F. Nietzsche-Böyle Söyledi Zerdüşt [1. Bölüm (2/61)]

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ต.ค. 2024
  • Prof. Dr. Ahmet İnam ile felsefe metin okumalarına katılmak için Yıldız Işık ile yildizisik42@gmail.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ความคิดเห็น • 14

  • @Filozof2022
    @Filozof2022 4 ปีที่แล้ว +2

    Mutluluğum varoluşumu haklı çıkarmalı....Düşünce madeni....Sizi dili ile yalayacak yıldırım, aşılayacak çılgın nerede .İlham verici kelimeler tekrar canlanıyor hocamızın sesiyle, yorumlarıyla. Tebrik ederiz.

  • @melisdemir6981
    @melisdemir6981 3 ปีที่แล้ว +1

    Yıldız Işık beni Ahmet beyle tanıştırdığın için ne kadar teşekkür etsem az. Bu nasıl büyük bir değerdir ne yüce gönüllü bir insandır. tüm videolarını izleyeceğim. sevgiler

  • @aytac8135
    @aytac8135 3 ปีที่แล้ว +1

    Ahmet Hocam’a çok teşekkür ederim. Kitabı okurken çoğu yeri anlamadan geçmişim meğer.

  • @galapagos4154
    @galapagos4154 ปีที่แล้ว

    Ahmet abi samimi içten insandır ya, neden arka plan da saklanmış
    Çocuklsr gibisiniz? 😊

  • @kemalakbulut8359
    @kemalakbulut8359 2 ปีที่แล้ว +1

    Tesekürler...

  • @trashygit
    @trashygit 4 ปีที่แล้ว +1

    Yıldız Işık'ın Übermensch'in Türkçe karşılığına dair sorusu ile ilgili: Üstün kelimesi üst isminden türetilmiş bir sıfat. Ancak ilginç bir detay var ki, "üstün" sıfatı kapalı ve kuşkuya yer vermeyecek şekilde "daha yüksek, daha elverişli olan" anlamına gelir, başka da bir kullanımı yoktur. Oysa bu sıfatın türetildiği "üst" kelimesinin çeşitli ve zengin anlamları var. Kendisinden türeyen "üstün" sıfatına verdiği "yüksekte olma, alt olanın tersi olma" anlamı malum. Bununla beraber üst kelimesi "arta kalan" ("para üstü"), bir şeyin görülen yüzü ("taşın üstü"), ileri derecede ("üst rütbe") ve giysi, giyecek ("üstünü değiştirdi") gibi anlamları da taşıyabilir.
    Demek ki özellikle Nietzsche'nin bir isim olarak öne sürdüğü "der Übermensch" kavramını "üstinsan" şekliyle bir birleşik isim olarak çevirmek hem Almanca orjinalini daha iyi karşılayabilmesi hem de anlam(a)da manevra etmeye müsade etmesi açısından daha yerinde gibi duruyor.
    Yine de Nietzsche'nin aşırı derecedeki Darwin hayranlığı nedeniyle Übermensch'in sadece alttaki zayıf insana karşıt bir pozisyon olarak daha yukarıda olana, yani "üstün" mevkiye işaret etmek maksadıyla üretilmiş bir kavram olduğundan şüpheleniyorum.
    Ahmet İnam'ın da hatırlattığı gibi, Marxistlerin Nietzsche'nin dünya görüşünü bu üstünlük meselesi yüzünden sevmemesi ise ayrıca ilginçtir. Çünkü tıpkı Nietzsche gibi Marx ve dahi takipçileri de Darwin'i bayağı severler. Elbette Marxistler'in sevgisi daha çok Darwin'in evrim teorisinin materyalizme katkı yaptığına olan inançlarından gelir, o ayrı. Beri tarafta, 20. yüzyıl faşistleri, öjenistler veya bazı kapitalistler de Darwin'in biyolojik alem için söylediklerini "güçlü (üstün) olanın ayakta kalması" diye anlayıp kendi hareket ve fikirlerini desteklemek (meşrulaştırmak) maksadıyla sık sık kullanagelmişler.

  • @varoldegirmenci
    @varoldegirmenci 4 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkürler .Lütfen bu seri devam etsin.

  • @arkadashh
    @arkadashh ปีที่แล้ว

    48:27 isterseniz siz şöyle deyin, hadi siz şöyle deyin

  • @ozlemcennetylmaz6342
    @ozlemcennetylmaz6342 4 ปีที่แล้ว

    "Ayakları yere basan" kararlar , insanlar olumlu kabul görür bizde..

  • @hamdiyusuferdogan234
    @hamdiyusuferdogan234 4 ปีที่แล้ว +1

    Yıldız Hocam üçüncü video ve devamı gelecek mi? Gelirse belirli bir tarihi var mıdır? Teşekkürler.

    • @yldzisk8501
      @yldzisk8501  4 ปีที่แล้ว +2

      Elbette, üçüncü video ve sonraları da gelecek. Böyle Söyledi Zerdüşt okumaları devam edecek. Bir tarih veremem ama metni tümüyle okumayı tasarlıyoruz. Esen kalın!

  • @ozlemcennetylmaz6342
    @ozlemcennetylmaz6342 4 ปีที่แล้ว

    Bizlerin kullandığı"ayağı yerden kesilmek" tabirinin yerüstünde olursanız üst insan olamazsınız anlatımı için yeterliliğini değerlendirebilir misiniz? Ayakları yerden kesilen insan gercerklerden kopmuş,bilicini yitirmiş, değil üst insan, sıradan insan özelliklerini bile yitirmiş olmak değil midir? Saygılar...

    • @suleymancetinkaya2755
      @suleymancetinkaya2755 4 ปีที่แล้ว

      Şöyle yorumluyorum, zerdüştün ilk karşılaştığı kişi ermiş mesela bence ayağı yerden kesilmiş birisi, ama bunun bir değer yargısıyla alt-üst kademesiyle yargılanabileceğini düşünmüyorum. Hem sıradan insan bilincini nasıl kazanmış? hem de üst insan gerçeklere ne kadar bağlı?