Expeditie Limburg: Mysterie van het Geuldal

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
  • Mysterie van het Geuldal
    De zoektocht
    In mei 2009 vond op de Däölkesberg in Valkenburg a/d Geul een onderzoek plaats naar mogelijke prehistorische vondsten in een daar in de mergelwand uitgesleten grot. Als dat inderdaad het geval zou zijn, dan zou het de eerste keer zijn dat een dergelijke prehistorische grot - een abri - in Limburg zou worden gevonden. En dat zou een unieke vondst zijn.
    Aanleiding
    Dertig jaar geleden vond lokaal archeoloog Hub Pisters in de grot in de Däölkesberg voor het eerst enkele vuurstenen werktuigen uit de prehistorie. "Ik vermoedde toen al dat dit wel eens een abri zou kunnen zijn", vertelt Pisters. "Maar de vondsten riepen nog te veel vraagtekens op. Echte harde bewijzen had ik niet. Vervolgonderzoek was nodig."
    Uiteindelijk heeft het 30 jaar geduurd voordat dat vervolgonderzoek er zou komen. Omdat het een dergelijke unieke vindplaats zou kunnen worden, besloot de gemeente Valkenburg aan de Geul dit jaar om de vraagtekens eindelijk voor eens en voor altijd op te lossen. Archeologisch onderzoeksbureau ARCHOL kreeg de opdracht om de opgraving uit te voeren in samenwerking met de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed en de Universiteit van Leiden. En Hub Pisters? Die was uiteraard ook van de partij.
    Historische achtergrond
    De vondsten die Hub Pisters in de omgeving van de grot vond in de afgelopen decennia dateren zowel uit de Midden- als Late Steentijd, en werden daarmee achtergelaten door zowel Neanderthalers als onze eigen voorouders, Homo sapiens. De vondsten die Pisters ìn de grot vond waren allen enkel afkomstig uit de Late Steentijd, het Neolithicum, dat rond 5.300 voor Christus begon en eindigde rond 2.000 voor Christus.
    Dit was de tijd waarin ook de vuursteenmijnbouw in Valkenburg en op andere plekken in Zuid-Limburg floreerde. Het klimaat was in deze tijd dusdanig dat kleine groepen jagers-verzamelaars in zomerperioden richting de jachtgronden in Midden- en Noord-Limburg trokken, terwijl ze in de winterperioden beschutting zochten in grotten in de Ardennen.
    Dit soort grotten - abri's - waar onze prehistorische voorouders schuilden voor de winterse kou en sneeuw, zijn vooralsnog enkel uit de Ardennen en Zuid-Frankrijk bekend. Archeologen gingen er vanuit dat dit soort grotten in Nederland niet voorkwamen.
    Lees voor meer informatie de vensters "Een tent van rendierhuiden" en "Vuursteenmijnen uit het Savelsbos" uit de Limburgse canon.

ความคิดเห็น • 7

  • @nibiruresearch
    @nibiruresearch 5 หลายเดือนก่อน

    Hartelijk dank voor deze mooi gemaakte hoog kwalitatieve video. Archeologen spreken nog over duizenden jaren in tegenstelling met geologen die meteen met miljoenen jaren smijten. Als privé onderzoeker van de oudste geschiedenis van de aarde en de mensheid wil ik graag wat toevoegen. Uit oude geschriften blijkt dat onze planeet te maken heeft met een cyclus van natuurrampen. Die cyclus wordt veroorzaakt door een hemellichaam. Door de snelle passage van een hemellichaam wordt het zeewater tot boven de hoogste bergen opgetrokken. Aan de andere kant van de aarde wordt daardoor het water weggetrokken en valt voor een halve dag ondiepe delen van de zee droog. Door de bewegingen van onze planeet zelf en van die ander planeet wordt die enorme vloedgolf in een kurketrekker beweging van zuidoost naar noordwest over onze planeet getrokken en laat fossielen van zee en landdieren tot hoog in de bergen achter gemengd met een dikke laag modder. Dat is een mix van zand, klei, zout, stenen, grind en fossielen.Naast die vloedgolf ontstaat er ook een bombardement van meteorieten en uit de lucht valt ook rood stof. Mensen die op de aarde woonden hadden alleen een overlevingskans als zij zo hoog mogelijk een schuilplaats konden vinden met een sterk dak. Een grot is dus een prima keuze. Mijn onderzoek heb ik verwerkt tot een e-book voorzien van veel bronnen en zeer veel afbeeldingen. Het is verkrijgbaar via amazon en heet: Planeet 9 = Nibiru. Google: onzichtbare planeet nibiru. Succes met jullie onderzoeken.

  • @HuubMartens
    @HuubMartens 7 หลายเดือนก่อน

    Prachtig om de geschiedenis te zien van ons dorpje afferden👌

  • @hinkel1980
    @hinkel1980 4 ปีที่แล้ว +3

    heeeel mooi om te zien!

    • @hayesnoe1681
      @hayesnoe1681 3 ปีที่แล้ว

      I guess im asking randomly but does someone know a method to get back into an instagram account??
      I was dumb forgot my account password. I love any tips you can offer me

    • @bentonharley2193
      @bentonharley2193 3 ปีที่แล้ว

      @Hayes Noe Instablaster =)

  • @SitarRay
    @SitarRay 7 ปีที่แล้ว +2

    Geweldig!