FİDANLARI KURAKLIKTAN KORUYAN YÖNTEM (Ellen White Yöntemiyle Kestane Fidanı Dikimi)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
- Meyve ağaçlarının daha güçlü gelişmesi ve kuraklıktan az etkilenmesi hatta etkilenmemesi için özellikle kurak iklimlerde tüm fidanları "Ellen White Ağaç Dikim Metodu (Ellen White Planting Method)" ile dikmek gerekir. Ellen White yöntemi, ağaçları ve fidanları kuraklıktan koruyan yöntemdir çünkü hem nemi korur hem güçlü gelişim sağlar.
Ellen White yönteminin aşamaları şöyledir:
1) Eni, uzunu ve derinliği 1 m olan bir çukur kazılır.
2) Çukurun dibine 2 kürek hayvan gübresi saçılır.
3) Çukura üçgen biçiminde 3 tane irice taş konur.
4) Çukura 3 torba ağaç yaprağı dökülür, tepelenir ve yaprakların üzerine 2 kürek hayvan gübresi saçılır.
5) Yapraklar üzerine yumruk büyüklüğünde taşlar aralıklı biçimde döşenir.
6) Çukurun ilk 30 santiminden çıkan toprağın tamamı hayvan gübresiyle kompost yapılır, çukura doldurulur.
(Oran her zaman 1/3 hayvan gübrei, 2/3 toprak olmalıdır.)
7) Kompost üzerine yumruk büyüklüğünde taşlar aralıklı biçimde döşenir.
8) Çukurun ortasından çıkan toprağa hayvan gübresi ve yarım ya da bir torba ağaç yaprağı katılarak kompost yapılır, çukura doldurulur. Ayrıca kompost içine yarım litrelik kavanozla meşe külü ve bol miktar yumurta kabuğu ezilerek katılabilir.
9) Çukurun ortasına irice bir taş yerleştirilir ve fidan taş üzerine ya da taşın yanına dikilir. Çok köklü saçaklı ağaçlarda fidan taşın üzerine konur, kazık köklü ağaçlarda fidan taşın yanına konur.
10) Çukurun üzerine yumruk büyüklüğünde taşlar aralıklı biçimde döşenir.
11) Çukurun üzeri ve fidanın etrafına otlarla malçlama yapılır.
12) Fidana can suyu verilir, çukur dolasıya değin bolca sulanır.
UYARILAR
1) Hayvan gübresi olarak özellikle yanmış küçükbaş hayvan gübresi tercih edilmelidir. Büyükbaş hayvan gübresi kullanılacaksa yaylıma çıkan ve doğal yemle beslenen yerli ırk büyükbaşların gübresi kullanılmalıdır.
2) Kazık köklü ağaçları tohumdan çimlendirmek her zaman daha sağlıklıdır. Çünkü kazık kök oluşumu hem ağacın ömrünü hem su ihtiyacını çok etkiler. Mesela cevizler kazık köklü ağaçlardır. "Ellen White Ağaç Dikim Metodu" ile ceviz yetiştirmek istiyorsak ekim çukurunun üzerindeki irice taşı yukarı çeker, az yana kaydırıp taşın yanına orijinal ceviz ağaçlarından alınmış üç adet ceviz bırakılır, fidan oluşumu gerçekleşince istenilen türde aşılama yapılabilir. İsteyen cevizleri fidan olarak da dikebilir. Ancak kazık kökü zarar gören ceviz fidanları saçak kök oluşturur ve saçak kökler derinlere gitmez, ağaç susuz kalırsa tez kurur.
3) Çukurun ortasından çıkan toprağa hayvan gübresi ve yaprak dışında yarım litrelik kavanoz dolusu meşe külü ve bol miktar ezilmiş yumurta kabuğu katılabilir, çok faydası olur.
4) Dikilen fidan aşılı ise aşı noktası mutlaka toprağın dışında kalmalıdır ve fidanın tepe noktası eğer kesik varsa su kaybını önlemek için macunlanmalıdır.
Arkadaşlar, Anadolu kestanesi fidanımızı ana hatlarıyla "Ellen White Ağaç Dikim Metodu"na uygun biçimde diktik ancak elimizdeki malzemeden kaynaklı ufak tefek farklılıklar olmuştur.
İyi seyirler...
Bademler soğuk isteği gerektirir mi
Sert kabuklu tohumların ortalama 2 ay kadar soğuklama ihtiyacı vardır. Sonbaharda yapılan ekimlerde tohumlar, çekirdekler doğal bir biçimde soğuklama ihtiyacını gidermiş olur.
Bademlerin soğuk isteği vardır. Bademler yaklaşık olarak 2 ay kadar soğuk ister. Badem tohumları +1 ila +5 derece arasında 40-50 gün soğuklama ihtiyacı duyar. Soğuk istekleri giderilmeden toprağa gömülen bademlerin çok azı çimlenir.
Çok iyiiii
Hocam merhaba ben meşe palamudu toplamaya çalışıyorum fakat hiçbir meşe ağacında palamut görmedim sebebi nedir.
Bazı meşe türleri iki senede bir palamut verir.
Bu sene ankarada hicbir agacta goremedim
Tas neden koyuyosunuz
Sıcak ve kurak aylarda gece ve gündüz arası sıcaklık farkı taşların nem oluşturmasını sağlar. Fidanın nem ihtiyacını karşılaması için dikim çukurlarına taş konur.
@@muhtelifmeseleler6939 kesinlike haklisiniz nem konusunda
@@muhtelifmeseleler6939 tas suyu da bunyesine ceken ve yavasca salan nesneler