Mizeria din industria IT din Romania

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2022
  • Mizeria din industria IT din România și cum o putem redresa spre avantajul nostru ca țară. Aștept părerile și experiențele voastre mai jos 🙏
    Grupul de facebook pt freelancing: / 775750542962991
    Call de consultanță gratuit pentru tranziția spre freelancing: libertateinit.ro/
    Harmony Cafe Iași: / harmonycafeiasi
    Scrie-mi pe insta: / cristiandascalu93
    Eu pe fb: cristiandascalu93
    Eu pe tiktok: vm.tiktok.com/WbgjqH/
    Toate episoadele în ordine: • Plec in America. La Go...
    P.S.
    Spiritul contează!

ความคิดเห็น • 526

  • @alexstratulat6981
    @alexstratulat6981 ปีที่แล้ว +30

    Sunt Freelancer de ceva ani, am si propriul business, am trecut pragul de 300k euro anual, deci am suficient context pentru a mentiona urmatoarele:
    1. Tu ce ai facut acum este o tactica standard si indirecta de vanzare a serviciului tau despre care am auzit ca are foarte multe probleme de la cei din culise. Eu personal am fost contactat de membri din echipa ta care vorbesc ca niste roboti la telefon si mi-au spus cifre diferite fata de ceea ce promiteai tu pe TH-cam.
    2. O chestiune de clasa 1: daca faci 100k pe an timp de 10 ani, tu faci 1 milion brut, cam 880k dupa taxele actuale, dar tu banuiesc ca in 10 ani mai manaci, mai mergi la doctor, mai traiesti, etc. Deci lauda aia cu 100.000 milionari in 10 ani bazata pe explicatia ta este pura fabulatie.
    3. Ai extras doar cazurile mega mega extreme de intermediari si programatori exploatati. Ai generalizat din aceste cazuri si ai facut sa para ca noi suntem niste sclavi pe plantatie doar pentru a crea un sentiment de frustrare printre ITisti, pentru ca apoi sa le dai solutia ta (adica produsul tau care mai costa si 6000 euro din ce mi s a zis ultima data). Din nou este tehnica standard de vanzare si manipulare (genereaza emotie negativa si prezinta produsul tau ca salvatorul pe un cal alb)
    4. Din ce aud niste zvonuri din culisele comunitatii tale, chiar voi pregatiti un program de mentorat pentru a reusi sa iti construiesti propria agentie de freelancing (probabil ca tu si Raul o sa va luati un procent din fiecare firma de intermediere pe care cursantii vostri si-o vor deschide). Pai ce facem nene? Ne dam cu dusmanul?
    5. Multi freelanceri lucreaza cu firme intermediare chair daca fac si 20k euro pe luna. Eu sunt un asemenea exemplu care are si a avut foarte multi clienti de peste 10k euro lunar si toate au fost printr-un intermediar care isi tinea cam maxim 15% comision si nu 1000% cum prezinti tu. Ceea ce tu NU mentionezi este ca multi clienti nu lucreaza direct cu freelancer-ul, ci cu o agentie intermediara care isi asuma multe riscuri fiscale si contractuale in fata clientului si protejeaza developerul. De asemenea, o agentie poate fi ca un impresar pentru un developer bun. Ii ofera acces la oportunitati mari si il poate ajuta in cariera. De ce nu le spui asta oamenilor? Tot ce ai zis ca e "da da, sunt si agentii ok, nu zic ca nu" fara sa explici ca poate si ca modelul de business cu agentii serioase este unul foarte bun, si nu numai solutia ta care NU intotdeauna duce la contract direct cu clientul final, ci tot cu o agentie intermediara. Cam multa ipocrizie aici.
    In concluzie, programatorii trebuie intr-adevar educati sa aiba mai multa incredere in ei, sa nu accepte salarii mizere si sa gandeasca mult mai antreprenorial. Este ok sa lucrezi pentru companii de outsourcing atata timp cat te dezvolti tehnic si iti place business-ul la care contribui. Plus ca stiu multe agentii din Romania si firme de outsourcing care platesc si foarte bine pe SRL (chiar si 9000 euro luna). Asta ca noi suntem sclavii strainilor suna putin a mesaj AUR. Plus ca programul tau de mentorat invata aceeasi programatori sa livreze servicii tot pentru straini, numai ca pe bani mai buni. Apoi tot tu apoi spui ca sa ne folosim de globalizare si sa lucram remote... Pai ori suntem cu strainii ori facem noi acia unde stim noi mai bine? In Romania programatorii nu exceleaza in business din multiple motive: lipsa de educatie financiara si antreprenoriala inca din copilarie, frica de esec deoarece la noi societatea te crucifica daca dai rateu, lipsa de fonduri de investitii ca in strainatate, etc. Asta ca e vina companiilor de outsourcing este din nou un caz izolat pe care tu il generalizezi doar ca sa iti vinzi produsul.
    Mai sunt foarte multe de zis, chiar as fi curios cum ar fi un live cu tine in fata audientei tale si sa vad daca stii sa raspunzi pe loc la intrebari incomode. Un prieten de al meu mi-a spus ca a ajuns intr-o discutie cu tine despre produsul tau, ti-a pus niste intrebari pertinente la care nu te asteptai si ai grabit finalizarea discutiei ca nu stiai cum sa o mai ocoloesti. Urmeaza sa te mai vad intr-o piscina in Bali ca aia de fac cursuri de vanzare pe Amazon si sa ne vinzi solutia ta (care nu zic ca este rea ca intentie, dar de slaba calitate si cu multe tehnici de vanzare lipsite de etica). Scopul tau nu cred ca este sa ajuti 100.000 de freelanceri, scopul tau este sa faci 100k x 6000 euro = 600 milioane euro.

    • @heroyu8551
      @heroyu8551 6 หลายเดือนก่อน

      This

    • @Bosulica69
      @Bosulica69 5 หลายเดือนก่อน

      Maama

  • @danaloman6611
    @danaloman6611 2 ปีที่แล้ว +141

    Interesant video. Dar pare ca argumentele sunt doar one sided ca sa rezulte cat de prost e sa fii angajat in IT si cat de bine e sa fii freelancer. O sa pun cateva lucruri aici pe care nu le-ai zis sa avem imaginea de ansamblu corecta:
    1. Pune si ce cheltuieli are omul de la salubritate si de la uber in US, inclusiv taxele. Compara nivelurile de trai intre ele, nu income-urile.
    2. Desi nu e ok sa vinzi un om de 6 luni cu 2 ani, asta e o practica in orice domeniu de sales. Sa il vad eu pe prietenul cu 6 luni cum se vinde el ca freelancer cu 6 luni si ce client vrea sa lucreze cu el daca nu ii zice ca are 2 ani (presupunand ca e cat de cat backed up de niste skilluri). De altfel sunt devi care progreseaza in 6 luni cati altii in 2-3 ani, si nu trebuie sa fi Fat-Frumos din lacrima, e destul de intalnit.
    3. Cifrele tale pe partea de salarii si vanzare ale companiilor sunt exagerate.
    4. Subestimezi cheltuielile unei firme.
    5. Presupui ca munca e doar programare si ca ce face omul de HR, de marketing, de sales nu e munca. E insultator pentru un grup foarte mare de oameni cu aceste joburi.
    6. Lasi sa se inteleaga ca ca si programator ai pastra tu toata acea diferenta de margine a companiei (care e oricum exagerata). Daca esti freelanceri iti pierzi din timpul tau pe achizitia de proiecte, analiza de business (clientul ala nu stie ce vrea cu specs pregatite pentru tine finale), pe project management, comunicare cu clientul, testare. Toate asta scad mult de fapt rata orara.
    7. Ca si freelancer ai riscul ca clientul sa fie idiot, sa nu fie multumit, sa nu iti faca plati, ca poti sa fi estimat prost si suporti pe barba ta.
    8. Faci sa para ca companiile ar tine secrete ratele orare pentru manipulare. Orice rata a oricarei companii de outsource e informatie publica. Trebuie doar sa intrebi.
    9. Sunt multi devi care fie nu se pricep, fie nu vor sa faca toata partea de achizitie de clienti, analiza de business, project management, testare, etc. In nici un caz nu zic ca e un lucru rau sa fii freelancer, dar prezinta te rog si dezavantajele, pentru ca fiecare model (angajat sau freelancer) are avantaje si dezavantaje.
    10. Poti sa ai perioade intre proiecte in care nu esti platit deloc ca si freelancer (iarasi scade rata orara).

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +20

      1. Nivelul de trai nu are sens in comparatie. Nu poti sa faci uber lucrand de acasa de pe canapea pt America. Programarea e un skill pe care-l poti exporta si astfel trebuie platit la nivel global.
      2. Yep, e intalnit. Etic sau nu? daca clientul e fericit la finalul zilei, cine sunt eu sa judec.
      3. Detaliaza. Unde am exagerat?
      4. Detaliaza. Stiu oameni care fac asta si stiu cheltuielile pe care le au.
      5. Nu am presupus ca munca de HR/marketing nu e munca. Din contra, aduce foarte mult plus valoare. Spun doar ca nu aduce bani si valoare "activ" ci doar pasiv.
      6. Daca faci freelancing corect petreci maxim 2 saptamani pe an in achizitie de clienti. Vezi: libertateinit.ro/rezultate
      7. Daca faci freelancing corect, nu lucrezi cu clienti idioti lol
      8. Nu e adevarat. Si cred ca sunt destui in comunitate care au fost mintiti cu asta.
      9. Nu sunt dezavantaje daca faci lucrurile corect. Sunt 8000 euro pe care ii faci in plus lunar ca sa faci aceeasi munca + 2 saptamani de achizitie clienti anual + emis o factura lunara.
      10. Repet ce am spus mai sus.
      Unde nu suntem de acord e viziunea asupra freelancing-ului. Freelancing-ul poate sa fie mai naspa decat viata in corporatie si de 100 de ori mai bine.
      Intrebarea e cat de calitativ e freelancing-ul pe care-l faci. Si daca-l faci corect, atunci job-ul din Ro chiar nu are sens.
      Avem un grup de facebook unde discutam despre ce inseamna si cum faci freelancing de calitate. Be my guest: facebook.com/groups/775750542962991

    • @95Kamikaze
      @95Kamikaze 2 ปีที่แล้ว +13

      Un argument foarte pertinent. Intradevar trebuie si un balans intre salariu si stabilitate financiara si psihica. Prin faptul ca dai o mare parte din banii castigati firmei, iti ofera si o stabilitate in acest job. Metoda care acest video o promoveaza mai mult e un , high risk - high reward. Nu toti sunt dispusi sa isi asume aceste riscuri si nu orice om e orientat doar spre bani. Depresia apare fix din cauza ca se urmaresc asa de mult banii incat uiti de viata personala.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +6

      @@95Kamikaze sunt de acord cu tine ca nu merita o strategie high risk - high reward.
      .
      Totusi nu sunt de acord ca e "high-risk" ideea de freelancing la care eu ma refer.
      .
      Nu pot sa-ti cer sa fii de acord cu mine. Daca vrei, poti intra in grupul exclusiv de facebook unde discutam despre freelancing in mod stabil si fara riscuri: facebook.com/groups/775750542962991 *intrarea in grup e gratuita.

    • @NMRotar
      @NMRotar 2 ปีที่แล้ว +2

      @@cristian.dascalu Asteapta pana cand si in Romania taxele si impozitele vor fi ca si in afara, cand va trebui sa-ti estimezi venitul anual, si vei plati 48% taxe din venit ,nu mai ai tu aia 8 k ca poate se fac 3.5 k maxim 4.In momentul de fata Romania e o tara mizerabila, corupta, dar un paradis fiscal pentru hoti si jmecheri.
      Sa iei 3k net pe luna in Romania ca si programator e lux ,daca vrei mai mult dute in afara, dar dupa taxe,chirie,masina,asigurari...nu ramai cu mult mai mult

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +1

      @@NMRotar asta e povestea drobului de sare. Daca o sa cada, cand o sa cada.

  • @adrianmoisa2281
    @adrianmoisa2281 2 ปีที่แล้ว +28

    M-am uitat pe 2x. Are dreptate 50% Nu are dreptate 50%. 100 de mii de contracte de 10K pe luna nu sunt disponibile asa din aer. Genul ala de contracte se negociaza de catre un departament de sales care e specializat pe treaba asta. Pe bursa libera gasesti si astfel de contracte dar sunt foarte rare. Ca sa te agati de ele tre sa ai pedigri, adica experienta si sa stii ce spui. Daca nu faci fata la contract se deschide o intreaga "conserva de rame". Aici iarasi o firma are asigurari semnate la care plateste si franciza in functie de situatie. Sa negociezi o asigurare avantajoasa nu e usor pt un freelancer. All in all, tot ce crezi ca fura firma din bugetul tau de lucru tine de sistematizare si eficientizare. In piata libera faci par alb rapid. Eu am lucrat freelance si uite-ma angajat inapoi. De ce? pentru stabilitate continuitate, less stress. Cand inchid la 6 inchid la 6. Nu ma suna nimeni de la firma dupa 6. Pe freelance nu e asa. Daca ar fi asa simplu s-ar inghesui toata lumea la ele. Realitatea e mai gri. Tre sa bagi multa foame pe freelance pana sa ai 5K-10K stabil pe luna. E bun materialul pentru motivare, dar face si niste promisiuni un pic optimiste. Si da as vrea sa ajutam piata din RO sa fie unicorn, dar efectiv pentru asta e nevoie si de oameni cu sange in vene. Nu poti sa impingi de la spate toti oamenii sa fie antreprenori. Unii nu sunt facuti si nu vor sa fie. Am invatat pe pielea mea. Iar daca te apuci tu de antreprenoriat, ori faci exact ce drescrie baiatul, ori firma ta se inchide repejor pentru ca nu ai suficienti bani in banca sa asimilezi socuri, gen: "Nu mai avem nevoie de aplicatii de travel pt ca Corona". Deci adevarul e la mijloc, 50-50. Pe oricare cale apuci, e munca grea in draci pentru 10K pe luna. Dar overall, rezonez cu ce spune si indemn developerii sa prinda curaj.

    • @augustinluca6521
      @augustinluca6521 2 ปีที่แล้ว +5

      Subscriu. Piata este gri in directia asta. Plus ca nu toti programatorii vor sau sunt facuti sa fie freelanceri. Unii prefera comoditatea si mai putin stres. Altii chiar vor sa aiba control. Dar nu se va intampla niciodata sa fie toti freelanceri. Asa cum este cam peste tot, adevarul este undeva pe la mijloc. Ai plusuri si minusuri de ambele parti. Doar trebuie sa te decizi ce vrei si alegi tabara care ti se potriveste cel mai bine. Eu personal sunt angajat acum si chiar imi este foarte bine. Si inca ceva: nu toate companiile fac mizerii. Unele da, dar unele nu.

  • @ctsebik
    @ctsebik 2 ปีที่แล้ว +36

    Raportul dintre New York si Romania pe care l-ai facut cred ca ar fi trebuit sustinut si printr-o comparatie, care sa aiba in vedere cost of living. Nu spun ca programatorii din ro sunt cel mai bine platiti.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +14

      Cost of living e irrelevant.
      Dacă eu vreau următoarele 3 luni să le stau în America de ce sa fiu plătit de american la nivel de Romania?
      Tot de pe.laptop și canapea lucrez.

    • @ctsebik
      @ctsebik 2 ปีที่แล้ว +6

      Pai credeam ca scoatem deja din calcul ipoteza ca am lucra la o firma intermediara din RO in state :)).

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +3

      Intrebarea initiala pleaca de la prezumtia gresita care condamna programatorul roman la a trai la cost of living de Romania pentru restul vietii.

  • @ciprianstanciu7
    @ciprianstanciu7 2 ปีที่แล้ว +11

    Si absolut nimic despre "Dar clientii nu se gandesc ca-si pot reduce cheltuielile cu minim 50% daca lucreaza direct cu programatorii ?

  • @foseee
    @foseee 2 ปีที่แล้ว +268

    Salut Cristi, te urmăresc de foarte mult timp si apreciez cea ce faci tu in general cu programul Libertate.init() dar consider ca ești putin biased din mai multe puncte de vedere.
    Te focusezi foarte mult pe modelul asta de business al unei firme de intermedierii unde, într-adevăr primești mai putini bani decât facturează firma dar exemplele pe care le dai cu salariile de 100k-200k din freelancing mi se par foarte optimiste si destul de rare si iti zic si de ce vad eu așa lucrurile.
    Lucrez ca si programator la o companie din domeniul fintech din Londra ( una din cele mai bine plătite nișe din tech din Londra si cred ca si din lume ) iar salariul tech-leadului de aici cu 7-8 ani experienta nu ajunge la sumele date exemplu de tine.
    Am lucrat in trecut ca si contractor pentru o alta companie si la fel colegii mei seniori (8-9 ani experienta) nu ajungeau la ratele respective.
    Nu zic ca sumele respective sunt de neatins dar consider ca ar trebui sa fi un pic mai transparent despre nivelul de senioritate al respectivilor programatori - nu cred ca un programator care are doar 3 ani experienta (minimul pentru a intra in programul Libertate.init()) face 10k/luna sau ca vor exista mereu clienți care sunt dispuși sa plătească acea rata - and correct me if i’m wrong.
    In legătura cu exemplele date cu Uber-ul si gunoierul așa cum au mai zis si alții nu mi se par fair comparația pentru ca nivelul de trai este mult mai scump in NYC. Si știu ca argumentul tău este ca skillul programatorului este exportabil dar Inclusiv firmele mari din industria IT își ajustează salariile in funcție de zona in care locuiește programatorul - so then again firmele care sunt dispuse sa plătească 100k-200k/an pentru un programator din România consider ca sunt destul de rare așa ca daca exista câteva exemple in programul vostru care au ajuns la sumele astea nu înseamna ca toți sau marea majoritate vor ajunge acolo.
    Mi-ar plăcea sa fii mai transparent in date si cred ca nu sunt singurul si asta te-ar ajuta sa mai scapi si de unii hateri de pe aici.
    Niște date care ar ajuta la transparenta si nu cred ca ar trebui sa fie așa confidențiale ar fi:
    - Rata de succes a programului Libertate.init() - cați dintre cei înscriși in program ajung freelanceri de succes.
    - Procentul programatorilor care fac $10k+ din cei ajunși freelanceri.
    - Nivelul de senioritate al celor care fac $10k+.
    Din ce observ in spatele tău, pe perete, ați depășit vânzări de 1.000.000 pana acum. Voi susțineți ca ați ajutat peste 100 de programatori sa ajungă freelanceri iar prețul programului se știe ca este intre $3000-$5000. Un calcul basic de 100 programatori x $5000 ne da $500.000 asta înseamnă ca rata voastră de succes aproximativa este de 50% dar campania voastră agresiva de marketing da alta impresie si creeaza așteptări foarte mari pentru restul.
    P.S Nu vreau sa fiu considerat hater sau sa crezi ca desconsider ce faceți voi cu programul asta - again apreciez si intra-adevăr e un pas înainte pentru programatorii din România doar ca ar trebui mai multa transparenta.
    P.S 2 Si da am sa aplic si eu la programul vostru pe viitor(asta daca voi mai fi acceptat după comentariul asta) deoarece consider ca sunt lucruri de învățat de acolo dar nu cu așteptarea de 200k/an.

    • @Mafiarealmusic
      @Mafiarealmusic 2 ปีที่แล้ว +58

      give this man a cookie

    • @cos_marc
      @cos_marc 2 ปีที่แล้ว +23

      Imi plac certitudinile si calculele din comentariul asta, iar efortul tau merita rasplatit. Fiecare traieste in bula lui si are tendinta sa creada ca totul se rezuma la acea bula, nu are cum sa fie altfel... Iti las mai jos cateva chestii la care sa te gandesti:
      - daca tu lucrezi in cea mai bine platita industrie din lume, nu inseamna ca esti neaparat cel mai bine platit
      - zilele trecute am vazut un job in Londra pe 800k lire (da, aproape un milion) pentru un senior dev in fintech
      - am prieteni care castiga in Londra 800-1000 de lire pe zi in fintech (faci tu calculele pe an) cu 8-9 ani de experienta
      - daca intri intr-un program de mentorat si nu executi ce zice mentorul, inseamna ca programul a avut succes sau nu? Cine-i de vina?
      - evident ca nu toata lumea ajunge la acelasi nivel si evident ca fiecare upgrade la nivel financiar poate necesita un upgrade la nivel de skills (mai mic sau mai mare)
      - eu zic ca daca nu intri in program cu target de 200k/an nu are rost, low expectations = low results 😉

    • @alint23
      @alint23 2 ปีที่แล้ว +29

      ​@@cos_marc e un job de 800k, nu sunt zeci de joburi intr-o firma care fac atat. Mai mult decat atat probabil cea mai mare parte din banii aia sunt in actiuni.
      E vorba de cerere si oferta.
      Trebuie sa ne gandim putin altfel: ce produc eu de banii aia? Sa zicem ca o firma din Romania are zece programatori pe care ii plateste cu 100k net, inseamna 1.2mil pe an doar salariile programatorilor. Pe langa asta o sa plateasca taxe si o sa ajunga la 2 milioane. Apoi sunt costuri adiacente: chirii si utilitati pe spatii plus curatenie, cafea si ce mai ofera (stiu ca acum e cu working remote, dar pana acum 2 ani nu era asa si exista o inertie) - care se duc la cel putin 200k pe an daca nu ii tii intr-un apartament obscur dintr-un bloc vechi, restul echipei - ok nu ii platesti atat, dar ca sa gasesti un programator ca sigur o sa pleci macar unul pe an te costa probabil 10k sau mai mult tot procesul pana ajunge sa produca, plus manageri, marketing. Si dupa toate cheltuielile astea firma mai trebuie sa faca si profit pentru ca patronul unei firme care are cheltuieli de peste 2mil nu o sa stea tot pe 100k, o sa vrea si el de 3-4-5-x ori mai mult.
      Si acum te intrebi ... ce pot face 9 programatori (ca atatia lucreaza ca timp efectiv daca tai concediile si zilele libere) timp de un an ca sa produca 3 milioane de euro? Trebuie sa faci ceva care sa scaleze foarte foarte bine.
      Gigantii tech isi permit sa plateasca mult pentru ca au ajuns sa domine piata globala si cand iei de la fiecare om cate 1 cent nu se simte. In cazul nostru daca ar lua doar cate 1 cent ar trebui sa aibe sute de milioane de utilizatori, daca ar lua 1 dolar pe an doar ar trebui 3 milioane si tot asa.
      Cati bani dai tu pe luna pe produse/servicii IT in afara gigantilor? Cate jocuri facute de firme mici cumperi si care e concurenta? Evident ca nu e vorba de tine, ca tu iti permiti si daca traiesti din asta e firesc sa vrei sa dai si inapoi si ai nevoie de servicii, dar majoritatea oamenilor nu o fac, gunoierii din NY, soferii de UBER de acolo de care zicea Cristi abia se descurca cu banii aia, nu mai spun de cum e la noi.
      Nici nu putem fi toti freelanceri si nici nu putem fi toti super buni. La un moment dat skill-urile nu mai sunt de ajuns ca sa iti justifici pretul, succesul unui produs nu e dat decat in mica masura de calitatea codului pe care il scrii. Degeaba lucrezi de-ti sar capacele la un joc timp de un an daca pur si simplu nu prinde jocul ala din diverse motive. Pe langa fiecare produs care are succes probabil sunt sute care nu au.
      Daca toti am castiga mult atunci se ajunge ca in Silicon Valley: programatorul castiga 200k hop si casa 1 milion si chiria 2k, pranzul 20 etc. Astfel incat din 200k ramai de fapt cu jumate.

    • @foseee
      @foseee 2 ปีที่แล้ว +25

      @@cos_marc iti mulțumesc pentru reply. Sunt conștient de toate lucrurile enumerate de tine mai jos și m-am gândit deja la ele cu mult înainte de a posta comentariul acesta. Faptul ca tu consideri ca trăiesc intr-o bula îl văd un pic jignitor - credema ca imi place sa îmi fac researchul înainte de a mă bage într-un debate de genul.
      Am sa iti raspund și clarific unele chestii aici:
      - Nu am spus niciodată ca sunt cel mai bine plătit sau ca colegii mei sunt, am dat doar niște exemple concrete din jurul meu al unor oameni cu experiență. Sunt perfect conștient ca exista și joburi mai bine plătite doar ca nu sumele acelea sunt majoritare.
      - Cum am spus mai sus nu neg faptul ca exista joburi de 800k doar ca sunt joburi unicorn așa cum sunt și developerii care ar putea sa le duca și anume foarte rari iar din cauza asta sunt și companiile dispuse sa plătească așa mult pentru ei.
      - Așa cum ai spus tu ca trăiesc în bula mea aș putea spune și eu ca tu trăiești în bula ta pentru ca îmi dai exemplele prietenilor tai care fac 800-100k pe zi. Again da ratele alea sunt posibile dar nu în niște circumstanțe generale așa cum sunt vândute de Cristi - ca o normalitate.
      - Sunt total de acord ca dacă nu faci ce zice mentorul atunci nu este vina lui ca tu nu ai succes în freelancing dar mă întreb - Cine ar arunca cu $5k pe geam mai ales în România, este o suma destul de mare și pentru un salariu de dev. Poate sunt câțiva cărora poate nu le pasa de acei bani dar nu cred ca 50% au făcut asta.
      - Și aici sunt total de acord cu tine doar ca dacă este evident pentru tine și pentru mine asta nu înseamnă ca este evident pentru toată lumea si din cauza asta am spus ca selling pointul lui Cristi de “Ai 3 ani experiență în programare, hai sa faci $10k” crează niște așteptări foarte mari pentru developeri și nu mi se pare fair, poate multi dintre cei care au experiență aceea au nevoie de un program de mentorat ca sa upskill their technical skills mai întâi și apoi sa sell them.
      - Expectations are relative, dacă pentru tine 200k are high expectations pentru cel cu 800k sunt low expectations - așa ca I’ll aim for 100k ca alea sunt high expectations for me :).

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +15

      David, Cosmin are dreptate aici. Ești într-o bulă. Ai experiența ta, a companiei tale și rate-urile din compania respectivă.
      .
      Un data point pe care tragi o concluzie. Într-o piață globală de 5.2 trilioane USD. a.k.a. rețeta pentru o bulă.
      .
      De partea noastră sunt în schimb sute de contracte văzute, alte câteva sute respinse. Pe toate rate-urile, cu toate clauzele posibile.
      .
      Am o imagine mai completă și de asta îmi permit să afirm lucrurile din video.
      .
      .
      Câteva detalii...
      .
      Prețul serviciilor noastre e între mii și câteva zeci de mii de euro.
      .
      Minimul pe care-l acceptăm e de 7000 euro lunar de la oamenii cu 3 ani experiență. Bineînțeles că nu orice om cu 3 ani experiența o să facă 10k euro lunar. Dar într-un an, hai doi o să ajungă acolo.
      .
      .
      Legat de "transparență" o să fac un video cu salariile în IT și în freelancing pe grupe de exp. Am mai făcut-o și în trecut, o fac din nou. Că a fost inflație mare și au crescut mult.
      .
      .
      Dar.. faptul că vrei "transparență" e o problemă de încredere în tine. Și propria ta "senioritate".
      .
      Oamenii care lucrează cu mine sunt convinși în primul rând că pot mai mult. Libertate.init e doar un mod prin care să obțină maxim cu minim de efort pentru skill-ul pe care-l au.
      .
      Nu ne punem problema dacă oamenii reușesc sau nu. Ci cât de calitativ e rezultatul (ca rată orară, proiect, work/life balance). Toți au succes pt că e cerere în piață.
      .
      Ai sute de exemple de oameni cu nume și prenume aici: libertateinit.ro/rezultate
      .
      Am pus contracte & facturi în video. Însă...
      .
      ...problema de încredere în tine nu se rezolvă nici cu rate de succes, nici când o să fie 1000 de exemple de succes. Nici la 10.000 de exemple.
      .
      De asta în punctul de față, nu ești o potrivire bună pt ceea ce facem în libertate.init :D

  • @cucubauboblea7361
    @cucubauboblea7361 2 ปีที่แล้ว +52

    Compania din Cluj la care cel mai probabil se face referire in video in legatura cu git push ca senior dev si community managers este Cognizant Softvision. Vorbesc din experienta...

  • @mistralxl
    @mistralxl 2 ปีที่แล้ว +31

    06:07 The average salary for a senior java developer is $121,670 per year in the United States.
    Sa zicem ca jobul e in Washington.
    Monthly take-home salary: $ 7,679 , adica 6.765,97 euro.
    In RO sau UE,daca esti bun, poti lua 4-5k euro in mana(vb de CIM, NU PFA),deci o diferenta nu f.mare,mai ales
    daca luam in calcul faptul ca sistemul de sanatate din SUA e praf,adica la un moment dat s-ar putea
    sa-ti vinzi masina si toate cele ca sa rezolvi o problema de sanatate care in RO sau UE
    te-ar costa mult mai putin.Nu mai zic de chirii si la cum se inchiriaza si se vand apartamentele/casele
    acolo...ca te doare capul.

    • @c0nstantin86
      @c0nstantin86 2 ปีที่แล้ว

      Sa vina atunci programatorul IT in romania pentru traiul mai ieftin si mai bun atunci. Dar la aceeasi munca sa fie aceeasi remuneratie! De ce sa ne ia din plata noastra a non-americanilor? Unde e "piata libera"? Platim tribut la imperiu consumator prin salarii mai mici pe care oamenii nostrii au voie sa le ceara doar pentru ca suntem din afara americii? Taxa "complex de inferioritate"? Cat la suta din salariul de programator IT sa fie taxa "complexul de inferioritate"?

    • @trueme5406
      @trueme5406 2 ปีที่แล้ว

      @@c0nstantin86 zi mersi ca suntem in NATO +UE..si cred ca ti-am raspuns de ce avem salariile pe care le avem toti romanii!

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +2

      Cifrele confirma că suntem pe aceeasi lungime de unda. Toti programatorii din Ro la peste 10k euro lunar 🔥
      Costurile din America nu le avem, ceea ce ne dă un avantaj major. Statul român ne ajută cu taxe mici pt antreprenori/freelanceri.

    • @lilam.7298
      @lilam.7298 ปีที่แล้ว +3

      @@cristian.dascalu Mi se pare mie sau esti nemutumit oriunde ai lucra? In USA nu ti-a placut acum nu iti place nici IT-ul din Romania? Daca interesul este domeniul IT atunci de ce nu compari proiectele la care lucreaza cei din Romania cu cei din USA. Cred totusi ca in USA nu ai avut experienta prea mare ca sa ajungi sa faci comparatii, a lucra putin timp acolo nu este o experienta care sa iti dea dreptul sa faci asemenea analize. Trebuia sa fi ajuns senior la una din companiile acelea mari sa fi inteles ceva, sa fi schimbat companiile pt ca viziunea ta sa fie una mai buna. In loc de domeniul IT pare ca iti place mai mult sa primesti atentie pe youtube.

  • @loredanilinca5383
    @loredanilinca5383 2 ปีที่แล้ว +23

    Excelent material Cristi. Desi nu am habar de programare, ideea ta poate fi aplicata in multe domenii ca ex: constructii, soferie, chimie, fizicieni, etc.
    Primul pas este sa ne identificam valoarea pe piata. Te salut cu respect.

  • @V.D.22
    @V.D.22 2 ปีที่แล้ว +9

    Daca acum in CJ sunt 20.000 itsti care castiga in medie 2-3000 euro pe luna, iti dai seama cat se tripleaza chiriile daca o sa fie 20.000 itisti care castiga 10.000 eur pe luna :)))

  • @sergiuvivsic7788
    @sergiuvivsic7788 2 ปีที่แล้ว +16

    Dacă nu ma greșesc programatorii experimentati se iau din companii, compania ii pune la dispoziție mentori care îl ajuta și ghidează, compania suporta riscul ca developerul nu va fi mulțumit de proiect și va pleca, va pune la dispoziție alt developer care astupa gaura formata , clientului ii este comod sa se adreseze la o companie care gestionează resursele și duce la capăt produsul dorit. Lucrați voi cu juniori invatatii ,ajutati sa devina specialisti experimentați deodată în freelance

    • @sergiuvivsic7788
      @sergiuvivsic7788 2 ปีที่แล้ว +3

      Nu este un heit , salut ceia ce faceți, menționez ca companiile sunt si generatori de specialiști nu universitățile și studierea individuală

    • @dragosmanea133
      @dragosmanea133 2 ปีที่แล้ว +10

      Cred că ești foarte tânăr. Noi, programatorii care am intrat în industrie în anii 2000, nu aveam mentori, coaches, etc. Astea sunt mofturile unor răsfățați sau limitați în gândire. :) Un junior care nu mai lucrase înainte, dădea interviuri tehnice care erau peste nivelul de dificultate al interviurilor pentru seniori de acuma....Mă refer la Java sau C/C++. Generația mea nu ”a beneficiat” de ”creșterea profesională a programatorilor”. Noi eram 100% auto-didacți. Nouă ni se potrivește free-lancing-ul.

    • @valentinpirone6471
      @valentinpirone6471 2 ปีที่แล้ว

      Eu cred că vorbea despre alt fel de companii, adică de grosul industriei IT. Ascultați mai atent clipul.

  • @iuliu_
    @iuliu_ 2 ปีที่แล้ว +44

    Care ar fi motivatia pentru care o firma din SUA sa plateasca 11.000$ pe luna pentru un programator roman, cand isi gasesc lejer devi locali de calitate similara cu 6-7-8k?

    • @bishop4248
      @bishop4248 2 ปีที่แล้ว

      Timp > bani. Cel mai bun motiv pentru a angaja orice IT’ist rapid si eficient.

    • @luciangabrielpopescu
      @luciangabrielpopescu 2 ปีที่แล้ว +9

      Calitatea si seriozitatea programatorilor acolo e incomensurabil mai mare ca aici: de neconceput sa dai 11k pt. cineva aici dar prosti o sa fie mereu in lumea asta. Noi suntem programatori "de lumea treia": lucram la firme de consultanta, primim proiecte mici si haotice, apoi le intretinem pe principiul "ba merge?".

    • @coadi
      @coadi 2 ปีที่แล้ว +1

      Clientii nu sunt firme de programare intotdeauna si nu sunt interesate sa angajeze programatori pentru un singur proiect. Asa ca apeleaza la firme care pun la dispozitie programatori cu experienta si le "garanteaza" un produs conform. Un proiect de programare nu tine doar de a avea programatorul, el trebuie coordonat si asta, firma ,care nu este o firma de IT, nu stie cum sa faca. Mai este si cazul in care pur si simplu nu gasesc programatorii de care au nevoie. Astea ar fi motivele. Ei platesc o firma pentru un serviciu complet, nu un programator.

    • @danieladana4224
      @danieladana4224 2 ปีที่แล้ว +1

      Nu gasesc deloc lejer, ei trebuie sa achite salariu brut mult mai mare, in SUA salariul ar fi mult mai mare, iar omenii mult mai slabi pregatiti

    • @rainymoods7541
      @rainymoods7541 2 ปีที่แล้ว

      @@luciangabrielpopescu bine punctat. Excelent.

  • @NeillChannel
    @NeillChannel 2 ปีที่แล้ว +56

    Mizeria și bătaia de joc nu este doar în industria IT, ci în toate domeniile de muncă din românia.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +17

      E adevărat. Ce mă deranjează la IT e că toți zic că uite de bine e.. când de fapt poate fi 10x mai bine

    • @catamif2908
      @catamif2908 2 ปีที่แล้ว +3

      Toti zic că uite ce bine e în IT pentru că...e bine in IT. Chiar dacă lucrezi pentru un client din SUA, tu tot în România stai și te raportezi la nivelul de trai de aici. Pe același sistem de gândire, ce face un gunoier din România mai prejos decât unul din state? Ce face un lucrător la calea ferata din România mai prejos decât unul din Austria? Într-o lume ideala nu ar exista aceste diferențe. În lumea în care trăim, 3000 de euro în România este un salariu bun, peste medie.

    • @marceghel4669
      @marceghel4669 2 ปีที่แล้ว +2

      @@catamif2908 3000euro salariul in ro e vis.

  • @DanielFlaviusLucica
    @DanielFlaviusLucica 2 ปีที่แล้ว +25

    Ce prezinti tu aici e relevant insa o sa functioneze in practica pentru cei mai buni 1%, nu pentru 100k de programatori. Piata globala libera include si Asia care are o pozitie competitiva mai buna. Un raport pret calitate obiectiv la nivel global ar avantaja doar pe cativa, 1%. Si mai ramane partea legata de a stii sa te vinzi si managementul proiectului si timpul cu cautarea samd. Problema generala in Romania nu e la nivelul angajat vs freelance, ci firma de outsourcing vs firma de produs, cu Intellectual property. Acolo e miza pentru restul de 99%. Ideea nu e cum sa vinzi ora de programator fara intermediari, ci sa vinzi aceeasi munca/produs de 100,000 de ori. Asta o sa creeze milionarii si un ecosystem de tip Silicon Valley. Altfel o sa fie doar un Mumbai ceva mai eficient pentru cativa care chiar merita.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +2

      Nu e vorba de 1%. Programatorii din Romania fac deja freelancing. Numai ca o fac prin intermediari.
      Banii sunt acolo, important e cine ajunge primul la ei. Programatorul sau intermediarul.

  • @anaioan208
    @anaioan208 2 ปีที่แล้ว +71

    Tu ai descris cum functioneaza firmele de servicii din intreaga lume, nu doar Romania, prin doua cuvinte: intermediere sau mizerie.
    Urmatorul documentar va fi despre mizeria din taximetrie? Mizeria din avocatura? Mizeria din consultanta?
    O firma de servicii pune la dispozitie echipamente, mediu propice, cauta proiecte, asigneaza echipe. Iti dau dreptate ca nu trebuie sa profite de angajati si sa ii plateasca prost, sub pretul pietei.
    Ai dreptate cand ai specificat de lipsa de etica, si cred cu tarie ca trebuie sa ne corectam ca si piata. Doar oare asta e valabil pentru toata industria? Oare nu ti-ai ales un unghi favorabil premizei tale?

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +9

      De acord, firma aduce un plus de valoare. Problema e de valoare.
      .
      Valoreaza acel "plus" 7000 euro lunar cat e comisionul de intermediere?
      Parerea mea: nu. Parca mai bine i-ar sta programatorului cu 7000 euro in buzunar decat la intermediar.
      Daca un taximetrist in NYC face $80.000 anual. De ce nu sunt toti programatorii din Ro la nivelul asta?
      Aici e intrebarea mea care cred ca e destul de obiectiva :D

    • @adrianflisc8499
      @adrianflisc8499 2 ปีที่แล้ว +2

      Favorabil sau nu, fiecare dintre noi suntem liberi sa sustinem ca ceea ce facem este ok, super, wow, etc..Ramane la latitudinea fiecaruia de a alege sa urmeze exemplul sau nu :) Doar o parere impartiala :)

    • @cos_marc
      @cos_marc 2 ปีที่แล้ว +10

      Foarte trist e ca acest margin a crescut in timp, iar programatorii tot pe scaune de 300 de lei isi rup spatele si stau tot cu carti sub monitoare ca nu-s bani de monitoare reglabile. Nu s-a schimbat nimic in ultimii 10 ani (inafara de fructe la birou).

    • @pici7159
      @pici7159 2 ปีที่แล้ว +16

      @@cristian.dascalu ce treaba are taximetristul din nyc cu programatorul din Ro? Hai sa nu comparam mere cu pere. Este o comparatie aberanta si tu esti costient de acest lucru fiindca nu esti atat de naiv.

    • @valentinpirone6471
      @valentinpirone6471 2 ปีที่แล้ว +5

      @@dragos9134 Fabricile de care vorbești tu au mașini care au costat mulți bani și care au o uzură și trebuie întreținute. O fabrică se înființează și desființează greu nu este ca atunci când închizi laptopul și pleci. Apoi produsul finit trebuie vândut, sunt niște riscuri. Nu că nu ar fi și aici vorba despre exploatare.
      Dar o firmă care te pune în contact cu un client nu face mare lucru și nu își asumă o mare răspundere. O mare parte dintre firmele de IT nu iau proiecte care să le realizeze la cheie, ci pun la dispoziție resursa umană. Aceste firme nici nu au idee la ce lucrează acel programator. Moral(nu legal) este o excrocherie.
      Cunosc multe cazuri în care programatorul, întors de la client sau respins de un client dupa ce a încheiat cu altul, este dat afară(există metode care să ocolească legea) pentru că ar fi costat prea mult să stea pe bară un timp. Și pauza asta între proiecte are rostul ei. Poți face cursuri sau POC-uri. Acești excroci nu investesc 2 bani în programatori dar au pretenții să fi pregătit în toate tehnologiile posibile să fi imediat bun de produs.

  • @radualbastroiu7730
    @radualbastroiu7730 2 ปีที่แล้ว +9

    Ma uit la canalul tau de la 500 subs si asta poate fi cel mai bun video de pana acum.

  • @editnagy91
    @editnagy91 ปีที่แล้ว +1

    Wow Cristian! Felicitari. Multumesc pentru video.

  • @pasiunepepaine
    @pasiunepepaine 2 ปีที่แล้ว +1

    Bravo Cristiiii! ❤️👌

  • @Dumnezeuleramaiininimameamereu
    @Dumnezeuleramaiininimameamereu 2 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari! Este constientizarea valorii noastre in toate domeniile. De la vanzator la mezeluri la programator. Profita de munca noastra si ne fac sa credem ca suntem fericiti ca avem un loc de munca

  • @cipriancipi1162
    @cipriancipi1162 2 ปีที่แล้ว

    Felicitări și Reapect CRISTIAN DASCALU!

  • @georgeadrianhanga5353
    @georgeadrianhanga5353 2 ปีที่แล้ว

    Felicitări pentru video !

  • @deepdig8502
    @deepdig8502 2 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari, foarte frumos !

  • @ioanabiris3472
    @ioanabiris3472 8 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc pentru informații !

  • @munteanutiberiu
    @munteanutiberiu ปีที่แล้ว +1

    Dupa un switch de cariera de la graphic designer la programator... ma aflu exact in situatia descrisa :) cu mici ajustari: eu -> angajator direct -> intermediar -> client final + partime pe 2 proiecte + multitasking cu mai multi client la intermediar. Mai am de tras 2 ani ca sa iti pot contacta echipa ...mi-ati dat cu reject pentru ca am doar un an experienta.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  ปีที่แล้ว

      Pas cu pas 💪 Ai un workload destul de mare dar experienta acumulata acum o sa te ajute cu atat mai mult cand vrei sa treci la urmatorul pas.
      Da, intr-adevar lucram doar cu oameni care au minim 3 ani experienta. Iti pot recomanda sa intri pe grupul de facebook intre timp :d facebook.com/groups/775750542962991

  • @ex0rcistu
    @ex0rcistu 2 ปีที่แล้ว +11

    doar in iT ? la fel e in aproapte toate domeniile : medicina , invatamant , inginerie . La fel se intampla si in India , Belgia , Spania , America. Nu poti considera o mizerie faptu ca salariu mediu net in it e dublu fata de salariu mediu net national. Cum ar fi sa sa planga patroni de la emag ca nu castiga cat amazon ?

    • @axelf4515
      @axelf4515 2 ปีที่แล้ว

      Corect. Asta e modelul de business in toate domeniile...nu doar in IT.

  • @alexandrufloricel6142
    @alexandrufloricel6142 2 ปีที่แล้ว +1

    Bravo, Cristian 🙏

  • @romanvssvmromania
    @romanvssvmromania 2 ปีที่แล้ว +9

    Metodele astea de negociere prin amenintari si intimidare sunt prezente si in arhitectura, la aproape toate firmele.
    Pot sa confirm ca asta se intampla si la firmele de arhitectura. Doar ca totul este facut cu ajutorul Ordinului Arhitectilor din Romania.
    Dupa ce termini facultate + master 4+2 ani (nu le poti face separat si pot sa spun ca in cei doi ani de master efectiv nu inveti nimic util, materii de umplutura), mai ai inca 2 ani de stagiu. Acest stagiu este negociat de firme ca moneda de schimb ca sa te tina peste program si sa iti dea un salariu mai mic.
    Firmele mari de arhitectura (majoritatea) sunt efectiv ferme de sclavi prost platiti care atrag pe langa stagiari prost platiti si studenti neplatiti.
    Daca iti faci birou de proiectare de la zero sau vrei sa cresti ca birou si vrei sa fi cinstit, iti este foarte greu pentru ca ai firmele mari care fac concurenta neloiala.
    Ce este cel mai rau este ca linia 2 de management (coordonatorii sau team leaderii), care este platita cat de cat ok, isi calca in picioare echipa pentru a se asigura ca nimeni de sub nu are promovare sau prima de salariu. Nici studentii ce termina facultatea nu sunt wow, dar sunt dornici sa invete. Cei de la mid-level nu te invata ca sa nu le iei pozitia si daca vrei sa faci lucruri in plus, ti se taie picioarele direct de catre colegi, nu de sefi. Lucrul in echipa nu este promovat, relatia sef-subordonat este dominanta. O mancatorie completa.
    Pare ca asta incepe sa se intample si in IT.

    • @Jthe5th
      @Jthe5th 2 ปีที่แล้ว

      Absolut.

  • @sebastianvaduva8935
    @sebastianvaduva8935 ปีที่แล้ว +1

    Felul in care prezinti cifrele din exemplele date este strict de domeniul fantasticului dar inteleg motivatia businessului tau.
    Marjele despre care vorbesti (ordine de marime 10X) intre cat incaseaza o firma si cat ajunge apoi la un developer sunt inexistente in aceasta industrie. si cam in orice industrie de servicii.
    Un developer platit cu 1500 usd pe luna (brut) este, cu siguranta extrem de junior - probabil la primul job. Un client care plateste un developer 11000 usd / luna (chiar si printr-un intermediar) se asteapta sa primeasca un nivel extrem de ridicat de senioritate pentru ca, inclusiv in SUA un salariu de 130K pe an nu este mic in aceasta industrie (exceptand poate bay area daca lucrezi la FAANG)
    In Europa de Vest salariile pentru developeri web la companii mari (Booking Uber etc) - sunt de regula sub 100k eur (vorbim de brut, iar acolo segmentul de impozitare este cam 50%) deci un salariu net de ~4000 eur / luna.
    Acum, intorcandu-ne la freelancing - sigur, sustin ideea ca vei face mai multi bani decat ca angajat, si personal sustin migrarea catre acest format ca si tine, dar:
    A face din asta un business prin care sa vinzi developerilor o "metoda proprietara" sau mai stiu eu ce "secrete" este la fel de mizerabil ca model de business precum intermediarii despre care vorbesti.
    Corect ar fi sa le sugeram oamenilor care se simt sub-apreciati intr-o companie sa isi formeze un PFA, sa isi creeze un cont pe retele de freelancing de tip Toptal, Freelancer.com etc unde sa isi puna rate-ul dorit si sa enjoy the ride.
    Ce ar fi de retinut, este ca pentru orice client din SUA sau orice alt hotbed piata de IT este intr-adevar globala - deci un freelancer roman va fi comparat cu peers din piete si mai scumpe dar si mult mai ieftine (Ucraina, Moldova, Belarus etc) + toata Asia de SE- iar sumele pe care tu le induci ca fiind foarte tangibile sunt de fapt, in cel mai fericit caz, cateva exceptii.
    Succes!

  • @danielmoga3840
    @danielmoga3840 2 ปีที่แล้ว +2

    Christiane, ai dreptate partial, doar nu vrei tu sa castigi ca roman din Romania cat in american din San Francisco?
    Ai tu cheltuielile lunare cat are ala?
    Eu zic ca living costul tau e de 4 ori mai mic ,so keep dreaming. Ei stiu f bine cat valorati voi ,by the way indienii sunt mai ieftini ca romanii .

  • @simonav6366
    @simonav6366 2 ปีที่แล้ว +1

    Un adevarat vizionar! Mergi inainte!

  • @constantinLu_
    @constantinLu_ ปีที่แล้ว

    Foarte util materialul. Keep up the good work.

  • @cojocarualexandru9389
    @cojocarualexandru9389 2 ปีที่แล้ว

    Super, foarte bun materialul!

  • @slaidaniel628
    @slaidaniel628 2 ปีที่แล้ว

    Multumesc pentru maieutica Cristian!

  • @djsinusoid
    @djsinusoid 2 ปีที่แล้ว +21

    Eu mergeam la Recorder si le faceam flagranturi cu angajatorii in IT. e prea mare industria asta in Romania ca sa fie ignorata. Foarte bun video-ul si foarte informativ, bun pentru mentalul colectiv indiferent ca sunt in IT sau nu sunt in IT. Oamenii merita sa prinda incredere in ei si sa fie platiti pentru cunoasterea lor nu pentru timpul lor. Succes!

  • @ancabarbulescu2330
    @ancabarbulescu2330 2 ปีที่แล้ว +13

    Pai scuze Cristi… prietenul meu a fost angajat in Franta ca IT ist si are 10 ani de experienta… i s a oferit (la o mega companie uriasa) 2200 eur net. Deci nu este doar in Romania aceasta “problema “.

    • @99Spyder99
      @99Spyder99 2 ปีที่แล้ว +4

      creca era detinuta de romani 😂😂

    • @mihailpopa3056
      @mihailpopa3056 2 ปีที่แล้ว +2

      Da, pentru ca firmele plătesc taxe imense către stat. Majoritatea cunoștințelor mele care au plecat din “mizeria” din It și au început freelancing evita taxele in diferite moduri: plătesc la norma de venit și au infinit mult mai mici taxele decât veniturile. Au domiciliul in orașe și sate natale unde taxele sunt mult mai mici. Și apoi aceeași se mira ca Romania este la nivelul la care este.
      As spune ca dincolo de “mizeria” pe care o fac companiile, se naște o generație de oameni care fac o mizerie și mai mare. Din păcate Cristi e mult prea tânăr sa înțeleagă nivelul acestei mizerii. El face banii, cei care pleacă in freelancing fac bani, toată lumea e fericita. Doar ca cineva trebuie sa plătească curentul și spitalul și tot ce costa dar nu produce in țara asta: inclusiv HR-ul și financiarul intr-o companie.
      Cum spunea un tip cu peruca: sounds good, doesn’t work. Când ne vom deșteapta vom fi o țara evitata tocmai pentru ca toți sunt cu gândul la făcut bani in felul lor.

  • @grigorestetco2900
    @grigorestetco2900 2 ปีที่แล้ว +1

    Cel mai "optimist" video pentru 2022 ✌ BRAVO

  • @cristianblaj181
    @cristianblaj181 2 ปีที่แล้ว

    respect.Mult succes !

  • @AlchemyOfDeathBand
    @AlchemyOfDeathBand 2 ปีที่แล้ว +9

    Lucrez in IT in Finlanda. Un senior aici are un salariu mediu net de 3.3 k. Indiferent ca e vorba de firma de consultanta sau product.

    • @georgesandu3722
      @georgesandu3722 2 ปีที่แล้ว +2

      Asta minte de rupe bulangiul….

    • @iulianbosneanu
      @iulianbosneanu 2 ปีที่แล้ว +1

      In tarile civilizate exista un raport intre munca prestata si banii pe care ii poti castiga, precum si o diferenta intre tipurile de munca care plafoneaza la un nivel de bun simt partea superioara astfel incat sa mentina un echilibru intre cele 3 clase sociale si sa sustina pe cat de mult posibil o clasa de mijloc. Fara o clasa de mijloc si cu o diferenta enorma intre cei cu salariile mici si cei care castiga sume nesimtite de bani, se ajunge exact ca in Romania, iar oamenii aia stiu asta si nu se calicesc sa fie miliardari intr-un mandat.

    • @georgesandu3722
      @georgesandu3722 2 ปีที่แล้ว +1

      @@iulianbosneanu si eu fac Uber in londra si la 40 de ore Sau cat a zis el nu fac niciodata 4000£ 😂😂😂

  • @Ursu77
    @Ursu77 2 ปีที่แล้ว +24

    Legat de ce zici in sectiunea 2: nu e posibil ca toti programatorii subcontractori sa lucreze ca freelanceri. Esti prea focusat pe 2-3 nise ale programarii si nu vezi si alte sectoare, pentru ca nu le stapanesti sau nu esti curios (pentru ca nu sunt focusul firmei tale, probabil). Sunt foarte multe firme, clienti finali, care subcontracteaza doar catre alte companii, nu catre indivizi, pentru ca:
    A) vor un singur contract pentru mai multi programatori deodata (2-3-4 la pachet)
    B) vor sa le fie asigurata continuitatea pentru un numar de X luni/ani => intermediarul se obliga sa inlocuiasca instant un programator demisionant
    C) vor contracte pe termen scurt, de exemplu la 3 luni (clientul are dreptul din 3 in 3 luni sa schimbe necesarul de programatori dupa cum fluctueaza deiversi factori din firma)
    D) lucrul cu echipamente dedicate foarte scumpe (mai sunt proiecte unde clientul trimite un echipament de test embedded de 50k euro la intermediar unde vor lucra toti cei N programatori inchiriati, sub protectia intermediarului care garanteaza ca echipamentul ala nu ajunge pe OLX)
    Pentru ca un client final sa faca asta cu fiecare freelancer in parte, ar fi un cosmar logistic.
    Si apropo, subcontractarea programatorilor nu a fost inventata de romani. Dimpotriva, a fost importata de afara, unde functioneaza si azi bine-mersi. Chiar unii din subcontractorii (aka intermediarii, cum le spui tu) mai mari de afara au ajuns sa isi deschida filiale si aici.

    • @mihailpopa3056
      @mihailpopa3056 2 ปีที่แล้ว +9

      Deși de multe ori are dreptate, in final Cristi are o afacere. Iar afacerea lui este in lupta directa cu “industria IT” din Romania. Sunt slabe șanse sa fie in total sincer. Sau poate chiar nu vede și nu înțelege cu adevarat IT-ul. Este destul de tânăr.
      Ca sa dau doar un singur exemplu, Cristi lucrează doar cu programatori care au deja experiența. Acea experiența e câștigată fix in acele companii unde ții pe umerii tai un HR-ist sau pe cineva de la financiar. E dreptul tău sa mergi sa câștigi de 10 ori mai mult scăpând de ei? Da. E moral? Nu chiar. Dar nu interesează pe nimeni moralitatea, doar banii.
      Personal lucrez intr-o companie de produs. Ceea ce propune Cristi ar fi imposibil pentru 90% din colegi. 10% pot face ce propune el. De ce nu o fac? Din diverse motive. Și din motive mizerabile. Dar in mare parte și pentru ca suntem un grup care au crescut împreuna.

  • @bogdangramalife
    @bogdangramalife 2 ปีที่แล้ว +1

    Bravo, și asta este valabil în toate domeniile nu numai în IT.Peste tot ne vindem ieftin

  • @vladbaicanescu9514
    @vladbaicanescu9514 2 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari, Cristian!
    Ai aprecierea mea pentru ceea ce faci!
    Super materialul!

  • @liviudiaconescu2628
    @liviudiaconescu2628 2 ปีที่แล้ว +1

    Aceste lucruri pe care le spui sunt perfect adevărate dar se întâmplă in orice domeniu aceste mizerii!!!

  • @cristianbejan1970
    @cristianbejan1970 2 ปีที่แล้ว

    Bravo man!

  • @Romanskii
    @Romanskii 2 ปีที่แล้ว +6

    Nu sunt programator dar lucrez intr-un domeniu care implica si programatori. Freelancing-ul suna foarte bine si ajuta oamenii sa ajunga la venituri corecte. Totusi am o dilema. La inceput de drum, in primii ani in domeniu, cum poti reusi sa inveti tehnologiile, cum functioneaza proiectele s.a. de unul singur? In companii faci training-uri, esti ajutat de colegi si inveti mult mai usor cum “merge treaba”. Consider ca au si companiile rolul lor.

    • @robertbalaban
      @robertbalaban 2 ปีที่แล้ว +10

      Majoritatea oamenilor care fac freelancing in IT sunt self learners. Nu ai nevoie de traininguri, sunt mii de cărți, cursuri, comunități.
      Trebuie doar sa fii disciplinat și curios.
      O companie te tine de mânuță, nu zic nu. Dar poți și fără

  • @costiflorescu2390
    @costiflorescu2390 8 หลายเดือนก่อน +1

    Felicitări pentru clip!
    Nu lucrez in it dar mi se pare o oportunitate pentru întreaga țară. 👍

  • @greenaidgelal6865
    @greenaidgelal6865 2 ปีที่แล้ว

    Super tare video-ul. Desi nu sunt din zona asta de IT, m-ai facut sa-i vad valoarea care poate afecta in mod pozitiv si alte industrii care sunt la pamant.

  • @ulfffff
    @ulfffff 2 ปีที่แล้ว

    Super tare vidoul

  • @geogeo2979
    @geogeo2979 2 ปีที่แล้ว +2

    Este foarte adevarat!! Trebuie sa vada mult mai multi acest video. In sfarsit un video de calitate!!! Felicitari si tot respectul!!

  • @cosmin9613
    @cosmin9613 2 ปีที่แล้ว +4

    Referitor la conceptia de 100 000 de milionari in urmatorii 10 ani.
    1. Din cei 100 000€ castigati anual, programatorii au si ei nevoie de bani, cheltuieli (chirie, mancare, concedii etc).
    2. Daca firmele de intermediete fac asa mult profit cum este specificat care e diferenta daca fondatorii acestora devin milionari sau programatorii? ( nu vorbesc de etica sau de corectitudinea firmelor, ci strict de valoarea/banii adusa/adusi in tara)

  • @johndoe-vm4ps
    @johndoe-vm4ps 2 ปีที่แล้ว

    Bravo !

  • @stelimic
    @stelimic 2 ปีที่แล้ว +1

    ``Desteapta-te Romania``. Felicitari👍

  • @dental1967
    @dental1967 2 ปีที่แล้ว +18

    Felicitări! PS - un microfon de vlog ar face chiar minuni…

  • @eduard289
    @eduard289 2 ปีที่แล้ว +1

    Un material bun si adevarat !

  • @VadimSchulz
    @VadimSchulz 2 ปีที่แล้ว +26

    totusi pentru programatorii neexperimentati aceste companii sunt chiar utile, insa ei trebuie sa vada acest video ca sa stie cand sa iasa din ele

    • @danaloman6611
      @danaloman6611 2 ปีที่แล้ว +5

      Adica trebuie sa stai intr-o companie cat timp investeste in tine sa te invete, si cand trebuie sa isi recupereze investitia pe care a facut-o in tine, pleci (ca o persoana integra). Bv Vadim! Compania nu e sistem public de invatamant. Daca te duci acolo doar sa inveti, ofera-i tu bani pentru cursuri, in loc sa iti dea salariu si sa investeasca in tine. Productivitatea de programator in primii 1-2 ani e ff mica avand in vedere cat timp pierde ai celorlalti membri din echipa.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +14

      @@danaloman6611 nu trebuie sa platesti cu ani din viata investitia companiei in tine.
      .
      Hai sa nu plangem de mila companiilor.
      Daca business-ul de intermediere e expirat in contextul global, nu inseamna ca trb sa ne sacrificam sa facem sa mearga ceva ce nu mai e valabil.

    • @VadimSchulz
      @VadimSchulz 2 ปีที่แล้ว

      @@cristian.dascalu o mica intrebare offtop, ce crezi despre AlphaCode si despre faptul ca peste 5 ani programatorii juniori ar putea fi inlocuiti de acest program ?

    • @VadimSchulz
      @VadimSchulz 2 ปีที่แล้ว +2

      @@danaloman6611 cat timp trebuie sa fie aceasta perioada de multumire catre companie ? Fiindca la finalul vietii ea nu va oferi compensatie pentru viata neimplinita sau nefericita, iar daca vei fi dintr-o oarecare cauza incapabil sa lucrezi, vei fi aruncat afara fara prea mari beneficii si fara sa fie luati in considerare anii tai lucrati din sentimentul de multumire.

    • @rparaschiv554
      @rparaschiv554 2 ปีที่แล้ว +2

      Treaba e in felul urmator (din punctul meu de vedere) o companie cand te angajeaza ca si neexperimentat stie deja ca va investi in tine si ar putea alege sa nu o faca ,dar daca chiar o face e constienta de o postibila pierdere ))

  • @cosmindobre8899
    @cosmindobre8899 2 ปีที่แล้ว +3

    Fight Club intro hahah… nice👍

  • @gabrielsimion4751
    @gabrielsimion4751 2 ปีที่แล้ว +110

    Felicitari tie si echipei tale, Cristi!!✌️✌️Sincer am avut o perioada cand ma uitam la clipurile tale si ma intrebam de ce este omul asta asa de entuziasmat de freelancing, insa acum inteleg mai bine! Cheers!!😁

  • @valentysoft
    @valentysoft 2 ปีที่แล้ว +38

    Salut Cristian,
    Situatia este aceeasi in toate domeniile din pacate! ...intr-adevar, o mare MIZERIE!
    Respect pentru ceea ce faci!

    • @georgevulpescu4233
      @georgevulpescu4233 2 ปีที่แล้ว +3

      Exact! Toate firmele vor profit, nu doar cele din IT

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +3

      @@georgevulpescu4233 nu e problema că vor profit. Să nu se înțeleagă greșit. Problema e cum joci psihologic oamenii ca să obții profitul respectiv.

    • @ioan6814
      @ioan6814 2 ปีที่แล้ว

      Te joaca pe degete companiile te freca cum vor ei

    • @allodumi
      @allodumi 2 ปีที่แล้ว +1

      Respect pt cea ce face ... dar ce face?

  • @constantinmunteanu8919
    @constantinmunteanu8919 2 ปีที่แล้ว

    Ce bine le spui, mereu ai fost așa

  • @BestGamesJustin
    @BestGamesJustin 2 ปีที่แล้ว

    Bun materialul, te vor cauta dupa asta!

  • @MrAdrBr
    @MrAdrBr 2 ปีที่แล้ว +15

    De ce au nevoie programatorii de libertate.init. Cum nu au nevoie de firme intermediare nu au nevoie nici de voi. Se pot documenta, invata HR, PM, partea juridica, fac si teste manuale, one men army. Nu au nevoie de voi. Esti programator. De ce nu muncesti pe 20000 de euro pe luna?

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +3

      Comentariu fara sens. Fiecare alege ce vrea. Nu fortez pe nimeni sa lucreze cu mine.
      .
      Cei care aleg sa lucreze cu mine, aleg pt ca isi respecta propriul timp. Ce pot invata singuri in 3 ani, o fac in 3 luni cu mine, avand experienta cumulata a peste 100 de oameni ajutati.

    • @MrAdrBr
      @MrAdrBr 2 ปีที่แล้ว +10

      @@cristian.dascalu Doar am spus despre voi ce ai zis tu despre altii. Nici firmele alea despre care vorbesti nu obliga pe nimeni.

  • @adu1898
    @adu1898 2 ปีที่แล้ว +42

    Cel mai bun documentar de la Recorder incoace! Felicitari Cristi,ai spus fix ceea ce trebuia!

    • @Valy18
      @Valy18 2 ปีที่แล้ว

      Sper sa nu trimita firmele de outsourcing niste ''baieti' dupa Cristi

    • @adu1898
      @adu1898 2 ปีที่แล้ว

      @@Valy18 Cred că e un semnal de alarmă pentru firmele intermediare...acum ar trebui sa respecte mai mult programatorii(acolo unde este cazul)

    • @Valy18
      @Valy18 2 ปีที่แล้ว

      @@adu1898 Inca sunt destui legati de firme... Si altfel pot aduce forte proaspete din Asia sau Africa. Nu doar in constructii sa fie

  • @Alexblejan19
    @Alexblejan19 2 ปีที่แล้ว +5

    pai asa functioneaza orice firma din lume. Angajatul sustine toate costurile firmei. Daca nu e suficient, firma da faliment. nu inteleg unde e problema??? Ca e outsourcing, ca e un produs propiu, pana la urma tot aia e, dai un serviciu la un client, b2b sau b2c. inteleg ca salariile ar putea fii mai mari? probabil, dar in rest nu vad unde este problema. :) parerea mea.

  • @florin84
    @florin84 2 ปีที่แล้ว

    Foarte frumoasa prezentarea dar și viziunea și soluția! Doamne ajuta!

  • @sergiuromeo
    @sergiuromeo 2 ปีที่แล้ว

    Va multumim pentru ajutorul dat esti un Roman adevarat avem nevoie de tine poate deschizi un birou din care ai putea developa economia natiuni ai fii persoana ideala va multumim inca o data

  • @GeoXT
    @GeoXT 2 ปีที่แล้ว

    Mult mai clar, mersi!

  • @gexpe2003
    @gexpe2003 2 ปีที่แล้ว

    Bravo Cristian

  • @baxr8442
    @baxr8442 ปีที่แล้ว

    Bun material

  • @v1tam1na_
    @v1tam1na_ 2 ปีที่แล้ว +9

    @Cristian Dascalu este posibil sa bagati subtitrare, va rog? Nu conteaza daca e in engleza sau in romana, dar ma ajuta mult. Multumesc!

  • @MagicxReal-Studio
    @MagicxReal-Studio 2 ปีที่แล้ว

    esti un geniu.

  • @olivergoicov2480
    @olivergoicov2480 2 ปีที่แล้ว +2

    Frumos discurs la final , dar atunci de ce exista reticienta asta de a plati acel 10% impozit pe venit (si uite unde e impocrizia , ca IT-ul salveaza tara, dar cei care lucreaza in acest domeniu nu doresc sa plateasca aceleasi taxe ca restul oamenilor din aceasta tara) ? IT-stii au cea mai mare medie salariala din tara , deci n-au scuza . Daca medicii , care daca ar fi sa ceara bani pentru seviciile oferite (adica iti ofera viata , care n-are pret, ceea ce inseamna ca iti ofera timp , alta resursa care n-are pret, si iti ofera sanatate , adica timp de calitate . Iata 3 chestii pe care un medic iti ofera , iar salariul este net inferior unui IT-st) nu stiu cati si-ar permite , pot sa plateasca acel impozit pe venit , pe langa burnout-ul urias din domeniul medical (vreau sa stiu si eu cine din IT ar fi in stare sa lucreze in continuu 32 de ore la spital , in sala de operatie , la urgente , terapie intensiva etc, si sa o faca cu o atentie si cu o concentrare de 100% in fiecare secunda, pt ca o singura greseala sau un singur cuvant spus/scris gresit te poate costa un proces pt malpraxis) si alte chestii , cred ca asa pot si IT-stii . Sunt de acord ca statul nu gestioneaza eficient banul public, dar asta nu-i o scuza pt a nu plati acel impozit pe venit (care nici macar nu mai e 16% , ci 10% , iar acesta e socotit nu din total brut , ci din ceea ce ramane dupa ce statul ti-a luat CAS-ul si ce mai e pe-acolo) , fiind si categoria cu cea mai mare medie salariala din tara asta . Ca sa nu mai spun de cei care au pfa , unde impozitul (cred, aici nu sunt sigur , ma poate corecta cineva care stie cat ii) e de 1% , adica din 10.000 de para , tu platesti ... 100 de coco (oare nu de aceea raman IT-stii nostri in tara? In plus , pe langa faptul ca produsele si serviciile sunt mai ieftine decat in occident , nu e cumva si egoul gadilat putin atunci cand stii ca ai un salariu de 10k euro , iar diferenta de nivel de trai a ta vs restul din tara asta e ca de la cer la pamant , lucru care nu s-ar intampla in strainatate , unde media salariilor e de 5 ori mai mare decat la noi , preturile putin mai mari , iar venitul tau ramane cam acelasi ? Zic doar) . Repet , daca medicul (si toti cei care nu lucreaza in IT) nu are o asemenea facilitate , nici nu cere asa ceva si duce , stoic , crucea in spate , atunci de ce n-ar plati si IT-stul acel 10% impozit pe venit ? Nu de alta , dar se mira si niste oameni din IT ca de ce nu avem autostrazi , scoli sau spitale noi in tara asta ... Iar chestia cu ”noi aducem X miliarde anual” nu-i un argument suficient , pentru ca iti aduc din nou argumentul cu medicii care iti ofera 3 chestii pe care nu poti pune pret . Nu sunt impotriva salariului mare, dar daca fiecare it-st o sa fie freelancer , daca acum , cand salariul e asa-zi ”mic” nu vrea sa plateasca acel 10% impozti pe venit (care la media de 8800 de lei NET pe luna inseamna sub 200 de euro), de unde stim ca o sa vrea sa-l plateasca atunci cand ia 10K euro NET per luna ( adica ar plati 1000 de euro ) ? Mda , asa ziceam si eu ...

  • @Elena-fc3hp
    @Elena-fc3hp 2 ปีที่แล้ว +3

    Așteptam cu nerăbdare acest documentar. Great work!! 💯🔥

  • @DyuKrow
    @DyuKrow 2 ปีที่แล้ว

    corecta viziune! Trist

  • @Valeumama
    @Valeumama 2 ปีที่แล้ว +7

    Cea mai proasta comparatie ever, toti compara cu NYC. Hai sa fim seriosi, nu compari satul cu metropola frate.

  • @doinita-mirelavasilescu3728
    @doinita-mirelavasilescu3728 2 ปีที่แล้ว +1

    Bravo Cristian !!! Cu gândirea ta ,luminezi minți întunecate !!!!!👍👍👍👍👍

  • @florindiaconasu7957
    @florindiaconasu7957 2 ปีที่แล้ว

    te-ai dus prea mult pe programare proiectele sunt pe durate mai mici ,outsourcing prin definitie e angajarea unei 3rd party pentru a reduce costurile . Banii sunt acolo unde sunt service provider sau unde inlocuiesti un serviciu inhouse .

  • @asami7161
    @asami7161 2 ปีที่แล้ว +1

    acum 2 minute. abea astept sa il vizionez 😀

  • @vintagepassenger1250
    @vintagepassenger1250 2 ปีที่แล้ว

    Salutare! Ceea ce spui tu, este valabil pentru cineva care are deja experiență. Dar ce recomanzi pentru cineva ca mine, care este la inceput de drum, si care are nevoie de experiență? Mulțumesc si felicitări pentru video!

  • @reetyt2017
    @reetyt2017 2 ปีที่แล้ว +56

    E ok ce spui, partial. Dar ce te faci cand cerintele unui proiect sunt pentru o echipa de 5-6 insi? Crezi ca atunci clientul va astepta sa se uneasca atatia freelanceri sau va apela la o companie, chiar de outsourcing, dar care are marele avantaj ca detine la un loc toti cei 5-6 programatori? Nu iti contest punctul de vedere, doar intreb si astept o parere. Multumesc.

    • @sergiuupop
      @sergiuupop 2 ปีที่แล้ว +5

      Angajeaza firme de recrutare care fac practic treaba HR.

    • @dragosmanea133
      @dragosmanea133 2 ปีที่แล้ว +1

      Sunt proiecte care fac fix asta. Lucrează doar cu free-lanceri.

    • @V.D.22
      @V.D.22 2 ปีที่แล้ว

      exact la asta ma gandeam si eu, cand e nevoie de 5-10 itisti se complica treaba.

    • @BlackGothic
      @BlackGothic 2 ปีที่แล้ว +2

      @@sergiuupop si cate luni iti ia sa faci o echipa?

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +4

      Faci overthinking la probleme pe care nu le ai. Nici macar nu sunt ale tale.
      Ca freelancer vrei sa simplifici jocul. Nu lucrezi pentru astfel de clienti. Alegi clientii care te pot plati si au nevoie de serviciile tale de development.
      Nu servicii de organizare de echipa.

  • @adriandiaconu4591
    @adriandiaconu4591 2 ปีที่แล้ว

    Felicitări! Deșteaptă-te romane!

  • @silviu-emanuelmacedon9704
    @silviu-emanuelmacedon9704 2 ปีที่แล้ว +1

    Spre deosebire de alte state din Vest in Romania avem o economie bazata pe teapa.

  • @tanovtanov8676
    @tanovtanov8676 2 ปีที่แล้ว +6

    Felicitari Cristi! Nu te lasa...continuă să deschizi mintea tinerilor

  • @dincaemanuel8829
    @dincaemanuel8829 2 ปีที่แล้ว

    Salut Cristian, crezi că m ar ajuta un curs de un an și ceva în IT, sau ar trebui să fac o facultate?, este cursul bun la ceva?

  • @sorinihd4155
    @sorinihd4155 2 ปีที่แล้ว

    Asa da, în sfârșit, ceva util pe yt

  • @andreitrandafir8114
    @andreitrandafir8114 2 ปีที่แล้ว

    Foarte fain facut si informatiile sunt foarte utile. Un singur sfat iti las, cumpara un microfon, daca poti in momentul de fata sa imbunatatesti instant ceva la calitatea videoclipurilor este partea audio. Instant better quality with low investment.

  • @alint23
    @alint23 2 ปีที่แล้ว +2

    Și după ce lucrezi direct cu firma principala o să te uiți la profitul lor și o sa zici că-i o mizerie că Bezos e cel mai bogat om din lume și tu programatorul care ține site-ul ăla in picioare iei doar 200k. Așa că îți bagi picioarele, îți faci firma ta, după 10 failuri in care îți consumi toți banii tai și ai prietenilor reușești să ai succes, ai angajati pe care ii plătești cu 200k, dar tu faci profit de 1 milion pe fiecare că doar e jmekerie, antreprenoriat și meriți. :))

  • @alinadrian52
    @alinadrian52 2 ปีที่แล้ว

    Sunt un full stack web developer si lucrez pe un salariu destul de mic pentru ceea ce fac, am incercat initial sa gasesc clienti cu care sa lucrez dupa program 4h dar peste 10 - 15 eura pe ora nu am reusit sa gasesc. E un risc destul de mare cand ai rate sa iti dai demisia si sa iti faci o firma, multa lume vrea sa lucreze cu o firma care ofera un numara mare de programatori.

  • @cristiancristian1581
    @cristiancristian1581 2 ปีที่แล้ว +1

    Buna Cristian .Pentru cei fără experiență cei care au terminat o facultate IT .cum îi puteți ajuta sa se angajeze?

  • @BackPackYourLife
    @BackPackYourLife 2 ปีที่แล้ว +28

    Bravo, Cristi! :X

  • @raz3788
    @raz3788 2 ปีที่แล้ว +25

    Deloc Obiectiv
    Chiar daca in principiu ai dreptate, uiti ca pana pui o firma pe picioare investesti mult in ei, inchiriezi birouri, „echipamente“. Fara firmele astea multi nu ar fi ajuns developeri si asta o dovedesti si tu lucrand doar cu devs cu experienta😌.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +10

      Asta nu e o scuza pentru exploatare și manipularea developerilor.
      Războiul a adus multe invenții beneficie umanității dar să nu-i mulțumim lui Hitler pt asta.

    • @raz3788
      @raz3788 2 ปีที่แล้ว +3

      Am incercat sa ajut o firma din Germania(100+ angajati) sa isi deschida o filiala in Romania. Pe langa tech trebuie sa stie si germana. Chiar daca vorbeau germana la nivel mediu, oamenii cereau mai multi bani decat nemtzii. 😅
      Btw: Firma nu e profitabila..

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว

      Da, tocmai asta e ideea. Vrei sa lucrezi pt business-uri care sunt profitabile.
      Să înveți să le găsești și să te vinzi pt ele. Îi lași pe alții sa se chinuie cu bugete mici.
      Profitabilitatea unui business nu e in responsabilitatea developerilor.

    • @HappyChessMate
      @HappyChessMate 2 ปีที่แล้ว

      @@raz3788 Din experinta iti spun, salariile in Germania nu sunt competitive. Neamtul e o fire destul de cumpatata, aprecieaza stabilitatea si nici nu prea face ifose la salariu. Sa nu uitam ca si costurile din tara s-au apropiat de cele din Germania (gaze, curent etc).

  • @dragos-m-6954
    @dragos-m-6954 2 ปีที่แล้ว

    Mama ce content .. Tank!
    Probabil cel mai heavy video al tau.
    Iesirile tale in afara te au ajutat!
    Succes 🤷‍♂️

  • @Maxproterra
    @Maxproterra 2 ปีที่แล้ว +1

    Te rog sa faci ceva cu ecoul. Multumesc

  • @andreibogdan7791
    @andreibogdan7791 2 ปีที่แล้ว

    Cristi tot asta se intampla si pe partea de CAD development stiu ca nu este domeniul tau dar seamna izbitor de mult ceea ce se intampla. Pot sa dau un interviu sa vezi ce se intampla la multinationale in Timisoara

  • @CaiusDehelean
    @CaiusDehelean 2 ปีที่แล้ว +1

    Super! Bravo Cristi! KUtGW

  • @PavlovicDenis
    @PavlovicDenis 2 ปีที่แล้ว

    Bravo Cristi!! 🚀🔥

  • @adrian.puscasu
    @adrian.puscasu 2 ปีที่แล้ว +20

    Asta e cea mai lunga reclama la Libertare in IT. :-D

    • @catar7662
      @catar7662 2 ปีที่แล้ว +5

      Tu esti unul din intermediari =)))

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +2

      Libertate.init există pentru că există o PROBLEMA majoră în piață.
      .
      Astfel orice reclamă la Libertate.init e o reclamă la problema pe care o avem în piața din România.
      Depinde cum o vezi :D

    • @narcisstanciu3745
      @narcisstanciu3745 2 ปีที่แล้ว +1

      Ar trebui documentar din celalalt punct de vedere "Mizeria din Libertate.init()", cel real adica.
      Las asta aici:
      th-cam.com/video/QfRmGm4SMGc/w-d-xo.html

  • @marius.alexandru.gheorghe
    @marius.alexandru.gheorghe 2 ปีที่แล้ว

    Salut. Daca ar fi sa invat azi programare, ce limbaj mi-ai recomanda? Ca si aplicatibilitate si posibilitate de a gasi un job.

  • @HonoriusUpwork
    @HonoriusUpwork 2 ปีที่แล้ว +3

    Urat mod Cristian, de a-ti promova afacerea, dar geniala ideea de altfel.
    PROFITA DE PROBLEMELE EXISTENTE PENTRU A CREA OPORTUNITATI NOI - 2022 best motto!

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว +2

      România face freelancing prin intermediari.
      Dacă angajații din Ro au ce pune pe masă e pt că freelancing-ul funcționează.
      Și orice programator îl poate să facă să funcționeze la fel de eficient pt el, nu pt intermediar.
      Demonstrat cu peste 100 de oameni: libertateinit.ro/rezultate

  • @raduec
    @raduec 2 ปีที่แล้ว

    Cristi, ce faci cu ecoul din biroul tău? Ceva nu e ok la sunet... E sub ce ar trebui să fie. Sper sa nu te superi pentru comment. Felicitări pentru tema și valoarea reportajului!

  • @Dorin0301
    @Dorin0301 2 ปีที่แล้ว +3

    Ce bine merg problemele evidențiate în 'documentar' cu serviciile oferite de libertate.init. Pfoai, acum toți programatorii sa vina la tine!
    Dar, programatorii nu-s oameni proști.
    PS: nu-s programator.

    • @cristian.dascalu
      @cristian.dascalu  2 ปีที่แล้ว

      Programatorii sunt f deștepți. libertateinit.ro/rezultate

  • @nicubaltag5344
    @nicubaltag5344 2 ปีที่แล้ว

    Bravo BOSS ești tare. Eu nu mâ pricep sunt prea prost pentru așa ceva .Te urmäresc de cînd ai început, sunt de 15 ani plecat la Londra și vreau să mă întorc să fac ceva și toți îmi spun stai acolo că nai ce să faci acasă.