Kleuren mengen met acrylverf: kleuren matchen. Schilderles voor beginners.
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Als je graag naar de waarneming schildert, is het goed kunnen matchen van kleuren heel belangrijk. In deze video geef ik een aantal tips waarmee je makkelijk de meest voorkomende kleuren kunt mengen.
De eerste (moeilijke) stap is het bewust leren kijken naar de kleur die je wil gaan namaken. Daarna kun je aan de hand van wat eenvoudige vragen die je jezelf kunt stellen heel makkelijk de kleur mengen die je ziet.
In de praktijk blijkt dat de meeste kleuren die wij om ons heen zien niet zo verzadigd zijn als wij denken. Dat maakt het mengen van deze kleuren een stuk makkelijker dan je zou verwachten: je hoeft immers niet bang te zijn dat je je kleur "modderig" maakt.
In deze video laat ik zien hoe je met een beperkt palet bijna alles kunt maken wat je nodig hebt. Je hebt dan weinig verschillende kleuren nodig, dat heeft als voordeel dat je al snel leert wat de kleuren met elkaar doen als je ze mengt. Bovendien zorgt een beperkt palet doorgaans voor mooie harmonieuze schilderij. Hoe meer verschillende kleuren je gebruikt, hoe eerder je schilderij onrustig kan gaan ogen.
De kleuren die ik gebruik in dit beperkte palet: gebrande omber, primair geel, pyrrolerood, ultramarijn, titaan wit. Eventueel aan te vullen met zwart. Voor de duidelijkheid: dit zijn kleuren die ik uit eigen ervaring het fijnst vind om mee te werken, maar je kunt dit ook bereiken met andere, soortgelijke kleuren.
Werk jij liever abstract of wil je graag verzadigde, felle kleuren leren mengen, dan kun je het beste eerst naar de video kijken over de drie primaire kleuren. • Kleuren mengen met acr...
Wil je meer weten over de kleurencirkel en complementaire kleuren, kijk dan naar deze video: • Kleuren mengen: meer d...
Meer informatie over mijn werk kun je vinden op: www.toonnagtegaal.nl
Heeeel leerzaam en leuk om te zien en te horen. Je bent een vlotte prater, met voor mij iets te veel tekst. Met alle respect
😂Dankjewel! 👍(ik zal mijn antwoord kort houden!)
Vind de uitleg heel duidelijk in beeld gebracht. Ook hele goeie tips die krijgt. Een min puntje, uitleg gaat nog al snel.
Buiten dat minpuntje onzettend leerzaam. Hele grote duim omhoog
Dankjewel, leuk om te horen. Het blijft altijd lastig: de een vindt het te snel, de ander te langzaam, ik doe m’n best😂👍
Dankjewel Toon! supergoede, vlotte en leuke uitleg! Zeker die laatste kleur: minder fel maken met de complementaire kleur! het kwartje is bij mij gevallen!
Dat is leuk! Succes met schilderen👍
Ik heb nu net pas je video's ontdekt maar wat ben ik hier blij mee! Zo fijn zo'n duidelijke uitleg. En precies op het goede moment. Onze zoon vroeg me of ik een schilderij wilde maken van een foto die hij van een zonsondergang had gemaakt, en nu met deze fijne tips over o.a. kleuren mengen moet dat gaan lukken. Dank je wel!
Els Boerman hartstikke leuk! Lang leve TH-cam, je wil niet weten hoeveel dingen ik al heb geleerd van het kijken naar video’s😂Succes en veel plezier met het schilderen, zonsondergang is een leuk onderwerp!
@@ToonNagtegaalDank je wel! Nou zeker TH-cam is ideaal. Maar heb regelmatig dat ik na een tijdje schilderfilmpjes kijken geen tijd meer heb om te schilderen haha, zoals daarnet nadat ik jouw TH-cam kanaal had ontdekt 😂.
Els Boerman 😂😂😂ja, dát is eigenlijk ook weer niet de bedoeling!
Interessante youtubes. Ik wil met schilderen gaan beginnen, niet realistisch naschilderen van een plaatje, maar abstract met spatel en kwast. Door je video wet ik beter hoe ik moet beginnen met weinig tubes, potten.
Dit is echt fantastisch!! Ik wil mede door u echt experimenteren met acrylverf. Dank u wel!!!
Dat is leuk, bedankt voor je reactie👍🏻succes en veel plezier
@@ToonNagtegaal bedankt!
Ik ben een echte fan van je !
Ria, nu laat je me in allerlei sterk verzadigde warme kleuren blozen😂
Weer al zo een toffe en handige video👍
Dankjewel👍🏻
Heel leuk en interessant!!
Dankjewel, succes en plezier met schilderen!
@@ToonNagtegaal Merci! Ik ga de tips in de praktijk brengen!
Beste Toon, ik kijk graag naar je video's, ze zijn heel verhelderend. Er is echter één vraag waar ik mee zit, waar ik nergens antwoord op kan vinden. Hoe bepaal je de hoeveelheid verf die je op je palet doet? Het komt regelmatig voor dat ik uiteindelijk te veel over houd en dat dat weer probeer terug te 'zuigen' in de tubes. Want het gaat me aan het hart om het weg te gooien, en acrylverf droogt zo snel. Heb je tips?
Mijn antwoord is: liever teveel dan te weinig. Met wat ervaring leer je natuurlijk steeds beter inschatten hoeveel je nodig hebt. Maar gooi over het algemeen liever wat weg, dan dat je te zuinig doet. Het probleem is namelijk: acrylverf droogt snel, maar als je wat meer verf op je palet doet, dan droogt het veel langzamer en heb je veel meer tijd om dingen in één keer goed te doen. Als je te zuinig doet, dan moet je vaak dingen opnieuw doen, omdat acryl ook nog eens donkerder opdroogt. Ik snap je punt heel goed, maar uiteindelijk bespaart iets meer verf gebruiken je uiteindelijk juist verf (gek genoeg). Ik heb hierover toevallig laatst een video gemaakt! th-cam.com/video/W1uAsf6dHFE/w-d-xo.html
wat een geweldig fijne uit leg kan er heel veel mee , ik neem aan dat het zelfde principe geleld voor olie verf? Bedankt Toon ga je volgen .
Dankjewel, dat is leuk om te horen. Ja hoor: olieverf is van hetzelfde laken een pak! Succes met schilderen!
Hallo Toon, dank voor je heldere video’s! Waar ik benieuwd naar ben is met welk programma je rond 1’31 de kleuren pipetteert & gelijk in een vorm ‘trekt’? Superhandig!
Annita van Betuw ik doe dat in Photoshop, ik heb een cirkel die ik elke keer kopieer, dan dubbelklik ik op de nieuwe laag, kies kleurbedekking en dan pak ik het pipet om een kleur te pakken. Het gaat dus helaas niet helemaal zo makkelijk als het lijkt (ik knip overbodige stukken weg uit de video) maar nu ik er zo over nadenk moet je er ook wel gewoon een ‘handeling’ van kunnen maken. Groeten, Toon
👍👍👍👍
voorzitter studio2000 👍🏻👍🏻👍🏻
Welke software gebruik je om kleuren uit een foto te isoleren?
Eigenlijk zit er in elk fotobewerkingsprogramma wel een zogenaamd 'pipet' (eye dropper tool). Daarmee klik je op een gebied en dan zie je welke kleur het is. Ik heb daar een keer een video over gemaakt: th-cam.com/video/AAvS4z6dvSQ/w-d-xo.html
Beste Toon, hoe krijg jij de kleuren die je uit het gezicht hebt gehaald op papier? Is dat een speciaal programma?
Dat doe ik met photoshop, het kan ook met andere programma's en er is ook een app waarmee je het kunt doen. Het is leuk om jezelf daar af en toe mee te controleren, probeer eerst altijd zoveel mogelijk zelf de kleur in te schatten. Als je er een tijdje mee oefent zul je zo'n controlemiddel steeds minder (of helemaal niet) meer nodig hebben. Ik heb hierover trouwens een video gemaakt, omdat er meer mensen waren die hiernaar vroegen: th-cam.com/video/AAvS4z6dvSQ/w-d-xo.html
Hartelijk dank veel opgestoken, ik rook niet.....
Evert Kramer 😂👍🏻dankjewel!