Het einde van het Waterlooplein

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ม.ค. 2025
  • 1965 - Wij moeten verhuizen vanuit de Sint Antoniesbreestraat elders. De Metro en de Stopera (Stadhuis en Opera) worden gebouwd.
    Dat viel tegen voor iedereen. De bewoners en zeker de Markt kooplui. Ook voor mij, ik was hier geboren en getogen.

ความคิดเห็น • 31

  • @user-Simon1957
    @user-Simon1957 หลายเดือนก่อน +5

    Geboren in 1957 recht tegenover Jack Maandag (the wall of dolls), de oude Amsterdammer kent het op zeker. Iedere avond waren wij op het plein te vinden. Spelen, zoeken naar resten van de dag. Een fantastische jeugd gehad.

  • @Retroscoop
    @Retroscoop 4 วันที่ผ่านมา +1

    Het voordeel van de gemeente of stad ???
    1) Minder kosten: plein na markt opruimen (dekken de prijzen van de staanplaatsen die kosten ?)
    2) Minder kosten + efficiëntie: politiemensen en andere ambtenaren kunnen op andere taken concentreren
    3) Misschien droomt Horeca Nederland (of hoe de Nederlandse tegenhanger van Horeca Vlaanderen ook moge heten) van meer terrasjes, en de gemeente/stad op meerinkomsten (belastingen op terrasjes ?)
    4) Misschien willen de winkels die 1ste hand verkopen gewoon geen concurrentie van marktkramers die 2de hands verkopen ? (al blijven dan de webshops toch nog)
    In Brussel is er de dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein. In de 1990's kon je daar echt nog heel wat interessants vinden, vandaag de dag is het peil bijzonder gezakt: veel bucht, veel brol. Sjieke winkels in de buurt die alles heel duur verkopen kapen heel veel weg van gewone verzamelaars met een klein budget. Toch blij voor wat ik destijds allemaal gevonden heb (soms letterlijk, na de markt) of voor een appel en een ei heb kunnen kopen. Vintage winkels zijn vaak belachelijk duur; ook de Vlaamse Kringwinkels zijn ook veel te veel de commerciële tour opgegaan....

  • @constantijn2444
    @constantijn2444 4 หลายเดือนก่อน +2

    Mooie docu. Waterlooplein op huidige locatie is eigenlijk nooit wat geweest en de herinrichting van 2 jaar geleden heeft het er ook niet beter op gemaakt. Enige moment dat het gezellig was was toen men met de herinrichting bezig was en de markt tijdelijk verplaats werd naar de Amstelzijde voor de Stopera. Het had weer iets gezelligs, zoals de locatie op Rapenburg.

  • @jonkaasman693
    @jonkaasman693 7 หลายเดือนก่อน +6

    "Wat ooit eens was, is nu voor altijd voorbij"

  • @fcassmann
    @fcassmann 3 หลายเดือนก่อน +2

    Mijn opa was "vodde sjoger" Cor Lang "de Chinees"
    Ikzelf heb het ouwe plein nog meegemaakt als jochie van 5 in 1963.Iedere zaterdag hielp ik mijn opa achter de stal tot aan '78 Toen kreeg mijn opa AOW.
    Vreemd,nu ben ik ouder dan mijn grootvader toen.Het "plein"is erg belangrijk voor mij geweest.

  • @barbararouwendal8708
    @barbararouwendal8708 วันที่ผ่านมา

    Dat oude waterlooplein deed me denken aan het Vlooiienburg van vroeger. Hoe noem je dat? Cultuurvernietiging. Geschiedvervalsing.

  • @JordanDaifilo
    @JordanDaifilo 4 หลายเดือนก่อน +4

    Waarom eindigt steeds alles ,wat oud Hollands is. En verandert allemaal in kapsalon/doner restaurant of koffiehuis? Ik vind het zonde

    • @dennis4298
      @dennis4298 2 วันที่ผ่านมา

      Je kunt een foto uit je kindertijd pakken en je dan afvragen waarom jij er niet meer hetzelfde uit ziet. Alles verandert.

  • @MrSies1
    @MrSies1 10 หลายเดือนก่อน +5

    Aan mijn muur hangt de pubklok gekocht op het Waterlooplein. Ik ben een Jordanees geboren op de Lijnbaangracht. Ik ben gelukkig in Den Haag gaan wonen want met Amsterdam ben ik klaar. Ik woon nu 46 jaar in Den Haag geef mij de Hagenaars maar.

  • @moniquehvshogendoornvs2348
    @moniquehvshogendoornvs2348 2 ปีที่แล้ว +2

    Mooi om te zien. Ik heb een vraag kende U Ome Kees? (Cornelis Stolk 1992+) Ik zoek al heel lang een foto van hem. Ik ben nog langs geweest bij wat mensen die ik kende uit de jaren 80. Maar een foto vinden is niet gelukt. Bij minuut 25 komt de koffie dame, die al heel lang op de markt werkt. Zij kende Ome kees ook.

    • @HansvanderVeen
      @HansvanderVeen  2 ปีที่แล้ว +2

      Helaa niet. Ik was nog te jong. Ik was 12 dat we uit het buurtje vertrokken. De enige bekend en vrienden voor mij waren Ome Ben en Louis. Van de Dumpzaak naast het Rembrandthuis. Ik verdiende daar wel eens een zakcentje met opruimen.

  • @Ridder020
    @Ridder020 ปีที่แล้ว +5

    Jammer dat ze nooit over de Weesperstraat praten want die straat is gwn compleet weggehaald

  • @tondehaan8252
    @tondehaan8252 2 ปีที่แล้ว +14

    door het huidige yuppenbeleid en Halsema met de scepter hebben er voor gezorgd dat het waterlooplein teloor is

    • @HansvanderVeen
      @HansvanderVeen  ปีที่แล้ว +3

      Was mijn speelplek. Ik ben er geboren en getogen.

    • @lucaswimpie2111
      @lucaswimpie2111 ปีที่แล้ว

      ​@@HansvanderVeengoeie ouwe tijden net zoals de kinkerbuurt

    • @theovanderstorm3171
      @theovanderstorm3171 11 หลายเดือนก่อน

      De teloorgang van het Waterlooplein is te wijten aan de afbraak van de buurt,voor de bouw van de Stopera in de jaren 80. Het is toen eerst verplaatst naar Uilenburg en daarna weer terug. Het is een soort toeristenmarkt geworden. Het is nooit meer geweest wat het was. Die teloorgang daar heeft Halsema en je yuppenbeleid niets mee te maken.

    • @richardcarels2592
      @richardcarels2592 3 หลายเดือนก่อน

      Dit gaat uiteindelijk over de verhuizing van de markt in 1965. Een jaar voor de geboorte van Femke Halsema. En toch is het haar schuld? De propaganda van Wilders, Baudet en hun bruinhemden werkt goed...

    • @tondehaan8252
      @tondehaan8252 3 หลายเดือนก่อน

      @@HansvanderVeen ik ben daar ook grootgebracht aan de rapenburgerstraat

  • @AlkoDehond-xz3js
    @AlkoDehond-xz3js ปีที่แล้ว +9

    Waterlooplein is niet meer . Ik ken het waterlooplein nog uit de jaren 50/60 . Er is niets meer van over anno 2023 . Allemaal om ruimte te maken voor de yuppen in Amsterdam . Geld is macht . Amsterdam huilt echt ! 😭😭

  • @mantra9wolf
    @mantra9wolf 3 หลายเดือนก่อน +2

    Dat gezeik de hele tijd over fout links. Kijk wat rechts de afgelopen decennia heeft aangerricht lol 😂

    • @najtirreg
      @najtirreg 4 วันที่ผ่านมา

      Weer zo'n kleuter reactie met een lachend gezichtje die zijn eigen domme comment een duimpje geeft. Sneudoos.

  • @RonSiemons
    @RonSiemons 5 หลายเดือนก่อน

    13 minuten hippies en flower power het was punk tijd, leuke docu maar zo links en fout

  • @Soesmoes
    @Soesmoes 11 หลายเดือนก่อน +3

    Jammer dat het zich nu weer afspeelt met de Palestijnse mensen uit Palestina 😢

    • @stefanhammel192
      @stefanhammel192 9 หลายเดือนก่อน +1

      De arabieren bedoel je? Die naar de regio Palestina zijn geëmigreerd en zichzelf Palestijn zijn gaan noemen mid jaren 60 door Arafat de oerpalestijn geboren in Egypte😂. De romeinen hebben het koninkrijk Judea en Israël hernoemt naar Palestina. De provincies Judea & Samaria bleven altijd bestaan heeft niets met de huidige zogenaamde Palestijnen te maken. Lang voor de Islam in de 7e eeuw bestond Israël al reeds meer dan 2000 jaar.

    • @barbararouwendal8708
      @barbararouwendal8708 วันที่ผ่านมา

      israel was een project dat er moest komen omdat de nazis zich schuldig voelden. Zo denk ik erover. Alle corrupte lui gingen daarnaartoe met een grote zak geld. Criminelen. iedereen was ineens joods. maar dat waren in feiten zionisten. Anne Frank schreef erover in haar dagboek. Ze droomden ervan om op een dag met margot naar palestina te gaan om te zorgen voor de baby'tjes daar. Niet over israel. Ze was bang voor de opkomst van het zionisme. Staat allemaal letterlijk in haar dagboek. Ze wisten zogenaamd niet dat er al mensen woonden, anne frank schreef erover. Wat is het nou? mijn opa zei altijd waarom moeten wij naar een ander land? Wij wonen hier al zo lang, waarom nog steeds der judenfrage? Nederland was ons land. Wilhelmina en de koninklijke familie zijn toch ook gevlucht naar londen? DAar deed ze radio oranje, waarin geen woord over het lijden van de joden. Geen woord. Maar wel vluchten, ons koningshuis heeft niet eens meer het recht daar te zitten. Een koningin mag nooit haar volk verlaten in tijden van oorlog. Vlooiienburg, en toen ineens stond er het gemeentehuis. De Stopera. Ja hoor. Die plannen lagen er gewoon, dat de bewoners van joodse afkomst afgevoerd werden door het GVB en bijna niemand terugkwam, allemaal door Colijn en zijn politieke vrienden goed georganiseerd. En dan 4 mei vieren en kransen leggen. GA toch weg.