ek kitap gibi. Bilgi ağlarının ve ortak mitlerin insanlığı nasıl şekillendirdiğini inceleyerek, diğer kitaplarında işlediği daha geniş anlatılara bir katman daha ekliyor sanki. Son olarak, iki noktaya değinmek istiyorum. İlki, Harari’nin Türkiye baskılarında, diğer ülkelere kıyasla, İslam’a yönelik eleştirilerin daha az yer alabileceği. Sanırım yayıncıların, bölgesel hassasiyetler nedeniyle içeriği uyarlamasından kaynaklanıyor. Bu da eleştirilerin dengesiz görünmesine yol açabiliyor. Yalnız bu konuda çok emin değilim, siz daha iyi biliyorsunuzdur. İkincisi, kapitalizm eleştirisi hakkında. Harari kapitalizmi sert bir şekilde eleştirmemiş olabilir, ancak hiç eleştirmediğini söylemek haksızlık olur. Sapiens’de kapitalizmi bir “din” ya da “inanç sistemi” olarak tanımlaması, çevreye verdiği zararları ve sosyal eşitsizlikleri vurgulaması, sistemin eksikliklerini düşündürmek için önemli noktalardı. Benim görüşüme göre, kapitalizm ile ilgili eleştirileri doğrudan bir saldırıdan çok, daha analitik ve düşündürücü bir şekilde ortaya konmuş diyebilirim. Video ve analiziniz için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Emeğinize sağlık.
Düzeltme yapmak istiyorum. Sokrates'in değil "Platon'un Devlet"i Kitapta her ne kadar Platon'un hocası Sokrates diyalogları yer alsa da bu devlet Platon'undur.
Analiz mıydı öyle sevmediğinizi gerçekleri okuyunca sizin tepkiniz mıydı ben anlamadım açıkçası. Kitabı okumuş biri olarak söylediklerinize katılmıyorum. Böyle tek taraflı açıkla videosu yapmak kolay, yapabiliyorsanız oturalım tartışalım bakalım neymiş olay. Son derece taraflı bir bakış açınız var
@ Sonuna dek izledim. Naçizane tavsiyem: Sadece yazarın yazdığı ve bakış açısını yorum katmadan bir video olarak yükleyip, sonra kendi yorumlarınız için başka bir video yüklerseniz çok daha makbule geçer diye düşünüyorum. Çünkü herkes sizinle aynı siyası ve sosyal bakışa sahip olmayabilir.
@@nikankhamisi1175Yazarın yazdığı şeyi ve bakış açısını olduğu gibi aktarırsam kitabın özetini çıkarmış olurum. Ki bu analiz olmaz. Kitabı okumak istemeyen kolaycılara gün doğar. Programda kendi siyasi görüşüm vesaire bununla ilgili bir şey yok. Asıl yazarın Amerikan yancısı olduğu, bu sebeple bir bilim adamı gibi tarafsız olmadığı, politikacı gibi durduğunu söylüyorum. Elbette kitapta verilen yanlış bilgiyi de söylemek durumundayım. Takdir edersiniz ki Harari'nin reklam promosyon işini yüklenmedim. Dikkat ederseniz kanalıma abone olun falan da demiyorum. Kendi reklamını da yapmıyorum. Yazarın reklamını niçin yapayım.
@@minebayoglu7072 “Amerikan yancısı” gibi ifadelerle siyası görüşünüzü belli ediyorsunuz zaten. Yazarı bir nebzede takip etmiş olsaydınız bilakis Amerikayı belli noktalarda eleştirdiğini de fark ederdiniz. Bence bu kitap sizin belkide görmek istemediğiniz gerçekleri gün yüzünde çıkardığı için zorunuza gidiyordur. Videonun özet değil analiz olduğu konusunda haklısınız. Analizinizi yanlış ve taraflı buluyorum hepsi o kadar.
🎉🎉🎉 mercii
Emeğinize sağlık 🍀
Teşekkür ederim 🙂
Yuval Noah Harari’nin kitaplarını her zaman düşündürücü bulmuşumdur, ancak onları daha çok kendi kişisel analizleri olarak varsayıp okuyorum, kesin tarihsel ya da bilimsel rehberler olarak değil. Bazı ifadelerinin tartışmaya açık olabileceğini kabul etsem de, geleneksel düşünceleri sorgulatmak için ördüğü hikayeleri takdir ediyorum. Bana göre, eserlerinin asıl değeri, gerçeklik algımızı sarsabilmesinde yatıyor, örneğin, para ya da milletler gibi kavramların gücünün, kolektif olarak onlara inanmamızdan kaynaklandığını hatırlatması gibi.
Nexus’u okuduktan sonra, bunun Harari’nin ‘yan düşünceleri’ gibi olduğunu hissettim. Diğer kitaplarındaki temaları ve fikirleri birbirine bağlamaya yardımcı olan bir ek kitap gibi. Bilgi ağlarının ve ortak mitlerin insanlığı nasıl şekillendirdiğini inceleyerek, diğer kitaplarında işlediği daha geniş anlatılara bir katman daha ekliyor sanki.
Son olarak, iki noktaya değinmek istiyorum. İlki, Harari’nin Türkiye baskılarında, diğer ülkelere kıyasla, İslam’a yönelik eleştirilerin daha az yer alabileceği. Sanırım yayıncıların, bölgesel hassasiyetler nedeniyle içeriği uyarlamasından kaynaklanıyor. Bu da eleştirilerin dengesiz görünmesine yol açabiliyor. Yalnız bu konuda çok emin değilim, siz daha iyi biliyorsunuzdur.
İkincisi, kapitalizm eleştirisi hakkında. Harari kapitalizmi sert bir şekilde eleştirmemiş olabilir, ancak hiç eleştirmediğini söylemek haksızlık olur. Sapiens’de kapitalizmi bir “din” ya da “inanç sistemi” olarak tanımlaması, çevreye verdiği zararları ve sosyal eşitsizlikleri vurgulaması, sistemin eksikliklerini düşündürmek için önemli noktalardı. Benim görüşüme göre, kapitalizm ile ilgili eleştirileri doğrudan bir saldırıdan çok, daha analitik ve düşündürücü bir şekilde ortaya konmuş diyebilirim.
Video ve analiziniz için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim. Güzel bir analiz metni yazmışsınız.
Düzeltme yapmak istiyorum. Sokrates'in değil "Platon'un Devlet"i
Kitapta her ne kadar Platon'un hocası Sokrates diyalogları yer alsa da bu devlet Platon'undur.
Analiz mıydı öyle sevmediğinizi gerçekleri okuyunca sizin tepkiniz mıydı ben anlamadım açıkçası. Kitabı okumuş biri olarak söylediklerinize katılmıyorum. Böyle tek taraflı açıkla videosu yapmak kolay, yapabiliyorsanız oturalım tartışalım bakalım neymiş olay. Son derece taraflı bir bakış açınız var
Programı sonuna dek izlemenizi öneririm.
@ Sonuna dek izledim. Naçizane tavsiyem: Sadece yazarın yazdığı ve bakış açısını yorum katmadan bir video olarak yükleyip, sonra kendi yorumlarınız için başka bir video yüklerseniz çok daha makbule geçer diye düşünüyorum.
Çünkü herkes sizinle aynı siyası ve sosyal bakışa sahip olmayabilir.
@@nikankhamisi1175Yazarın yazdığı şeyi ve bakış açısını olduğu gibi aktarırsam kitabın özetini çıkarmış olurum. Ki bu analiz olmaz. Kitabı okumak istemeyen kolaycılara gün doğar.
Programda kendi siyasi görüşüm vesaire bununla ilgili bir şey yok. Asıl yazarın Amerikan yancısı olduğu, bu sebeple bir bilim adamı gibi tarafsız olmadığı, politikacı gibi durduğunu söylüyorum. Elbette kitapta verilen yanlış bilgiyi de söylemek durumundayım. Takdir edersiniz ki Harari'nin reklam promosyon işini yüklenmedim. Dikkat ederseniz kanalıma abone olun falan da demiyorum. Kendi reklamını da yapmıyorum. Yazarın reklamını niçin yapayım.
@@minebayoglu7072 “Amerikan yancısı” gibi ifadelerle siyası görüşünüzü belli ediyorsunuz zaten. Yazarı bir nebzede takip etmiş olsaydınız bilakis Amerikayı belli noktalarda eleştirdiğini de fark ederdiniz. Bence bu kitap sizin belkide görmek istemediğiniz gerçekleri gün yüzünde çıkardığı için zorunuza gidiyordur.
Videonun özet değil analiz olduğu konusunda haklısınız. Analizinizi yanlış ve taraflı buluyorum hepsi o kadar.