ZIJN ZONNEPANELEN NOG INTERESSANT ZONDER SALDERINGSREGELING?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ส.ค. 2024

ความคิดเห็น • 246

  • @Vastgoedmentor
    @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +7

    Heb jij nav van de video nog meer vragen over de afbouw van de salderingsregeling? Ik hoor ze graag van je in de comments 👇

    • @kuifmans2001
      @kuifmans2001 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/5N13LLILnm0/w-d-xo.html

  • @masterofdisaster7427
    @masterofdisaster7427 ปีที่แล้ว +6

    Prima video, en voor degenen die klagen dat het te snel en teveel is,....dan kijk je toch nog een keer.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Ten eerste dank voor je reactie 🙏. En nog eens constructieve feedback ook. Mijn avond kan idg al niet meer stuk 😊. Fijne avond nog en wellicht tot ziens!

  • @henkmarinus
    @henkmarinus 10 หลายเดือนก่อน

    Hé hé eindelijk een video gevonden de het hele verhaal super duidelijk uitlegt . Bedankt!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  9 หลายเดือนก่อน

      Goedenavond Henk, mijn hartelijke dank dat je de tijd hebt genomen om deze positieve feedback achter te laten 🙏

  • @dRichardK
    @dRichardK ปีที่แล้ว +3

    Ik heb geen slimme meter maar wel 9 zonnepanelen. Gaat de regering verplichten om een slimme meter te installeren. Hier hoor ik nl niks meer over.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Dank voor je reactie 🙏. Er is sprake van een mogelijk nieuw wetsvoorstel dat verplicht dat je vanaf 2025 een slimme meter moet hebben als je zonnepanelen hebt. Zie hier meer info: www.consuwijzer.nl/energietransitie/keuzevrijheid#slimme-meter
      Reden hiervoor is dat nu het plan is dat je vanaf 2025 niet meer 100% kan salderen. Hierdoor is er een slimme energiemeter nodig die apart meet hoeveel stroom je afneemt en teruglevert aan het net.
      Let op dat dit een mogelijk wetsvoorstel is. Ik kan hiervan niet vinden of dit nu al definitief is. Denk dat dit gekoppeld gaat worden aan de definitieve beslissing voor de afbouw van de salderingsregeling.

    • @s0012823
      @s0012823 ปีที่แล้ว

      Waarom heb je geen slimme meter? Zucht.... Een beetje vertrouwen in de mensheid helpt jezelf ook.

    • @Landshark928
      @Landshark928 3 หลายเดือนก่อน

      ​@@s0012823? Gaat prima hoor met een Ferraris

  • @1Frank2Roos3Bas
    @1Frank2Roos3Bas ปีที่แล้ว +4

    Bedankt voor de sportieve wijze waarop je mijn feedback hebt ontvangen. Het tempo is inderdaad al wat teruggeschroefd. Entre nous zou ik je nog wat tips kunnen en willen geven. Jouw onderwerp is namelijk voor velen interessant. Daar hoort een presentatie bij die de kijker ook boeit. Succes. 👍

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Goedenavond Tom, geen dank. Ik ben geen professionele "TH-camr", maar dit is gewoon hobby in de avonduren. Dus er kunnen zeker een heleboel dingen beter. Het is alleen maar fijn als mensen de moeite nemen en in de comments achterlaten wat zij ervan vinden. Dan kan ik dat idg proberen te verbeteren. Ik vind het zelf namelijk een interessant en belangrijk onderwerp en dan is het jammer als de boodschap niet overkomt omdat mensen na 15 sec afhaken. Kortom er is werk aan de winkel 💪

  • @kgkertfcjhg
    @kgkertfcjhg ปีที่แล้ว +3

    Goede info, begrijpelijk uitgelegd en lekker rap. Ga zo door!!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      Hi Martin, dank voor je positieve reactie 🙏. We gaan zeker door. Prettig weekend en wellicht tot ziens!

  • @cas-221
    @cas-221 ปีที่แล้ว +2

    Die stroom prijs komt never ever meer onder de 50 cent let maar op, onze hele infrastructuur is helemaal niet gebouwd dat heel Nederland zonnepanelen neemt, dat kan het hele netwerk niet eens aan, heel Nederland wordt vol gebouwd maar infrastructuur upgraden ho maar, dus dat moet elke Nederlander gaan betalen, gelukkig heb ik sinds maart 2022 zonnepanelen, besteld 2021, komende augustus heb ik de investering er al uit, en is het zo lang ze werken alleen maar proffit, zonnepanelen is gewoon het nieuwe goud. Zolang de infrastructuur het aan kan, en dit gaat helaas niet heel lang meer goed. Er zijn investeringen nodig die zijn echt méga groot.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Cas, dank voor je uitgebreide reactie 🙏. Jou feedback zie je ook terug in de berekening die ik maakte. Vanaf 50 cent per kWh zijn zonnepanelen zelfs zonder salderen nog interessant. Belangrijk is dat we snel duidelijkheid krijgen over een eventuele minimale en maximale terugleververgoeding. Dan kan de terugverdientijd nog positief en negatief beïnvloeden (ik was nu uitgegaan van 7 cent in mijn berekening).

  • @TheVideohans
    @TheVideohans ปีที่แล้ว +2

    Goede uitleg, een paar kanttekeningen: Woon in een appartement en kan maar 4 panelen plaatsen, Ben reeds van het Gas af. Mijn stookkosten zijn in de winter dan ook met stroom, Mijn verbruik in de winter is dus veel groter dan in de zomer wordt opgewekt. Mijn terugverdientijd is rond de 10 jaar.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Hans, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Dat is idd een goed punt. Als je van het gas gaat zal je stroomverbruik in de winter een stuk hoger liggen. Daar moeten mensen zich idd wel van bewust zijn. Aan de andere kant is mijn gasverbruik in mijn geval verreweg mijn grootste kostenpost van mijn energierekening.
      Hoe dan ook veel succes ermee en hopelijk tot ziens!

  • @WhoStoleMyAlias
    @WhoStoleMyAlias ปีที่แล้ว +4

    Het ligt natuurlijk vooral ook aan hoeveel zonnepanelen je plaatst. Ik plaatste afgelopen jaar vier panelen en ruimschoots de helft van de opbrengst daarvan wordt direct gebruikt. Zonder saldering houd ik op deze wijze rond 80 cent op de euro over (de vergoeding bij mijn leverancier is de helft van de marktprijs). Zou ik een zogenaamde nul-op-de-meter installatie hebben geplaatst dan houd ik daar nog slechts 60 cent op de euro van over en dat is als investering gewoon minder interessant.
    Voor dit jaar bestaat de voornaamste winst eruit dat ik dankzij deze panelen binnen de (belachelijk lage) limieten voor het prijsplafond blijf. Op basis van de huidige tarieven waarmee de energiebedrijven de Staat oplichten scheelt mij dat toch al gauw een 650 euro voor het hele jaar en daar komt dan nog rond 300 euro bij aan saldering binnen het prijsplafond. Ik verwacht daarmee ergens begin juli mijn investering reeds terugverdiend te hebben.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Pierre, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Dat is inderdaad een goed punt. Hoe dan ook haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen als je de zonnestroom ook zelf direct gebruikt. Het aanvullende voordeel van het zelf gebruiken van je opgewekte zonnestroom is daarnaast dat je geen nadeel hebt van de afbouw van de salderingsregeling. Veel succes ermee!

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor Over dat direct gebruiken: bedenk wel dat als je het hele dak vol legt (zeg een 12-14 panelen) zoals bij veel huizen het geval is je het over een opwekkingscapaciteit hebt van ruim 4.000 Watt. Nou heeft een wasmachine wel een aansluitwaarde van in de regel meer dan 3.000 Watt, maar dat vermogen wordt uitsluitend gehaald tijdens de verwarmingsfase. Laat het bij elkaar tien minuten zijn op een programma van twee uur. Een dergelijk vermogen krijg je onder normale omstandigheden dus simpelweg niet weggewerkt en is dan ook puur gericht op het matchen van het jaarverbruik teneinde dit te kunnen salderen. Het einde van de regeling zal daarmee hopelijk leiden tot een groter bewustzijn van het eigen energiegebruik en kleinere installaties welke gericht zijn op zelfvoorziening wanneer de omstandigheden dat toelaten, maar het kan ook juist leiden tot veel grotere installaties om financieel maar op die nul te kunnen blijven komen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@WhoStoleMyAlias klopt idd. Dat is inderdaad precies de uitdaging. Advies wat zonnepanelen installateurs altijd geven is dat je niet meer opwekcapaciteit moet installeren dan je zelf gebruikt. Aan de aan de andere kant zie je dat we stroom meer stroom thuis gaan gebruiken. Denk in de toekomst bv aan een (hybride) warmtepomp / airco's voor koelen in de zomer en verwarmen in de winter / opladen elektrische auto / etc. Als er meer mensen een airco laten draaien in de zomer, zal je zien dat het % eigen gebruik dan flink gaat toenemen (je wekt dan maximaal op én gebruikt flink).
      Hoe dan ook dit is een belangrijk punt van aandacht voor het uiteindelijke rendement van je zonnepanelen installatie 🤔

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 ปีที่แล้ว

      Jup. Ik verwarm mijn woning in de zomer (wanneer mijn panelen opwekken), tot minimaal 60 graden, zodat deze nog lekker op temperatuur is in de winter. #joking

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 ปีที่แล้ว +2

    Vanwege het afbouwen van de salderingsregeling moeten we dus rekening houden op welk moment van de dag we de hoog energie verbruikende apparaten aanzetten. Dit is niet praktisch en zal daarom in de praktijk niet werken. Het betekent dus dat je de wasmachine en vaatwasser telkens vooruit moet programmeren, maar wat als het niet tot de volgende dag kan wachten? En als je de wasmachine de volgende dag gaat draaien, moet je maar hopen dat het dan niet bewolkt is, want anders ga je alsnog voor het verbruik moeten betalen.
    Dus ik denk dat we straks, met name als de salderingsregeling straks helemaal is afgebouwd, we tot de conclussie zullen komen dat het tegenvalt met de vergoeding. Hierdoor zal de vraag hierop afnemen. Wellicht dat we wel de energiekosten van onze airco's en ventilatie kunnen terugverdienen, want vanwege de klimaatverandering zal hier meer behoefte naar zijn.
    Verder valt het me op dat we jaar in jaar uit telkens worden gedwongen om zogenaamd te 'inversteren' in energiebesparende producten. Daarbij is het maar de vraag of je de inverstering überhaupt nog terug verdient, want voor je het weet is er weer een ander product waar we opnieuw in moeten inversteren.. Het blijft zo doorgaan.. Dit hebben we ook al gehad van gloelamp, naar spaarlamp, naar led-lamp.
    Bovendien neemt de prijs van de energie alsmaar toe, waardoor dat inversteren in energiebesparende producten lijkt op dweilen met de kraan open.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Ercan, ten eerste dank voor je reactie! De beste besparing is uiteraard minder gas of stroom gebruiken. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet te betalen. Verder moet je inderdaad kritisch kijken naar welke investering in verduurzaming je wel of niet moet doen. Het is met het steeds weer wisselende overheidsbeleid niet altijd makkelijk. Toch is het wmb belangrijk om zo snel mogelijk proberen minder afhankelijk te worden van de overheid en de energieleveranciers. Dat is dan wel weer het mooie van isoleren. Dat levert een lager energieverbruik op en dat neemt niemand meer van je af! Veel succes ermee en wellicht tot ziens.

    • @ercanyilmaz8108
      @ercanyilmaz8108 ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor Bedankt voor de tips. Ik ben het helemaal mee eens dat isoleren een betere inverstering is die je kunt doen. 👍

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@ercanyilmaz8108 zeker. En je hebt geen last van veranderend overheidsbeleid of andere grote gebeurtenissen waardoor de energieprijzen opeens omhoog of omlaag gaan. Simpelweg minder verbruiken en wat je niet verbruikt daar betaal je niet voor. Kan niet simpeler.

  • @Format_Z
    @Format_Z ปีที่แล้ว +3

    Je kan nog anders redeneren mbt de terugverdientijd: Bij verkoop van je huis krijg je de waarde weer terug (kan natuurlijk iets meer ,maar ook iets meer zijn), Je hoeft daarom alleen maar te rekenen met de eventuele rente van een lening, of de gemiste rente op je bakrekening (nihil in 2022), de onderhoudskosten van je panelen (géén idee hoeveel dat is) en dan afzetten tegen de "opbrengst". Met andere woorden: Als je wat spaargeld hebt koop er dan zonnepanelen voor......

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Hi Ronald, dank voor je reactie. Niks aan toe te voegen 👌

  • @isaacneuteboom8105
    @isaacneuteboom8105 ปีที่แล้ว +2

    Zie uit naar de volgende clip

  • @xXTheoLinuxXx
    @xXTheoLinuxXx ปีที่แล้ว +7

    Duidelijk, al mis ik wel 1 puntje. Accu pakketten beginnen ook steeds goedkoper te worden (echt geen 1000 euro per kWh meer) en wellicht is dit na 2025 ook het overwegen waard. Wanneer 's avonds alleen nog stroom nodig bent voor de kleinere dingen kun je alsnog een aantal dingen laten werken op de energie die in de middag hebt opgevangen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +5

      Hi Theo, dank voor je reactie. Dit is zeker een goed punt. Ik had het gebruik van een thuisaccu nu niet meegenomen om de berekening van het rendement niet nog complexer te maken. Echter de thuisaccu gaat steeds interessanter worden. Momenteel ben ik met een blog post bezig over nut van een thuisaccu. Daar gaat nog wel wat werk in zitten, maar hoop ik met een aantal weken op mijn blog te kunnen publiceren. Dan zal ik er vervolgens ook een video over opnemen. Dank idg voor deze waardevolle toevoeging 🙏. Veel succes en het ga je goed!

    • @xXTheoLinuxXx
      @xXTheoLinuxXx ปีที่แล้ว +2

      @@Vastgoedmentor dat snap ik en in alle eerlijkheid de ontwikkelingen gaan natuurlijk ook erg snel om over de bedragen maar te zwijgen. Voor dit jaar hebben we dan nog wel een prijsplafond, maar dat is in 2024 niet het geval en wanneer je dan een paar kWh achter de hand zou hebben, dan zou je in de avonduren toch nog even de airco kunnen gebruiken als (bij)verwarming bijvoorbeeld. Ik heb geen glazen bol, maar ik vermoed dat het dan al snel lucratief kan zijn. Ik zou zeggen doe rustig aan met je blog, tenslotte is het nog niet zo ver :) Jij ook veel succes toegewenst!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      Mijn dank! Wellicht tot ziens.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 ปีที่แล้ว +1

      Een accu, en dan s avonds je vaatwasser en wasmachine laten draaien ? Lijkt mij nog iets te duur

    • @xXTheoLinuxXx
      @xXTheoLinuxXx ปีที่แล้ว +1

      @@Thugie0115 er staat volgens mij in het stukje wat ik schreef 'kleinere dingen'. Dingen zoals de was zou je overdag kunnen doen wanneer je een wasmachine met een timer hebt. Maar je verlichting, tv of laptop zouden 's avonds het er prima op kunnen doen.

  • @andrevanrossum8408
    @andrevanrossum8408 ปีที่แล้ว +4

    Goede uitleg! Ik vraag me nog wel af of bezitters van oude draaimeters en van slimme meters straks gelijk behandeld worden. Een thuisaccu is imho vooralsnog veel te duur en beperkt om zin te hebben. In een zonnige zomer is de thuisaccu snel vol en lever je alsnog terug. In de winter is deze vrijwel altijd leeg en moet je dure stroom afnemen. Zonnepanelen voor de warmtepomp nemen is niet erg nuttig i.v.m. het tijdsverschil.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 ปีที่แล้ว +1

      Eindelijk iemand die het snapt

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi André, ten eerste dank voor je reactie 🙏. Wb oude draaimeters en slimme meters dacht ik dat als je zonnepanelen hebt je vanaf 2025 een slimme meter moet nemen. Maar weet dat eerlijk gezegd niet zeker. Zie hier het volgende bericht: www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/meters-meterstanden-verbruik/ik-wil-geen-slimme-meter
      Een thuisaccu heeft precies de beperkingen die jij opnoemt. Op dit moment is een thuisaccu nog niet rendabel. Echter zeker met de variabele stroomtarieven kan dat wel eens snel veranderen.
      Zonnepanelen voor de warmtepomp werkt alleen zolang je nog maximaal mag salderen. Ook daarvoor gelden weer dezelfde bezwaren als voor de thuisaccu. Opwek en gebruik lopen ver uiteen. Kortom er is nog flink wat werk aan de winkel om de energietransitie daadwerkelijk rond te krijgen.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Er is geen oplossing voor en het ziet er ook niet naar uit dat er een oplossing voor komt. Zonnestroom stabiliseren met accu's is onmogelijk. Met waterstof zou het kunnen, maar dan verliezen we veel energie. Het probleem waar we nu tegenaan lopen hebben technisch geschoolde mensen twintig jaar geleden al zien aankomen, maar politici denken dat ze elk probleem op kunnen lossen door met geld te schuiven. Ik zie het donker in. Tennet waarschuwt nu al voor toekomstige stroomuitval (2030) als we op de ingeslagen weg doorgaan. We kunnen onze kop in het zand steken, of eindelijk realistisch worden.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi André, het klopt inderdaad dat er nog grote uitdagingen zijn die opgelost moeten worden. De eerste stap zou wmb altijd besparen en isoleren moeten zijn. Wat je namelijk niet verbruikt hoef je niet op te wekken en hoef dus ook niet voor te betalen. Daarna moet je pas aan zonnepanelen gaan denken. Heb je zonnepanelen dan is de eerste stap dat je zorgt voor een zo hoog mogelijk eigen verbruik. Alles wat je daarna nog teruglevert daar is idd momenteel nog geen goede oplossing voor. Er is dus werk aan de winkel!

    • @harryheijer5451
      @harryheijer5451 ปีที่แล้ว

      Geen slapende ratten wakker maken

  • @tonnylens116
    @tonnylens116 ปีที่แล้ว +11

    Goede uitleg, alleen 1 tip voor de regisseur van deze video. Stop met de shots vanaf de zijkant. Zo irritant als de presentator niet in de camara kijkt.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Tonny, ten eerste dank voor je reactie 👍. Goede constructieve feedback wat betreft de camerapositie. Ga ik mee aan de slag! Hopelijk tot ziens.

    • @comep9702022
      @comep9702022 ปีที่แล้ว +1

      Niet mee eens. Het zijn maar korte shots, deze maken de presentatie wat minder statisch. Prima zo.
      Goede uitleg trouwens.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@comep9702022 Dank voor je reactie! Fijn dat je de moeite genomen hebt om je mening te geven. Er kan hoe dan ook nog veel verbeteren. Met kleine stapjes voorwaarts gaan we dat doen. Prettig weekend nog en hopelijk tot ziens!

  • @gerritsiesling5124
    @gerritsiesling5124 ปีที่แล้ว +2

    Gelukkig komt aan de orde dat het verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen voor de CO2 besparing. Dat mag wat mij betreft wel wat nadrukkelijker. Tot aan de tijd van zonnepanelen kostte energie alleen maar geld. Dat geldt nog steeds voor gas. Nu zijn er zonnepanelen en is ineens de "noodzaak" van terugverdienen in beeld. Energie is een basisbehoefte en gaat het daarom over meer dan investeren. Hou daar dus maar mee en benadruk het bijkomende aantrekkelijke aspect dat je met vergroenen zelfs je kosten kunt drukken. Of ga de volgende keer eens in op de terugverdientijd van een gasketel, of liever nog een auto, een (vlieg) vakantie of misschien zelfs de ziektekostenverzekering,

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Gerrit, ten eerste mijn dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten 🙏. Dat is een goed wat wat je aandraagt. Mijn voornaamste reden om te investeren in zonnepanelen is inderdaad het financiële aspect. Vanaf een groter plaatje is er natuurlijk meer dan alleen maar geld of "terugverdientijd". Echter de meeste mensen maken keuzes gebaseerd op geld, dus als er een goede financiële prikkel is kan je mensen in beweging krijgen. Misschien niet de beste reden, maar als het bij meer mensen zonnepanelen op het dak oplevert dan is dat nog steeds een kleine winst.

  • @Krasbin
    @Krasbin 9 หลายเดือนก่อน +1

    Ik vermoed dat de terugleververgoeding een minimaal percentage van de afnemeprijs moet zijn, bijvoorbeeld 70-80 procent. Dan is de salderingsregeling niet meer nodig voor de opbrengst van zonnepanelen.
    Het is achterlijk dat de terugleververgoeding meestal extreem klein is ten opzichte van de afnameprijs.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  9 หลายเดือนก่อน

      Ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. In het wetvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling staat ook opgenomen dat energieleveranciers een minimale terugleververgoeding moeten betalen voor terug geleverde elektriciteit. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen.
      Hier kan je de laatste status lezen: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/plan-kabinet-afbouw-salderingsregeling-zonnepanelen
      Fijne avond nog en wellicht tot ziens!

  • @wazzup105
    @wazzup105 ปีที่แล้ว +2

    Je auto opladen .. overdag .. yeah right. Dan staat'ie niet voor de deur he.
    En verwarming.. .dat beetje douchewater in de zomer valt in het niet bij wat ik in de winter nodig heb om mijn huis te verwarmen, dus dat helpt ook niet echt (nou ja een miniem beetje dan).
    En een thuis batterij van 6 Kwh helpt me ook net 2 bewolkte dagen door in de zomer maar voegt bar weinig toe in de winter als ik op een goede dag 3 kwh opwek. (vandaag 0.6)
    En stroom kost geen euro.. max 50 cent (september) maar als het een beetje waait zoals vanochtend ... 0 (nul) cent(dynamische prijzen). Daar komt wel godsgruwelijk veel "belasting": overheen.
    Ik ben al met al nog niet overtuigd. Misschien dat ik maar een hottub moet plaatsen voor in de zomer of zo.
    Of ik laat de helft van mijn panelen van oost naar west verhuizen voor een betere psreiding (ik geloof dat mijn omvormer 2 trackers heeft, dus dan hoeft'ie niet eens vervangen te worden).

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi, dank voor je reactie. Je reactie lezend ben je inderdaad niet super enthousiast 🤔. Dat is me wel duidelijk. Met de meeste punten ben ik het eerlijk gezegd eens. Het volgende kan je eigen verbruik in de zomer wat verhogen:
      - Meer mensen nemen een airco voor koelen in de zomer. En ja dan zullen er ook meer mensen hun huis gaan verwarmen in de winter, waar je dan te weinig stroom voor opwekt
      - Je ziet dat mensen sinds corona steeds flexibeler werken. Dus ook vaker thuis. Dan kan je tijdens een zonnige dag een klein beetje je elektrische auto opladen
      Maar al met al blijft het moeilijk om de grote opbrengst in de zomer maanden te matchen met de het grote verbruik in de winter. Daar doe je op dit moment weinig aan met een thuisaccu.

    • @wazzup105
      @wazzup105 ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn.. meer stroom gebruiken.. .dat is toch niet wat we willen bereiken?
      We proberen met zonnepanelen niet alleen geld te besparen, maar ook iets positiefs (jeweetwel milieu of zo)) te doen en dat valt nu grotendeels weg. Wie gaat er nog zonnepanelen op zijn dak leggen na 2030 (in ieder geval vel minder dan nu)

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      @@wazzup105 Mee eens dat het niet alleen om geld besparen gaat. Maar meer stroom verbruiken is volgens mij iets waar we niet aan ontkomen. Hier bedoel ik mee dat de overheid wil dat we "van het gas gaan".
      Als steeds meer woningen inderdaad minder / geen gas meer gaan gebruiken, dan zal het verwarmen mbv een warmtepomp / airco's moeten. Kost veel meer stroom. Net als een elektrische auto. Die moet je niet alleen aanschaffen omdat je overtollig stroom wilt opslaan. Dat kan echt niet de bedoeling zijn. Echter ook hier zie je weer dat er gewoon steeds meer elektrische auto's op de weg komen.
      Dat was meer de reden van mijn vorige opmerking. Hopelijk plaatst dit het in het juiste perspectief 😀

  • @markmarx7651
    @markmarx7651 ปีที่แล้ว +3

    Mijn verwachting met de energie plafond prijs gerekend is 14 maanden dat ik mijn systeem terug verdiend hebt.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Hi Mark, zo dan dat is echt bizar. Denk dat er geen betere investeringen te bedenken zijn. Dat is een rendement van bijna 100%. Ik zeg dat gaat als een 🚀🚀🚀

  • @royvdp926
    @royvdp926 ปีที่แล้ว +3

    Houden jullie ook rekening met de mogelijkheid dat energiemaatschappijen teveel terug geleverde energie kan gaan beboeten?

    • @vipnight
      @vipnight ปีที่แล้ว +2

      Dat is volgens mij in België al een tijdje zo. Voor terugleveren moet men aldaar betalen, zo vernam ik van een kennis in België. Ronduit belachelijk!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Roy, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Ik heb geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat energiemaatschappijen je mogelijk gaan beboeten. Het kan zeker zo zijn dat je weinig krijgt voor de teruggeleverde energie op heel zonnige dagen. Aan de andere kant wil minister Jetten een minimale terugleververgoeding invoeren voor teruggeleverde stroom. Zie de volgende link voor meer info: radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/reactie-ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat-over-terugleververgoeding/
      Het kan ook zijn dat je een terugleververgoeding gaat krijgen die verschilt per dag en van dag tot dag. Hopelijk krijgen we ook hier snel duidelijkheid over.

    • @paquitadegraaff7767
      @paquitadegraaff7767 ปีที่แล้ว

      Dat is deze maand gebeurd door Van de Bron, en wordt steeds actueler door negatieve stroomprijzen als de zon schijnt.

  • @robertsmits4936
    @robertsmits4936 ปีที่แล้ว +2

    Prima uitleg. Wel een correctie nodig: de transportkosten zijn onderdeel van de netbeheerkosten. Die staan los van wat je afneemt of teru levert en dus ook van de saldering. Netbeheerkosten betaal je altijd, is een vast bedrag per jaar.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Robert, dank voor je reactie en toevoeging!

  • @FreekVerkerk
    @FreekVerkerk ปีที่แล้ว +1

    Het lijkt me aanemelijk dat de terugleververgoeding richting 0 cent gaat, omdat we al een overcapaciteit hebben. Of dat de terugleververgoeding gaat verschillen van het tijdstip van de dag.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Freek, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Ik weet niet of de terugleververgoeding naar 0 cent gaat. Er is namelijk ook sprake van dat minister Jetten een minimale terugleververgoeding wil invoeren voor teruggeleverde stroom. Zie de volgende link voor meer info: radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/reactie-ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat-over-terugleververgoeding/
      Maar het kan ook zijn dat je, zoals je zelf al aangeeft een terugleververgoeding gaat krijgen die verschilt per dag en van dag tot dag. Hopelijk krijgen we ook hier snel duidelijkheid over.

  • @wimschoneveld5359
    @wimschoneveld5359 28 วันที่ผ่านมา +1

    zonnepanelen was HET antwoord in de strijd tegen klimaatopwarming.....maar het draait alleen maar om de euro's merk ik.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  28 วันที่ผ่านมา

      Goedemorgen Wim, ten eerste dank voor je reactie. Bij het verduurzamen van mensen hun eigen woning is de besparing idd een belangrijk gegeven. Uiteindelijk hebben de meeste huishoudens geen onbeperkt budget voor verduurzaming. Dat is bv ook een reden dat je in Nederland nog weinig mensen een regenton ziet nemen om het regenwater te gebruiken voor wassen en het doorspoelen van de toilet. Dat is veel duurzamer, maar met de lage prijs voor drinkwater verdien je dit nooit terug. Uiteindelijk zijn het allemaal keuzes en kan je je geld maar één keer uitgeven.

  • @marchees1716
    @marchees1716 ปีที่แล้ว +1

    Volgens mij kloppen 2 getallen niet: met een al electric warmtepomp haal je geen 30% verbruik en opwekken tegelijk. En tegenwoordig heb je geen 12 zonnepanelen voor €6000. Dus ik verwacht dat de terug verdientijd wat negatiever zal zijn zeker met wtp

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Marc, dank voor je reactie 🙏. Je opmerking wb de "all electric warmtepomp" begrijp ik niet. Weet niet welke fout ik maak in de video.
      Je tweede opmerking is een terecht punt. Dat heb ik zelf trouwens ook gemerkt. Eerst offerte aangevraagd in 2021 en niet doorgepakt en daarna in 2022 nog eens en de prijs was hoger en ik kreeg minder. Hopelijk stabiliseren de prijzen de komende maanden weer wat. Veel succes ermee en hopelijk tot ziens!

  • @twf-fpv9388
    @twf-fpv9388 ปีที่แล้ว +1

    Haha leuk al die zonnepanelen maar de prijzen rijzen de pan uit, nu gemiddeld voor 15 panelen ben je ongeveer 12k kwijt. Om aan een verbruik van 6000kw te komen. En dan nog maar over het plaatsen er van dat duurt meestal 4 tot 6 maanden. Had zelf ook een warmte pomp aanvraag gedaan maar die word door alle bedrijven geweigerd omdat deze minimaal 2.6meter van de erf grens moet staan wist ik ook niet dus in een normaal rijtjes huis kan dit al niet. Gewoon lekker op gas blijven dat zal onze tijd nog uit zitten. Voorlopig nog zat werk bij de netbeheerders als gas monteur bijvoorbeeld, die verwachten zeker nog 40 tot 50 jaar gas te transporteren. Maar ja de toekomst moet het brengen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Ten eerste dank voor je reactie! Wat betreft de prijs voor een zonnepanelen installatie zie ik heel grote verschillen. Nu nog meer dan in het verleden. Vorig jaar hebben wij 16 zonnepanelen (met Ephase micro-omvormers) laten plaatsen door Coolblue. Dit heeft ons ~€ 7.100 excl BTW gekost. Coolblue is waarschijnlijk niet de aller goedkoopste, maar prima service en alles ligt er netje op. Door de hoge stroomprijs hebben we in de eerste 5 maanden (vanaf sept '22) dat ze erop liggen al een kleine €1.000 terugverdiend. Ik verwacht dat we alles in 3 tot 4 jaar wel hebben terugverdientijd. Mijn enige tip is dus zorg ervoor dat je verschillende offertes aanvraagt voor je zonnepanelen. Hiermee kan je flink op de kosten besparen en vaak een snellere levertijd krijgen.
      Maar heb je nog niet je huis geisoleerd dan zou dat wmb de eerste investering zijn die je moet doen. Wat je namelijk niet verbruikt hoef je ook niet te betalen en die besparing neemt niemand je meer af 👌

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 ปีที่แล้ว +1

      coolblue panelen kopen is net als bij het energiebedrijf, teveel betalen.
      je gaat toch ook niet je huis laten schilderen door de melkboer

  • @jc_user
    @jc_user ปีที่แล้ว +1

    De grap is dat de stroomprijs zonder prijsplafond al boven de 1 euro uitkomt. Dat was eind 2022 al zo, dus in 2025 zal dat zeker niet lager zijn.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi JC, dank voor je reactie 🙏. Zeker bij een hogere stroomprijs blijven zonnepanelen interessant. Met of zonder salderen.

  • @jansenbwm
    @jansenbwm ปีที่แล้ว +2

    Volgens mij klopt het voorbeeld niet. Of ik begrijp het verkeerd. 3600 kwh inkoop. 4800 kwh opwek. Terugleveren 4800-1600 =3200 kwh. Teruglever vergoeding is 3600 - 3200 = 400 kwh en niet 1200 kwh. Klopt mijn redenatie?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Goedemorgen Ben, ten eerste mijn dank voor je reactie. Volgens mij klopt mijn rekenvoorbeeld. Zoals je aangeeft lever je in totaal 4.800 kWh - 1.600 kWh = 3.200 kWh terug aan het net. Het rekenvoorbeeld van 03:39 laat de situatie zien als de salderingsregeling er nog wél is. Als je nog 100% mag salderen, dan mag dat tot de salderingsgrens (in dit geval 3.600 kWh --> namelijk je eigen verbruik).
      Dus van de 3.600 kWh die je zelf gebruikt wordt er 1.600 kWh van je zelf opgewekte zonnestroom gebruikt. Daarna mag overige 3.600 kWh - 1.600 kWh = 2.000 kWh salderen (hiervoor krijg je dus hetzelfde stroomtarief als dat je betaalt).
      Voor de overige 1.200 kWh die je meer levert dan je totale eigen gebruik kan je dan een terugleververgoeding. Dat is precies de reden waarom een hoog eigen gebruik van je zonnestroom zo belangrijk is. Daar krijg je namelijk precies hetzelfde bedrag voor als je betaalt (en hetzelfde als je saldeert).
      Hopelijk is het zo duidelijker 🤔. Hoor graag van je als er nog vragen / opmerkingen zijn.

    • @harryheijer5451
      @harryheijer5451 ปีที่แล้ว

      Dat is niet slim, nu gaat iedereen extra energie gebruiken om niet te veel energie terug te leveren. Dan schiet je je doel voorbij en ben je niet duurzaam bezig. Of je moet het aantal zonnepanelen dat je aanschaft flink beperken.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      @@harryheijer5451 dank oor je reactie. Ik zie dit anders. Je moet niet extra stroom gaan gebruiken, maar proberen de stroom te gebruiken op de momenten dat je het zelf opwekt. Dus vaatwasser / wasmachine / wasdroger laten draaien als de zon schijnt en dan na elkaar. Zo maak je optimaal gebruik van je zelf opgewekte zonnestroom. Je hebt gelijk dat alleen extra stroom gebruiken om niet terug te hoeven leveren zijn doel voorbij schiet.

    • @geertdoornbos
      @geertdoornbos ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Volgens mij klopt dit niet, je mag verbruik en teruglevering tegen elkaar wegstrepen tot salderingsgrens. Wat is de teruglevering in dit voorbeeld? 3200? Dan lever je niet meer terug dan dat je verbruikt

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      @@geertdoornbos volgens mij klopt mijn rekenvoorbeeld. Voor dit rekenvoorbeeld ga ik uit van 4.800 kWh aan opgewekte stroom. Dan lever je in totaal 4.800 kWh - 1.600 kWh = 3.200 kWh terug aan het net. Het rekenvoorbeeld van 04:10 laat de situatie zien als de salderingsregeling er nog wél is. Als je nog 100% mag salderen, dan mag dat tot de salderingsgrens (in dit geval 3.600 kWh --> namelijk je eigen verbruik).
      Dus van de 3.600 kWh die je zelf gebruikt wordt er 1.600 kWh van je zelf opgewekte zonnestroom gebruikt. Daarna mag overige 3.600 kWh - 1.600 kWh = 2.000 kWh salderen (hiervoor krijg je dus hetzelfde stroomtarief als dat je betaalt).
      Voor de overige 1.200 kWh die je meer levert dan je totale eigen gebruik kan je dan een terugleververgoeding. Geeft dit antwoord op je vraag?

  • @joszoet4003
    @joszoet4003 ปีที่แล้ว

    Zonnepanelen? Wat moet ik er straks mee?
    Zomers gebruik ik nauwelijks stroom en s'winters als ik stroom nodig heb schijnt de zon nauwelijks...

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Jos, ten eerste mijn dank voor je reactie. Aan je reactie te horen, dus helemaal niks. Let wel op dat zolang je kan salderen, het niet uitmaakt wanneer je stroom opwekt en gebruikt. Maar de salderingsregeling zal vroeg of laat afgebouwd gaan worden en uiteindelijk komen te vervallen.

  • @maartendeboer5142
    @maartendeboer5142 ปีที่แล้ว +1

    Hallo,
    Een vraag ;
    Als het salderen er helemaal af is krijg je dan nog wel een jaar afrekening van je gas en stroom?
    Dus stel ik verbruik 8000 kw aan stroom per jaar en ik wek 8500 kw op dan gooi je maar 500 kw weg?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Goedemorgen Maarten, dank voor je reactie 🙏. Ook als de salderingsregeling afgebouwd gaat worden of helemaal komt te vervallen krijg je nog gewoon een jaarafrekening voor je gas- en stroomverbruik. Alleen zonder salderen zal je voor de te teruggeleverde stroom slechts een terugleververgoeding krijgen en niet meer je volledige stroomtarief zoals je dat nu ontvangt (volledige stroomtarief tot de salderingsgrens dan, daar boven krijg je nu ook al slechts de teruglevergoeding).

  • @bekryablikim3810
    @bekryablikim3810 ปีที่แล้ว +1

    Is een thuis batterij wel een goede oplossing tijdens afbouwen van salderingsregeling en eventueel nadat salderingsregeling verdwijnt?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Bekry, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Dat is een goede vraag en dat ben ik op dit moment aan het uitzoeken. Heb nu dus nog geen gefundeerd antwoord op je vraag, maar hier kom ik tzt zeker op terug. Houd ons TH-cam kanaal dus in de gaten 👌

    • @voornaamachternaam3502
      @voornaamachternaam3502 ปีที่แล้ว +1

      ​, nu werkt het salderen als 1 grote "accu" maar als dat verdwijnt zouden we een dure en slijtende akku noeten kopen die lamg zo goed niet werkt en Duur is.
      compleet onzinnig dus maar wellicht het enige alternatief dus.

  • @reinvanleeuwen17
    @reinvanleeuwen17 ปีที่แล้ว +2

    het staat nog helemaal niet vast dat het salderen in 2025 .

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Goedenavond Rein, ten eerste dank voor je reactie! Je hebt je zin niet afgemaakt, maar ik denk dat je wilde zeggen "het staat nog helemaal niet vast dat het salderen in 2025 afgebouwd gaat worden".
      Dat klopt inderdaad. Er is een wetsvoorstel ingediend om de afbouw van de salderingsregeling vast te leggen. Stand van zaken van het wetsvoorstel is bij mijn weten dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen. Zie hier de laatste status: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/plan-kabinet-afbouw-salderingsregeling-zonnepanelen

  • @andrevanrossum8408
    @andrevanrossum8408 ปีที่แล้ว +2

    Nog een vraag. Klopt het dat je in de winter het beste een dynamisch contract kunt hebben (laagste stroomprijs) en in de zomer een maandcontract (omdat je meer teruglevert dan verbruikt moet de stroomprijs zo hoog mogelijk zijn)?

    • @wazzup105
      @wazzup105 ปีที่แล้ว +2

      Bij een dynamisch contract kun je niet jaarlijks salderen. Dus je krijgt in de zomer de zomer prijs en in de winter betaal je de winter prijs.

    • @andrevanrossum8408
      @andrevanrossum8408 ปีที่แล้ว +2

      Dat is inderdaad mijn punt. In de winter ben je gebaat bij een lage stroomprijs (dus dynamisch), in de zomer bij een constante, hoge prijs (dus een maandcontract) omdat je in die periode meer teruglevert dan afneemt en juist op de momenten als de dynamische stroomprijs laag is.

    • @joopschaeffer6826
      @joopschaeffer6826 ปีที่แล้ว +2

      @@andrevanrossum8408 Juist in de winter kan de stroomprijs van een dynamisch contract hoger zijn dan bij een vast contract. Dan wordt namelijk meer stroom afgenomen en haast niet terug het net in gepompt van de zonnepanelen. Bekijk de plaatjes van sommige leveranciers van dynamische contracten en dan zie je dat je in de winter meer kwijt bent dan met vast of variabel. In 2023 wel max van prijsplafond tot 2900 kWh.

    • @andrevanrossum8408
      @andrevanrossum8408 ปีที่แล้ว +1

      @@joopschaeffer6826 Dat zou je denken, maar op een sombere dag als morgen varieert de stroomprijs van €0,26 (nacht) tot €0,37 per kWh incl. belastingen. Ik ben nog geen vast contract tegengekomen wat zo laag is.

  • @hdw5831
    @hdw5831 ปีที่แล้ว +1

    Hoe pakt het verhaal uit bij negatieve stroomprijzen (juist op het moment dat zonnepanelen het meeste produceren) en geen saldering?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Ten eerste dank voor je reactie. Zie hieronder mijn reactie op de 2 punten die je aandraagt:
      1) Geen salderingsregeling; Hoe de terugverdientijd er zonder salderingsregeling uitziet zit al in de video verwerkt. Dit kan je op je gemak nalezen op: vastgoedmentor.com/zonnepanelen-zonder-salderingsregeling/
      2) Negatieve stroomprijzen; Uiteraard heeft dit impact. Het eerste halfjaar van 2023 waren er 127 uren met een negatieve stroomprijs. Zolang je kan salderen maakt dit niet echt uit. Echter zonder salderen natuurlijk wel. Dat is het moment dat een thuisaccu een serieuze overweging gaat worden. Zie ook deze video: th-cam.com/video/Hy33xr2xGFY/w-d-xo.html
      Kortom er gaat zeker op termijn het eea veranderen hoe we met het opwekken (en opslaan) van stroom omgaan.

    • @hdw5831
      @hdw5831 ปีที่แล้ว +1

      Straks is de realiteit dat de investering aanzienlijk hoger zal zijn door de (bijna gedwongen) aanschaf van een thuisaccu waardoor de terugverdientijd (negatief?) beïnvloed wordt. Ik denk dat het reëler is om juist die situatie in beeld te brengen: geen saldering, negatieve stroomprijzen en een aanzienlijk hogere investering door de accu.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      @@hdw5831thanks. Ik denk dat deze video een reëel beeld geeft van de situatie hoe die nu is. Echter je hebt een goed punt dat dit is de toekomst (en wellicht sneller dan we nu denken) zal veranderen.
      De situatie die jij aandraagt is wel echt complex, omdat er zoveel variabelen meespelen. Maar wel een mooi onderwerp voor een nieuwe video. Super bedankt voor je input!

  • @userairgfys
    @userairgfys ปีที่แล้ว +2

    Helder

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      Super! Dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten 🙏.

    • @userairgfys
      @userairgfys ปีที่แล้ว +2

      @@Vastgoedmentor Mijn antwoord was wel wat kort maar welgemeend. U had ook video's over investeringen??

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@userairgfys Ja inderdaad die hebben wij. Kijk 's hier: th-cam.com/video/vCY3hlNaxvw/w-d-xo.html&ab_channel=Vastgoedmentor

  • @stephandelaat
    @stephandelaat ปีที่แล้ว +1

    Dus zonder soldering is het extra belangerijk het aantal zonnen panelen af te stemmen op je verbruik.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Stephan, ten eerste dank voor je reactie! Klopt idd dat als de salderingsregeling er niet meer is dat je moet inzetten op het maximaliseren van je eigen gebruik. Dus direct de stroom die je opwerkt gebruiken in je huis (of wellicht in de toekomst opslaan in een accu).

    • @stephandelaat
      @stephandelaat ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor thanks. Ben nu een beetje aan het plannen. We gaan waarschijnlijk wat panelen op het zuiden leggen zodat we vaatwasser/wasmachine/droger overdag kunnen draaien. En wat panelen op het westen om het verbruik van het elektrisch koken te verminderen.
      Het is wel lastig in te schatten hoeveel panelen ik neer moet leggen. Als je kunt salderen dan is een dak zo vol mogelijk leggen interessant. Maar zonder salderen lijkt het me handig om minder panelen te nemen. Zie ik dat goed?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@stephandelaat dank voor je reactie. Klopt inderdaad dat je zonder salderen iets meer moet nadenken over hoeveel panelen je nodig hebt. Een beetje overdimensioneren is wel fijn. Vaak zie toch dat mensen "panelenspijt" krijg en na verloop van tijd toch weer extra panelen erbij gaan plaatsen. Maar je hoeft ook weer niet je hele dak vol te leggen en veel te veel op te gaan wekken als je daar ni de toekomst niets mee gaat doen (behalve terugleveren). Veel succes met je keuze! Dat gaat helemaal goed komen 👌.

    • @harryheijer5451
      @harryheijer5451 ปีที่แล้ว

      idd, vooral NIET investeren voor anderen. Zeker goed idee

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Harry, ten eerste mijn dank voor je reactie. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, maar met zonnepanelen is het idd verstandig om wat je opwekt af stemmen op wat je verbruikt. Veel succes ermee en wellicht tot ziens!

  • @willemnipius1964
    @willemnipius1964 ปีที่แล้ว

    Ik vind de voorbeelden om overdag meer stroom te gaan gebruiken nogal prematuur en onjuist. Overdag zijn 80% van de mensen niet thuis werken of zijn met andere dingen buitenshuis bezig. Je wast/droogt ook geen 7 dagen in de week. Verder roepen fabrikanten en of adviseurs van de brandveiligheid nooit wasmachines en wasdrogers aan te zetten overdag als er geen mensen aanwezig zijn. Daarnaast blijf je in de periode November - Maart met weinig tot geen zon over zitten, dus zit je met de hoogste energiekosten als daar ook nog eens een warmtepomp bij komt. Dus de oude regeling van salderen heeft alleen maar grote voordelen omdat de verbruikte en opgewekte energie over een jaar tegen elkaar kan worden weggestreept. Dan een eigen batterij/accu heeft het zelfde effect periode November - Maart weinig zon om de accu te laden elke dag. Dus het zijn toch met weinig praktijk ervaring onderbouwde adviezen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Willem, ten eerste mijn dank voor je uitgebreide reactie 🙏. Het klopt inderdaad dat je met alleen overdag wassen en / of drogen je er nog niet bent. Wat mij betreft gaat het ook meer om de bewust wording wanneer je energie gebruikt. Zelf zette ik bv altijd de vaatwasser elke avond aan. Draait de vaatwasser 's avonds van 22.00 - 24.00 uur dan weet ik al zeker dat die niet draait op zelf opgewekte zonnestroom.
      Dus dit vaatwasser kan ik ook 's ochtends om ergens tussen 07.30 en 08.00 uur aanzetten voordat ik naar het werk ga (of met een timer dat die om 10.00 uur 's ochtends aangaat). Dan is de kans dat ik mijn zelf opgewekte zonnestroom gebruik al veel groter.
      Met wassen en drogen kan je dit bv in de weekenden doen (of wanneer je thuis werkt / papadag hebt). Wederom niet zaligmakend maar hierdoor vergroot je weldegelijk je percentage "eigen gebruik". Zelf zitten wij momenteel op een eigen gebruik percentage van zo'n 35%.
      Dus er is zeker nog werk aan de winkel om de energietransitie te laten slagen. Dat is inderdaad een feit. Maar laten we kleine stapjes voorwaarts blijven zetten 👌

  • @victorpedrodasilva6077
    @victorpedrodasilva6077 ปีที่แล้ว +2

    10 panelen in mei 2023 hoop in 3 jaar het terug verdient te hebben

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Victor, dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten 🙏. Wat betreft het plaatsen van de zonnepanelen heb je een goede timing. In '22, '23 en '24 nog voor 100% salderen. Dan gaat het terugverdienen idd snel. Lekker bezig hoor!

  • @kjeldschouten-lebbing6260
    @kjeldschouten-lebbing6260 ปีที่แล้ว +2

    De terugleververgoeding in 2025 klopt niet in deze video.
    Deze is door de overheid vastgesteld in de nieuwe energiewet op 80% van het kale levertarrief. Dat is dus, bij een prijs van 0,50 incl heffingen, dichter tegen de 0.20 euro dan 0.07 euro.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      Hi Kjeld, ten eerste mijn dank voor je reactie! Goed punt. Zelf dacht ik dat de nieuwe energiewet nog niet formeel rond was. Kon niet de laatste status vinden, dus ben ik voor deze video van conservatieve getallen uitgegaan wb de terugleververgoeding. Het rekenvoorbeeld in de video wordt natuurlijk alleen maar gunstiger als je inderdaad een hogere terugleververgoeding zou ontvangen. Weet jij toevallig waar ik de laatste status wb de nieuwe energiewet kan vinden?
      Vast mijn dank en wellicht tot ziens!

    • @joopschaeffer6826
      @joopschaeffer6826 ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Die 80% is een voorstel wat de politiek in de wet wil hebben. De energiebedrijven gaan uit van 70%. Soort nog over onderhandeld. De wet is er nog niet. Daarnaast gaat het om de prijzen ex belasting. Stel stroom kost 10 cent daar komt ongeveer 6 cent belasting bij. Dan is de terugleverprijs 80 (of 70%) van die 10 cent. Je betaalt 16 cent en krijgt 8 (of 7) cent terug. Dan is het voor de gebruiker maar 50% of minder. Denk dat je voor je berekening op 50% moet gaan zitten.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Joop, dank voor je reactie 🙏. In mijn rekenvoorbeeld (zie 11:05 in de video) gebruik ik een terugleververgoeding van 7 cent per kWh. Dat is wellicht laag, maar lijkt me wel realistisch. Ik wilde namelijk niet een te rooskleurig beeld schetsen. Hopelijk krijgen we ook snel duidelijkheid over een eventuele minimale terugleververgoeding. We gaan het zien!

  • @yesido-trouwfotografie
    @yesido-trouwfotografie ปีที่แล้ว

    Mozeskriebel, staan twee installateurs 1:44 ongezekerd op het dak. Totaal onverantwoord.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Ronald, dat meen je niet 🙈. Had ik helemaal gemist, maar je hebt uiteraard gelijk. Dat is onverantwoord en onacceptabel. Verder niks aan toe te voegen 😳 Excuus zal ik voortaan beter op letten.

  • @rayderrich
    @rayderrich ปีที่แล้ว +2

    Ik zou graag mijn dak (en dakkapellen) vol leggen maar ben bang dat ik dit jaar nergens meer aan de beurt kom :(

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Hi Richard, ten eerste mijn dank voor je reactie! Het is idd druk bij installateurs. Zelf heb ik mijn zonnepanelen bij Coolblue gekocht. Misschien niet de allergoedkoopste, maar super goede service en ik ben dik tevreden. Volgens de site van Coolblue duurt het momenteel ongeveer zo'n 4 maanden totdat de zonnepanelen op je dak liggen. Dus dit jaar zou nog wel moeten lukken en dan pak je ook nog eens de mooie maanden mee. Zie hier de link naar de "Coolblue bespaarcheck": vastgoedmentor.com/recommends/coolblue-zonnepanelen-bespaarcheck/
      Zou ook bij andere installateurs toch moeten lukken om dit jaar nog zonnepanelen op je dak te krijgen. Veel succes ermee en hopelijk tot ziens!

    • @rayderrich
      @rayderrich ปีที่แล้ว +2

      @@Vastgoedmentor Ik hou je videos in de gaten en zal eens rondvragen morgen!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      @@rayderrich zou toch moeten lukken 💪 Dat je maar snel een mooie set zonnepanelen op je dag hebt liggen. Kan je idg nog een deel van 2023 en heel 2024 maximaal gebruik maken van de salderingsregeling 👌

    • @rayderrich
      @rayderrich ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor Ik zoek niet de goedkoopste maar de beste oplossing, bedankt voor je hulp.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Geen dank. Moet goed komen dit jaar 👌. Laat nog eens wat je horen als je daadwerkelijk de panelen op je dak hebt liggen. Ik ben idg heel benieuwd. Veel succes ermee!

  • @hardcore6010
    @hardcore6010 ปีที่แล้ว +1

    Het is een heel nobel streven dat we allemaal van het gas moeten onder de noemer voor het klimaat, maar helaas is de waarheid anders.
    Men doet nu net of het allemaal zo rooskleurig is met warmtepompen en zonnepanelen en dat we dit met salderen kunmen terugverdienen en duurzaamheid, maar deze duurzaamheid wordt straks duur betaald.
    Wat men vergeet is dat op zonnige dagen er meer stroom is dan vraag en dat terugleveren geld kost en hoe meer zonnepanelen er zijn hoe hoger deze prijs wordt.
    Dat is ook de rede dat grote datacentrums naar Nederland willen komen en deze stroom af willen nemen tegen betaling.
    Het probleem is dat de opgewekte energie direct verbruikt moet worden en niet opgeslagen kan worden. Dat zie je ook dagelijks om je heen als het waaot en de windmolens stilstaan. Men schakelt af en aan naar mate er vraag is.
    Als je werkelijk een oplossing hebt of kan bedenken om de opgewekte energie op te slaan gedurende de dag en deze kan gebruiken of verkopen durende de avonden en winters dan heb je de kip met gouden eieren gevonden.
    Nu denkt men werkelijk dat de opgewekte energie zomers, dat je deze in de winter kan gebruiken en dat is helaas niet mogelijk en niet waar.
    Alleen mensen met een anologe meter hebben er profijt van omdat deze terugdraait. Het is bijzonder te noemen dat men deze al jaren geleden ging vervangen onder de noemer van de handige slimme meter.
    Begrijpelijk van de energiemaatschappij omdat deze de bui al zag hangen, omdat men niets kan met de overvloed aan energie op dagen dat men het niet kwijt kan.
    Zodra mensen dit door hebben dat we zelf het probleem alleen maar groter en duurder maken door meer zonnepanelen en windmolens te plaatsen, terwijl we de opgewekte energie niet kunnen opslaan en verloren gaan en dat juist op dagen dat er veel opgewekt wordt, het terugleveren alleen maar meer geld gaat kosten.
    Om deze kosten te dekken, zal de energieprijs alleen maar stijgen en bij stimulans van de overheid, alleen maar de belastingen omhoog gaan.
    Daarbij vergeet men wat er voor nodis s aan grondstoffen en vervuiling om zonnepanelen en windmolens te maken en als deze zijn afgeschreven er niets meer mee te doen valt en dat ze gemaakt worden met inzet van veel fossiele brandstoffen en enorme vernietiging en vervuiling van de aarde.
    Zelfde geld voor electrisch rijden, een nobel en mooi verhaal, maar als je werkelijk kijkt wat er voor nodg is en moet gebeuren, dan is het opeens niet meer zo schoon en daarbij zijn er niet genoeg grondstoffen op de aarde om dot uberhaupt te kunnen realiseren.
    Straks heeft iedereen een warmtepomp etc en raakt het netwerk overbelast (wat nu al gaande is) is je verbruik 2 a 3 keer hoger dan nu en betaal je de hoofdprijs voor je energie en wil je maar al te graag je terugleveren van deze energie afschakelen gedurende de dagen dat het veel opbrengt, maar jezelf niet kan gebruiken en daardoor enorm veel kost om terug te leveren.
    Dan ben je werkelijk een dief van je eigen portemonnee en ben je met je goede bedoelingen en het volgen van het narratief jezelf faiiliet aan het laten gaan.
    Als mensen dst door hebben, dan denken ze wel 2x na voordat ze blind geloven in de sprookjes van de overheid en de groene beweging.
    Er zal werkelijk eerst techinische oplossinhen bedacht en gevonden moeten worden, voordat we uberhaupt een ander energiemodel kumnek gaan gebruiken, want als we deze weg blijven bewandelen en blijven pushen, zitten we straks met een enorm probleem en is de infrastructuur naar de klote geholpen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi HardCore, ten eerste mijn dank voor je reactie 🙏. Je draagt zeker een aantal goede punten aan. In deze basis is er nog veel werk aan de winkel. Toch zie ik degelijk de voordelen in van zonnepanelen.
      Als je zonnepanelen hebt gebruik je gemiddeld zo'n 33% - 35% direct in huis. Dat is dus stroom die jij zelf opwekt en ook daadwerkelijk gebruikt. Als je de wasmachine / droger / vaatwasser overdag laat draaien als de zon schijnt dan kan je het percentage eigen verbruik nog iets verhogen. Dat neemt niemand je meer af 🔥.
      Uiteraard hou je dan nog zo'n 60% tot 65% van de stroom die je opwekt over die je teruglevert aan het net. Hoogstwaarschijnlijk leveren er op dat moment meer huishoudens met zonnepanelen stroom terug op datzelfde moment. Dat is stroom die we in de toekomst hopelijk centraal in de woonwijk kunnen opslaan en die wellicht ook alweer direct gebruikt kan worden door buren die geen zonnepanelen hebben.
      Hoe dan ook is er nog veel werk te doen om de energietransitie succesvol te maken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar met kleine stapjes voorwaarts gaan we er wel komen 💪.

  • @sampad2973
    @sampad2973 ปีที่แล้ว +2

    Better Invest in mining stocks , metals needed for the electrification of the world Copper silver lithium uranium nickel gold zink tin neodymium dysprosium etc.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Sam, thanks for your feedback 🙏. That is also an alternative investment option. I prefer to invest in assets that directly put cash in my pocket. Or lower my monthly expenses like with solar panels. Good luck and we might see you again in the future on our TH-cam channel.

    • @WvhKerkhof
      @WvhKerkhof ปีที่แล้ว +1

      Koop beter bitcoin, ik heb dit jaar al 50% verdiend in 21 dagen! Een periode van prijsstijgingen duurt gemiddeld 1000 dagen en is nog maar net begonnen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Wolf Blitzer, dank voor je reactie. De cryptomarkt lijkt idd weer aan te trekken. Ook Cardano / Ethereum en andere bekende altcoins doen het goed. Ik blijf het toch altijd moeilijk vinden om op het juiste moment te kopen en daarna te verkopen. Dat laat ik maar over aan anderen die meer van af weten.

  • @Denniswen01
    @Denniswen01 ปีที่แล้ว +2

    0,60 cent voor terugleveren????? In de efteling!!!

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Dennis, ten eerste mijn dank voor voor je reactie 🙏. Kan je mij aub laten weten waar ik een terugleververgoeding van €0,60 per kWh noem in deze video?
      Dat zijn idd alleen bedragen die je krijgt als je nog 100% kan salderen, maar niet als gangbare terugleververgoeding. Zie hier de blog post die ik hierover heb gemaakt: vastgoedmentor.com/zonnepanelen-zonder-salderingsregeling/
      Maar de Efteling is wel altijd leuk 👌. Echt een aanrader!

    • @Denniswen01
      @Denniswen01 ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor bij 5 minuut 37 zeg jij 0,60 cent

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Dennis, dank voor je toelichting. Ik moest er weer even in duiken aangezien ik deze video september vorig jaar (2022) heb opgenomen. Augustus 2022 was de hoogste terugleververgoeding idd 60 cent per kWh (bij Engie). Zie de volgende link: www.energievergelijk.nl/nieuws/hier-krijg-je-de-hoogste-terugleververgoeding-2022
      Ik had wel bronvermelding moeten doen van waar ik deze informatie vandaan had (dit om verwarring te voorkomen en transparant te zijn). Deze info heb ik toegevoegd aan de videobeschrijving 👌. Was het namelijk zelf ook alweer vergeten en het klonk me "fout" in de oren.
      Echter vanaf augustus 2022 zijn de terugleververgoedingen in rap tempo gedaald. Zie hier de hoogste terugleververgoedingen van juni 2023: www.energievergelijk.nl/nieuws/hier-ontvang-je-nu-de-hoogste-terugleververgoeding-en-hier-de-laagste
      Hopelijk maakt dit het hele verhaal duidelijk.

  • @WvhKerkhof
    @WvhKerkhof ปีที่แล้ว

    Ik houd me niet bezig met terugverdientijd, ik houd me bezig met hoe ik die stroom zelf ga gebruiken, infrarood/airco/ electrische auto. Ik ga niks terugleveren, ik krijg eind maart 6 panelen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Wolf Blitzer, dank voor je reactie 🙏. Kijk dat is de juiste mindset. Als iedereen al zijn eigen opgewekte stroom gaat gebruiken dan zijn we gelijk een paar stappen verder. Je panelen komen precies op het moment dat de goede maanden weer aanbreken. Ik ben heel benieuwd hoe jij je eigen verbruik gaat optimaliseren en je ervaringen hiermee. Veel succes en laat in de toekomst nog eens van je horen!

  • @FreekVerkerk
    @FreekVerkerk ปีที่แล้ว

    De salderingsregeling is financieel niet aantrekkelijk voor stroomaanbieders als ENECO etc. (reken maar na). Het is dan ook aannemelijk dat ze via de (lage) terugleververgoeding zorgen dat ze weinig klanten krijgen met zonnecellen. De Stroomaanbieders hebben onderling ook geen salderingsregeling :)

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Freek, dank voor je reactie. Klopt idd dat de salderingsregeling niet interessant is voor energieleveranciers. Dit verdienen geld door het verkopen van energie. Door het salderen, moeten energieleveranciers opeens huishoudens gaan betalen. Hopelijk is er snel meer duidelijkheid over een minimale terugleververgoeding. Veel succes ermee en hopelijk tot ziens!

  • @Zweefduiker
    @Zweefduiker ปีที่แล้ว +1

    In Duitsland is er de Einspeisevergütung. En die is niet gelijk aan t bedrag wat je per kwh betaalt voor normale stroom. Deze Vergütung is een paar keer veranderd. Pure saldering kennen we hier in D niet….. 😉.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Philip, dank voor je reactie 🙏. Interessant om te horen hoe het in Duitsland geregeld is. Dat plaatst de salderingsregeling in Nederland gelijk in een ander perspectief. In de basis is de salderingsregeling ook een gekke regel... Als je in de zomer teveel stroom levert, mag je die stroom vervolgens in de winter weer "gebruiken". Echter ook zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen een rendabele investering. Dus de salderingsregeling zoals we die kennen in Nederland heeft (helaas) zijn langste tijd gehad. Veel succes en wellicht tot ziens!

  • @wilfredprins9718
    @wilfredprins9718 ปีที่แล้ว +4

    Beter aan de buren je stroom verkopen tegen iets meer als de afname vergoeding

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Wilfred, dank voor je reactie. Creatief idee 👌. Stap één is wat mij betreft je eigen verbruik van je zelf opgewekte zonnestroom verhogen. Een eventueel volgende stap kan een thuisaccu zijn. Moet me daar eerlijk gezegd nog wel verder in verdiepen voordat ik daar echt een goed oordeel over heb. Prettig weekend nog!

    • @wilfredprins9718
      @wilfredprins9718 ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor ik heb ook aan een thuis Accu gedacht, ik wil kijken of een tweedehands of schade EV goedkoper is dan een thuis accu. En dan de EV als Accu gebruiken.
      (Naast het huis met geschorst kenteken)

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Wilfred, kijk dat is not eens "out of the box" denken! Dat vind ik wel een creatief idee. Voordeel van een EV is wel dat je gelijk een thuisaccu hebt met een gigantische opslag capaciteit! Hoor tzt graag van je hoe dit plan afloopt.

    • @wilfredprins9718
      @wilfredprins9718 ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor het gaat me niet om er in te rijden, die zijn onbetaalbaar.
      Een schade geval met goede accu is het plan

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Sorry mijn reactie was idd een beetje onduidelijk, maar dat begrijp ik. Schade EV puur voor de accu. Dat is super creatief. Ben heel benieuwd wat je daar nog voor moet betalen. Die accu's zouden toch best nog wel wat geld waard moeten zijn.

  • @flapsiewapsie
    @flapsiewapsie ปีที่แล้ว +2

    die electrische leasebak staat normal te niksen bij kantoor overdag

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Hi Flapsiewapsie, dank voor je reactie. Dat is zeker waar. Dus lekker eens een dagje thuiswerken op een zonnige dag. Scheelt je in de file staan en levert je gratis stroom op voor je accu. Veel succes ermee en wellicht tot ziens!

  • @user-ux7gm8tu3w
    @user-ux7gm8tu3w ปีที่แล้ว +1

    Hou toch op,één hagelbui.
    Als een stal af brand ligt de hele omgeving vol troep.
    Recyclen is ook een probleem.
    Stel dat je achter die schapen in de 2ekamer.
    Om te janken.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Goedemiddag D, ten eerste dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten. Uit je reactie begrijp ik dat je niet een grote fan bent van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn idd niet perfect, maar je moet ergens beginnen. Aan de recycling van zonnepanelen wordt hard gewerkt. Onlangs las in dat TNO werkt aan een volledig recyclebaar zonnepaneel. Zie bericht: www.tno.nl/nl/duurzaam/hernieuwbare-elektriciteit/zonnemodules-massamaatwerk/silicium-zonnemodules-circulair-ontwerp/volledig-recyclebare-zonnepanelen/
      Zelf ben ik wel enthousiast over zonnepanelen. Zeker zolang we voor 100% mogen salderen heb je niet alleen een veel lagere stroomrekening, je hebt ze met een jaar of 3 - 6 helemaal terugverdiend. Daar kan geen spaarrekening tegen op. Enige nadeel vind ik dat ik ze niet mooi vind op een dak met rode dakpannen. Daar heb ik me echter overheen gezet. Prettig weekend nog en het ga je goed!

  • @kuifmans2001
    @kuifmans2001 ปีที่แล้ว

    Een marktprijs van 90 cent per kWh (op 12:10 in de video)? No way! Dat rekenen alleen de energiereuzen, dus ga voor dynamisch.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Dank voor je reactie. Zeker een goede keuze. Echter net na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne zijn er wel degelijk huishoudens geweest die rond de 90 cent per kWh moesten betalen. Ikzelf ben er helaas één van. Nu is dat idd niet meer voor te stellen, maar toen was het de realiteit. Fijne avond nog en hopelijk tot ziens!

    • @kuifmans2001
      @kuifmans2001 ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Had hetzelfde bij Oxxio, toen dynamisch ontdekt en nog geen moment spijt van natuurlijk.

  • @jrrooster8103
    @jrrooster8103 ปีที่แล้ว +1

    Wat een geratel, veel te veel tekst

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi JR Rooster, dank voor je eerlijke feedback 🙏. Ik zal dat voor volgende video's proberen te verbeteren. Veel succes er mee en wellicht tot ziens!

  • @janaarts6287
    @janaarts6287 ปีที่แล้ว +1

    ja allemaal gauw van die oerlelijke zonneplaten,warmtepompen, elektrische auto"S = op het eind gruwelijk genaaid, we wonen in nederland,of zijn we dat vergeten?

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Jan, dank voor je reactie. Dat is wmb juist de reden om zonnepanelen aan te schaffen. Dan ben je idg al iets onafhankelijker van de overheid of energieleveranciers. Gemiddeld gebruiken wij thuis zo rond de 33% van de opgewekte stroom direct in huis. Dat is mooi meegenomen en maximale winst. De andere 67% mogen we nu nog salderen, maar de salderingsregeling zal op termijn komen te vervallen. Dus we hebben zeker nog een lange weg te gaan. Maar niets doen is ook geen optie. Dan kom je hoe dan ook niet verder.
      Veel succes ermee en wellicht tot ziens!

    • @WvhKerkhof
      @WvhKerkhof ปีที่แล้ว

      alleen vooraan in het peloton heb je kans te winnen, loop je achteraan dan verlies je of rijd je nog paard ipv rijden met een auto? Overstappen en veel geld besparen of zelfs verdienen.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      👌

  • @topportret
    @topportret ปีที่แล้ว +2

    stop met links stemmen dan hou je iets over.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Jan, dank voor je reactie. Ik heb zojuist even gekeken wat de rechte partijen willen doen met de salderingsregeling. Zie hieronder:
      - VVD wil de salderingsregeling afbouwen
      - FvD is tegen subsidie op zonnepanelen
      - Groep van Haga is tegen afschaffing van de salderingsregeling
      Verder is het linkse SP ook tegen de afschaffing van de salderingsregeling. Dus wb op welke partij je moet stemmen om de salderingsregeling te behouden zijn dan zowel enkele rechtse als linkse partijen. Maar goed iedereen moet hier zijn eigen keuze maken. Veel succes ermee en wellicht tot ziens!

  • @puntkomma3303
    @puntkomma3303 ปีที่แล้ว +1

    GELUKKIG WORD HET KL ................................ VOLK NIET WAKKER EN WIJS .

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Punt Komma, ten eerste dank voor je reactie. Begrijp niet precies wat je hier mee wilt zeggen. Zelfs zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen een rendabele investering. Echter het is verstandig om eerst te gaan besparen en isoleren. Wat je namelijk niet gebruikt hoef je ook niet te betalen. Dat neemt niemand meer van je af 👌

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk ปีที่แล้ว +1

    Het meeste verdien je als je niet op Jette stemt

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      Hi Frist, ten eerste mijn dank voor je reactie. Zo kan je er ook naar kijken.

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Nou Jette en klaver 🍀 weten het wel .Heb net voor 7000 euro panelen gekocht en het is al bizar dat je zoveel geld moet uitgeven om je rekening betaalbaar te houden .En zoals altijd grijpt de overheid weer in als het teveel gaat kosten .Fijne avond nog

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว

      @@Fritsvrolijk het is idd een flinke investering. Aan de andere kant verdien je dat in 4 tot 6 jaar terug. Maar goed we gaan zien wat de toekomst gaat brengen. Fijne avond nog en het ga je goed!

  • @willemf9885
    @willemf9885 ปีที่แล้ว +1

    Antw: hangt af van de energieprijzen tzt.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Willem, dank voor je reactie. Klopt idd dat de terugverdientijd afhangt van de stroomprijs die je betaalt en als er geen salderen meer is de terugleververgoeding die je krijgt. Op 11:00 in de video daarom een overzicht van de terugverdientijd voor stroomprijzen variërend van 22 cent per kWh tot en met €1 per kWh. Dit om een duidelijk beeld te krijgen van de bandbreedte van hoe snel je de investering terug hebt verdiend.

  • @1Frank2Roos3Bas
    @1Frank2Roos3Bas ปีที่แล้ว +4

    Mijn hemel, wat een tempo….na een paar minuten al helemaal afgehaakt.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +3

      Hi Tom, dank voor je feedback 👍. Zal hier bij volgende video's rekening mee houden. Hopelijk tot ziens!

    • @Netepok
      @Netepok ปีที่แล้ว

      Je kan de afspeelsnelheid ook wat lager zetten

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      @@Netepok dank voor je reactie. Commentaren zijn me wel duidelijk hoor. Ik zal dit voor volgende video's proberen te verbeteren. Beter eerlijke feedback dan helemaal gaan feedback. Fijne avond nog!

    • @grasmusenmusen4890
      @grasmusenmusen4890 ปีที่แล้ว

      @@Vastgoedmentor Prima bij te houden met dit tempo, het is duidelijke taal. Ik zeg toppie.

  • @youtubefreakpatrick2667
    @youtubefreakpatrick2667 ปีที่แล้ว +3

    MAN MAN heb je de trein nog gehaald of toch nog gemist? Je zal wel flink droge ogen hebben opgelopen om dat je zo min mogelijk probeert te knipperen. Dit is een totaal mislukt filmpje met zeer veel foute uitspraken of en verkeerd benoemde woorden of benamingen. Je legt van het sowieso niet goed uit en veel te snel zonder pauzes en onbegrijpelijk voor een leek. En dan nog vind ik het jammer dat werkelijk een ieder van jullie TH-camrs alleen maar voorbeelden hanteren van mensen die schijnbaar een dak hebben ter grote van een tennisveld met 28 panelen die ook nog eens precies op het zuiden liggen met een overweldigde opbrengst, wat bijna niemand op zijn rijtjes huis dakje heeft liggen waar maar net 8 panelen op passen.
    Kort om jij zet mensen totaal op het verkeerde been en je zal er van uit moeten gaan dat jij dit filmpje maakt om mensen te informeren die er nog niets van snappen, en ik brak letterlijk mijn verstand PFFFFFFF.

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +2

      Hi Patrick, ten eerste dank voor je ongezouten mening. Het is altijd goed om van mensen te horen als er dingen beter kunnen. Afgaande op je feedback kan zo'n beetje "alles beter". Ik vond het zelf wel een redelijk geslaagde video, maar ik ben dan ook niet al te kritisch over mijn eigen werk 😬. Ik zal voor volgende video's proberen een aantal punten van je feedback erin te verwerken om de video's toegankelijker te maken.
      Hoe dan ook hartelijk bedankt dat je dit wilde delen 🙏. Dat zet me idg weer met beide voetjes op de grond en er is duidelijk werk aan de winkel. Kortom mooie doelstellingen voor 2023. Veel geluk en gezondheid toegewenst voor 2023!

    • @youtubefreakpatrick2667
      @youtubefreakpatrick2667 ปีที่แล้ว +1

      Ok het was best een brute mening, maar je gaat er op letten en dat is al heel wat. Ik kijk er naar uit om een volgend filmpje van jou te bekijken die duidelijkheid toont. Alvast de beste wensen en een goed nieuw jaar. DANK

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      Hi Patrick, geen enkel probleem hoor. Als kijkers het slecht vinden dan hoor ik dat graag. Zeker als er specifieke dingen zijn die kijkers slecht vinden. Dan kan ik dat proberen te verbeteren. Ik ben geen TH-cam ster dus er is meer dan voldoende ruimte voor verbetering. Blijf jij idg zo door gaan 💪. Beste wensen en wellicht tot ziens!

    • @youtubefreakpatrick2667
      @youtubefreakpatrick2667 ปีที่แล้ว +1

      @@Vastgoedmentor heb nu een ABBO

    • @Vastgoedmentor
      @Vastgoedmentor  ปีที่แล้ว +1

      MAN, MAN, MAN dit is niet goed... Het niveau van deze video heb ik pas gehaald na 2 jaar bloed, zweet en tranen van video's uploaden op TH-cam. Of te wel dit is één van mijn betere video's 😬. Kijkend naar je feedback kan én moet eigenlijk ALLES BETER. Weet niet of ik aan die verwachtingen kan voldoen. Voel nu toch wel een zekere druk... Maar goed het jaar is bijna voorbij. Laten ik daar in 2023 dan volle bak aan gaan werken.